Елена Сундари - терапия и консултации

Елена Сундари - терапия и консултации

Пространство за личностно израстване и трансформация

09/10/2023

"Животът ще ви пречупи. Никой не е способен да ви предпази от това. Това ще се случи, дори и да останете сами, тъй като самотата ще ви пречупи по свой начин с копнежа за топлина, разбиране, приемане.

Трябва да обичате. Трябва да чувствате.
Това е причината да сте тук. Тук сте, за да рискувате сърцето си. Тук сте, за да бъдете погълнати.

И ако стане така, че се пречупите, предадат ви, изоставят ви, или усетите беглия полъх на смъртта, седнете до ябълково дърво и се заслушайте как ябълките падат навсякъде около вас на купчини, прахосвайки безценната си сладост.

Кажете си, че сте вкусили толкова, колкото сте могли."

~'The Painted Drum'

08/10/2023

“Падането е част от живота, ставането е отново живот”

🌸Благодарение на: «Енергийно изчистване и трансформация”🌸

4-те ЗАКОНА НА ЖИВОТА

- Първият казва:
„Човекът, който пристига, е правилният човек“, тоест никой не влиза в живота ни „случайно“, всички хора около нас, които взаимодействат с нас, са там за нещо, за да ни накарат да се учим и да продължим напред във всяка ситуация.

- Вторият закон гласи:
"Това, което се случва, е единственото нещо, което може да се случи." Нищо, нищо, абсолютно нищо, което ни се случва в живота, не би могло да бъде иначе.
Дори и най-малкият детайл.
Няма: "ако бях направил такова нещо, щеше да се случи друго ...". не.
Това, което се случва, е единственото, което може да се случи, и трябва да бъде така, за да научим съответния урок и да продължим. Всяка ситуация в живота ни е перфектна, въпреки че умовете и егото ни са устойчиви и не желаят да го приемат.

- Третия гласи:
„Всеки момент, който започва, е подходящият момент“.
Всичко започва в посочения час, нито преди, нито след.
Когато сме готови да започне нещо ново в живота ни, това е мястото и времето, от където ще започне.

- А четвъртият:
„Когато нещо свърши, свършва“.
Съвсем просто.
Ако нещо е приключило в живота ни, това е за нашата еволюция, така че е по-добре да го пуснем, да вървим напред и да продължим напред, вече обогатени с този опит.

Мисля, че не е случайно, че четеш това, ако този текст е попаднал в живота ти днес. Нито една капка дъжд никога не пада на грешното място ”.
„Идва време в живота ти, когато се отдалечаваш от цялата драма и хората, които вярват в нея, обграждаш се с хора, които те карат да се смееш.
Забравяш лошото и се фокусираш върху доброто.
Обичай хора, които се отнасят добре с теб и се моли за тези, които не го правят.
Животът е твърде кратък, за да бъдеш всичко друго, но не и щастлив.
Падането е част от живота, ставането е отново живот“.

от Нета

07/10/2023

"Никога не искайте нищо! Никога не искайте нищо и особено от тези, които са по-силни от вас. Те сами ще предложат и дадат всичко!"
Никога не искайте пари!
Не искай любов
Не искайте клетви или обещания.
Не изисквайте от човек това, което ви харесва.
Не искайте истината...и не я изтласквайте насила.
Не искайте това, от което се нуждаете!
В края на краищата... това, от което се нуждаете, е това, от което се нуждаете...Въпросът е имаш ли нужда да просиш.
Какво ще ти дадат, ако не поискаш?
Това е истинското желание.
Никога не искай нищо...
И гледай смело какво ще получиш без да искаш нищо в замяна?..Мнозина се страхуват, че ако не изискват, ще загубят ресурса си за задоволяване на нуждите...
Не искай нищо...
никога...
И вижте какво всъщност получавате...
"Майсторът и Маргарита", Михаил Булгаков

06/10/2023

"Ако не сте подготвени да грешите, никога няма да измислите нищо оригинално"

