Intuïtief Eten

Intuïtief Eten

Dit vind je misschien ook leuk

Hgftdr
Hgftdr

Contactgegevens, kaart en routebeschrijving, contactformulier, openingstijden, diensten, beoordelingen, foto's, video's en aankondigingen van Intuïtief Eten, Geel.

Intuïtief eten is het tegengestelde van diëten, met langdurige resultaten: een lager BMI, gevarieerder eten, meer genieten van eten, zelfvertrouwen en vertrouwen op lichaamssignalen, stabiele bloedsuikerspiegel, hogere HDL-waarden, algemeen welbevinden.

29/07/2023

Aan alle goede dingen komen een einde, zeggen ze.
En vaak komt er iets anders goeds, of zelfs beters, voor in de plaats.

Dit is mijn "famous last post" op dit profiel als diëtiste en Intuïtief eten-coach.
Mijn carrière heeft een hele andere wending genomen, en helaas zijn er niet genoeg uren in een dag om alles te blijven combineren.

Nog een laatste woordje over social media: we gebruiken ze allemaal, en hoeven ons daar niet om te schamen. Je ontdekt wel eens een nuttige kitchen hack, leert haken, weet waar je vrienden zich mee amuseren, al zie je hen niet vaak in het echt en krijgt de mooiste foto's van over heel de wereld te zien.

Maar (uiteraard is er een maar): social media worden ook gebruikt door mensen die je wat willen wijsmaken en/of verkopen.
Klik je één keer op een post over menopauzebuikjes, dan zie je weken later nog elke dag reclame over producten die je ervan af zouden moeten helpen. Alsof buikjes plots een epidemie vormen. Alsof ze niet normaal zijn, vooral als je zwanger bent geweest. Alsof het niet normaal is om wat kilo's bij te komen door de menopauze. Dit is maar één voorbeeld van de vele onderwerpen waar ik me bijna dagelijks aan erger. Ze leiden er alleen maar toe dat mensen ontevreden worden over hun lichaam, ertegen gaan strijden en veel geld, energie en tijd verliezen aan charlatans en kortetermijnoplossingen.

Probeer het volgende als je dit ook beu bent: volg body positive profielen. Klik niet op reclame over allerhande "lichaamskwalen". Volg geen influencers die beweren dat je eruit zal zien als zij als je hetzelfde eet, op dezelfde manier beweegt, ...
Moest je nu dezelfde genen, leeftijd en geslacht hebben, dan hadden ze misschien gelijk.

Zoek je een diëtist/intuïtief eten coach die de hele opleiding heeft gevolgd bij Evelyn Tribole en Elyse Resch? Ga dan naar het linkje dat ik toevoegde in bio via linktree. De map kleurt roder en roder, hoera!
Niet enkel diëtistes maar ook psychologen en therapeuten volgen deze opleiding, wat ik alleen maar kan toejuichen.

Bedankt collega's, vrienden, klanten!

Un abrazo fuerte,
Kathy

11/06/2023

Laat dit even tot je doordringen, samen met het besef dat het geen zin heeft om te wensen dat je er nog hetzelfde uitzag als 10, 20, ... jaar geleden.
Geniet van alles wat de leeftijd die je nu hebt je brengt: wijsheid, goede vrienden, misschien heb je meer financiële zekerheid, heb je terug meer tijd voor jezelf, weet je wat je aan je partner hebt, beweeg je met meer plezier of op andere manieren dan vroeger ...
Geniet bewust van je lijf zoals het er vandaag uitziet, en van wat het allemaal kan, zodat je binnen 20 jaar geen spijt moet hebben omdat je je lijf niet apprecieerde.
Leef vandaag, pluk de dag!

Photos from Intuïtief Eten's post 28/05/2023

Ben je iemand die rond april besluit dat er iets moet gedaan worden aan dat lijf om in de zomer terug in die bikini te geraken? Om dan in oktober wanneer de eerste sinterklaaschocolade in de winkel ligt, op te geven?
Misschien kan het helpen om je motivatie te veranderen.
Ga van streven naar een "mooi uiterlijk" naar "ik wil me gezond en goed voelen, nu maar ook later".
We weten dat mensen niet gemakkelijk gemotiveerd geraken door doelen op lange termijn. Dit is dus zeker iets om bij stil te staan.

