X OAR
declarații de intenție privind candidatura
CONCLUZIILE MELE
M-am întors bucuroasă cu Corabia cu Arhitectura la Câmpulung, pentru a-mi apăra în continuare proiectul furat și implementat aiurea în centru istoric.
Am fost. Am vorbit. Am invins!
Votul a fost masiv politic, am fost ca o oaie în mijlocul lupilor...
Dar am reușit să exist!
Sunt convinsă că citind legislația, niciunul dintre câștigători OAR nu va avea curajul, pentru a-și ajuta aleasa blondă, să se bage aici, unde era curtea domnească a lui Basarab I întemeietorul care a câștigat bătălia de la Posada 😁
MULTUMIRI
Mulțumesc tuturor! Chiar și cu un scor redus de voturi, dar cu folosirea resurselor propri și darurilor conjuncturale am câștigat o poziție ce nu mi-o va lua nimeni, niciodată: aceea de a fi prima femeie care și-a prezentat candidatura pentru președenția OAR. Există doamne care acum acționează manipulant de pe alte poziții, neavând niciodată curajul să facă ceea ce am făcut eu. Deschid un drum! Peste 4 ani OAR inevitabil va fi condus de femei care își vor asuma aceasta și care vor aprecia exemplul meu
disciplina....
Candidaturile candide
Comisia de disciplina și descărcarea de gestiune
Posturi noi înființate în organigrama OAR
Bani și cifre
Digitalizare
Dezvoltarea profesională și stagiu. Preturi de proiectare
Despre asigurări profesionale și legislatie
Justificarea votării ordinii de zi și darea de seama a președintelui la încheierea mandatului
Despre certificare
Aveți încredere!
Sunt un arhitect dintre voi...
cu experiență în proiectare atât în proiecte cu fonduri publice cât și private,
am studii juridice, îmi place să interpretez legi în favoarea noastră
am fost membru fondator al asociației Arhitecților Șefi de Municipii, am lucrat ca funcționar public și cunosc în detaliu atât procedura de autorizare cât și problemele pe care le vedem în administrație și pe care le întâmpinăm mereu
am un doctorat în urbanism și pot face ușor legătura cu RUR și APUR
îmi plac monumentele istorice și de arhitectură, lucrez împreună cu soțul meu în restaurare, cunosc acest domeniu, mă bucură că printre candidați sunt apărători ai patrimoniului, dar și eu pot face aceasta... și o fac
nu mă interesează cariera politică, am candidat. Profesia și promovarea noastră ca breaslă este mult mai importantă pentru viitor, consider că această experiență o pot folosi în favoarea arhitecților. Voi semna un angajament că mă dedic doar domeniului arhitecturii în următorii 4 ani
am putere de muncă, sunt perseverentă și-mi iubesc profesia
fiind mamă abordez cu drag problemele fiecăruia dintre arhitecți
nu am vicepreședinți, așa că las liber acest aspect pentru candidaturi și descentralizare în teritoriu
de 20 de ani OAR a fost condus doar de bărbați, însă procentul feminin a devenit majoritar în facultățile de arhitectură...
sunt multe probleme la Ordin, de aceea m-am implicat
propun femininul de la ,,ordin,, - Ordine în Ordin!
Voi fi mereu alături de voi!
Las în continuare, pentru a fi cunoscut, răspunsul meu la o scrisoare ce mi-a fost adresată săptămâna trecută, în cadrul campaniei pentru candidatură:
,,Mă onorează scrisoarea dumneavoastră, mă bucură încrederea pe care mi-o acordați, dar mă și responsabilizează în același timp...
Intenția mea de candidatură a venit inițial din nemulțumirea față de sistemul actual, după cm puteți vedea citind declarația mea de intenție.
Implicându-mă, am căutat să ofer rezolvări la problemele actuale ale profesiei noastre. Vorbesc din experiență, pentru că am trecut prin multe, acum apropiindu-mă de 50 de ani...
Iată propunerile mele ca răspuns la întrebările dumneavoastră:
Ca soluție de creștere a interesului, a implicării și mai ales a încrederii membrilor OAR în organizație, consider că este transparentizarea procesului de luare a deciziilor. Noile modalități de transmitere on-line pot facilita aceasta. Metoda responsabilizează însă și factorii de decizie, știind că sunt urmăriți de cei pentru care decid, cărora le influențează pozitiv/negativ practicarea profesiei, și prin aceasta – calitatea vieții. Tehnologia face posibile intervenții cu diferite opinii, de care este necesar a se ține seamă.
