Chi-tree

Chi-tree

Η σελίδα “Chi –tree”, είναι μια ανεξάρτητη δράση για την ?

Η σελίδα "Chi - tree" είναι μια ανεξάρτητη δράση για την ενημέρωση και διάδοση ενεργειακών πρακτικών, (Tai chi, qigong, flower essences, crystal healing, e.t.c.), ως συμπληρωματικών και υποστηρικτικών εργαλείων που μπορούν να συμβάλλουν στην υποβοήθηση της ισορροπίας της ύπαρξης, πρόληψης, ευεξίας, ηρεμίας, δημιουργικότητας και εποικοδομητικής σχέσης με τον εαυτό μας. To σύμβολό της είναι το δέντρ

17/04/2024
31/03/2024

Not just in Taijiquan, but almost all martial arts styles, starting movements often begin with stepping out with the left foot rather than the right. This probably requires an explanation using Traditional Chinese Medicine (TCM) theory. According to TCM, the left side is associated with the liver, while the right side is associated with the lungs. The left side represents liver qi, and the right side represents lung qi. Stepping out with the left foot first opens the blood vessels, then stepping out with the right foot activates the respiratory mechanism. This is because blood circulation is slower than respiratory circulation. By opening the blood vessels first and then the respiratory mechanism, blood and qi can achieve balance. If the right foot were to step out first, it would activate the respiratory mechanism before the blood circulation, making it difficult for the blood to catch up during practice.

In TCM, the concept of "left liver, right lung" does not align with Western anatomy. This is not because TCM is unaware that the liver is on the right and the lungs above, but because TCM focuses on the functional properties of the organs' qi movement rather than their physical locations. So, while the liver is on the right, its main function, which is associated with blood, moves towards the left (yin qi moves to the left, ascending); and while the lungs are above, their main function, associated with qi, moves towards the right (yang qi moves to the right, descending).

03/03/2024

ΑΝΟΙΞΗ – ΗΠΑΡ – «HUN»

Την άνοιξη είναι κυρίαρχη η λειτουργία του ήπατος στο οποίο η ενέργεια κινείται ανοδικά όπως συμβαίνει και στη φύση κατά την περίοδο αυτή που χαρακτηρίζεται από βλάστηση και ανθοφορία.

Το ήπαρ (yin όργανο) μαζί με τη χοληδόχο κύστη (yang όργανο) είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση του αίματος στον οργανισμό, την ομαλή κυκλοφορία του και κατεύθυνσή του προς όλα τα όργανα. Όταν το σώμα έχει την ανάγκη τροφοδοσίας με αίμα, είναι το ήπαρ που απελευθερώνει την κυκλοφορία του κι όταν υπάρχει λιγότερη ανάγκη (π.χ. σε περίοδο ανάπαυσης) είναι το ήπαρ που αποθηκεύει την περίσσεια ποσότητα αίματος για να την απελευθερώσει πάλι όταν χρειαστεί. Γι’ αυτό το ήπαρ στην κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία θεωρείται ως «στρατηγός» ή «αρχιτέκτονας» στον οργανισμό. (Williams, 1996).

Όταν η λειτουργία αυτή παρουσιάζει βλάβη, παρουσιάζεται συχνή και εύκολη κόπωση. (Ιδίως δε γιατί το συκώτι στέλνει αίμα στους μύες, τένοντες κλπ λιπαίνοντάς τους και έτσι επηρεάζει την ικανότητά μας για φυσική κίνηση).

Το ήπαρ και το αίμα έχουν στενή και αμοιβαία σχέση. Όταν υπάρχει απώλεια αίματος ή θερμότητα στο αίμα, επηρεάζεται το ήπαρ, όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί καλά, επηρεάζεται η ποιότητα του αίματος.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες επηρεάζονται από την κατάσταση του ήπατος, αφού η δυνατότητα να κατευθύνεται ομαλά το αίμα στη μήτρα και να αποθηκεύεται επαρκής ποσότητα επιδρά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού τους. Όταν οι λειτουργίες ήπατος δεν είναι ομαλές, μπορεί να υπάρχει αμηνόρροια, ή αιμορραγίες όταν η ενέργεια στο συκώτι είναι υπερβολική. Όταν υπάρχει στάσιμη ενέργεια στο ήπαρ μπορεί να υπάρχει επώδυνος κύκλος ή εμμηνόπαυση με πολλά ενοχλητικά συμπτώματα. (Calandra, 2023).

Η ισορροπημένη κατάσταση της ενέργειας στο ήπαρ, βοηθά στην ισορροπία και την ομαλή διαχείριση των συναισθημάτων. Το ήπαρ επιδρά στην όραση και τους οφθαλμούς, όπως επίσης και στα νύχια.

Από άποψη συναισθημάτων και ιδιοτήτων, το ήπαρ θεωρείται η έδρα της καλοσύνης, της συγχώρεσης, της ανεκτικότητας, της προσφοράς, θεραπευτικότητας, δημιουργικότητας, ψυχραιμίας, αντοχής, διαύγειας, σχεδιασμού και αποφασιστικότητας, αλλά και η έδρα του θυμού, της ευερεθιστότητας, της ανησυχίας. Όταν η ενέργεια στο ήπαρ δεν κινείται ομαλά, έχουμε εκρήξεις θυμού, ανησυχία, νευρικότητα.