04/10/2023

"Нищо, което обичаш, не е изгубено. Не съвсем. Нещата, хората - винаги си отиват, рано или късно. Не можеш да ги задържиш, както и лунната светлина. Но докоснали ли са те, ако са вътре в теб, значи пак са твои.
Единствените неща, които някога наистина имаш, са тези, които държиш в сърцето си. "
Брус Ковил
Credit: Безусловна любов

28/09/2023

Via Безусловна любов

Кога губим енергия?
Ако кажеш „Липсваш ми“ или "Много си ми скъп", а другият не отвърне с нещо подобно, енергията се губи...
Ако прегърнеш много силно, а другият не откликне, енергията се губи...
Ако сготвиш нещо вкусно и – когато го споделиш с любов – другият не го вижда и не го оценява, енергията се губи...
Ако искате да изразите себе си - с обич - а другият не ви разбира, енергията се губи...
Ако искате да помогнете, а другият не ви позволява да помогнете, енергията се губи...
Енергията трябва да тече свободно, като възходяща спирала. Ако това не се случи, ще има загуба на енергия и най-очевидното нещо, което е - ще се чувствате тъжни, уморени и отпаднали.
Много е важно да общуваме и да сме свързани с хора,които не само взимат от нас,но и дават.Такива,които ни разбират,обичат ни и по този начин ни повдигат.

24/09/2023

Via “Приказно училище”

Знаете ли какво е основното значение на израза "Баба Яга" - това е прамайката, която е родила Бога на огъня Агни.
В по-късни времена това е богиня, която събирала сираци и ги "пекла" - добавяла ги в пещите на първичния огън на любовта.
Но както ни е кзано най-вече Баба Яга е зла....

"Когато една девойка идва при Баба Яга и я пита как да намери сродната си душа, Баба Яга не я съветва да има постоянно издуто дупе, патешки устни и съблазнителна походка.
Тя я изпраща да опознае агресивността си, да оплаче болката си, да намери пътя си и за ... мъниста от тюркоаз. Защото мънистата са красиви.

Когато една девойка дойде при Баба Яга и заплаче, че всички други девойки наоколо са красиви и само тя е ужасна, Баба Яга не ѝ дава хапче за подмладяване, намаляте на тегло, за поправка на нос с гърбица и дупе с целулит.
Тя си мърмори под носа: "Момичето пак е яло черници" и й дава да смърка тинктура от блатно кокиче. От нея ѝ текат сълзи, а носът ѝ щипе. Но зрението на девойката се подобрява забележимо и тя вече може да види красотата си.

Къде отива силата?
Когато една изтощена девойка дойде при Баба Яга и се оплаче, че е уморена, няма никакви сили, а има много работа, Баба Яга не ѝ казва как да оптимизира управлението на времето си, за да има повече възможности и не ѝ чете позитивни твърдения срещу умората.
Тя сплита плитките на девойката и я води на затоплена баня. След банята я увива в топло одеяло, приготвя ароматен чай с горски ягоди и пита девойката къде отиват силите ѝ. А девойката открива колко много добро се старае да прави на хората, как носи това, което другите трябва да носят, как се опитва да накара всички около нея да се чувстват добре. И каква цена плаща за това.

Вълшебната сфера
Когато една девойка идва при Баба Яга и казва, че е изгубила пътя си, Баба Яга не бърза да ѝ даде заветното ключе, което ще ѝ покаже правилния път. Тя напарва девойката в банята и я пои с ароматен чай с мащерка. Старицата знае, че банята пречиства тялото, а разговорът - душата, затова казва на девойката: "Разкажи ми!".
И старицата знае, че отначало думите ще бъдат гневни, жлъчни, после жалостиви и едва в самата дълбочина ще се намерят думите нежни, съкровени. Девойката ще се разплаче. Със сълзите ѝ ще падне воалът от очите ѝ, а от душата ѝ - облакът.
Сега вече можеш да дадеш вълшебната сфера на девойката. Крайно време е.

