babyslaapcoach_elisabeth
Baby- en kinderslaapcoach regio Brugge
Witte ruis is een handig hulpmiddel en wordt tegenwoordig door heel veel ouders gebruikt.
Het is wetenschappelijk bewezen dat baby’s rustig worden van eentonige geluiden. Het doet hen denken aan het geluid van de bloeddoorstroming in de baarmoeder.
Witte ruis zorgt ervoor dat een baby sneller kalmeert, sneller in slaap valt, kan dutjes lengen én schakelt omgevingsgeluiden ook. (Wat erg handig kan zijn met oudere kinderen in de buurt).
❗️Het werkt vooral ondersteunend en is geen wondermiddel. Alleen witte ruis introduceren zal een slaapprobleem niet oplossen.
Veel ouders gebruiken witte ruis alleen tijdens het inslapen. Wist je dat dit een tegenovergesteld effect kan hebben en dat een baby hierdoor net sneller geneigd is om wakker te worden?
Een baby gaat na een slaapcyclus op zoek naar de omstandigheden waarmee hij in slaap viel. Is de witte ruis op dat moment niet meer aanwezig? Dan zal hij wakker wakker worden!
Gebruik je witte ruis? Laat het dan tijdens het volledige dutje én over de ganse nacht spelen 🔈
Daar zijn de korte dagen weer. Ik voel me tijdens de wintermaanden altijd opvallend vermoeider dan in de zomer. En net dán zijn de kindjes juist vroeger wakker. Herkenbaar?
Wist je dat er een wetenschappelijke verklaring is waarom kinderen vroeger wakker worden tijdens de wintermaanden?
👉🏼We hebben minder zonlicht en maken dus minder vitamine D aan. Vitamine D is nodig voor de melatonine synthese.
👉🏼 Het is vroeg donker, waardoor onze kinderen vaak sneller moe lijken. We kiezen dan al snel voor een vroeg bedtijd, die niet altijd nodig is. Onze kinderen vallen vroeger in een diepe slaap en BAM, klaarwakker vroeg in de ochtend.
👉🏼 Het is plots veel kouder en onze baby’s en kinderen kunnen niet opnieuw inslapen op een vroeg uur omdat ze het koud hebben.
👉🏼 Ons bioritme is in de war omdat het nog donker is wanneer we opstaan. Eigenlijk zouden we de dag moeten starten met wat buitenlucht (Brrrr 🥶).
👉🏼 Onze kinderen zijn fysiek minder moe omdat we sneller kiezen voor rustige binnenactiviteiten. Trek een regenpak aan en laat je kinderen ravotten in het bos. (Of trek naar het zwembad 🙃)
Geef mij maar de zomer 🫣☀️
𝙒𝙞𝙨𝙩 𝙟𝙚 𝙙𝙖𝙩 𝙗𝙚𝙥𝙖𝙖𝙡𝙙𝙚 𝙫𝙤𝙚𝙙𝙞𝙣𝙜𝙨𝙨𝙩𝙤𝙛𝙛𝙚𝙣 𝙙𝙚 𝙨𝙡𝙖𝙖𝙥 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙫𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙣?
𝓣𝓻𝔂𝓹𝓽𝓸𝓯𝓪𝓪𝓷 𝓮𝓷 𝓿𝓲𝓽𝓪𝓶𝓲𝓷𝓮 𝓑
Dragen bij tot de productie van slaap bevorderende hormonen serotonine en melatonine.
𝗞𝗮𝗮𝘀, 𝗺𝗲𝗹𝗸, 𝗯𝗮𝗻𝗮𝗮𝗻, 𝗯𝗿𝗼𝗼𝗱, 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝗱𝗲, 𝘀𝗲𝘀𝗮𝗺𝘇𝗮𝗮𝗱, 𝗽𝗼𝗺𝗽𝗼𝗲𝗻𝗽𝗶𝘁𝘁𝗲𝗻, …
𝓟𝓻𝓸𝓽𝓮ï𝓷𝓮𝓷
Voldoende eiwitten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Te grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen voor meer adrenaline (stresshormoon) aanmaak. Dit kan de slaap gaan verstoren.
𝗩𝗹𝗲𝗲𝘀, 𝘃𝗶𝘀, 𝗺𝗲𝗹𝗸𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁𝗲𝗻, 𝗽𝗲𝘂𝗹𝘃𝗿𝘂𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻, 𝗻𝗼𝘁𝗲𝗻,…
𝓜𝓪𝓰𝓷𝓮𝓼𝓲𝓾𝓶
Ontspant de spieren.
