Marieke Verhaak

Marieke Verhaak

De therapeut voor kinderen en jongeren met onbegrepen (pijn)klachten die weer lekker in hun vel willen zitten.

En de onderwijsvernieuwer met de speelse 'Just Feel Happy' visualisaties. Voor meer focus, rust en harmonie thuis én in de klas.

03/07/2020

Ontspannen body & mind⁠
•⁠
Leerlingen voelen feilloos aan hoe ontspannen of gespannen jij je als leerkracht voelt. Jouw ontspannen houding zorgt voor meer ontspanning in de klas!⁠
•⁠
Ik nodig je uit een experiment te doen. Zou je het volgende uur bewust een rustige buikademhaling willen doen? Misschien doe je het wel samen met de kinderen!⁠
•⁠
Een rustige buikademhaling met bijvoorbeeld 4 tellen in en 5 tellen uit helpt om tot rust te komen. Je merkt het aan je lijf en ook dat je mind ontspant. ⁠
•⁠
Laat je me weten in een comment hoe het was voor jou en voor de sfeer in de klas?⁠
•⁠
De Just Feel Happy-visualisaties stimuleren een ontspannen sfeer, kalmte en alertheid. Nieuwsgierig? Stuur een pm of kijk in mijn bio⁠ voor meer informatie.
•⁠

29/06/2020

Liza verrast zichzelf!

Liza van 15 heeft sinds een half jaar buikpijn met heftige steken en krampen die tot 2 uur kunnen aanhouden.

De kinderarts heeft geconstateerd dat Liza een prikkelbare darm heeft.

Liza geeft zelf aan dat de pijn te maken kan hebben met de stress die ze ervaart door de hoge druk van school om te presteren.

We gaan samen aan de slag met ontspanningsoefeningen en visualisaties gericht op een goed gevoel in de buik, in de rest van haar lichaam en gericht op positieve gedachtes.

De buik van Liza voelt steeds beter aan en na de vijfde afspraak is ze vrij van buikpijn. Ze is wel een beetje verbaasd dat ze dit zo snel voor elkaar heeft gekregen.

Heeft jouw kind buikpijn of zit het niet lekker in zijn/haar vel? Ik sta voor jullie klaar! Met oefeningen en visualisaties zodat jouw kind er zelf voor kan zorgen zich weer goed te voelen! Ik hoor graag van je! Bel of mail me: 06-20525160 of [email protected]

26/06/2020

Verlang jij ook naar rust in de klas en focus voor alle leerlingen?⁠
•⁠
Wens jij jezelf en je leerlingen ontspanning en plezier toe? ⁠

Hoe zou het zijn als jij aan het begin van de ochtend en de middag met jouw leerlingen even een moment van rust neemt?

Om samen een ontspanningsoefening te doen. Om de ochtend en middag te starten vanuit kalmte en met focus.

Als jij dit ook wil, is dit simpel te realiseren. Ik heb op basis van jarenlange ervaring een visualisatie programma ontwikkeld voor alle leerlingen. Met korte, makkelijk te implementeren oefeningen die simpel af te spelen zijn vanaf een laptop, tablet of smartphone.

Visualisaties voor focus en rust!⁠ In elke klas!

Bel of mail me voor informatie! (06-20525160/ [email protected])
Meer info op: mariekeverhaak.com/onderwijs of in mijn bio: rust en kalmte in de klas

24/06/2020

Beweeg jij je met plezier in het leven?

Jonge kinderen hebben plezier om alles, om niks. Ze stralen gewoon! Ze volgen hun impulsen en hun nieuwsgierigheid.

Als ze opgroeien zie je dat veel kinderen met hun aandacht van hun hart naar hun hoofd gaan. Door alle eisen en verwachtingen die de buitenwereld aan ze stelt.

Zo is het ook bij mij gegaan. Gaandeweg heb ik geleerd om datgene te doen wat me plezier geeft en daarnaast ook de dingen die ik doe, met plezier te doen!

Hoe is dat bij jou? En bij jouw kinderen? Hoe is het bij jouw leerlingen in de klas?

Leuk om van je te horen in een comment hieronder!

22/06/2020

Volg je nieuwsgierigheid, dat geeft plezier!

