Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991

Pagina prezintă informații despre proiectul de cercetare Patrimoniul academic universitar din RSS Mol

Facultatea de Istorie și Filosofie a implementat cu succes Proiectul „Patrimoniul academic universitare din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici” – Universitatea de stat din Moldova 19/10/2023

https://usm.md/?p=23784

Facultatea de Istorie și Filosofie a implementat cu succes Proiectul „Patrimoniul academic universitare din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici” – Universitatea de stat din Moldova Facultatea de Istorie și Filosofie a USM a organizat astăzi, 19 octombrie, Conferința de totalizare a Proiectului „Patrimoniul academic universitare din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici”, inițiat în anul 2020.

18/10/2023
Alimentația studenților în perioada sovietică | Vitalie Sochircă 21/07/2023

https://m.youtube.com/watch?v=Wdx2nMMtPX0&t=36s

Alimentația studenților în perioada sovietică | Vitalie Sochircă Interviul a fost realizat de dr. hab., prof. univ., Ion Eremia în cadrul proiectului “Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și...

Educația ideologică în sistemul de învățământ sovietic | Vitalie Sochircă 20/07/2023

https://m.youtube.com/watch?v=RDGoTsgtfT0&t=12s

Educația ideologică în sistemul de învățământ sovietic | Vitalie Sochircă Interviul a fost realizat de dr. hab., prof. univ., Ion Eremia în cadrul proiectului “Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și...

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 31/05/2023

Cărțile au fost apreciate la European Exhibition of Creativity and Innovation „EUROINVENT BOOK Salon”, 2023!!!

24/03/2023

Cercetătorul științific Alexandru MALACENCO, dr. în istorie, absolvent Facultatea de Istorie și Filosofie- Universitatea de Stat din Moldova, a fost premiat cu titlul - LAUREAT al PREMIULUI MUNICIPAL pentru TINERET în domeniul ȘTIINȚEI, ediția 2022, pentru lucrările:
1. „INSTITUȚIONALIZAREA PUETRII SOVIETICE ÎN RSSM 1944-4946: CONTRIBUȚIA ORGANELOR DE SECURITATE A STATULUI;
2. PURGATOTORIUL SOVIETIC ÎN BASARABIA. DIRECTIVE, ORDINE ȘI INDICAȚII ALE NKGB-MGB 1944-1946.

Ce deștept a fost V. Lenin. Învățământul din RSS Moldovenească 14/03/2023

Interviul integral poate fi consultat în volumul „Recurs la memorie: învățământul superior din RSS Moldovenească”, acesta a fost elaborat în cadrul proiectului „Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici”, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”.
https://www.youtube.com/shorts/oeIjIiHXVX0

Ce deștept a fost V. Lenin. Învățământul din RSS Moldovenească

15/02/2023

Distinsului omagiat, dl Xenofontov Ion, doctor în istorie, conferențiar universitar, cercetător neobosit al istoriei neamului, urări călduroase de LA MULȚI ANI frumoși. Multe bune să se adune, în sens personal, profesional și în sens istoriografic implicit!

Sincere felicitări din partea echipei PAURSSM!!! ;)🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳

13/02/2023

Sincere felicitări dn Liliana Rotaru dr. conf. univ. cercetător științific coordonator, pentru realizările remarcabile obținute în cadrul programului de stat de cercetare a „Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991”, pe care îl gestionează și coordonează, iar Academia de Științe merituos și înalt apreciază.

Cenaclului Literar "Magia cuvântului" 03/11/2022

https://www.youtube.com/watch?v=_u99bji8hX0

Cenaclului Literar "Magia cuvântului" ‌În cadrul Cenaclului Literar "Magia cuvântului" a avut loc un dialog, realizat de dr. Victoria Fonari, doctor conferențiar, despre munca de cercetare cu dr....

