MojoConcept.ro
Aici vei primi sfaturi despre cm să-ți valorifici potențialul pentru a avea o viață plină de succes.
Cu publicații bine cotate, cu proiecte in exclusivitate, în special in domeniul amenajărilor de interior de tot felul de la apartamente la case sau iahturi și cu un portofoliu impresionant, Kelly Hoppen este de mult timp un icon in designul contemporan. Cărțile scrise de ea sunt un deliciu pentru admiratorii de frumos.
Într-un interviu acordat revistei “Bulevard”, Kelly Hoppen spune că niciodată nu are un ochi critic în ceea ce privește amenajarea locuinței când este în vizită la o rudă sau la un prieten și niciodată nu aleargă după proiectele pentru care lucrează, ci dimpotrivă: “Proiectele mă aleg pe mine. Clienţii vin la mine datorită simţului meu estetic şi reputaţiei mele. Ştiu deja că vor primi tot ce e mai bun. Mă implic în proiecte pornind de la concept şi supraveghez totul, până la instalaţii. Este atât de plin de satisfacţii momentul în care le predai clienţilor cheile casei perfecte. Mă entuziasmează foarte tare clipa aceea.”
Kelly Hoppen se declară a fi o perfecționistă convinsă ți își găsește sursele ei de inspirație în natură doar atunci când are timp liber. Este un designer britanic de renume mondial ce a inițiat un stil simplu, dar opulent, care a revoluţionat designul interior la fiecare nivel. Proiectează apartamente, case şi iahturi, dar se implică şi în proiecte comerciale mari, inclusiv hoteluri, restaurante, spaţii de birouri şi interioare de avion.
În martie 2009, Kelly a primit Ordinul de Excelenţă al Regatului Marii Britanii pentru servicii de design interior. Acest moment a marcat apogeul carierei sale.
Cu simțul său estetic unic Ryan Korban a devenit o senzație a industriei amenajărilor de interior. Stilul lui Korban are la bază un mix de classic luxury, old-world romance și urban cool.
Ryan Korban este foarte popular pe Instagram, unde are peste 100.000 de urmăritori. Prin munca sa el a reușit să aducă împreună generații diferite de împătimiți ai designului chiar dacă nu are decât puțin peste 30 de ani.
Are deja un portofoliu impresionant de proiecte de case aparținând unor personalități influente din modă, film și muzică.
Semnătura sa stilistică este caracterizată de rafinamentul interioarelor din marmură, formele geometrice și paleta sa foarte discretă de culori.
ău estetic unic Ryan Korban a devenit o senzație a industriei amenajărilor de interior. Stilul lui Korban are la bază un mix de classic luxury, old-world romance și urban cool.
Ryan Korban este foarte popular pe Instagram, unde are peste 100.000 de urmăritori. Prin munca sa el a reușit să aducă împreună generații diferite de împătimiți ai designului chiar dacă nu are decât puțin peste 30 de ani.
Are deja un portofoliu impresionant de proiecte de case aparținând unor personalități influente din modă, film și muzică.
Semnătura sa stilistică este caracterizată de rafinamentul interioarelor din marmură, formele geometrice și paleta sa foarte discretă de culori.
Kelly Wearstler
Este un designer ce explorează în mod inovativ materialul, culorile, formele și juxtapune cu ușurință stilul contemporan și cel vintage.
Kelly Wearstler este, de fapt, una dintre forțele care au dezvoltat nișa așa-numitelor „designer hotels” la începutul anilor 2000.
În prezent, aceasta lucrează la o nouă viziune în segmentul hotelier, menită să ofere o experiență superioară clienților. Wearstler a scris patru cărți de specialitate și a primit nenumărate distincții pentru contribuția sa la progresul industriei globale de design.
Indiferent dacă ai o casă de vacanță la mare, în deltă sau la munte, poți să-i dai o notă de exotic sau de eleganță folosind două elemente foarte decorative pe care le ai la îndemână în zilele noastre în cele mai diverse variante: fototapetul și vitraliul.
