Gradinita cu program normal “Dealu Mare”

Gradinita cu program normal “Dealu Mare”

GPN Dealu Mare, Zorleni

22/08/2023

O TRAGEDIE TĂCUTĂ

Există o tragedie tăcută care se dezvoltată zi de zi în casele noastre, şi se referă la cele mai preţioase bijuterii ale noastre: copiii noştri. Copiii noştri sunt într-o stare emoţională devastatoare! În ultimii 15 de ani, cercetătorii ne-au dat statistici din ce în ce mai alarmante privind o creştere acută şi constantă de îmbolnăvire mintale ale copilului care ajunge acum la proporţii de epidemie:

Statisticile nu mint:
• 1 din 5 copii au probleme de sănătate mintală
• S-a observat o creştere de 43 % a adhd
• S-a observat o creştere de 37 % a depresiei adolescenţilor.
• S-a observat o creştere de 200 % în rata sinuciderilor la copii de la 10 la 14 ani.

Ce se întâmplă şi ce facem greşit?

Copiii de astăzi sunt supra-stimulați și au megacadouri de obiecte materiale, dar acestea sunt lipsite de fundamentele unei copilării sănătoase, cm ar fi:
• Parinti disponibili emoțional
• Limite definite clar
• Responsabilități
• Nutriție echilibrata și somn corespunzator
• Mișcare în general, dar mai ales în aer liber
• Jocuri creativ, interacţiune socială, oportunităţi de joc non-structurate şi spaţii pentru plictiseală

În schimb, aceşti ultimii ani s-au umplut de copii cu:
• Părinți distrași digital
• Parinți indulgenți și permisivi care lasă ca copiii "să conducă lumea" și să fie cei care pun regulile
• un sentiment de drept, de a merita totul fără al câștiga sau a fi responsabil pentru al obține
• Somn inadecvat și mâncare dezechilibrată
• un stil de viaţă sedentar.
• Stimulare fără sfârșit, BONE TEHNOLOGICE, satisfacție instantanee și absența unor momente plictisitoare

Ce să facem?
Dacă vrem ca copiii noştri să fie oameni individuali fericiţi şi sănătoşi, trebuie să ne trezim şi să ne întoarcem la lucrurile de bază. Este încă posibil! Multe familii văd îmbunătăţiri imediate după săptămâni de punere în aplicare a următoarelor recomandări:

• Stabileşte limite şi aminteşte-ţi că tu eşti căpitanul bărcii. Copiii tăi se vor simţi mai în siguranţă să ştie că tu ai controlul cârmei.
• Oferă copiilor un stil de viață echilibrat, plin de ceea ce au nevoie copiii, nu numai de ceea ce vor. Nu-ţi fie frică să spui "nu" copiilor tăi dacă ceea ce vor ei nu este ceea ce au nevoie.
• Dă-le alimente nutritive și limitează mâncarea junk.
• Petrece cel puțin o oră pe zi în aer liber făcând activități cm ar fi: Ciclism, plimbare, pescuit, privit de păsări/ insecte
• Bucuraţi-vă de o cină în familie zilnică fără telefoane inteligente sau tehnologie care le distrage atenţia.
• Joacă jocuri de masă ca o familie sau dacă copiii sunt foarte mici pentru jocuri de masă, lasă-te purtată de interesele lor și permite-le să fie cei care comandă în joc
• Implică-ți copiii într-o sarcină sau muncă de casă în funcție de varsta lor (aranjatul haineleor, al jucăriilor, să aducă mancarea, să pună masa, să hrănească câinele, etc. )
• Pune în aplicare o rutină de somn consistentă pentru a te asigura că copilul tău doarme suficient. Programul va fi şi mai importante pentru copiii de vârsta școlară.
• Învățarea responsabilităților este independență. Nu-i proteja în exces împotriva tuturor frustrărilor sau a tuturor greşelilor. Să greșească îi va ajuta să dezvolte rezistență și să învețe să treacă peste provocările vieții.
• Nu încărca ghiozdanul copiilor tăi, nu purta tu ghiozdanul, nu-i face tema pe care a uitat-o, nu-i spăla farfuria și nici nu curăța coaja de banană sau coaja de portocală dacă o pot face singur (4-5 ani). În loc să le dăm peştele, învață-l să pescuiască.
• Învață-l să aştepte şi să amâne satisfacţia.
• Oferă oportunităţi pentru "plictiseală", deoarece plictiseala este momentul în care creativitatea se trezeşte. Nu te simţi responsabil pentru a menține în continuu copii ocupați
• Nu folosi tehnologia ca un leac pentru plictiseală, nici nu o oferi în prima secundă de inactivitate.
• Evită utilizarea tehnologiei în timpul meselor, în maşini, în restaurante, Mall-uri. Folosește aceste momente ca oportunități de a socializare, antrenând astfel creierul ca să știe cm să lucreze atunci când este în mod: "plictiseală"
• Ajută-l să creeze un "recipient de plictiseală" cu idei de activități pentru atunci când este plictisit.
• Să fie disponibil emoţional pentru a se conecta cu copiii şi să-i înveţe auto-reglementare şi aptitudini sociale:
• Închide telefoanele pe timp de noapte când copiii trebuie să meargă la culcare pentru a evita distragerea digitală.
• Transformă-te într-un regulator sau un antrenor emoţional al copiilor tăi. Învață-i să recunoască şi să-şi gestioneze propriile frustrări şi furia.
• Învață-i să salute, să facă cu schimbul, să împartă fără să rămână cu ceva, să spună mulțumesc și te rog, să recunoască greșeala și să ceară scuze (nu-l obliga ), să fie un model al turor acestor valori care insuflă.
• Conectează-te emoţional - zâmbește, îmbrățișază, sărută, gâdilă, citește, dansează, sari, joacă sau mergi de-a bușilea cu el.