𝗡𝗼𝘁𝗲𝗻, 𝘇𝗮𝗱𝗲𝗻, 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻𝗲 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻, 𝘃𝗶𝗷𝗴𝗲𝗻, 𝗽𝘂𝗿𝗲 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝗱𝗲,…
Ik dacht vroeger altijd dat ik ‘pech’ had met twee slechte slapers.
𝕎𝕚𝕤𝕥 𝕛𝕖 𝕕𝕒𝕥 𝔸𝕃𝕃𝔼 𝕘𝕖𝕫𝕠𝕟𝕕𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕨𝕠𝕠𝕟 𝕡𝕠𝕥𝕖𝕟𝕥𝕚𝕖𝕖𝕝 𝕙𝕖𝕓𝕓𝕖𝕟 𝕠𝕞 𝕨é𝕝 𝕘𝕠𝕖𝕕 𝕥𝕖 𝕤𝕝𝕒𝕡𝕖𝕟?
Bij veel baby’s gaat het slapen gelukkig gewoon vanzelf.
De categorie baby’s waarbij het niet vanzelf gaat, kunnen mits de juiste aanpak even goed leren slapen als die eerste categorie.
Tot welke categorie jouw baby hoort, is afhankelijk van het karakter, maar ook van het aantal ongemakken die je baby kende tijdens de eerste levensmaanden, hoe vaak je baby ziek is,…
𝓗𝓮𝓽 𝔀𝓲𝓷𝓽𝓮𝓻𝓾𝓾𝓻 ❄️
Volgend weekend (van 29 op 30 oktober) draait de klok een uur terug.
Veel ouders maken zich zorgen over deze uurwissel en in het bijzonder ouders van vroege vogels.
Je kan de overgang geleidelijk aan maken, door vanaf maandag je ritme geleidelijk aan al op te schuiven (swipe!)
De uren zijn louter een richtlijn. Pas het uur gewoon aan aan de uren waarop jouw kindje wakker wordt en naar bed gaat. Schuif niet alleen de dutjes, maar ook de uren van voeding op.
Alleen rekening houden met vermoeidheidssignalen kan soms erg verwarrend werken. Veel baby’s tonen bij verveling ook tekenen van vermoeidheid.
Baby’s waarbij de wakkertijd véél te kort is voor hun leeftijd gaan veel meer hazenslaapjes doen, gewoonweg omdat ze niet moe genoeg zijn voor een lang dutje.
𝙋𝙧𝙤𝙗𝙚𝙚𝙧 𝙙𝙪𝙨 𝙧𝙚𝙠𝙚𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙚 𝙝𝙤𝙪𝙙𝙚𝙣 𝙢𝙚𝙩 𝙯𝙤𝙬𝙚𝙡 𝙙𝙚 𝙬𝙖𝙠𝙠𝙚𝙧𝙩𝙞𝙟𝙙𝙚𝙣 𝙖𝙡𝙨 𝙢𝙚𝙩 𝙙𝙚 𝙫𝙚𝙧𝙢𝙤𝙚𝙞𝙙𝙝𝙚𝙞𝙙𝙨𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙡𝙚𝙣!
𝔹𝕚𝕛𝕧𝕠𝕠𝕣𝕓𝕖𝕖𝕝𝕕:
op 4 maanden is een ideale wakkertijd 2 uur. Is je baby na 1u45’ erg vermoeid, leg hem dan iets vroeger op bed.
Toont je baby na 1 uur al veel vermoeidheidssignalen, probeer dan eens van omgeving te veranderen en probeer toch te streven naar een iets langere wakkertijd.
🆂🆃🅾🅿 -
🅻🆄🅸🆂🆃🅴🆁 -
🅾🅱🆂🅴🆁🆅🅴🅴🆁 -
🆆🅰🆃 🅸🆂 🅴🆁 🅰🅰🅽 🅳🅴 🅷🅰🅽🅳
Als ouders hebben we vaak de neiging om onmiddellijk te reageren wanneer onze baby geluid maakt in zijn slaap. Dat is een instinct en is eigenlijk iets heel moois. We doen dit met de allerbeste bedoelingen.
Maar, soms kan het goed zijn om het geluid eerst even te gaan observeren vooraleer je naar je baby holt.
Baby’s die op zoek zijn naar een volgende slaapcyclus of gewoonweg in een lichte slaapfase zitten, kunnen erg veel geluid maken of soms zelfs onrustig/wakker lijken. Door hier te snel in te grijpen, doe je vaak meer kwaad dan goed en kan je je baby’s zoeken naar slaap gaan verstoren.
