Drdrakou_fertility

Drdrakou_fertility

Μαιευτήρας / Χειρουργός Γυναικολογος
Μaster στην Αναπαραγωγική και Αναγεννητική Ιατρικη
Υποψήφια διδάκτωρ Karolinska, Stockholm

09/04/2022

❓Θα επανέλθει ο κόλπος μου μετά τον τοκετό? Ακόμα και αν υπήρξε τραυματισμός?
☺️Μα φυσικά! Όχι αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά οταν υποχωρήσει το πρήξιμο, ο τραυματισμός επουλωθεί, και οι ορμόνες επανέλθουν. Αυτό συνήθως παίρνει 6 με 12 μήνες.
🩹Αν ένας τραυματισμός δεν έχει επιδιορθωθεί ή επουλωθεί σωστά υπάρχουν συμπτώματα:
➡️Αδυναμία να συγκρατηθούν τα αέρια ή τα κόπρανα ή τα ούρα. Δυσκολία στην αφόδευση.
➡️Αίσθημα ότι ο κόλπος είναι ευρύς και ανοιχτός, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, έξοδος αερίων από τον κόλπο κατά την σεξουαλική επαφή ή αυθόρμητα. Ξηρότητα ή αίσθημα καύσου στον κόλπο.
➡️Μερικές γυναίκες έχουν πόνους, αίσθημα βάρους ή αίσθημα ότι κάτι προβάλλει από τον κόλπο τους.
⚠️Αν αυτές οι ενοχλήσεις επιμένουν 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό συστήνεται να ενημερωθεί ο γυναικολόγος και να γίνει μια πρώτη κλινική εκτίμηση.
🩺Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επιδιόρθωση μετά την ολοκλήρωση της οικογένειας της γυναίκας.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας #

Photos from Drdrakou_fertility's post 06/04/2022

Τραυματισμοί περινέου κατά τον τοκετό.
🙊Όπως πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με το γυναικείο σώμα, έτσι και οι τραυματισμοί του περινέου ήταν εδώ και πολλά χρόνια ταμπού. Τα τελευταία χρόνια όμως συζητείται πολύ στην Γυναικολογία η πρόληψη τους και η αντιμετώπιση τους.
🤱Κατά τον φυσιολογικό τοκετό ο γυναικολόγος επιλέγει αν θα διενεργήσει επισιοτομή (κόψιμο με ψαλίδι) ή αν θα επιτρέψει την αυτόματη ρήξη του περινέου (περιοχή μεταξύ κόλπου και πρωκτού) κατά την έξοδο του κεφαλιού του μωρού. Και στις 2 περιπτώσεις, ο κόλπος και οι γύρω μυς του τραυματίζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. (εικόνα 1)
➡️1ου βαθμού: ρήξη μόνο του δέρματος/βλεννογόνου
➡️2ου βαθμού: ρήξη των μυών του πυελικού εδάφους (6,7 στην εικόνα 2)
➡️3ου βαθμού: ρήξη ολοκλήρου ή μέρους του σφιγκτήρα του πρωκτού (11, εικόνα 2)
➡️4ου βαθμού: ρήξη του βλεννογόνου του εντέρου.
🚼Το πιο σύνηθες είναι η ρήξη 1ου ή 2ου βαθμού και τις περισσότερες φορές συμβαίνουν κατα τον τοκετό του πρώτου παιδιού.
🩺Για την πρόληψη τους χρησιμοποιούνται ειδικοί χειρισμοί από το γυναικολόγο για την προστασία του περινέου. (εικόνα 3,4)
🩹Η ορθή επιδιόρθωση τους με ράμματα είναι πολύ σημαντική για το αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας **naltearsuturing