Mulţumesc, dacă-l împarţi.

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 03/08/2023
Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 03/08/2023

Astăzi am predat capacele colectate de-a lungului anului școlar. Ne bucurăm sa fim și noi alături de Asociatia Capace cu suflet in misiunea lor de a colecta in scopuri caritabile. Grupa “Fluturașilor” de la Grădinița cu PN Dealu Mare structura a Școala Gimnazialã "Ion Murgeanu" Zorleni susține reciclarea și încurajează acțiunile de voluntariat! Va mulțumesc dragi părinți pentru susținere ! 🙏🏻
















Capace cu suflet

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 03/07/2023

Va mulțumim frumos pentru parteneriatul de colaborare din cadrul “Proiectului Apicol” desfășurat de grupa “Fluturașilor “. Copiii s -au bucurat foarte mult de aceasta activitate , și totodata au învățăt cât de importante sunt Albinele in viața noastră. Rebeca Sterian 🐝🙏🏻😍

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 14/06/2023

Astăzi, preșcolarii grupei “Fluturașilor” au avut parte de cel mai emoționant moment , serbarea de “Adio, Grădinița Draga!” .
Va doresc, dragi 🦋 o copilărie fericita! Sa va fie viața numai 🌞și fericire!
Va mulțumesc vouă dragi copii pentru toate momentele frumoase petrecute împreuna, părinților pentru frumoasa colaborare și implicare, dar și pentru faptul ca mi-ati încărcat sufletul cu bucurie și împlinire sufleteasca .
“Doamna voastră” va iubește și va urează mult succes mai departe ! ❤️🦋🙏🏻🧑‍🎓👩‍🎓🦋

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 27/04/2023

“Micii ecologiști”-acțiune de ecologizare

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 27/04/2023

Ziua 4 -“Saptamana verde” - creativitate, inspirație, iubire -“tablouri cu decorațiuni din natura” , 🙏🏻❤️ mândra de fluturașii mei 🦋🦋🦋

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 26/04/2023

Săptămâna Verde- Ziua 3 “Sortare deșeuri” 🦋😍

25/04/2023
Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 25/04/2023

Săptămâna Verde-Ziua 2. Preșcolarii grădiniței s-au bucurat de o plimbare in natura , au vizionat filmuleț despre importanța poluării, și au realizat tablouri cu florile culise ❤️🦋

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 25/04/2023

“Săptămâna Verde”-Ziua 1. Preșcolarii grădiniței împreuna cu mămicile au înfrumusețat curtea grădiniței prin plantarea de flori și copacei fructiferi. Va Multumesc pentru implicarea si colaborare. Va sunt recunoscatoare 🙏🏻❤️🦋🌳🌺

21/04/2023

Săptămâna aceasta preșcolarii au descoperit cu multă bucurie “LUmea povestilor!”