Accesul la informația procesului decizional va duce inevitabil la creșterea interesului, inițial ca și curiozitate. Sunt convinsă însă că nu toți membrii vor avea timpul sau disponibilitatea urmăririi acestor ședințe, dar cei cu adevărat interesați se vor tria astfel și vom cunoaște care sunt membrii implicați cu care vom putea lucra în viitor.
Problemele mari ale profesiei apar în relația cu administrația publică.
Susținerea reală a arhitecților care profesează o putem realiza prin implicarea în primul rând în procesul de ocupare a funcțiilor de arhitect șef. Propun, ca urmare a experienței, preluarea unei părți a examinării, cea specifică profesiei, lăsând pentru ocuparea postului sarcina funcționarilor publici de a organiza partea care ține de legislația carierei conform codului administrativ.
Cred că există dintre noi, arhitecți și urbaniști ce doresc să lucreze pentru binele public, organizându-și localitățile. Pe aceștia, pe care îi cunoaștem, care vin dintre noi, îi putem propune, pentru a nu fi trimiși la multiple avizări sau completări după ideile celor care nu ne cunosc decât tangențial profesia și care de multe ori practică doar trafic de influență. În prezent observ multiple interese în ocuparea preferențială a acestor posturi cheie...
Atât evaluarea viitorilor arhitecților șefi cât și a viitorilor arhitecți, tinerii stagiari, consider că trebuie realizată pe plan local/teritorial, pentru o mai bună înțelegere a problemelor specifice fiecărui caz în parte. Urmărind calitatea profesiei, consider că membrii CT ai filialei, alături de responsabilul de stagiu, pot organiza procedurile.
În legătură cu actualele proceduri de dobândire a dreptului de semnătură (a se vedea și sensurile semantice ale cuvântului ,,dobândire,,) consider că trebuie simplificate, esențializând în primul rând importanța responsabilității pe care o are un arhitect atunci când semnează, când își asumă ca persoană fizică acest drept, pentru care are și multiple obligații.
Sunt pentru descentralizare, folosirea resurselor umane ale teritoriului, atenție și empatie în rezolvarea fiecărui caz. Propun ca OAR Național să ofere sprijinul financiar și juridic necesar, lăsând însă filialelor autonomia organizatorică.
Provin dintr-o filială mică și cunosc problemele din teritoriu, dar am încredere în disponibilitatea de implicare mult mai mare a membrilor acestora. Specificul teritoriului trebuie cunoscut și recunoscut. Ne dorim mult mai multe schimburi de informație, iar modelele de bună practică și diferite rezolvări de situații să fie transparentizate.
De asemenea propun excursii culturale cu schimburi de informații la care să acceadă toți membrii OAR, nu doar cei implicați în diferite finanțări mai mult sau mai puțin prioritare. Fiecare membru are aport la existența TA, fiecare are dreptul să se bucure de avantaje ale profesiei cm ar fi experiența spațială a monumentelor istorice, configurației zonelor protejate sau integrările de succes în peisaj.
Astfel echilibrarea fondurilor poate fi făcută proporțional cu numărul de membri, care pot fi monitorizați în a alege și a beneficia de astfel de proiecte culturale deschise tuturor.
Sunt pentru folosirea TA în interesul arhitecților, nu pentru arătarea publicului larg a calităților arhitecturii, ce iată, de-a lungul anilor nu a avut efectul scontat. Propunerea mea este de a folosi servicii de marketing profesionist pentru promovarea profesiei și în paralel diferite activități și evenimente dedicate în special membrilor.
În acest sens filialele pot hotărî singure ce acțiuni culturale oferă membrilor proprii, dar și celorlalți membri ai altor filialelor cu care vor putea face schimb de experiență, atingând astfel și dezideratul dezvoltării profesionale continue, atât de disputat în prezent. Cred că vizite la exemplele de bună practică, exemplificarea prin diferite construcții in situ, discuții, acțiuni și prezentări în cadrul unor conferințe și simpozioane pot acoperi cu succes și acest palier. Independența filialelor va duce la stimulări ale activității datorită unei concurențe ce poate fi benefică.
