CCSM Anenii Noi

CCSM Anenii Noi

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Anenii Noi. Este destinat persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Care au nevoie de suport medical, emotional, psihologic și social.

01/02/2024

Mult stimată omagiată Melnic Larisa memru al echipei noastre, îți dorim să ai bucurii de la cei dragi, sănătate, mereu să te simți iubită, valoroasă, așteptată, astfel încât fiecare clipă a vieții să fie simțită, trăită, cu bucuria, curioziatea și entisiasmul caracteristic care îl ai! Noi echipa Ccsm Anenii Noi îți dorim la muuuuulți ani!🥳 🥳 🥳 🥳

15/12/2023

Preocuparea pentru sănătatea mintală face parte din cotidian și, la fel ca orice parte din viață, această stare este influențată de întâmplările din fiecare zi.
Sănătatea mintală nu înseamnă lipsa situațiilor dificile sau a momentelor de tristețe, ci capacitatea de a trece peste greutăți și de a gestiona viața eficient în ciuda clipelor triste, a traumelor sau a stresului excesiv. Această abilitate poartă numele de rezistență și este întâlnită în rândul persoanelor sănătoase. Personale rezistente emoțional și-au dezvoltat mecanismele necesare pentru a păstra o perspectivă pozitivă și a reveni din situații dificile prin confruntarea și înțelegerea situației în care se află.

Photos from CCSM Anenii Noi's post 09/10/2023

Sănătatea mintală-drept universal al omului

În fiecare an ,la data de 10 octombrie în lumea întreagă se sărbătoreşte “ Ziua sănătatii mintale “.În acest an ,2023 Fundaţia Mondială pentru Sănătate Mintală a stabilit tema “ Sănătatea Mintală este un drept universal al omului” .
Dreptul internaţional de astazi stabileşte în sarcina statelor numeroase obligaţii cu privire la respectul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Comunitatea internaţională este astăzi mai mult ca oricând preocupată de promovarea cât mai largă a drepturilor omului, de realizarea unui sistem cât mai complet de apărare pe diferite căi legale a drepturilor omului în variate domenii
Un drept fundamental pe care-l avem ca oameni, cetateni este dreptul la sanatatea . mintala .Si cind merge vorba despre sanatate mintala se are invedere responsabilitatea statului pentru protejarea sănătăţii mintale a oamenilor, prosperităţii şi securităţii cetăţenilor, O sanatate mintala buna este vitala pentru sanatatea si bunastarea generala.
Sanatatea mintală este importantă in fiecare etapă a vietii, de la copilarie si adolescenta pană la maturitate. Pe parcursul vieții, dacă o persoană are o problemă de sanatate mintală , gandirea, dispozitia si comportamentul acesteia pot fi afectate.
Tema acestui an, ne determina să ne unim eforturile ca împreună să ne asigurăm că toată lumea din jur trebuie să primească îngrijiri de sănătate mintală de calitate , şi că drepturile, bunăstarea şi starea de bine a persoanelor cu boli mintale să fie respectate oriune şi oricînd., pentru ca şi aceştia să se simtă importanţi în societate.
CCSM Anenii Noi mereu a urmarit scopul superior ca dreptul fiecărui pacient, fiecarui beneficiar să fie promovat şi protejat in comunitatea din care vine.
Căci Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții – copilărie, adolescență și maturitate care oferă unei persoane capacitatea de a se bucura de viață, de a identifica un echilibru între activitățile, trăirile zilnice și eforturile de adaptare psihologică în contextul propriului sistem de valori.
Stresul, depresia, anxietatea, probleme de relație, durere, dependență, ADHD sau dificultăți de învățare, tulburări de dispoziție, sau alte probleme psihologice nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru a priva o persoana de drepturie sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate .