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 10/10/2022

La 7 octombrie 2022, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova în parteneriat cu Centrul de studii interdisciplinare „Silviu Dragomir” de la Universitatea din Oradea a organizat a III-a ediția a conferințelor științifice naționale cu participare internațională cu genericul Student, profesor și cercetător în anii '80-'90: drumul spre regăsire și libertate.
Prezentă la deschiderea conferinței, prorectorul pentru activitate științifică a USM profesorul Aurelia Hanganu a subliniat că opinia umanistă a lumii astăzi este de semnificație istorică mondială, iar tematica conferinței, care se va desfășura astăzi se încadrează în această paradigmă. La eveniment a mai participat decanul Facultății de Istorie și Filosofie conferențiar universitar, doctor Sergiu Matveev și directorul Centrului de studii interdisciplinare profesorul Ion Eremia, care au subliniat rolul studenților și cadrelor științifico-didactice ale instituțiilor de învățământ superior din RSS Moldovenească în mișcarea pentru emancipare națională a românilor basarabeni de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 ai secolului trecut.
La conferință au participat 55 de cercetători științifici, profesori universitari, studenți, masteranzi și doctoranzi din centre științifice din Republica Moldova, România, Ungaria și Olanda.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului nr. 20.80009.1606.11 Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici PAURSSM (Program de Stat 2020-2023).

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 05/10/2022

Programul Conferinței naționale cu participare internațională din 7 octombrie 2022, Chișinău!!!

28/09/2022

În perioada 6-8 octombrie 2022, Universitatea de Stat din Moldova organizează cea de a III-a ediție a conferințelor științifice din cadrul proiectului „Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici” (Program de Stat 2020-2023):

STUDENT, PROFESOR ȘI CERCETĂTOR ÎN ANII '80-'90: DRUMUL SPRE REGĂSIRE ȘI LIBERTATE

Sunt invitați cercetătorii consacrați, dar și începători, precum și toți cei interesați de problema pusă în discuție.

22/09/2022

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0T2xZMd8AazdsXgyv3seSxG9JhRmkfykznDcxYCzs7yvdrbBiKKoYP7r8e2LeSWxCl&id=107670462589429&eav=AfZjPDZFwtgBqRkyKsPurRchqh6-75fToL9vaXLTKrJZMvv-LmT18qirNlbmmp7nnnY&fs=0&focus_composer=0&m_entstream_source=timeline&paipv=0

Începând de astăzi, vă invităm la o nouă expoziție, intitutulată „Patrimoniul educațional. Manuale, fotografii și rechizite școlare din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei”

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine o colecţie impresionantă de piese patrimoniale cu referință la dezvoltarea învățământului în Basarabia și RSS Moldovenească, care s-au format în ultimele decenii ale sec. XIX - începutul sec. XXI prin achiziţii, donaţii şi transferuri.

În cadrul expoziției tematice, sunt prezentate în premieră circa 300 de piese patrimoniale: manuale școlare, cărți, programe, fotografii, viniete, rechizite, distincții și uniforme școlare, datate cu sf. sec. XIX - înc. sec. XXI.

Piesele sunt expuse în ordine cronologică și structurate în 4 compartimente tematice convenționale: piese patrimoniale din perioada țaristă (1812-1918), interbelică (1918-1940, Basarabia și RASS Moldovenească), sovietică (1944-1991) și perioada ce a urmat ulterior proclamării independenței Republicii Moldova.

Expoziția debutează cu un set de manuale școlare editate la sf. sec XIX și viniete ale promoțiilor unor instituții de învățământ din Chișinău cm ar fi Gimnaziul nr. 2 de Băieți, Seminarul Teologic, Școala Eparhială, Gimnaziul de Fete din Chișinău și continuă cu un compartiment ce include diverse manuale și imagini fotografice ale unor cunoscute gimnazii și licee din Basarabia interbelică: ”Regina Maria”, „Principesa Elena”, „Natalia Dadiani” ș.a. Urmează un set de manuale și cărți editate în limba română în RASS Moldovenească (1932-1938) și un alt set de manuale tipărite în așa-zisa limbă moldovenească transnistreană, ca urmare a anulării grafiei latine și revenirii la politica oficială de deznaționalizare și rusificare promovată de autorități în raioanele din stânga Nistrului.

Diverse ca conținut, design, aspect tipografic sau influențe ideologice, manualele expuse oferă vizitatorului posibilitatea de a analiza și a face anumite concluzii privind starea învățământului în Basarabia românească și RASS Moldovenească, de a compara și a identifica diferențele evidente dintre cele două sisteme de învățământ: cel românesc și cel sovietic.