Hoe vaak ben jij nog verwonderd en volg je jouw nieuwsgierigheid? Als je het geluk hebt in de buurt van jonge kinderen te zijn, waarschijnlijk vaak!

Kinderen staan vaak nog open en vol vertrouwen in het leven. Ze uiten zich vrij en onbekommerd.

Wat mij helpt om met open blik in het leven te staan en mijn nieuwsgierigheid te volgen, is elke dag een aantal keer met mijn aandacht naar binnen te gaan en te voelen.

Met een rustige ademhaling voel ik hoe ontspannen mijn lijf is en hoe stevig ik sta. Ik merk op welke gedachten en gevoelens er door me heen gaan.

Daarna voel ik wat ik nodig heb. De ene keer is dat ontspanning en de andere keer is dat negatieve gedachten loslaten en positief denken. Of ik voel behoefte om wat te eten, te bewegen of iets anders te doen. Zo is mijn blik weer open.

Dit is ook een fijne oefening om samen met jouw kinderen te doen. Ik noem het dan: ‘even op bezoek gaan bij jezelf’. Zo leren zij van jongs af aan hun emoties en behoeftes te voelen, hun gedachten op te merken en hun nieuwsgierigheid te volgen. Dat geeft plezier!

Wil je hierbij wat hulp? Ik heb leuke, korte visualisaties om elke dag samen met je kinderen te doen! Voor elke leeftijd! Kijk op mariekeverhaak.com/visualisaties of beluister gartis een visualisatie in mijn bio.

19/06/2020

Just Feel Happy in elke klas!

Hoe zou het zijn als je dagelijks jouw leerlingen een korte visualisatie kon laten horen?

Zodat ze met kalmte, focus en energie de dag beginnen?

Waarin ze leren hoe ze zich lekker in hun vel voelen? Ook als het eens tegen zit?

Waarin ze skills opdoen over samenwerken, respectvolle communicatie en groeien in zelfstandigheid, creativiteit, zorgzaamheid en nog veel meer.

Het Just Feel Happy- Programma met visualisaties is speciaal voor scholen ontwikkeld! Makkelijk te beluisteren via laptop, tablet of smartphone.Voor rust en focus in elke klas.

Voor meer informatie kijk op: mariekeverhaak.com/onderwijs of bel me op:. 06-20525160 Ik sta met plezier voor je klaar!

17/06/2020

Zelfliefde

Dat is voor velen van ons een uitdaging. Sommigen hebben dat niet meegekregen van huis uit. Onze ouders lieten ons niet zien wat zelfliefde was.

Voor mij is zelfliefde jezelf zo benaderen als je je beste vriend(in) zou benaderen. Met compassie, aandacht, liefde, vertrouwen, vergevingsgezindheid, begrip, support, waardering, acceptatie, humor, plezier.

Dus ook al heb je zelfzorg misschien niet meegekregen, je kunt elk moment kiezen dat dit nu alsnog belangrijk is.

Door gehoor te geven aan je behoeftes, verlangens en dromen. Door jezelf niet op te jagen maar tijd te geven. Om te voelen waar je diep van binnen werkelijk blij van wordt, waar je plezier in hebt.

Dan zit je lekker in je vel. Als bonus geven we hiermee ook onze kinderen en leerlingen het goede voorbeeld!

15/06/2020

Isabel wil niet kiezen!

Isabel van 8 jaar wil bij haar moeder zijn als ze bij haar vader is en andersom. Haar ouders zijn gescheiden en ze heeft het er moeilijk mee.

Isabel wil graag over haar situatie praten. Ze heeft verdriet en is regelmatig boos. Ze is veel in gedachten en ze ziet op tegen het aanleren van nieuwe dingen. Daar voelt ze zich regelmatig onzeker over.

Ik doe samen met haar visualisaties die gericht zijn op ontspanning en het verwerken van de scheiding. Ook laat ik Isabel intuïtief een bloesemremedie uitkiezen. Dagelijks neemt ze een paar druppeltjes om de heling te ondersteunen.

Ze knapt zienderogen op en na 5 keer zijn Isabel, haar ouders en ik het er over eens dat ze zelfstandig verder kan. Ze blijft de oefeningen doen, naar behoefte!