27/05/2023

Soms sluipen de kilo's eraan doordat je leefstijl geleidelijk verandert. Vaak hoor je dan: "Nu moet ik er echt iets aan gaan doen! Ik wil geen 8 zien verschijnen op mijn weegschaal!"
Dan wordt er grondig ingegrepen, want die kilo's moeten er dan zo snel mogelijk weer af.
Als je alles tegelijk gaat veranderen, houd je het meestal niet lang vol. Wanneer je die regeltjes dan terug loslaat, ga je soms in de andere richting doorslaan en kom je weer bij.
Beter is het om kleine dingen te veranderen. Denk eens aan je leefstijl van vroeger. Zijn er dingen die toen anders waren en die je nu ook weer zou kunnen toepassen? Iets meer bewegen? Iets kleinere porties eten?
Verwacht hiervan geen snelle resultaten, maar op lange termijn kunnen kleine aanpassingen die lang vol te houden zijn wel degelijk het gewenste effect geven.
Je merkt na een tijd dat je niet meer verder afvalt, dat wil zeggen dat je je setpoint gewicht hebt bereikt. Dat is het gewicht dat je moeiteloos kan behouden wanneer je je gedragsverandering blijft toepassen.
Zonder strenge regels dus.

Photos from Intuïtief Eten's post 15/05/2023

Mensen met een zwaarder lichaam voelen zich dikwijls schuldig en worden ook beschaamd door anderen omdat gewicht en gezondheid worden voorgesteld als toestanden die we helemaal zelf in de hand hebben. Als we maar genoeg bewegen, minder eten en voldoende karakter tonen om dit heel ons leven vol te houden zullen we allemaal slank en gezond zijn.
Er zijn echter zoveel meer factoren die bepalen hoeveel we wegen en hoe gezond we zijn.
Genetica is daarvan de grootste factor. Die heb je zelf niet in de hand. Over je ras, geslacht en leeftijd heb je ook geen controle.
Wat al de andere factoren betreft, kan je proberen om er een zo gezond mogelijke leefstijl op na te houden. Dit betekent ook momenten inlassen waarop je eens naar comfort food grijpt, of een keer teveel eet aan de feestdis, zonder schuldgevoel of compensatie de dag(en) erna.
Je lichaam brengt je altijd terug naar je setpoint gewicht.

Photos from Intuïtief Eten's post 13/05/2023

Soms ligt de oorzaak van bingen/ controleverlies/cravings bij de samenstelling van de hoofdmaaltijden.
Ik hoor vaak: "Ik eet gezonde maaltijden, maar 's middags/'s avonds gaat het mis". Misschien heeft je lichaam niet alles gekregen wat het nodig heeft qua samenstelling en/of portie bij de hoofdmaaltijden.
Hoe stel je best je maaltijd samen?
Zorg ervoor dat je de drie macronutriënten (macro omdat we er een grotere portie van nodig hebben) in je maaltijd steekt:
- vetten (liefst onverzadigde vetzuren)
- koolhydraten (liefst zo weinig mogelijk enkelvoudige suikers)
- eiwitten (uit dierlijke bron zoals eieren, vlees, kip of plantaardig uit soja, peulvruchten, noten)
Probeer je bord voor de helft van groenten te voorzien, dan krijg je ook voldoende vezels binnen.
Op de afbeelding zie je een voorbeeld van een ontbijt waar alles in zit:
1/2 avocado
2 eieren
een bakje champignons
1/2 ui
peper en zout, bieslook voor de smaak
olijfolie om te bakken
Je kan hier nog een volkoren boterham of toastjes bij eten indien je een tijdje na de maaltijd toch naar suikers verlangt.
Geen fan van champignons? Je kan ze vervangen door kerstomaatjes, rode paprika, courgette, blokjes pompoen, broccoliroosjes...
Wist je dat avocado voor meer dan 70% uit water bestaat? En dat er ook een kleine hoeveelheid eiwitten en koolhydraten in zit?
Als je 's morgens geen tijd hebt om groenten te versnijden kan je dat 's avonds al voorbereiden, of je kan dit soort ontbijt in het weekend maken, dat zijn toch al 2 van de 7 dagen. Zo kan je ervaren wat dit doet met je cravings.
Kleine stapjes richting gezonde voeding zijn ook stapjes!