04/03/2022

💊Η επιλογή αντισυλληπτικής μεθόδου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και ποιόν να πρωτοπιστέψεις? Κάποιοι γιατροί σου λένε να πάρεις αντισυλληπτικά για διάφορους λόγους, στα media λένε ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, άλλοι ότι έχουν διαφορές παρενέργειες .
👩‍⚕️Η συμβουλή μου είναι για να δεις ποιά μέθοδος σου ταιριάζει χρειάζεται να δοκιμάσεις και να της δώσεις τουλάχιστον 3 μήνες για να την αξιολογήσεις. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική.
Αντισυλληπτικα δισκία:
💊Τα περισσότερα περιλαμβάνουν συνθετικά οιστρογόνα και προγεστερόνη. Υπάρχουν και μόνο με προγεστερονη αλλά εδώ αναλύουμε τα συνδυασμένα.
💊Είναι πολύ ασφαλής μέθοδος αν δεν ξεχνάς να τα παίρνεις καθημερινά και περίπου την ίδια ώρα. ΔΕΝ προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα άρα χρειάζεσαι προφυλακτικό για να προστατευτείς.
🩸Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι έχεις περίοδο συγκεκριμένες μέρες ή μπορείς και να είσαι χωρίς περίοδο αν τα παίρνεις χωρίς διακοπή έπειτα από συνεννόηση με τον γυναικολόγο σου. Οι αιμορραγίες είναι μικρότερες και το ρίσκο για δυσμηνόρροια μειώνεται.
⚠️Παρενέργειες που μπορεί να σου εμφανιστούν είναι κάποιες μεσοκυκλικές αιμορραγίες τους πρώτους μήνες. Μειωμένη σεξουαλική όρεξη και αίσθημα θλίψης εμφανίζεται σε κάποιες γυναίκες. Τάση στο στήθος, ναυτία ή αυξημένη όρεξη μπορεί επίσης να εμφανιστούν.
⚠️Απόλυτες αντενδειξεις για τη χρήση τους είναι: γυναίκες που έχουν περάσει θρόμβωση, που καπνίζουν πολύ, που έχουν θρομβοφιλία, που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού ή έχουν ηπατική νόσο.
💡Όσο για τους καρκίνους: προστατεύουν από καρκίνο των ωοθηκών και ενδομητρίου. Αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

23/02/2022

Σύντομα έρχεται η άνοιξη! Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια καλοήθης φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει 1 στις 10 γυναίκες. Θα την αναλύσουμε περαιτέρω το Μάρτιο!

Όσες κοπελες πάσχετε από ενδομητρίωση ή έχετε υποψία ότι πάσχετε θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μου τις ιστορίες σας!
Στείλτε μου inbox!

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

21/02/2022

Πώς τοποθετείται το ορμονικό σπιράλ στη μήτρα?

Στο βίντεο αναπαρίσταται το τι συμβαίνει μέσα στη μήτρα κατά την τοποθέτηση του σπιράλ. Το σπιράλ που βλέπετε είναι σε πραγματικό μέγεθος αλλά είναι μόνο για επίδειξη /εξάσκηση (δεν είναι αληθινό).

Η τοποθέτηση είναι πιο εύκολη κατά τη διάρκεια της περιόδου όταν ο τράχηλος είναι ανοιχτός. Στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

Photos from Drdrakou_fertility's post 20/02/2022

🦴Μια μέρα στο μουσείο... Φυσικής Ιστορίας!

🧠Στην εικόνα 1 βλέπουμε τα ανθρώπινα έμβρυα σε ηλικία 2, 3, 5 και 6 μηνών.

🧠Στην εικόνα 2 το πέρασμα του μωρού από την πύελο κατά τη γέννηση του. Το κεφάλι του ανθρώπινου μωρού είναι μεγαλύτερο από όλων των θηλαστικών σε σχέση με την ανθρώπινη πύελο. Επίσης το κανάλι/διαδρομή που περνάει το ανθρώπινο μωρό κατά τον τοκετό έχει κλίση, γεγονός που οφείλεται στο ότι περπατάμε όρθιοι. Έτσι απαιτείται η περιστροφή του κεφαλιού και του σώματος του μωρού για να μπορέσει να γεννηθεί. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θηλαστικά που έχουν ευθύ και σωληνώδες κανάλι τοκετού, η γέννηση του ανθρώπινου μωρού είναι πιο δύσκολη!

👩‍⚕️Αλλά οι γυναίκες είναι δυνατές και φτιαγμένες για να καταφέρουν τον φυσιολογικό τοκετό! 🥰👍👍👍🤰

18/02/2022

Νέα έρευνα έδειξε ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή δεν έχουν μεγαλύτερο ρίσκο για αναπνευστικά προβλήματα στην παιδική ηλικία σε σχέση με όσα γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

Are children born by cesarean delivery at higher risk for respiratory sequelae? http://ow.ly/rlci50HYBei

Photos from Drdrakou_fertility's post 15/02/2022

🩺Το ορμονικο σπιράλ είναι μία πλαστική συσκευή σε σχήμα Τ που τοποθετείται μέσα στη μήτρα και εκκρίνει προγεστερόνη. Παραμένει στη μήτρα για 5 έτη, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί και νωρίτερα αν το επιθυμεί η γυναίκα. Η γονιμότητα επανέρχεται άμεσα μετά την αφαίρεση του.