Referitor la distribuirea funcțiilor de conducere, consider că actualul sistem în care președintele numește preferențial CD, iar membri acestora la rândul lor alți apropiați nu va mai trebui urmat. Am propus de curând o altă variantă de alegere a vicepreședinților, în cadrul Conferinței Naționale, conform legii 184, posibilă în viitor datorită mai multor candidaturi. În acest fel, filialele își pot susține proprii vicepreședinți, care sunt aleși în funcție de voturile obținute în cursa pentru președinte, care va fi cu siguranță în două tururi.
Și relația CD cu filialele ar fi mult mai responsabilă prin faptul că membrii vicepreședinți provin și au susținerea teritoriului. Aștept însă propunerile dumneavoastră în acest sens, de interpretare a legislației.
Detalierile diferitelor propuneri le găsiți pe pagina mea nou creată X OAR în cadrul rețelei de socializare FB. Am ales această denumire nu doar pentru că eu sunt un membru necunoscut al OAR, cm sunt majoritatea dintre noi, cei ce încercăm zilnic să ne practicăm onorabil profesia, dar și datorită marilor necunoscute ce vor veni peste noi, conjuncturilor natural sau artificial create, care pot grefa profesia noastră de multiple condiționări.
Pentru a face față acestor provocări, propun femininul de la ,,ordin,, - Ordine în Ordin!
Vă mulțumesc pentru încrederea acordată, ce mă responsabilizează a mă dedica în acest sens.
cu optimism,
Câmpulung, 27 iunie 2022
arhitect ANCA MIHAELA COȘA
doctor în urbanism
membru al Ordinului Arhitecților din România
candidat la funcția de Președinte OAR
POVESTEA MEA
În urma întâlnirilor în format zoom cu membrii diferitelor filiale, a apărut mereu această întrebare urmată, atunci când aflau răspunsul, de sfatul de a posta povestea mea... politică
În anul 2013 s-au obținut 15 mil. euro finanțare POR pentru un proiect de regenerare urbană la care am lucrat împreună cu o echipă complexă, dar care a avut la bază proiectele noastre de diplomă UAUIM. Când l-am avizat, ca tineri, în CNMI, domnul Vasile Mitrea ne-a întrebat: ,,cum ați ajuns, măi copii să faceți un așa proiect?,,
Întrebarea am înțeles-o mai târziu...
În urma mai multor interese, șantierul s-a oprit după 2 ani, banii au fost dați înapoi, proiectul s-a propus a fi tăiat în bucăți, urmând să se implementeze cu fonduri locale.
Și bineînțeles, justificarea a fost că: ,,Proiectul nu e bun!,,
Manipulată de presă, populația nemulțumită de lucrările neterminate din zona centrală și-a revărsat furia asupra arhitecților... Nu mai puteam merge de mână cu copiii la plimbare, căci oamenii strigau că am stricat parcurile, iar micuții auzeau și ei.
Nu vă doresc niciunuia această experiență, într-o comunitate mică de provincie. Nu mai aveam clienți...
Urma campania electorală, în care lucrurile se agravau, căci acolo se pot spune și promite multe, iar foștii ce se doreau mereu, trebuiau să explice pierderea finanțării UE. Fatal...
Și atunci am candidat. Am strâns ca independent 1000 de semnături de susținere de la prieteni și cunoscuți, justificându-mi proiectarea. Pentru a fi acolo, la fileu și a arunca pisica înapoi, celui ce ar fi avut curajul să mă învinuiască.
Condițiile ca independent sunt dure. Partidele aveau nevoie doar de 500 de semnături care erau valabile și pentru primar, și pentru consiliul local și pentru cel județean. Am fost singură. Am candidat doar ca primar, nu ca să câștig, doar ca să-mi apăr munca.
Și am reușit. Nimeni nu a avut curajul să deschidă subiectul fierbinte în campania electorală. Am luat suficiente voturi, încât am primit banii de afișe înapoi. Nu am știut până atunci că fluturașii lucioși din hârtie bună pe care călcăm după alegeri sunt din bani publici. Și am aflat multe alte dedesubturi din domeniu...
