Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chisinau Videos

Videos by Muzeul Național de Artă al Moldovei in Chisinau. MNAM - Instituție muzeală fondată în 1939, promovează patrimoniul cultural al Moldovei.

Other Muzeul Național de Artă al Moldovei videos

Muzeul Național de Artă al Moldovei, găzduiește la moment 4 expoziții temporare care cuprind o gama largă de discursuri artistice și experiențe estetice. 🔸Expoziția comemorativă prilejuită de centenarul nașterii artistului Igor Vieru 🔸 Expoziția aniversară a artistei Elena Bontea – 90 de ani de la naștere 🔸 Expoziție de ceramică, Muzeul Cuptoarelor Jizhou din Jiangxi, China 🔸 Expoziția personală a artistului plastic Vasile Tolan - ultima zi de expunere Vă așteptăm în sălile expoziționale ale MNAM să petreceţi o de weekend de neuitat!

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă expoziția „Igor Vieru - 100 ani de la naștere”, o expoziție care prezintă o bună parte din palmaresul artistului, demonstrând multidimensionalitatea și măiestria sa artistică. Igor Vieru este o personalitate cu adevărat ilustră în cultura autohtonă, axat pe peisajul natal, pe valorile culturii naționale, în dependență de perioadă, abordează aceste noțiuni într-o formă directă sau simbolică. Igor Vieru făurește chipul țăranului basarabean, conturând un chip elevat, marcat de luminozitate și cromatică vibrantă.

Săptămâna aceasta, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției aniversare a distinsei pictorițe Elena Bontea. Evenimentul a adus în prim-plan talentul și contribuția remarcabilă pe care a avut-o la dezvoltarea artei şi culturii naţionale. Vă invităm cu drag să vizitați expoziţia şi să vă bucurați de creaţiile acestei artiste marcante. Expoziția prezintă lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei și din colecția artistei și poate fi văzută până pe 10 decembrie.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei vizitatorii au prilejul să exploreze o retrospectivă a operei lui Vasile Tolan, artistul român cu un traseu artistic impresionant între anii 1994 și 2010. Această perioadă, numită și "de mijloc", marchează o tranziție semnificativă în cariera sa și în evoluția artei sale. Cu o expunere multiplă, modulară și cu promisiunea de a adăuga lucrări și din alte etape ale carierei sale, actuala expoziție oferă publicului șansa de a explora evoluția sa artistică într-un mod inedit. Vasile Tolan nu este doar un pictor, ci și un maestru al colajelor și al pieselor tridimensionale, transformând pânzele plate într-un univers vizual abstract. Vă invităm să vizitați o expoziție amplă, percutantă, reprezentativă pentru unul dintre cei mai importanți artiști români ai ultimei jumătăți de secol.

Muzeul Național de Artă al Moldovei, găzduiește la moment 5 expoziții temporare care cuprind o gama largă de discursuri artistice și experiențe estetice. Puteți parcurge lumea obiectelor diafane văzute de Ion Dumitriu sau universul versului cromatic a artistei Florina Breazu. La fel puteți viziona selecția curentă a afișului germanofon, imaginea Prutului în obiectivul fotografului Matei Bejenaru și nu în ultimul rând, să profitați de ocația de a vă aprofunda în opera marelui portretist român - Corneliu Baba. Aceasta variată selecție vine să surprindă și să delecteze orice cerință estetică. Vă așteptăm în sălile expoziționale ale MNAM!

Artistul Ion Dumitriu se poziționează tematic în lumea mitico-poetică a satului, a unui sat elevat, suspendat ca un vis saturat cromatic și expresiv deasupra realității imediate, însă, nu vedem aici o romantizare a spațiului ci mai degrabă o sacralizare a acestuia. Universul artistului este stâns legat de activitatea și cotidianul uman, însă notabil, factorul antropomorf este tangibil ocazional, doar printr-o umbră așternută pe gard. Obiectele țărănești, portretizate de sine stătător, fără a fi întrebuințate în munci, apar parcă mai valoroase și privite în adâncime. Lucrurile, de obicei lasăte într-o parte, sau trecute în plan secund, sunt văzute și valorificate de Ion Dumitriu, cu deosebită grijă este redată încolțirea cartofului care există cu tot restul lumii vii în roata vieții.

