Daily med info

Daily med info

@daily_med_info_ Instagram

Echipa Daily med a luat naștere din dorința de a informa publicul

28/03/2022

Consumul de droguri și riscurile materno-fetale în timpul sarcinii.

MA*****NA
*Riscuri pentru mama: minime

*Riscuri pentru fat: restricție de creștere și prematuritate

COCAINA
*Riscuri pentru mama: aritmii, infarct miocardic, hemoragie subarahnoidiana, convulsii, accident vascular cerebral, dezlipirea prematura a placentei

*Riscuri pentru fat: dezlipire prematura a placentei, pematuritate, restricție de creștere, anomalii faciale, dezvoltare intelectuala întârziată, deces fetal.

ETANOL
*Riscuri pentru mama: minime

*Riscuri pentru fat: sindromul alcoolic fetal(retard fetal, neuropatie senzoriala și motorie, anomalii faciale), avort spontan, deces fetal

OPIOIDE
*Riscuri pentru mama: infectie, sevraj narcotic, ruptura prematura a membrelor.

Riscurile pentru fat: prematuritate, restricție de creștere, aspirație de meconiu, infecții neonatala, sevraj narcotic

STIMULENTE
*Riscuri pentru mama: lipsa poftei de mâncare, malnutriție, aritmii, depresie ca urmare a sevrajul, hipertensiune arteriala

*Riscuri pentru fat: restricție de creștere, defecte cardiace congenitale, palatoschizis

TUTUN
*Restricție pentru mama: dezlipire prematura a placentei, placenta previa(inserția placentei în apropierea sau care acoperă orificiul cervical intern)

*Restricție pentru fat: avort spontan, prematuritate, restricție de creștere, deces fetal, dezvoltare intelectuala afectată, risc de infecții respiratorii

Photos from Daily med info's post 18/03/2022

Avortul Spontan

Reprezinta terminarea non-electiva a sarcinii in mai puțin de 20 săptămânii.
Avorturile spontane din primul trimestru sunt de obicei rezultatul unor anomalii fetale.
Avorturile din al doilea trimestru sunt rezultatul unor infecții, incontinenta cervico-istmica, anomalii de uter, de droguri.

Factori de risc:

*varsta materna înaintată
*nașteri multiple în antecedentele
*avorturi spontane anterior,
*fumat
*alcool
*exces de cofeina
*antiinflamatoare nesteroidiene,
*anomalii de uter

Clinic:
*sangerare vaginala

Laborator: se verifica hCG, pentru a urmări sarcina

Imagistic: Ultrasonagrafia

Tratament: În funcție de tipul avortului, dar se poate folosi: imunoglobulina anti D, misoprostol

Clasificare avortului spontan:
*Amenințare de avort
*Sarcina oprita în evoluție
*Iminenta de avortul
*Incomplet
*Complet

15/03/2022
03/03/2022

Hepatitele virale reprezinta un grup de afectiuni caracterizate prin alterarea functiei hepatice ca urmare a multiplicarii virusurilor in celulele acestuia.

Exista mai multe forme ale bolii ca:
• Hepatita A
• Hepatita B
• Hepatita C
• Hepatita D
• Hepatita E
• Hepatita G

Hepatita A
Se numeste si "boala mainilor murdare". Se transmite in principal prin contact personal si prin alimente si apa contaminate.
Infectia cu virusul hepatic A creeza imunitate - d**a ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu virusul hepatic A, pentru toata viata.
Exista si vaccin anti-hepatita A.
Cea mai buna metoda de prevenire a hepatitei de tip A este vaccinarea. Alte modalitati de prevenire a infectiei cu virusul hepatiei A sunt :
• spalarea mainilor cu apa si sapun d**a fiecare utilizare a WC-ului, inainte si d**a prepararea si mancarea alimentelor sau d**a schimbarea scutecelor
• evitarea mancarurilor insuficient gatite (insuficient fierte, coapte, prajite)
• utilizarea corecta si permanenta a prezervativelor.