Apoi mi-am înscris proiectul la multe concursuri de arhitectură, ca un căluț la curse și am câștigat, demonstrându-mi că nu am făcut nimic greșit. M-am înscris la doctorat și am plecat săptămânal să nu mai văd dezastrul ce se întâmpla din proiectul tăiat și însușit de alții, implementat dezastruos în centrul orașului meu natal.
Le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și m-au înțeles până am reușit în 5 ani să-mi finalizez teza. Am încercat să-mi demonstrez că pot, că nu sunt cm scriu ziarele, cm zic răuvoitorii. Până la urmă și lui Prâslea cel Voinic frații i-au tăiat frânghia după ce a cules merele... Am căutat să văd partea frumoasă, despre vremurile de glorie din perioada medievală a primilor domnitori Basarabi, ce și-au avut loc de curte domnească în orașului meu, letopisețul spunând că Negru Vodă a descălecat prima dată la Câmpulung.
În 2019 am fost chemați să refacem totuși, cu fonduri mult reduse, o parte, mai grea din vechiul nostru proiect... pentru că nu se înscrisese nimeni la licitație. M-am bucurat, am lucrat cu drag și am predat... Factura nu ne-a fost plătită pentru că nu aveam la SF liste de cantități... Le aveam pe cele vechi, dar inginerul schimbase varianta încălzirii și nu mi s-a părut corect. Contractul ne-a fost reziliat unilateral. Cu copy-paste proiectul ni s-a copiat, iar un nou contract a fost executat în 17 zile lucrătoare și achitat altora.
M-am dus să spun consilierilor locali ce aprobau în ședință începerea investiției că au fost 2 proiecte cu același titlu, în același an, că nu au CTE, dar nu conta, nimeni nu înțelegea... sau nu voia.
Atunci m-am hotărât să candidez consilier, să nu mai fiu nevoită să-mi justific proiectele și să las ca viața mea și a copiilor mei să fie decisă de ,,aleși,,
Pentru a câștiga în alegeri, măcar un loc, trebuia să fiu afiliată unui partid. Campania începuse de mult, eram sunată de diferiți candidați pentru a explica noțiuni de urbanism sau valori necesar de protejat în zona istorică și le-am cerut cu inocență, acestora ce-mi cereau ajutorul ca profesionist, un loc pe liste, în primii trei, pentru a deveni consilier. Au zis că nu e în puterea lor așa ceva...
AUR au fost singurii care m-a primit. Valorile susținute erau familia credința și tradițiile... și mi se potriveau. Erau la început...
În toamna 2020 nu am luat nici un sfert din voturile ca independent. Veți râde, am trecut de depresie urmărind cursurile OAR cu Valentina Saygo, căreia îi mulțumesc...
La parlamentare am fost pe liste firesc, iar restul îl știți, auzind diferite interpretări...
Vă veți întreba de ce nu am cerut ajutorul OAR... bineînțeles că am cerut! Dar cine eram eu, persoană fizică răspunzătoare, un personaj necunoscut, notat recent cu X OAR? Am încercat la UAR, nici ei nu se ocupau de apărări, dar m-au adoptat în marea lor familie de arhitecți. Avocat nu am găsit, nimeni nu se băga când vedea că sunt în ziare...
Mai nou au scos de la naftalină planșele din 2010 și arătate la prefect. Lucrările din centrul istoric sunt oprite în prezent pentru că AC a fost emisă doar cu o cerere, neobosindu-se măcar funcționarii a printa proiectul vechi. Băieți deștepți cu 2 ani de facultate, numiți în ziare arhitecți au desenat mirobolante 3D-uri, iar constructorul a semnat toate rubricile din cartușe pe planșe copy-paste. Președintele CZMI a fost demis pentru că s-a considerat hărțuire faptul că a cerut completarea documentelor, pentru simplul fapt că propunerile nu puteau fi cuprinse în dispoziție de șantier, privind proiectul pe care îl lucrase în urmă cu 12 ani...
Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit ocazia acestei campanii, alături de candidați de o mare calitate, profesioniști ce-și pun elanul pentru binele tuturor.
M-ați provocat să găsesc rezolvări pentru problemele noastre, care nu sunt mici... și am răspuns la întrebări
Mi-ați dăruit încrederea voastră și mulțumesc în mod special filialei Iași ce mi-a adresat primele întrebări, făcându-mă să nu mai pot dormi de cinstea acordată...
Pentru mine este impresionant faptul că am ajuns până aici.
