Anadolu Böbreğini Dinliyor

Anadolu Böbreğini Dinliyor

Böbrek sağlığına dair her şey...

30/11/2021

Mersin doğumlu olan, Türk Halk Müziği’nin üstadları arasında yer alan Musa Eroğlu, sayısız değerli esere imza atmıştır. 1998’de Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan Eroğlu, müzik çalışmalarına devam etmektedir. Kendi adını taşıyan müzik okulunda 1982'den bu yana 5.000'den fazla öğrenci eğitim almıştır

27/11/2021

Su yaşam kaynağımız, olmazsa olmazımız. Vücudumuz da suya büyük ihtiyaç duyuyor, özellikle de böbreklerimiz. Çünkü vücut, toksinleri atmak ve ısı dengesini sağlamak için günde yaklaşık 2,5 litre su kaybediyor. Böbrekler, bu toksik atıkları süzebilmek için suyun yardımına gereksinim duyuyor. Maalesef her 3 kişiden biri bunu bilmiyor. Kronik böbrek hastaları için ise su dengesi daha önemlidir ve yakından takip edilmelidir. Sağlığınız için günlük su tüketim miktarınızı hekiminizden öğrenin, vücudunuza hayat verin.

24/11/2021

Bu kutsal mesleği yaparak bizlere doğruyu öğreten, geleceğe ışık tutan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutlarız.

22/11/2021

Dişlerde plak oluşumu, zamanla oyuklara ve çürüklere neden olur. Buna neden olan bakteriler de kana karışarak vücutta gezmeye başlar ve böbreklere yerleşir. Bu durum sonucunda ise başta diyaliz hastalığı olmak üzere kronik böbrek hastalıklarının oluşmasına sebebiyet verir. Bu yüzden ağız ve diş sağlığınıza önem verin. Günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın, ağız suyuyla gargara yapın.

20/11/2021

Kış geliyor diye hareketsiz kalmayın. Bahaneleri bir kenara bırakın, yorgan ve battaniyenin altından çıkın. Sağlığınız için egzersiz yapın.

Kış aylarında spor ve egzersiz yapmanın birçok avantajı olduğunu biliyor muydunuz? İlk olarak sıcak ve nemle boğuşmazsınız. Birazcık soğuk sizi daha canlı ve zinde tutar. Yaz aylarına göre daha uzun süre egzersiz yapabilirsiniz. Soğuk ve grip dönemleri gelmeden bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz. Günde birkaç dakika egzersiz yapmanız, sizi basit bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı korur.

17/11/2021

Kışın gelmesiyle birlikte sağlığımız için büyük önem taşıyan bağışıklık sistemimizi de korumamız gerekiyor. İşte size soğuk havalarda nasıl önlem alacağınızı anlatan birkaç öneri!
C vitamininden zengin beslenerek hem önceden önlem alırsınız hem de bağışıklık sisteminizi desteklersiniz.
Mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturmak için probiyotik tüketin.
Soğuk algınlığında yaşanılan öksürük, yüksek ateş ve kırgınlığın önüne geçmek için Ihlamur tüketin.
Diyabetik hastaları ve böbrek hastalarını uyarıyoruz! Enerji vermesi için tüketilen yüksek karbonhidratlı besinler uyuşukluk, uyku hali, kan şekeri ve tansiyon yükselmesine, C vitamini almak için yenilen 1 kg mandalina ise yine kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Sebze ve meyvelerden 3’er porsiyon tüketin. Biberin içindeki C vitamininin, mandalinadan daha çok olduğunu unutmayın.
Kış aylarında pek görülmeyen güneşten alamayacağımız D vitaminini takviyelerle sağlayın.

14/11/2021

Günümüzde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Buna rağmen diyabetle yaşayan 2 kişiden biri tanı almamıştır. Dünya Diyabet Günü’nde her tip diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık yaratarak, erken teşhisin önemini anlatmak hepimizin görevidir.

10/11/2021

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle, özlemle ve saygıyla anıyoruz…

06/11/2021

Her mevsimin kendine özel meyve-sebzesi ve buna bağlı olarak farklı lezzetleri var. Biz de sizler için kış aylarında içinizi ısıtacak lezzetleri bir araya getirdik. Kış sebzeleri yüksek besin değerleriyle öne çıkar, sizi soğuktan ve hastalıktan korur. Bu yüzden kış sofraları hem sağlıklı beslenmenize yardımcı olur hem de bağışıklık sisteminizi korur. Özellikle kullanacağınız turp, sarımsak, havuç, lahana ve ıspanak çorbadan salataya kadar tüm yemeklerde kullanabileceğiniz besinlerdir.

05/11/2021

Türkiye’de yaklaşık 60 bini hemodiyaliz, geri kalanı da periton diyalizi olmak üzere yaklaşık 83 bin kronik böbrek yetmezliği tanısı alan hasta bulunuyor. Bu hastaların yalnızca %11’i nakil ile sağlıklarına kavuşabiliyor. Geleceğe bir hayat bağışlamak için organ bağışını destekleyin.