16/04/2023

Hristos a Inviat!

06/04/2023

Grupa “Fluturașilor “ va urează Sărbători Pascale linistite și frumoase , alături de cei dragi! 🐇🐰🐣🥚🦋🍀 Paste fericit!

31/03/2023
24/03/2023
Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 24/03/2023

Săptămâna aceasta, preșcolarii grupei Fluturașilor s-au bucurat de “Mireasma florilor de primăvara” 🌷🍀🦋

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 17/03/2023

“Primavara, bine ai venit! “ Copacii au înflorit, pasarele călătoare s-au întors !🦋🐝🐞🌷🌳🌤

14/03/2023
Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 14/03/2023

“Cea mai Draga ființa - MAMA!” ❤️

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 03/03/2023

Săptămâna aceasta preșcolarii grupei “Fluturașilor” s-au bucurat de foarte multe activități frumoase si deosebite desfășurate in cadrul proiectului “Săptămâna altfel!” Va mulțumesc tututor pentru frumoasa colaborare 🙏🏻🦋

18/02/2023

“Animale marine” 🐙🦑🦀🐬🐠🐡🐳🐋🦈🦭🐚🌊

18/02/2023
18/02/2023

O zi din viața de educatoare...
Ziua începe devreme, cel târziu la 5,30. Rutina de dimineață cuprinde obligatoriu dichisit cu bijuuri asortate și machiat ca la carte. Nu vrei să intri în grupă și să ți se arunce din zbor, cu o sinceritate dezarmantă:
- Azi nu prea ești frumoasă doamna!
De obicei ești prima care intră în grupă. Gâgâlicile ajung câte unul, îți sar în brațe sau te salută din mers în drum spre locul de joacă. Primești vreo 10 "Te iubesc doamna" ceea, recunoști, îți ridică moralul.
Cât ei se joacă și își povestesc ce li s-a întâmplat, tu îi privești cu atenție și cu mult drag. Sunt la vârsta la care sunt foarte spontani și dezarmant de sinceri. Una din regulile grupei : fără pistoale, săbii, lupte sau bătăi le cam dă furcă. Jocurile pe telefoane, tablete exact pe astea se bazează, dar cm la grădiniță nu sunt permise, merge și joaca fără.
Din când în când trag cu ochiul la tine şi așteaptă....
- Pfuuu! Ce somn îmi este! exclami tu.
Un strigăt de victorie răsună în grupă și piticoții se reped să te ajute să îți faci cafeaua. Unul aduce cana, altul lingurița, altul borcanul cu cafea. Unul pune o lingurița de cafea, altul a doua, 2-3 o amestecă la început, apoi alți 2-3 o desăvârșesc peste vreo 10 minute.
Acum vezi sprâncene ridicate, fețe oripilate, leșinați de indignare că doamna îi pune pe copii să îi facă cafeaua. De fapt, vorbim despre viață. Copiii învață să manipuleze obiecte, să dozeze și să măsoare, să respecte reguli de igienă și siguranță. Este un mod banal de a le trasa responsabilități şi a le dezvolta încrederea în sine și autonomia.
Să îi faci doamnei cafeaua este o chestie. Uneori, când câte o gâgâlice nu are chef de grădiniță și ar face orice să se întoarcă acasă, pregătitul cafelei este un motiv serios să te desparți de mama.
Concurență mare este și pe onoarea de a fi de serviciu în sala de mese sau la distribuirea materialelor din grupă.
Își construiesc căsuțe din te miri ce, formează familii, fac mâncare, (întotdeauna și ție), duc "copiii" la medic sau în parc la joacă, sunt șoferi, sunt animăluțe de companie, iau cărți și "citesc", schimbă informații între ei, încep "de ce"-urile (uneori câte 100 pe zi). Nu trebuie să spui nimic, nu trebuie să îi întrerupi. Te ridici și ei înțeleg că este timpul pentru activități. Uneori negociază timpul de joacă: "Încă un pic", alteori vin și întreabă "Când facem activități?"
Activitățile înseamnă rearanjarea mediului educațional. Adică măsuțe luate în brațe, mutate în timp ce povestești ceva care să îi pregătească psihic pentru ce urmează sau cânți, scăunele pe care le așează ei ca să te ajute.
Nu pare mare lucru, nu? Poate, dar ca să faci toate astea ca la carte, trebuie să ai o pregătire profesională beton.
De ce povestești toate astea? Pentru că vrei ca lumea să înțeleagă că grădinița nu înseamnă poezii învățate pe de rost și cântecele. Nu înseamnă serbări pompoase. Grădinița înseamnă pregătire pentru viață. Grădinița înseamnă viață. Deprinderile pe care copiii și le însușesc la grădiniță devin parte din personalitatea lor și chiar mod de viață.
Discuțiile despre desființarea liceelor pedagogice, mai bine zis a pregătirii învățătoarelor în liceele pedagogice, au dezvăluit disprețul societății pentru ceea ce reprezintă educatoarele și, mai recent, educatorii-puericultori. De ce poți fi educatoare sau educator-puericultor doar cu liceu pedagogic și învățătoare, nu? Importanța lor pentru startul în viață al copiilor este la fel de important. Dacă nu credeți, întrebați învățătoarele despre diferența dintre un copil venit din grădiniță și unul venit direct din familie, indiferent câte cunoștințe ar avea.
În loc să se creeze această ruptură între ciclurile de învățământ, mai bine am readuce liceele pedagogice la statutul de licee de elită.
La "Pedagogic" ar trebui să intre numai elevi excepționali după o admitere la sânge. Nu se poate să avem elevi admiși la Pedagogic doar pentru că nu au intrat la alte profiluri, cu medii de 4 sau 5 la EN. La Pedagogic ar trebui să nu avem elevi cu note sub 8 la gramatică și matematică.
Pentru că având în vedere că majoritatea copiilor antepreșcolari, preșcolari si școlari mici petrec între 8 şi 10 ore pe zi la creșă, grădiniță sau școală, educația celor 7 ani de-acasă trece pe umerii cadrelor didactice din aceste segmente, iar educația copiilor ar trebui încredințată celor mai buni.
Da! Tu ești "pro" liceu pedagogic, dar nu făcut oricum. El trebuie făcut de către elevi excepționali, cu profesori excepționali, pentru calitate în educația timpurie și școlaritatea mică.