Am anunțat, când am intrat în cursă, pe cei de la filiala mea AUR, că nu mă voi mai implica alături de ei, dacă voi câștiga, căci organizația mea profesională e apolitică și nu renunț la arhitectură, care este pasiunea mea. M-au înțeles, deși sunt mulți aceia care și-au pus nădejdea că pot schimba ceva. Copiii și apropiații s-au bucurat pentru mine căci mă vedeau bucuroasă, scriind despre lucruri care îmi plac și ocoleau ecranul când mami era în conferințe...
Vreau să ajut! Să îngrijesc! Să curăț și să ordonez. Si să lucrez să creștem, căci suntem speciali! Când mi-am ales, fiind copil, profesia, am crezut că arhitecții sunt cei mai deștepți oameni din lume. Și azi continui să cred la fel...
Sunt onorată de aprecierea voastră. Mulțumesc!
https://www.facebook.com/986310061447149/photos/a.992850340793121/999106143500874/
Îmi fac temele.
Am răspuns celor 62 de întrebări adresate pentru discuția live.
Sunt 8 pagini, poate cam greu de citit, dar am pus și lucruri mai amuzante, pentru a vă destinde lectura.
Vă pot răspunde în continuare, vă rog să-mi puneți întrebări în comentarii. Mă bucur atât de mult că pot fi de folos în lămurirea situației arhitecților în OAR. Nici mie nu-mi convine unde s-a ajuns...
Propun femininul de la ,,ordin,, - Ordine în Ordin!
Iată cum:
DEMNITATE
Arhitecții creează arhitectură, iar arhitectura îi pune în valoare. Profesia aceasta, ce ne pasionează pe mulți dintre noi, sau doar am ales-o din pasiune, ne cere să o practicăm demn.
Răspunderile care apasă pe umerii noștri, atunci când semnăm, nu trebuie să ne copleșească, deși suntem nedreptățiți, de multe ori...
Clădirile pe care le proiectăm, durează mult mai mult decât viața noastră. Munca noastră rămâne după noi...
Voi avea grijă ca toți arhitecții să fie apreciați pentru această muncă a lor!
1. Arhitectul va fi integru si se va comporta onorabil.
2. Arhitectul va fi competent in cadrul misiunilor asumate.
3. Arhitectul își va asuma misiuni doar in baza unui contract scris.
4. Arhitectul va exercita dreptul de semnătura cu asumarea responsabilității.
5. Arhitectul va propune si va negocia cu clientul onorariul cuvenit.
6. Arhitectul va respecta dreptul de autor.
7. Arhitectul va fi demn de încrederea clientului sau.
8. Arhitectul va respecta confidențialitatea informațiilor clientului sau.
9. Arhitectul va respecta interesul public.
10. Arhitectul va promova serviciile sale cu onestitate.
11. Arhitectul se va comporta corect in relația cu colegii.
12. Arhitectul va trata toți membrii Ordinului cu respectul cuvenit.
PS. Adrian Coșa este specialist atestat al Ministerului Culturii și a fost mulți ani președintele CZMI și membru în CNMI. A fost eliberat din funcție în aceeași perioadă cu directorul INP.
Fotografia e din palatul Jean Mihail, Craiova, 2018.
Arhitecți și Arhitectură în România 1OO.
Citeste mai mult: https://www.avocatura.com/ll555-codul-deontologic-al-profesiei-de-arhitect.html
Multe mulțumiri tuturor!
Îmi regăsiți mesajul la min. 2:51:10... iar ingredientul secret al președinților OAR la min 2: 53: 40...
https://www.facebook.com/OARNational/videos/1242854086250536/
MAME ÎN OAR
Fotografia e de la Timișoara, din anul 2013, la sute de km de casă
De ce să fim despărțite de copii când profesăm arhitectura? Arhitectura este pentru oameni, iar oamenii sunt la început copii, pe care îi creștem, așa cm construim...
Pentru obținerea dreptului de semnătură, tinerelor mame nu li se socotește ca perioadă de stagiu timpul de 2 ani când sunt în concediu de îngrijire... Nedrept. Și poți avea 2 copii și amâni profesia cu 4 ani... Sau renunți la ceva: la una din pasiuni... De ce? Că așa au gândit unii? Să schimbăm:
Gândiți-vă că aveți proiecte și șantiere începute. Și nașteți. Firesc poți să găsești o oră în care să rezolvi ceva urgent, așa cm poți când ai copil mic să te duci la magazin...