Тъмното време
Когато девойката дойде при Баба Яга и заплаче, че тъмна тъга се е промъкнала в сърцето ѝ и се е свила там като змия, старицата не ѝ предлага да облече ярки дрехи и да слуша диви песни. Тя запалва огън в огнището, вари чай с боровинки и под тихото пращене на дървата в огъня пита девойката за онова, което отдавна е мъртво, но никога не е погребано, никога не е оплаквано. За това, че е време да се пусне, но няма сили. Разказва й за тъмното време, когато дървото губи последното си листо, без да знае нищо за пролетта; за времето, когато външният живот спира, за студът и празнотата вътре в него; за страха, че това ще е завинаги; за вярата, че пролетта непременно ще настъпи и нови листа ще израснат там, където старите са паднали.
И тя говори за мъниста. Тюркоазени мъниста. Защото мънистата са красиви."

Подарък от Аида Марковска 🙏🏻

24/09/2023

Via Антон Тодоров

ПРАВИЛОТО НА 5-ТЕ "ЗАЩО?"
Основателят на компанията Toyota, Сакити Тойода, постоянно използвал правилото на 5-те "защо”. Във всички неясни ситуации той прилагал метода, който винаги му помагал.
Ето го и правилото.
Например: Защо искам кожено палто?
Питам се: Защо искам кожено палто? Това е първото „защо”. Отговарям си: Защото искам да направя впечатление.
О кей, второто „защо”: Защо искаш да направиш впечатление? Отговорът: Защото искам да ми обърнат внимание.
Третото „защо”: Защо искаш да ти обърнат внимание? Отговорът: Защото се чувствам неуверено.
Четвъртото „защо”: Защо се чувстваш неуверено? Отговор: Защото не мога да се реализирам, защото се заседявам на едно място.
Петото „защо”: Защо не можеш да се реализираш? Отговор: Защото нещата, които правя, не ми харесват.

И сега, кажи ми какво общо има коженото палто с това? 😁
--------------------
Сакити Тойода учи, че в отговора на петото „защо” се крие първоначалната причина, която на пръв поглед може и да не си личи. Петото „защото” извежда на бял свят онова, което е скрито. Може да се каже, че петото „защото” е истинското ви Аз. Това е много деен начин да проверим какво всъщност крием, от какво се страхуваме и какво дори не смеем да признаем пред себе си, какво в действителност искаме и кое е само прах в очите.

20/09/2023

Изоставяне...
Всички биват изоставени някой ден.
И когато казвам изоставяне, нямам предвид просто необикновен или травматичен акт от миналото. По-просто е, но също боли.
Всички сме били изоставени по средата на врява.
В началото на проект.
В удоволствието от постигнатото.
В най-малко очаквания момент.
В най-очаквания момент.

Понякога се случва да се обърнеш и да няма кой да ти избърше сълзите, кой да те потупа по гърба, кой да ти намигне, когато нещо е наред и кой да ти избърше коленете, ако паднеш на тревата.

Всички знаем колко е самотно, когато се чувстваме сами.
Защото всички сме били изоставяни някога.
И тогава сме открили много тъжна тайна, палиативен акт, който да прикрие това добре.

Виждаме хора, които изяждат мъката си, поглъщайки кутия цигари,
други, които тичат и тичат като луди, за да видят дали вятърът в лицето им издухва тази дупка в гърдите им.

Хора, които гризат ноктите си заедно с парализиращи нерви и тревожност.
Пакети бисквитки, които свършват в устата ви, без да имате представа, че това, което се опитвате да убиете, не е глад.
Или поне не такъв глад.

Деца, които си пробиват носа и вените, с нещо случайно, което ги отвежда в друга реалност за няколко часа.
Другото започва да играе това, което нямаш.
Натрапчиво ще купувате неща, от които не се нуждаете, за да се почувствате малко живи за момент.
И ще остана да гледам филм, който тайно ми позволява да плача, гледайки навън, което не ми се гледа навътре.

Просто ние сме толкова прецакани със себе си, че когато сме най-зле, тогава се наказваме най-много.
Защото всичко, което ядеш, те изяжда.
Прави те по-зле.
Добавя към изоставянето, чувството за вина, че правиш нещо, което знаеш, че не е истинско.
Което не е това, което искаш.
Не се ядеш, защото си гладен.
Не се опияняваш за удоволствие.
Не спиш с тази жена от любов.
Тапас.
Криеш се.
Сваляш килима.
Затваряш очи.
Слагаш намордник и слушалки, за да не си чуваш сърцето.