Photos from Intuïtief Eten's post 11/05/2023

Wil je graag wat meer groenten eten? Dan kan een keertje een vegetarische maaltijd of een vegan dagje inlassen een mooie oplossing zijn.
Hoe doe je dat op een gezonde manier?
Kook liefst zelf; sterk bewerkte producten (kant-en-klaar) bevatten vaak veel zout, suiker, paneermeel en verzadigde vetzuren. Je moet er ook veel bereidingsvet voor gebruiken om aanbranden te voorkomen.
Veel vitaminen en vezels zijn verloren gegaan in het bereidingsproces.
Soms zijn de recepten vrij ingewikkeld en de bereidingstijd lang, of je hebt er wel wat speciale producten voor nodig die meestal duurder zijn. (Neem eens een kijkje op EVA VZW voor goed samengestelde plantaardige gerechten met producten van hier).
Als je niet de juiste combinaties maakt kan dit voor tekorten zorgen. Altijd naar de gemakkelijke, snelle recepten grijpen kan ook voor een zeer eentonige voeding zorgen.
Kokosolie is wel plantaardig, maar weet dat deze veel verzadigde vetten bevat.
In veggie recepten wordt dikwijls gebruik gemaakt van suikeralternatieven zoals kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, dadels, honing... Deze zijn dan wel minder bewerkt maar bevatten evengoed glucose (en calorieën).
Om eiwitten te eten die je lichaam goed kan gebruiken kies je beter voor soja"melk" dan alternatieven gemaakt uit haver, rijst, kokos, amandelen of andere noten.
Tot slot: als je echt zin hebt in spek, eet dan gewoon (mager) spek. Je lijf en smaakpapillen zullen eerder verzadigd en voldaan zijn dan wanneer je wortelreepjes met een berg kruiden gaat eten.

06/05/2023

Omdat een gezonde leefstijl veel belangrijker is dan slank zijn!

Photos from Intuïtief Eten's post 29/04/2023

Wat is jouw motivatie om op dieet te gaan? Wil je afslanken? Waarom wil je afslanken? Omdat je geliefd wil zijn, gezond wil zijn, jong wil blijven,...?
Zijn er andere manieren om dit te bereiken? Kan het wel met een dieet te volgen? Is het op lange termijn haalbaar?
Klopt je redenering wel? Zijn je kinderen alleen maar trots op je wanneer je mooi bent? Zijn dikke mensen dom en karakterloos? Vind jij dat je vriendin er alleen maar bij hoort omdat ze zich hip kleedt? Ben je bang om door je partner verlaten te worden of bedrogen te worden wanneer je een ander lichaam hebt, en wil je dan wel met zo iemand door het leven gaan?
Stel jezelf de diepere vragen tot je bij de echte reden komt.

26/04/2023

Deze tekst komt uit een artikel in Eos Wetenschap. Er werd een studie gedaan rond BMI en het effect op de gezondheid. Het resultaat: een hoger BMI is niet altijd een goede indicator voor de gezondheidstoestand van een persoon. Er zijn nog zoveel andere factoren die een rol spelen. Een genetische belasting is geen reden om er een ongezonde leefstijl op na te houden, maar is wél een reden om op te houden met mensen ervan te beschuldigen dat ze zichzelf laten gaan, geen karakter hebben, dom of lui zijn! Het is ook een reden om patiënten de correcte behandeling voor te stellen, i.p.v. eerst een dieet voor te schrijven.
Het zou ook fijn zijn als we dan kunnen stoppen met "obesitas is een ziekte" te zeggen, want dat is het voor veel mensen niet.
Dus: nu nog de aanpak aanpassen en dan zijn we op goede weg...
Het volledige artikel vind je hier: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/hoe-ongezond-een-hoog-bmi-dat-hangt-af-van-de-oorzaak?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=mail&utm_campaign=eos_329%3Facid%3Db03fbad4bb0df8c67e51a438c822faa5

22/04/2023

Integendeel, zelfs.