🩺Δεν περιέχει οιστρογόνα για αυτό δεν αυξάνει το ρίσκο για θρομβώσεις. Μόνο 0.2% των γυναικών που το χρησιμοποιούν έχουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ετησίως.

⚠️Ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η επηρεασμένη διάθεση, προβλήματα με το δέρμα και μειωμένη σεξουαλική διάθεση.
Δεν προστατεύει από τη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων για αυτό συστήνεται η χρήση προφυλακτικού αν δεν υπάρχει σταθερός σύντροφος.

➡️Εκτός από τη χρήση του για αντισύλληψη χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση των έντονων πόνων περιόδου, της ενδομητρίωσης και των αιμορραγιων. 20% των γυναικών σταματούν να έχουν περίοδο όταν το χρησιμοποιούν, αλλά οι περισσότερες έχουν σπάνια περίοδο και σε μικρή ποσότητα. Κάποιες ασθενείς με έχουν μη τακτικές αιμορραγίες για 3-6 μήνες οι οποίες μπορεί να είναι και πολύ συχνές. Οι γυναίκες στην προκλιμακτήριο που υποφέρουν από αιμορραγίες σταθεροποιουνται με τη βοήθεια του σπιράλ.

🩺Εκτός από το ορμονικό σπιράλ υπάρχει και το σπιράλ χαλκού που θα αναλύσουμε σε άλλο ποστ.

👩‍⚕️Στο επόμενο ποστ θα σας εξηγήσω πως τοποθετείται το ορμονικό σπιράλ.

❓Εσύ θα το δοκίμαζες?

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

10/02/2022

https://www.eshre.eu/-/media/sitecore-files/Guidelines/Endometriosis/ESHRE-GUIDELINE-ENDOMETRIOSIS_patient-Guideline.pdf?la=en&hash=BB5BAD6

❓Πώς γίνεται η διάγνωση ενδομητρίωσης?
➡️Αν έχεις συμπτώματα ενδομητρίωσης ο γυναικολόγος σου θα σε εξετάσει κλινικά. Αν η εξέταση είναι φυσιολογική θα πρέπει να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις, εξειδικευμένος υπέρηχος ή μαγνητική.
Σε υποψία ενδομητρίωσης συστήνεται θεραπεία, αλλά αν αποτύχει και δεν έχει βρεθεί τίποτα στις απεικονιστικές εξετάσεις ΤΟΤΕ μπορεί να συζητηθεί η διενέργεια λαπαροσκόπησης.

❓Ποιες θεραπείες υπάρχουν?
➡️Δεν υπάρχει θεραπεία που να εξαφανίζει την ενδομητρίωση ακόμα. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του πόνου. Αρχικά συστήνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα κατά τις επώδυνες περιόδους. Η βασική θεραπεία όταν δεν υπάρχει άμεση επιθυμία εγκυμοσύνης είναι ορμονική (αντισυλληπτικά ή GnRH αγωνιστές ή ανταγωνιστές).
Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί λαπαροσκόπηση για την αντιμετώπιση του πόνου. Μετά από το χειρουργείο συστήνεται συνέχιση της ορμονικής θεραπείας για αποφυγή υποτροπής.
Σε ασθενείς με εξαιρετικά επώδυνη ενδομητρίωση και χωρίς επιθυμία για τεκνοποίηση συστήνεται η αφαίρεση της μήτρας.

❓Έχω σοκολατοειδή κύστη. Πρέπει να την αφαιρέσω?
➡️Αν δεν έχεις συμπτώματα ή αν η κύστη δεν εμποδίζει την λήψη ωαρίων κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση καλό είναι να μην αφαιρεθεί γιατί υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν τα ωάρια σου. Καλό είναι να παρακολουθείται με τακτικούς υπερήχους ώστε αν μεγαλώνει γρήγορα να αφαιρεθεί.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

08/02/2022

https://www.eshre.eu/-/media/sitecore-files/Guidelines/Endometriosis/ESHRE-GUIDELINE-ENDOMETRIOSIS_patient-Guideline.pdf?la=en&hash=BB5BAD6

❓Τι είναι η ενδομητρίωση?
➡️Είναι η παρουσία ιστού, που κανονικά βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας, έξω από τη μήτρα, που πυροδοτεί μια χρονιά φλεγμονώδη αντίδραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνο και συμφύσεις. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχουν ενδομητρίωση και 30-50% των γυναικών που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα.

❓Υπάρχει τρόπος να προληφθεί?
➡️Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος, αλλά συστήνεται υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση και αποφυγή αλκοόλ.