Осъзнайте се.
Вие се самоизяждате.
И може би тайната се крие в това да спреш.
В чувството.
Да запомниш, че в това изоставяне това, което ти липсва, е това, което трябва да търсиш: любовта.

Може би е време да поискаш тази прегръдка.
Да легнеш на коленете на майка си.
Да покажеш лицето си и да се обадиш, казвайки, да, кълна се, имам нужда от теб.

Сега.
Не след това.
Сега.
Отиди в онази къща.
Говори с всеки, който те слуша.
Плачи, крещи, кажи, искай и давай.
Сега!

Жонглирането насред объркването има само един резултат.
Резултат, който няма да заздрави раната, която кърви, защото я покриваш с лейкопласт.
И лейкопластът не лекува.
Лейкопласите прикриват.
И вие много добре знаете, че покритата болка не е излекувана болка.
За малко.

Погледнете се в огледалото на душата си.
Спрете.
Погледнете какво ви липсва и излезте и го потърсете там, където мислите, че наистина можете да го намерите.
Не пърхайте като муха върху празни чинии.
Поискайте каквото ви трябва, ако видите, че не можете да го направите сами.
Защото няма по-лошо изоставяне от това, което човек сам си причинява.

Не си играйте с това.
Нямате право.

Автор: Лорена Пронски чрез Sol Kin
Обичаме❣️

11/09/2023

НЕЩА, КОИТО ТЯЛОТО НИ КРЕЩИ, КОГАТО ДУШАТА МЪЛЧИ

1. Болки в стомаха
Стомахът "боли", когато гневът не излиза, по този начин се проявява концентрацията на жлъчката .

2. Възпалено гърло
Възпаленото гърло "изгаря", когато не е възможно да се изразят страданията, потиснатите чувства.

3. Настинка
Болестта е "конфликт" между личността и душата. Много пъти имате настинка или хрема, когато тялото не плаче.

4.Диабет
Диабетът "нахлува", когато са налице самота и липса на обич.

5. Затлъстяване
Тялото "напълнява", когато недоволството ни стегне, когато не сме доволни от това, което имаме и вместо да направим нещо, за да се подобрим, ние само се самообвиняваме и се изпълваме с негативни неща.

6. Високо кръвно налягане
Натискът се "покачва", когато страхът ви държи в плен и тревожността расте, няма нищо по-лошо от несигурността, която също причинява това състояние, както и прекомерният стрес и липсата почивка за психиката.

7. Неврози
Неврозата "парализира", когато вътрешното дете изчезне и престане да вижда добрата и практична страна на живота, когато нахлуят предразсъдъци.

8. Треска
Треската "загрява", когато защитните сили експлоадират на границите на имунитета.

9. Главоболие
Главоболието „подтиска“, когато съмненията се засилят, когато ни завладее стрес и особено когато сме много близо до негативен и вреден за здравето ни социален кръг. Излезте от него!

10. Болки в гърба
Гърбът ни "боли" когато искаме да бъдем протагонисти на всичко, да бъдем във всичко и дори в това, което не ни засяга. Трябва да се научим да се занимаваме с нашите си дела и да не се намесваме в живота на другите, това може да ни създаде проблеми, които не ни принадлежат.

11. Болки в коляното.
Коленете "болят", когато гордостта ви не се огъва, това ви казва, че търпите твърде много, някаква ситуация, която трябва да приключите незабавно.

12. Болка в гърдите
Гърдите се „стягат“, когато гордостта ни поробва, когато сме прекалено сковани и не се учим да бъдем гъвкави, когато вярваме, че единствената ни истина е тази, която си струва и поставяме начина си на мислене над всичко, без да си даваме възможност да научим нови гледни точки.

13. Болка в сърцето
Сърцето се „разхлабва“, когато смисълът на живота сякаш свърши, когато сме направили неща, с които не се гордеем и по определен начин сме засегнали други хора.