Alte două compartimente ale expoziției se referă la învățământul din RSS Moldovenească (1944-1991) și perioada ce a urmat proclamării independenței Republicii Moldova.

Expoziţia are drept scop valorificarea și promovarea patrimoniului educațional din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei și este organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 07/09/2022

Volumul ,,Recurs la memorie: Învățământul superior din RSS Moldovenească" (Chișinău, Editura Lexon-Prim, 2022, 780 pag.) a fost lansat în cadrul Salonului de carte Bookfest Chișinău, organizat la Universitatea de Stat din Moldova la 1 septembrie 2022.
Alături de cercetătorii angajați în proiectul Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici (Program de Stat 2020-2023) – directorul de proiect dr. Liliana Rotaru, dr. Ion Valer Xenofontov, dr. Lidia Prisac și prof. dr. hab. Georgeta Stepanov, la evenimentul de lansare a volumului au participat și protagoniștii – martorii intervievați: Alexandru Ciuvaga (Sculeni, Ungheni), Sofia Rusu (Comrat), Ilie Lupan (Chișinău) și Ștefan Prisac (Antonești, Ștefan-Vodă).
Cartea Recurs la memorie: Învățământul superior din RSS Moldovenească include 30 de „povești din viață studențească”, relatate prin provocarea memoriei de către foști studenți și profesori în instituții de învățământ sovietice și oferă cititorului perspective individuale și subiective asupra diferitelor aspecte, unele tăcute sau ascunse anterior, din istoria învățământului moldovenesc sovietic.
Volumul este adresat istoricilor, antropologilor, filologilor, politologilor, specialiștilor în politici educaționale, jurnaliștilor, altor profesioniști în ale cercetării și elaborării de politici, dar și publicului larg care este interesat de istoria secolului XX. Este o lucrare care ne poate ajuta să descifrăm și să înțelegem resorturile crizei identitare din Republica Moldova, modul/modurile noastre de gândire, de asumare a responsabilităților și de luare a deciziilor, să conștientizăm de ce avem reprezentări diferite despre trecutul nostru comun și perspective diferite despre viitorul nostru.

23/08/2022

Volumul „PURGATORIUL SOVIETIC ÎN BASARABIA: Directive ordine și indicații ale NKGB-MGB 1944-1946”.

Sute de documente din fosta arhivă KGB al RSSM, recent declasificate, ce au fost incluse în volum ne reflectă aspecte mai puțin cunoscute din istoria contemporană a Basarabiei din primii ani postbelici.

Volumul poate fi găsit în rețeaua de librării „Cartea mea” și aici:
https://www.bestseller.md/purgatoriul-sovietic-in-basarabia.html
https://librarius.md/ro/book/purgatoriul-sovietic-in-basarabia-directive-ordine-si-indicatii-ale-nkgb-mgb-1944-1946-690208

23/08/2022

Monografia „INSTITUȚIONALIZAREA PUTERII SOVIETICE ÎN RSS MOLDOVENEASCĂ ÎN ANII 1944 – 1946: CONTRIBUȚIA ORGANELOR NKGB-MGB”, poate fi găsită în rețeaua de librării „Cartea mea” și în librăriile de pe link-urile de mai jos:
https://librarius.md/ro/book/institutionalizarea-puterii-sovietice-in-rss-moldoveneasc-in-anii-1944-1946-contributia-organelor-nkgb-mgb-690209
https://www.bestseller.md/institu-ionalizarea-puterii-sovietice-in-rss-moldoveneasca-in-anii-1944-1946-contribu-ia-organelor-nkgb-mgb.html

17/08/2022

În curs de apariție!
Volumul „Recurs la memorie” cuprinde 30 de interviuri semistructurate cu foștii studenți din RSS Moldovenească. Sunt prezentate profiluri de personalități, universul studențesc (de la sesiune la sesiune, viața în cămin, lucrul în colhoz, timpul liber etc.), aspecte din istoria orașelor Chișinău, Tiraspol, Bălți, ingerința factorului politic și ideologic în sistemul de învățământ superior

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 06/07/2022

Și despre CĂLĂII din spatele DEPORTĂRILOR din Basarabia (RSS Moldovenească) - organele sovietice de securitate - NKGB-MGB, în două lucrări originale, elaborate în baza a sute de documente declasificate din fosta arhivă KGB a RSSM, actuala arhivă SIS al Republicii Moldova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
În curând vor putea fi găsite și în librării!!!!!!!!!!!!!!!