❓Ποιά είναι τα συμπτώματα?
➡️Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κυκλικά ανάλογα με τον κύκλο της περιόδου και μπορεί να ειναι:
Επώδυνες περίοδοι, πόνος στην πύελο εκτός περιόδου, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ούρηση ή αφόδευση, αιμορραγία με τις κενώσεις ή την ούρηση, πόνος στον ώμο, κούραση, υπογονιμότητα και σπανίως πόνος στο στήθος, βήχας ή αιμόπτυση κυκλικά κάθε μήνα.

❓Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα
➡️Αν έχεις ενδομητρίωση δεν σημαίνει ότι είσαι υπογόνιμη. 60-70% των γυναικών με ενδομητρίωση μένουν έγκυες κανονικά εντός ενός έτους. Οταν μείνουν εγκυες δεν χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι από ότι οι υπόλοιπες έγκυες.

❓Θα με βοηθήσει η λαπαροσκόπηση να μείνω έγκυος?
➡️Εξαρτάται από το ειδος της ενδομητρίωσης. Αν έχεις επιφανειακή ενδομητρίωση, το να αφαιρεθούν οι βλαβες μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα να μείνεις έγκυος. Αν όμως έχεις κύστη ενδομητρίωσης στη ωοθήκη (σοκολατοειδής) υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στην ωοθήκη κατά τη χειρουργική αφαίρεσή της. Μετά το χειρουργείο ο ιατρός σου μπορεί να σου δώσει παραπάνω πληροφορίες για το αν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χρειαστείς τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

👩‍⚕️Στο επόμενο post θα αναλύσουμε περισσότερα για τη θεραπεία της ενδομητριωσης.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

Photos from Drdrakou_fertility's post 06/02/2022

Παγκόσμια ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( WHO) περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες πακοσμιως είναι ακρωτηριασμένες. Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι μια συνήθης τακτική σε πολλές χώρες της Αφρικής καθώς και στη μέση Ανατολή. Μια πρακτική επικίνδυνη για τη ζωή και την ποιότητα ζωής των γυναικών που πρέπει να σταματήσει.

Στην εικόνα 2 φαίνονται τα είδη του ακρωτηριασμού. Στην εικόνα 1 απεικονίζεται ο χάρτης με τις χώρες όπου επικρατεί αυτή η πρακτική. Στη Σουηδία ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων απαγορεύεται από το νόμο.

Πολύ συγκινητικό βιβλίο είναι το Λουλούδι της Ερήμου (εικόνα 3), η αυτοβιογραφια ενός μοντέλου που είχε υποστεί ακρωτηριασμό. Υπάρχει και σε ταινία για όσες φίλες δεν προτιμούν το διάβασμα!

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

05/02/2022

👩‍⚕️Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη! Η διέγερση των ωοθηκών πριν την εξωσωματική πρέπει να γίνεται με προσοχή και εξατομικευμένα για την κάθε ασθενή. Βέβαια το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών μπορεί να προκύψει παρόλα αυτά!

🩺Σε ήπιο σύνδρομο με καλή γενική κατάσταση συστήνονται παυσίπονα, αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και σεξουαλικής επαφής (κίνδυνος συστροφής ωοθήκης). Κατανάλωση έξτρα υγρών και αλατιού και αντιπηκτικές ενέσεις.

🩺Σε σοβαρότερες μορφές του συνδρόμου χρειάζεται εισαγωγή και καθημερινές εξετάσεις. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

05/02/2022
04/02/2022

Πρώτη μέρα στο συνέδριο Αναπαραγωγής και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

👩‍⚕️Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών προσβάλει το 3% των γυναικών που υποβάλλονται σε IVF/ICSI εξωσωματική γονιμοποίηση. Εμφανίζεται μετά από διέγερση των ωοθηκών και πρόκληση ωορρηξίας με χοριακή γοναδοτροπίνη (hcg). Tα συμπτώματα ξεκινούν μετά την ωορρηξία ή στην αρχή της εγκυμοσύνης.

🩺Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία του συνδρόμου, αλλά τα υψηλά επίπεδα της ορμόνη της εγκυμοσύνης (hCG) φαίνεται να κάνει τα αγγεία των ωοθηκών πιο διαπερατά και αυτό οδηγεί στην εξαγγείωση υγρού. Το υγρό κάνεις τις ωοθήκες να πρηστούν. Σε πιο σοβαρά στάδια το υγρό εξαγγειώνεται ακόμα ενδοκοιλιακά το οποίο οδηγεί σε ενδαγγειακή "αφυδάτωση", δημιουργία ασκιτή και συλλογής υγρού στους πνεύμονες.