Probeer dus niet onmiddellijk naar je baby toe te gaan, maar STOP en LUISTER (dit hoeft slechts 1 minuut te duren). Huilt je baby stevig door, zeurt hij wat, of maakt hij eigenlijk gewoon geluid in zijn slaap? Een babyfoon met camera kan hier handig zijn om te OBSERVEREN wat je baby aan het doen is.
Na de wachttijd van 1’ weet je meestal als ouder WAT er in aan de hand is en hoe je best handelt.
Wist je dat veel baby’s gewoon zelf terug in slaap vallen als je ze die kans geeft?
Time eens hoe snel jij naar je baby loopt. Ik stond zelf altijd binnen de 5 seconden aan hun bed 🫣
Baby’s en kindjes houden van routine en voorspelbaarheid doorheen de dag. En net omdat ze hiervan houden, hou ik er zelf ook van. Simpelweg omdat een goede routine werkt om baby’s en kindjes beter te leren slapen.
ᴍᴏᴇᴛ ᴊᴇ ᴅᴀɴ ᴀʟᴛɪᴊᴅ ᴛʜᴜɪs ʙʟɪᴊᴠᴇɴ ᴠᴏᴏʀ ᴅᴇ ᴅᴜᴛᴊᴇs?
NEEN 😉
Tijdens de slaapbegeleiding vraag ik om ᴛɪᴊᴅᴇʟɪᴊᴋ zo veel mogelijk thuis te oefenen en de juiste routine te volgen.
Eens je goed op weg bent, kan je de 5/7 regel toepassen. Als je ervoor zorgt dat je kindje ongeveer 5 dagen per week goede dutjes in bed kan doen, dan kan je 2 dagen per week afwijken van de normale routine.
Trek er in de weekends dus gerust op uit! 🥳
Je kindje zal hoogstwaarschijnlijk kortere dutjes doen op locatie. Maak je hier niet al te druk in en geniet van het uitje. 💆🏼♀️
Een veelgestelde vraag:
𝙃𝙤𝙚𝙫𝙚𝙚𝙡 𝙣𝙖𝙘𝙝𝙩𝙫𝙤𝙚𝙙𝙞𝙣𝙜𝙚𝙣 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙢𝙞𝙟𝙣 𝙗𝙖𝙗𝙮 𝙣𝙤𝙙𝙞𝙜?
Dat is heel afhankelijk van baby tot baby.
Sommige baby’s kunnen vanaf 4 maanden al de hele nacht zonder voeding, terwijl andere baby’s tot 9 maanden nood hebben aan een nachtvoeding.
Een belangrijk signaal om te weten of er een nachtvoeding overbodig geworden is, is om te kijken hoe hongerig je baby in de ochtend is.
Heeft je baby geen honger of kan hij gerust nog een half uur wachten om te drinken, dan is je baby waarschijnlijk klaar voor een nachtvoeding minder.
ℳ𝑒𝓉 𝓃𝒶𝒸𝒽𝓉𝓋𝑜𝑒𝒹𝒾𝓃𝑔𝑒𝓃 𝒷𝑒𝒹𝑜𝑒𝓁 𝒾𝓀 𝒶𝓁𝓁𝑒 𝓋𝑜𝑒𝒹𝒾𝓃𝑔𝑒𝓃 𝓉𝓊𝓈𝓈𝑒𝓃 𝒷𝑒𝒹𝓉𝒾𝒿𝒹 𝑒𝓃 𝑜𝓅𝓈𝓉𝒶𝒶𝓃 (𝑜𝓃𝑔𝑒𝓋𝑒𝑒𝓇 𝒹𝓊𝓈 𝓉𝓊𝓈𝓈𝑒𝓃 19𝓊 𝑒𝓃 7𝓊)
💩 𝓽𝓲𝓳𝓭𝓮𝓷𝓼 𝓭𝓮 𝓷𝓪𝓬𝓱𝓽 🆘
ᴘᴀsɢᴇʙᴏʀᴇɴ ʙᴀʙʏ’s
Voor pasgeboren baby’s is het heel normaal dat ze ‘s nachts wakker worden met een stoelgangspamper. Het spijsverteringsstelsel is nog in volle ontwikkeling. Dit is van tijdelijke aard.
ᴏᴘsᴛᴀʀᴛ ᴠᴀsᴛᴇ ᴠᴏᴇᴅɪɴɢ
Ook baby’s waarbij recent vaste voeding gestart werd kunnen ‘s nachts wakker worden met een stoelgangspamper. Eens de darmen gewoon zijn aan de vaste voeding zou dit probleem snel van de baan moeten zijn.