чрез Sol Kin
Превод от испански: Стелиян Рашков за Енергийно изчистване и трансформация

06/09/2023

СПОРЕД ВЕДИЧЕСКОТО ЗНАНИЕ , НИЕ УСИЛВАМЕ ЕНЕРГИЯТА СИ , КОГАТО :

- гладуваме ,

- изпълняваме дихателни упражнения ,

- уединяваме се ,

- дадем обет за мълчание за известно време ,

- разхождаме се край морето , в планина , съзерцаваме красиви пейзажи ,

- занимаваме се с безкористно творчество ,

- възхваляваме достойна личност за възвишените й качества и постъпки ,

- смеем се , радваме се , усмихваме се от сърце ,

- помагаме безкористно на някого ,

- проявяваме скромност ,

- молим се преди хранене ,

- ядем продукти пълни с прана (жизнена енергия) – плодове , зеленчуци , каши

- спим от 10 вечер до 5 часа през нощта (през другото време нервната система не си почива , колкото и да спим),

- ПРАВИМ МАСАЖ ПРИ ХАРМОНИЧНА ЛИЧНОСТ или си правим самомасаж ,

- обливаме се с хладка вода , особено сутрин (по-голям ефект се получава , ако сме стъпили на земята),

- пожертваме от своето време и пари ,

- приемаме несправедливостите спокойно , защото осъзнаваме , че всичко става с причина . Независимо дали я знаем или не .

Превод от руски : Т. Темелкова

Осъзнат мъж / ОСЪЗНАТ МЪЖ

#осъзнатмъж #енергия

31/08/2023

Credit: Безусловна любов

Майка ми имаше много проблеми. Не спеше добре, тревожеше се за бъдещето на всички, беше раздразнителна, сърдита и огорчена. Беше изтощена, сякаш на ръба на силите си. Често боледуваше, работеше много, докато един ден изведнъж нещо се промени.
Положението беше същото, но майка ни беше различна.
Тогава баща ми ѝ каза:
- Три месеца търся работа и нищо не намерих, отивам да пия няколко бири с приятели.
Майка ми каза:
- Всичко е наред, прави каквото си решил.
Брат ми ѝ каза:
- Мамо, не се справям добре по всички предмети в университета...
Майка ми каза:
- Добре, опитай да се подобриш и да минеш, не успееш ли ще повториш семестъра, но ти ще си платиш таксата.
Сестра ми ѝ каза:
- Мамо, ударих колата.
Майка ми каза:
- Добре дъще, закарай я в сервиз, намери начин да платиш ремонта и докато я направят, ползвай автобус или метро.
Снаха ѝ каза:
- Майко, идваме да прекараме няколко месеца с теб.
Майка ми каза:
- Добре, настанете се на дивана в хола и потърсете одеала в килера.
Всички в къщата се събрахме нетърпеливи да видим защо мама реагира така.
Подозирахме, че е била на лекар и са ѝ изписали хапчетата
"Не ѝ пука" от 1000 мг.
Вероятно доктора беше предозирал?
След това решихме единодушно, че ще приложим някаква „интервенция“ на майка ни, за да я отървем от всяко възможно пристрастяване, което може би е развила покрай антиревматичното си лечение.
Но за голяма наша изненада тя заговори спокойно и обясни следното:
❤ Отне ми много време, за да осъзная, че всеки човек е отговорен за собствения си живот
❤ Отне ми години, за да открия, че моята тревожност, моята депресия, моята смелост и моето безсъние, не решиха вашите проблеми, но влошиха моите.
❤ Не отговарям за действията на другите, отговарям единствено за реакциите си към тях.
❤ Затова стигнах до заключението, че мой дълг към себе си и вас е да запазя спокойствието си и да оставя всеки да решава за своето такова и за пътя си занапред.
❤ Ходих на уроци по йога, медитация, чудеса, човешко развитие, тренинги и академии за щастлив живот, гонгове, коучове, вибрации и невро-езиково програмиране и във всички тях открих общ един знаменател.
❤ В крайна сметка всички те водят до една и съща точка!
❤ А тя е, че мога да коригирам само себе си. Длъжна съм само и единствено на себе си.
❤ Вие имате всички ресурси необходими, за да подредите и подобрите животите си.
❤ Мога да ви дам съвета си само когато ме попитате, а от вас ще зависи дали ще го следвате или не.
❤ И така, отсега нататък, аз преставам да бъда:
~ контейнерът на вашите отговорности,
~ торбата на вашата вина,
~ мияч на вашите съжаления,
~ защитник на вашите грешки,
~ стената на вашите похвали,
~ пазител и вечно напомнящ ви човек за вашите лични задължения и отговорности,
~ човека, който трябва да решава вашите проблеми
❤ Обявявам всички ви за независими и самодостатъчни възрастни
Всички в къщата на мама останаха без думи...
Но истината е, че от този ден семейството започна да функционира по-добре, защото всеки в къщата знае точно какво трябва да направи когато е недоволен.