11/09/2023

Anual , la 10 septembrie este marcată ziua mondială a suicidului.
Sinuciderea sau suicidul reprezintă acțiunea unei persoane de a-și cauza propria moarte.
Suicidul este de cele mai multe ori comis din disperare, a cărei cauză este adesea atribuită unei boli mentale.
Adesea joacă un rol și factorii de stres ca problemele financiare sau problemele în relațiile interpersonale. Printre eforturile de prevenire a sinuciderii se numără și restricționarea accesului la arme de foc, tratarea afecțiunilor mentale și abuzului de droguri și îmbunătățirea dezvoltării economice.
După un raport statistic, Agenția Națională pentru Sănătate Publică menționează că, în fiecare an, la nivel global, peste 703 mii oameni își iau viața după multe tentative de suicid și aproape 77% din toate suicidele au loc în țările cu venituri mici și medii.
Aproximativ 20% dintre copiii și adolescenții din lume au o afecțiune mintală, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Aproximativ una din cinci persoane aflate în situații post-conflict are o problemă de sănătate mintală.
Gândul „vreau să mor” apare de obicei atunci când oamenii suferă de atât de multă durere emoțională, încât aceasta devine insuportabilă. Această durere este adesea înrăutățită de frica de a fi o povară pentru alții sau de a nu se mai regăsi nicăieri.
Oamenii care au frecvent gânduri de tipul „îmi doresc moartea” trebuie să știe că aceste gânduri pot reprezenta un moment temporar – există soluții pentru orice probleme care pot apărea pe parcursul vieții, prin intermediul ajutorului potrivit.
Sinuciderea este o tragedie care poate fi prevenită. Prietenii, familia și alte persoane pot oferi sprijin imediat persoanelor care prezintă acest risc, însă este recomandat să fie cerut ajutor medical specializat, din partea unui psiholog.
Centrul Comunitar Sanatate Mintală Anenii CCSM Anenii Noi mereu susține ca sănătatea mintală şi bunăstarea mintală este un drept al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova.
Problemele de sănătate mintală la noi în RM.afectează mii de persoane şi, netratate, creează un enorm val de suferinţă, dizabilitate şi pierderi economice, reprezentînd o povară pentru sistemele social, educaţional, juridic şi medical.

Photos from CCSM Anenii Noi's post 16/06/2023

Dragi colegi,
Cu prilejul sărbătorii profesionale Zilei lucrătorului medical şi a farmacistului ,CCSM Anenii Noi vă adreseză sincere felicitări .
Sunteţi cei care puteţi face minuni chiar şi atunci când nimeni nu mai crede în ele, vă mulţumim pentru că existaţi, vă dorim prosperitate şi noi succese în activitatea dumneavoastră nobilă.
Sunteți cei care vă consacrați cu dăruire acestor profesii nobile, pe care le aleg doar cei curajoşi și cu suflet mărinimos, care meritați toată aprecierea și recunoştinţa pentru răbdarea nemărginită, omenia, empatia şi spiritul de sacrificiu.
Fie ca sănătatea și fericirea să vă îmbrățișeze, pacea și liniștea să vă inunde sufletele, dragostea și grija oamenilor dragi să vă încălzească și să vă bucure inimile, iar respectul și recunoștința pacienților să vă fie raze de căldură și lumină.
LA MULȚI ANI !!!!

Photos from CCSM Anenii Noi's post 26/05/2023

Astazi,26 mai 2023 in incinta Ccsm Anenii Noi a avut loc intrunirea îngrijitorilor și membrilor familiei într-o ședință de lucru pe baza cărții ""sincer despre schizofrenie" , metode ,tactici de avansate de îngrijire și supraveghere a beneficiarilor.

Photos from CCSM Anenii Noi's post 25/05/2023

Sănătatea mintală a comunităților – prosperăm împreună”
În perioada Săptămânii Europene a Sănătății Mintale 2023 , CCSM Anenii Noi , și-a mai propus de a realiza încă o activitate educativă la o instituție de învățămînt.
Astăzi, 25 mai 2023, echipa CCSM Anenii Noi a mers în vizită cu un program de activități la elevii claselor VIII, IX-a, de la IP Gimnaziul Roșcani, r-ul Anenii Noi. Tema care a fost predată elevilor a fost interactivă, " Stigmatizarea socială a persoanelor cu tulburări mintale" cu un scop bine determinat și anume promovarea modului sănătos de viață și protecția sănătății mintale în comunitate.
Înțelegerea și învățarea despre sănătatea mintală ar trebui să înceapă devreme, acasă, în familiile și rețelele noastre, în școli și la locurile noastre de muncă. Pentru a construi comunități sănătoase din punct de vedere mintal, avem nevoie de educație pentru sănătatea mintală și să o promovăm activ.

