Afghan Feminist Movement
Feminist =Gender Equality in all sphere of life
منابع محلی در ولایت هرات میگویند که مراکز آموزشی در هرات از ورود دختران بدون پوشش «چادر نماز» جلوگیری میکنند.
دستکم پنج منبع از دانشآموزان مراکز زبانهای خارجی و انستیتوتهای صحی در شهر هرات(سهشنبه، ۲ اسد) در صحبت به رسانهی رخشانه میگویند که این اقدام با نصب اطلاعیههایی در ورودی مراکز آموزشی و انستیتوتهای صحی اعلام شده و در برخی موارد، کارمندان مراکز به دختران هشدار دادهاند که در صورت نپوشیدن چادر نماز، اجازهی ورود ندارند.
در اطلاعیهای که در ورودی بخش زنانهی انستیتوت علوم صحی عاطفی نصب شده، آمده است: «محصلین عزیز! لطفا بدون چادر نماز وارد نشوید، در غیر این صورت اجازهی ورود داده نمیشود و حق شکایت را ندارید».
در همین حال، برخی از دانشآموزان و کارمندان خدماتی مراکز آموزشی و انستیتوتهای صحی شهر هرات نیز تأیید کردهاند که این دستور با لحن تهدیدآمیز اجرا میشود.
سهیلا(مستعار)، یکی از دانشآموزان یک مرکز آموزشی در شهر هرات به رسانهی رخشانه میگوید که کارمندان خدماتی مرکز آموزشی به او هشدار دادهاند که پس از این بدون چادر نماز اجازهی ورود نخواهد داشت.
او افزود که این مراکز نباید با اجبار دختران را به پوشیدن حجاب از نوع خاصی مجبور کنند. او این مساله را یک انتخاب شخصی میداند.
در برخی از مراکز آموزشی، بنرهایی نصب شده که به تبلیغ حجاب مطابق با دیدگاه و علایق طالبان میپردازد.
یکی از این بنرهایی که در انستیتوت علوم صحی عاطفی نصب شده، حجاب را پیام خدا برای زنان معرفی کرده و از آنها میخواهد تا روسریها و چادرهای بلند بپوشند.
بنر دیگری که توسط یکی از دانشآموزان دختر به رسانهی رخشانه ارسال شده، نشان میدهد که زنی با پوشش مورد تأیید طالبان است و حجاب را «مصونیت» و «عزت» زنان توصیف کرده است.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که از زمان تسلط طالبان در کشور، قواعد تفکیک جنسیتی در مراکز آموزشی و اماکن عمومی اعمال شده و محیطهای زنانه و مردانه به شدت جدا شدهاند.
برخی دانشآموزان معتقدند که با توجه به حضور تمامی کارمندان و دانشآموزان زن در این مراکز، نیازی به کنترل حجاب وجود ندارد.
منبع:رخشانه
طلاق انستگرامی در دبی.
شاهزاده خانم شیخه ماهرا محمد راشد آل مکتوم، دو ماه پس از تولد اولین فرزندشان، در اینستاگرام همسرش شیخ منا بن محمد بن راشد بن منا آل مکتوم را طلاق داد.
شاهزاده خانم دبی در یک پست اینستاگرامی در تاریخ 16 جون، در حالی که شوهرش را به خیانت متهم کرد، طلاق خود را اعلام کرد.
«شوهر عزیز، از آنجایی که شما با دیگر خانم ها مشغول هستید، بدین وسیله طلاق خود را اعلام می کنم. طلاقت می دهم، طلاقت می دهم و طلاقت می دهم. مراقب خود باشید. همسر سابق شما،”
در این پست آمده است.
دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین و نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده حین کمپاین در ایالات پنسلوانیا مورد حمله مسلحانه قرار گرفت.
آقای ترمپ که در پنسلوانیا سخنرانی داشت که پس از شلیک گلوله به زمین افتاد و مأموران امنیتی به او کمک کردند که از جایش بلند شود.
بر بنیاد گزارش سیانان، ترمپ پس از این که بلند شد، به سمت جمعیت فریاد میزد و مشت خود را بالا میگرفت. ماموران امنیتی پس از این حادثه ترمپ را از محل دور کردند.