Photos from Intuïtief Eten's post 19/04/2023

Ik lees op sociale media wel eens dat Intuïtief Eten-coaches, body positiviteitsactivisten en een aantal influencers anti-dieet zijn, maar dat mag gerust een beetje genuanceerd worden.
Een dieet kan nuttig zijn voor topsporters (spiermassa onderhouden, energiepeil optimaliseren, recuperatie bevorderen...).
Ook mensen die aan bepaalde ziekten lijden letten best op de hoeveelheid, kwaliteit en spreiding van de inname van bepaalde voedingsgroepen.
Het spreekt voor zich dat mensen met allergieën en intoleranties bepaalde voedingsstoffen moeten mijden, en mensen die een eetstoornis hebben of ervan herstellen kunnen het moeilijk vinden om naar hun lichaam te luisteren (honger, verzadiging). Voor hen is het echt noodzakelijk om een planning te volgen.

Moet je een dieet volgen als je volgens de gangbare BMI tabellen "te zwaar" bent?
Dat hangt ervan af. Heb je ongezonde bloedwaarden? Heb je lichamelijke klachten? Ondervind je hinder in je dagelijkse bezigheden? Dan kunnen dat eventueel redenen zijn om je leefstijl te veranderen. Gooi je voedingspatroon niet drastisch om, je weet misschien al uit ervaring dat dat op lange termijn niet vol te houden is.
Ga geen honger lijden om dezelfde reden.
Het kan zelfs nuttig zijn om gezonde voeding te gaan toevoegen i.p.v. dingen te schrappen. Soms ga je daar vanzelf minder van eten. Als je bv. volkoren brood gaat eten zal je sneller verzadigd zijn dan van wit brood.
Als je 3 stukken fruit inlast per dag, heb je misschien minder tijd of zin om tussendoor ongezonde snacks te snoepen.
Als je voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten tijdens de hoofdmaaltijden eet, heb je waarschijnlijk minder cravings tijdens de avonduren.

Photos from Intuïtief Eten's post 07/04/2023

Als je denkt dat je bij elke hoofdmaaltijd teveel eet, of je je na de maaltijd altijd te vol voelt, moe wordt of misselijk bent, kan je met deze oefening terug leren aanvoelen wat jouw ideale portie is.
Soms is het moeilijk om te stoppen met eten omdat je het zo lekker vindt. Weet dat je het altijd verder kan opeten op een later tijdstip. Het zal dan ook terug beter smaken wanneer je een beetje honger hebt.
Ook als je altijd je bord leegeet uit gewoonte, omdat je niet bewust eet of schrik hebt dat je met een kleinere portie niet zal toekomen tot de volgende maaltijd kan deze oefening je helpen om beter te bepalen hoeveel je nodig hebt. Probeer ook elke maaltijd goed samen te stellen (koolhydraten, vetten én eiwitten) zodat je beter verzadigd bent.
Probeer deze oefening uit te voeren met een open blik, vanuit nieuwsgierigheid. Niet omdat je minder wil leren eten om af te vallen of met een schuld- of schaamtegevoel omdat je vindt dat je een schrokop bent.

02/04/2023

Soms lijkt het alsof een kop koffie 's morgens voldoende is, vooral als je de avond tevoren laat/veel hebt gegeten of gesnackt.
Dan "spaar" je de calorieën van het ontbijt uit.
Ga bij jezelf eens na of je het gemakkelijk vindt om dan ook tot aan de lunch zonder eten te functioneren. Word je moe, kregelig, krijg je honger, kies je een minder voedzaam tussendoortje of vind je het moeilijk om een gezonde lunch(portie) te nemen wanneer je geen ontbijt hebt gegeten?
Dan kan het nuttig zijn om 's morgens toch iets te eten, bij die kop koffie of iets later.
Heb je echt geen zin in ontbijt? Probeer het dan met iets kleins, een zacht gekookt eitje met een toastje, een stuk fruit, een kommetje cornflakes (liefst volkoren, zonder toegevoegde suikers) ...
Experimenteer eens met de avondmaaltijd. Wat gebeurt er wanneer je die een uurtje vroeger neemt? Of wanneer je minder of anders snackt 's avonds? Krijg je dan wel honger wanneer je uit je bed komt? Lukt het dan wel om 3 volwaardige maaltijden per dag te nemen? Wat doet dat met je energieniveau, en heeft het effect op de porties die je neemt en keuzes die je maakt?