Επειδή το ήπαρ σχετίζεται με την ικανότητα να εκφράζουμε τις επιθυμίες, τις ιδέες μας κλπ., συναισθήματα και επιθυμίες που καταπιέζονται ή εσωτερικές συγκρούσεις που δεν έρχονται στην επίγνωσή μας, είναι οι βασικότερες αιτίες για τα ξεσπάσματα θυμού. Αυτό που βοηθά το ήπαρ είναι να παρακολουθούμε τον εαυτό μας και την εσωτερικότητά μας, να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας με αποδοχή ώστε να μπορούμε να τα εκφράζουμε κατάλληλα και έγκαιρα όπως π.χ. το θυμό και την αγανάκτησή μας, με τρόπο αποτελεσματικό και όχι θολό, άστοχο, προσβλητικό ή βίαιο.

Στην κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία, τα εσωτερικά όργανα δεν θεωρούνται απλά ανατομικοί σχηματισμοί, αλλά λόγω των σημαντικών τους λειτουργιών για το σύνολο του οργανισμού και της ζωής, θεωρούνται ως «σπλαχνικές νοημοσύνες». Από την άποψη αυτή, οι λειτουργίες του ήπατος αποτελούν το «hun» , την πνευματική διάσταση του ήπατος. Είναι το πνεύμα του ξύλου, του στοιχείου που συνδέεται με το ήπαρ.

Το «hun» θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την αιθερική διάσταση της ψυχής, την ουράνια, πνευματική της πλευρά, μεταδίδεται από τον πατέρα και εισέρχεται στο σώμα τρεις μέρες μετά τη γέννηση ενώ κατά το θάνατο είναι αυτό που ανεβαίνει στο βασίλειο των ουρανών.

To «hun» αγαπά τη ζωή και είναι αυτό που μας δίνει τη σπίθα της, μας παρακινεί σε υψηλές ιδέες και στόχους, ελέγχει την έκφραση του λόγου μας και τις δραστηριότητές μας, βοηθά στην οργάνωση της ζωής μας και τη στρατηγική για την υλοποίηση των σχεδίων μας, εμψυχώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο κινέζικος χαρακτήρας της λέξης «hun» απεικονίζει ένα «φάντασμα», ένα σύννεφο, την κίνηση με την έννοια του στροβιλίσματος και της περιπλάνησης, συμβολίζοντας το στροβίλισμα της ψυχής του νεκρού στο βασίλειο των πνευμάτων.

Γενικά, το «hun»μας παρέχει την κίνηση σε πολλά επίπεδα, π.χ. την κίνηση της ψυχής κατά το ονείρεμα, την κίνησή μας στην καθημερινότητα μέσα από όνειρα και ιδέες, την κίνηση προς τους άλλους στις σχέσεις μας, την κίνηση να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας, την κίνηση της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Η καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία θεωρείται ότι οφείλεται στο «hun». Υπερβολική κίνηση του «hun» σε σημείο να βγαίνει από το σώμα, κυρίως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει σημαντική δυσλειτουργία στο ήπαρ, θεωρείται ότι προκαλεί ψυχική διαταραχή.

Πολλές από τις λειτουργίες που επιτελεί ο προμετωπιαίος φλοιός, ως κέντρο ανώτερων πνευματικών λειτουργιών, σύμφωνα με τη νευροβιολογία, σχετίζονται με τις λειτουργίες του «hun» όπως περιγράφονται στην κινέζικη φιλοσοφία. (Maciocia).

Γενικότερα, το πνεύμα του ξύλου, μας βοηθά να βλέπουμε τα χρώματα του κόσμου μέσα από τα μάτια μας και τροφοδοτεί την εσωτερική μας διόραση και φαντασία. Μπορούμε να το βοηθήσουμε με τη διατροφή, το διαλογισμό, ζωγραφίζοντας τα όνειρά και τα σχέδιά μας, με κίνηση μέσα στη φύση και κοντά στα δέντρα, αλλά και παρακολουθώντας τα σύννεφα και τους σχηματισμούς τους στον ουρανό. (Spring, the season of wood).

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Calandra, T. (2023). The Liver and Gallbladder according to Traditional Chinese Medicine. In https://calandraaccupuncture.com/2023/02/the-liver-and-the-gallbladder- according-to Chinese-medicine-tcm/

Maciocia, G. Shen and Hun: The phyche in Chinese medicine. In https://giovani-maciocia.com/shen-and -hun-psyche-in-chinese-medicine/

Spring the season of wood element. In https://www.thaimassage.org/spring-the season-of - the-wood-element/

William, T. (1996). The complete illustrated guide to Chinese Medicine.USA: Element Books

Φανή Αθανασοπούλου
Pg.Dip., ECP
Εκπαιδεύτρια Taijiquan & Qigong

01/01/2024

Καλή χρονιά με Υγεία, γεμάτη ροή, έμπνευση, δημιουργικότητα, δυνατή ενέργεια για την ευόδωση των προσπαθειών μας.

24/12/2023

Με ευχαριστίες προς τους παλιούς και καινούργιους φίλους της σελίδας για το ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας, ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με Υγεία, Ενδυνάμωση, Αγάπη και αρμονική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της ζωής.

21/12/2023

ΧΕΙΜΩΝΑΣ – ΝΕΡΟ- ΝΕΦΡΑ

Το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του χειμώνα. Είναι η εποχή που κυριαρχεί η ενέργεια των νεφρών που αντιστοιχεί στο στοιχείο του νερού.

Οι ρυθμοί στη φύση επιβραδύνονται και η εναρμόνιση με τις εποχές και τη φύση, μας καλεί να επιβραδύνουμε και εμείς τους ρυθμούς μας και να στραφούμε προς τα μέσα, όπως κινείται η ενέργεια κατά την περίοδο αυτή.