سخنگوی آقای ترمپ هم تایید کرده که حال آقای ترمپ خوب است.
در ویدیوهای پخش شده صورت آقای ترمپ خونین به نظر می رسد و صدای شلیک گلوله همچنین شنیده میشود.
جو بایدن، رییس جمهور امریکا این حمله را محکو کرد و گفت: «هیچ جای برای خشونت سیاسی در امریکا نیست»
آقای بایدن میگوید که خوشحال است که صحت دونالد ترمپ خوب است و تا چند دقیقهی دیگر با او صحبت خواهد کرد.
کاخ سفید هم پس از این حمله اعلام کرد که جو بایدن در حال دریافت گزارش از روسای سرویس مخفی ایالات متحده و وزارت امنیت داخلی درباره ترمپ است.
تا کنون معلوم نیست که چه کسی در پشت این حمله است.
دادگاهی در فرانسه با صدور یک تصمیم تاریخی اعلام کرد که به پناهجویان زن اهل افغانستان پناهندگی میدهد. قضات «دادگاه ملی حق پناهندگی فرانسه» میگویند که این تصمیم را به دلیل اقدامات حکومت سرپرست علیه «حقوق و آزادیهای زنان» اتخاذ کرده است.
دادگاه فرانسه با نشر بیانیهای گفته است که حکومت فعلی از زمان بازگشت به قدرت در اگست ۲۰۲۱ میلادی «به حقوق و آزادیهای بنیادین زنان و دختران افغان آسیب رسانده» است.
در ادامه آمده است که «تمامی زنان افغان» را به عنوان یک گروه اجتماعی میشناسد که به عنوان پناهنده میتوانند مورد حمایت قرار گیرند.
معصومه علیزاده، بایسکلسوار افغانستانی که مدیریت تیم پناهندگان را در المپیک پاریس ۲۰۲۴، به عهده دارد؛ مشعل المپیک امسال را شهر اوغلیون فرانسه حمل کرد.
تیم پناهندگان، با نشر پیامی در برگهی اکس نوشته است که خانم علیزاده با حمل کردن مشعل المپیک امسال، پیامی قدرتمندی را به نمایش میگذارد. «قدرت ورزش و ارزشهای المپیک را به نمایش میگذارد.»
دفتر هماهنگکنندهی کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) اعلام کرده است که اگر بودجهی کافی در اختیار این نهاد قرار نگیرد؛ فقر و گرسنگی در افغانستان تشدید میشود. در صورت عدم تاامین بودجه بیش از یک میلیون کودک و ۷۰۰ هزار زن باردار و شیرده در معرض خطر ابتلا و مرگومیر ناشی از سوءتغذیه قرار میگیرند. برخی از زنانی که سرپرست خانوادههای شان استند؛ میگویند که با محدودیتهای طالبان و ممنوعیت کار در وضعیت دشوار اقتصادی قرار دارند.
اوچا با نشر گزارشی گفته است که در نزدیک به سه سال گذشته و پس از حاکمیت طالبان بیش از نیمی از جمعیت افغانستان، ۲۳.۷ میلیون نفر که ۹.۲ میلیون آنان کودکان اند، به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
منابع محلی در قندوز میگویند که یک مرد در ولسوالی «قلعهزال» این ولایت به دلیل «دعوا بر سر زمین»، توسط پدر و برادر کوچکاش به قتل رسیده است.
به گفتهی منابع، این رویداد (چهارشنبه، ۲۰ سرطان) در روستای «چلش قشلاق» ولسوالی قلعهزال رخ داده است.
منابع میگویند که این مرد ابتدا توسط پدر و برادرش با اسلحهی «چرهای» زخمی شده و سپس آنان او را خفه کردهاند و به قتل رساندهاند.
بر اساس اطلاعات منابع، پدر بزرگ این مرد بیست جریب زمین را به نام او کرده بود و به همین دلیل پدر و برادرش او را به قتل رساندهاند تا زمین را تصرف کنند.