Cât de nebunatic să fii să-ți dorești să reamenajezi un vagon de tren și să-l transformi într-o casă de locuit sau chiar într-un motel? Argentina este o țară plină de astfel de proiecte. O noapte într-un vagon de tren costă între 40 si 80 de euro, depinde în ce zonă este se află "casa". Vagoane de tren din toate epocile sunt transformate în adevărate cuiburi foarte primitoare și romantice. Unde mai pui că dacă amplasezi vagonul într-un loc cu un peisaj aparte rezultă o casă de toată frumusețea. Până la urmă orice poate fi recondiționat și refolosit, iar pentru cei care iubesc călătoriile o astfel de casă cu geamuri largi, chiar dacă e mai mică, o să le lase plăcuta impresie că sunt mereu într-o călătorie.
Poate că nici o acțiune nu este mai romantică pentru un cuplu decât să închirieze, chiar și pentru doar câteva zile, o casă în copac. Aceste case ingenioase care există peste tot în lume și care sunt construite în jurul unui copac îți oferă un sentiment de libertate deplină și de conexiune cu copilul tău interior. Toți visam când eram mici să avem propria casă în care să ne jucăm și în care să fim rupți pentru câteva ore de cotidian. O astfel de casă, ruptă parcă din povești, îți dă sentimentul că trăiești pe un tărâm magic. Departe de ochii lumii, dacă poți să te mai deconectezi și de la orice formă de tehnologie este și mai benefic pentru creier. Apoi, amplasarea ei pe lângă o apă și un foc într-o sobă, cu lemne de brad, te vor face să îți dorești să revii mereu și să fie locul asta, locul tău secret pe care îl vei cunoaște doar tu și cei aleși de tine.
În Japonia terenurile pe care se pot construi clădiri au devenit nu doar aproape inexistente, dar și foarte scumpe. Venind în întâmpinarea unei familii, studioul japonez de design Mizuishi Architect Atelier din Tokyo a conceput pe un teren cu o suprafață de puțin peste cincizeci și cinci de metri pătrați, un proiect unic al unei case cu două etaje pentru un cuplu cu un copil. Astfel a fost construită o casă lungă îngustă, neobișnuită în design și ingenioasă în întruchipare, unică în lume atât ca arhitectură cât și ca design interior.
Casa cu susul în jos se află în Syzmnark - Polonia
Deși casa pare să nu aibă niciun sens, totuși filantropul și designerul polonez Daniel Czapiewski chiar asta a vrut sa transmită: uneori lucrurile sunt cu susul în jos. Casa este instabilă, iar mesajul se referă la perioada comunismului din Polonia care este o lecție de istorie si de echilibru. Tot despre echilibru este vorba și în zilele noastre când lucrurile nu sunt ce par a fi sau sunt ce nu par a fi. Uneori e bine să mai schimbi perspectiva sau e bine să stai în cap ca să vezi lucrurile cm trebuie.
Întoarcerea în natură poate să însemne atât "întoarcerea acasă", dar și "întoarcerea către sine".
În aceste vremuri tulburi o casă în natură poate fi un refugiu excelent. Cel mai bine pentru fizic și psihic este atunci când casa în care locuim pare să se confunde cu peisajul din care face parte. O casă la munte poate avea toți pereții de sticlă pentru că singurătatea sau lipsa totală a vecinilor poate veni la pachet cu acest bonus de a contempla din casă întregul mediu înconjurător, frumusețea naturală a locului. O vedere la lac este și ea binevenită și pusă în valoare de un perete frontal de sticlă. Avantajul acestor pereți de sticlă este acela că frumusețea mediului înconjurător este ca o prelungire naturală a casei în care locuim.
Așadar clipele petrecute într-o astfel de casă sunt mai prețioase decât aurul.