🫅Ultimele două decenii din viața lui Corneliu Baba (1906-1997) marchează un capitol foarte important din activitatea sa. Dramatic și expresiv, de un înalt rafinament estetic și tematic. Este perioada în care a pictat arlechini, regi nebuni și spaime. 🖼 Vă invităm să le descoperiți la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în Expoziția „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și realizat în parteneriat cu Art Safari.

Ion Dumitriu este un artist cu o viziune aparte și cu un punct de vedere absolut unic. Artistul se adâncește în lumea obiectelor nu doar pentru a le explora existența, ci și pentru a dezvălui esența lor fundamentală. Iar în fotografia sa, prezentă în expoziție în cadrul unei instalații intercative, în format digital, Ion Dumitriu ne invită să privim dincolo de suprafață. Vă aşteptăm să vizitați expoziţia şi să explorați creaţiile acestui artist deosebit!

Expoziția „Corneliu Baba. Artistul realismului profund” Corneliu Baba (1906-1997) este considerat cel mai mare portretist român, un pictor de referință al secolului XX şi deseori numit un Rembrandt al României. Vă invităm să descoperiţi lucrările marelui maestru român la Muzeul Național de Artă al Moldovei! Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, organizat în parteneriat cu Art Safari Bucharest.

Vă invităm să petreceți acest weekend făcând o promenadă prin sălile expoziționale ale Muzeului Național de Artă al Moldovei! Spațiile muzeale vă propun o varietate largă de discursuri și viziuni artistice, autohtone și internaționale și vă oferă, în permanență, acces la cele mai ilustre obiecte din colecția muzeului. Actualmente muzeul găzduiește mai multe expoziții temporare: 🔸Expoziția aniversară a artistului plastic Mihail Petric – 100 de ani de la naștere. 🔸Expoziția personală a artistului plastic Mihai Țăruș „Alb, negru-color. Modalități ale expresiei artistice”. 🔸Expoziția personală a artistei plastice Valentina Bahcevan. 🔸Expoziția „Congruențe” a artiștilor Franco Bellussi și Franco Cattapan. Vă așteptăm cu nerăbdare! Ne vedem la #MNAM!

Vă amintim că expoziția "Sat-Сад" a artiștilor Vasili Lefter și Tatiana Fiodorova, va rămâne deschisă pentru public doar până duminică, 6 august! În cadrul expoziției, au avut loc și activități interactive și discuții, în cadrul cărora publicul a avut șansa de a comunica direct cu artista despre inspirația ei și procesul creativ din spatele operelor expuse. De asemenea, vizitatorii au putut interacționa cu sculpturile din cadrul expoziției constituind propriile asamblaje interactive.

Vă reamintim că în fiecare zi de marți și vineri, artista Tatiana Fiodorova, este prezentă în cadrul expoziției Sat/Сад, începând cu 15:00, pentru a vă ghida prin propria creație și a asigura pentru Dumneavoastră o maximă claritate și limpezime în navigarea prin acest univers. E o oportunitate cu adevărat deosebită de a parcurge această expoziție în compania unui grup curios și a autoarei de concept. Vă recomandăm, în mod deosebit, să vizitați expoziția în aceste zile!

Expoziția personală a artistei Paulina Żuk „Inconștientul optic” Cronografia intimă a artistei, este comparabilă cu timpul Muntelui Vrăjit al lui Thomas Mann, distorsionată, și raportată decât la un spațiu personal izolat, trăit într-un vid, neconfirmat de lumea din exterior. Timpul în extensiunea sa trupească - cuprins într-un ciclu stagnant, își dă într-o parte dimensiunea eternă și imuabilă, transformându-se într-un organism viu, complex și imprevizibil. În ciclu "Cortinelor" și cel al "Camerelor de Așteptare", se observă o recontare personală a unui timp volatil și inconsistent marcat de corporalitate, căutare, așteptare și vindecare. Vă aşteptăm la Muzeu Național de Artă a Moldovei, expoziţia vă fi deschisă publicului până în data de 27 august!