ᴀᴀɴʜᴏᴜᴅᴇɴᴅ ᴡᴀᴋᴋᴇʀ ᴡᴏʀᴅᴇɴ ᴅᴏᴏʀ sᴛᴏᴇʟɢᴀɴɢ
Overbodige nachtvoedingen kunnen ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel tijdens de nacht alweer op gang komt en niet pas tegen de ochtend. Dit vergroot de kans op een nachtelijke vuile pamper.
Herkenbaar probleem? 💩
𝓘𝓷𝓫𝓪𝓴𝓮𝓻𝓮𝓷
Door je baby in te bakeren voelt hij zich veilig en beschermd. Het doet hem denken aan het knusse gevoel van de baarmoeder.
Inbakeren schakelt bovendien de moro-reflex (schrikreflex) uit, wat ervoor zorgt dat je baby zichzelf niet wakker schrikt.
Inbakeren kan je best al starten vanaf de geboorte. Later kan ook nog, maar dan mag je je aan wat protest van je kleintje verwachten het eerste moment.
Je bakert je baby best in voor elk dutje én over de gehele nacht. Op die manier maakt het inbakeren deel uit van je slaapritueel en leert je kleintje de link leggen tussen inbakeren en slapen.
Ingebakerde baby’s zullen sneller in slaap vallen en ook sneller langere blokjes slapen.
Tussen 4 en 6 maanden moet je kindje uitgebakerd worden om de veiligheid te kunnen garanderen.
Dit kan
👉🏼sɴᴇʟ: baby’s die kunnen rollen moeten onmiddellijk uitgebakerd worden.
👉🏼ᴛʀᴀᴀɢ: laat het inbakeren bij 1 dutje achterwege (het slaapje dat jouw baby het makkelijkst doet). Gaat dit goed? Neem er dan nog een dutje bij.
👉🏼ᴛʀᴀɢᴇʀ: gebruik een inbakersysteem waarbij je 1 armpje uit de doek kan halen. Begin met 1 dutje. Gaat dit goed? Neem er dan nog een dutje bij. Gaat dit goed? Probeer dan 2 armpjes uit te bakeren en herhaal de stappen zoals bij 1 arm uit.
Welke baby’s worden hier ingebakerd? En welke inbakerdoek geeft jullie voorkeur?
𝓙𝓾𝓲𝓼𝓽𝓮 𝔀𝓪𝓴𝓴𝓮𝓻𝓽𝓲𝓳𝓭𝓮𝓷
Te lange tijd tussen de dutjes zorgt voor oververmoeidheid waardoor je baby zich moeilijker zal overgeven aan slaap.
Te korte tijd tussen dutjes zorgt ervoor dat je baby niet moe genoeg zal zijn om een goed/lang dutje te doen.
𝓦𝓪𝓴𝓴𝓮𝓻 𝓲𝓷 𝓫𝓮𝓭 𝓵𝓮𝓰𝓰𝓮𝓷
Baby’s die wakker in bed gelegd worden en dus weinig hulp nodig hebben van de ouders om in slaap te vallen, zullen langere dutjes doen dan kindjes die in slaap gevoed of gewiegd worden.
𝓖𝓸𝓮𝓭𝓮 𝓻𝓸𝓾𝓽𝓲𝓷𝓮
Baby’s en kinderen houden van voorspelbaarheid. Een goede routine doorheen de dag zorgt ervoor dat je kindje perfect weet wanneer het tijd is voor een dutje.
𝓖𝓸𝓮𝓭 𝓻𝓲𝓽𝓾𝓮𝓮𝓵
Een goed ritueel zorgt ook weer voor die voorspelbaarheid. Door telkens hetzelfde te doen voor de start van een dutje, zal je kindje zich sneller overgeven aan slaap.
𝓑𝓸𝓻𝓼𝓽𝓿𝓸𝓮𝓭𝓲𝓷𝓰 𝓮𝓷 𝓼𝓵𝓪𝓪𝓹
Wanneer je baby slecht slaapt krijg je enorm veel goedbedoeld advies uit je omgeving.
Één van de adviezen die vaak gegeven wordt is om te stoppen met borstvoeding of om enkel ‘s nachts flessen te geven 🍼.