Veți râde poate, dar îmi iubesc proiectele și le îngrijesc, să iasă bine, cm îngrijesc copiii... Nu pot să nu fiu mamă când gândesc, o fac cu aceeași grijă. Sau să fiu mamă, fără să mă gândesc la rezolvări de arhitectură... și când amestec în mâncare...
Am născut primul copil când eram în anul 6, la sfârșit. Fără să cer, fără să știu, cei din facultate mi-au amânat prezentarea diplomei, mutându-mi programarea susținerii spre sfârșit. Asta nu pentru că atunci, în anul 6 aveam bursă de merit, fiind prima din an și mă știau. Pentru că au arătat înțelegere, compasiune, încurajându-mă!
Și iată, cu grija lor, am ajuns astăzi aici. Să pot susține mamele ce fac arhitectură. Și să propun o grijă specială și ocrotire pentru ele! Și nu doar spații la conferințe pentru schimbat și alăptat... ci mult mai mult!
Nu știți și nu aveți de unde, căci nu spun... discriminările de la acest nivel - de mame arhitect. Și nu pun în discuție glume de șantier. Diplomele lor și actele de studii, chiar diploma de doctor în arhitectură sau în urbanism, dacă se căsătoresc, vor purta, mereu, numele de fată. O dedublare în două personalități ce o poartă din greu, chiar și atunci când trebuie să arate certificatul de căsătorie unui controlor de bilete CFR, căci da, reducerile ca student sau doctorand, se scriu pe legitimații de transport cu numele pe care nu-l mai porți, uneori și după 20 de ani... deși taxele pe care le plătești la școală sunt din contul tău cu numele din buletin...
Mamele sunt speciale: se apleacă cu grijă asupra oricăror detalii, își doresc tot ce este mai bun, muncind și depășindu-se, perseverează, pentru că știu că trebuie să ducă fiecare dimineață până în seară... cu toate provocările ei, să răspundă la infinite întrebări, să repare și să vadă tot timpul luminița de la capătul tunelului, cu încredere că va fi bine!
Candidez ca președinte OAR. Sunt mamă și când fac asta. Propun grijă și compasiune. Și femininul de la ,,ordin,, - Ordine în Ordin! Și vă aștept alături de mine, susținând MAME ce fac ARHITECTURA!
ORGANIZARE Conferința națională 2-3 iulie 2022
Probabil nu va fi chiar așa ordinea de zi... dar votul candidaților se va face la după 6, duminică seara.
Aceasta dacă toți candidații se vor încadra în cele 90 de secunde acordate... cu drumul până la tribună cu tot.
Sunt din provincie. Suntem mulți din provincie. Cum vom pleca duminică seara? Vom lua geamantanele cu noi în sală de pe la 12?
Sau vom vota/introduce buletine în urnă de pe la litera P... sau chiar de la M, fără a acorda tuturor arhitecților dreptul de a se prezenta... că așa e la modă în București?
Ne plângem că prezența e redusă... Dar și atunci când e, nu ar trebui să ne organizăm mai bine?
Acordați atenție tuturor arhitecților români!
Propun femininul de la ,,ordin,, - puțină Ordine în Ordin!
VICEPREȘEDINȚI
Vicepreşedinţii Ordinului Arhitecţilor din România sunt înlocuitori de drept ai preşedintelui, în ordinea stabilită de Conferinţa naţională. art 31 (2) L 184/2001R
Prevederile unei legi se situează deasupra regulamentelor.
Așez în continuare toate referirile la vicepreședinți OAR din M.O. cu forma finală modificată de-a lungul vremii.
Haideți să le interpretăm împreună:
Propunerea mea ca să devină vicepreședinți în cadrul Conferinței Naționale, candidații la funcția de președinte care au obținut și votul devenind membrii în Consiliul Național.
În acest fel, puterea nu se va mai strânge în jurul unuia... ca până acum și va exista o mai mare transparență și complexitate în luarea deciziilor.
Oricare dintre candidați ne poate reprezenta!
Dreptul de semnătură al ARHITECȚILOR ȘEFI
Despre autoritatea tehnică în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din cadrul administraţiei publice judeţene şi locale care iniţiază, coordonează din punct de vedere tehnic elaborarea PUG, avizează şi propune spre aprobare strategiile de dezvoltare teritorială urbane, precum şi documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism...