Heeft jouw kind behoefte aan persoonlijke begeleiding? Laat het me weten, dan overleggen we vrijblijvend wat ik kan betekenen voor jullie. Bel me op: 06-20525160 of neem contact met me op via de mail: [email protected]

12/06/2020

Wat levert wandelen in de natuur op voor jou?

Alleen het zien van groen werkt al kalmerend, wijst onderzoek uit.

Buiten In de natuur zijn is goed voor je omdat je daglicht opvangt en omdat het ontspant, dit zorgt ervoor dat je energie zult opdoen.

Wandelen bevordert daarnaast ook de dopamine aanmaak, waardoor je je lekkerder in je vel voelt.

Op blote voeten lopen vermindert stress, depressie en nervositeit en versterkt het zenuwstelsel.
Ook kan je lichaam makkelijker vetten en gifstoffen uitstoten.

Op blote voeten wandelen in de natuur is dus een top combinatie! Al vereist op blote voeten lopen wel wat training! We zijn het niet meer gewend :)

Ik doe ook altijd ideeën op in de natuur! Wat zijn jouw ervaringen met wandelen in de natuur en op blote voeten lopen? Laat het me weten in een comment hieronder.

10/06/2020

Structuur is van belang voor kinderen, juist nu.
• ⁠
Nu kinderen gedeeltelijk weer naar school gaan, blijft structuur thuis belangrijk. Het geeft houvast.

Vertonen je kinderen lastig gedrag? Geef ze dan vooral de ruimte om hun emoties te tonen en te vertellen wat hun precies dwars zit. Door erover te praten kunnen ze vaak hetgeen wat hen dwars zit een plekje geven.
• ⁠
Lees meer hierover in het artikel via deze link: https://www.medischdossier.org/impact-sluiten-van-scholen-op-kinderen/

08/06/2020

Best-friends-dag!

Vandaag neem ik een moment om al mijn vrienden en vriendinnen in gedachten te bedanken voor al de fijne momenten van verbondenheid die we samen beleven.

Waarbij we elkaar steunen en vooral veel plezier hebben!

Fijne (vrienden)dag allemaal

05/06/2020

De verbinding met jezelf versterken voor vertrouwen, veerkracht en energie.
• ⁠
Juist in deze onzekere tijd is die verbinding met de stilte in onszelf extra van belang om op te laden, en om in balans te zijn.⁠

Door met je aandacht naar binnen te gaan, vinden we de rust en het vertrouwen waar we wezenlijk naar verlangen.
• ⁠⁠
Lees verder in mijn artikel dat is gepubliceerd op Nieuwetijdskind.com: https://www.nieuwetijdskind.com/van-onmacht-naar-inspiratie-juist-nu/
• ⁠
Misschien wil je meteen rust ervaren? Kijk en luister dan de video met de visualisatie ‘de regenboog’ die je kunt vinden onderaan het artikel.

03/06/2020

Geluksmomenten creëer je zelf!

De mens is geneigd om zich vooral negatieve dingen te herinneren. Dit komt door de werking van ons overlevingsbrein. Het doel van dit deel van ons brein is goed voorbereid te zijn op eventueel toekomstig onheil.

Deze neiging tot negatieve gedachten en je zorgen maken, kunnen we verminderen door geen aandacht te geven aan de negatieve gedachtes. Tegelijkertijd kunnen we onszelf trainen om leuke gedachten te denken.

Zo kun je geluksmomenten creëren door zoveel mogelijk positieve en fijne herinneringen te maken door nu, op dit moment, leuke dingen te doen!

Verder kun je in gedachten naar een fijne plek gaan, die je helemaal inricht zoals jij het wil. Daar geniet je zo lang als je wil.

Ook leuke herinneringen ophalen en opnieuw beleven geeft een goed gevoel. Als ik je vraag nu aan een fijne geb***tenis terug te denken en je in te leven in die situatie. Hoe voel jij je dan?

Op deze manier programmeer jij jezelf naar steeds meer plezier!

01/06/2020

Gemma and Lyran

Today I will tell you about a dear friend who I met in Canggu (Bali) last year.

She is a sound healer and has a two-year-old son. His name is Lyran and he is absolutely adorable.