❗️Wist je dat frequent wakker worden ‘s nachts meestal NIET komt door honger, maar meestal een andere oorzaak heeft?❗️
Dus, voor eens en voor altijd; een baby die borstvoeding krijgt (en hiermee goed bijkomt in gewicht), heeft evenveel potentieel om goed te kunnen slapen dan een baby die flesvoeding krijgt.
Het is wél zo dat mama’s die borstvoeding geven sneller naar de borst grijpen om te troosten ‘s nachts. Mama’s die flesvoeding geven gaan bijvoorbeeld niet elke 2 uur een fles geven, terwijl dit bij borstvoeding wel regelmatig gedaan wordt.
Eens we voeding en troost kunnen loskoppelen van elkaar, kan een baby met borstvoeding even goed slapen dan een baby die flesvoeding krijgt.
Peuters/kleuters die ‘s avonds al zingend de trap op gaan om te gaan slapen zijn een zeldzaamheid.
Ze zijn cracks in het verzinnen van allerlei smoesjes om bedtijd uit te stellen. Ze vragen een extra verhaaltje, hebben dorst, moeten nóg eens naar het toilet, vragen nog een knuffel, nog een zoen, hun deken ligt niet goed,…
Na een lange werkdag willen wij als ouders liefst zo snel mogelijk in de zetel ploffen (of onze to do lijst afwerken😵💫) en hebben we weinig geduld voor deze ‘spelletjes’.
Probeer je eens in te leven in je peuter/kleuter. Bedtijd is voor je kind de grootste separatie van de dag. Je kind wil jullie eigenlijk duidelijk maken dat hij nog heel even jouw volledige aandacht wil.
Niet makkelijk, maar probeer bedtijd te zien als extra quality time en geef je kind niet het gevoel dat je hem ‘snel’ even op bed legt.
Wie betrapt zichzelf er ook op dit ‘raprap’ te willen doen? ☄️
Je kleine baby wordt stilletjesaan een peuter. Peuters worden meer en meer bewust van de wereld rondom hen. Ze gaan beseffen dat er leukere dingen zijn dan slapen en krijgen een beetje last FOMO.
Voeg daar nog een portie verlatingsangst aan toe en 💥, we zijn terecht gekomen in de de 12 maanden slaapregressie.
Deze slaapregressie uit zich vooral in het weigeren van dutjes, opnieuw vaker wakker worden ‘s nachts én vroeg wakker worden ‘s morgens.
Veel ouders denken dat dit het moment is om over te gaan naar een dutje minder. Maar dit is meestal NIET het geval. De meeste peuters zijn klaar voor een dutje minder tussen 15 en 18 maanden.
Blijf je normale routine volgen en blijf 2 dutjes aanbieden. Veel peuters weigeren tijdelijk een dutje maar gaan nadien vlot terug over naar 2 dutjes.
Wees 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 en 𝗴𝗲𝗱𝘂𝗹𝗱𝗶𝗴 in je aanpak. Elke dag/nacht iets anders proberen werkt erg verwarrend voor je kind.
Het is een fabeltje dat baby’s beter slapen wanneer het stil is. 🤫
Studies hebben uitgewezen dat baby’s rustig worden van eentonige geluiden. Dit doet hen denken aan de bloeddoorstroming die ze hoorden in de baarmoeder. 🤰🏼
Witte ruis kan helpen om onrust weg te nemen, helpt dutjes te lengen én zorgt voor diepere slaap. 💤
❗️ Het is GEEN wondermiddel. Witte ruis introduceren bij moeilijke slapers zal niet dé oplossing bieden maar werkt wél ondersteunend samen met de nodige andere aanpassingen❗️
Vragen? Shoot! 👇🏼
Heel wat baby’s ondervinden last bij het doorkomen van tandjes.
De meest voorkomende symptomen zijn:
🦷 prikkelbaarheid
🦷 kwijlen
🦷 diarree
🦷 lichte koorts
🦷 rode kaken
🦷 verminderde eetlust
❗️Aanhoudende diarree en koorts hoger dan 38.5 komt meestal niet door tandjes ❗️
Vaak worden slechte nachten ook toegewezen aan doorkomende tandjes. Tandjes kunnen zeker enkele onrustige dagen en nachten geven (op het moment dat het tandje net doorbreekt).
Slaapt je kindje wekenlang slecht, dan ligt er meestal een andere oorzaak aan de basis.
Onthoud dat alle kindjes tijdens hun eerste levensjaren zo goed als continu tandjes krijgen.
💡 Wist je trouwens dat de bloeddruk daalt wanneer we slapen en we hierdoor eigenlijk minder snel pijn ervaren?