Dacă stilul mediteranean, rustic sau cel minimalist nu te impresionează, atunci poate ar trebui să afli mai multe despre stilul Art Deco, care a început să facă ravagii printre tinerii iubitori de artă și de frumos!
Elementele Art Deco au fost văzute pentru prima data la o expoziție din Paris, în 1920, după care în 1922, datorită unui arhitect finlandez pe nume Eliel Saarinen, acest design a căpătat o popularitate aparte. Acesta a participat la un concurs cu stilul Art Deco, unde nu a câștigat marele premiu, însă a reușit să obțină simpatia multor arhitecți asupra acestui tip de amenajare interioară.
Cea mai impunătoare clădire Art Deco ridicată în România se află la Constanța și este reprezentată de Cazino. Această clădire impresionantă deține numeroase detalii specifice acestui stil și este capodopera românului numit Daniel Renard.
Art Deco este un design atipic, al persoanelor artistice și rebele care ies ușor din zona lor de confort, pentru un strop de inventivitate și originalitate. Design-ul de interior Art Deco este întâlnit așadar cu precădere în casele artiștilor sau ale celor care pun mare preț pe eleganța și pe lux, în toate aspectele vieții.
Dacă vrei o casă Art Deco, atât ca arhitectură cât și ca design inerior trebuie să ți cont de următoarele atribute ale stilului: linii paralele, forme simplificate, curbe impresionante, forme geometrice, culori puternice, materiale moderne, suprafețe lucioase.
Dacă stilul rustic înseamnă conexiunea cu natura, stilul global în designul de interior înseamnă dorința de revenire la natura primară, la nostalgia și la nevoia de evadare într-un mediu natural, simplu, o întoarcere la formele și materialele elementare, îmbrățișând palete de culori liniștitoare și modele familiare care îți transformă casa într-un sanctuar.
Tendința Global Influence își are rădăcinile și este influențată de viața sălbatică și de câmpiile africane, cu tonuri mai calde de maro, portocaliu stins, bej sau grej în defavoarea griurile mai reci.
Inspirat din paletele de culori pământii și texturile calde și naturale, trend-ul Global Influence se bazează pe mobilier și decorațiuni din lemn brut sau reciclat, ratan, răchită sau bambus. Pare simplu, însă chiar această simplitate se obține greu. Pentru că trebuie să calculezi bine spațiul, să nu-l încarci și să dai obiectelor recondiționate o viață nouă. Îi spune Global Influence pentru că poți aduce o serie de obiecte de accent din călătoriile tale pe care le faci în jurul Pământului.
Un stâlp de susținere rămas așa de pe vremea când se structura imobilul, un perete de beton rămas nefinisat, un tavan crud, toate sunt elemente care denotă surprinzătorul stil industrial. Mereu la modă, mereu în vogă, stilul industrial revine în 2021, deși nu putem spune că a dispărut vreodată din atenția designerilor. Spectaculoșii pereți din cărămidă expusă, tavanele super înalte, elementele din lemn și metal și culorile neutre – lemn natur, negru, țevi expuse - caracterizează acest stil. Este vorba despre un amestec de design modern și tradițional care se pretează perfect interioarelor multifuncționale și ergonomice care trebuie să servească drept spații de locuit, de lucru și de joacă sau chiar spațiile publice.
Design-ul industrial modern are un farmec care nu va dispărea niciodată - interioare incomplete, finisaje brute și îmbinarea dintre design-ul modern și materialele vechi, fac ca interioarele industriale să ofere, într-un mod spectaculos și unic, materialelor și obiectelor cu aspect vechi, o nouă viață. Este revigorant modul în care acest stil face ca totul să fie proaspăt renovat, dar și bine organizat.
Grinzile de fier lăsate la vedere sau obiectele vechi cărora li s-a dat o altă destinație tocmai aici, în acest stil de design ca o scenă deschisă, își au pe deplin rostul.