🩺Οι ωοθήκες μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος ακόμα και μεγαλύτερο από 12 cm. Το ήπιο /μέτριο σύνδρομο χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο, τάση προς εμετό, εμετό, διάρροια καθώς και πόνο στις ωοθήκες και ξαφνική αύξηση βάρους.

🩺Το σοβαρό σύνδρομο οδηγεί σε πολύ μεγάλη αύξηση βάρους πολύ σύντομα, έντονους κοιλιακούς πόνους και εμετούς που επιμένουν, μειωμένη παραγωγή ούρων και σε μερικές περιπτώσεις θρομβώσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Στο επόμενο post θα αναλύσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του συνδρόμου!

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

Η γέννα σε ύπτια θέση κλείνει τη λεκάνη σας και σχεδόν πάντα αυξάνει τον πόνο - The Mamagers.gr 03/02/2022

Εσύ πώς επέλεξες να γεννήσεις το μωρό σου?

Πολύ σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να επιλέγετε τη στάση στην οποία νιώθετε πιο άνετη και δυνατή κατά τον τοκετό!

Αν δεν υπάρχει κάτι παθολογικο στον τοκετό σας ο γυναικολόγος σας μπορεί να φέρει στον κόσμο το μωρό σας όπως εσείς νιώθετε πιο καλά!

Η γέννα σε ύπτια θέση κλείνει τη λεκάνη σας και σχεδόν πάντα αυξάνει τον πόνο - The Mamagers.gr Η γέννα σε ύπτια θέση κλείνει τη λεκάνη σας και σχεδόν πάντα αυξάνει τον πόνο. Γιατί, λοιπόν, αυτή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θέση;

31/01/2022

Καλό μήνα να έχουμε!

Συγχαρητήρια σε όσες φίλες είχατε θετικό τεστ και καλή επιτυχία σε όσες προσπαθούν να αποκτήσουν μωράκι! Να σας ζήσουν τα παιδάκια σας σε όσες γεννήσατε!

29/01/2022

Πρώιμη Πρόωρη Ρήξη υμένων (PPROM) ή ”Τα νερά σπάσανε πρόωρα” : μεταξύ 22+0 με 36+6 εβδομάδες. Συμβαίνει στο 2-5 % των κυήσεων και ευθύνεται για το 1/3 των πρόωρων τοκετών. 50% γεννούν μέσα σε 2 24ώρα, ενώ η πλειοψηφία μέσα σε μία εβδομάδα.

Παράγοντες κινδύνου: κοντός τράχηλος μήτρας (πχ μετά από κωνοειδή εκτομή), κάπνισμα, προηγούμενο PPROM, πολύδυμη κύηση, ελλιποβαρής μητέρα.

Η διάγνωση γίνεται με την κολπική εξέταση με αποστειρωμένο κολποδιαστολέα, όπου ανευρίσκεται αμνιακό υγρό στον κόλπο ή με την επισκόπηση αμνιακού υγρού στη σερβιέτα. Επειδή υπάρχει πλέον επικοινωνία του εξωτερικού περιβάλλοντος με την ενδομήτρια κοιλότητα, η ψηλάφηση του τραχήλου με τα δάχτυλα θα πρέπει να αποφεύγεται αν είναι δυνατόν.

Εξετάσεις μετά τη διάγνωση: Αρτηριακή πίεση, θερμοκρασία, δείκτες φλεγμονής στο αίμα, καλλιέργεια ούρων και κόλπου, μικροβιολογικός έλεγχος και έλεγχος για χλαμύδια. Υπέρηχος για την επιβεβαίωση της θέσης και του βάρους του εμβρύου. Παρακολούθηση με καρδιοτοκογράφημα (NST).

Λόγω του ότι το βρέφος είναι πρόωρο δίνονται 2 δόσεις κορτιζόνης με μεσοδιάστημα 24 ωρών, ιδιαίτερα πριν την 33+6 εβδομάδα, για την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου αν γεννηθεί πρόωρο. Αν το μωρό δεν έχει γεννηθεί εντός 2 εβδομάδων τότε μπορούμε να επαναλάβουμε την κορτιζόνη. Επίσης δίνεται προφύλαξη με αντιβιοτικά. Πριν την εβδομάδα 32+0 δίνεται επίσης μαγνήσιο για την προστασία του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

H συντηρητική θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις 34 ή ιδανικά 36 εβδομάδες. Σε περίπτωση δυσχέρειας του εμβρύου, σημεία λοίμωξης ή αποκόλληση πλακούντα χρειάζεται τοκετός με πρόκληση ή καισαρική.