10/02/2023
Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 03/02/2023

O mică parte din activitățile desfășurate de fluturași cu tema :”Animale sălbatice”

27/01/2023

“Micii fermieri” 🐄

27/01/2023

Săptămâna aceasta, preșcolarii grupei “Fluturașilor”, s-au bucurat de multe activități despre animalele domestice 🐄🐎🐖🐏🐑🐐🐕🐩🐈🐓🦃🐈‍⬛🐁

20/01/2023

Ce poate fi mai frumos, decât bucuria copiilor! ❤️🙏🏻

20/01/2023

Săptămâna aceasta, preșcolarii au avut parte de cele mai îndragite sporturi de iarna, chiar dacă afara nu am avut zăpada… am adus putina “zăpada” la noi in grupa ❄️☃️⛷🛷🏂⛸

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 20/01/2023

24 Ianuarie 1859 -Mica Unire ❤️

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 18/01/2023

Ziua ”omului de zăpada” ❤️☃️⛄️

Photos from Gradinita cu program normal “Dealu Mare”'s post 21/12/2022

Mândra de ei! ❤️

20/12/2022

Mulțumim doamnei primar Paula Hultoana pentru darurile primite 🙏🏻 Sărbători linistite , va dorim !

06/12/2022

Astăzi, preșcolarii grupei “Fluturașilor” au avut parte de un Vizitator surpriza, pe “Moș Nicolae”, ( silueta) care a venit cu mare bucurie sa petreacă alături de ei. Au sortat șosete, au desenat elemente grafice, au rezolvat diferite puzzle-uri . Apoi, au ascultat cu mare interes povestea “Cizmulițele nerăbdătoare”, și au decorat cizmulita lui Moș Nicolae. Finalul zilei s-a încheiat cu un traseu aplicativ cu surprize de la Moș Nicolae!
A fost o activitate integrată “Ziua lui Moș Nicolae! - inspecția curenta 1 pentru obținerea gradului 2.
Va mulțumesc, dragi copii pentru aceasta zi minunata ! 🙏🏻🤗🦋

Website