18/08/2023

Credit: Mia Petrova

Човешките същества не виждат изобилието, което им предлага животът всеки ден. Това изобилие не е идея, а много същностна съставка на живота.. изобилие на светлина, изобилие на пространство, изобилие на дървета, изобилие на вятър, изобилие на елементи. Но човешките същества винаги искат онова, което не е там, те искат 'утре', те искат повече или по-малко.

В изобилието няма повече или по-малко, изобилието е всичко наведнъж, защото докато умреш винаги имаш всичко. Тази Вселена, включително и вие, ми принадлежите. И когато аз умра, ще умрете с мен. Никой няма да ви види после по начинът, по който ви виждам аз. Това е природата на индивидуалния дух.. докато не загубиш всичко, имаш живота и всичко, което той носи.. изобилието не е за онова, което е всекидневно.

Вижте, емоционалната интелигентност е за поетичния дух, защото начинът, по който духът бива изразен в историята често е чрез поезия, изкуство, музика, тишина, релаксация. Но ако ти разбираш своите емоции и си търпелив с тях, тогава можеш да живееш всеки ден и всеки миг от живота ти да бъде изпълнен с изящество. Това е състояние, в което ти не измерващ онова, което можеш да изгубиш или спечелиш. Без страх. Без страх. Освен, ако нещо не провокира нервността от възможна опасност.. нещо, което да повиши вълната.
Твоята емоционална чаша просто ще се напълни отново. Това винаги се случва, защото животът е вълнуващ и е пълен със страст за нещо. Но трябва да си наясно какъв смисъл открива страстта ти за теб.. тя 'говори' за това кой си ти, не другите. Това е твоята собствена страст за живота.. не емоционалната ти привързаност към някого и не обсесията за дадено преживяване. Това е просто страст за живот.. да се почувстваш отново жив.

Това е емоционална интелигентност - да оставиш ума ти да създаде разделение : моят живот и твоят живот. Има живот и това е, което аз мисля за живота. Не е философия. Няма истина, която можеш да превърнеш във философия. Това не е истина, която можеш да дискутираш. Това е моята жива истина. Това е истината на това, че те обичам сега и също истината, че искам да бъда сам в друго 'сега'. Това дори не значи, че те мразя.. това значи, че мразя да бъда с теб, когато се промени вълната.

Ако просто мога да си тръгна, няма да има нужда да те мразя. Просто значи, че имам нужда да се изчистя от любовта ти, така че да мога да се върна с чистотата на моята. И така любовта ни няма да ни прави съ-зависими и да ни кара да се чувстваме по-малко значими отколкото сме всъщност.

А да се случи онова, което е предопределено. И да ни даде крила и да вярваме, че човешкия дух се проявява чрез нас.