Hepatita B
Se transmite in principal prin schimbul de fluide ale corpului si prin contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate ale organismului (rani) cu fluide infectate - transfuzii de sange, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate, folosirea in comun cu persoane infectate a seringilor, sau a altor instrumente contaminate care pot provoca sangerare (forfecute pentru manichiura, etc). Hepatita de tip B se poate transmite de la mama la fat. Hepatita B are o probabilitate de transmitere de la mama la fat de 100 %, daca femeia se infecteaza in primul trimestru de sarcina. De asemenea, virusul hepatitei B poate fi transmis si prin lapte matern (alaptare).
Exista vaccin care poate proteja pentru o perioada de cel putin 5 de ani.
Cea mai buna metoda de prevenire a hepatitei B este vaccinarea. Alte modalitati de prevenire a infectiei cu virusul hepatiei B sunt :
• utilizarea corecta si permanenta a prezervativelor
• administrarea imunoglobulinei antihepatita B (HBIG) nou-nascutilor din mame infectate si vaccinarea acestora la 12 ore d**a nastere
• folosirea seringilor de unica folosinta
• evitarea folosirii in comun de intrumente care ar putea avea sange pe ele - aparate de ras, periute de dinti, forfecute pentru manichiura
• evitarea a locatiilor pentru tatuaje sau piercing care nu prezinta incredere

Hepatita C
Se transmite in principal prin fluide contaminate ale corpului - tranfuzii de sange, folosirea in comun cu persoane infectate a seringilor sau a altor instrumente contaminate, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate. Hepatita de tip C se poate transmite de la mama la fat. Din pacate, nu exista vaccin pentru hepatita C !
Modalitatile de prevenire a infectiei cu virusul hepatiei C constau, in principal, in aplicarea unor masuri stricte de igiena personala si de sanatate. De asemenea, trebuie :
• utilizat corect si permanent, prezervativul
• folosite seringi de unica folosinta
• evitata folosirea in comun de intrumente care ar putea avea sange pe ele - aparate de ras, periute de dinti, etc.
• evitat tatuarea sau piercing-ul in locatii care nu prezinta incredere

Photos from Daily med info's post 15/02/2022
Photos from Daily med info's post 31/01/2022

Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford este o boala genetica progresiva grava, caracterizata prin aparitia brusca a semnelor de imbatranire inca din copilarie.
Copiii afectati de acest sindrom arata normal la nastere si in primii doi ani de viata, insa dezvoltarea lor este mai lenta si nu cresc in greutate conform parametrilor obisnuiti.

Semnele si simptomele progeriei includ:
- crestere incetinita;
- chip ingust si nas subtire, atintit;
- pierderea parului (alopecie), inclusiv la nivelul genelor si sprancenelor;
- cap disproportionat de mare in raport cu trasaturile faciale;
- vene proeminente (vizibile);
- buze subtiri;
- ochi proeminenti;
- maxilarul inferior mica (micrognatie);
- voce subtire, cu tonalitate inalta;
- dezvoltare intarziata si anormala a danturii

Diagnostic
Confirmarea sindromului se realizeaza printr-un test genetic special, care urmareste mutatiile genei lamin A (LMNA) si permite o interventie rapida de ingrijire a pacientului cu progeria.

Tratament
Pana in prezent nu s-a descoperit niciun fel de terapie eficienta în tratarea sindromului Hutchinson-Gilford. Singurele masuri care pot fi dispuse vizeaza tinerea sub control, pe cat posibil și ameliorarea simptomelor, pentru imbunatatirea calitatii vietii. În acest sens, monitorizarea atenta a bolilor cerebrovasculare și cardiovasculare este esențiala. Tocmai de aceea profilaxia progeriei include administrarea unor doze mici de aspirina împotriva aterosclerozei cardiovasculare respectiv cerebrovasculare.
În plus, se recomanda:
* Terapie fizica si ocupationala;
* Hidroterapie;
* Asigurarea unui aport nutritional optim;
* Administrarea de suplimente energetice și monitorizarea atenta a nutritiei și a cresterii;
* Administrarea de hormoni de crestere;
* Anumite interventii chirurgicale pot fi, de asemenea, necesare (scoaterea dinților de lapte pentru ca dinții definitivi care ies prematur sa aiba suficient loc).

23/12/2021

Ce este inflamatia?

Inflamația este o reacție de apărare a organismului împotriva diferiților factori agresivi; o tendință de localizare și îndepărtare a factorilor declanșatori, reprezentați de microorganisme, corpi străini, celule alterate din punct de vedere metabolic, antigeni.

Factori declanșatori ai inflamației:
* Factori infecțioși (bacterii, virsuri, paraziți)
* Factori fizici (temperaturi extreme, radiații solare, radiații ionizante, traumatisme);
* Factori imunologici (reacții de hipersensibilitate apărute din partea organismului, în urma expunerii la anumiți factori declanșatori);
* Corpi străini (pulberi minerale, pulberi de talc, cristale de colesterol, acizi grași, necroză tisulară, resturi vegetale);
* Factori chimici (acizi, baze, venin de insecte, venin de șarpe, substanțe toxice de origine tisulară).