جمعهالدین خاکسار، سخنگوی فرماندهی امنیهی طالبان در قندوز این رویداد را تأیید کرده است و گفته است که نیروهای این گروه پدر و برادر این مرد را به اتهام قتل بازداشت کردهاند.
او افزوده است که افراد بازداشت شده، به جرم خود اعتراف کردهاند.
به گفتهی سخنگوی فرماندهی امنیهی طالبان در قندوز، علت این قتل خشونتهای خانوادگی بوده است.
این سومین مورد قتل در بیست و چهار ساعت گذشته است. پیش از این مسئولان محلی طالبان از قتل سه عضو یک خانواده در قندهار و یک جوان در فاریاب خبر داده بودند.
منبع:اطلاعات روز
منیژه باختری، سفیر حکومت جمهوری افغانستان در اتریش که تا حالا در این مقام کار میکند، پس از این که برنده جایزه سالانه سازمان امنیت و همکاری اروپا ( OSCE) شد، این جایزه را به زنان و دختران افغانستان تقدیم کرد.
این جایزه «روبان سفید» (White Ribbon) روز چهار شنبه در حاشیه نشست اعضای دایمی سازمان امنیت و همکاری اروپا برای منیژه باختری، سفیر افغانستان در اتریش اعطا شد. خانم باختری گفته است سازمان امنیت و همکاری اروپا این جایزه را به خاطر حمایت از دختران و زنان افغانستان به وی داده است.
او در سخنرانی در مراسم اعطای جایزه گفت که این جایزه را به زنان و دختران افغانستان تقدیم میکند. او اظهار داشت: « من این جایزه را به دختران و زنان شجاع افغانستان تقدیم میکنم که با وجود موانع جدی برای دسترسی به حقوق شان همچنان مقاومت میکنند و به ما الهام میبخشند. من بر خواستههای خود برای پایان دادن به آزار و اذیت جنسیی و آپارتاید جنسی در افغانستان تاکید میکنم.»
سازمان امنیت و همکاری اروپا بزرگترین سازمان بینالمللی در مسایل امنیتی میباشد و فعالیتهای آن شامل حمایت از حقوق بشر، آزادی مطبوعات، انتخابات آزاد و منصفانه و کنترول صدور اسلحه میباشد.
برخی از شهروندان کشور که بهدنبال درآمد آنلاین از طریق سایتی بهنام «متامکس» بودند، میگویند که این سایت کلاهبرداری بود و آنان پولهایشان را از دست دادهاند.
آنان در سایت «متامکس» با هزینههای دالری، بسته خریداری کرده بودند و قرار بود با تماشای ویدیو، درآمد کنند؛ اما این سایت از یک هفته به اینطرف غیرفعال شده است. بستههای این سایت از ۹۰ دالر آغاز میشد و تا سه هزار دالر بود.
عبدالرحیم، یکی از باشندگان غزنی میگوید که با تشویق یکی از دوستانش، مبلغ ۳۰۰ دالر در سایت «متامکس» سرمایهگذاری کرده بود و روزانه با تماشای ۱۰ ویدیو، حدود ۱۰ دالر برایش عاید اعلام میشد.
او میافزاید که طی ۲۳ روز، عایدش در سایت به ۲۳۰ دالر رسیده بود و هنگامی که میخواست پولش را برداشت کند، سایت «متامکس» غیرفعال شده است.
نعیم، یکی دیگر از قربانیان کلاهبرداری میگوید که یک هفته میشد بستهی ۳۰۰ دالری را فعال کرده بود، اما اکنون این پول از دستاش رفته است.
او میافزاید که این مقدار پول را از دوستانش قرض گرفته بود و قصد داشت با درآمد از طریق سایت متامکس، مصارف تحصیلاش را تأمین کند. نعیم دانشجو و باشندهی اصلی ولایت دایکندی است.
مصطفی که با چهار برادرش، هزار و ۵۰۰ دالر در سایت متامکس سرمایهگذاری کرده بود نیز میگوید که ۹۰۰ دالر از صرافی قرض گرفته بودند.
او میگوید که اکنون تمام این پولها را باخته است.
برخی باشندگان دیگر غزنی نیز میگویند که از ۹۰ تا هزار و ۲۰۰ دالر سرمایهگذاری کرده بودند و تمام این سرمایه از دست شان رفته و در وضعیت بد مالی قرار گرفتهاند.
