De Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke
Vrienden groep die het nationaal visserijmuseum ondersteunen promoten
Proficiat Bruno Mertens geslaagd als 13 de erkende garnaalvisser te paard “ vissen … controle door Kris Gunther en johan…. Koken van de gevangen garnalen ….. Burgemeester Marc Vandenbussche proeven … en geslaagd “
Begin deze maand verliet Ineke Steevens, directeur NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, onze organisatie. Ze stond erop iedereen te bedanken voor de fijne samenwerking gedurende de voorbije jaren. Ook van onze kant wensen we haar veel succes in alles wat ze nog onderneemt en met hetgene haar verdere levenspad nog kruist.’
Ons museum klaar voor de toekomst met een nieuwe bewoner Valentijn van st Andre de eerste steen deze morgen voor de uitbereiding gelegd door burgemeester marc Vandenbussche
Je komt toch ook !! Paardevissers benoemen nieuwe kracht
✨15 oktober is het weer zover, het museumteam organiseert het Zilt Feest op het strand!
We volgen de strandvissers die bij laag water gaan vissen. Garnaalvissers te paard, kruiers die een net trekken of duwen, allemaal demonstreren ze hun kunnen. Ook bij de vangst en de verwerking ervan is een woordje uitleg voorzien. Er staat ons nog veel meer te wachten:
🚶♂️🚶♀️natuurwandeling
🍲 koken van de garnaal
😋Zilte Lunch
🥳Muzikale ambiance
Alle info over het Zilt Feest vind je op onze website
https://www.navigomuseum.be/nl/15-oktober-zilt-feest-op-het-strand
Het garnaalvissen te paard 🐴 , tijdens het interbellum werden er ook muildieren gebruikt, voltrekt zich in verschillende slepen. Na elke sleep wordt het net leeggemaakt en de gevangen garnaal 🦐 in de manden gegoten. Bij het begin van de vloed wordt het vissen gestopt. Eenmaal terug thuis worden de garnalen gezeefd en gekookt 😋 .
Museumcollectie, inv.nr. 185.35.2.
In veel kustgemeenten vindt er jaarlijks een zeewijding plaats. Met de wijding van de zee 🌊 wordt er om bescherming 🙏 gevraagd en gedenkt men de op zee gebleven vissers. ⚓ Zoals op deze foto, genomen op 11 juni 1984, te Wenduine.
Fotograaf: W. De Baere en J. Deman.
Museumcollectie, inv.nr. 186.97.1.
Potvis Valentijn wordt bot per bot in elkaar gepuzzeld In februari 1989 spoelde een potvis, Valentijn, aan op het strand van Oostduinkerke. Het skelet van die potvis wordt bot per bot weer in elkaar gepuzzeld. Eerst de kop, later volgt nog de romp. Het is een klus die nog maanden kan duren.
Dini neemt het roer van de familierederij over. “Je moet op je strepen staan als vrouw in de visserij” Luc Bogaert is met de O.62 al decennia lang een vaste waarde aan de Vistrap in Oostende. De bekende visser gaat met pensioen en dochter Dini (37) neemt het roer van de rederij over. Op de Vistrap is ze al 15 jaar een bekend gezicht als verkoopster. “Je moet als vrouw je mannetje kunnen staan in de...
🎧 Podcast Oostende Bonsoir met Ineke Steevens
De Oostendse Ineke Steevens is de bezielde directeur van ons Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. In deze aflevering van Oostende Bonsoir komt ze Guinevere Claeys vertellen wat ze leerde over (én van) ‘de prachtige mens’ die de visser is, verklaart ze waarom ze alleen hier kan thuiskomen, en hoe het zo komt dat haar vier kinderen de Noordzee ‘opa zee’ noemen. 🌊
Beluister nu via je favoriete podcast-app of www.visitoostende.be/nl/oostende-bonsoir
De gevangen vis, door het vissersvaartuig O.150 “Jan Volders”, wordt gelost in manden. De O.150 was een vaartuig van de Oostendse Rederij.
Aanleiding tot het stichten van de Oostendse Rederij waren sociale onlusten, maar vooral de staking van 1920. De rederij werd gesticht door socialisten en was daarom te Oostende beter gekend als “De Rode Vloot”.
Tijdsperiode: 1920-1932.
Museumcollectie, inv.nr. 185.67.1.
Home | ZEEKERWETEN Doe je ook mee aan hét wetenschapsfestival aan zee? ZEEKERWETEN! Zee, strand, polder, duin. Aantrekkelijke plaatsen met heel wat verrassende dieren en planten. En jij krijgt de kans om dit bijzondere leven te ontdekken! Gepassioneerde experten leren je hiervoor de nodige trucs en tools, waarmee je ...