29/01/2022

Αποκόλληση πλακούντα.

Είναι μία σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που συνήθως συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα της κύησης σε 0,4-1% των κυήσεων. Συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποκολλάται από το τοίχωμα της μήτρας μερικώς ή πλήρως και ευθύνεται για το 10-20% των εμβρυικών θανάτων πριν ή κατά τον τοκετό.

Σε μερική αποκόλληση παρατηρείται συνήθως μικρή κολπική αιμορραγία, ελαφρύς πόνος περιόδου και ίσως συσπάσεις. Η εγκυμονούσα πρέπει να καλέσει άμεσα τον ιατρό της και να γίνει έλεγχος της μητέρας και του εμβρύου. Συνήθως γίνεται αρχικά εισαγωγή και συστήνεται η μητέρα να είναι νηστική και να μην σηκώνεται από το κρεβάτι για τις πρώτες ώρες ώστε να παρακολουθηθεί η εξέλιξη. Αν η αιμορραγία σταματήσει και η μητέρα και το μωρό νιώθουν καλά μπορεί να γίνει εξιτήριο. Οι οδηγίες που θα δωθούν στην μητέρα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως πχ το μέγεθος του μωρού, η ηλικία κύησης κ.α.

Σε πλήρη αποκόλληση πλακούντα η αιμορραγία είναι αρκετά μεγάλη, η μητέρα έχει κοιλιακό άλγος, πολύ σκληρή κοιλιά και το έμβρυο είναι επηρεασμένο. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται άμεσα τοκετός με καισαρική τομή.

Παράγοντες κινδύνου είναι το ΚΑΠΝΙΣΜΑ, η προεκλαμψία, προηγούμενη αποκόλληση, μεγάλη ηλικία μητέρας, τραυματισμός, λοίμωξη κ.α. Ακόμα και αν καπνίζει ο σύντροφος αυξάνεται το ρίσκο για αποκόλληση και αν καπνίζουν και ο σύντροφος και η μητέρα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 5 φόρες!!! Για τη συσχέτιση του καπνίσματος με την αποκόλληση πλακούντα μάλλον ευθύνεται η ομοκυστεϊνη που προκαλεί βλάβες στα αγγεία και το ρίσκο για θρομβώσεις στα αγγεία του πλακούντα.

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προληφθεί η αποκόλληση παρά μόνο να μειώσουμε όσο γίνεται τους παράγοντες κινδύνου.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

25/01/2022

👩‍⚕️Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αναλγησίας κατά τον τοκετό αλλά δεν χρησιμοποιούνται όλες στην Ελλάδα.

💊Φαρμακολογικες:
Παυσίπονα και μικρή δόση μορφίνης στα αρχικά στάδια του τοκετού.
Τοπική αναισθησία στον τράχηλο στα αρχικά στάδια του τοκετού.
Επισκληρίδιος.
Αέριο του γέλιου ή υποξείδιο του αζώτου.
Τοπικη αναισθησία στο αιδοιικό νεύρο που νευρώνει το αιδοίο κατά το τέλος του τοκετού.

🩺Μη φαρμακολογικές μέθοδοι:
Μπάνιο και ζεστό νερό.
Μασάζ
Βελονισμός
Κίνηση και αλλαγές θέσεων
ΤΕΝS: διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων
Ενέσεις με αποστειρωμένο νερό! (πονάει πολύ για μερικά λεπτά αλλά πολλές γυναίκες που επιθυμούν φυσικό τοκετό ανακουφίζονται από τον πόνο στη μέση για περίπου 2 ώρες)

➡️Στη Σουηδία που οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν το αέριο του γέλιου κατά τον φυσιολογικό τοκετό, οι μη φαρμακολογικές μέθοδοι συμπληρώνουν συχνά την αναλγησία!

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας
#τοκετός #φυσιολογικοςτοκετος

23/01/2022

Αν έχεις
🩺Αίσθημα ξηρότητας, φαγούρα, ερεθισμό, τσούξιμο στην ευαίσθητη περιοχή.
🩺Πόνο κατά την σεξουαλική επαφή και μειωμένη ύγρανση του κόλπου.
🩺Υπερδραστήρια κύστη, δυσουρία
🩺Επανειλλημένες ουρολοιμωξεις
Τότε μπορεί να έχεις κολπική ατροφία!