Τα νεφρά, τα επινεφρίδια, η ουροδόχος κύστη είναι τα όργανα που συνδέονται μεταξύ τους και χρειάζονται ιδιαίτερα αυτήν την εποχή την φροντίδα και προστασία μας. Στα νεφρά είναι αποθηκευμένο το θεμελιώδες είδος ενέργειας που ονομάζεται jing, δηλαδή η ουσία της ενέργειας. Πρόκειται για την προγεννητική ενέργεια, αυτή που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, σχετίζεται με την αναπαραγωγή αλλά και την ανάπτυξη και τη γήρανση.

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την ενέργεια αυτή, επιδρά στον τρόπο που μεγαλώνουμε. Όταν αυτή η ενέργεια εξαντλείται γερνάμε και πεθαίνουμε.

Η κατάσταση των νεφρών επιδρά στα οστά, στα δόντια, στα πόδια, στην μέση και την πλάτη, στην ακοή, στα μαλλιά, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει τα πρώτα αισθητά σημάδια της γήρανσης αφορούν αυτές τις περιοχές, όπου παρατηρούμε αποδυνάμωση των οστών, δυσκολία στη βάδιση, πόνους στη μέση, απώλεια των μαλλιών, των δοντιών κλπ.

Ο χειμώνας, τα νεφρά, το σκοτάδι, το κρύο, είναι yin ποιότητες, γι’ αυτό την εποχή αυτή ο προσανατολισμός μας είναι να ενδυναμώσουμε το yin μέσα μας και να εναρμονιστούμε με τη σοφία του νερού. Στα νεφρά κατοικεί ο φόβος που σχετίζεται με την ανασφάλεια, την αγωνία της επιβίωσης αλλά και το άγχος, γι’ αυτό τα νεφρά και το jing επηρεάζονται πολύ από το άγχος.

Αντίστοιχα όμως, εκεί κατοικεί και το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η δυνατή θέληση για ζωή, ανάπτυξη και δημιουργία καθώς και η δυνατότητά μας να προσεγγίζουμε τη σοφία. Η γνώση αφορά τη γνώση πληροφοριών, δεδομένων, γεγονότων. Η σοφία αφορά την βαθιά κατανόηση της γνώσης, την αξιολόγηση και αξιοποίηση της εμπειρίας.

Είναι η σοφία που βοηθά να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε πότε και τι γνωρίζουμε, πότε και τι δεν γνωρίζουμε, πότε χρειάζεται να δράσουμε, πότε να σταματήσουμε. Είναι η σοφία που περισσότερο σχετίζεται με την ισορροπία και το να βαδίζουμε τη ζωή μας σε ροή, η οποία συμβολίζεται από το στοιχείο του νερού. (Nickels, 2023)

Τη σοφία αυτή την αποκτούμε με το να είμαστε ήσυχοι και να στρεφόμαστε προς τα μέσα για να ακούσουμε τους ψίθυρους της ψυχής μας. (Sacacu, 2023).

Για να προχωρήσουμε μπροστά, την ώθηση την δίνουμε χρησιμοποιώντας την ενέργεια των νεφρών, όταν όμως υπέρ-προσπαθούμε και ωθούμε υπερβολικά τα πράγματα, τότε επιφέρουμε κόπωση στα νεφρά και αποδυναμώνουμε την ενέργειά τους. Γι’ αυτό την εποχή του χειμώνα για να βοηθήσουμε την λειτουργία των νεφρών χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε περισσότερο, να κοιμόμαστε νωρίτερα το βράδι, να κρατάμε τα πόδια, την μέση, την κοιλιά, την πλάτη ζεστά. (Nickels, 2023)

Η ενέργεια του χειμώνα είναι η ενέργεια της εσωστρέφειας και της ενδοσκόπησης. Είναι η εσωτερική μας έρευνα για το πού βρισκόμαστε, τι χρειάζεται να καθαρίσουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, όπως το νερό εξαγνίζει και εν συνεχεία τι χρειάζεται να καλλιεργήσουμε σε βαθύτερο επίπεδο.

Φανή Αθανασοπούλου
Pg.Dip., ECP
Εκπαιδεύτρια Taijiquan & Qigong

Βιβλιογραφικές Αναφορές
Νickels, M. (2023). Practical wisdom learned from the winter solistice and water element. In https://watershedwellnessastoria.com

Sacacu (2023) Dawn from Oakland on the winter Solistic. In https://sacacupuncture.com

27/10/2023
21/10/2023

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ – ΜΕΤΑΛΛΟ

Την εποχή του Φθινοπώρου κυριαρχεί η ενέργεια των πνευμόνων. Στην ταοϊστική φιλοσοφία η ενέργεια των πνευμόνων αντιστοιχεί στο στοιχείο του μετάλλου.

Οι πνεύμονες σχετίζονται με το παχύ έντερο και το δέρμα. Η βασική λειτουργία των πνευμόνων είναι η αναπνοή και του παχέος εντέρου η αποβολή των άχρηστων ουσιών. Κατά το Φθινόπωρο παρατηρούμε στη φύση μια φθίνουσα και εσωστρεφή ενέργεια, τα φύλλα των δέντρων πέφτουν, ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει, τα χρώματα αλλάζουν σε γήινους τόνους, γίνεται η προετοιμασία της γης για την επερχόμενη σπορά και η αποθήκευση των ώριμων καρπών.

Οι πνεύμονες και το παχύ έντερο σχετίζονται με τις αλλαγές, τη θλίψη, την απώλεια, την ικανότητα να αφήνουμε πίσω όσα δεν μας χρειάζονται και να προχωράμε μπροστά επαναπροσδιορίζοντας τη ζωή μας, όπως ακριβώς κάνει η φύση το Φθινόπωρο.