10/10/2022

Cu fiecare an numarul persoanelor care suferă de o o tuluburare mintală este în continuă creștere. Tot mai multe persoane se adresează la cabinetul psihiatrului, cu diferite tulburări mintale. Astfel importanța acestei zile internaționale a sănatații mintale devine tot mai accentuată.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 80.000 de persoane care au fost diagnosticate cu diverse probleme de sănătate mintală. Din numărul total de adulți care au avut nevoie de ajutor, 60% sunt bărbați, iar 40% - femei. Din acest numar, la evidentă Ccsm Anenii Noi, sunt circa 950 persoane, adulți și copii.
Adesea se întâmplă că adresarile în cadrul centrului sunt în stari agravate, ceia ce face mult mai dificil tratamentul tulurărilor mintale .
la fel subdiagnosticarea problemelor de sănătate mintală este o provocare, pentru că populația ezită să viziteze un specialist în sănătate mintală, din cauza stigmatizării și a unei eventuale excluderi sociale.

18/03/2022

Terapie de grup la tema: Tehnici de critică funcțională în situații conflict interpersonal. Mulțumim tuturor participanților😟🤗🤗

Întâmplarea și perseverența - secretul reușitei - prof.univ. dr. Irina Holdevici 29/11/2021

https://www.youtube.com/watch?v=QWDIlIb4tLE

Întâmplarea și perseverența - secretul reușitei - prof.univ. dr. Irina Holdevici Irina Holdevici a absolvit Facultatea de Filozofie-Sectia de psihosociologie a Universitatii Bucuresti in 1972. A obtinut titlul de doctor in psihologie in a...

Cum te simti azi - Acasa 26/11/2021

Surmenajul
Simți o stare de oboseală extremă, însoțită de somnolenţă, dureri de cap, nervozitate și scăderea capacității de concentrare?

Atunci te poți confrunta cu surmenajul, care a apărut în urma unui efort fizic sau intelectual excesiv şi prelungit.

Pentru a înlătura surmenajul, ai nevoie de odihnă și de un mod sănătos de viață. Dacă odihna nu te ajută să depășești această stare, apelează cu încredere la ajutorul unui specialist.
Accesează pagina www.cumtesimtiazi.md și găsește un specialist care te poate ajuta chiar în regiunea în care locuiești. Gratuit. Confidențial. Aproape.

Această acțiune este realizată în cadrul campaniei „Cum te simți azi?”, implementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova cu susținerea Biroului OMS în Moldova și a Uniunii Europene.

Cum te simti azi - Acasa Depresia, stresul, insomnia sau anxietatea sunt unele dintre stările cu care te-ai putea confrunta. Află cm să le recunoști, dar și cm să găsești soluții pentru a le depăși!

Cum te simti azi - Acasa 25/11/2021

Anxietatea
Te simți, uneori, cuprins de panică neîntemeiată, neliniște, tensiune interioară sau de teama de a nu pierde controlul?
Acestea ar putea fi simtome ale anxietății.

Nu lăsa anxietatea să îți afecteze viața socială, profesională și personală și apelează cu încredere la ajutorul unui specialist.

Accesează pagina www.cumtesimtiazi.md, pentru a vedea cm poți trata anxietatea și pentru a găsi în regiunea în care locuiești un specialist care te poate ajuta să scapi de această tulburare. Gratuit. Confidențial. Aproape.

Această acțiune este realizată în cadrul campaniei „Cum te simți azi?”, implementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova cu susținerea Biroului OMS în Moldova și a Uniunii Europene.