𝓞𝓷𝓽𝓫𝓲𝓳𝓽 𝓮𝓷 𝓪𝓿𝓸𝓷𝓭𝓶𝓪𝓪𝓵
Een goed ontbijt én avondmaal worden best geïntroduceerd vanaf 9 maanden. Veel kindjes rond deze leeftijd krijgen op deze momenten alleen melk aangeboden, wat niet altijd voldoende vullend meer is.
Zorg voor voldoende inname van eiwitten, koolhydraten, zink en ijzer doorheen de dag. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede hormoonhuishouding. Eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bloedsuikerspiegel op pijl blijft. Bij een te lage bloedsuikerspiegel wordt té veel adrenaline (stresshormoon) aangemaakt wat niet bevorderlijk is voor de slaap.
𝓖𝓮𝓼𝓹𝓵𝓲𝓽𝓼𝓽𝓮 𝓿𝓸𝓮𝓭𝓲𝓷𝓰 𝓲𝓷 𝓭𝓮 𝓪𝓿𝓸𝓷𝓭
2 voedingen kort op elkaar in de vooravond zorgen voor een goede tankbeurt om de nacht in te gaan 🍼
𝓦𝓲𝓽𝓽𝓮 𝓻𝓾𝓲𝓼
Witte ruis is geen wondermiddel maar kan erg ondersteunend werken bij gebruik voor elk dutje én over de gehele nacht. Het zorgt voor diepere slaap én helpt een baby sneller opnieuw inslapen na het ontwaken uit een slaapcyclus. 🔊
𝓦𝓪𝓴𝓴𝓮𝓻 𝓲𝓷 𝓫𝓮𝓭 𝓵𝓮𝓰𝓰𝓮𝓷
Baby’s die geleerd hebben om zelfstandig in te slapen, gaan sneller betere nachten maken, dan baby’s die veel hulp nodig hebben om in slaap te vallen (bijvoorbeeld door te voeden of door te wiegen). 🛌
𝓖𝓮𝓮𝓷 𝓵𝓪𝓽𝓮 𝓭𝓾𝓽𝓳𝓮𝓼
Bij baby’s jonger dan 6-8 maanden zien we na 17u liever geen dutjes meer.
Bij baby’s ouder dan 6-8 maanden zien we na 15u liever geen dutjes meer. 💤
Een baby gaat zich makkelijker overgeven aan slaap wanneer we ze op bed leggen bij de eerste vermoeidheidssignalen.
☁️ geeuwen
☁️ staren (afwezig lijken)
☁️ zeuren
☁️ druk doen
☁️ willen zu**en
☁️ in de oogjes wrijven
☁️ huilen (laat signaal!)
Vermoeidheidssignalen herkennen bij een pasgeborene is vrij eenvoudig. Ze liggen heel stil én wijken amper van je zijde.
Eens de pasgeboren fase voorbij is, wordt je baby beweeglijker en laten we ze regelmatig ook even ‘alleen’ spelen. Dan wordt het tijdig opmerken van de vermoeidheidssignalen moeilijker.
Makkelijker is om rekening te houden met de leeftijdsgebonden wakkertijd. Dit is de tijd dat je baby gemiddeld wakker kan zijn tussen twee slaapjes in.
Houden jullie rekening met de vermoeidheidssignalen, de wakkertijd, of met beide?
Out of Office. Congé payé🍸
(Reserveren blijft mogelijk - terug beschikbaar vanaf 8 augustus)
🌙ℙ𝕖𝕣𝕤𝕠𝕠𝕟𝕝𝕚𝕛𝕜 𝕤𝕝𝕒𝕒𝕡𝕒𝕕𝕧𝕚𝕖𝕤
🌙𝟘-𝟜 𝕛𝕒𝕒𝕣
🌙𝕆𝕟𝕝𝕚𝕟𝕖 𝕠𝕗 𝕒𝕒𝕟 𝕙𝕦𝕚𝕤 ᴿᵉᵍⁱᵒ ᴮʳᵘᵍᵍᵉ
👉🏼Verlopen de dutjes moeizaam?
👉🏼Is jouw kleintje erg vroeg wakker ‘s morgens?
👉🏼Moet je ‘s nachts meerdere keren opstaan om de speen terug te geven?
👉🏼Krijgt jouw kleintje nog meerdere nachtvoedingen en weet je niet hoe je dit best afbouwt?
👉🏼Krijg je maar geen ritme in de dagen?
👉🏼Heeft jouw kleintje telkens de borst of een ander middel zoals wiegen nodig om in slaap te vallen en wil je dit graag afbouwen?