برخی از باشندگان منطقهی پل سرخ شهر کابل میگویند که طالبان پرچمهای عزاداری را پایین کرده و به مردم دربارهی نصب پرچم هشدار دادهاند.
یکی از باشندگان محل میگوید که طالبان به آنان گفتهاند که هیچکسی «اجازهی نصب پرچم»، حتا بر فراز خانههایشان را ندارند.
بهگفتهی او، طالبان به مردم هشدار داده است که هر کسی پرچم نصب کند با او «برخورد جدی» میکنند.
یک منبع محلی دیگر در ساحهی «چهارقلعهی چهاردهی»، از مربوطات ناحیهی ششم شهر کابل نیز میگویند که طالبان پرچمهای عزاداری را پایین کردهاند.
کمیسیون تحصیلات عالی (HEC) پاکستان در خبرنامهای از اعطای بورسهای تحصیلی به بیش از ۴ هزار دانشجوی افغان خبر داده است.
این کمیسیون مرحله سوم برنامه بورسیه تحصیلی علامه محمد اقبال را برای شهروندان افغانستان راهاندازی کرده است.
در خبرنامهای این کمیسیون آمده که این بورسیهها در سه سال در دانشگاههای برتر این کشور برای افغانها اعطا میشود.
ملاله یوسفزی، برندهی صلح نوبل و مدافع حقوق آموزش دختران در رابطه به بسته ماندن مکتبهای دختران افغانستانی گفته است که این موضوع برای وی «شوکه کننده» است زیرا محرومیت دختران از آموزش متعلق به گذشته است؛ امأ در عصر کنونی در افغانستان دختران نزدیک به سه سال است که از این حق محروم شدهاند.
خانم یوسفزی، در صحبت با سایت خبری «آسمان» که بخشی از صحبتهایش امروز پنجشنبه، ۲۱ سرطان، در برگهی کاربری اکس منتشر شد، این گفتهها را بیان کرده است.
منیژه باختری، سفیر افغانستان در اتریش، برنده جایزه سالانه (White Ribbon) سازمان امنیت و همکاری اروپا شد. باختری این جایزه را به دلیل فعالیتهای برجستهاش در زمینه حقوق بشر، حقوق زنان و آزادی بیان دریافت کرده است. او این جایزه را به زنان و دختران افغانستان تقدیم کرد و افزود که بدون انتظار پاداش، به دادخواهی برای زنان افغان ادامه میدهد. جایزه در حاشیه نشست اعضای دایمی، روز ۱۱ جولای اعلام خواهد شد.
مقامهای گمرک چین از بازداشت مردی خبر داده اند که بیش از ۱۰۰ مار زنده را در پتلون خود جاسازی کرده بود تا به این کشور قاچاق کند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان در واکنش به گفتههای اخیر اتل مشوانی، رئیس ادارهی ورزش طالبان، مبنی بر این که حکومت آنان سه ورزشکار زن افغانستانی که در بازیهای المپیک پاریس شرکت میکنند را بهرسمیت نمیشناسد، از نهادهای ورزشی خارجی و داخلی خواستار حمایت از زنان ورزشکار این کشور شدهاست.
ریچارد بنت، روز (سهشنبه، ۱۹ سرطان) با نشر مطلبی در برگهی اجتماعی اکساش از عدم حمایت طالبان از ورزشکاران زن افغانستانی که در المپیک پاریس شرکت کردهاند، انتقاد کردهاست.
