Лимфедем /лимфен оток/ - как да го лекуваме ефективно

Лимфедем /лимфен оток/ - как да го лекуваме ефективно

Как да се справяме с лимфедема

01/03/2024

А вие знаете ли кой метод за образна диагностика какъв риск носи за вашето здрав?

❗️🩺Гледайте запис от нашата Пациентска беседа "Безопасност на методите за образна диагностика и препоръки за скрининг при рака на гърдата", която се състоя на 8ми Февруари 2024!
👉Последвайте ни в Youtube и следете за следващите беседи, организирани от Българско дружество за борба с рака на гърдата и други гинекологични тумори! 🫶🫶🫶
👉 https://bbca.bg/index.php/2024/01/31/safety-and-screening/ 👈

#БДРГ

01/03/2024

Първи март е денят, в който отбелязваме традиционния български празник Баба Марта! Ден, в който изпращаме зимата и приветстваме идващата пролет.

Нека всеки от нас подари мартеничка и изпрати пожелание за здраве, щастие и благополучие. Нека този март да ни донесе нови начала, успехи и много усмивки!

Честита Баба Марта на всички! ❤️🤍❤️🤍❤️

Life 24/02/2024

Life Life е личен дневник, календар и планер на пациентките с диагноза рак на гърдата. Платформата е безценен източник на информация и хранилище на важна документация.

20/02/2024

⭐️Напомняме ви за един ценен ресурс в борбата с лимфедема!⭐️

“Как да победим лимфедема” е авторски труд на лимфолог д-р Иван Макаров. Това е изчерпателно ръководство, написано на разбираем език, което предлага ценни стратегии за управление на лимфедема. Те са базирани на последните европейски и международни консенсуси, както и на дългогодишния опит на автора в лечението на пациенти с лимфедем.

Книгата може да изтеглите безплатно от нашия сайт - https://lymphoedema-bg.org/
@последователи

19/02/2024

Скъпи приятели,

Нашата мисия е да ви подкрепяме в борбата с лимфедема. Затова непрекъснато обновяваме нашия сайт с актуална и полезна информация, която да ви помогне да бъдете по-информирани и да управлявате по-успешно своето състояние.

Днес избрахме да ви разкажем за мануалния лимфен дренаж (МЛД)- от къде идва и какво представлява. А каква е ролята му в декогнестивната терапия ще научите в следаща публикация :) Приятно четене ❤️

https://lymphoedema-bg.org/for-patients/medical-care/%d0%bd%d0%b5%d1%85%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%83%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d1%84%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%b6/
@последователи

15/02/2024

⁉️ А всъщност знаете ли как се диагностицира лимфедема? Ако не сте сигурни, прочетете повече за това на нашия сайт - https://lymphoedema-bg.org/for-patients/medical-care/%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0/
@последователи

14/02/2024

Добро утро, приятели,

В денят на любовта, искаме да споделим с вас колко значима е за нас каузата, която подкрепяме. Ние, от Българска асоциация лимфедем, сме посветени на мисията да подобрим качеството на живот на всеки пациент с лимфедем. Защото ние сами сме преживели това и знаем какво означава.

Всеки ден отделяме време и енергия, които бихме могли да посветим на нашите близки, за да защитаваме интересите на пациентите. Може би не виждате всичко, което се случва зад кулисите - препятствията, които преодоляваме, трудностите, през които преминаваме, тежките решения, които трябва да вземаме и дори сълзите, които понякога не успяваме да преглътнем. Но въпреки всичко това, ние продължаваме да се борим, защото в основата на нашата кауза е любовта към другия. Към вас.

С годините на упорита работа вече виждаме първите резултати от нашите усилия. И това е благодарение на вас, нашите последователи, които ни подкрепяте и вярвате в нас.

Благодарим ви, че сте с нас в това пътешествие. Нека продължим да се борим заедно, защото заедно сме по-силни!