01/04/2023

Gember is pittig, je moet er fan van zijn. De laatste jaren zijn er wel wat gemberproducten op de markt gekomen, we mogen ervan uitgaan dat er heel wat fans zijn ;)
Er zijn ook al heel wat studies uitgevoerd rond de gezondheidseffecten van gember.
Ik vond zelf geen studies die een negatief effect hebben bewezen, buiten deze, die waarschuwt voor het gebruik van gember indien er bloedstollingsproblemen aanwezig zijn, of indien er anticoagulantia worden genomen (bloedverdunners): https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1345/aph.1D225?journalCode=aopd

06/03/2023

Steeds meer artsen en onderzoekers beseffen dat dikke mensen niet altijd ongezond leven, integendeel. En dat dikke mensen niet altijd ongezond zijn. Hoera! Dit betekent dat ze niet altijd het advies gaan krijgen om af te vallen, ook hoera!

Het enige waar ik nog niet mee kan juichen, zijn de commentaren op het artikel. Die werken fatshaming en bodybashing alleen maar in de hand. Boeh!
Link naar het artikel: https://www.standaard.be/cnt/dmf20230305_98172836?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR3rxmeW9GVpXOavlp4_76o2wxn1Hol7YxN6WtXq__hfkGX_fpoCsDCP9cw&articlehash=eUBU2uZd33GsNwRrVRkrZb9YUVi4qQf%2Fjk%2FuYPYhVHkoO%2FuMnUpkJfNKKRVgZ6dj766%2BbXF6ZpFUeyEnzJjKnEqp66SQp2kGXduAP2syj%2B63k9YW0BeN2NgbcII6znBpS1CgPRSds3WxK28zzZFda98x%2FySeyKW0cAPnjRLdZLn2CLBt%2BklyeYe7w2R5wq64oNIUvDk%2BD9nte8iwjWgsaJz6tuqvE9NY%2FqqZuoWDjdK53CwttHKqPIe1U%2BgPgB8qVcCPJNuf70RJMl4j3KVhj7%2BzS667R1dAn4RGCLU8b9iqhY2rkpIkvZoUdxTgPWOym0%2F4rdlur43d6b3HVevdUQ%3D%3D

Photos from Intuïtief Eten's post 12/02/2023

Als je zorgen hebt, of hevige emoties, helpt het op lange termijn niet om ze te onderdrukken. Ga er eens rustig voor zitten en onderzoek ze. Waar komen deze zorgen of emoties vandaan? Zijn ze terecht? Kan je er met iemand anders over praten? Zijn het problemen waar je een oplossing voor kan bedenken?

Veel mensen eten hun zorgen en emoties weg. Vette en zoete voedingsmiddelen geven een kortstondig geluksgevoel. Als je dit na een tijdje gaat associëren met ontspannen en rust vinden, is het logisch dat je elke keer naar dit soort voeding grijpt wanneer je je slecht voelt. Dan ga je je daar weer slecht over voelen, omdat je het gevoel krijgt dat je geen controle hebt over je eetgewoonten.

Photos from Intuïtief Eten's post 08/02/2023

Wel eens de laatste druppels van een maaltijdshake uit de beker gehaald? Of teveel gegeten omdat het eindelijk terug mocht na X aantal uren vasten?

Je lichaam houdt er niet van om van buitenaf opgelegde regeltjes te volgen, het weet zelf wel wat het nodig heeft en wanneer.
Het compenseert dan ook wanneer die strenge teugels terug worden losgelaten.
Weet dat dit niets met een zwak karakter te maken heeft, maar alles met het dieet.