Cum te simti azi - Acasa Depresia, stresul, insomnia sau anxietatea sunt unele dintre stările cu care te-ai putea confrunta. Află cm să le recunoști, dar și cm să găsești soluții pentru a le depăși!

Cum te simti azi - Specialiști 24/11/2021

Te confrunți cu iritabilitate sporită, dureri de cap, îngrijorare constantă sau insatisfacții legate de viață? Toate aceste simptome ar putea fi cauzate de stres.

Fii atent, dacă starea de stres persistă o perioadă îndelungată în viața ta! Trecerea îndelungată prin situații stresante îți poate provoca atât epuizare fizică, cât și mintală.

Accesează pagina www.cumtesimtiazi.md și vezi câteva recomandări pentru a depăși situațiile stresante din viața ta. Iar dacă îți este greu să gestionezi evenimentele stresante – apelează cu încredere la un specialist. Gratuit.Confidențial. Aproape.
Găsește aici cel mai apropiat specialist de locul tău de trai: https://cumtesimtiazi.md/specialistii/

Această acțiune este realizată în cadrul campaniei „Cum te simți azi?”, implementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova cu susținerea Biroului OMS în Moldova și a Uniunii Europene.

Adormi cu dificultate, te trezești în toiul nopții sau ai un somn de slabă calitate? Atunci te confrunți cu insomnia.

Să știi că nesatisfacerea nevoii de somn pentru o perioada mai lungă de timp îți poate afecta întregul organism. Este important să dormi 7-9 ore pe zi, pentru a-ți proteja sănătatea mintală și fizică și pentru a-ți crește calitatea vieții.

Netratată, insomnia îți poate genera dificultăți de concentrare, depresie, anxietate și energie scăzută.

Accesează pagina www.cumtesimtiazi.md și vezi câteva recomandări pentru un somn mai bun. Iar dacă ai insomnie de mai multe săptămâni sau observi că cineva drag suferă de insomnie, solicită ajutorul unui specialist. Găsește aici cel mai apropiat specialist de locul tău de trai: https://cumtesimtiazi.md/specialistii/.

Această acțiune este realizată în cadrul campaniei „Cum te simți azi?”, implementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova cu susținerea Biroului OMS în Moldova și a Uniunii Europene.

Cum te simti azi - Specialiști Serviciile complexe ale Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) sunt îndreptate spre alinarea suferințelor și recuperarea sănătății mintale, inclusiv pe fundal de consum abuziv și dependențe

Cum te simti azi - Specialiști 23/11/2021

Te confrunți cu iritabilitate sporită, dureri de cap, îngrijorare constantă sau insatisfacții legate de viață? Toate aceste simptome ar putea fi cauzate de stres.

Fii atent, dacă starea de stres persistă o perioadă îndelungată în viața ta! Trecerea îndelungată prin situații stresante îți poate provoca atât epuizare fizică, cât și mintală.

Accesează pagina www.cumtesimtiazi.md și vezi câteva recomandări pentru a depăși situațiile stresante din viața ta. Iar dacă îți este greu să gestionezi evenimentele stresante – apelează cu încredere la un specialist. Gratuit.Confidențial. Aproape.
Găsește aici cel mai apropiat specialist de locul tău de trai: https://cumtesimtiazi.md/specialistii/

Această acțiune este realizată în cadrul campaniei „Cum te simți azi?”, implementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova cu susținerea Biroului OMS în Moldova și a Uniunii Europene.

Cum te simti azi - Specialiști Serviciile complexe ale Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) sunt îndreptate spre alinarea suferințelor și recuperarea sănătății mintale, inclusiv pe fundal de consum abuziv și dependențe

Cum te simti azi - Acasa 22/11/2021

Depresia
Te confrunți cu dificultăți de concentrare? Ai sentimentul de neputință sau o tristețe inexplicabilă?

Acestea pot fi unele dintre simptomele depresiei. Depresia netratată poate cauza grave probleme de sănătate, comportamentale, dar și emoționale.