آقای بنت افزودهاست که زنان و دختران افغانستانی حق دارند در رقابتهای ورزشی شرکت کنند و او بیصبرانه منتظر بازی زنان و مردان “با استعداد و الهامبخش” این کشور در بازیهای المپیک و پارالمپیک پاریس است.وی در این مطلب از نهادهای ورزشی داخلی و خارجی خواستهاست که از زنان ورزشکار افغانستانی حمایت کنند.گفتنیست که سخنگوی ادارهی ورزش طالبان روز دوشنبه، ۱۸ سرطان گفتهاست که حکومت طالبان سه ورزشکار زن افغانستانی که در بازیهای المپیک تابستانی پاریس ۲۰۲۴ نمایندهی این کشور خواهند بود را بهرسمیت نمیشناسد.این گفتههای رئیس ادارهی ورزش طالبان، تاکنون واکنشهای تند خارجی و داخلی را به همراه داشتهاست. مجمع مدافعان حقوق بشر نیز روز گذشته گفته بود که با وجود محدودیتهای روزافزون طالبان، زنان ورزشکار افغانستانی در تبعید با افتخار نمایندهی کشور خود در بازیهای المپیک هستند.این در حالیست که از زمان روی کار آمدن طالبان در سال ۲۰۲۱، این حکومت مشارکت زنان در ورزش و آموزش را محدود کردهاست. سازمان ملل این محدودیتها را «آپارتاید جنسیتی» نامیده است.
یکروز پس از واکنش طالبان به حضور سه ورزشکار زن در المپیک ۲۰۲۴ پاریس، کیمیا یوسفی، یکی از نمایندهگان افغانستان در این رقابتها میگوید که «نماینده رویاهای دزدیدهشده» زنان افغان است.
یوسفی روز سهشنبه، ۱۹ سرطان، در گفتوگو با کمیته المپیک استرالیا خود را نماینده دختران و زنانی معرفی کرده که در افغانستان زیر سلطه طالبان از حق تحصیل محروم شدهاند.
او افزوده است: «باعث افتخار است که یکبار دیگر نماینده دختران سرزمینم باشم، دختران و زنانی که از حقوق اولیه از جمله تحصیل که مهمترین آن است، محروم شدهاند.»
کیمیا یوسفی، ورزشکار رشته دوش بار نخست در رقابتهای المپیک ریو ۲۰۱۶ در برازیل اشتراک کرد و پس از آن دومین تجربه او در المپیک ۲۰۲۰ توکیو رقم خورد.
این سومین رقابتهای المپیک است که یوسفی در آن حضور پیدا میکند.
کیمیا یوسفی ۲۸ ساله در حالی این سخنان را مطرح میکند که طالبان روز گذشته در واکنش به حضور سه ورزشکار زن گفتند که آنان را به رسمیت نمیشناسند.
رقابتهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس که در آن شش نماینده افغانستان در آن حضور دارند، در ۲۶ جولای سال روان آغاز میشود و تا ۱۱ آگست ادامه خواهد داشت.
دفتر مشاورهای سازمان ملل متحد، گفته است که محدودیتهای اخیر در زمینهی آموزش و فرصتهای کاری برای زنان و دختران در افغانستان دو دهه پیشرفت حقوق جنسیتی را به عقب انداخته است. بر اساس آمار این سازمان، اکنون ۹۴ درصد زنان در افغانستان خارج از نیروی کار استند. دفتر مشاورهای سازمان ملل متحد از طریق تطبیق یک پروژه در افغانستان، برای نزدیک به ۶۰ هزار زن زمینهی کار را فراهم کرده است.
دفتر مشاورهای سازمان ملل متحد، امروز (سهشنبه، ۱۹ سرطان) گزارشی را تحت عنوان «داستانهای تابآوری: سه زندگی، یک پروژه» منتشر کرده و در آن داستان سه شهروند افغانستان را بازتاب داده است.
ملاله یوسفزی، فعال آموزش دختران از کییر استارمر، نخستوزیر جدید بریتانیا خواسته است که به مسئلهی ممنوعیت آموزشی زنان و دختران افغانستانی، توجهی جدی کرده و در دستور کار سیاست خارجی خود آن را در اولویت قرار دهد.
ملاله یوسفزی، روز (دوشنبه، ۱۸ سرطان) با نشر مطلبی در برگهی اجتماعی اکساش، از وضعیت زنان و دختران افغانستانی بهویژه دوام ممنوعیتهای آموزشی و “رژیم آپارتاید جنسیتی” ابراز نگرانی کردهاست.
اداره طالبان گفته است سه زن ورزشکار را که به نمایندگی از افغانستان در المپیک پاریس شرکت میکنند به رسمیت نمیشناسد. پنج تن از شش ورزشکار افغان از خارج از این کشور در المپیک حضور مییابند.