Stilul Japandi și cel scandinav sunt ca doi frați gemeni. Armonia naturală a stilului Japandi își are originea în relația dintre Danemarca și Japonia începută în urmă cu peste 150 de ani, când arhitecții, artiștii și designerii danezi au început să călătorească în Japonia în căutare de inspirație nouă. Stilul Japandi se bazează pe o profundă apreciere pentru simplitate, pe ideea de confort prin găsirea frumuseții în imperfect.
Stilul scandinav se caracterizează printr-un amestec de nuanțe neutre și accente pastelate, în timp ce stilul japonez este construit în jurul lemnului de nuanțe contrastante, înconjurat de tonuri elegante de negru. În ambele cazuri avem de a face cu simplitatea înțeleaptă, eleganța și rafinamentul pur. Nimic nu e în minus și nimic în plus. Fiecare obiect de mobilier are utilitatea sa și este rafinat, scump și trainic. Mobilierul nu e cumpărat ca să fie înlocuit, ci ca să bucure privirea și să fie trainic. Pentru a obține o amenajare în stil Japandi trebuie să alegi o combinație între nuanțe întunecate și culorile deschise cu accente monocromatice și mobilier cu linii curate, atât drepte, cât și curbate, dar cu nuanțe de lemn contrastante. Pentru că în Japonia lemnul este atât de prețuit încât are o viață și o însemnătate aparte.
Un fotoliu în stare excelentă de la străbunica, un covor din anii '50 în stare excelentă, un gramofon recondiționat sau un fotoliu retapițat, toate acestea îl anunță pe fratele mai sofisticat al stilului Cottagecore, Rustic Vogue. Acest stil "rustic" se adresează celor îndrăgostiți de confortul modern, dar care doresc să aducă și câteva detalii personale și luxoase în spațiile de locuit. Acest stil se pretează caselor mai vechi, cu personalitate și caracteristici speciale, cm ar fi grinzile expuse, pereții cu lambriuri și podelele din lemn masiv, la care se adaugă elemente moderne, mobilier din lemn reciclat alături de piese unice, texturate, nefinisate.
O casă amenajată Rustic Vogue este o casă de care te îndrăgostești pe loc, iremediabil.
Cottagecore: acest stil de design interior se adresează iubitorilor de natură și este destinat în primul rând caselor de vacanță. Ideea de la care pornește totul este că există o continuitate între natura din exterior și cea din casă, că "acasă" nu este departe de natură, ci chiar în mijlocul ei.
În centrul acestui trend se află dorința de evadare în decorul acesta idilic, departe de orașele și de tehnologia modernă din dorința de reîntoarcere la un stil de viață mai simplu, mai sustenabil, în deplină armonie cu tot ce ne înconjoară.
Dacă tânjești după o casă de vacanță înseamnă că tânjești și după câmpurile pline de margarete și flori sălbatice și dorești să aduci "la tine acasă" senzația de aer și prospețime, iar casa ta trebuie să fie chiar o extensie a exteriorului, cu ferestre mari și cu uși deschise larg. Vei crea astfel un design interior care să imite natura și care înfățișează căsuțele din mediul rural.
Vei adopta stilul cottagecore dacă ai convingerea că poți și ar trebui să revii la o viață mai simplă, îmbrățișând ceea ce îți oferă natura și ceea ce poți crea cu propriile mâini. Obiectele vintage sunt perfecte pentru această căsuță, detaliile delicate, fețele de masă din dantelă, imprimeurile florale sau în carouri, alături de mobilierul rustic și detaliile cu frunziș bogat sau flori sălbatice, de inspirație idilică vor face din casa ta de vacanță un paradis al relaxării și al bunei dispoziții.
