NutriPsych

NutriPsych

Dyt.Ece AKSU

Photos from NutriPsych's post 12/10/2023

Balkabağı zamanı geldiğine göre hem sağlıklı hem de lezzetli bir tarife hayır dememek lazım! 🧡🍯

📸:

Photos from NutriPsych's post 22/06/2023

Kilo tek başına sağlığınızı belirleyen bir unsur değildir. Sağlığı belirleyen şeyler arasında yediklerinizden başka birçok unsur daha vardır; bunlar arasında yiyeceklerle olan ilişkiniz, akıl ve ruh sağlığınız, sağlığın toplumsal belirleyicileri ve daha birçokları sayılabilir.

Diyet kültürü inceliği somutlaştırarak sağlıkla ve ahlakla özdeşleştirir, bu sırada da bazı yiyecekleri lanetleyip bazılarını yüceltir. Bu kültürün bir parçası olmak zorunda değilsiniz!
Sevgiyle kalın 🤍

Photos from NutriPsych's post 11/06/2023

Beslenmede çeşitlilik çok önemlidir. Ara öğünlerde hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılanlar veya hafif ana öğünler isteyenler için güzel bir alternatif olan “mini mantar tabakları” denemenizi öneririm!

Düşük yağ içeriği ve yüksek protein oranı sayesinde bitkisel kaynaklı beslenmek isteyenler için çok iyi bir alternatif 🍄

Neden mi mantar tüketmeliyiz:
•Yüksek kalsiyum içeriği ile kemiklerin korunumu için önemlidir.
•Potasyum açısından zengin olduğundan dolaşım sistemi ve kalbi korur.
•İçeriğindeki kitin adı verilen karbonhidrat zor sindirilmektedir. Kitin ve yüksek beta-glukan içeriği, uzun süre tokluk hissi yaratır.

Photos from NutriPsych's post 24/04/2023

Sağlıklı beslenmek, doğru tercihler yapmaktan geçmektedir. Bunun birinci aşaması da tüketilen gıdanın üretim aşamasının ne kadar sağlıklı olduğudur.

⚠️Maalesef ki sofralarımız zehirli ilaçlardan geçilmez hale geldi. Özellikle bu aşamada vegan beslenen kişiler ekstra tehlikedeler.

❗️2021 yılında en çok rapor edilen gıdalar, Türkiye menşeli ürünlerden kaynaklanıyor.

Photos from NutriPsych's post 05/04/2023

Ispanak Makarna 🍝 🥬
Sadece iki malzeme ve sonuç şa ha ne!
Deneyen herkese afiyet olsun! 🫶🏼

📸:

01/04/2023

Küçük bir hatırlatma 🫶🏼

Photos from NutriPsych's post 02/03/2023

Öncelikle hepimize tekrar geçmiş olsun ❤️‍🩹
Uzun zamandır hiçbir şey paylaşmak gelmiyordu içimden fakat artık bana her zaman iyi gelen mutfağıma geri dönme kararı aldım!
Aşırı basit ve lezzetli bir tarifle geri dönüyorum.

📸:

Photos from NutriPsych's post 04/02/2023

Kalori hesabı yapmak her şey değil, yapılan çalışmalarla birlikte aynı kaloride ve aynı besin gruplarının tüketilmesi farklı bireylerde farklı etkiler yaratabildiği gözlemlenmiştir.

Bağırsak mikrobiyotanızın çeşitliliğine bağlı olarak yediklerinizden daha fazla enerji elde ediyor olabilirsiniz. Bu durum bağırsak mikrobiyotasının çeşitliliğe ve geçiş sürecine bağlıdır.

Besinlerin bağırsaktan geçiş süreci azaldığında besinlerden elde edilen enerji miktarı artmakta ve bağırsaklarınızda bakteroidesler fazla olduğunda yine yediklerinizden enerji alımı ciddi ölçüde artmaktadır.

Bakteroidesler bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyen gruptandır.

Bağırsak mikrobiyotasının kalitesini arttırmak, beslenme düzeninizi değiştirmekten geçmektedir.

1️⃣Sebze ağırlıklı beslenerek lif tüketimini arttırın.
2️⃣Fermente besin tüketimini arttırın.
3️⃣Sıvı tüketim miktarınız konusunda dikkatli olmalısınız.

Photos from NutriPsych's post 07/12/2022

Ispanaklı Humus 🥬🤤
Deneyen herkese şimdiden afiyet olsuun!

📸:

Photos from NutriPsych's post 21/11/2022

⚠️Bu postta paylaşılan vitamin ve mineraller, yapılan araştırmalarda depresif kişilerde görülen eksiklikler doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Beslenme depresyonun başlı başına tedavi edici bir faktör olamaz. Fakat sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmanız, tedavi sürecini destekleyici bir unsurdur.

•Depresyon ve beslenme çift yönlü çalışan mekanizmaya sahiptir ve duygu durumuna bağlı yeme örüntülerinde değişiklikler görülebileceği gibi yeme örüntülerindeki değişimler sonucunda da duygu durumunda değişiklikler görülebilmektedir.

•Hayatı boyunca bir insanın zihinsel sağlık problemi ile karşılaşma ihtimali yaklaşık olarak 15-20% civarındadır. Karşılaşılan en yaygın bozukluk depresyon veya anksiyete olmaktadır.

•Depresyonun ortaya çıkması ve gelişmesinde genetik ve çevresel faktörlerin etkisi bulunmaktadır. Depresyon ayrıca hayat kalitesi ve toplum sağlığı üzerinde yüksek miktarda etki etmektedir. Bu yüzden depresyonun tedavi edilmesi küresel bir öncelik olarak sayılmaktadır. Araştırmalar, beslenme düzeninin ve beslenme düzeninden etkilenen bağırsak mikrobiyotasının insanların duygusal davranışlarını ve nörolojik süreçlerini etkileyebildiğini göstermektedir. Diyet dolaylı olarak depresyonun gelişme riski ile bağlantılıdır. Bağırsak mikrobiyotasının beyin ile çift yönlü ilişkisi, depresyon ile de ilişkili olduğunu göstermektedir.