28/06/2022

În contextul comemorării Ocupației sovietice a Basarabiei și Bucovinei de Nord din 28 iunie 1940 vă prezentăm o apariție editorială.
Alexandru Malacenco. Instituționalizarea puterii sovietice în RSS Moldovenească în anii 1944–1946: contribuția organelor NKGB-MGB. Chişinău: 2022 (Bons Offices), 204 p. ISBN 978-9975-87-992-7.
Este o primă lucrare științifică în spațiul istoriografic de limba română, care elucidează rolul și contribuția organelor NKGB-MGB în restabilirea, instituționalizarea și consolidarea puterii sovietice în RSSM în 1944 – 1946. Studiul monografic este elaborat în baza documentelor inedite, majoritatea din care provin din fosta arhivă KGB al RSS Moldovenești.

De ce oamenii „plângeau” după Iosif Stalin | Sofia Rusu 25/06/2022

De ce oamenii „plângeau” după Iosif Stalin | Sofia Rusu

https://m.youtube.com/watch?v=SvxgcHMsngU

De ce oamenii „plângeau” după Iosif Stalin | Sofia Rusu Sofia Rusu (Grosu) s-a născut la 11 noiembrie 1951 în s. Borogani, rn. Comrat, astăzi raionul Leova, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Istorie a Un...

24/06/2022

Premieră istoriografică la Chișinău cu noua apariție editorială!!!
Primul volum din Republica Moldova despre activitatea mai puțin cunoscută a organelor sovietice (NKGB-MGB) în Basarabia / RSS Moldovenească între anii 1944-1946, ce conține sute de documente inedite din fosta arhivă a KGB al RSSM, actuala arhivă a SIS al Republicii Moldova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

18/06/2022

Scriitorul francez Andre Maurois fusese odată întrebat:

- Cine credeţi că a schimbat mai mult cursul istoriei - Caesar sau Napoleon?

Maurois a răspuns:

- De când există civilizaţia, cei care au schimbat cel mai mult cursul istoriei au fost... istoricii.
Sursa: http://anecdote-istorice.blogspot.com/2010/03/istoria-istoricilor.html
Deci, Istoria nu o scriu învingătorii, Istoria este scrisă de ISTORICI.
Felicitări cu prilejul zilei Istoricului în Republica Moldova, celor care au îmbrățișat această nobilă meserie și sunt adevărați Oameni ai Cetății. La mulți ani, onorați Istorici, echipei de cercetători din cadrul „Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici”, în mod special! 🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳

Implicații externe în reformarea învățământului superior din Moldova | Profesor - Liliana Rotaru 17/06/2022

Implicații externe în reformarea învățământului superior din Moldova
https://m.youtube.com/watch?v=xbRVKEz1vuE&t=333s

Implicații externe în reformarea învățământului superior din Moldova | Profesor - Liliana Rotaru Canalul Adriana Weimer: https://www.youtube.com/user/adrianaweimer/videos Conferința Internațională de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”, 17- 18...

Капитолина КОЖЕВНИКОВА. “ПОКА ИДЕТ ЭКСПЕРИМЕНТ…ЗАМЕТКИ О СУДЬБЕ МОЛДАВСКИХ САДОВ” 03/06/2022

Din Arhiva Digitală a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești despre jurnalista sovietică rusă venită în RSSM, Capitolina Cojevnicova și criticele ei referitoare la experimentele agricole din RSSM desfășurate de sovietici.

Капитолина КОЖЕВНИКОВА. “ПОКА ИДЕТ ЭКСПЕРИМЕНТ…ЗАМЕТКИ О СУДЬБЕ МОЛДАВСКИХ САДОВ” Capitolina Cojevnicova (rus. Капитолина КОЖЕВНИКОВА) este o jurnalistă sovietică rusă. În anii 50 se stabilește, împreună cu soțul său, Iosif Gherasimov, la Chișinău. Capitolina Cojevnikova va lucr…

"Revoluția" studenților de la Institutul Pedagogic din Tiraspol | Vasile Savin 25/05/2022

"Revoluția" studenților de la Institutul Pedagogic din Tiraspol | Vasile Savin
https://youtu.be/UcfOMILbjhY

"Revoluția" studenților de la Institutul Pedagogic din Tiraspol | Vasile Savin Secvența din interviul cu profesorul Vasile Savin, Laborant al Cabinetului de fizică și chimie (1964–1965) în Școala Medie din s. Ciciuleni. În anul 1970 abs...