Paulina Żuk nu creează imagini; ea proiectează o experiență antropologică și invită spectatorii care devin parte integrantă a procesului creativ. Aceste lucrări se realizează doar odată ce au fost acceptate de spectatori. Povestea lucrărilor este complexă. Este o poveste a experiențelor transgresive, care schimbă viața, care influențează percepția artei; o poveste despre puterea actului creativ care vine să salveze în situații liminale, ajută la supraviețuirea momentelor de slăbiciune și îndoială copleșitoare; o poveste despre cm e să fii smuls din cursul familiar al existenței anterioare. Este o poveste de autoexaminare introspectivă, care analizează starea în care ne aflăm, schimbările în percepția cuiva asupra lumii, atât fizice –explorarea fenomenului imaginii ulterioare trăite, cât și emoționale –sentimentele ascunse, stagnarea paralizantă, așteptarea atotcuprinzătoare, literală și simbolică, care este modul în care cineva își trăiește viața. Este o călătorie între conștient și subconștient, înfățișând lupta inegală pentru autocunoaștere dusă de fiecare dintre noi. Este o expoziție/experiment menită să arate legăturile inextricabile dintre modelare și creionarea artei. Veţi îndrăzni să priviţi dincolo de cortină? Vă invităm să vizitați Expoziția personală a artistei Paulina Żuk „Inconștientul optic”!

Dragi prieteni, Vă invităm să participați la vernisajul expoziției personale a artistei Paulina Żuk, intitulată „Inconștientul optic”. Paulina Żuk este o artistă talentată originară din Polonia, care încearcă, prin intermediul picturii sale, să exploreze subconștientul uman, căutând un limbaj artistic unic care ar reda, în mod fidel, tainele și secretele acestuia pe pânză. Evenimentul va avea loc astăzi la Muzeu Național de Artă al Moldovei, ora 16.00. Vă așteptăm cu drag!

Vernisajul expoziției „Ex Tempore” a fost absolut fascinant! Am trăit momente frumoase într-un cadru plin de inspirație. Evenimentul a adus în centrul atenției lucrările artiștilor plastici de excelență - Teodor Buzu, Vít Pavlík și Pavel Klíma și ne-a oferit o oportunitate unică de a-i cunoaște. Bucuroși să împărtășim cele mai remarcabile clipe zilei de ieri!✨

Vă amintim că expoziția Bienalei Internaționale de Pictură, Chișinău, 2023, va rămâne deschisă pentru public doar până în duminică, 11 iunie! Nu ratați șansa să explorați multiduninea viziunilor plastice și să parcurgeți un context artistic global! Vă așteptăm!

De ziua Internațională a copiilor🎈, vrem să amplificăm vocile acestora, oferindu-i platformă pentru a-și împărtăși propriile viziuni asupra fenomenelor și noțiunilor existente în lumea artelor. Copiii vin cu propria expertiză artistică, ghidată de intuiție și inventică, indispensabile în procesul de creație artistică!🎨 Muzeul Național de Artă, rămâne să fie un spațiu primitor și călduros tinerilor amatori de frumos, care sunt permanent așteptați în incinta muzeului, unde își pot antrena facultatea de făuritor în cadrul atelierului nostru de creație, delecta în descoperiri estetice și a ne delecta pe noi cu prezența și energia sa!🌟 Suntem bucuroși să avem posibilitatea de oferi posibilitate noilor generații de a cunoaște și a valorifica patrimoniul nostru artistic și de a-i lărgi orizonturile de cunoaștere și creativitate, și suntem,la fel , extrem de recunoscătorii, pentru perspectiva unică, efervescența și zâmbetele senine ale micilor noștri vizitatori!🤍

Tudor Cataraga a apelat la teme şi subiecte, ale căror imagini se întâlnesc oriunde, ca fenomen universal, întruchipând integritatea lumii, artistul mărturisea: „În creația mea s-au ramificat cinci direcții, unde prima direcție ține de perioada arhaică a civilizațiilor – păgânismul, cea de-a doua este legată de cultura tripoliană, numită cultura Cucuteni, a treia direcție este o trimitere la una din marile culturi ale lumii, nedescifrată până în prezent – cultura egipteană. Cea de-a patra direcție este reprezentată de sculptura din forme perforate, unde lumina străpunge materialul. O sculptură perforată cu zeci și zeci de ferestre pline de lumină, devenind astfel o formă aeriană care se desprinde ușor de pământ. Și în sfârșit cea de-a cincea este faza când formele, dimensiunile, culoarea țin de o structură geometrizată din diverse figuri primare: sferă, cub, pătrat, triunghi, dreptunghi, cerc.” Vă invităm să vizitați expoziția de sculptură și pictură „Între mit și realitate” a maestrului Tudor Cataraga, care va rămâne deschisă pentru public până în data de 7 mai curent