02/11/2021

Böbrek fonksiyonlarının azalmasının erken belirlenmesi hayati önem taşır. Böylece böbrek hasarının ve ilerlemesinin yada kendini diğer komplikasyonlar yoluyla göstermesinin uygun tedavi ve kontroller ile önüne geçişmiş olur.

29/10/2021

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

04/10/2021

Bugün onların günü. Karşılık sevgi ve dostlukları ile hayatlarımızın vazgeçilmezi olan hayvanları koruma günü! Geçmişten geleceğe hayatın hep bir parçası olan hayvanları hem korumalı hem de onlar için geleceğimize sahip çıkmalıyız.

Dünya hayvanları koruma günü kutlu olsun!

04/10/2021

Siz fark etmeseniz bile böbrekleriniz size sinyal veriyor olabilir. Bu sinyaller, böbreklerinizin fonksiyon kaybına uğradığını işaret ediyor olabilir.

- Kan basıncında ani değişikler (ani yükselme-düşme)
- Bulantı hissi, kusma
- İştahsızlık
- Yüzde ve vücutta şişlik
- Çok sık ve/veya gece idrara gitme
- Köpüklü, koyu renkli ve kokulu idrar

Bunlardan 1’i ya da bir kaçından şüpheniz varsa doktorunuza gitmeniz gerekmektedir.

26/09/2021

Kişinin vücudu, aklı, ruhu, çevresindeki sosyal ve kültürel etkileşimlerinin dinamik bir uyumudur. Kronik böbrek hastaları kısıtlayıcı bir yaşam stiline uyum sağlamak zorunda olduğundan psikolojilerinin de bu süreçte olumsuz etkilenmesi normaldir.

KBH, tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir.
Türkiye’de genel yetişkin popülasyon = KBH oranı %15,7’dir.
Yetişkin her 6 kişiden 1’inde KBH vardır.

Bireyin yaşam kalitesini artırmak için tedavinin yanında psikolojik destek alması da önemlidir.

24/09/2021

Dünya var olduğundan beri onlarca uygarlığa ev sahibi yapmış olan Anadolu topraklarında her kültürden miras bulabilmek mümkün.
Bu hafta bunları da daha detaylı okuyabileceğiniz bir önerimiz var. "Anadolu Kültür Tarihi"

21/09/2021

Romatizmal ağrı kesiciler başta olmak üzere bilinçsizce, uzun süre ve yüksek dozda tüketilen ağrı kesiciler ve doktor önerisi olmadan kullanılan antibiyotikler böbreklerde toksik etki ile zarar vermektedir. Özellikle kılcal damar sisteminin kanlanmasını bozuyor ve süzme işlemini olumsuz etkiliyor. Bu sebeple ilaç kullanımına özen göstermeli ve doktorlarımızın önermediği ilaçlardan uzak durmalıyız.

21/09/2021

Böbrek, fonksiyonlarını yerine getirmesi için kalsiyuma ihtiyaç duyar.
Kalsiyum, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
Böbrek hastalarının diyet listesinde yer alan süt ürünlerini, ölçülü ve düzenli tüketmesi önerilir.
Gün içinde süt içerek, kahvaltıya peynir türlerini ekleyerek ve ana yemeklerin yanına yoğurt ekleyerek kalsiyum ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

14/09/2021

Düzenli egzersiz, spor ve nefes antrenmanları ile böbreğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Her gün yapacağınız nefes egzersizlerle böbrek hasarlarını minimuma indirgeyebilirsiniz!

01/09/2021

Sonbahar’a geçtiğimiz bugün aynı zamanda da Dünya Barış Günü! Herşeyle barıştığımız ve dünyaya daha pozitif baktığımız günlere…

30/08/2021

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Kahramanlarını saygı ve minnetle anıyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!

10/08/2021

Hipertansiyon böbrek yetmezliğinde sık rastlanan bir bulgudur ve kronik böbrek yetmezliği yaşayan hastaların yaklaşık %80'inde hipertansiyon bulunur. Böbrek hastalarında hipertansiyon, böbrekteki hasarın artmasında önemli role sahiptir. Tansiyon düşürücü tedavinin böbrek yetmezliğinin ilerleme hızını azalttığı tespit edilmiştir.

Böbrek hastalarında tansiyon düşürülmesinde ilaç tedavisi kadar önemli olan bir tedavi de vücut suyunun kontrolüdür. Vücuttaki su ve tuz fazlalığı kan basıncını yükseltir.

08/08/2021

Böbrekler kan basıncındaki değişikliklere duyarlıdırlar.