Când este inflamatia daunatoare?�
Precum majoritatea mecanismelor proporii ale organismului, inflamatia in conditii normale nu este daunatoare, din contra este esentiala vietii, insa in cazul in care la o inflamatie obisnuita data de un factor intern sau extern, se adauga o serie de alti factori artificiali sau situationali ce maresc proportiile (atat ca intensitate cat si ca durata) ale acestei reactii, atunci pot aparea probleme serioase.

Când este inflamatia benefica?

Mereu. În conditii normale de sanatate, fara variabile ce ar putea influenta in vreun mod subiectul. Inflamaţia este un lucru benefic si face parte din procesul de vindecare al tesuturilor, prin vasodilatatie si multe alte procese deosebit de complexe.

Alimentaţie antiinflamatoare

Una dintre alimentatiile recomandate în acest caz este cea de tip mediteranean, ce include consumul de peşte, fructe proaspete, legume şi grăsimi sănătoase. Compuşii din alimentele antiinflamatoare precum omega-3 protejează corpul de posibilele degradări produse de inflamaţie.
În cazul unei alimentaţii antiinflamatorii se recomandă eliminarea alimentelor cu grăsimi saturate, a cărnii roşii, lactatelor şi a celor ce conţin parţial uleiuri hidrogenate.

23/12/2021

Sindromul Marcus Gunn

Sindromul Marcus Gunn este o afecțiune congenitală în care pleoapa căzută se deschide pentru scurt timp și persoana pare să clipească cu ochiul atunci când maxilarul este mișcat.

Semne si simptome

* Cădere ușoară până la moderată a pleoapelor (blefaroptoză), de obicei pe o parte (unilaterală);
* Mișcarea involuntară a pleoapei superioare după aproape orice mișcare a maxilarului inferior, inclusiv: deschiderea gurii, mestecarea, suptul, proeminența maxilarului, strângerea dinților împreună și înghițirea;
* Scăderea vederii din cauza ambliopiei („ochi leneș”);
* Strabism

Mostenire

Persoanele cu fenomenul Marcus Gunn de obicei nu au antecedente familiale de tulburare și nu o transmit copiilor lor.

Tratament

Intervenția chirurgicală pentru fenomenul Marcus Gunn poate fi luată în considerare pentru ptoză sau clipirea maxilarului care este considerată semnificativă din punct de vedere estetic sau care cauzează ambliopie. În funcție de gradul de ptoză și de severitatea clipirii maxilarului, au fost propuse mai multe tehnici chirurgicale.

27/11/2021

Cherubism

Cherubism este o tulburare caracterizată prin țesut osos anormal în maxilar. Începând cu copilăria, atât maxilarul inferior (mandibula), cât și maxilarul superior (maxilarul) devin măriți pe măsură ce osul este înlocuit cu excrescențe nedureroase, asemănătoare chistului. Aceste excrescențe conferă obrajilor un aspect umflat, rotunjit și adesea interferează cu dezvoltarea normală a dinților. La unii oameni, afecțiunea este atât de ușoară încât poate să nu fie vizibilă, în timp ce alte cazuri sunt suficient de severe pentru a provoca probleme cu vederea, respirația, vorbirea.

Cauze

Mutațiile genei SH3BP2 au fost identificate la aproximativ 80% dintre persoanele cu cherubism. În majoritatea cazurilor rămase, cauza genetică a afecțiunii este necunoscută.
Proteina SH3BP2 este deosebit de importantă pentru funcția celulelor implicate în înlocuirea țesutului osos vechi cu os nou (remodelarea osoasă) și a anumitor celule ale sistemului imunitar.

Diagnostic

Punerea unui diagnostic pentru o boală genetică sau rară poate fi adesea o provocare. Profesioniștii din domeniul sănătății analizează de obicei istoricul medical, simptomele, examenul fizic și rezultatele testelor de laborator ale unei persoane pentru a pune un diagnostic.

Management și tratament

Se recomandă monitorizarea clinică și radiografică în timpul fazei de creștere a leziunilor. Deoarece tulburarea este de obicei autolimitată, intervenția chirurgicală nu este întotdeauna recomandată. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală care implică rezecție, chiuretaj sau conturare poate fi necesară la pacienții cu manifestări funcționale sau din motive estetice și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Intervenția chirurgicală este în general indicată odată ce leziunile sunt în repaus și nu modifică progresia bolii. O atenție deosebită trebuie acordată aspectelor psihologice legate de desfigurarea în timpul copilăriei și adolescenței.

