Parcul Ciurchi
Solutii de amenajare pentru parcul Ciurchi
COMPLEX SPORTIV IN PARCUL CIURCHI - schita de proiect
- scrisoare deschisa -
Am observat la parcul de joaca pentru copii ca micutii care acum 5 ani se dadeau la tobogan, sub supravegherea mamicilor si bunicilor, acum au crescut mari iar distractia si-o cauta in parc, la alte sporturi.
Practic aici nu se poate decat sa incingi o miuta printre copaci, terenuri de sport amenajate adecvat nu exista. Copiii cresc pe an ce trece si vor avea nevoie de terenuri corespunzatoare pentru jocuri sportive.
Ideea este de a construi un complex sportiv pe suprafata de teren indicata in poza, adica cm cobori pe scari, d**a monumentul iudaic, pe dreapta. Inca acum 20 ani acolo existau doua porti de handbal la care jucam fotbal cu fiul meu de 6 ani. Suprafata era cat decat dreapta pe atunci, apoi au aparut adancituri din ce in ce mai multe si mai mari.
Motivul se stie, iar comunitatea evreiasca a Targului ar face bine sa-si dea nu aprobarea, ca nu de asta avem nevoie de la ei, ci binecuvantarea, impreuna cu un sobor de preoti, si o sfestanie de impaciuire pentru realizarea acestor terenuri de sport.
Despre istoria locului ar fi multe de spus, dar nu este cazul aici.
Cortina verde de iedera pe care o propun este de cea mai mare importanta, asigurand incinte confortabile pentru practicarea sportului. Fara aceasta iedera verde, spatiul ar fi unul pustiu, parjolit de soare si batut de vanturi.
In Iasi din cate vad, nu exista o abordare sistematica a cortinelor verzi, asumata prin proiect, si ma intreb chiar daca exista expertiza, specialisti in domeniu.
Singurele exemple sunt de iedera care creste spontan pe garduri, ajutata uneori de niste gospodari priceputi. Avem astfel la Liceul National un zid verde foarte frumos, si or mai fi cateva.
Cortina verde pentru care pledez este bineinteles si o compensare ecologica a locului, pentru ca o asemenea constructie anuleaza o jumate de hectar de pajiste cu iarba, care se acopera cu beton si plastic, care mai si p**e urat cand se incinge la soare. Asa cm este alaturi in parcul de copii, deficitar la verdeata si umbra, si care vara pe canicula miroase a cauciuc ars.
Si inca ceva, personal resping din start orice solutie cu acoperis din policarbonat sau altele de acest fel.!!!
De asemenea, nu-mi plac deloc terenurile de sport cu un simplu gard de plasa zincata, simple imprejmuiri anoste. Le mai lipseste un rand de sarma ghimpata ca sa zici ca-s de la Auschwitz.!!!
Ar mai fi multe, foarte multe de spus, de exemplu despre sistemul de iluminare, despre o retea cu apa cu cateva prize ingropate, pentru furtunul de udat. Apoi o instalatie de irigare prin picurare absolut necesara in primii ani, pentru cresterea cortinei verzi. Si inca, ar trebui si cateva cismele.
Si cu asta gata, vorba multa saracia omului, sper ca am fost destul de explicit. As fi tras si un filmulet dar nu-mi permite aparatul cu care lucrez.
Deci trecem la treaba, si pentru ca vorba romanului, o poza face cat o mie de cuvinte, expun conceptia mea pe baza a 17 poze luate din unghiuri diferite.
Pentru o descriere explicita, pe intelesul tuturor, recomand deschiderea pozelor din attach in ordinea fireasca a lucrarii, incepand cu terenul gol, - 1. S-E 1.-,terminand cu -17.SS - W 1, aleea cu copaci si lecturarea comments-urilor respective.
Avem deci:
1.S–E 1. Vedere de langa monument. Terenul din Parcul Ciurchi este potrivit pentru un complex sportiv de agrement. Terenul este p**ernic denivelat, impracticabil, batut de soare si vant. Nivelarea cu lama buldozerului este exclusa din motivele stiute. Se va nivela prin adaos de material, adica straturi succesive de bolovani, piatra sparta, balast, nisip apoi sapa din beton pe care se vor trasa terenurile. Practic avem aproape jumatate de hectar, pe care construim terenurile.