Честит ден на любовта!
@последователи

13/02/2024

МЪЖЕ И ЛИМФЕДЕМ

Когато дискутираме лимфедема, често пренебрегваме факта, че това състояние не засяга само жените. От медицинска гледна точка, вероятността да развиете лимфедем след лечение на онкологично заболяване е еднаква, без значение дали сте мъж или жена . Вижте как лимфедемът влияе на по-силната половинка от човечеството на страниците на нашия сайт - https://lymphoedema-bg.org/for-patients/the-illness/%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d1%84%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d1%8a%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b5/
@последователи

Life 11/02/2024

Ракът на гърдата е сериозно заболяване, което засяга хиляди хора всяка година. Според последните данни, само в България, годишно се регистрират около 3000 нови случая. Лечението на рак на гърдата е един от основните фактори, водещи до появата на вторичен лимфедем на горните крайници. 🏥

Изследванията сочат че, приблизително 30% (в някои източници този процент достига до 50%) от пациентите с рак на гърдата ще развият лимфедем през живота си. 📈 Това означава, че всяка година се появяват около 1000 нови души, засегнати от рак на гърдата, по-големия процент от които ще развият вторичен лимфедем в първите пет години след лечението си от рак.

Това подчертава важността на ранната диагностика и адекватното лечение на рака на гърдата, както и необходимостта от по-добро разбиране и управление на последващите усложнения като лимфедема. 🎯

В този контекст, приложението “Life” 📱 представлява важен инструмент. То е създадено с цел да подкрепи пациентите с рак на гърдата, като им предоставя възможност да следят своята болест, да получават информация и съвети, както и да се свържат с общността на хора, които се сблъскват със същите предизвикателства.

Приложението може да помогне на пациентите да управляват своето заболяване по-ефективно, като им предостави важни инструменти за следене на прогреса на болестта и управление на усложненията, като лимфедема. 🛠️

Във връзка с това, приложението “Life” може да играе ключова роля в подобряването на качеството на живот на пациентите с рак на гърдата. 🌈 Ние ви насърчаваме да използвате този ресурс, за да ви помогне да се справите с предизвикателствата, свързани с вашето заболяване.

Не сте сами в тази борба! 💪💖

Приложението може да изтеглите тук - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.volasoftware.life

@последователи

Life

09/02/2024

Знаете ли, че лимфедемът не се появява при всички по един и същи начин и не протича еднакво? Това къде ще се появи първо в тялото и по какъв начин ще прогресира е свързано с вида на лимфедема. Повече за това как се появява лимфедема в разлиничте случаи може да видите тук - https://lymphoedema-bg.org/for-patients/the-illness/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8/ @последователи

Епидемиология - БА Лимфедем 08/02/2024

Имате ли представа колко хора в България страдат от лимфедем? Ние направихме опит за приблизително изчисление. Можете да разгледате получените резултати тук -

Епидемиология - БА Лимфедем Изчисляването на точния брой на пациентите с лимфедем или прогнозата за очаквания брой новозаболели за една година представлява значително предизвикателство, не ...

03/02/2024

Лимфедемът е видимо и осезаемо подуване на кожата и подкожната съединителна тъкан на определена част от тялото. Този синдром се причинява от съхранението на богата на протеини течност и отпадъчни продукти (като клетъчни фрагменти, отпадъчен материал, ракови клетки и други) в междуклетъчното пространство на кожата. Лимфедемът може да се определи като „оток (подуване) поради натрупване на лимфа в тъканите“.

Причини за възникване на лимфедем:

👉 Първичен лимфедем: Наследствено или вродено заболяване, което причинява малформация на лимфната система. Обикновено засяга краката и ръцете.
👉 Вторичен лимфедем: Възниква след увреждане на нормално функционираща лимфна система, например след лечение на онкологично заболяване.
Как можем да помогнем:

🌟 Подкрепете информираността: Разговаряйте с хора около вас за лифедема и неговите предизвикателства. Споделяйте информация в социалните мрежи и образователни събития.

🌟 Присъединете се към екипа на БА лимфедем: Сътрудничеството с организации като Българска асоциация за лимфедем (БА лимфедем) е отличен начин да помогнете. Включете се в техните инициативи, събития и кампании.

🌟 Подкрепете пациентите: Бъдете търпеливи и се отнасяйте с разбиране към хората, които живеят с лифедем. Подкрепете ги в борбата им и споделяйте полезни съвети.

Нека се обединим и помогнем на хората, които се борят с лифедем, да имат по-добър живот!

