Malia ArchCom : Archaeology & Community - Αρχαιολογία και Κοινότητα
Μια σελίδα για τους κατοίκους των Μαλίων και την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή.
ΣΗΜΕΡΑ!!
18:30
Σας περιμένουμε!!
Κοσμοσυρροή στο μουσικό ταξίδι με τον Γιώργο Χατζηνάσιο υπό το φως της πανσελήνου - Crete.gov.gr Μια επιτυχημένη εκδήλωση του φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης στο Ανάκτορο των Μαλίων Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο μουσικό ταξίδι του κορυφαίου συνθέτη Γιώργου ....
Ευχαριστούμε πολύ όλους σας για τη συμμετοχή σας και τη θετική σας διάθεση!
📸 Δ. Μαζαράκη
Πολύτιμη βοήθεια για τη δημιουργία κονιάματος 🤌
📸 Δ. Μαζαράκη
Προχωράμε! 💪
📸 Δ. Μαζαράκη
Σας περιμένουμε!🤠
Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας!
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να λάβει μέρος στην κατασκευή πήλινων τούβλων (χωματόπλιθα) και να ενημερωθεί από αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχετικά με τη διαδικασία και τα υλικά.
Σας περιμένουμε Πέμπτη 13/07 – Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07 και ώρες 7:00-12:00 & 18:00-20:00. Ο χώρος του προγράμματος βρίσκεται μεταξύ των οδών Εμμανουήλ Τσαγκαράκη και Μάχης Κρήτης (πρόσβαση επί της οδού Μάχης Κρήτης, στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου Γιάννης Μάνος).
Για δηλώσεις συμμετοχής ή απορίες/διευκρινήσεις, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο 6979137882.
*Θα ακολουθήσουν κι άλλες ενημερώσεις για δράσεις του προγράμματος, μείνετε συντονισμένοι!
📸 Δ. Μαζαράκη
Κατασκευάζοντας ένα μινωικό σπίτι: ένα πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας στα Μάλια
Η πειραματική αρχαιολογία είναι ένα επιστημονικό πεδίο που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου ζωής των ανθρώπων στο παρελθόν. Περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πειραμάτων στα οποία χρησιμοποιούνται ίδια υλικά και εργαλεία με εκείνα του παρελθόντος προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το πώς ζούσαν και αλληλοεπιδρούσαν οι άνθρωποι με το περιβάλλον τους. Τέτοια πειράματα εξετάζουν συνήθως υποθέσεις σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνταν τα εργαλεία, πώς μαγειρευόταν το φαγητό και πώς κατασκευάζονταν τα κτίρια.
Στα Μάλια υπάρχει πολυετής έρευνα σχετικά με τη μινωική αρχιτεκτονική και παρότι σήμερα γνωρίζουμε πολλά πράγματα από τις μελέτες στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, παραμένουν αρκετά ερωτήματα στα οποία αναζητούμε απαντήσεις. Ενδεικτικά, ξέρουμε ότι οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν υλικά όπως η πέτρα, ο άψητος πηλός, το ξύλο και τα καλάμια, αλλά αναζητούμε ακόμα απαντήσεις σχετικά με το πώς, για παράδειγμα, κατασκεύαζαν πήλινα τούβλα ενσωματώνοντας θαλάσσια φυτά (εικ. 1 & 2), πώς χρησιμοποιήθηκε το ξύλο στους τοίχους και στη στέγη (εικ. 3 & 4) ή πώς έφτιαχναν τόσο ανθεκτικά κονιάματα (εικ. 5).
Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα οργανώνεται το καλοκαίρι του 2023 ένα πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας. Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη και η κατασκευή ενός μικρού κτιρίου σε πραγματική κλίμακα, που θα διέπεται από τις αρχές της μινωικής αρχιτεκτονικής, καθώς και η καταγραφή φθοράς των υλικών του.
Για τη βέλτιστη διεξαγωγή αυτού του πειράματος συνεργάζονται πολλοί ειδικοί και τεχνίτες, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ξυλουργοί κ.ά. Το πρόγραμμα όμως χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας: προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα διάφορα στάδια της κατασκευής του κτιρίου! Όσοι μάλιστα έχουν γνώσεις σε τοπικά υλικά ή παραδοσιακές τεχνικές, μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην έρευνα, μοιραζόμενοι την εμπειρία τους. Η συμμετοχή όλων των κατοίκων είναι πολύτιμη και αναγκαία για την ολοκλήρωση του προγράμματος!
Το κτίριο θα κατασκευαστεί και θα παραμείνει στην πεδιάδα των Μαλίων για το χρονικό διάστημα του προγράμματος, χάρη στην ευγενική παραχώρηση γης από τον Μιχάλη Βλαχάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Στα πλαίσια ανάδειξης της βιωσιμότητας των παραδοσιακών υλικών δόμησης, το πρόγραμμα θα συνεργαστεί και με την Ένωση Αρχιτεκτόνων πηλΟίκο που έχει ενεργή δράση και μεγάλη εμπειρία σε κατασκευές με φυσικά υλικά και οικολογική δόμηση.
______________________________________________________________________
Εικ. 1 M. Lorenzon
Εικ. 2 M. Pomadère
Εικ. 3 Paul Bacoup / TiMMA
Εικ. 5 M. Pomadère