Photos from Intuïtief Eten's post 31/01/2023

Uiteraard is het gezond om 's avonds een gebalanceerde maaltijd te nemen. Dit wil zeggen: met voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten. Kies liefst voor koolhydraten die voldoende vezels bevatten (groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten).
Een goede samenstelling van je maaltijd geeft je lichaam alles wat het nodig heeft, en zal je lang genoeg verzadigen.

Als je de gewoonte hebt om 's avonds (laat) veel koolhydraten te eten (chips, chocolade, roomijs, koekjes, gebak, pizza ...) kan dit ervoor zorgen dat je telkens door de bloedsuikerpiek veel insuline aanmaakt.
Overdag krijgt de insuline die bloedsuiker (glucose) gemakkelijker weggewerkt dan in de late uurtjes.
Dit kan ervoor zorgen dat je meer vet opslaat.
Hetzelfde aantal calorieën kan zo een heel ander effect hebben dan wanneer je ze overdag eet.
Als je 's avonds vaak naar suikerrijke voeding verlangt, kan het nuttig zijn om tijdens de maaltijden overdag meer koolhydraten toe te voegen.

Photos from Intuïtief Eten's post 22/01/2023

Ik heb het al vaak gehad over "verkeerde" redenen om af te vallen: terug in kledij van vroeger willen kunnen, denken dat je dan elke dag vrolijk zal zijn, wensen dat iedereen je graag ziet (jezelf inbegrepen), denken dat succes, een goede baan en leuke vrienden vanzelf komen wanneer je slank bent, er willen uitzien als celebrities, een hekel hebben aan ouder worden...

Maar zijn er eigenlijk wel goede redenen om te willen afslanken?

Je beter in je vel voelen, gezondere bloedwaarden, geen overvol gevoel na de maaltijd, meer energie...
Dit kan je allemaal nastreven door je leefstijl aan te passen.
Stap voor stap, dat is beter dan drastisch alles om te gooien (want dat houdt geen kat vol op langere termijn).
Je kan hieraan werken zonder te focussen op je gewicht. Het getal op de weegschaal zegt absoluut niks over je gezondheid of hoe jij voor je lichaam zorgt.
Kan je dan afvallen als je een aantal veranderingen invoert? Mogelijks. Maar het hoeft niet.
Je gaat je wel beter voelen, en dat straal je uit. Daar word je vanzelf mooi en vrolijk van.

16/01/2023

De dieetcirkel:
- vinden dat je moet afvallen -> op dieet gaan/(meer) gaan sporten
- afvallen
- stoppen met diëten/(minder) sporten
- bijkomen
- foert-gevoel en inhaalbeweging door je lichaam gestuurd: alle remmen los
- nog meer bijkomen
- weer op dieet gaan
- dieet na dieet na dieet volgen en toch alsmaar zwaarder worden, en denken dat het aan jezelf ligt, dus telkens weer aan een nieuw dieet beginnen dat je moet "redden".

Doorbreek de cirkel! De eerste stap is beseffen dat het niet aan jou ligt, maar aan het diëten.

Photos from Intuïtief Eten's post 06/01/2023

Een bedrijf dat niet eerlijk durft te zijn over onderzoeksresultaten omdat het zijn imago wil beschermen, is dat wel te vertrouwen?
Wanneer de resultaten van een onderzoek zo verwoord worden dat het lijkt alsof ze beter zijn (16kg afgevallen IN TOTAAL t.o.v. 5 kg afgevallen PER PERSOON), is dat dan niet met opzet misleidend?

Durf kritisch zijn, durf vragen te stellen. Als je geen antwoord krijgt, vraag je dan af waarom niet (hint: het gaat om jouw centen, niet om je geluk of gezondheid).

Photos from Intuïtief Eten's post 30/12/2022

Don't be like Bob and Bill.
Be like Jill.
The end.

Photos from Intuïtief Eten's post 29/12/2022

Het is niet abnormaal om aan het einde van een kalenderjaar stil te staan bij wat je hebt bereikt en hoe je de zaken het volgende jaar wil aanpakken.
Als je het gevoel hebt dat je jaar in, jaar, uit tegen je eigen lijf aan het strijden bent en daar alleen maar ongelukkig van wordt, is het misschien tijd om het over een andere boeg te gooien.
Welk van deze voornemens zou jij willen/kunnen veranderen? Hoe zou je dat doen?