پس از نشر گزارشها از کاهش دستمزد کارمندان زن از سوی طالبان، وزارت مالیهی این گروه گفته است که تنها کارکنان زن که از سوی این گروه خانهنشین شدهاند؛ دستمزد ماهانهی شان به پنج هزار کاهش یافته است.
وزارت مالیهی طالبان به رسانهی خصوصی طلوع نیوز گفته است که کارمندان زن که اکنون نیز مصروف کار استند؛ مانند مردان معاش شان پرداخت میشود.
طالبان در نخستین اقدام کار زنان در وزارتخانهها و نهادهای دولتی را تعلیق کرد. این گروه مدعی بود که معاش کارمندان خانهنشین شده را هر ماه پرداخت
میکند.
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان به ادارهی امور این گروه دستور داد که معاش همهی کارکنان زن را به گونهی یکسان به پنج هزار کاهش دهد.
پیشتر وزارت معارف گروه طالبان نیز آنچه را که شفاف نبودن فرمان رهبرشان در مورد کاهش معاش زنان عنوان کرد، پرداخت دستمزد آموزگاران زن را تعلیق کرده بود.
تعلیق معاش و کاهش آن با واکنش آموزگاران زن در مکتبهای دولتی مواجه شد. برخی از آموزگاران زن در شماری از مکتبهای دولتی شهر کایل اعتصاب کاری کردند. پس از افزایش اعتراض آموزگاران زن، حبیبالله آغا، وزیر معارف طالبان گفت که معاش آموزگاران بسنده نیست.
از سوی دیگر، زنانی که در بخش بهداشت مصروف کار استند نیز در واکنش به کاهش دستمزد شان در برخی از شفاخانههای پایتخت اعتصاب کاری کردند. کارمندان پزشکی زن کاهش معاش به پنج هزار را “ظالمانه” عنوان کردهاند.
بخش معارف و صحت از محدود بخشهای است که زنان اجازهی کار را در حاکمیت طالبان دارند. زنان در این بخشها نیز با محدودیتهای روزافزون طالبان مواجه اند.
کاهش معاش بانوانی که در نظام جمهوری در نهادهای مختلف مصروف کار بودند؛ در حالی صورت میگیرد که این گروه خود کار زنان را ممنوع کرده است.
کاهش معاش کارکنان زن با واکنشهای بینالمللی نیز به همراه بوده است. پیشتر ولکر ترک، کمیشنر عالی شورای حقوق بشر گفته که حقوق کارکنان زن در افغانستان، حقوق بشر را تضعیف میکند. وی همچنان این اقدام را مانع دیگری فرا راه زنان توصیف کرده است.
فاطمه پیمان، سناتور افغانی الاصل مجلس سنای آسترالیا استعفایش را از عضویت در حزب حاکم کارگر این کشور اعلام کرد. نخست وزیر آسترالیا عضویت او را قبلاَ به دلیل موضعاش در منازعه اسرائیل و حماس تعلیق کرده بود.
او در ویدیویی گفته است: «با قلب سنگین اما وجدان پاک استعفای خود را از حزب کارگر آسترالیا اعلام میکنم.» او افزوده است که به نخست وزیر اطلاع داده که از این به بعد در میان نمایندگان مستقل سنا مینشیند.
او در بخشی دیگر از سخنانش گفته است: «خانواده من به این خاطر از یک کشور جنگزده فرار نکرده اند تا من به عنوان پناهنده به اینجا بیایم و وقتی میبینم بر مردم بیگناه قساوت صورت میگیرد سکوت کنم.»
فاطمه پیمان ۲۹ ساله در ماه جون سال ۲۰۲۲ به عنوان نخستین زن مسلمان با حجاب از حزب کارگر به مجلس سنای آسترالیاراه یافت. فاطمه ۸ ساله بود که به همراه مادر، خواهر و برادران کوچکترش وارد آسترالیا شدند.
پس از آنکه وزارت مالیهی طالبان معاش کارمندان زن را در نهادهای مختلف به پنچ هزار کاهش داد؛ شماری از کارمندان پزشکی زن در مقابل شفاخانهی ستوماتولوژی کابل اعتصاب کاری کردهاند.