Photos from Daily med info's post 16/11/2021

🔥Artrita Reumatoidă

➡️ Este o boala inflamatorie cronică, in care sunt implicați diverși factori genetici, dând naștere la tulburări ale răspunsului imun, inflamație articulare și leziuni tisulare.

➡️ Se dezvoltă de obicei o poliartrită simetrică cu inflamație sistemică.

✅afectează cu preponderență femeile de 3:1 comparativ cu bărbați.
✅prevalenta scăzută la persoanele de culoare din Africa și la Chinezi.
✅apare cel mai frecvent vârsta de debut este 30-50 ani.
✅factorul de necroza tumoral determina interacțiunea macrofagelor cu limfocitele T si B, duce la o sinovita și distrugerea articulațiilor.

⚜️Fiziopatologic:

✳️Membrana sinovială normală cuprinde un strat subțire de sinoviocite, dispuse intru un țesut conjunctiv lax.

✳️In AR membrana devine foarte îngroșată, provocând tumefacția din jurul articulațiilor și tendoanelor, cu proliferarea membranei.

✳️ Startul superficial care în mod normal este subțire devine hiperplazic și îngroșat.

✳️ Hiperplazia și îngroșarea se răspândește la nivelul cartilajului și duce la blocarea nutriției a cartilajului.

✳️ Cartilajul devine subțiat, iar osul subchondral expus.

⚜️ Simptome:

📛 Durere și redoare a articulațiilor mici ale mâinilor(MCF, IFP)și picioarelor (MTF)
Mai sunt afectate carpul, coatele, umerii, genunchii și gleznele.

⚜️ Clinic:

Artrita Reumatoidă se prezintă 70% ca o poliartrită, periferica, progresivă simetrică ce evoluează pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni la pacienții cu vârsta între 30-50 ani, mai rar debutul se poate instala in câteva zile.

⚜️ Factori de risc:

➡️Vârstă înaintată
➡️Sexul feminin
➡️Fumat
➡️Comorbiditati
➡️Afectarea simetrică a articolului mici
➡️Redoare matinala > 30 min
➡️ FR (factor reumatic in sange) și ACPA (anticorpi anti polipepdid citrulinic ciclic)

⚜️ Complicații

➡️Artrita septică;

➡️Amiloidoză==>amiloid (proteine deficitare) dispus în țesuturi și organe care va afecta functiile acelui organ.

➡️ Afectarea altor articulatii:

✅Șolduri==>durere, rigiditate, osteoporoza și coxartroză secundară
✅Genunchii==> deformare in varus sau valgus, gonartroza secundară.
✅Picioare
✅Coate==>tumefiere, deformare dureroasa in flexie fixa
✅Umerii==>sindrom de arc dureros, durere superior.

➡️ Afectarea altor organe interne:

✅ Glomerulonefrita - afectarea renala;
✅ Pleurita - afectarea pleurei, învelișul plămânilor;
✅ Cardita - afectarea inimii;
✅ Arterioscleroza;
✅ Cheratoconjunctivita - afectarea ochilor.

⚜️Diagnosticul se pune pe seama simptomelor clinice si a examenului de laborator:

➡️ VSH crescut, Proteina C reactiva crescuta
➡️ Feritina crescuta
➡️ Leucocite crescute
➡️ Factor reumatic pozitiv, Anticorpi anti polipeptid citrulinic ciclic pozitivi
➡️ Anemie secundara

⚜️ Tratament
➡️ Antiinflamatoare nesteroidiene
➡️ Cortizon
➡️ Fizioterapie
➡️ vitamina D
➡️ Alte imunosupresive: metotrexat

13/11/2021

Boala Basedow-Graves

Boala Graves este o tulburare a sistemului imunitar care cauzează supraproducție de hormoni tiroidieni (hipertiroidie).

Simptome:
• Anxietate sau iritabilitate
• Tremor al mâinilor sau degetelor
• Pierdere în greutate inexplicabilă
• Extinderea a glandei tiroide (guşa)
• Sensibilitate ridicată și o creștere în transpirație sau căldură pielii
• Ochii bombați (oftalmopatia Graves)
• Schimbarea în ciclul menstrual

Ce investigații putem face pacienților cu boala Basedow-Graves?
⁃ explorări de laborator
⁃ ecografia tiroidiană
⁃ scintigrafia tiroidiană
⁃ electrocardiograma
⁃ osteodensitometria osoasă
⁃ examenul oftalmologic

Complicatii:

• complicații cardiovasculare: cardiotireoză – fibrilaţie atrială, flutter atrial, insuficienţă cardiacă;
• complicații oculare: oftalmopatie severă
• complicații osoase: osteoporoză, mai severă la femei în menopauză;
• complicații metabolice: criza acută tireotoxică – complicația cea mai severă și de temut

Tratament:

Tratamentul in boala Basedow-Graves are rolul de a mentine sub control functia tiroidei, ameliorând simptomele neplacute cauzate de hipertiroidism. Acest tratament inhiba productia de hormoni tiroidieni si blocheaza efectele pe care hormonii le au asupra organismului.
Tratament medicamentos consta în administrarea:
• Antitiroidienelor de sinteză (metimazol, carbimazol propiltiouracil)
• Iodului radioactiv

Tratament chirurgical cuprinde tiroidectomia (îndepartarea partiala sau totala a glandei tiroide).

Photos from Daily med info's post 29/10/2021

Cum se dezvolta fătul, și cm arată?

Dezvoltarea cronologica
•0 zile > 👩‍❤️‍💋‍👨...............
•6 zile > implantarea embrionului
•17 zile > formarea SNC, circulația materno- fetale
•3 săptămâni > se formează cordul❤️
•4 săptămâni > se formează tubul digestiv
•5 săptămâni> se formează plămânii🫁
•6 săptămâni> diferențiere sisteme reproducere
•9 săptămâni > funcționeaza rinichii
•12 săptămâni > distingerea sexului🙈
•17 săptămâni > perceperea primelor mișcări🤰
•20 săptămâni > funcționarea pancreasului
•24 săptămâni > producția de surfactant, șansă de supraviețuire în caz de naștere
• 28 săptămâni > se deschid ochii👀, dezvoltarea părului
• 30 săptămâni > corp dolofan
• 32 săptămâni > supraviețuiește daca se naște prematur
• 35 săptămâni > poate strânge ferm
• 37 săptămâni > SNC matur 🧠
• 38 săptămâni > se naște 👶👶🎉🎉😊,👪

Photos from Daily med info's post 27/10/2021

CANCERUL ESOFAGIAN!

23/10/2021

SINDROMUL WERNER

Sindromul Werner este o tulburare sau boală de origine genetică care se caracterizează prin îmbătrânire prematură și extrem de accelerată.
Primele simptome apar în etapa adultă (de la vârsta de 20 sau 30 de ani, deși există o si cazuri care se pot declanșa și mai tarziu).

🔱 Semne și simptome - apar deci la 20 de ani cel mai devreme:

✅ căderea părului
✅ păr gri
✅ riduri
✅ ulcerații și modificări ale pielii
✅ cataractă și probleme la nivelul retinei
✅ arterioscleroza
✅ hipotonia și pierderea masei musculare
✅ pierderea în greutate și problemele metabolice
✅ încetinirea și pierderea reflexelor și hipogonadismul (asociat și cu pierderea fertilității)
✅ osteoporoză
✅ probabilitate crescută de chisturi și tumori canceroase (în special sarcoame și melanoame)

🔱 Cauzele

➡️ Sindromul Werner este o tulburare genetică autosomală recesivă.

➡️ Asta presupune că originea acestei boli se regăsește în genele bolnavului, fiind o boala congenitală (din naștere) dar și ereditară (se va da mai departe la urmași)

➡️ Mai exact, într-un procent foarte mare din cazuri există diferite mutații într-una dintre genele de pe cromozomul 8, gena WRN.
💠 Această genă este legată, printre altele, de formarea helicazelor, enzime implicate în duplicarea și repararea ADN-ului.
‼️ Funcționarea defectuoasă a acesteia generează probleme în repararea ADN-ului, astfel încât modificările și mutațiile vor începe să se acumuleze, ajungând să provoace îmbătrânirea.

🔱 Tratament

‼️ În prezent nu există niciun tratament care să vindece această afecțiune.
✅ Cu toate acestea, există cercetări care caută să găsească metode pentru a încetini îmbătrânirea accelerată și care par promițătoare în îmbunătățirea expresiei proteinelor și a funcționalității genei WRN.

✅ Aceste cercetări sunt încă în curs de investigare și nu în faza de testare.

❇️ În prezent, singurul tratament aplicat este fundamental simptomatic.

➡️ De exemplu, probleme precum cataracta au posibilitatea de a fi corectat prin intervenție chirurgicală.
➡️ Chirurgia poate fi necesară și în prezența tumorilor (care pot necesita, de asemenea, chimioterapie sau radioterapie).