~ Алокананд Диаз

25/07/2023

Via Женски енергийни практики /Марина Бошева/

"Обичай се достатъчно... за да знаеш кога да си тръгнеш... Да знаеш от кого е необходимо да си тръгнеш... Тръгни си от всеки, който те кара да се чувстваш недостатъчен и не на място в кожата си... От всеки, който се опитва да те унижи... подцени... да омаловажи и принизи съществуването ти, опитвайки се да издигне себе си на пиедестал.... От всеки, който те кара да го чакаш и не зачита, че и твоето време е безценно, точно колкото е и неговото...
Не заслужаваш да бъдеш поставен на изчакване... Не заслужаваш да бъдеш план Б и да те държат на полусъединител... Бъди си приоритет и не позволявай на друг да се превърне в твой такъв...
Тръгни си от всеки, който злоупотребява с търпението ти... Престани да правиш компромиси, които отсрещната страна дори и не си помисля да направи...
Тръгни си от всеки, който краде от щастието ти, защото животът е дълъг, колкото премигване и не си заслужава да го изживееш по друг начин, освен с усмивка на лицето и в хармония със себе си... Не си заслужава да го интоксикираш с натрапчиви мисли и неприятни усещания...
Тръгни си дори тогава, когато е трудно и когато си мислиш, че светът ти ще се срине... Тръгни си и буквално, и метафорично...
Тръгни по обратния ход на мислите си и изрежи част от картината там...
Тръгни си дори тогава, когато обичаш... Защото себе си трябва да обичаш повече...
Себе си трябва да обичаш на първо място..."
Ая Бсесо
Женски енергийни практики /Марина Бошева/

20/07/2023

Благодарение на: Devi flow

Пътят от контрола до отдаването е дълъг. Но и осъществим. Ранената жена избира контрола пред доверието, свиването пред отпускането, дълга пред радостта.

Живеем във време, в което жените се справяме чудесно сами, борбени сме, силни сме, оправни сме. Много жени носят на плещите си голямо бреме - отговорности, които не са техни, товари, които не им принадлежат, грижи и проблеми, които трябва да бъдат споделени.

Травмите ни карат да избираме силата пред любовта - да имаме власт в ръцете си, само и само да не бъдем наранени отново.

Другата крайност е зависимостта - жени, които изцяло зависят от мъжете си и също са в капана на нелюбов.

И тоталната независимост и пълната зависимост на жената са защитни механизми, резултат от травми. И двата механизма пречат на жената да се почувства любима.

Измислили сме всякакви начини за справяне, но сме забравили как да бъдем любими, как да обичаме непринудено, как да държим сърцето си отворено, въпреки нанесените рани - лични, родови и душевни.

Несъзнателно държим сърцето си капсуловано, за да се пазим от болката, но така се пазим и от любовта.

16/07/2023

🙏❤️
Бих добавила - да кажем “да” на жената в себе си не става задължително с токчета и рокли… доста по-дълбок процес е. Много жени я докарват само на визия, женствеността. Време е жените да си върнат силата.

"Дами, усетите ли, че започвате да ухажвате един мъж, за да ви обърне внимание, да се доказвате, колко много качества и способности имате, а той ви се кипри като девствена мома или се цупи като петгодишен или се прави на недосегаем, енергиите сериозно са се объркали. Стегнете си куфара с емоции и чувства и пътувайте, тази дестинация не е ваша.
Господа, мъжката природа предполага да се завоюва дамата. Никъде в животинския свят женската не се пери и доказва, това е привилегия на мъжкаря. Женската избира, а мъжкият предлага - сигурност, обич, грижа, закрила. Вашата природа е да губите и да воювате.
Няма приказка, в която принцесата да преминава от девет планини в десета, за да спечели принца. Това е задача на мъжа. Няма спящ принц или жена на кон. Има предизвикателства от Царя, с които да спечели принцесата, и......познайте, може и да му я вземат.
Това е мъжката природа, да извоюва и да пази. Женската да избере и съхрани.
Мъчно ми е, че виждам все повече принцеси в мъжко амплоа, заради което женската енергия стана агресивна.
И нека не са виновни жените, те просто останаха без избор. Единственият май е да станат принцове под една или друга форма.
Да покажат визия...с цената на всичко.
Да покажат способности за оцеляване.....въпреки всичко.
Да приемат съревнованието с другите женски.....въпреки всичко.
Hello Дами, сложете роклите, токчета и бъдете принцеси....въпреки всичко. Само така принцовете ще възмъжеят."

Диляна Колева

Credit: soul page

17/12/2022

Мхм.. Най-трудното нещо е промяната. А веднъж щом я направиш, и видиш колко е хубаво в новото, си казваш: Какво чаках толкова време ??