Мисия, визия и цели - БА Лимфедем 28/01/2024

Мисия, визия и цели - БА Лимфедем Научете повече за мисията на Българска Асоциация Лимфедем и как тя се ангажира да подобри животът на пациентите с лимфедем.

23/01/2024

Лимфедем и еризипел (червен вятър) - Какво трябва да знаете?

Лимфедемът е състояние, което причинява подуване в определени части на тялото поради натрупване на лимфна течност. Лимфната система е мрежа от съдове и възли, която транспортира течност, клетки и протеини в цялото тяло и помага в борбата с инфекциите. Когато лимфната система е увредена или претоварена, както често се случва при лимфедем, тя става по-малко ефективна в предотвратяването и изчистването на бактериални инфекции.

Еризипелът (известен у нас още и като „червен вятър”) е често срещана и потенциално сериозна инфекция на кожата и подлежащите тъкани, причинена от бактерии, обикновено Streptococcus или Staphylococcus. Целулитът може да засегне всяка част на тялото, но е по-често срещан в долната част на краката, особено при хора с лимфедем. Еризипелът причинява зачервяване, подуване и болка в засегнатата област, а също така може да предизвика треска, втрисане и/или общо неразположение. Ако не се лекува, еризипелът може да се разпространи в кръвообращението и други органи, причинявайки живото застрашаващи усложнения.

Хората с лимфедем са по-предразположени към развитие на еризипел по няколко причини. Първо, застоялата лимфна течност в подутите области осигурява благоприятна среда за развитие и размножаване на бактериите. Второ, влошеният лимфен дренаж затруднява имунната система да достигне до бактериите и да ги елиминира. Трето, кожата в подутите области може да е по-крехка и склонна към пукнатини, порязвания или други отвори, които позволяват проникването на бактерии.

Ето защо е много важно хората с лимфедем да предприемат превантивни мерки, за да намалят риска от еризипел, и да потърсят незабавно медицинска помощ, ако развият признаци на инфекция.

Превантивни мерки

Поемете отговорност за здравето си! Въпреки че рискът от еризипел е повишен при хората с лимфедем, има няколко превантивни мерки и стратегии за самостоятелна грижа, които свеждат до минимум вероятността от инфекция:

1. Правилна грижа за кожата - Поддържайте добра хигиена, като ежедневно почиствате кожата с мека вода и сапун. Поддържайте кожата добре овлажнена, за да предотвратите напукване.

2. Избягвайте травми - Бъдете внимателни, за да предотвратите порязвания, натъртвания или наранявания на засегнатия крайник. Използвайте ръкавици по време на дейности, които могат да представляват риск, като например градинарство или готвене.

3. Компресивна терапия - Ако е препоръчано от медицински специалисти, използвайте компресивни дрехи или превръзки, за да подпомогнете лимфния дренаж и да намалите отока.

4. Повдигане на крайника - Повдигнете засегнатия крайник, когато е възможно, за да стимулирате лимфния дренаж.

5. Редовни физически упражнения - Занимавайте се с упражнения с ниска степен на въздействие, за да стимулирате кръвообращението и да поддържате здравословно тегло.

6. Бърза грижа при нараняване - Погрижете се незабавно за всички порязвания, драскотини или рани. Почистете мястото, нанесете антисептик и го покрийте със стерилна превръзка. Приемане на антибиотици, както е предписано от Вашия лекар. Ако имате анамнеза за повтарящ се еризипел, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате профилактично антибиотици, които са предназначени за предотвратяване на инфекции. Спазвайте инструкциите на Вашия лекар относно дозата, продължителността и страничните ефекти на антибиотиците и не спирайте приема им без да се консултирате с Вашия лекар.

Ранно разпознаване и лечение на еризипела.

Ако забележите каквито и да е признаци на еризипел, като зачервяване, необичайна топлина, подуване или болка в засегнатата област, треска или втрисане незабавно се свържете с Вашия лекар. Не изчаквайте симптомите да се влошат или не се опитвайте да ги лекувате сами. Еризипелът има склонност да прогресира бързо и може да стане опасен, ако не се лекува правилно. Вашият лекар ще ви предпише антибиотици за лечение на инфекцията и може също така да ви посъветва да почивате повече, да повдигате засегнатия крайник и да поставяте студен компрес на засегнатата област. Следвайте внимателно инструкциите на лекаря и завършете курса на антибиотиците, дори и да се чувствате по-добре.