➡️ Persoanele care suferă de această tulburare ar trebui, de asemenea, să fie supuse unor controale periodice pentru a controla și trata problemele cardiace, tensiunea arterială și nivelul de colesterol și zahăr din sânge, printre altele.

📚 Spor la citit iar dacă aveți întrebări legate de această temă puteți să le lăsați în comentarii!

📖 Vă răspundem cu drag!

👍🏼🍀🌞 Dacă v-a plăcut această postare și credeți că va ajuta pe cineva, dați un share!

Photos from Daily med info's post 19/10/2021

🩺 ȘOCUL - Definiție, Simptome, Clasificare

Photos from Daily med info's post 15/10/2021

ETIOLOGIA ARSURILOR 🔥✋🏻
➡️ Arsura este o afecțiune chirurgicală locală și generală, produsă de multiplii agenți vulneranţi.
CLASIFICARE

În raport cu agenţii vulneranţi arsurile se clasifică în:

1️⃣ Termice 🔥→ produse în urma acțiunii căldurii ( de la 46 la 1000°C)

2️⃣ Chimice 🧪 → rezultat al acțiunii unor substanțe chimice (baze/ acizi)

3️⃣ Electrice ⚡️→ aparute sub actiunea curentului electric (trăznet, curent din prize)

DETERMINAREA SUPRAFEȚEI ARSE
‼️ La ora actuală se utilizează metoda lui Wallace (regula lui 9), după care
suprafața corpului e împărtită în 11 regiuni.

📛Fiecare regiune reprezintă 9%. (Vezi poza)

♨️ În arsuri mici și în situații de urgență se poate calcula și după “regula palmei” - o palmă proprie reprezentând 1% .

1️⃣ Arsura de gradul 1

✅ Prezintă: edem, durere → simptomele apar datorită tulburărilor de dinamică circulatorie, creșterea permeabilității capilarelor și a creșterii eliberarării de histamină si chinină.

✅ Arsura de grad 1 interesează numai stratul superficial al pielii- epidermul.

✅ Se manifestă prin roșeața pielii, edem local, durere, frisoane.

✅ Arsura tipica de gradul 1 este eritemul solar, produs prin expunerea îndelungată și nerațională la soare. Dureaza 3-4 zile, d**a care roșeața scade fiind înlocuită de o pigmentatie brună urmată de descuamatie.

2️⃣ Arsura de gradul 2

✅ Prezintă → edem, durere și FLICTENĂ CU CONŢINUT CLAR

✅ Arsura de Gradul 2 interesează epidermul pe care-l decoleaza de derm provocând aparitia flictenelor, vezicule (bășici) pline cu un lichid gălbui, care nu este altceva decât plasma sangvina extravazată.

✅ Acest tip de arsură e provocat de lichide fierbinti sau metale incandescente, care au acționat o durata scurtă asupra pielii.

✅ Este cea mai dureroasă pentru că sunt atinse terminațiile nervoase de la acest nivel.

3️⃣ Arsura de gradul 3 (arsuri intermediare)

✅ Prezintă → FLICTENA CU CONŢINUT SANGHINOLENT (vezicula cu sânge)

✅ Grad 3 interesează dermul în totalitatea lui. Flictenele au continut sangvinolent.

✅ Durerea nu mai este atât de intensă, poate să si lipsească deoarece terminațiile nervoase sunt distruse complet.

4️⃣ Arsura de gradul 4 (arsuri profunde/ extradermic) - escară dermică totală

✅ Prezintă necroze de coagulare a tuturor straturilor pielii.

✅ Pielea este dispărută prin arsură și se pot vedea mușchii, tendoane sau osul

✅ Culoarea escarei variaza de la alb ⚪️ la negru ⚫️ în raport cu gradul de temperatură.

📚 Spor la citit iar dacă aveți întrebări legate de această temă puteți să le lăsați în comentarii!

📖 Vă răspundem cu drag!

👍🏼🍀🌞 Dacă v-a plăcut această postare și credeți că va ajuta pe cineva, dați un share!

Photos from Daily med info's post 09/10/2021

Cum se formează febra și cm dispare?

FORMAREA FEBREI

🔥 🦠 Pirogenii exogeni, (reprezentați de microorganisme, bacterii) pătrund în sânge iar în acest moment se activează celulele imunitare pentru a apăra organismul (macrofage, monocite).

Macrofagele 🤖și monocitele 👾 activează la rândul lor pirogenii endogeni citokinele✨ (citokine==>proteine care transmit informații între celule).