Ce deștept a fost V. Lenin. Învățământul din RSS Moldovenească | Vasile Savin 19/05/2022

Secvență din interviul cu profesorul Vasile Savin. Acesta a fost realizat de dr. hab., prof. univ., Ion Eremia în cadrul proiectului “Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici” .

Ce deștept a fost V. Lenin. Învățământul din RSS Moldovenească | Vasile Savin Secvența din interviul cu profesorul Vasile Savin, Laborant al Cabinetului de fizică și chimie (1964–1965) în Școala Medie din s. Ciciuleni. În anul 1970 abs...

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 24/12/2021

În perioada 19-23 decembrie 2021, membrii echipei de cercetare a proiectului Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici, domnul profesor universitar Ion EREMIA și doamna director Liliana ROTARU au realizat o deplasare de informare și documentare la Universitatea din Oradea, România.

Delegații USM au avut mai multe ședințe de lucru cu membrii Centrului de studii interdisciplinare „Silviu Dragomir”, condus de profesorul Sorin ȘIPOȘ, în cadrul cărora au discutat probleme de metodologie a cercetării istorice, au făcut totalurile activităților științifice desfășurate în anul 2021, au vizitat expoziția cu afișele evenimentelor științifice comune și au proiectat acțiuni pentru anul următor. De asemenea, reprezentanții USM au examinat posibilități de colaborare pe segmentul cercetării în cadrul proiectului PAURSSM și au planificat activități științifice pentru corpul academic și studenți de la ambele universități cu profesorul Gabriel MOISA, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea.

Istoricii de la Chișinău și Oradea au făcut schimb de experiență în ce privește metodele de cercetare orală a istoriei contemporane și de publicare a surselor de istorie orală în contextul publicării volumului II de documente de istorie orală Recurs la memorie: învățământul superior în RSSM.

În ultima zi, delegații au făcut o vizită de lucru la Muzeul Țării Crișurilor și la Muzeul Cetății din Oradea.

Photos from Patrimoniul Academic Universitar din RSS Moldovenească 1944-1991's post 17/10/2021

Vineri, 15 octombrie 2021 s-au ținut lucrările Conferinței naționale cu participare internațională „Intelectualitatea română între ideologie, libertate academică şi naționalism”, organizată la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Ținând cont și respectând indicațiile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, ediția a doua a conferinței s-a desfășurat în format on-line.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul dr. Liliana Rotaru, directorul proiectului PAURSSM, dr. ing. Andrei Chiciuc, director al Agenției Naționale de Asigurare a Calității in Educație si Cercetare și prof. Aurelia Hanganu, prorector pentru activitate științifică și relații internaționale a Universității de Stat din Moldova. Activitatea științifică a început cu lansări și prezentări de carte, inclusiv volumul de documente și materiale Crearea și consolidarea sistemului de învățământ superior în RSSM, editat de Liliana Rotaru; volumul de studii și articole O utopie devenită realitate: învățământul superior în RSS Moldovenească – de la planificare la reproducere, îngrijit de Liliana Rotaru și Ion Valer Xenofontov și un volum de istorie orală Oameni ai Cuvântului. Culegere de interviuri, editat de prof. Aurelia Hanganu.
În cadrul celor două secțiuni ale conferinței: (1) De la Imperiul Țarist la Imperiul Sovietic: strategii de rezistență și tactici de supraviețuire a intelectualității basarabene și (2) Intelectualitatea românească și comunismul: între vicisitudinile timpului și povara opțiunii, alături de oameni de știință consacrați de la Chișinău, Bălți, Oradea, Cluj-Napoca și Budapesta, mai mulți doctoranzi și tineri cercetători au prezentat publicului rezultatele activităților de cercetare, descoperind în documentele din arhive, în literatura memoralistică și istoria orală strategii și tactici pe care le-au aplicat intelectualii români nu doar pentru a trece peste vicisitudinile timpului, a supraviețui profesional, dar și la propriu, în vremurile tulburi ale regimului comunist, dar și pentru a-și păstra deminitatea de a fi om, de fi român.
Conferința națională cu participare internațională „Intelectualitatea română între ideologie, libertate academică şi naționalism” a fost organizată în cadrul proiectului nr. 20.80009.1606.11 Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici (PAURSSM) (Program de Stat 2020-2023).

