Dr. Dodu Victor-Alin medic stomatolog

Dr. Dodu Victor-Alin medic stomatolog

Scopul acestei pagini este de a aduce în atenția cititorului nespecializat informații actuale și

08/04/2024

5 intrebari din partea pacientilor pe care le-am auzit frecvent in cabinet.

1. Care este cea mai indicata pasta de dinti?
Raspuns: Orice pasta cu fluor care nu provoaca reactii nedorite (alergii sau intolerante de orice fel), cu conditia ca pacientul sa nu prezinte afectiuni de tipul sensibilitatii dentare sau gingivite, situatii in care se recomanda paste de dinti specifice. Important de mentionat este faptul ca pasta de dinti are un rol secundar in igiena dentara,

2. Periuta dentara trebuie sa aiba peri medii sau moi(soft)?
Raspuns: Periutele cu peri moi sunt mai "prietenoase" cu gingia. Avand in vedere ca un periaj corect vizeaza si curatarea gingiei, perii medii pot rani gingia, mai ales daca varful perilor este ascutit. Preferinta pentru periutele soft se justifica si mai mult in cazul pacientilor cu boala parodontala din dorinta de a pastra sanatatea gingiei.

3. Detartrajul imi strica smaltul?
Raspuns: Nu. Un detartraj efectuat corespunzator va elimima doar tartrul, sensibilitatea care apare ulterior fiind un simptom temporar. In cazul in care exista depozite mari de tartru, pacientii pot observa aparitia unor spatii intre dinti d**a detartraj. Aceste spatii nu exista pana la momentul detartrajului deoarece sunt ocupate de tartru si sunt consecinta resorbtiei osului alveolar din cauza inflamatiei cauzate de tartru.

4. Putem cimenta o lucrare (punte dentara) pe un dinte si pe un implant.
Raspuns: Nu. Sprijinul puntii dentare trebuie sa fie exclusiv dentar sau exclusiv supraimplantar. In timp ce implantul este imobil in os, dintele are un grad minim de mobilitate datorita ligamentelor parodontale. In acest caz cimentarea va determina pierderea implantului.

5. Fluorul este toxic?
Raspuns: Nu, cu conditia sa nu fie in exces. Tratamentul de fluorizare al dintilor efectuat in cabinetul stomatologic nu prezinta riscuri pentru sanatatea generala a pacientului. Aplicarile locale de fluor sunt o metoda eficienta de prevenire a cariei prin remineralizarea smaltului. Fluorul administrat pe cale generala trebuie efectuat numai la recomandarea medicului.

19/01/2021

Dentația copiilor

Dentația temporară (de lapte) începe odată cu erupția primului dinte temporar, incisivul central inferior, de obicei în jurul vârstei de 6 luni și se încheie cu erupția primului molar definitiv în jurul vârstei de 6 ani (așa-numitul molar de 6 ani), când dentația devine una mixtă.
În multe privințe asemănătoare cu dentația definitivă prezentată anterior, dar cu particularități important a fi cunoscute, această dentație determină adesea motive de îngrijorare din partea părinților atât prin prisma modificărilor fiziologice, normale, dar insuficient cunoscute cât și prin afecțiunile cu evoluție diferită față de un dinte definitiv. Iată câteva deosebiri importante:
1. NUMĂRUL - dentația temporară se deosebește de dentația definitivă în primul rând prin numărul mai mic de dinți - 20 de dinți temporari față de 28-32 de dinți definitivi - și prin volumul mai mic. Denumirea dinților și vârsta aproximativă de erupție respectiv înlocuire a dinților temporari se pot observa în diagrama de mai jos pe care o recomand a fi studiată înainte de a continua lectura acestui material.
2. STRUCTURA - smalțul și dentina acestor dinți sunt mai slab mineralizate și dispuse în straturi mai subțiri. Din acest motiv copiii sunt mai predispuși la carii decât adulții, așadar se recomandă o igienizare riguroasă printr-o tehnică de periaj corespunzătoare și o supraveghere atentă a părinților. Recomandările pentru o igienizare eficientă vor fi prezentate într-un articol ulterior.
3. RĂDĂCINILE - toți dinții temporari au rădăcini. Pe măsură ce copilul se apropie de vârsta de înlocuire a dintelui, mugurele definitiv de sub dintele temporar crește și determină resorbția acestor rădăcini, proces numit RIZALIZĂ. Acesta este motivul pentru care niciun dinte temporar nu prezintă rădăcină atunci cand este înlocuit de cel definitiv.
4. IMPORTANT!!! Primul dinte definitiv, molarul de 6 ani, erupe în spatele molarului 2 temporar, ultimul dinte din seria temporară. Astfel că erupția molarului de 6 ani nu este precedată de pierderea vreunui dinte temporar. Din acest motiv molarul de 6 ani este frecvent confundat cu un alt dinte temporar și neglijat, pe motiv că va fi înlocuit mai tarziu de un omolog definitiv. Problemele care apar în urma pierderii acestui dinte sunt dintre cele mai grave. Acest subiect va fi tratat mai pe larg într-un articol viitor.
Vă invit sa adresați orice nelămurire printr-un comentariu.

07/12/2020

Orice incursiune intr-un domeniu trebuie sa înceapă prin cunoașterea teritoriului pe care dorim să intrăm. Cavitatea orală, sfera de interes a stomatologiei, nu este o excepție. Un zâmbet armonios este suma tuturor structurilor acestei regiuni anatomice care se impun a fi cunoscute. Un aport esențial, dar nu singular, îl prezintă dinții. Totalitatea dinților formează DENTAȚIA, termen preferat în locul DANTURII și diferit de DENTIȚIE. Dentația umană cunoaște 3 etape: temporară (“de lapte”), mixtă și permanentă. Fiecare perioadă va fi tratată separat la momentul potrivit.
Pentru început, ne vom rezuma la ABC-ul stomatologiei, denumirea dinților:

Website