⚠️Η κολπική ατροφία και ξηρότητα είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει την πλειοψηφία των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την κλιμακτήριο αλλά ακόμα και τις θηλάζουσες.

💊Αν θες τον κόλπο σου πίσω η καταληλότερη θεραπεία είναι τα κολπικά οιστρογόνα. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στην αγορά. Η οιστραδιόλη είναι λίγο πιο αποτελεσματική από την οιστριόλη ειδικά κατά των ουρογεννητικών συμπτωμάτων.

➡️Τα κολπικά οιστρογόνα δεν αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνους γιατί η απορρόφηση τους είναι κυρίως τοπική. Παλαιότερα ήταν απόλυτη αντένδειξη να δωθούν σε ασθενείς που είχαν καρκίνο του μαστού και ήταν σε θεραπεία με αναστολείς της αρωματάσης, αλλά έπειτα από μελέτες μπορούν να δωθούν ακομα και σε κάποιες από αυτές τις γυναίκες έπειτα από προγραμματισμό με τον θεράποντα ογκολόγο.

👩‍⚕️Τώρα αν δεν θες με τίποτα να χρησιμοποιήσεις οιστρογόνα, υπάρχουν και σκευάσματα χωρίς ορμόνες που μπορεις να δοκιμάσεις. Η συμβουλή μου είναι να πλένεσαι στην περιοχή το πολύ μια φορά την ημέρα χωρίς σαπούνι, χρησιμοποιώντας baby oil. Βαμβακερά εσώρουχα και κάποιες φορές βοηθά και η βαζελίνη εξωτερικά.

👩‍⚕️Κατά τη σεξουαλική επαφή συνιστάται η χρήση λιπαντικού γιατί η τριβή στην ερεθισμένη περιοχή κάνει την ενόχληση χειρότερη.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας **na

20/01/2022

🥬Μπορώ να κάνω vegeterian ή vegan διατροφή στην εγκυμοσύνη? Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Θα χρειαστεί όμως να παίρνεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται το μωρό σου από ποικιλία τροφών και συμπληρώματα. Ειδικά στη vegan διατροφή η συμβολή του διαιτολόγου είναι απαραίτητη.

Χρειάζεσαι καθημερινά:

🍲Όσπρια γιατί περιλαμβάνουν σίδηρο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
🍞Προϊόντα ολικής άλεσης που περιέχουν σίδηρο και φυλλικό οξύ.
🥛350-500ml γαλακτοκομικά ή προϊόντα για vegan εμπλουτισμενα με Ασβέστιο, βιταμίνη D, B12 και ριβοφλαβίνη. Πολλές φορές χρειάζεται και συμπλήρωμα D, B12 και ασβεστίου.
🐟Ελαιόλαδο για Ω3 λιπαρά οξέα και συστήνεται και η εισαγωγή ψαριών κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Αλλιώς χρειάζεται συμπλήρωμα Ω3.
🍎Φρούτα και λαχανικά για τις υπόλοιπες βιταμίνες.

Πολυβιταμίνη της κύησης συστήνεται επίσης.

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

17/01/2022

🍎Εβδομάδα διατροφής στην εγκυμοσύνη.

Τι να τρώω αυτούς τους 9 μήνες?

👩‍⚕️Κάνε με follow για να μάθεις ο, τι χρειάζεται για τη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

⚠️Ακολουθούν posts για το τι θα πρέπει να αποφεύγεις καθώς και για τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χρειαστείς!

#γυναικα #γυναικολόγος #μαιευτική #μαιευτήρας

Watch this reel by drdrakou_fertility on Instagram 16/01/2022

Πόσο βάρος να πάρω στην εγκυμοσύνη?

https://www.instagram.com/reel/CYy8ifJFlEC/?utm_medium=copy_link

Watch this reel by drdrakou_fertility on Instagram 0 Likes, 0 Comments - Drakou Anastasia () on Instagram: “❓Πόσα κιλά να πάρω στην εγκυμοσύνη? ❗Αυτό εξαρτάται από το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) που είχες…”

15/01/2022

"Γιατρέ, θα ήθελα να κάνω την εξέταση αίματος που δείχνει αν είμαι γόνιμη". Πολλές ασθενείς μου ζητούν αυτή τη μαγική εξέταση που ονομάζεται ΑΜΗ αντιμυλλέριος ορμόνη. Μπορεί όμως αυτή η εξέταση να εγγυηθεί ότι κάποια γυναίκα ειναι γόνιμη ή όχι?