După cm îi spune și numele maximalismul este stilul extravaganței, al opulenței, al interioarelor de neuitat care, pur și simplu, îți taie respirația și te fac să spui wow. Este designul curajului fără limite ce folosește nuanțe și materiale contrastante, un amestec puternic de stiluri, piese de mobilier statement și multă, multă personalitate. Fiecare obiect spune ceva despre gazdă, are o poveste sau este o moștenire de familie. Stilul maximalist este chiar opusul minimalismului și această îndepărtare de "minimum necesar" este venită din dorința de exprimare, de bucuria transpusă în culoare, opulență și creativitate.
Dintre toate trend-urile lui 2021, maximalismul este cel mai ofertant deoarece îmbină o gamă largă de culori luxuriante, de vechi și nou, de texturi și stiluri uneori foarte diferite sau chiar diametral opuse prin faptul că ne permite să ne umplem casele cu lucruri pe care le iubim și la care ne este foarte greu să renunțăm sau le transmitem din generație în generație pentru că au o valoare sentimentală sau artistică. Un gramofon vechi, un tablou de pe vremea bunicii, o sculptură primită de părinți la nuntă, toate acestea sunt obiecte de suflet după care trebuie să adaptăm stilul și fluxul casei. Vom accepta ușor bogăția de culoare ce ne va face pe toți să ne îndrăgostim de acest stil absolut fabulos.
Dacă iubești cărțile, arta, culoarea, texturile pline și piesele impozante nu ai cm să nu devii fascinat de maximalism. Maximalismul nu este stilul perfecțiunii, ci este personalizarea stilului. Este acel perfect imperfect ce ne captivează și ne vrăjește.
De aceea nu există o modalitate greșită de a crea un stil maximalist. Pur și simplu poți decora casa cu acele obiecte speciale pe care le iubești din toată inima și de care nu vrei să te desparți. Astfel ai nevoie de o pasiune ieșită din comun pentru crearea acestui spațiu personalizat și cu adevărat unic. Dacă în minimalism totul seamănă datorită spațiului puțin încărcat și a liniilor clare și ergonomiei, în maximalism nicio amenajare nu seamănă cu alta. Și totuși maximalismul este diferit de stilul eclectic despre care vom vorbi curând.
În designul interior, ca și în modă, tendințele sunt ciclice. Anul 2021 aduce stiluri unice și îndelung “rumegate”. Texturile sunt mai bogate, combinațiile mai complexe în culori, liniile mai fine, materialele mai plăcute la atingere. Catifeaua, pielea ecologică ce o imită pe cea de căprioară sunt și ele la mare căutare. Asimetria este folosită tot mai des, dar cu cap, fără a încălca totuși armonia generală a spațiului.
În acest an în designul interior a înflorit, mai mult ca oricând, disponibilitatea pentru experimentele îndrăznețe, pentru amestecurile de stiluri, pentru texturile și contrastele de culori vii.
Cum ne amenajăm anul acesta casa? Există multe tendințe. Cel puțin opt sunt definitorii: GRANDMILLENIAL, MAXIMALISM, COTTAGECORE, RUSTIC, JAPANDI, INDUSTRIAL, GLOBAL și mult iubitul stil care nu are moarte - ART DECO. Ne vom ocupa pe rând de toate.
Te-ai fi așteptat ca sufrageria bunicii să revină în actualitate? Ei bine, iată că se poate!
Stilul grandmillenial o readuce în lumina reflectoarelor. Acest trend se adresează tinerilor de 20-30 ani cu o nostalgie pentru casa bunicilor și cu o afinitate pentru tendințele de design considerate până de curând învechite: macrameuri, imprimeuri florale, lemn bogat, lenjerie brodată și volane la care se adaugă o notă substanțială de individualitate. Toate aceste elemente creează un trend delicat și vesel. Nu degeaba i se mai spune și trend-ul granny-chic prin care designerii curajoși pot să-și arate sensibilitatea, dar și individualitatea.