Благодарение на: Илиана Симчева

17/12/2022

#психолог #психология #личностноразвитие #цитати #бгцитати #терапевт #терапевтбългария #психология #психологияонлайн #психологбългария #грижазасебе #личностноразвитие

16/12/2022

#психолог #психология #личностноразвитие #цитатибг #терапевт #терапевтбългария #психология #психологияонлайн #психологбългария #грижазасебе #личностноразвитие

08/12/2022

Благодарение на: Нандини Дев и Инес Райчева

Родителят, чийто ден се върти около
грижата за детето,

може не само да се отегчи и да стане отегчителен за околните; той най-вероятно няма да е способен и да се грижи пълноценно за детето. Бебето очаква да е включено в живота на някоя активна личност. То очаква да е в постоянен физически контакт с възрастен и да наблюдава и придобива опит в случки, в които ще участва по-късно в живота.

Когато е в ръцете на по-голям човек, неговата роля е

да бъде пасивно и да наблюдава с изострени сетива. То изпитва удоволствие от време на време да му се обръща внимание, да го целуват, гъделичкат, подмятат във въздуха и т.н. Главната му задача обаче е да попива действията, взаимодействията и околната среда на човека, който се грижи за него – бил той възрастен или дете. Тази информация го подготвя да заеме мястото си сред хората, като му помага да вникне във всичко, което те правят.

За съжаление ние изкривяваме този мощен подтик на бебето за наблюдение,

като например отговаряме с въпросителен поглед на собствения му въпросителен поглед. Подобно действие изключително притеснява детето; то хваща ума му в окови. Очакването му за силна, заета централна фигура, към която да се прикрепи като периферно същество, се срива. Вместо това то среща емоционално нуждаеща се, сервилна личност, която търси собственото му одобрение и благоразположение.

• Откъс от книгата на Джийн Лидлоф “В търсене на изгубеното щастие”

06/12/2022

Credit: Габи Лъчезарова

06/12/2022

Can’t stress this enough

05/12/2022

Thanks to:Dinka Koleva

„…Радостта извира отвътре, тя няма нищо общо с външното. Тя не е причинена от другите, тя изобщо няма причина. Тя е спонтанния поток на собствената ви енергия.
Ако собствената ви енергия е застояла, няма радост. Ако енергията ви се превърне в поток, в течение, в река, настъпва огромна радост - не по някаква друга причина, а поради това че сте станали по-флуидни, по-леещи се, по-живи. В сърцата ви се ражда песен, избликва силен екстаз.
Вие сте изненадани от този изблик, защото не намирате причина за него. Той е най-мистериозното изживяване в живота ви: нещо безпричинно, нещо отвъд закона за причината и следствието. Той няма нужда от причина, защото е самата ви присъща природа, вие сте родени в него. Той е нещо вродено, той - това сте вие в своята цялост, леещи се.
А когато се леете, вие се леете към океана. Това е радостта: танцът на реката, пътуваща към океана да се срещне с вечния си любим. Когато животът ви е заблатено езеро, вие просто умирате. Не се движите наникъде - няма океан, няма надежда. Но когато течете, океанът идва по-близо с всеки миг и колкото повече наближава реката, толкова повече танцува, толкова повече екстаз има…“ ОШО

04/12/2022

Благодарение на: Митко Марашев, Тантра терапевт

“Божественият любовник не е този , който прави любов добре , а този , който си позволява да премине през процеса на жизнената любов и се отдава на живота по същия начин , по който се отдава на партньорката си , намирайки се там , в осъзнато присъствие .”

- Дао хроники - #психолог #психология #личностноразвитие #цитати #бгцитати #терапевт #терапевтбългария #психология #психологияонлайн #психологбългария #грижазасебе #личностноразвитие

30/11/2022

Жертвите са много опасни . Някой, който през цялото време се оплаква колко зле се отнася светът с него , не търси да поправи положението си , той се опитва да ви въвлече в своето състояние . Тези , които не са съгласни с оплакването му , ще бъдат заклеймени като зли. Пазете се от жертвите , защото трябва да направят всички виновни .

- Берт Хелингер -

Opening Hours

Monday 09:00 - 21:00
Tuesday 09:00 - 21:00
Wednesday 09:00 - 21:00
Thursday 09:00 - 21:00
Friday 09:00 - 21:00
Saturday 09:00 - 21:00
Sunday 09:00 - 21:00