Nu ignora simptomele depresiei. Solicită acum ajutorul unui specialist!
Vizitează pagina www.cumtesimtiazi.md și găsește un specialist chiar în regiunea în care locuiești – gratuit, confidențial, aproape.

Această acțiune este realizată în cadrul campaniei „Cum te simți azi?”, implementată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova cu susținerea Biroului OMS în Moldova și a Uniunii Europene.

Cum te simti azi - Acasa Depresia, stresul, insomnia sau anxietatea sunt unele dintre stările cu care te-ai putea confrunta. Află cm să le recunoști, dar și cm să găsești soluții pentru a le depăși!

19/11/2021

De ce ignorăm sănătatea mintală?
Dacă te copleșește stresul, depresia, anxietatea, gasește un specialist aproape de tine www.cumtesimtiazi.md Gratuit. Confidențial. Aproape.

17/11/2021

Ministerul Sănătății cu suportul O M S. și al U E, lansează campania dedicată promovării sănătății mintale „Cum te simți azi?”.Accesează siteul, www.cumtesimtiazi.md și Vorbește cu un specialist! Gratuit. Confidențial. Aproape.

Puterea lui Nu Pot | Diana Vasile | TEDxUniversityofBucharest 21/07/2021

https://www.youtube.com/watch?v=5zOqQj5TVQA

Puterea lui Nu Pot | Diana Vasile | TEDxUniversityofBucharest Uneori, e bine să spunem că avem nevoie de ajutor, să recunoaștem că nu putem să facem totul pe cont propriu. Diana Vasile ne vorbește despre puterea lui Nu ...

Despre trauma copilului cu părinți divorțați, cu psihologul Constantin Cornea 19/07/2021

https://www.youtube.com/watch?v=h5uRg94459A

Despre trauma copilului cu părinți divorțați, cu psihologul Constantin Cornea Psihologul Constantin Cornea ne vorbește despre trauma copilului cu părinți divorțați.• 0:22 Există o traumă a copilului cu părinți divorțați?• 6:30 Se poate...

"Муж нарцисс", как критерий диагностики пограничного расстройства / 1 часть 11/06/2021

https://www.youtube.com/watch?v=15N75Co_qzo

"Муж нарцисс", как критерий диагностики пограничного расстройства / 1 часть Данное видео о том, что с каждого "утюга" психологи кричат, что если у вас не сложились отношения с вашим партнёром, то ваш муж: нарцисс, психопат и манипуля...

О функциях страдания и курсе "Психология и психотерапия депрессий" 03/06/2021

https://www.youtube.com/watch?v=LUHHmmtp2L8

О функциях страдания и курсе "Психология и психотерапия депрессий" Онлайн-курс "Психология и психотерапия депрессивных состояний" начнется 22.06.2020. Специалистам - сертификат профессионального соответствия, неспециалистам ...

Сильнейшая беседа Нейробиолога и Йога | Davide Eagleman & Sadhguru 26/04/2021

https://www.youtube.com/watch?v=7WZjzJX5go4

Сильнейшая беседа Нейробиолога и Йога | Davide Eagleman & Sadhguru Примерно на 34:40 минуте пропадает перевод на одну минуту. Эту минуту речь идёт о том, что технологии развлекают (отвлекают от проблем), но не дают людям удо...