Το μέταλλο είναι δυνατό, κοφτερό, λαμπρό, ακριβές. Συμβολίζει τη δυνατότητα να αποκόβουμε στοιχεία που δεν μας χρειάζονται πλέον ή είναι επιβλαβή αλλά και την ικανότητα να βάζουμε όρια.

Το μέταλλο είναι επίσης ευλύγιστο. Μία από τις δυνατότητες των πνευμόνων που λειτουργούν καλά, είναι η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τις αντιξοότητες και τις απώλειες.

Ένα άλλο στοιχείο του μετάλλου είναι η καθαρότητα, η λάμψη. Οι υγιείς πνεύμονες διευκολύνουν την διαύγεια και την έμπνευση στον τρόπο επικοινωνίας μας με τους άλλους, στο να γνωρίζουμε ακριβώς τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε στη ζωή και στο περιβάλλον μας.(Holden Qigong, 2022).

Έτσι, το μέταλλο αντιπροσωπεύει τη δύναμη της λεπίδας που μπορεί να κόψει διαπερνώντας τα πράγματα αποφασιστικά και ξεκάθαρα αλλά και τη δύναμη του καθρέφτη που μπορεί να κάνει την τέλεια αντανάκλαση. Υγιείς πνεύμονες διευκολύνουν την αυθεντική επικοινωνία με τον εαυτό μας και τους άλλους, θέτοντας όρια αλλά και κατανοώντας με εν- συναίσθηση.

Οι πνεύμονες βοηθούν την αυτοπεποίθηση, αλλά και την αίσθηση του δικαίου και της ακεραιότητας στον άνθρωπο.

Βοηθούν στο να είμαστε οργανωμένοι στη ζωή μας, αλλά και την εσωτερική μας δομή και την μεθοδική κίνησή μας για την επίτευξη των στόχων μας.

Όταν η ενέργεια στους πνεύμονες και το παχύ έντερο είναι μπλοκαρισμένη, υπάρχει η ροπή προς ακαταστασία και στασιμότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, κόπωση, σύγχυση, δυσκολία να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας προς τους άλλους.

Υπερβολική ενέργεια στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε τελειομανία, αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών, αλλά και υπερβολική σκληρότητα, ακαμψία και δογματισμό.

Η κατάσταση των πνευμόνων επηρεάζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, ώστε υγιείς πνεύμονες βοηθούν στην εποικοδομητική σύνδεση με τον κόσμο γύρω μας, ενώ όταν η ενέργεια στους πνεύμονες είναι μπλοκαρισμένη, μπορεί να δημιουργηθεί μια αίσθηση αποξένωσης και ψυχρότητας. (Williams, 1996).

Ενώ οι πνεύμονες μας βοηθούν στα παραπάνω στοιχεία, αμφίδρομα μπορούμε κι εμείς να ενισχύουμε την υγεία τους, φροντίζοντας να διατηρούμε την τάξη στη ζωή μας, κάνοντας ξεκαθαρίσματα σχετικά με το τι μας ωφελεί και τι όχι, βάζοντας όρια στις σχέσεις μας αλλά και προωθώντας τη εν – συναισθητική σύνδεση με τους άλλους με τρόπο αυθεντικό και αυθόρμητο. (Paternotte, 2022).

Η γη (εποχή ινδιάνικου καλοκαιριού – σπλήνα-στομάχι) τροφοδοτεί το μέταλλο και γι΄αυτό η γη θεωρείται «μητέρα» του μετάλλου και πράγματι ο σπλήνας στέλνει στους πνεύμονες την ενέργεια που εξάγεται από την τροφή η οποία συνδυάζεται με την ενέργεια που εισπνέουμε από τον αέρα. «Τέκνο» του μετάλλου θεωρείται το νερό (η εποχή του χειμώνα - νεφρά). Οι πνεύμονες στέλνουν την ενέργεια καθώς και τα σωματικά υγρά στα νεφρά όπου διαχωρίζονται σε καθαρά και μη καθαρά.

Από την άλλη πλευρά, η φωτιά «λιώνει» το μέταλλο, αφού υπερβολική ή ελλειμματική ενέργεια στην καρδιά (φωτιά – καλοκαίρι) επιδρά αρνητικά στην υγεία των πνευμόνων, ενώ το μέταλλο «κόβει» το ξύλο, αφού προβλήματα με τους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στο ήπαρ (ξύλο).

Φανή Αθανασοπούλου
Pg.Dip., ECP
Εκπαιδεύτρια Taijiquan & Qigong

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Holden Qigong “How to harness the Gift of metal element (2022). In Holden Qigong In https://www.holdenqigong.com/how-to-harness-the-gift-of-the-metal-element/

Patternotte. M. (2022). Organizing the mental element to structure your life. In https://insighttimer.com/blog/traditional -chinese-medicine-metal-element/

Williams, T. (1996). The complete illustrated guide to Chinese Medicine. Great Britain. Element Books Ltd.

26/08/2023

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η περίοδος προς το τέλος καλοκαιριού αρχές Φθινοπώρου, αντιστοιχεί στο στοιχείο της Γης. Η γη αφορά τα όργανα του στομάχου – σπλήνας – παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την διαδικασία της πέψης.

Αν και η περίοδος αυτή σηματοδοτεί μια «παρακμή», από την άλλη είναι περίοδος αφθονίας με τα φρούτα και τους καρπούς πλούσιους να έχουν ωριμάσει. Η κίνηση της ενέργειας είναι προς το κέντρο και κάτω.