Лимфедемът и еризипелът са хронични и предизвикателни състояния, които могат да повлияят на качеството ви на живот. Въпреки това, с подходящи грижи и превенция, можете да намалите риска от усложнения и да живеете добре с лимфедем. Не забравяйте, че не сте сами и че има много ресурси и групи за подкрепа, които да ви помогнат да се справите с лимфедема и еризипела. За повече информация можете да посетите сайтът на Българска Асоциация Лимфедем, както и групите ни във Фейсбук

22/01/2024

Да започнем подобаващо новата седмица ;)

21/01/2024

Може ли сентинелната биопсия да помогне за намаляване риска от появата на лимфедем след лечение на онкологично заболяване?

Да бъдеш изправен пред диагнозата на онкологично заболяване е предизвикателство, изискващо решителност и добре обмислени решения. Когато ви предстои такова лечение, разбирането на възможностите и последствията от тях са от съществено значение, касаещи качеството ви на живот в бъдеще време.

Лимфедемът е един от най-често срещаните странични ефекти на лечението на онкологичните заболявания. Това е хронично, прогресиращо заболяване, което се характеризира с оток на ръцете, краката или други части на тялото, причинено от нарушаване на транспортната функция на лимфната система. Лимфедемът може да се развие след хирургично отстраняване на лимфни възли, радиотерапия или химиотерапия, които са често използвани методи за лечение на различни видове рак. Той може да доведе до болка, тежест, ограничаване на движението, остри инфекции и значително намаляне качеството на живот на пациентите.

За да се предотврати или намали риска от лимфедем, е важно да се избере подходяща хирургична процедура, която да отстранява минимално количество лимфни възли, необходими за диагностициране и стадиране на рака. Една такава процедура е сентинелната биопсия, при която се отстранява първият лимфен възел, към който е вероятно ракът да се разпространи от първичния тумор. Този възел се нарича сентинелен, което означава “страж”. Ако в него няма ракови клетки, то се счита, че останалите лимфни възли също са чисти и не е нужно да се отстраняват. Ако в него има ракови клетки, то трябва да се направи по-широка дисекция на лимфните възли. Тази процедура е стандарт в Европа повече от 15 години при пациентите без метастази в лимфните възли, а от скоро вече може да се прилага и при пациенти с 1 или дори 2 възела с метастази.

Сентинелната биопсия има редица предимства пред други видове биопсии или дисекции на лимфните възли. Тя е по-малко инвазивна, по-точна, по-безопасна и по-икономична. Тя също така може да намали риска от възникване на лимфедем, тъй като лимфната система се запазва в голяма степен ненарушена. Според някои изследвания, рискът от лимфедем след сентинелна биопсия е около 5%, докато след дисекция на аксиларни лимфни възли е около 20% или дори повече. Освен това по-малкият обем на операцията и по-малкото засегнати тъкани обикновено водят до по-бързо възстановяване след сентинелната биопсия, по –малко отоци и неудобства за пациентите.

За жените в активна възраст, които се подготвят за хирургично лечение поради онкологично заболяване, сентинелната биопсия предоставя нови възможности. Тя не само намалява риска от лимфедем, но и дава по-голяма свобода и контрол върху процеса на лечение.

От изключително важно значение е жените да бъдат информирани за своите опции и възможности на време. Разбирането на тези аспекти преди операцията позволява да се направят информирани решения за пътя към възстановяването.

Въпреки това, сентинелната биопсия не гарантира, че няма да се развие лимфедем, тъй като има и други фактори, които могат да повлияят на това, като например типът и дозата на радиотерапията, инфекции, травми или хирургически компликации. Затова е важно да следите за признаци на лимфедем, като оток, тежест, напрежение, болка или обрив, и да се консултирате с лекар, ако имате такива. Също така е препоръчително да се спазват мерки за превенция и лечение на лимфедем, като избягване на травми или натиск върху засегнатата зона, носене на компресивни дрехи или бинтове, масаж, лимфна дренажна терапия, физически упражнения и поддържане на здравословен начин на живот.