Acum 20 de ani, când s-a înființat OAR lucram în administrația publică și mi-am pus această problemă a dreptului de semnătură al arhitecților șefi, deoarece, ca funcționar public, nu aveam voie să proiectez, din acest motiv dreptul meu de semnătură era suspendat, dar eu semnam în fiecare zi...
Un arhitect șef semnează mult mai mult decât un arhitect proiectant. Importanța semnăturilor sale este dată de faptul că autorizațiile de construire devin acte de proprietate ce pot fi lăsate moștenire, iar valoarea investițiilor publice sau private, asumate prin semnarea acestor acte este foarte mare, totalizând lucrări de construcții ale fiecărui UAT, în fiecare an.
M-am numărat printre membrii fondatori al Asociației Arhitecților Șefi de Municipii din România.
Am plecat din administrație în concediu de creștere copil, apoi prin demisie, lucrând în proiectare următorii 10 ani.
În 2016 am dat din nou examen, pe care însă nu l-am putut lua, nu din lipsă de cunoștințe, ci din proceduri de concurs. Trebuia să știu sute de pagini din Monitorul Oficial, literă cu literă, pentru a lua punctaj de trecere. Era nedrept să fii judecat de oameni care nu erau arhitecți, nu aveau nici măcar o legătură cu domeniul construcțiilor...
M-am adresat OAR pentru că am considerat că era o problemă de gestionare a profesiei. Mi s-a recomandat să-mi iau avocat personal. (corespondența în fotografiile postării)
În octombrie 2019 mi-am făcut curaj a mă mai duce o dată. De data aceasta am contestat înainte de examen comisia formată doar din economiști, juriști și cei de la ajutor social... https://www.ziarexclusiv.info/recomandari/aflati-de-ce-unicul-candidat-pentru-postul-de-arhitect-sef-al-municipiului-campulung-a-contestat-comisia-de-examinare/
Și iarăși am scris... de data aceasta în mai multe părți. Bunul meu profesor Sandu Alexandru, cu care mereu am păstrat legătura, cunoștea importanța arhitecților șefi în gestionare teritoriului și-a dat seama de problemă și a inițiat ,,Procedura de atestare a persoanelor care ocupă sau intenționează să ocupe funcția publică de arhitect-șef,,https://www.rur.ro/files/Procedura%20atestare%20persoane%20pt%20ocupare%20functie%20arh-sef_20.11.2019.pdf
OAR se implica de asemenea în această procedură, neînțeleasă pentru mulți...
https://www.facebook.com/OARNational/photos/pb.448998975166345.-2207520000../2536965953036293/?type=3&eid=ARC3akk8jxa3eIqRwru9TlTZyA6_D9g0w6FrUSO46gAAme3p7rzrTxjaGgc-Owo-ZuLWcOCY97KfAZTu
În decembrie 2019 împreună cu RUR, OAR participă la acest demers: https://oar.archi/puncte-de-vedere-oar/constructii/procedura-de-atestare-a-persoanelor-care-ocupa-sau-intentioneaza-sa-ocupe-functia-publica-de-arhitect-sef/
Probabil din cauza crizei sanitare sau din alte motive de alegeri din 2020, procedura a ajuns modificată, în iunie 2021 la Guvernhttps://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_OUG_79-2021.pdf
În noiembrie 2021, lucrurile luau o traiectorie gravă https://economedia.ro/proiectul-de-lege-care-aduce-un-pericol-grav-si-iminent-de-afectare-a-mediului-construit-un-arhitect-sef-explica-amenintarile-ordonantei-care-vrea-sa-schimbe-legea-urbanismului.html #.YrcV5nZBxPY
OAR reacționează, dar nu convingător: https://oar.archi/puncte-de-vedere-oar/oar-este-ferm-arhitect-sef-doar-cu-studii-de-specialitate/
În ianuarie 2022, în M.O. apar alte modificări https://www.universuljuridic.ro/o-u-g-nr-79-2021-pentru-modificarea-legii-nr-350-2001-privind-amenajarea-teritoriului-si-urbanismul-modificari-legea-nr-13-2022/
Problema este însă alta: Oamenii politici doresc arhitecți șefi cât mai obedienți. Specialitatea inginerie economică în construcții pentru ocuparea funcției de arhitect-șef devoalează faptul că sunt doar mari interese financiare. Regulile de urbanism au încurcat noile decizii politice, fiind greu de înțeles pentru plagiatori... ISC-ul nu a amendat niciodată oamenii politici...