ویدیوی که از اعتراض این زنان در صحن شفاخانهی «ستوماتولوژی کابل» در شبکههای اجتماعی منتشر شده است؛ نشان میدهد که دهها زن با لباس سفید پزشکی اعتصاب کاری کرده اند.
در نشستی در اسلو پایتخت ناروی که با حضور افراد طالبان برگزار بود، آنچه که برجسته شد و بازتاب یافت، درخواست جدی هدا خموش از مقام طالبان برای رهایی دختران در بند این گروه بود.
در اجلاس دوحه مشخص نشد چه مسائلی از این دست از طالبان خواسته شده است.
این موارد ضمن بیان احساس انسانی و وطنداری، اما جانب دیگر ترفند گروه طالبان برای فروکاست مطالبات اساسی مردم است. متاسفانه جریان های بنام مخالف نیز کلافه و سردر گم، بدون طرح روشن، اهمیت مخالفت عمومی با گروه حاکم را کمرنگ ساخته اند. طرح واژه مذاکره با طالبان نه طرفدار دارد و نه تحقق پذیر است؛ فهم این مسئله هم دشوار نیست که بدانیم مذاکره در چی شرایطی قابل طرح است؟ برعکس موقف طالبان را در چانه زنی ها و تبلیغات تقویت می نماید که ما با افراد فرصت و قدرت طلب مذاکره نمی کنیم.
آنچه برای افکار عمومی جهان جاذبه دارد، مبارزه برای رسیدن به حق تعیین سرنوشت و رد هر گونه رژیم آپارتاید نژادی، مذهبی و جنسیتی است. این جزء منشور حقوق بشر و در دنیا شناخته شده و کشور و مردم ما با چنین روزگار گرفتار است. بلحاظ باور های دینی هم پذیریش ظلم و تبعیض گناه است و ظلم پذیر محکوم شده است. ما در این راه ایستاده ایم، ممکن است عمر ما کفاف نکند، اما مسئولیت خویش را ادا می نماییم.
اگر کسی واقعا به این ارزش های اساسی تعهد دارد، مسئولانه گام بردارد.
#محسنی
بنیاد ملاله یوسفزی در هزارمین روز محرومیت دختران افغانستان از حق آموزش، اعلام کرده است که برای حمایت از آموزش دختران در افغانستان ۱.۵ میلیون دالر کمک میکند.
ملاله یوسفزی، جوانترین برندهی جایزه نوبل صلح امروز( جمعه، ۲۵ جوزا) در پلتفرم ایکس گفته که کمک ۱.۵ میلیون دالری بنیاد ملاله برای ۱۳ سازمانی که از طریق ماهواره و آنلاین برای دختران برنامههای آموزشی ارایه میکنند، اختصاص یافته است.
در اعلامیهای بنیاد ملاله نیز آمده است که میلیونها زن و دختر در افغانستان تحت سیستم آپارتاید جنسیتی اجازه رفتن به مکتب، کار و یا مشارکت در زندگی عمومی را ندارند.
“سیل هر چه داشتیم از جمله کتابها و کتابچههایم را برد و من نمیتوانم بدون آنها به مکتب بروم”
هاجره 11 ساله در سیل اخیر در شمال افغانستان زخمی شد. مرکز بهداشت نیز آسیب دیده است، بنابراین هاجره اکنون باید در خانه همسایه خود مراقبت های پزشکی را دریافت کند.
فاطمه پیمان، سناتور افغانتبار حزب کارگر، با شکستن خط حزبی خود اسراییل را به ارتکاب «نسلکشی» در غزه متهم کرد و خواستار وضع تحریم و توقف تجارت با این کشور شد.
سناتور پیمان ضمن انتقاد از رهبرش نخستوزیر آنتونی آلبانیزی، رهبران آسترالیا را به درآوردن «اداهای نمایشی» متهم کرد.
این سناتور افغانتبار آسترالیا روز چهارشنبه در کانبرا به خبرنگاران گفت: «من میبینم که رهبران ما همزمان با برآشفته کردن جامعه جهانی درباره حق دفاع از خود، با اداهای نمایشی از حق ستمگر برای ستمگری دفاع میکنند.»