Сентинелната биопсия е съвременна и ефективна процедура, която може да помогне за намаляване риска от появата на лимфедем при лечение на онкологично заболяване. Тя обаче не е подходяща за всички пациенти и трябва да се извършва от квалифицирани и опитни специалисти. Ако имате въпроси или съмнения относно тази процедура, не се колебайте да се свържете с вашия лекар или онколог.

За повече информация и ресурси, посетете сайта на Българска асоциация лимфедем https://lymphoedema-bg.org/ и нашите страници във Facebook. Там ние продължаваме да ви предоставяме актуална информация и подкрепа.
Сентинелната биопсия е само една от темите, които разглеждаме, за да помогнем на пациентите да вземат информирани решения за своето здраве.

Живот без Лимфедем ❤

Споделете тази информация с вашите близки и здравни специалисти и не се колебайте да зададавате въпроси. Вашето здраве е наш приоритет.

Всички заедно можем да създадем по-добър път към възстановяване след онкологично лечение,

20/01/2024

Намаляване на риска от лимфедем след лечение на онкологично заболяване

Скъпи приятели,

Въпросът как да намалим риска от появата на лимфедем след лечение на онкологично заболяване е тема, която не бива да бъде пренебрегвана и подценявана. Предварителната грижа и обострено внимание могат да направят значителна разлика в живота ви след борбата с онкологията. Това е комплексен проблем изискващ грижа, ангажираност и обмен на знания. В следващите редове ще ви представим практични съвети и насоки, които могат да помогнат в предотвратяването на лимфедема и поддържането на оптимално здравословно състояние след лечение на онкологично заболяване.

👉1. Заедно сме по-силни:

Стремежът към подкрепа и информация е ключов, затова споделяйте този пост с онези, които могат да се възползват. Сближаването в общността ни прави по-силни и ни дава възможността да споделяме опит и съвети.

👉2. Редовни медицински прегледи:

Първата стъпка към контролиране на риска от лимфедем са редовните медицински прегледи. Обсъдете с лекаря си периодични проверки и самопроверки, които могат да помогнат за ранното откриване на проблема.

👉3. Заложете на физическата активност:

Физическата активност е ключов елемент в борбата срещу лимфедема. Редовните упражнения подпомагат лимфния поток и поддържат тялото в оптимална форма. Заложете на дълги разходки, плуване и физически упражнения без да се претоварвате.

👉4. Здравословно хранене:

Включете в хранителния си режим храни, богати на антиоксиданти и магнезий. Тези елементи се считат за благоприятни за лимфния поток. Ограничете солите и поддържайте хидратацията си на оптимално ниво.

👉5. Контрол на теглото:

Поддържайте здравословно тегло, тъй като излишното тегло увеличава риска от лимфедем. Оптимизирайте индивидуалния си план за хранене и физическа активност.

👉6. Лимфна дренажна терапия:

Посетете специалист, който да ви научи да правите самостоятелен лимфен дренаж . Този масажен метод подпомага лимфния поток и може да бъде включен във вашата рутинна грижа.

👉7. Осигурете си психологическа подкрепа:

Появата на лимфедем след лечението на онкологично заболяване може да има тежки емоционални последици. Търсете подкрепа от близки, приятели или се включете в групи за споделяне на опит.

👉8. Грижа за кожата:

Задържането на влага в кожата е от съществено значение. Използвайте хидратиращи кремове, предпазвайте се от наранявания и следете за промени в цвета или текстурата на кожата.

Този пост е покана към сътрудничество и споделена грижа. Споделете своите съвети и опит в коментарите, за да помогнем на всички, които се борят с това предизвикателство в момента. Заедно сме по-силни и заедно можем да подкрепим тези, които водят борба с лимфедема.

Благодарим ви за вашата ангажираност и споделената грижа!

Photos from Българско дружество за борба с рака на гърдата/ BBCA's post 31/07/2023
01/07/2023

Момичета, напомням, че в момента върви организираното от д-р Мариела Василева събитие за пациентското застъпничество. Ако вече сте си направили регистрация, последвайте линка и се присъединете към нас. Участието на пациента в процеса на лечение е нашия начин получим най-адекватната за нас подкрепа.

Вижте как се прави това.