2.S-E 2. Vedere de langa monumentul iudaic. Se arata amplasamentul pentru terenul de tennis - basket, apoi zona de mijloc pentru street-ball si table tennis. Acoperire cu carpeta sintetica potrivita pentru tennis. In capat avem un teren pentru minifotbal, cu gazon sintetic.
3.N-NW 3. Se lucreaza pe santier. S-a turnat deja tribuna din beton armat cu pereti subtiri. S-a folosit in mod judicios conditiile din teren, adica existenta unui taluz de pamant, potrivit pentru o tribuna.
4.N-W 5. Se traseaza cele trei terenuri pe amplasamentul existent. Teren de tennis si basket de dimensiuni standard. Cam aceleasi dimensiuni si la minifotbal. Lungime totala 112m.
6.S - E 3. Vedere de langa monument, cu tribuna amplasata pe taluz.
Este utila construirea unei mici tribune cu cateva randuri, cu folosirea judicioasa a taluzului de pamant existent. Constructie din beton armat cu pereti subtiri. Apoi vopsita in culori pastelate si montate scaune de plastic obisnuite.
7.S – E 4. Vedere de langa monumentul iudaic. Tribuna acoperita cu o copertina, structura din plasa metalica cu ochiuri rare. La baza se planteaza iedera care se va ridica, acoperind cu timpul intreaga copertina. Terenurile de sport incadrate de asemenea cu plasa metalica care se va acoperi cu iedera verde. Acoperis semideschis pentru terenurile de fotbal si tennis. Acoperis complet inchis tot din plasa metalica cu ochiuri rare pentru terenul din mijloc, streetball.
8.N - W 2. Vedere din Nord-West, dinspre vechiul teren de fotbal.
In primplan terenul de minifotbal cu gazon sintetic, apoi terenurile de streetbal si tennis-basket. Alei cu pavele din beton presat jurimprejurul terenurilor. Ar merge marcata pe mijlocul aleilor o mica pista de jogging. Banci peste tot, garduri vii, si copaci, multi copaci vigurosi si umbrosi. Iedera plantata pe care o asteptam cativa ani sa acopere complet intreaga structura, terenuri si copertina, cu o cortina verde.
9.NN-W 1. Terenul de minifotbal acoperit cu gazon sintetic. In stanga avem tribuna cu scaune din plastic iar in dreapta alee, promenada cu pavele, banci, copaci, gard viu.
10.NN-W2. Acelasi teren de minifotbal acoperit cu gazon sintetic. Se arata cm a crescut iedera d**a 5 ani de la plantare. A rezultat o cortina verde care acopera structura din plasa metalica. Avem astfel racoare si aer curat, umbra, protectie contra vantului, viscolului, etc.
11. S-S 1. Vedere de pe terenul de tennis-basket. Carpeta sintetica se va alege potrivit si pentru basket si pentru mingea de tennis. Cosurile de basket sa fie de buna calitate, de firma.
12. S–S 2. Vedere de pe terenul de tennis cu iedera crescuta pe gard si pe copertina. Este damblaua mea sa am cat mai multa verdeata, umbra, racoare pe aceste terenuri.
13.E-E 2. Terenul din mijloc denumit STREETBALL. Avem marcaj pentru basket, 3 cosuri de antrenament, cateva mese de pin-pong, eventual mese de sah, banci, etc. Se observa acoperisul complet inchis cu plasa metalica pe care asteptam sa creasca iedera.
14. W – W 1. Imagine din elicopter a ansamblului. Avem terenul de minifotbal, terenul de tennis-basket, si la mijloc streetball si ping-pong, sah, table, etc. Iedera care va acoperi structura inca n-a crescut.
15.W-W2. Aceiasi vedere de sus. Avem cortina de iedera care a acoperit structura, copaci, multi copaci grosi si umbrosi, garduri vii inalte cat omul, alee din pavele cu multe banci.
16. W 1. Vedere dinspre west, cu cele 3 terenuri, tribuna, copertina, copaci si banci. Acoperisuri curbilinii semideschise iar pe mijloc acoperis complet inchis.
17.SS - W 1. Vedere cu promenada de langa terenuri. Alee cu pavele din beton presat, banci, gard viu inalt cat omul, copaci grosi si umbrosi.
Cam asta ar fi, schita prezentata mai suporta multe precizari, modificari. Deja m-am gandit la tribuna, care acum are un aspect tern, monoton. Se poate imbunatati mult si bine.
Oricum, s-auzim de bine, toate cele bune.