For me, Gemma is a role model for being an aware parent. She gives Lyran safety, trust, and space to explore and investigate. With love and understanding, Gemma gives Lyren boundaries in a peaceful way.

They both are radiant people and I love to be in their company. What a wonderful mother Gemma is!

For all English speaking children; I now have a visualization in English for you! It is called: ‘The rainbow’: https://youtu.be/v6g5W93JnUk

28/05/2020

Train je positiviteitsspier!

Chiel van der Linden, de geluksman, schrijft over veerkracht, verbinding en positiviteit. .

Hoe je hier zelf en samen mee aan de slag kunt, lees zijn artikel hier: https://bit.ly/2M8j11U

25/05/2020

Ontmoeting met mijn innerlijk kind.

Ik heb een interessant boek gelezen over het helen van je innerlijk kind.

Terwijl ik het aan het lezen was, voelde ik me alsof ik niet vooruit te branden was.

Ik gaf het lamlendige gevoel alle ruimte en zag even later in mijn verbeelding een kind voor me dat terneergeslagen was en zonder energie. Dat was confronterend.

Even later zag ik een blij en stralend kind dat bloemen uitdeelde! Dit is het oorspronkelijke, blije en vrije kind in mij.

Ik ging met beide versies van het kind in mij in gesprek. Deze ontmoeting was zo gaaf, verhelderend en helend, dat ik hierover een online programma maak.

Want ik gun iedereen balans, blijheid en inspiratie. Ik houd je op de hoogte!

Wil jij je innerlijk kind ontmoeten? Luister dan alvast naar de visualisatie via deze link: https://soundcloud.com/user-267366052/just-feel-happy-visualisatie/s-b4Po7MK2q9O

21/05/2020

Hoe blijf jij in balans met alle uitdagingen waar jij voor staat?

Weet jij het soms ook even niet meer? Waar je de tijd en de rust vandaan moet halen voor al je taken, nu je kinderen misschien vaker thuis zijn?

Zonder de afleiding van op je werk te zijn, te sporten, naar de yoga te gaan of met vriendinnen stoom af te blazen?

Wat kun jij doen om in deze chaos jouw balans en jouw rust te hervinden?

Door met je aandacht naar binnen te gaan, vinden we de rust en het vertrouwen waar we wezenlijk naar verlangen. Juist in deze onzekere tijd is die verbinding met de stilte in onszelf extra van belang om op te laden, en om in balans te zijn.

Lees verder in mijn artikel dat vandaag is gepubliceerd op Nieuwetijdskind.com.

20/05/2020

Van onmacht naar inspiratie, juist nu! | Nieuwetijdskind Magazine

Hoe blijf jij in balans met alle uitdagingen waar jij voor staat?

Weet jij het soms ook even niet meer? Waar je de tijd en de rust vandaan moet halen voor al je taken, nu je kinderen misschien vaker thuis zijn?

Zonder de afleiding van op je werk te zijn, te sporten, naar de yoga te gaan of met vriendinnen stoom af te blazen?

Wat kun jij doen om in deze chaos jouw balans en jouw rust te hervinden?

Door met je aandacht naar binnen te gaan, vinden we de rust en het vertrouwen waar we wezenlijk naar verlangen. Juist in deze onzekere tijd is die verbinding met de stilte in onszelf extra van belang om op te laden, en om in balans te zijn.

Lees verder in mijn artikel! Met video voor rust, veerkracht en balans. Voor jou en je kind!

nieuwetijdskind.com Juist in deze onzekere tijd is de verbinding met de stilte in onszelf extra van belang, om op te laden en om in balans te zijn.

19/05/2020

Erik van 10 voetbalt weer na herstel van buikpijn.

Erik heeft al 1.5 jaar last van buikpijn als hij voor begeleiding bij mij komt. Hij krijgt vaak buikpijn als hij terugdenkt aan een geb***tenis die veel indruk heeft gemaakt op hem. Dat was namelijk het moment dat zijn schouder uit de kom en weer terug schoot.

Erik wilt graag overdag alles meemaken en merkt dat hij vaak in de avond buikpijn krijgt.

Samen hebben we gewerkt met visualisaties en aan de indrukwekkende geb***tenis met zijn schouder uit de kom.