Propun susținerea profesiei prin reluarea împreună cu RUR și APUR a unei proceduri de atribuire drept de semnătură pentru arhitecții șefi.
Planurile de acţiune pentru implementare şi programele de investiţii propuse prin PUG-uri, ce evidenţiază acţiunile, investiţiile publice, valoarea estimată a acestora, sursele posibile de finanţare, etapizarea realizării și stadiul implementării acestora, sunt necesar de a fi gestionate responsabil, cu aportul organizațiilor noastre profesionale, iar denumirea din titulatură: ,,arhitect,, - ne legitimează în acest sens.
DORINȚE
Putem avea și Ziua arhitecturii noastre odată cu Ziua Iei? Da, propun aceasta... cu citate din cartea ROMÂNIA – VALOAREA ARHITECTURII AUTOHTONE
,,Arhitectura autohtonă românească conține o serie de proporții de rapoarte și de rezultate ale unor trasee geometrice, dominate de numărul de aur. În spatele a ceea ce numim frumos, se află de fapt, unele proporții milenare, verificabile prin rapoarte geometrice. Studii de trasee regulatoare au fost făcute în perioada interbelică, la noi, de către Matila Ghica, G.M.Cantacuzino, Cristofi Cerchez – ca și din contenporaneitate – prea puțin cunoscutele și valoroasele studii ale lui Adrian Gheorghiu, ale Henrietei Delavrancea-Gibory, sau cele ale lui Constantin Joja – ce ne călăuzesc să regăsim sensuri, ritmuri, esențe.
Toate aceste eforturi de cercetare de arhitectură ne limpezesc faptul că meșterii anonimi, mai ales de la noi, au perpetuat aceste proporții, chiar dacă uneori le-au pierdut semnificația adâncă, dovedind manifestări artistice de aceeași valoare și unitate, pe întreg întinsul țării, până în ziua de astăzi.
Originalitatea, unitatea sa în diversitate este marcată de geometrismul detaliului, al ornamentului.
Parcurgând diversele tehnici și abordări ale procesului edificării, din toate provinciile istorice ale României, se constată o impresionantă unitate de gândire, ca o armonie de fond, a lucrului bine făcut, expresie a însăși echilibrul vieții. Pe de altă parte, această arhitectură e pătrunsă de demnitate, oferind o adevărată lecție de măsură și judecată. Profund legată de viață, de muncă, adânc realistă, onestă, aceasta răspunde utilității îmbinată cu frumosul, fără ostentație. Arhitectura românilor este avidă de suprafețe mari albe, văruite.,,
,,Arhitectura românească este înscrisă în ritmurile naturii, este marcată de matrice primordiale abstracte-geometrice și respectă proporția de aur, este o arhitectură deschisă și la scara smereniei omului, reflectă un acord între volum, materiale și tehnologie, este unitară în diversitatea ei.
Arhitectura autohtonă din România dezvăluie o mentalitate deschisă comunicării, marcată deopotrivă, de sentimentul solidarității cu ,,întregul,, cu Cosmosul. Arhitectura este dintre primele chemată să mijlocească comunicarea umană, dar nu orice fel de comunicare, ci una responsabilă și capabilă să prolifereze mesajul de valoare. Cea mai înaltă treaptă a valorii este permanența în timp.,,
,,A construi este unul din sensurile fundamentale ale modului de a exista al omului. Creația autohtonă – de mare încărcătură spirituală – reprezintă o rafinată sinteză între legile specifice arhitecturii și experiența populară, acumulată de milenii și marcată de ritmurile aceluiași teritoriu. În afară de vechimea și continuitatea acesteia – și prin aspecte de valoare relevate – arhitectura autohtonă carpato-dunăreană duce la o complexă și originală contribuție la valorile perene ale arhitecturii universale.
Arhitectura – prin cadrul său spațial de mediere între natură, om și societate – reprezintă primul etalon în evaluarea componentelor civilizației unui popor.,, arhitect Silvia Păun 2003