Photos from Intuïtief Eten's post 19/12/2022

Heb je het gevoel dat je verslaafd bent aan bepaalde voedingsmiddelen? (En is dat niet gestoomde kip met broccoli?)
Dit is mogelijks een gevolg van de dopaminerush die je krijgt als je bepaalde dingen eet. Je lichaam wil je namelijk belonen voor gedrag dat je in leven houdt.
Roomijs heet niet voor niks "comfort food". Als je je slecht voelt, krijg je even een dopaminehoeveelheid toegediend waardoor je je wat beter gaat voelen.
Het probleem zit hem in de herhaling. Als je elke dag veel snackt omdat je niet goed in je vel zit, kan het nuttig zijn om je gevoelens te onderzoeken en de gewoonte te doorbreken.
Zoek naar activiteiten die je ook een dopaminerush bezorgen (gaan fitnessen terwijl je daar een hekel aan hebt is dus geen goed plan, dan ga je achteraf nog meer verlangen naar een beloning).

Photos from Intuïtief Eten's post 18/12/2022

Tiktok, facebookreels, instagram... ze staan vol met het "advies" om zeer weinig koolhydraten te eten om af te vallen.
Na twee dagen ben je 2 kg kwijt, dat kan kloppen. Lees in de slides hoe dat komt.
Nog andere reacties van het lichaam op het eten van te weinig koolhydraten: sufheid, futloosheid, hoofdpijn, cravings, obstipatie (indien je eerder voldoende volkorenproducten, fruit en groenten at en die nu grotendeels schrapt).

Photos from Intuïtief Eten's post 18/11/2022

Er is niks mis met bloemkool, kale of sla, integendeel. Als je vindt dat je te weinig groenten eet of teveel koolhydraten (teveel pasta, rijst, brood, aardappelen), kan het zinvol zijn om een deel ervan te vervangen door groenten. Dit zorgt ervoor dat je meer vitaminen en vezels binnenkrijgt.
Vervang niet alle koolhydraten door vermomde groenten. Je lichaam heeft ze nodig en zal ernaar blijven snakken. In combinatie met eiwitten en vetten zullen zetmeelbronnen als rijst, brood en pasta je ook beter verzadigen.

Photos from Intuïtief Eten's post 04/11/2022

Als iemand je de hemel belooft, bedenk dan altijd eerst even hoe deze persoon ervan gaat profiteren (spoiler alert: meestal financieel. Koop hun producten, koop hun boek, koop een abonnement...)
Dit is dé formule voor een jojo-effect, want meestal is er niks gemakkelijks aan en moet je teveel "ik mag niet..." zeggen. Dat houdt niemand vol.
Duurzame gedragsverandering bereik je door je motivaties anders te leggen (ik wil me goed in mijn vel voelen ipv ik wil er anders uitzien), stap voor stap te veranderen (deze maand probeer ik meer water te drinken) en je doelen milder te stellen (ik wil gezonder leven ipv ik wil op korte tijd veel afvallen).

28/10/2022

Hoe doe je dat?
- focus op de dingen waar je tevreden over bent wat je lichaam betreft. Zoek die onderdelen in de spiegel of op foto's
- vraag aan je geliefde wat ze zo fijn aan jou vinden, als je het zelf moeilijk vindt om positieve aspecten te ontdekken
- ontvolg accounts op social media die je een beeld voorspiegelen dat voor jou niet haalbaar is, en probeer meer realistische accounts te vinden
- omring je met gelijkgestemden en wees assertief bij dieetpraat in je omgeving
- zet de weegschaal in een kast, of nog liever in de kelder of op zolder
- geniet bewust van lekkere dingen