Ουσιαστικά, αντιπροσωπεύει το ενδιάμεσο, τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο Φθινόπωρο. Το στοιχείο της γης θεωρείται ότι κυριαρχεί όχι μόνο την περίοδο του ινδιάνικου καλοκαιριού (τέλος καλοκαιριού), αλλά τις τελευταίες μέρες κάθε τέλους εποχής, όπου η ενέργεια κάθε εποχής επιστρέφει για λίγο στο κέντρο, στη θέση μετάβασης - αναγέννησης για να προχωρήσει στον επόμενο κύκλο.

Τα όργανα της πέψης βρίσκονται στο κέντρο της ανθρώπινης ανατομίας και τροφοδοτούν όλον τον οργανισμό. Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος συμβολίζει στην πνευματική του διάσταση την ικανότητα να παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε για τον οργανισμό μας και να αποβάλλουμε τα περιττά στοιχεία που δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξή μας. (Ohasi, 1991/1998).

H ενέργεια του σπλήνα είναι ανοδική, αυτό σημαίνει ότι συγκρατεί τα ζωτικά όργανα στη θέση τους. Ανισορροπία στη λειτουργία του, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόπτωση των οργάνων. Λόγω της ανοδικής τάσης της ενέργειας του σπλήνα, ο σπλήνας στέλνει ενέργεια στον εγκέφαλο. Έτσι, η δυνατότητα να σκέφτεται κανείς καθαρά, με διαύγεια και συγκέντρωση οφείλεται στην καλή λειτουργία του σπλήνα.

Στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης των οργάνων και των στοιχείων αντίστοιχα, η καρδιά (καλοκαίρι - φωτιά) θεωρείται η μητέρα του σπλήνα, γιατί ωθεί το αίμα προς αυτόν βοηθώντας τη λειτουργία της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών. Ο σπλήνας είναι ο γονέας των πνευμόνων, (φθινόπωρο- μέταλλο), γιατί τους παρέχει την ενέργεια από την τροφή που αλληλεπιδρά με την ενέργεια του αέρα. Το ήπαρ (άνοιξη - ξύλο) ελέγχει τα όργανα της πέψης, γιατί είναι υπεύθυνο για την ελεύθερη ροή της ενέργειας, βοηθώντας το στομάχι στη διάλυση της τροφής και τον σπλήνα στην μετατροπή της σε ενέργεια και τη μεταφορά της. Βλάβη στο ήπαρ ή υπερβολική ενέργεια άμεσα βλάπτει και τον σπλήνα.

Η Γη αντιστοιχεί στο αρχέτυπο της «Μητέρας», μας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε το μητρικό στοιχείο, μαθαίνοντας πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο που στο στοιχείο της γης και αντίστοιχα στο στομάχι και σπλήνα «κατοικεί» και η ικανότητα για εν – συναίσθηση και κατανόηση, γιατί μόνο όταν έχουμε σύνδεση με το κέντρο της ύπαρξής μας και αυτό-φροντίδα είναι δυνατόν να παρέχουμε φροντίδα, υποστήριξη και εν- συναίσθηση προς τους άλλους.

Περιβαλλοντικά και κοινωνικά η σχέση μας με τη γη έχει διαταραχθεί. Οι ζωές μας μέσα στα κλειστά γραφεία και τα σπίτια, μπροστά στις οθόνες, η επί αιώνες κλιμακούμενη καταστροφή της φύσης, έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση διαχωρισμού του «εγώ» από το φυσικό περιβάλλον. Βλέπουμε τον εαυτό μας σαν να είναι κάτι άλλο και τη φύση ως κάτι άλλο. Αυτό οδηγεί σε ολοένα και περισσότερο άγχος, απομόνωση, απώλεια της σύνδεσης με τον εαυτό μας και αποδυνάμωσή μας σε όλα τα επίπεδα, σαν φυσικά σώματα, σαν πνευματικές οντότητες, σαν πολίτες.

Όπως όταν το παιδί στερείται ή έχει ελλιπή φροντίδα από τη μητέρα, κατά τον ίδιο τρόπο η ελλιπής φροντίδα μας και αλληλεπίδραση με τη γη, οδηγεί στο να αισθανόμαστε στερημένοι και χωρίς κατανόηση μέσα στον κόσμο, παρ’ ότι δεν συνειδητοποιούμε τις αιτίες αυτών των αισθήσεων. Βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση εξωτερικών ερεθισμάτων για να καλύψουμε την εσωτερική στέρηση. Κι όσο αυτή η ανισορροπία που δημιουργείται από το τραύμα που υφίσταται η γη μέσα μας δεν θεραπεύεται, τόσο η απεγνωσμένη αναζήτηση μητρικής φροντίδας από εξωτερικούς παράγοντες συνεχίζεται δια μέσου της ζωής μας. (Gumenick, 1997).

Βιώνουμε ένα συνεχές οικολογικό τραύμα με τις συνεχείς καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, όπως και με τις πυρκαγιές – εμπρησμούς, όπως και με τον τρόπο ζωής μας αποδεχόμενοι την πολιτιστική ώθηση να ζούμε μέσα στις πόλεις όπως αυτές έχουν δομηθεί και να υπάρχουμε περισσότερο τεχνολογικά παρά περιβαλλοντικά. Το τραύμα είναι η εμπειρία του να γινόμαστε μάρτυρες (συνειδητά ή όχι) της κακοποίησης της γης, της οποίας είμαστε μέρος. Το τραύμα αυτό, βιώνεται άλλοτε συνειδητά, άλλοτε ασυνείδητα, όταν για παράδειγμα μπορεί να βρεθούμε σε ολιγοήμερες διακοπές στη φύση και ξαφνικά νιώθουμε πιο ζωντανοί. Η γη είναι ο πρώτος μας δάσκαλος και ο πρώτος μας θεραπευτής. Επιστρέφουμε σε αυτή νιώθοντας πως κάτι μας λείπει βαθιά. (Weyler, 2019).