🩺Η ΑΜΗ μας δείχνει το απόθεμα των ωαριων που υπάρχει στις ωοθήκες μας. Τι σημαίνει όμως αυτό?

🩺Οι ωοθήκες μας είναι σαν 2 μεγάλες αποθήκες όπου βρισκονται αποθηκευμένα ανώριμα ωάρια. Στη γέννηση μας έχουμε 1-2 εκ "κοιμισμένα" ωαρια, στην έναρξη της εφηβείας έχουν απομείνει 300.000-400.000 και από αυτά 300 με 400 θα "ξυπνήσουν" και θα φτάσουν στην ωορρηξία. Κάθε μήνα αναπτύσσονται ταυτόχρονα πολλά ωαρια αλλα μόνο 1 ωριμάζει, γίνεται κυρίαρχο και ελευθερώνεται ενώ τα υπόλοιπα "χάνονται". Αν έχουμε χαμηλό απόθεμα "κοιμισμένων" ωαρίων τότε λιγότερα ωάρια "ξυπνούν" κάθε μήνα, κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά όσο μεγαλώνουμε.

🩺Η ΑΜΗ παράγεται από τα κοκκώδη κύτταρα που περιβάλλουν τα ωάρια που "ξυπνούν" κάθε μήνα. Επομένως αυτή η εξέταση αντικατοπτρίζει την κατάσταση στον συγκεκριμένο κύκλο που τη μετράμε.

👩‍🔬Αυτό που εξηγώ πάντα στις ασθενείς μου είναι ότι η γονιμότητα δεν εξαρτάται όμως μόνο από το απόθεμα των ωαρίων, αλλά και από άλλους παράγοντες που αναλύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση καθώς και από την ποιότητα των ωαρίων.

Πχ. Όταν μία γυναίκα έχει σύνδρομο πολυκυστικων ωοθηκών έχει πάρα πολλά ωάρια που ξυπνούν και πολύ υψηλή ΑΜΗ αλλά παρόλα αυτά μπορεί να μην έχει κάθε μήνα ωορρηξία και περίοδο. Ή μια γυναίκα με χαμηλή ΑΜΗ που κάνει κάθε μήνα ωορρηξια μπορεί να καταφέρει να συλλάβει φυσιολογικά.

⚠️Η ΑΜΗ είναι σημαντική εξέταση για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας αλλά μια χαμηλή τιμή δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να συζητούνται οι πιθανές λύσεις με το γυναικολόγο μας!

13/01/2022

Έχεις απορίες για τον έλεγχο γονιμότητας❓

✉️ Στείλε μου τις ερωτήσεις σου σε σχόλιο ή pm❗

#γυναικολόγος #μαιευτήρας #μωρό

12/01/2022

Γειά σας!

🩺 Ονομάζομαι Δρακου Αναστασία και είμαι Ειδικευμένη Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος. 🚼🩺🍼
Ζω και εργάζομαι στη Στοκχόλμη 🇸🇪 και είμαι μητέρα δύο παιδιών 👨‍👩‍👧‍👦.

🩺Εκπαιδευμενη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Ειδικευμένη στη Στοκχολμη της Σουηδίας. Ερευνήτρια και Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Karolinska της Στοκχόλμης.

🩺Η αγάπη για τη δουλειά μου αλλά και το πάθος μου για διαρκή ενημέρωση των γυναικών και το ευ ζην τους οδήγησε στη δημιουργία αυτού του προφίλ. 👩‍⚕️👩‍🎓👩‍🏫👩‍🔬👩‍🦽🧍‍♀️⛹️‍♀️🤰

🩺Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου και ερευνητικός τομέας μου ειναι η υπογονιμότητα και η ενδομητριωση. Σκοπός μου η πληροφόρηση σας για μαιευτικά και γυναικολόγια θέματα. 🤰👣🚼👨‍👩‍👧

Hi!

I'm Anastasia Drakou and I am Consultant in Obstetrics and Gynecology. I live and work in Stockholm.

The love for my work and my passion to educate and inform women about sexual health and reproduction led to the creation of this page!

My special interest and Research area is infertility and endometriosis.

___________________________________

#γυναικα #γυναικολόγος #γυναικολογία #εγκυμοσύνη

Videos (show all)

Πώς τοποθετείται το ορμονικό σπιράλ στη μήτρα?Στο βίντεο αναπαρίσταται το τι συμβαίνει μέσα στη μήτρα κατά την τοποθέτησ...
Πρώτη μέρα στο συνέδριο Αναπαραγωγής και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :👩‍⚕️Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών π...
Τι να τρώω στην εγκυμοσύνη???

Website