👉🏼Is bedtijd bij je peuter/kleuter steeds een strijd?
Dan ben je hier aan het juiste adres.
Neem een kijkje bij ‘ᴅɪᴇɴsᴛᴇɴ’ of stuur mij een berichtje om kennis te maken.
✉️[email protected]
📞 0474/45.06.07
𝒱𝑒𝓇𝓁𝒶𝓉𝒾𝓃𝑔𝓈𝒶𝓃𝑔𝓈𝓉 is een normale fase in de ontwikkeling. Het piekt rond de leeftijd van 8-12 maand, 18 maand en 24 maand. Zie het als iets positiefs, want het wil zeggen dat je kleintje erg gehecht is aan je.
ℍ𝕠𝕖 𝕙𝕖𝕣𝕜𝕖𝕟𝕟𝕖𝕟
🫧 Je kind begint te huilen wanneer je uit zijn zicht bent.
🫧Je kind huilt plots bij het afzetten aan de crèche of zelfs bij oma.
🫧Je kind huilt wanneer je de slaapkamer verlaat bij dutjes of bedtijd.
ℍ𝕠𝕖 𝕒𝕒𝕟𝕡𝕒𝕜𝕜𝕖𝕟
👉🏼 Speel kiekeboe spelletjes overdag. Zo maak je je kind duidelijk dat je altijd terug komt.
👉🏼 Neem altijd bewust afscheid van je kind. Veel ouders werken met de grote verdwijntruc om huilen te vermijden. Dit is aangenamer voor jezelf maar maakt het je kind nóg moeilijker. Het kind zit dan steeds met een angst dat je plots zult verdwijnen.
👉🏼 Neem ook bij bedtijd bewust afscheid en zorg dat je kind ziet dat je de kamer verlaat.
👉🏼 Geef de nodige nabijheid maar blijf bij je normale routine. Veel ouders zijn niet gewoon dat hun kind plots protesteert bij bedtijd en proberen allerlei manieren uit om het kind zo snel mogelijk in slaap te krijgen zonder huilen. Betrap je jezelf er op dat je op een halfuur tijd 3 verschillende dingen uitprobeert? Dit zorgt voor verwarring en je kind weet niet meer wat van hem verwacht wordt. Opnieuw melk geven, een extra verhaal, het kind weer meenemen naar beneden zijn allemaal uitprobeersels die dan ook na de fase van verlatingsangst een probleem kunnen blijven.
𝕃𝕖𝕦𝕜 𝕨𝕖𝕖𝕥𝕛𝕖
Toen onze meiden ongeveer 18 maand waren, huilden ze altijd voor hun middagdut. Ik haalde ze dan onmiddellijk uit bed en ging wandelen, door weer en wind 💨. Die fase bleef 6!maand lang aanslepen, tot ik besloot om het toch anders aan te pakken.
Wie deed ook zotte dingen tijdens een slaapregressie?
🔜Vanaf 1 juli
De website is nog in de maak, maar je kan alvast boeken via mail, whatsapp of telefoon.
Twijfel je nog om hulp te zoeken bij het slapen? Aarzel dan niet om mij te contacteren voor meer info.
📞0474/450607 of ✉️[email protected]
Algemeen stellen we dat alles ná 6 uur een normaal uur is voor een kind om op te staan. Liefst streven we naar 6u30-7uur.
Toen onze tweeling baby’s/peuters waren, stonden wij elke ochtend om 4u30-5u op met hen. Ze werden wakker en leken uitgeslapen. We namen hen mee naar de living, deden de lichten aan, gaven hun melk en ontbijt en lieten hen spelen.
Wist je dat we de vroege ochtenden hierdoor juist nóg meer in de hand werkten?
De grootste oorzaken van vroege vogels zijn;
👫 𝒮𝑜𝒸𝒾𝒶𝓁𝑒 𝒾𝓃𝓉𝑒𝓇𝒶𝒸𝓉𝒾𝑒
Probeer alles voor 6 uur te behandelen alsof het een ander uur van de nacht is waarop je kind wakker wordt. Onthoud dat je vanaf 4 uur in een lichte slaapfase zit en het dus moeilijker is om opnieuw in te slapen. Dit wordt vaak verward met ‘mijn kind lijkt al uitgeslapen’.
🌞 𝒪𝓂𝑔𝑒𝓋𝒾𝓃𝑔𝓈𝒻𝒶𝒸𝓉𝑜𝓇𝑒𝓃
Licht, geluid én de kamertemperatuur kunnen invloed hebben op een vroege vogel.
