Proiect studențesc- Împreună combatem Rasismului şi Intoleranţa

Proiect studențesc- Împreună combatem Rasismului şi Intoleranţa

Bine ați venit! Suntem 3 studente la FAMP din cadrul ASE București. Scopul acestei pagini este de

Timeline photos 19/05/2022

În cadrul cursului Managementul Întreprinderilor Sociale s-a desfășurat Cafeneaua publică unde am dezbătut împreună cu echipele participante problemele specifice victimelor violenței domestice, persoanelor cu dizabilități, copiilor abandonați, persoanelor vârstnice care se confruntă cu singurătatea, romilor, victimelor consumului substanțelor interzise și persoanelor infectate cu HIV/SIDA și am propus o serie de soluții pentru a veni în sprijinul acestor grupuri vulnerabile.
În urma discuțiilor, am identificat problemele comune tuturor grupurilor analizate.O primă dificultate cu care se confruntă toate grupurile anterior menționate este marginalizarea în societate, aceștia lovindu-se adesea de obstacole dificile în procesul lor de integrare, cm ar fi:prejudecățile, stereotipurile sau sentimentele de respingere din partea celor din jur.O altă problemă comună se referă la apariția tulburărilor emoționale, grupurile vulnerabile confruntându-se cu tulburări de stres, anxietate, frică, stări de angoasă, stimă de sine scăzută din cauza percepției negative a celorlalți, dificultăți în exprimarea sentimentelor, toate fiind efecte psihologice ale discriminării.De asemenea, o problemă comună a grupurilor vulnerabile analizate este că acestea au dificultăți în a își realiza un venit propriu, întâmpinând piedici în ocuparea unui post, fiind insuficient integrați pe piața muncii, ceea ce le accentuează dependența de alte persoane.Pe lângă problemele comune cu care se confruntă, fiecare grup vulnerabil în parte se confruntă cu probleme specifice: victimele violenței domestice își întemeiază mai greu o familie, pierzându-și încrederea în partea masculină, traumele suferite fiind o barieră în calea refacerii vieții, persoane cu dizabilități se confruntă cu infrastructura inadecvată (multe unități de învățământ și instituții publice nu au rampe de acces, transportul în comun nu este dotat corespunzător, spațiile de parcare sunt insuficiente), copii abandonați sunt privați de dragoste și ocrotire în cadrul familiei, persoanele vârstnice își desfășoară activitatile de zi cu zi fără însoțirea altor persoane, fiind evidențiată latura lor introvertită, victimele substanțelor interzise au probleme de natură financiară, iar persoanele infectate cu virusul HIV/SIDA se confruntă cu o boală care are un tratament limitat și costisitor.Grupul vulnerabil ales de echipa noastră spre analiză, respectiv persoanele de etnie romă se confruntă cu următoarele probleme specifice: accesul dificil la educație ceea ce duce la o rată crescută a abandonului școlar în rândul elevilor romi, creșterea cazurilor de discriminare la adresa acestora, fiind etichetați drept “cerșetori” sau “hoți” și condiții precare de trai.
În vederea rezolvării problemelor grupului vulnerabil analizat, am formulat câteva soluții împreună cu echipele participante la Cafeneaua publică:
-Derularea la nivel național a mai multor programe de sprijin pentru elevii de etnie romă care sunt nevoiți să abandoneze unitățile de învățământ din cauza problemelor financiare în vederea scăderii ratei abandonului școlar în rândul acestora
-Dezvoltarea infrastructurii în zonele izolate unde locuiesc preponderent persoanele de etnie romă
-Organizarea la nivel local a unor evenimente care să promoveze cultura minorității rome
-Dezvoltarea la nivel național a unor programe de integrare pe piața muncii destinate romilor care întâmpina dificultăți în a se angaja
-Organizarea unor tabere interactive cu sprijinul ONG-urilor a căror misiune este de a contribui la integrarea romilor în societate, în cadrul cărora să participe atât persoane de etnie romă cât și persoane non-rome pentru a facilita dialogul dintre aceștia, pentru a schimba experiențe și a învăța cât mai multe despre cultura fiecăruia

05/05/2022

Conform datelor publicației „Situația romilor în 11 state membre ale UE – Rezultatele sondajelor pe scurt”, în medie, aproximativ 40% din romi locuiesc în gospodării în care unul dintre membri a fost nevoit să se culce înfometat cel puțin o dată .

Photos from Proiect studențesc- Împreună combatem Rasismului şi Intoleranţa's post 04/05/2022

În 2014, Agentia Impreuna a realizat o campanie cu scopul de a combate stereotipurile ce privesc tinerii romi.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1460205850880243&type=3

28/04/2022

Vorba și portul, obiceiurile și culoarea pielii sunt și acum, în România lui 2022, etichete. "Societatea şi sistemul de educaţie ar trebui să abordeze capitolele întunecate din istoria rromilor, dar şi poveştile de succes, aspectele pozitive ale diversităţii lor culturale, precum şi includerea limbii romani ca obiect de studiu în şcoli.", spune Karin Cudak.

Photos from Proiect studențesc- Împreună combatem Rasismului şi Intoleranţa's post 28/04/2022

Un sondaj realizat în 2018 arată că 80% dintre copiii romi ar fi afectați de sărăcie. Altul, realizat în iulie 2018, arată că 7 din 10 români nu au încredere în romi. De ce exista expresia „Eu nu sunt rasist, dar nu suport țiganii”? Pentru ca am fost învățați să perpetuăm etichete, fără să ne punem întrebări. Orice comportament este deprins, nu înnăscut, iar dacă cineva fură, nu este pentru că are furtul în sânge.
Pozele sunt preluate din campania "Copiii romi visează ce îi lăsăm noi să viseze", a cărui mesaj este în esenţă simplu: copiii romi nu ajung ce şi-ar dori ei, ci, mai degrabă, ajung ce credem noi despre ei; cu alte cuvinte, ajung prejudecăţile noastre.

28/04/2022

Cele mai frecvente forme de discriminare sunt legate de accesul la servicii, accesul la educație, ocuparea forței de muncă și locuințe. 61% dintre cadrele didactice mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor. În domeniul educaţiei, în continuare sunt inregistratate discrepanţe majore intre copiii romi şi ne-romi in ceea ce privește nivelul de performanţă şcolară, conditiile socio-economice şi creşterea numărului cazurilor de discriminare in şcoli.

28/04/2022

Unii părinți se tem să își expună copiii unor subiecte precum rasismul și discriminarea la vârste fragede. Alții evită să vorbească despre lucruri pe care ei înșiși nu le înțeleg în întregime sau pe care nu se simt în largul lor să le discute. Tăcerea nu este o opțiune.
UNICEF vine în ajutorul parinților care nu reusesc sa explice copiilor de ce toti suntem egali, indiferent de culoare, rasa sau traditii.
https://www.unicef.org/romania/ro/povești/cum-să-discutați-cu-copilul-dumneavoastră-despre-rasism

28/04/2022

Romii din România au o rată de angajare foarte scăzută, din cauza discriminării la angajare şi a nivelului scăzut de şcolarizare. Oportunităţile limitate ale romilor pe piaţa muncii şi dificultatea de a avea un venit regulat influenţează direct statutul lor social.

28/04/2022

Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu discriminarea din cauza originii etnice.După o lungă istorie de excluziune socială în România, este timpul să sporim eforturile noastre în lupta împotriva discriminării şi în promovarea incluziunii Romilor şi egalitatea de şanse pentru toţi.

Website