Στην πραγματικότητα, το πώς συμπεριφερόμαστε στη γη αντιστοιχεί στο πώς συμπεριφερόμαστε στα σώματά μας.

Τα συναισθήματα που κατοικούν στο στομάχι και σπλήνα και σχετίζονται με το στοιχείο της γης, είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η ικανότητα να υλοποιούμε τα όνειρά μας, να έχουμε υπομονή και μεθοδικότητα, να σκεφτόμαστε με διαύγεια, να παρέχουμε φροντίδα, υποστήριξη και εν- συναίσθηση προς τους άλλους και να είμαστε γειωμένοι. Όταν δεν υπάρχει η ισορροπία στα παραπάνω όργανα και η σχέση μας με τη γη είναι διαταραγμένη, έχουμε έλλειψη αυτοπεποίθησης, αμφιβολίες, ομιχλώδη ή εμμονική σκέψη, πολύ ανησυχία, άγχος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, έλλειψη φροντίδας για τον εαυτό μας και τους άλλους, εγωιστικές συμπεριφορές, απομόνωση, αντικοινωνικότητα, πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη αγχωδών και διατροφικών διαταραχών.

Φανή Αθανασοπούλου
Pg.Dip., ECP
Εκπαιδεύτρια Taijiquan & Qigong

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Gumenick, N. (1997). Late Summer, the season of Earth. In www.5elemet.com/docs/elements/earth.html

Ohasi, W, (1998). Διαβάζοντας το σώμα. Αθήνα: Εκδόσεις Αιώρα. (Original work published 1991).

Weyler, R., Shepard, P., Mate, G., Shiva, V., Bateson G.C., Bateson N., Abram D.,Glendinning, Ch., (2019). Ecological Trauma and Common addiction In https://www.rexweyler.ca/ecologue/2019/6/11/ecological-trauma-and-common-addiction

07/07/2023

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΚΑΡΔΙΑ – ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟ

Η περίοδος του καλοκαιριού αντιστοιχεί στο στοιχείο της φωτιάς και στην ενέργεια της καρδιάς.

Η καρδιά στην κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία, συνδέεται με το λεπτό έντερο, το περικάρδιο, τον τριπλό θερμαστή και κυβερνά το αίμα. Ενώ το συκώτι (εποχή άνοιξης) θεωρείται ότι ελέγχει το αίμα, δηλαδή επιτρέπει την κυκλοφορία του, η καρδιά ως «ο αυτοκράτορας» στο βασίλειο των οργάνων, αποφασίζει πού χρειάζεται να κατευθύνει το αίμα.

Το περικάρδιο είναι ο προστατευτικός υμένας γύρω από την καρδιά. Ισχυρά εξωτερικά ερεθίσματα αλλά και τα συναισθήματα «ακουμπάνε» πρώτα στο περικάρδιο πριν φτάσουν στην καρδιά. (Shelton Chr, Shelton Par, 2016).Το περικάρδιο λειτουργεί σαν «σωματοφύλακας» της καρδιάς και επιτρέπει την είσοδο σε ό, τι αξίζει, ενώ απαγορεύει την είσοδο σε ό, τι μπορεί να τη βλάψει.

Όταν η ενέργεια στο περικάρδιο δεν είναι ομαλή, μπορεί η «πόρτα» να κολλήσει και να μην κλείνει, οπότε εισέρχεται στην καρδιά οτιδήποτε χωρίς όριο. Η καρδιά πλέον μπορεί να λειτουργεί με ακατάλληλη τάση για οικειότητα, να πληγώνεται εύκολα, εκτεθειμένη και απροστάτευτη. Μπορεί όμως η «πόρτα» να κολλήσει παραμένοντας κλειστή. Τότε κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στην καρδιά, το άτομο βιώνει μοναξιά, ψυχρότητα, έλλειψη χαράς, αμυντικότητα, απομόνωση, απάθεια. (Roslyn, 2023).

Επιπροσθέτως το περικάρδιο προστατεύει από τα τραύματα γενικότερα αλλά και κυρίως όσα έχουν οικογενειακό χαρακτήρα (π.χ. εγκατάλειψη, χωρισμός, απώλεια, κακοποίηση).

Η καρδιά θεωρείται αγνή και πολύτιμη, ώστε χρειάζεται να προστατεύεται από τις καθημερινές προκλήσεις και τις διακυμάνσεις της ενέργειας. Το περικάρδιο σαν «γραμματέας» φιλτράρει τα συναισθήματα των άλλων οργάνων (π.χ. θυμός, φόβος κ.α.) ώστε η καρδιά να μην υπερφορτώνεται.

Όταν το περικάρδιο λειτουργεί ομαλά, επιτρέπει στην καρδιά να βιώνει τη χαρά της που είναι το δικό της συναίσθημα. Επίσης διευκολύνει την επικοινωνία της καρδιάς με τα νεφρά.

Η ψυχική υγεία βασίζεται ως επί το πλείστον στην ισορροπία μεταξύ καρδιάς και νεφρών (φωτιάς και νερού).