26/10/2022

Deze uitspraak werd door psychiater Elske Vrieze gedaan in een artikel van EOS.
Het doel van haar onderzoek is het mechanisme achter de stoornis verder ontrafelen, en de eetbui zien hangen vóór ze zich voordoet.
Verder zegt ze: "In de kern vinden eetstoornissen hun oorzaak vooral in de genen, in biologische mechanismes of in psychologische bagage uit het verleden.
Eten – of niet eten – is slechts het symptoom. In de kern gaat het over heel andere dingen. Over je ontevreden voelen over je lichaam. Over niet kunnen omgaan met moeilijke emoties. Over nood hebben aan controle of aan iets bestraffends, en die controle of straf dan vinden in eten. Daarom heeft het ook weinig zin om iemand met een eetstoornis gewoon naar een diëtist te sturen."
Ondertussen hebben Vrieze en haar team de link met impulsiviteit en craving ook via hersenscans kunnen vaststellen. “We zagen onder meer dat patiënten in twee hersengebieden een hogere activiteit vertonen dan gezonde mensen als ze aan een voedingsprikkel worden blootgesteld. Enerzijds in de insula, een dieper gelegen hersengebied dat verbonden is met hoe je je lichaam voelt en ervaart, en dat eerder al in verband werd gebracht met het verlangen om verzadigd te zijn. En anderzijds in de mediale prefrontale cortex, een gebied voor beredeneerd handelen, waarmee je ook controle houdt over impulsief gedrag. Maar vervolgens zagen we dat onder stress die activiteit in de insula nog toeneemt en dat ze in de cortex juist afneemt. Het verlangen groeit dus, en de controle valt weg.”

Kunnen we dan nu ophouden met tegen mensen met een eetprobleem te zeggen wat en hoeveel ze moeten of mogen eten? Zo simpel ligt het dus niet...

Link naar het volledige artikel: https://stories.kuleuven.be/nl/verhalen/honger-in-het-hoofd-eetstoornissen?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=EOS

Wilt u dat uw praktijk hét hoogst genoteerde Kliniek in Geel wordt?
Klik hier om uitgelicht te worden.

Telefoon

Website

Adres

Geel
2440

Andere Geel klinieken (alles zien)
Figurel Geel Figurel Geel
Diestseweg 14
Geel, 2480

Body•Food•Mind •Coaching

Sana Mundo Sana Mundo
Hollandsebaan 49
Geel, 2440

Met een groot hart voor gezondheid en bewustzijn werken we gepassioneerd in begeleiden van sessies ✨

sofie.lekkerleven sofie.lekkerleven
Kollegestraat 59 Bus 3
Geel, 2440

Als diëtist begeleid ik mensen in hun proces naar een lekker leven. Op mijn facebookpagina vind je hiervoor inspiratie en informatie. Neem ook zeker een kijkje op mijn website en i...

MiEmotions MiEmotions
Dr./Peetersstraat 69a
Geel, 2440

Maak tijd voor jezelf en geniet van een rustmoment tijdens een heerlijke massage of gelaatsverzorging

OsteoBraun OsteoBraun
Winkelomseheide 32 (Orthosystems)
Geel, 2440

OsteoBraun is een praktijk voor kinesitherapie en osteopathie.

Faye Faye
Steentjesblok 2 A
Geel, 2440

Kaartlegster spirituele coach , helderziende , heldervoelende, pendelen, sterke intuitie , medium. f

't Kader vzw 't Kader vzw
Ericastraat 15
Geel, 2440

Kempense Aanpak Drugs En Rehabilitatie

Hridaya -van hart tot hart  ⇼Leen Verdonck⇼ Hridaya -van hart tot hart ⇼Leen Verdonck⇼
Langstraat 111
Geel, 2440

⇹ Healing/Reading ⇹ Tieneryoga & Tienercirkels ⇹ Vrouwencirkels & Ceremonies ⇹ Bachbloesems - Indigo

Wanneer Muziek spreekt Wanneer Muziek spreekt
Zammelseweg
Geel, 2440

Ik ben Gaia De Swerts, muziektherapeute. Muziek vormt een ingangspoort om te exploreren wat er in je

Równoważnia Rozwój i Terapia Równoważnia Rozwój i Terapia
2440
Geel, 2440

Równoważnia pomaga znaleźć w życiu balans i odkryć siebie na nowo - z otwartością i akceptacją

KanGoe hsp KanGoe hsp
KoRoute Plek 18
Geel, 2440

KanGoe is een online en live netwerk voor begrip, kennis en inspiratie rond hoogsensitiviteit & HSS