Als hooggevoelig kind kan Erik makkelijk verbeelden en zo heeft hij er zelf voor gezorgd dat zijn buik weer goed aanvoelt als hij aan de geb***tenis denkt.

Doordat Erik de oefeningen blijft doen merkt hij dat hij veel meer rust ervaart als hij in de avond niet meer zo druk bezig is. Nu kan hij zichzelf helpen als het even tegen zit.

Heeft jouw kind ook (buik)pijn of zit het niet lekker in zijn vel? Stuur dan een email naar [email protected] voor een vrijblijvend gesprek met mij. Ik sta voor je klaar!

14/05/2020

Waar word jij blij van?

Welke bezigheid zorgt ervoor dat je (glim)lacht en straalt?

Als je lacht, worden in je wangen zenuwen geactiveerd die in je hersenen een signaal afgeven om meer serotonine, dopamine en endorfines aan te maken.

Verder gaat je bloeddruk omlaag en ook je hartslag. Als je lacht voel jij je ontspannen en goed.

Het werkt zelfs als er niets te lachen valt! Glimlach nu maar eens en merk wat er geb***t met je stemming. Lachen werkt ook aanstekelijk. Als jij lacht, lachen anderen mee en dat is dubbel zo fijn.

Wat doe jij vandaag waar je blij van wordt? Laat je het me weten in een comment hieronder?

12/05/2020

Ik dacht net terug aan de dag dat mijn kinderen voor het eerst naar school gingen.

Wat een belevenisl! Ook voor mij als moeder. Het was ontroerend om afscheid te nemen van een periode terwijl er tegelijkertijd een nieuwe aanbrak.

Vooral een blije tijd omdat mijn kinderen er zo aan toe waren. Ze konden niet wachten. Vriendjes en vriendinnetjes waren al voorgegaan en nu waren zij aan de b***t.

Als ze in de middag thuiskwamen gingen ze het liefst in de zandbak of met lego en po**en spelen. Zo kwamen ze thuis weer tot rust.

Na elke vakantie was het opnieuw even wennen voor mijn kinderen en voor mij.

Hoe hebben jouw kinderen de eerste schooldag, na zo lange tijd weer, ervaren? En hoe was het voor jou?

07/05/2020

Een rustige buikademhaling ontspant!

Een veelgebruikte oefening om te ontspannen is een buikademhaling waarin je drie tellen inademt en vier tellen uitademt.

Doordat je langer uitademt wordt er in jouw lichaam een relaxatie-respons in gang gezet. Hierdoor zul jij je makkelijker kunnen ontspannen. Het toelaten van je emoties is in ontspanning ook vaak gemakkelijker.

Door de ademhalingsoefening en de ontspanning die het met zich meebrengt zul je zien dat je als het ware door de emotie heen kunt ademen. Zo voorkom je dat gevoelens als spanning worden opgeslagen in je lijf.

Wil jij nu een rustmomentje? Luister dan naar deze visualisatie: https://bit.ly/3fdQNA9

05/05/2020

Hoe gaat het met je?⁠
• ⁠
Heb je vandaag al de tijd genomen om met je aandacht naar binnen te gaan? ⁠
• ⁠
Focus je eens op je eigen gedachten. Wat heb je vandaag eigenlijk allemaal gedacht? Welke gesprekken heb je met jezelf gehad? Was dit vooral positief, of negatief?

Was jij je bewust van je gedachten? Of gingen ze meestal automatisch door je hoofd heen?

Wat ik je wil vragen is om het komende uur je te focussen op je eigen gedachten. Blijf bewust van wat er in je hoofd omgaat. Als de gedachten negatief zijn, probeer dan eens te kijken of je ze om kunt draaien. Hoe kun je je gedachten een positieve draai geven?

Ik doe met je mee!

Laat gerust in een comment achter hoe dat was voor jou!