Η φωτιά και το νερό είναι ένας κύκλος ελέγχου: σύγκρουση μεταξύ αυτών που θέλουμε και αυτών που ο κόσμος προσδοκά από εμάς. Αυτές οι προσδοκίες είναι οι όροι αξίας που προέρχονται από την οικογένεια, από άλλα σημαντικά πρόσωπα, από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Τους όρους αξίας τους ενδοβάλλουμε απομακρυνόμενοι από την αυθεντική εσωτερική μας εστία. Για τους περισσότερους το ποιοι είμαστε είναι αυτό που νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε για να διατηρήσουμε την αίσθηση της κοινωνικής επιβίωσης.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει αρμονία μεταξύ αυτών που επιθυμούμε και αυτών που ο κόσμος απαιτεί από εμάς, να μπορούμε δηλαδή να είμαστε κοινωνικά όντα διατηρώντας την αυθεντικότητά μας, να υπάρχει διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο, του προσωπικού και του συλλογικού, με τρόπους που μας διατηρούν πνευματικά υγιείς και ασφαλείς. Αυτός είναι ο ρόλος του περικάρδιου και του τριπλού θερμαστή. ( Cox, 2019).

Ενώ η υγιής κατάσταση του περικάρδιου βοηθά το άτομο να έχει υγιείς σχέσεις, πνευματική υγεία και σταθερότητα, η ανισορροπία στο περικάρδιο μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρογνωμοσύνη, ακαμψία, αυστηρότητα, ατομικισμό, καθιστώντας δύσκολη την αλληλεπίδραση με άλλους σε επίπεδο καρδιάς.

Ανισορροπία στο στοιχείο της φωτιάς, γενικότερα οδηγεί σε υπερφόρτωση από δυσχέρειες στις σχέσεις, υπερκόπωση από υποχρεώσεις, αγώνα για να κερδίσει κανείς την αποδοχή των άλλων, βάζει δηλαδή κάποιος όλα τα εξωτερικά στοιχεία του κόσμου που τον περιβάλλει πάνω από τη δική του αυτό-φροντίδα. Προσπαθεί να ταιριάξει απόλυτα με το περιβάλλον του, πληγώνοντας τον εαυτό του. Προβάλλοντας το κέντρο της ύπαρξής του εξωτερικά, χάνει τη δική του αίσθηση αξιολόγησης από τον εσωτερικό του πυρήνα (Gummerick, N.R, 2018).

Φανή Αθανασοπούλου
Pg.Dip., ECP,
Εκπαίδευση Taijiquan & Qigong

ΠΗΓΕΣ
Cox, S., Sieben, N. (2019). Pericardium the heart protector. In https:// dzsatiraelizabeth.com/pericardium-the-heart-protector

Gummerick, N.R. (2018). The spirits of the Points: The pericardium meridian part II. In the Institute of Classical Five Element Acupuncture Inc. In https:// www. 5 elements.com/articles/pericardium meridian 2. html

Roslyn J. (2023). Our hearts protector : The pericardium. In https://mendacupunture. Com/our – heart’s –protector-the –pericardium

Shelton, Chr., Shellton, P. (2016). Chinese Medicine, Five Elements. In htpps:// Sheltonqigong.com/Chinese –medicine-five-elements

15/04/2023

Ευχόμαστε σε όλους Πάσχα Χαρούμενο με Υγεία, ζωτικότητα, αγάπη, δημιουργικότητα.

02/04/2023

ΑΝΟΙΞΗ – ΞΥΛΟ –ΗΠΑΡ

Την εποχή της άνοιξης κυριαρχεί η λειτουργία του ήπατος. Η κίνηση της ενέργειας είναι ανοδική και αντιστοιχεί στο στοιχείο του ξύλου, το οποίο συμβολίζει οτιδήποτε αναπτύσσεται και καλλιεργείται.

Είναι η εποχή της αναγέννησης και της ανθοφορίας, συνδέεται με την κατεύθυνση της Ανατολής και την ανάπτυξή μας σε όλα τα επίπεδα.

Το ήπαρ ελέγχει την ομαλή ροή της ενέργειας και λειτουργεί ως «αποθήκη αίματος». Κατά την ανάπαυση αποθηκεύει αίμα και τροφοδοτεί τα όργανα με περισσότερη ροή όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε δραστηριότητα. Το αίμα θεωρείται ως μια πυκνότερη μορφή ενέργειας η οποία τροφοδοτεί τα όργανα για να παράγουν ενέργεια. Αίμα και ενέργεια είναι αδιαχώριστα και αλληλεξαρτούμενα θεμελιώδη συστατικά.

Το ήπαρ αφορά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο την υγεία της γυναίκας, η οποία εξαρτάται σε πολλές καταστάσεις από την κυκλοφορία του αίματος (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση κλπ.). Θεωρείται «στρατηγός» στο σώμα, γιατί εκτελεί πάνω από 500 λειτουργίες και μπορεί να αναγεννά τον εαυτό του.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Σημαντικός είναι ο ρόλος του και στη διαχείριση των συναισθημάτων. Η επαρκής και ομαλή ροή της ενέργειας στα όργανα συμβάλλει στην σταθερότητα και την αισιοδοξία.

Όταν η ενέργεια στο ήπαρ είναι μπλοκαρισμένη, τότε μπορεί να έχουμε είτε εκρήξεις θυμού είτε κατάθλιψη. Ο έντονος και παρατεταμένος θυμός δημιουργεί θερμότητα η οποία ανεβαίνει στην καρδιά. Όταν δεν είμαστε ευθυγραμμισμένοι με αυτό που κάνουμε ή δεν διευκολύνεται η ανάπτυξή μας, η ενέργεια στο ήπαρ «κολλάει».