خانم پیمان نخستین نماینده کارگر است که با نسلکشی خواندن آنچه در غزه جریان دارد، خط حزبی را میشکند.
یک روز پس از روز جهانی “قابله”، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در افغانستان تاکید میکند که تقویت آموزش قابلهگی، یکی از راههای بهترشدن صحت و سلامتی زنان و دختران افغانستانی است.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد یا UNFPA Afghanistan، روز دوشنبه (۱۷ ثور) در برگهی اجتماعی اکساش نگاشته که قابلهها برای ارائه خدمات بهتر به مادران و دختران نیاز به آموزش بیشتر در عرصهی قابلهگی دارند.
فهیمه نظری، رییس انجمن قابلههای افغانستان به این نهاد گفته است که هرچقدر قابلهها سطح آگاهی و اطلاعات شان بالا برود، بههمان اندازه میتوانند که به مادران خدمات بهداشتی بهتر ارائه کنند.
همچنان سازمان جهانی صحت یا WHO، نیز بهمناسبت روز جهانی قابلهها در اکس خود گفته است که قابلهها در ارائه مراقبت و حمایت از زنان و خانوادههایشان، خدمات حیاتی انجام میدهند.
این نهاد نوشت: “قابلهها نقش حیاتی در سلامت جنسی، تولید مثل، مادر، نوزاد، کودک و نوجوان دارند و خدماتی ارائه میدهند که میتواند جان بیش از ۴ میلیون نفر را در سال نجات دهد”.
گفتنیست که از شانزدهم ماه ثور، همه ساله بهعنوان “روز جهانی قابلهها” در سراسر جهان تجلیل بهعمل میآید.
این در حالیست که حکومت طالبان پس از وضع محدودیتها بر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، کار زنان را هم در بسیاری ادارههای دولتی و تمامی ادارههای غیردولتی منع کرد، اما اکنون شماری محدود از زنان در بخش صحت مصروف کار اند و آموزش زنان و دختران در بخش قابلهگی هم خارج از این محدودیتها قرار دارد.
شکردخت جعفری، مخترع و نخستین فیزیکدان طبی زن اهل افغانستان بهعنوان مبتکر سال، جایزه «دینامیک» سال ۲۰۲۴ را در بریتانیا بدست آورده است.
خانم جعفری (چهارشنبه، ۱۲ ثور) با نشر پستی در فیسبوک گفته است که از دریافت این جایزه خوشحال است.
او از مرکز فناوری دانشگاه ساری بریتانیا برای نامزدی تیم شرکت تحت مدیریتش بهنام «TrueInvivo» سپاسگزاری کرده است.
وزارت معارف طالبان در یک اقدام تازه از مسوولان مراکز آموزشی در شهر کابل تعهدنامهی کتبی گرفته است که بر اساس آن، هیچ مرکز آموزشی اجازهی تدریس به دختران بالاتر از صنف ششم یا چهارده سال را ندارد و سرپیچی از آن جرم پنداشته میشود.
دستکم چهار منبع از میان مسوولان آموزشی در شهر کابل تایید کردند که وزارت معارف این گروه روز (سهشنبه، ۲۸ حمل) تعهدنامهای را به مراکز آموزشی فرستاده و از مسوولان خواسته تا آن را امضا کنند.
منبع:رسانه رخشانه
عید فطر پاکترین و عیدترین عیدهاست
چرا که پاداش یک ماه عبادت و شست و شوی جان در نهر پاک رمضان است.
عید مبارک
Afghan Feminist Movement
To achieve the gender equality and equity furthermore, to understand the Women’s human right according to Islam.
“O mankind! Fear your Lord Who (initiated) your creation from a single soul, then from it created its mate, and from these two spread (the creation of) countless men and women.”(al-Qur’an, 4:1)
This Verse clearly expounds that man or woman are created from a single entity and are basically equal genders. As a gender, one is not superior to the other.
“And according to usage, women too have rights over men similar to the rights of men over women.”(al-Qur’an, 2:228)