14/06/2023

Мили дами, д-р Александра Ровная ще води курс за терапевти по декогнестивна терапия в Букурещ от този петък. Можете да използвате възможността, че е на близо за консултация с нея или ако владеете английси език и имате медицинксо образование, може да се запишете и да преминете курса при нея.

Ако проявявате интерес, пишете ми, за да ви свържа с нея.

Photos from Лимфедем /лимфен оток/ - как да го лекуваме ефективно's post 13/06/2023

Никой не бива да се отказва, защото не знае какво го очаква през утрешния ден.

Спомням си деня, в който реших да създам тази страница, с цел да споделя това, което бях научила до тогава за лимфедема, с който ми се наложи да съжителствам по неволя, за да мога да помогна с информация на всички, които се нуждаеха от нея.

От тогава минаха 4 години. Това което тогава ми се струваше невъзможно, днес е повече от реално. Липсата на информация за заболяването отдавна е само лош спомен. Днес съм горда да споделя, че наши представители на БА Лимфедем присъстват на единадесетата конференция на Международната Рамка по лимфедем в Нотингам. Ще разкажат за нас, ще чуят опита на останалите рамки по лимфедем и знам, че много скоро лимфедемът ще бъде заболяване, което ще може да бъде контролирано успешно и с лекота

COST – GYNOCARE 04/06/2023

COST – GYNOCARE Сайт за професионално ангажираните с диагностиката и лечението на рака на гърдата и пациенти

22/05/2023

По-малко от 4 седмици ни делят от началото на конференцията на ILF в Нотингам.

Ако не можете да присъствате на място, но имате желание да се присъедините към това значимо събитие можете да го направите онлайн като заявите своето участие тук - https://www.lympho.org/virtual-conference

Виртуалното присъствие е на цена от £150 на човек и ще може да се гледа в продължение на 6 месеца след края на конференцията.

Присъедини се към нас – БА Лимфедем 03/04/2023

Имате лимфедем и обмисляте дали да се присъедините към пациентска организация, която споделя вашите проблеми?

Тук ще намерите няколко основателни причини да се присъедините към нас 🥰

Присъедини се към нас – БА Лимфедем Много пациенти с хронични заболявания се питат има ли нужда да се присъединят към пациентска организация. Ако изберат да се включат към коя организация да се насоч....

28/03/2023

Александра Ровная и нейният съпруг Андрея Дамато стартираха своя общ сайт, който със сигурност ще се превърне в любимо място пълно с полезна информация за пациентите с лимфедем :)

It is with great pleasure we announce our full website :

Https://physiolympha.com

there will be frequent updates about Physiotherapy, Lymphoedema, and other issues! Feel free to subscribe, and comment on which subjects you would like us to write about!

The website is both in English and Russian. Please excuse if some articles will show up both in English and Russian. Unfortunately, until now it does not allow filtering between both languages but we hope that you will find the website useful.
Future events, courses and information can also be found on it!

Какво представлява сентинелната дисекция на лимфен възел? 17/03/2023

Сентинелната биопсия е съвременен метод на хирургична интервенция, който има за цел да минимизира риска от появата на лимфедем.

Преди операцията се посъветвайте с хирурга, дали този метод е приложим във вашия конкретен случай.

Какво представлява сентинелната дисекция на лимфен възел? (биопсия на сентинелни лимфни възли) Раковите заболявания могат да се разпространяват в тялото по различни пътища – чрез кръвта, по съседтво или чрез лимфата. Ракъ....

Рак на гърдата – превенция и лечение - Българска национална телевизия 16/03/2023

Интервю на д-р Мариела Василева в "Денят започва" по БНТ1

💛🧡

Рак на гърдата – превенция и лечение - Българска национална телевизия Днес в предаването ще говорим за рака на гърдата – най-честото онкологично заболяване сред жените по цял свят. С д-р Мариела Василева ще обсъдим профи...

Videos (show all)

Останал ми е навик, още от далечната 2012 г, когато за първи път се сблъсках с лимфедема, а информацията за това заболяв...
Лимфна система
Вдъхновяващият опит на Румъния
Особенности в подбора  на компресивния трикотажа за пациенти с лимфедем
Кога да изберем система за бандажиране тип  и кога
Разликата меджу плоска и кръгла плетка при компресивния трикотаж

Website