Waarom is onze Noordzee zo bruin? Als je tot aan je knieën in het water staat, zie je vaak je tenen niet meer. Waarom is ons kustwater zo troebel? Die troebelheid hangt af van de hoeveelheid deeltjes in het water die het zonlicht verstrooien. Hoe troebeler het water, hoe minder zonlicht doordringt.
Als je op het strand loopt dan zie je er zeker bezig en vraag je af wat doen ze wel luister kijk en je zal verwonderd blijven staan
🐣 paasnagels? Vanwaar de naam? Is er een betere dag om dat even toe te lichten? 🐣
Zes bruine koppen van paasnagels. De paasnagels zijn gemaakt uit geperste wierookkorrels met was. De nagels worden, samen met de Paaskaars, gezegend aan de vooravond van Pasen. Het is een traditioneel gebruik in onze visserijsector om paasnagels aan te brengen in het dek van een splinternieuw vaartuig, of een vaartuig dat eigendom wordt van een andere reder, of bij naamsverandering van het vaartuig. De paasnagels moesten daarbij zorgen voor een goddelijke bescherming over de rederij, het schip en de bemanning.
Bij de doop van een schip werden de paasnagels is het dek geslagen. Daarvoor werden op het dek 4 gaten geboord, die na het aanbrengen van de paasnagel werden dichtgeslagen met een houten tap. De gaten van de paasnagels lagen vaak in de vorm van een kruis. Op enkele van deze paasnagels zijn er op de onderzijde nog resten van rood kaarsvet te zien, vermoedelijk afkomstig van de paaskaars.
🐥 Zalige feestdag gewenst aan allen! 🐤
Het houten vaartuig O.1 “Fabiola”, met aan boord koning Boudewijn en koningin Fabiola, werd gebouwd in 1934 op de scheepswerf Hillebrandt te Oostende.
Op Paasmaandag 03 april 1961 werd het als huwelijksgeschenk aan koning Boudewijn en koningin Fabiola geschonken door de stad Oostende.
Het vaartuig werd in 1964 door de koning overgedragen aan het Koninklijk Werk Ibis te Bredene.
Tijdsperiode: 1961.
Museumcollectie, inv.nr. 182.65.2.
De paardevissers wensen alle Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke een “ Vrolijk Pasen “ Gezondheid en Geluk
Vanaf vandaag schieten de garnaalvissers terug in actie. 😍 Met hun imposante koudbloedpaarden trotseren ze de golven. 🌫️ En vangen ze de verrukkelijke grijze garnaal. 🦐 Wil jij hen aan het werk zien? Check dan zeker de kalender: https://www.visitkoksijde.be/nl/data-en-uren-van-de-garnaalvissers-te-paard
Afscheid van een vriend “ conservator met een groot hart voor het nationaal visserij museum “
Triestig nieuws gewezen conservator van navigo en lid van de vrienden heeft ons verlaten
Droef verneemt team-NAVIGO het overlijden van oud-conservator Willem Lanszweert.
Willem genoot al sinds enige tijd van zijn pensioen, nadat hij sinds 1976 tewerkgesteld was in het museum. In 1988 werd hij conservator, hij bleef aan het roer tot 2010.
De kroon op zijn werk was ongetwijfeld het project ‘het zeil wordt in de top gezet’, de tweede uitbreiding en herinrichting van het museum tussen 2004 en 2008. Zijn vele publicaties over visserij zorgen ervoor dat zijn kennis en invloed verder zullen blijven leven. Zijn interesse was heel ruim, we herinneren ons in het bijzonder zijn passie voor de kennis over het geloof en bijgeloof van de vissers.
Met een enorme drive was Willem ook spilfiguur in verschillende verenigingen zoals modelbouwclub De Dissel en de Radioamateurs. Tot op het einde was Willem betrokken bij de vzw Vrienden van het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke. Vooral de redactie van het mededelingenblad lag hem als ere-secretaris nauw aan het hart.
Het museumteam denkt met een warm hart terug aan deze collega en wenst familie en vrienden veel sterkte bij dit verlies.
Ze komen terug met een mooi programma “ komen jullie ook “
Die zonnige dagen geven alvast zin in de zomer 😎 Achter de schermen zijn wij al druk bezig met de visserijfolkloreavonden op ons binnenplein ⚓ Wat kijken we ernaar uit jullie feestelijk en met open armen te ontvangen! 🥳 Organisatie samen met estaminet de peerdevisscher! 🐴🦐