Grandmillennial este de fapt o abordare actualizată, modernă și jucăușă a stilului tradițional. Culorile predominante sunt nuanțele pastelate cu accente de culori vii, tapițerii și tapete cu model, în special somptuoasele modele florale. Materialele predominante sunt cele naturale cm ar fi broderiile, volanele, iar decorațiunile de porțelan și lemn pictat nu fac decât să sporească intimitatea spațiului și unicitatea. Este un stil care s-ar potrivi să-l numim după filmul celebrului Robert Zemeckis - Back to the Future.
Unul dintre cele mai rezistente elemente este fierul. În construcții e considerat a fi chiar cel mai rezistent. Își schimbă densitatea și forma în funcție de temperatură (fierul forjat se obține prin modelare la temperaturi înalte, la fel ca și alte obiectele din fier – până și aurul se topește), iar apa și aerul îl pot distruge în timp. Combinat cu alte elemente este invincibil: fierul beton este folosit în structura clădirilor, el susținând astfel alte elemente mai puțin rezistente cm ar fi piatra sau lemnul ( le apără de intemperiile timpului).
Fierul inspiră astfel forță și durabilitate, eleganță, rafinament, bogăție. Epoca Fierului a schimbat omenirea în bine. De atunci am început să fim prosperi.
Într-o amenajare interioară fierul conduce spre lux și minimalism și înspre stilul industrial, unul dintre cele mai în vogă stiluri la ora actuală. Structurile din fier sunt fine, rezistența fierului este sporită în comparație cu cea a lemnului. Avem obiecte de lemn masiv, dar niciodată de fier masiv. În schimb avem bijuterii din aur masiv. Lingourile cântăresc câteva sute de grame și valorează tone de altfel de produse. Fierul stă la baza tuturor metalelor, se combină cu toate. A fost multă vreme elementul cu care oamenii au făcut troc, a fost și este folosit în confecționarea monedelor. Fierul se găsește din abundență atât pe planetă, mai precis în măruntaiele pământului, cât și în sângele oamenilor sau al animalelor.
Practic fierul învăluie planeta în bunăstare. Lipsa de fier se cheamă în medicină anemie, adică lipsă de suflu, de viață, de energie.
În viața omului fierul aduce astfel bunăstare, bogăție, prosperitate, durabilitate.
Nimic nu se compară cu căldura lemnului, unul dintre cele mai versatile elemente atunci când vine vorba de amenajarea unei case, a unui cămin.
Noi, oamenii, am avut dintotdeauna un respect deosebit pentru copaci și i-am asociat cu însăși viața. Simbolul Copacului Vieții este unul dintre cele mai întâlnite simboluri ale omenirii.
Copacul are rădăcinile în pământ, deci este cel mai stabil, acestea îi conferă împământare și de acolo își extrage el elementele, seva, are o tulpină groasă si crește pe verticală, astfel îndreptându-se spre cer, și are frunze care înmagazinează lumina. Copacul este liantul dintre Cer și Pământ, dintre material și spiritual. Puține elemente din natură au fost întrebuințate în atâtea moduri: ca și combustibil, ca și hrană, materie primă pentru construit case, obiecte de mobilier, artă. Cele mai frumoase sculpturi sunt din lemn pentru că acesta se lucrează ușor, lemnul nu se opune voinței omului, dar este și durabil.
Se folosește cel mai mult în amenajarea locuinței pentru că este plăcut la văz și foarte cald la atingere. O casă cu o podea de lemn îți trezește ideea de familiaritate, căldură, vacanță. Lemnul nu este pretențios, are versatilitate și se poate combina cu piatra, sticla si fierul. El le dă acestor elemente mai reci o mare parte din căldura lui. Este foarte plăcut la atingere și foarte prietenos cu omul.
Lemnul este un paradox: este fragil și rezistent în același timp, durabil și vremelnic. Are o paletă atât de largă de culori, densitate și texturi încât poate fi folosit aproape la orice. Esența lui poate să fie tare, moale, culorile închise, deschise, calde, reci, poate să fie gri, negru sau chiar alb.
Oferă un plus de naturalețe și de familiaritate acolo unde este pus.