Θεωρείται η «έδρα» του θυμού, ο οποίος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα όπως όλα τα υπόλοιπα και απαραίτητο να εκφράζεται. Εκείνο που κάνει το θυμό να προκαλεί βλάβη στο σώμα είναι όταν συσσωρεύεται χωρίς έκφραση, οπότε τελικά εκδηλώνεται είτε δυσανάλογα, είτε με άσχετες αφορμές.

Αλλά και η καλοσύνη, η γλυκύτητα, η ευγένεια, η διακριτικότητα, η ικανότητα για συνεργασία, η ψυχραιμία, η υπομονή, η χαλαρότητα και η συγχώρεση, έχουν την έδρα τους στο ήπαρ. Όταν το στοιχείο του ξύλου είναι αδύναμο, υπάρχει αναποφασιστικότητα, όχι ξεκάθαρη και δυνατή κατεύθυνση στη ζωή. Μπλοκαρισμένη ενέργεια στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει κτητικότητα, ανταγωνισμό, αγένεια, διάθεση για έλεγχο, εθισμούς και βία.

Το δίκτυο του ήπατος επιδρά σε χοληδόχο κύστη, μάτια- όραση, νύχια, τένοντες. Το ήπαρ αγαπά την κίνηση, οι διατάσεις είναι πολύ ωφέλιμες για τη λειτουργία του.

«HUN» ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ» ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ
Το «hun» είναι το «πνεύμα» του ξύλου, δηλαδή ο χαρακτήρας της λειτουργίας του, που είναι η αγάπη για τη ζωή, τα όνειρα και οι στόχοι μας και η ικανότητα να τα εκδηλώνουμε.

Το «hun» συνεργάζεται με το «shen» το πνεύμα της καρδιάς για να εκδηλώσουμε την υψηλή νόηση, την πνευματικότητα, την δημιουργικότητα, τη φαντασία (Liu, Shuj, Zhang, Hong, 2017). Από την κινέζικη οπτική, ο προμετωπιαίος φλοιός που είναι η περιοχή για τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες, θεωρείται η περιοχή αλληλεπίδρασης μεταξύ «shen» και «hun», η πύλη για τη συνείδηση. (Maciocia, 2021).

Συμβολίζεται και από τα σύννεφα, γιατί ετυμολογικά η λέξη «hun» είναι ίδια με τη λέξη «yun» που σημαίνει σύννεφα. Τα σύννεφα συμβολίζουν την ελεύθερη ροή, είναι ελαφρύτερα από τη γη, όμως έχουν μια πυκνότητα για να μένουν κοντά σε αυτήν και δεν χάνονται στον ουρανό.

Λέγεται ότι το «hun» είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση των εμπειριών του παρελθόντος και εκδηλώνεται στα όνειρα. Εμπνέει τη ζωή κι όταν δεν είναι γειωμένο, έχουμε ασταθή, ρευστά συναισθήματα ή φόβο και αυπνία.

Βοηθά να οργανώνουμε τη ζωή μας, να τη νοηματοδοτούμε και να της δίνουμε κατεύθυνση. Η υπερβολική ενέργεια στο ήπαρ μπορεί να οδηγεί να βλέπουμε τη ζωή σαν μια σειρά αδικιών για τις οποίες είμαστε σχεδόν μόνιμα θυμωμένοι. Γενικότερα, η εμμονή με την αδικία, μαρτυρά θέματα με το «hun». Η έλλειψη ενέργειας από την άλλη, μπορεί να εκδηλώνεται ως δειλία, κατάθλιψη και σύγχιση.

Ωφελείται από τον περιορισμό κάθε τοξικότητας, από τον ύπνο, τα σύννεφα, τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γραφή, το διάβασμα, τον οραματισμό, την άσκηση. (Dechar, 2021)

Όταν το «hun» είναι σε αρμονία, μπορούμε να παίρνουμε καθαρές αποφάσεις που βασίζονται πάνω στα όνειρα και τα σχέδιά μας για ό,τι είναι εφικτό και μπορούμε να βαδίζουμε με ροή, χωρίς να βγαίνουμε από το δρόμο μας παρασυρόμενοι από θολά συναισθήματα και σκέψεις.

Φανή Αθανασοπούλου
Pg.Dip., ECP
Εκπαίδευση Taijiquan & Qigong,
κρυσταλλοθεραπεία

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Dechar, L.E. (2021). Five Spirits: Alchemical Accupuncture for psychological and Spiritual Healing. Lantern publishing & media.

Hun: The spirit of wood-vision, imagination. Direction and benevolence. In https://innerchihawaii.com/hun-the-spirit-of-wood-vision-imagination/

Hun: the spirit of wood (2014). In:
htpps://www.accupressure.com/wprss/?p=162

Liu, Z-W, Shu, J.,Tu, J-Y.,Zhang, C.-H, Hang, J. (2017). Liver in the Chinese and Western Medicine. In https://doi.org/10.1159/000466694

Maciocia, G. (2021). Shen and Hun: The psyche in Chinese Medicine. In:
https://giovanni-maciocia.com/shen-and-hun-psyche-in-chinese-medicine/

Nosco, St. The Hun-spirit of the Liver. In:
https://www.noscoyoga.com/blog/the-hun-spirit-of-the-liver

Russel, J. (2023) Qi and Blood in Chinese medicine. In: https://abacuschinesemed./qi-and-blood-in-chinese-medicine

Spring the season of the wood element in :
https://www.thaimassage.org/spring-the-season-of-the-wood-element

Website