🐦 𝒰𝒾𝓉𝑔𝑒𝓈𝓁𝒶𝓅𝑒𝓃
Het kan zijn dat jouw kind gewoon écht een vroege vogel is. Belangrijk hier is om te kijken hoe vermoeid of prikkelbaar jouw kind is tijdens de dag.
💤 𝒟𝓊𝓉𝒿𝑒𝓈
Té veel slaap overdag, maar ook te weinig slaap overdag (en dus een oververmoeid kind) kan een vroege vogel in de hand werken.
👩🏼🍼 𝒽𝑜𝓃𝑔𝑒𝓇
Je baby heeft de hele nacht doorgeslapen en wordt wakker van de honger. Sommigen gaan na een voeding terug inslapen, bij anderen wordt het spijsverteringsstelsel hierdoor in gang gestoken waardoor het moeilijker is om opnieuw in te slapen.
⭕️𝒰𝒾𝓉 𝑔𝑒𝓌𝑜𝑜𝓃𝓉𝑒
Het vroege wakker worden is een ingebakken gewoonte geworden.
Hoe laat worden jullie kindjes wakker?
De pasgeboren fase. Een erg onzekere tijd voor veel jonge ouders.
Baby’s huilen regelmatig ... én dat is maar goed ook. Het is de enige manier waarmee een baby zich kan uitdrukken.
Omdat volwassenen instinctief slecht om kunnen met het gehuil van een baby, gaan we altijd op zoek naar een oorzaak voor het huilen. In de literatuur staat beschreven dat slechts 5-10% huilt omwille van een medische reden zoals een allergie of reflux.
De hoofdreden waarom pasgeboren baby’s regelmatig huilen is omdat ze eigenlijk niet klaar zijn om geboren te worden. Ze missen een vierde trimester in de baarmoeder. Een veulentje bijvoorbeeld, kan binnen het uur na geboorte al wandelen. Pasgeboren baby’s kunnen zelfs niet boeren zonder de hulp van een volwassene. Een baby huilt omdat hij de geborgenheid van de baarmoeder mist, het continue geluid van mama’s bloeddoorstroming en het continue gewieg. Wij als ouders moeten de eerste maanden dus zorgen voor deze geborgenheid.
Je kan een pasgeboren baby dus NIET verwennen. Jouw reactie op zijn hulpvraag draagt bij tot een veilige hechting. Het leert je baby dat hij altijd op jou kan terugvallen.
Maak je de eerste maanden dus geen zorgen over het creëren van slechte (slaap)gewoontes. Geniet van dutjes op jou of in de draagzak. Deze periode komt niet meer terug.
Wél kunnen we bij een pasgeborene al werken aan een gezonde slaapbasis.
Voor wie mij nog niet kent stel ik mij graag even voor. Ik ben Elisabeth Vandorpe, geboren in het mooie jaar ‘88. Ik had 2 grote kinderdromen. Vroedvrouw en mama worden.
In 2009 realiseerde ik deze eerste. Ik studeerde af als vroedvrouw en ging aan de slag in een ziekenhuis, waar ik nog steeds tewerkgesteld ben. Het is een voorrecht om ouders te mogen begeleiden tijdens het meeste intense moment uit hun leven. Ik kan nog steeds geëmotioneerd raken door de verwelkoming van dat nieuwe leven. (Al zouden de weekenddiensten voor mijn part geschrapt mogen worden 😉).
In 2017 realiseerde ik samen met mijn partner Brecht, mijn grootste kinderdroom. Ik werd mama van twee lieve meisjes. De eerste maanden was mijn wolk knalroze. Helemaal verzot op mijn gezin. We waren helaas niet gezegend met de beste slapers en na enkele extreem uitputtende maanden tuimelde ik van mijn wolk. Ik genoot nog heel weinig van de meisjes en telde de uren af naar hun dutjes (of beter gezegd, powernapjes) om zelf te kunnen bijslapen. Na 15 maand besloten we dat het welletjes was en schakelden we de hulp in van een slaapcoach, waarna hun slaapgedrag op drie dagen tijd aanzienlijk verbeterde.
Nooit gedacht dat ik hen zou bedanken voor ons slaaptekort, maar het wekte een nieuwe passie in mij. Ik volg momenteel zelf de opleiding tot baby-en kinderslaapcoach en hoop hiermee veel gezinnen aan meer slaap te helpen. Want slaap is ALLES.
Klik hier om uitgelicht te worden.