Lemnul este elementul care le înmagazinează pe toate: conține aer, apă, foc și pământ.
Unul dintre cele mai fascinante elemente este APA. Dătătoare de viață, apa este asemănătoare aerului deoarece are în compoziție o moleculă de oxigen, dar mai are și două molecule de hidrogen considerat a fi cel mai ușor element chimic. Și cu toate acestea apa are o textură densă, dar extrem de versatilă deoarece ia întotdeauna forma vasului în care este pusă. Așa că multe obiecte care sunt construite din alte elemente cu ar fi fierul sau lutul sunt asociate datorită destinației lor în utilizare cu apa: vase de tot felul, căni, ulcioare, căzi de baie, chiar și oglinda datorită analogiei mitice a lui Narcis care se vedea/oglindea în apă.
Apa într-o casă devine elementul primordial și așa este văzută și într-o comunitate deoarece multe așezări umane sunt la marginea unui lanc sau pe firul unui fluviu sau râu.
Apa este vitală în orice domeniu, dar mai ales atunci când este vorba despre prepararea hranei. Practic întâlnim acest element peste tot. Planeta este 80% apă, corpul uman așișderea, aproape nimic nu este lipsit de apă, ea fiind prezentă și în compoziția pietrelor sau a celor mai dure metale. Când vorbim despre apă vorbim despre viață și o putem extrage de oriunde.
Un element important într-o amenajare interioară este oglinda care multiplică spațiul și se știe că două oglinzi perfect paralele dacă sunt puse față în față creează efectul de infinit așa cm avem la intrarea din Castelul Peleș sau la intrarea din casa memorială a Iuliei Hașdeu.
O casă construită la marginea unui lac, iaz sau pe malul mării are o valoare mult mai mare tocmai datorită prezenței acestui element miraculos pe care îl contemplăm, consumăm și îl conținem în fiecare secundă a vieții. Totul este APĂ.
O casă minimalistă este o casă în care se poate respira.
Nimic nu este mai vital decât aerul? Proprietatea aceasta a vitalității îi conferă acestui element supremația absolută.
De la aer, la aerisit, vital, ordonat, până la simplist, minimalist nu a fost decât un pas.
Iar pasul a fost acela al renunțării la tot ce este în plus pentru a da voie aerului să intre în viața noastră.
O revoluție în designul interior a adus-o sintagma minimalistă “Less is More” care s-ar traduce cel mai fidel prin “Mai puțin înseamnă mai mult."
Mai puține lucruri înseamnă mai mult spațiu.
Minimalismul în arhitectură și amenajarea casei împrumută din cultura japoneză filosofia ZEN: oricum în termeni de design interior Zen este sinonimul curentului minimalist: să renunțăm la tot ce nu este absolut necesar ca să facem loc meditației și echilibrului în viața noastră.
Și când spunem meditație ne gândim în primul rând la locul în care se întâmplă ea: un loc aerisit unde energia circulă liberă și unde aerul poate fi tras ușor în plămâni. Este important ca încăperea să aibă doar cele strict necesare. Strictul necesar înseamnă renunțare la surplus, adică la risipa de energie. Niciun element care ar perturba atenția și bunul mers al meditației nu este permis. Eventual putem îmbrăca spațiul liber cu elemente subtile, eterice: uleiurile volatile, miresmele florilor, bețișoarele parfumate. Aerul va avea într-o casă minimalistă importanța și valoarea lui maximă. Căci, nu-i așa? O casă minimalistă este o casă în care se poate respira.
Descoperit și folosit încă de peste un milion de ani, focul reprezintă un punct de cotitură în evoluția omenirii. Adus în peșteri din păduri sau de pe câmpurile unde fulgerele aprindeau probabil iarba sau crengile uscate, el era susținut apoi zile întregi sau chiar săptămâni de către înaintașii noștri rupeștri.
Acum utilizarea focului este la fel de firească precum utilizarea apei.