Kan basıncı yükseldiğinde tuzun ve suyun vücuttan atılmasını artırırlar, bu sayede kan hacmi azalır ve kan basıncı normale döner.
Kan basıncı düştüğünde ise böbrekler tuz ve suyun vücuttan atılımını azaltır, böylece kan hacmi artar ve kan basıncı normal düzeye ulaşır.

Böbrekten salgılanan bir hormon olan “renin” kan basıncını yükselten mekanizmaları harekete geçirmektedir.

05/08/2021

Potasyum böbreklerle atıldığından dolayı böbrek yetersizliğinde kandaki potasyum yükselir. Bu durumda; kalpte ritim bozukluğu, bacaklarda ani güçsüzlük ve hareket ettirememe, nabızda yavaşlama ve iştahsızlık ortaya çıkar. Potasyum vücuda çeşitli besinlerle, özellikle sebze ve meyvelerle girer. Bu nedenle böbrek hastalarının en çok dikkat etmeleri gereken nokta besinlerdeki potasyum miktarıdır.

Potasyumdan zengin olan ıspanak, kara lahana, enginar, bakla, kavun, kayısı, kivi, nar, avokado, patates, mantar, mısır, çikolata, kurutulmuş sebze ve meyvelerden uzak durmak gerekmektedir.

Diyaliz Sırasında Hepatit-B Bulaşma Riski Nedir? Nasıl Korunmak Gerekir? | Dr. İbrahim Özel 28/07/2021

Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü.

Dr. İbrahim Özel diyaliz tedavisi sırasında Hepatit-B riskini sizler için anlatıyor.



https://www.youtube.com/watch?v=cAS9b1-eUJM

Diyaliz Sırasında Hepatit-B Bulaşma Riski Nedir? Nasıl Korunmak Gerekir? | Dr. İbrahim Özel Anadolu Böbreğini Dinliyor programında bu hafta Dr. İbrahim Özel, "Diyaliz sırasında Hepatit-B bulaşma riski nedir? Nasıl korunmak gerekir?" sorularına cevap...

26/07/2021

Haftaya güzel bir Anadolu Türküsü ile başlayalım…

Neşeniz ve mutluluğunuz bol, sağlığınız yerinde olsun!

Fistül, Kateter ve Greft Nedir? | Doç. Dr. Erhan Tatar 25/07/2021

Doç. Dr. Erhan Tatar sizler için Fistül, kateter ve greft nedir? sorularını yanıtlıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=uMknhNPrrVQ&list=PLz6zIPBOmcLegY9cITT3fYuFL61Fpnd8b&index=5

Fistül, Kateter ve Greft Nedir? | Doç. Dr. Erhan Tatar Anadolu Böbreğini Dinliyor programında bu hafta Doç. Dr. Erhan Tatar,fistül, kateter ve greft nedir sorularına cevap veriyor.

22/07/2021

hem kalp hastalığını artırır hem de böbreklerin iş yükünü artırmaya yol açabilir.

Obeziteye karşı çözüm sağlıklı beslenme, bol egzersiz, düzenli uyku…

20/07/2021

Herkesin bayramını kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dileriz…

19/07/2021

Diyaliz hastalarının tatil yapması herkes için olduğu kadar önemlidir ve yeteri kadar haber vermeniz ve yeterince esnek olmanız şartıyla bunu yapamamanız için hiçbir neden yoktur. Başka bir birimde hemodiyaliz yaptırmanız veya PD malzemelerinin size gönderilmesi için bu ülke içinde veya yurt dışında düzenlemeler yapılabilir.

Periton diyalizi hastaları hemen her yerde tatil yapabilir.
Tatil yerlerine sıvı torbaları teslim edilebilir.

Videos (show all)

Vücuda kalori alımı yani beslenme, herkes için çok önemlidir! @dyt.gokcenefe hemodiyaliz hastalarında kalori alımını anl...
#Dünyaçevregünü #doğa #ekolojilrestorasyon
Haftayı güzel ve yöresel bir şarkı ile kapatmaya ne dersiniz?Gesi Bağları, anonim bir türkü. Geçmişinin 1890'lara kadar ...
Anadolu Böbreğini Dinliyor
Anadolu Böbreğini Dinliyor
Turna; Anadolu insanıyla bütünleşen, türkülerimize, şiirimize, edebiyatımıza giren, bereketin, iyiliğin, güzelliğin, hab...
Dünya Böbrek Günü
Anadolu Böbreğini Dinliyor programımızda @elvan_odabasi ve konuğu @sirensezer ile “Böbreğe iyi gelen beslenme reçe...
Anadolu Böbreğini Dinliyor
Bedensel sağlığımızı ayakta tutacak bir başka konu ise ruhsal sağlığımızdır.Müzik ruhun gıdasıdır diyoruz ve keyif...
Anadolu Böbreğini Dinliyor programında bugün Dr. İbrahim Özel “Diyaliz sırasında Hepatit-B bulaşma riski nedir? Na...
Fosforun keşfi.