Citokinele ✨(Interleukine, Interferon) pătrund în circulație 🩸și vor stimula prostaglandinele ⚜️(pirogene endogene-proteine de faza acuta) care ajung la hipotalamusul anterior 🧠 (aria preoptică)

🧠 De la hipotalamus (centrul termoreglării 🥵🥶) pleca doua tipuri de semnale:

1️⃣ semnale care ajung la vasele de sânge 🩸 pentru a produce vasoconstricție (conservarea căldurii)

2️⃣ semnale care ajung la cortex 🧠 (creier) pentru a modifica comportamentul (se caută loc cald, haine groase).

‼️Aceste două semnale duc la creșterea temperaturii corpului cu 2-3 grade (SE FORMEAZĂ FEBRA🤒).

‼️ Febra ușoară este necesară pentru a ajuta la apărarea organismului ( voi explica la final).

Pirogenii exogeni 🔥🦠==>celule macrofage 🤖 ==> citokine ✨ ==>hipotalamus 🧠 ==>Cortex și vase de sânge==>FEBRA 🤒

⚜️ DISPARIȚIA FEBREI

Citokinele ✨ dispar din sânge iar asta va duce la și dispariția prostaglandinelor ⚜️ (medicamentele antipiretice vor reduce citokinele).

În final se va produce vasodilatație, transpirație și modificări de comportament (evita locurile calde, și hainele) ==> SCĂDEREA FEBREI.

ROLUL FEBREI.

Febra poate avea efecte favorabile:

1️⃣ Omoară unele microorganisme.
2️⃣ Scade concentrația de fier, cupru, zinc, necesare pentru multiplicarea bacteriilor.
3️⃣ Impiedica replicarea virală în celulele infectate.
4️⃣ Activează răspunsul imun.
5️⃣ Creste producția de interferon
(citokină cu efect antiviral)

‼️ Antipireticele trebuie folosite doar daca febra produce efecte secundare grave.

‼️ Valoare ridicată a temperaturii corpului poate fi benefica doar daca aceasta nu creste foarte mult.

‼️ Temperatura normală este cuprinsă intre 36,1- 37,2.

✅ Depășirea temperaturi peste 37,2 este cunoscută ca reacție subfebrilă.

✅ De la 38,2-38,5 grade se vor administra antipireticele.

✅ 40,5 grade - se produce alterarea mentală.

✅ 41 grade - vor afectate ireversibil țesuturile.

✅ 43 grade - poate interveni moartea.

📚 Spor la citit iar dacă aveți întrebări legate de această temă puteți să le lăsați în comentarii!

📖 Vă răspundem cu drag!

👍🏼🍀🌞 Dacă v-a plăcut această postare și credeți că va ajuta pe cineva, dați un share!

Photos from Daily med info's post 02/10/2021

EPIDERMOLIZA BULOASĂ

⚗️Epidermoliza Buloasa este o maladie genetica rara dar deosebit de gravă, incurabilă până în prezent.

➡️ Debuteaza imediat după naștere afectând la inceput pielea de pe întreaga suprafață a corpului și mucoasele.

➡️ În timp poate avea consecinte devastatoare asupra organismului bolnavului afectand articulatiile🦾, dantura🦷, ochii👁, unghiile👋🏼, ducand la un deficit sever de proteine, vitamine și minerale din organism, cauzand malformații ale membrelor.🦵🏼

➡️ Pielea este deosebit de sensibilă, orice atingere mai energică, zgârietură sau lovitură poate produce leziuni serioase.

⚜️ Simptome:

✅ formarea cu ușurință a veziculelor pe piele la cele mai mici traumatisme

✅ apariția de vezicule și în cavitatea orală

✅ vezicule apar pe mâini și pe tălpi

✅ pielea se va cicatriza, uneori cu mici pete albe numite milie

✅ pielea și unghiile sunt îngroșate

✅ atrofii ale pielii, teleangiectazii sau zone pigmentate

✅ hipersensibilitate la lumina

⚜️ Diagnostic:

‼️ EB este de obicei diagnosticată la copii și la bebeluși de către echipa neonatală, deoarece simptomele sunt adesea evidente de la naștere.

⚜️ Cauzele:

✳️ EB este cauzată de o genă defectă (mutație genetică) care face pielea mai fragilă.
✳️ De obicei, un copil cu EB va moșteni gena defectă de la un părinte care are această afecțiune.
✳️ De asemenea, este posibil ca un copil cu EB să fi moștenit gena defectuoasă de la ambii părinți care sunt doar „purtători” dar nu au această afecțiune.