17/09/2021

Premieră istoriografică la Chișinău. Pentru prima dată în Republica Moldova și-a făcut apariția un volum de documente și materiale, dedicat anume subiectului învățământului superior din RSSM. Felicitări speciale editorului, dn Liliana Rotaru și așteptăm nerăbdător lansarea oficială.

14/08/2021

Serviți o cafea!
Un grup de oameni de succes în apogeul carierei lor, toţi având joburi şi poziţii de vis, maşini şi case, au făcut o vizită unui fost profesor din facultate. Discuţia a alunecat treptat spre cât de stresantă şi obositoare e viaţa zi de zi.
Profesorul i-a întrebat dacă vor să bea o cafea bună şi s-a întors din bucatarie cu un vas mare plin cu cafea şi o mulţime de ceşti. Unele erau din porţelan fin, altele din sticlă, plastic, unele arătând normal, altele foarte delicate şi scumpe, unele cu inserţii aurite, altele cu toarta ciobită, şi i-a rugat pe fiecare să se servească. Când toţi aveau câte o ceaşcă de cafea în mână profesorul le-a zis: Dacă aţi observat fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceaşcă scumpă şi fină lăsând ceştile simple şi ieftine goale pe masă. E normal să vreţi ceea ce e mai bun în viaţă, dar tocmai asta e sursa problemelor şi a stresului pe care îl aveţi zi de zi. Nu contează ce ceaşcă ai ales, cafeaua are acelaşi gust. Ceaşca nu adaugă nici o calitate cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar să fie mai scumpă sau, în alte cazuri, nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce aţi vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceaşca şi totuşi, inconştient, aţi ales cele mai scumpe şi bune ceşti. Şi apoi aţi început să vă uitaţi la ceaşca celuilalt gândindu-vă că e mai frumoasă decât a voastră.Viaţa e ca o cafea bună: jobul, banii, cariera, maşina, casa, hainele, poziţia în societate sunt ceştile. Doar ne ajută să ne trăim viaţa, dar nu sunt VIAŢA. Hainele pe care le avem, poziţia în societate şi banii nu înseamnă viaţa. Doar ne ajută să trăim viaţa. Nu definesc ceea ce înseamnă viaţa. Din contră, majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidioşi pe alţii care au mai mult şi nu reuşesc să se bucure de ceea ce au. Câteodată concentrându-ne doar pe ceaşcă, uităm să savurăm cafeaua. Savuraţi cafeaua, nu ceştile! Cei mai fericiţi oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai fericiţi oameni ştiu să se bucure cât mai mult de ceea ce au, acolo unde au, în momentul prezent. Ei fac viaţa să fie frumoasă

26/05/2021

În curând o nouă apariție editorială, care va conține culegeri de studii și articole științifice ce reprezintă rezultatele activităților de cercetare prezentate la Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate”, care și-a ținut lucrările în zilele de 6 și 7 noiembrie 2020 la Chișinău, unde au participat cercetători, istorici consacrați și tineri istorici din Italia, Ungaria, România, Ucraina, precum și din Republica Moldova.

APEL DE PARTICIPARE la conferință științifică națională cu participare internațională* „Intelectualitatea română între ideologie, libertate academică şi naționalism” – istorie.usm.md 26/05/2021

Apel de înregistrare la conferința națională cu participare internațională - 14-16 octombrie 2021- „Intelectualitatea română între ideologie, libertate academică și naționalism”, organizată în cadrul proiectului de cercetare „Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practic.”
Rugăm să vă înregistrați participarea până la 1 septembrie 2021.
http://istorie.usm.md/?p=174&fbclid=IwAR2_RK73umBSE9eCmAA6A9wsbkQ9uuja3qUtqhn5uik3zbqz0x1iv6WWsG8

APEL DE PARTICIPARE la conferință științifică națională cu participare internațională* „Intelectualitatea română între ideologie, libertate academică şi naționalism” – istorie.usm.md Tuesday, 25 May 2021 by Dina Barcari Comment Closed Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova invită comunitatea științifică și științifico-didactică la cea de a II-a ediție a conferinței naționale cu participare internațională „Intelectualitatea român...