31/03/2021

Când sa vorbim și cui să vorbim?
Pina unde sa fim sinceri?
Cum sinceritatea ar putea distruge?
Cine nu a auzit că sinceritatea este unul din pilonii de bază intr-o relație?
Iar, în același timp fiecare din noi, nu o singură dată ne-am simtit iritați și obositi deabinelelea de la persoana care vorbește fără oprire. Ba se laudă pe sine, ba mereu se înjoseste. Adeseori o face cu fiecare fiinta pe care o întâlneste.
S-ar părea: daca o ascultam o dată, sau de două ori, ar trebui situația să se aplaneze. Dar NU! Sitația se repetă iar și iar. În final ajungem să evităm contactul și dicuția cu persoana respectivă. Sau, cui îi place partenerul de relatie, care povesteste cu lux de amănunte fostele sale relații?
Sau, când vii acasă de la serviciu și partenerul îți povesteste ce a făcut toata ziua începând de la ciorapi și termându-se cu chibritul care nu a ars până la capat. O astfel de relație pe mulți obosește enorm. Iar acest ritual(comportament) de a vărsa tot ce ai pe suflet, e aseamănător cu cel al persoanelor care suferă de Vomiting (o formă de manifestare a Anorexiei neroase sau a Bulimiei). Mai exact, care vomită după fiecare consumație alimentară tot ce au mâncat. Aceștea nu vomită pentru a mânca, dar consumă pentru a vomita. Nu mai consuma, pentru ca au nevoie fiziologice, ci pentru a primi plăcere de la vomitatul în sine. La fel și clienții nostri(amicii, partenerii), vomită cuvintele lor către noi și către ceilalti. Dar nu o fac pentru ca vor să-si ușureze povara, ci vomită(vorbesc) cuvintele tocmai, pentru că primesc plăcere când aruncă toatre resturile nedigerate și gemurile emoționale în urechile noastre deschise, la fel cm o fac cei care suferă de Bulimie vomitând în closet.

Deci când să vorbim? Nu ma refer la timpul astronomic. Dar mai degrabă în ce situații e de dorit sa discutam, și în care nu.
1. Să vorbim atunci când rațiunea este deasupra emoțiilor. Cu alte cuvinte să vorbim când emoțiile s-au sedimentat.
2. Să vorbim cînd putem să tăcem. Cînd avem o pace launtrică și putem în egală măsură fim tăcuți sau să vorbim.
3. Să vorbim cînd celalalt e dispus și are timp pentru noi să ne asculte.
4. Să vorbim când credem că nimeni nu-i obligat să ne asculte off-urile noastre, sau reproșurile.
5. Sa vobim când suntem în stare să ne oprim.

Cui sa vorbim?
1. Celor care au nevoie de noi.
2. Celor care, știu să ne încurajeze
3. Celor care, atunci când am greșit, știu să critice comportamentul fară atac la persoană
(Ex. Ți- am zis eu dar tu niciodată nu mă asculți)
4. Celor care prin actiunile lor în timp, au demonstrat loalitatea lor față de noi.
5. Celor care sunt capabil și deschisi să ne ajute cu privire la problema care o comunicam.
6. Celor care se pot bucura, când noi ne bucuram!

Pâna unde sa fim sinceri?
1. Putem fi sinceri pâna când celălalt poate digera sinceritatea noastră, și nu suferă de pe urma ei.
2. Pină cînd sinceretatea mea nu crează raceală și distanțare, sau tensiuni emoționale!
3. Sa fiu sincer atît cît mă simt siguranță. Comunic doar ceea ce nu ma distruge pe mine si pe cel la care țin.
4. La primul semn in care celalalt fie spune STOP.

СЕРОТОНИН и НЕЙРОПЛАСТИЧНОСТЬ. Изменить привычки через серотонин 23/03/2021

https://www.youtube.com/watch?v=a_1tsGFxpjA

СЕРОТОНИН и НЕЙРОПЛАСТИЧНОСТЬ. Изменить привычки через серотонин Если вам интересна тема самодисциплины, если вы интересуетесь механизмами, влияющими на силу воли, то ссылка внизу для вас ⬇Курс по самодисциплине: https://p...

Счастливые люди не стремятся к счастью. 19/03/2021

https://www.youtube.com/watch?v=cjFQujeKcWY

Счастливые люди не стремятся к счастью. Если вам интересна тема самодисциплины, если вы интересуетесь механизмами, влияющими на силу воли, то ссылка внизу для вас ⬇Курс по самодисциплине: https://p...

Videos (show all)

De ce ignorăm sănătatea mintală? Dacă te copleșește stresul, depresia, anxietatea, gasește un specialist aproape de tine...

Telephone

Website

Opening Hours

Monday 08:00 - 16:00
Tuesday 08:00 - 17:00
Wednesday 08:00 - 16:00
Thursday 08:00 - 16:00
Friday 08:00 - 16:00