⚜️ Tratament:

‼️ În prezent nu există tratament cauzal pentru epidermoliza buloasă, dar tratamentul simptomatic poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Tratamentul va consta în:

✅ evitarea deteriorării pielii

✅ reducerea riscului de a dezvolta complicații, cm ar fi infecția prin aplicatii topice de substante dezinfectante (permanganat de potasiu) sau preparate pe baza de cortizon

✅ eliminarea continutului de la nivelului veziculelor prin punctii sterile

✅ alimentatie corespunzatoare

📚 Spor la citit iar dacă aveți întrebări legate de această temă puteți să le lăsați în comentarii!

📖 Vă răspundem cu drag!

👍🏼🍀🌞 Dacă v-a plăcut această postare și credeți că va ajuta pe cineva, dați un share!

️ ️️

Photos from Daily med info's post 20/09/2021

Gemeni siamezi 👶🏻👶🏻

⚜️Gemenii siamezi sunt gemenii identici care sunt uniți din uter.
⚜️Ei au anumite părți ale corpului comune.
⚜️ Este un fenomen rar ce se întâlnește cu frecvența de la 1 la 50,000 nașteri până la 1 la 200,000 nașteri.

✏️ Diagnostic

✅ Trebuie remarcat faptul că în centrul patologiei este afectarea procesului de diviziune celulară în stadiul embrionar al dezvoltării.

✅ În sine, gemenii siamezi sunt monohisti - formati dintr-un singur zigot (un singur ovul fecundat)

✅ În acest caz, setul de gene este identic, iar genul acestor copii este același (fie 2 fete, fie 2 baieți)

✅ Patologia se formează atunci când divizarea ❌ nu se produce până la 13 zile și se continuă dezvoltarea progresivă a embrionilor.

✅ Ca rezultat, apar gemenii siamezi 👶🏻👶🏻, adevărata cauza acestei patologii fiind deseori neclară.

✅ Medicii identifică mai multe grupuri de factori. Printre acestea se numără:

➡️ genetice - sunt asociate cu o alterate a structurii genelor, ceea ce cauzează o alterare a procesului de diviziune;

➡️ efecte toxice - contactul cu substanțe toxice, locul de munca al părinților în industria chimică sau industria nucleară.

✏️ Unde pot fi uniti?

📍Coloană vertebrală: pot fi atașați spate în spate, pe toată lungimea coloanei vertebrale și la nivelul feselor.

❗️În acest caz gemenii pot împărți organe precum tractul gastro-intestinal (colon,rect) și în unele cazuri și organele genitale sau urinare.

📍Abdomen: vor împărți abdomenul la nivel ombilical.

❗️ În majoritatea cazurilor, ei vor împărți organe precum ficatul, intestinul subțire și colonul.

📍 Pelvis și trunchi: se pot uni prin pelvis de ambele părți, fie față în față, fie în lateral. Zona pelviană abdomenul și pieptul sunt unite, dar capetele vor fi separate.

📍 Torace: gemenii sunt uniți față în față la nivelul pieptului.

❗️În acest caz, pot împărtăși aceeași inimă, ficatul și parte a intestinului subțire.

📍 Regiunea capului. Capetele pot fi unite din spate sau lateral, și o parte a cutiei craniene.
În alte cazuri, fețele lor pot fi unite la anumite niveluri.
Când gemenii siamezi împart același creier șansele de supraviețuire sunt reduse.

✏️ Separatea germenilor siamezi

✅ Operația este realizată luând în considerare caracteristicile individuale și topologia organelor interne pe care le împart.

✅ Etapele operatorii sunt extrem de laborioase și dificile și sunt realizate de mai multe echipe de chirurgi.

✏️ Gemenii siamezi după separare

➡️ Gemenii siamezi separați sunt supuși mult timp unui proces de reabilitare.
➡️ Gemenii se vor afla în permanență sub supravegherea medicilor.

❗️ Merită menționat faptul că operația însăși implică anumite probleme morale și nu doar estetice.

❗️ Se întâmplă de multe ori ca un organ vital sa fie comun pentru ambii gemeni. Este de la sine înțeles ca efectuarea intervenției chirurgicale și separarea acestora, va duce la moartea unuia dintre gemeni.

📚 Spor la citit iar dacă aveți întrebări legate de această temă puteți să le lăsați în comentarii!

📖 Vă răspundem cu drag!

👍🏼🍀🌞 Dacă v-a plăcut această postare și credeți că va ajuta pe cineva

Videos (show all)

something just like this

Website