Descoperirea focului a permis predecesorilor noștri un nou mod de preparare a hranei, încălzirea pe timp de iarnă și iluminatul pe timp de noapte și asta a reprezentat un mare salt.
Focul poate fi considerat și în zilele noastre elementul central al unei familii sau a unei comunități.
Tocmai de aceea tendințele actuale în designul interior folosesc focul ca fiind un important punct de reper considerându-l atât centrul casei, dar și firul roșu al amenajării interioare și uneori chiar și a spațiului exterior (curte, grădină, foișor) refăcând astfel axiomatic focul din peșteră.
Cele mai moderne amenajări de interior au șemineuri cu foc continuu ce îți creează sentimentul de apartenență la un grup, o castă sau o familie precum și sentimentele atât de necesare psihicului precum cele de siguranță și de confort.
E bine însă de știut că într-o amenajare de interior focul nu se plasează niciodată lângă o sursă de apă deoarece cele două elemente sunt total incompatibile.
Focul evaporă apa făcând-o "să fiarbă", iar apa poate să stingă focul făcându-l "să dispară" sau "să moară". Cele două elemente sunt egale ca și forță, chiar dacă sunt diametral opuse.
Pe cât de spectaculos este focul pe atât de greu este de stăpânit, însă totuși oamenii s-au dovedit maeștri și la acest capitol.
Element extrem de dinamic, focul scăpat de sub control este unul dintre cele mai devastatoare.
Focul este plasmă și are aceeași compoziție cu plasma care se află în sângele uman.
Cinci elemente: aer, apă, foc, metal și pământ. Chintesența. Fiecare element este prezent peste tot sub formă de etalon. Universul se compune din toate acolo unde nu este prezent vidul. Apa, focul, metalul și lemnul sunt alte patru elemente de bază în zodiacul chinezesc și nu numai. Fiecare element are o importanță distinctă. În Feng-shui, arta amenajări la interior a unei case, sunt prezente toate aceste patru elemente, iar măiestria constă în îmbinarea lor astfel încât energiile să circule libere. Se știe că locul apei nu este lângă foc și nici fierul nu se combină cu aerul. Apa are o compatibilitate bună cu pământul (piatra este tot pământ), lemnul cu aerul și focul cu fierul. Oglinda le conține pe toate patru și din punct de vedere ezoteric este un prag mistic. O trecere spectaculoasă din planul material înspre cel eteric. O să le abordăm pe toate pe rând. Până atunci merită să le contemplăm mișcarea:
Apa hrãneşte lemnul
Lemnul alimenteazã focul
Focul naşte pãmântul (cenuşa)
In pãmânt apar metalele
Metalul (prin condensare) duce la apariţia apei.
"Iubirii îi este de ajuns iubirea" spune Kahlil Gibran în "Profetul". Cred că este cea mai atotcuprinzătoare definiție pe care am citit-o tocmai pentru că nu este o definiție și astfel nu se adresează rațiunii. Cel mai intens sentiment nu poate fi explicat prin cuvinte căci simțurile acaparează tot. Iubirea declarată e nulă, cea arătată este totul și orice cuvântare despre iubire se arată lipsită de sens. Poți iubi oameni, animale, locuri, slujbe, melodii, filme, cărți și lista poate continua la nesfârșit. Așa cm poți urâ toate acestea. Se pare că atât iubirea cât și ura desemnează aceleași sentimente, însă aflate la poluri opuse. Unul este la plus, altul este la minus. Între cele două echilibrul, la mijloc, înseamnă mult râvnita pace. Dezechilibrul de orice fel duce întotdeuna la război. De aceea în unele case simțim de cm intrăm pace și iubire, iar în altele, chiar dacă este lux și opulență, ceva invizibil ne strânge de gât. Energia bună a casei și implicit a familiei este iubirea și orice este clădit pe iubire și cu pasiune este dincolo de bine și de rău.