30/04/2020

6 tips voor meer veerkracht!
•⁠
De mate waarin jij je kunt aanpassen aan een veranderende situatie is jouw ‘veerkracht’.
•⁠
We hebben ons natuurlijk allemaal moeten aanpassen de afgelopen maanden. Hoe veerkrachtig was jij? Of hoeveel stress gaf het jouw om je aan te passen aan de huidige situatie?
•⁠
Er zijn hele doelgerichte en makkelijke tips om je veerkracht te vergroten. Lees het volgende artikel: ‘veerkracht is niet vanzelfsprekend’ voor 6 praktische tips die je meteen kunt toepassen.
•⁠
Het hebben van veerkracht in veranderende situaties is een ‘coping skill’ die niet alleen handig is voor jezelf maar ook voor jouw kinderen of leerlingen. Een coping skill wordt namelijk al op een jonge leeftijd vastgelegd.
•⁠
Hoe vroeger kinderen leren op een voor hen goede manier met de uitdagingen van het leven om te gaan, hoe beter!
•⁠
Lees het artikel door te klikken op deze link: https://www.mt.nl/management/veerkracht-is-niet-vanzelfsprekend-zes-tips/585821

28/04/2020

In de eerste sessie met Meike vertelt ze mij dat ze erg vaak last heeft van buikpijn.
•⁠
Ze is hooggevoelig en ze merkt dat ze vaak moeite heeft om tot rust te komen.
•⁠
Tijdens een van de sessies vraag ik Meike om twee tekeningen te maken. Eén tekening van haar buik met pijn en één van haar buik zonder pijn.
•⁠
Bij de tekening van de buik zonder pijn vraag ik welk gevoel daarbij hoort . Meike zegt dat bij een buik zonder pijn hoort dat ze ‘rustig aan doet’ en dat ze weet ‘dat het goedkomt’.
•⁠
Elke keer als Meike nog last heeft van buikpijn, dan weet ze dat ze alleen ‘rustig aan hoeft te doen’ en dat ‘alles goedkomt’. Zo leert ze om te gaan met haar hooggevoeligheid en met haar buikpijn.
•⁠
Hoe blijven jouw kinderen ontspannen? En welke gedachten helpen hen daarbij? - Laat het me weten in een comment hieronder.

26/04/2020

‘Jong geleerd is oud gedaan’. -

Hoe jonger het kind is dat visualiseren leert, des te makkelijker hij/zij het zich eigen maakt.

Veel skills die kinderen aanleren over hoe ze met de uitdagingen van het leven om gaan, zijn vaak al vastgelegd tussen de 4 en 6 jaar oud.

Des te belangrijker dus om kinderen van jongs af aan thuis en op school visualisatie technieken te leren! Ze ontwikkelen balans, veerkracht, zelfvertrouwen, zelfstandigheid en nog veel meer. Hier hebben ze hun hele leven wat aan!

Laat me weten in een comment hoe je hierover denkt. Voor meer informatie, stuur een mail naar [email protected]

25/04/2020

Voelen in plaats van onderdrukken

Lang heb ik mijn gevoelens onderdrukt en leefde ik vooral uit mijn hoofd. Controle was hierbij belangrijk. Nu ik steeds meer voel, word ik ook wel eens overweldigd.

Ik heb geleerd op die momenten even tijd en ruimte te nemen voor mijzelf.

Niet zozeer om in het gevoel te duiken, wel om het er gewoon even te laten zijn. Ik ben dan een toeschouwer van mijn gevoelens. Ik ben ze niet, ik heb ze.

Door de gevoelens toe te laten, zonder er op in te gaan, ebben ze meestal vanzelf weer weg.

Voel jij vaak je emoties of ben je iemand die ze onderdrukt?

24/04/2020

‘Was ik maar weer een kind, zonder zorgen’

Dit denken we allemaal wel eens. Een logische gedachte omdat er veel verantwoordelijkheden horen bij volwassen zijn.

Maar niet helemaal waar; kinderen ervaren ook wel degelijk stress of hebben zorgen. En het is onze taak als volwassenen, hen om te leren gaan met de uitdagingen van het leven! Als rolmodel en door hen vaardigheden aan te reiken waarmee ze zelf kunnen zorgen om zich goed te voelen. Zoals bijvoorbeeld visualisaties.

Volgens dit artikel is mediteren net als vrienden worden met je eigen geest.

In het artikel worden vijf essentiële dingen genoemd die wij en onze kinderen kunnen leren van mediteren.

Lees het artikel hier: https://bit.ly/3aEBOw6

23/04/2020

Stilte is van levensbelang

Wist jij dat onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die worden blootgesteld aan lawaai een stressrespons ontwikkelen waarmee ze lawaai negeren?