Odată cu creșterea gradului de cultură a publicului, vor dispărea falșii idoli de pe internet, opinii 20/03/2021

Odată cu creșterea gradului de cultură a publicului, vor dispărea falșii idoli de pe internet, opinii
„În perioada sovietică erau speculanții, așa sunt influencerii acum. Ei vând orice doar ca să facă bani. Ideea este că bloggerrul, instagramerul, influencerul nu poartă nicio responsabilitate și acesta e marele risc. Jurnalistului i se poate cere socoteală, celor de pe internet – nu”, a spus scriitorul Alexandru Bordian în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/odata-cu-cresterea-gradului-de-cultura-a-publicului-vor-7967_1080452.html
Follow us: on Twitter | ipn.md on Facebook

Odată cu creșterea gradului de cultură a publicului, vor dispărea falșii idoli de pe internet, opinii Bloggerii și influencerii nu poartă nicio responsabilitate pentru conținutul pe care-l plasează pe internet, iar acest lucru este în detrime...

ISTORIA ÎN ANECDOTE 28/02/2021

Cât de actual...
Dramaturgul englez Richard Sheridan, autorul celebrei piese "Şcoala Scandalului", a supărat odată prin satira sa Parlamentul în aşa măsură, încât parlamentarii au cerut pedepsirea dramaturgului.

Sheridan a fost chemat în Parlament şi îndemnat să îngenuncheze şi să-şi ceară public iertare pentru cele scrise. Sheridan s-a supus poruncii, însă, când se ridica de la podea, a început să-şi şteargă cu o băsmăluţă hainele, rostind cu sarcasm:

- Doamne, câtă mizerie e aici!

http://anecdote-istorice.blogspot.com/search?q=parlamentul+englez

ISTORIA ÎN ANECDOTE

Istoria istoricilor 28/02/2021

Pentru că Istoria nu este scrisă de Învingători, ci de Istorici...

Scriitorul francez Andre Maurois fusese odată întrebat:
- Cine credeţi că a schimbat mai mult cursul istoriei - Caesar sau Napoleon?
Maurois a răspuns:
- De când există civilizaţia, cei care au schimbat cel mai mult cursul istoriei au fost... istoricii.

http://anecdote-istorice.blogspot.com/2010/03/istoria-istoricilor.html

Istoria istoricilor Scriitorul francez Andre Maurois fusese odată întrebat: - Cine credeţi că a schimbat mai mult cursul istoriei - Caesar sau Napoleon? Mau...

Want your museum to be the top-listed Museum in Chisinau?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Category

Website

Address

A. Mateevici, 60
Chisinau

Other History Museums in Chisinau (show all)
Casa-muzeu Puskin   Дом-музей А. С. Пушкина в Кишиневе Casa-muzeu Puskin Дом-музей А. С. Пушкина в Кишиневе
Str. Anton Pann, 19
Chisinau, 2005

Историко-литературный и мемориальном музей образован 10 февраля 1948 года

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989, 121A
Chisinau, MD2012

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Re

Mara Colbic Mara Colbic
Chisinau

Mała dziewczynka Mara Colbic

Muzeul de Etnografie Muzeul de Etnografie
Mihail Kogalniceanu Street 82, Chişinău 2009
Chisinau

A world to discover in Moldova/Chisinau

Muzeul "Memoriei Neamului" Muzeul "Memoriei Neamului"
Strada Negruzzi, Nr. 4
Chisinau, 2001

Muzeul care amintește, întristează, supără, te învață istorie și te face să-ți respecți

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989, 121A
Chisinau, 2012

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova.

Muzeul de Istorie a Oraşului Chişinău - Turnul de Apă Muzeul de Istorie a Oraşului Chişinău - Turnul de Apă
Str. A. Mateevici 60A
Chisinau

„Turnul de apă", sau Muzeul oraşului Chişinău, a fost construit în 1892 după proiectul arhit