Alexandre Istrati și Natalia Dumitresco. Alexandre Istrati - artist român cu renume internațional, aderent la mișcarea Expresionismului Liric sau Tachismului. Paralel cu studiile universare la Universitatea de Drept în București, urmează cursurile de pictură la Acamdemia de Arte Frumoase, atelierul lui Camil Ressu, unde se cunoaște cu viitoarea soție, pictorița Natalia Dumitreco, studentă la clasa Fransisc Șirato. În 1947 grație bursei obținute de la statul francez, pleacă la Paris, unde împreună cu Natalia Dumitreco unde ulterior închiriază un atelier, alături de atelierul lui Constantin Brâncuși. Istrati și Dumitresco au avut o relație apropiată cu marele sculptor roman până la sfârșitul zilelor sale fiind și executorii testamentului său. Împreună cu Pontus Holten au scris o monografie despre Constantin Brâncuși. Ambii au activat în cadrul avangardei din Paris, având și succes internațional, au fost laureați al premiului Kandinsky, Istrati în 1953 și Dumitresco în 1955. Operele artiştilor pot fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei în cadrul expoziţiei Artişti români pe mapamond. Vă aşteptăm cu mult drag!

Dragi iubitori de artă, vă aşteptăm astăzi să petreceţi ziua de duminică la Muzeul Național de Artă al Moldovei! Vă invităm să vă experimentaţi privirea și simțurile la muzeu, să trăiţi clipele când artiştii au fost în căutarea infinită a posibilităţilor de a transmite privitorului toată frumusețea lumii înconjurătoare şi a opri timpul. video credit: @abisahadev_777

Ce face ca o imagine să fie un afiș? Cu ce diferă fața de o pictură sau o operă de arta grafică? Vă invităm să vă adânciți și să aflați mai multe despre arta afișului în contextul expoziției „𝟏𝟎𝟎 𝐁𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐏𝐋𝐀𝐊𝐀𝐓𝐄 / 𝟏𝟎𝟎 𝐂𝐄𝐋𝐄 𝐌𝐀𝐈 𝐁𝐔𝐍𝐄 𝐀𝐅𝐈𝐒‌𝐄”. În cadrul ediției din acest an unele afișe sunt prezentate prin 𝐑𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐮𝐠𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐚̆. Astfel, cu ajutorul aplicației ARTIVIVE, disponibilă pentru iOS și Android, vizitatorii pot anima afișele prin AR. Instrucțiuni de activare: 1️⃣ 𝐼𝑛𝑠𝑡𝑎𝑙𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝐴𝑟𝑡𝑖𝑣𝑖𝑣𝑒 𝑖̂𝑛 𝑡𝑒𝑙𝑒𝑓𝑜𝑛 𝑑𝑖𝑛 𝐺𝑜𝑜𝑔𝑙𝑒 𝑃𝑙𝑎𝑦/𝐴𝑝𝑝 𝑆𝑡𝑜𝑟𝑒; 2️⃣ 𝐼̂𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑓𝑖𝑠̦𝑒𝑙𝑒 𝑐𝑢 𝑖𝑐𝑜𝑛𝑢𝑙 “𝐴” (𝐴𝑟𝑡𝑖𝑣𝑖𝑣𝑒); 3️⃣ 𝐷𝑒𝑠𝑐ℎ𝑖𝑑𝑒𝑡̦𝑖 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑠̦𝑖 𝑓𝑜𝑐𝑢𝑠𝑎𝑡̦𝑖 𝑐𝑢 𝑐𝑎𝑚𝑒𝑟𝑎 𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑎𝑓𝑖𝑠̦. Vă așteptăm cu drag! Expoziția va fi deschisă pentru publicul larg până pe 13 ianuarie.

Reportaj realizat de TV Moldova1 din cadrul evenimentului de lansare a expoziției Art Safari – Maeștrii artei românești. Exprimăm sincere aprecieri și mulțumiri pentru promovarea evenimentului și vă invităm să vizionați acest video material!