Dit betekent dat deze kinderen ook normale stimuli waar ze wel op moesten letten, zoals spraak, negeerden.

Overmatig omgevingslawaai verslechtert je cognitieve functioneren en levenskwaliteit.

Lees de blog: ‘stilte is van levensbelang’ om er meer over te weten te komen.

Lees de blog hier: https://mariekeverhaak.com/stilte-is-van-levensbelang/

22/04/2020

Willen jouw leerlingen ook niets missen?

De wereld om ons heen is zo bereikbaar en kinderen kunnen hierin de neiging hebben om alles tegelijkertijd te willen doen.

Het is belangrijk dat leerlingen bij zichzelf blijven en vanuit hun behoeftes en verlangens kunnen kiezen uit alle prikkels die op ze afkomen.

Zie jij vaak in jouw klas dat kinderen het moeilijk vinden om te kiezen tussen alle prikkels die op ze afkomen? Hoe is dat bij jouw kind?

Laat me meer weten in een comment hieronder.

21/04/2020

Chantal heeft weinig concentratie.

Ze merkte vaak dat veel van haar gedachten ‘over en door elkaar’ door haar hoofd gingen. Chantal omschrijft dit als een wasmachine die aanstaat in haar hoofd.

Ik leerde haar met oefeningen om rust in haar hoofd te ervaren. Ze gaf aan dat ze door de oefeningen een knop had gevonden waarmee ze de ‘wasmachine’ kon uitzetten.

Door regelmatig visualisaties te doen, heeft Chantal nu veel meer concentratie. Ze gaf aan dat ze vond dat veel meer van haar klasgenootjes deze vaardigheden kunnen gebruiken.

Hebben de kinderen in jouw klas wel eens last dat ze zich niet kunnen concentreren? Wat doe jij dan om ze te helpen?

20/04/2020

Hoe gaat het met je?

Heb je vandaag al de tijd genomen om met je aandacht naar binnen te gaan en te voelen?

Vandaag vraag ik je te focussen om bewust anders te reageren op jouw kind dan je normaal gesproken zou doen.

Dat betekent dat als je kind bijvoorbeeld een vraag stelt, jij even pauze neemt. Ik vraag je het aankomende uur je heel bewust te zijn over hoe je normaal gesproken reageert en hoe je eigenlijk wilt reageren.

Aan jou de vraag: hoe bevalt het om even pauze te nemen voordat je (automatisch) reageert?

Ik zie graag jullie verhalen tegemoet in een comment hieronder.

19/04/2020

Waarom ik doe wat ik doe!

Gisteren luisterde ik een interessante podcast: ‘The rise of the indepreneur’, door Aubrey Marcus. Ik heb ervan genoten! Wat onder andere aan de orde kwam, was dat datgene wat jij deelt met de wereld, iets is dat jij, toen je jonger was, nodig had.

Zoals bij mij: ik leer kinderen van jongs af aan de skills om te ontspannen en zich lekker in hun vel te voelen, ook als het eens tegen zit. Onafhankelijk van hun omstandigheid. Waarom ik dat doe? Omdat ik deze skills als jong kind zo goed had kunnen gebruiken.

Door allerlei omstandigheden heb ik op hele jonge leeftijd namelijk de conclusie getrokken dat ik alles alleen moest doen, maar dat ik me wel aan de ander moest aanpassen om me veilig te kunnen voelen.

Zo werd ik een expert in het aanvoelen van andermans behoeften, maar ik ontwikkelde niet de gezonde aandacht voor de mijne.

De verbinding met mijzelf was fragiel: ik luisterde niet naar mijn eigen verlangens, mijn dromen en mijn drijfveren. Ik voelde me niet vrij om mezelf te zijn.

Gelukkig wist ik ergens diep van binnen dat ik me wel goed zou kunnen voelen en door trainingen, coach gesprekken en opleidingen heb ik geleerd beter naar mijzelf te luisteren en invulling te geven aan mijn behoeftes en verlangens.

Vanuit daar maak ik de nu keuzes en richt ik mijn leven in.

Dat wat ik in de loop van mijn leven geleerd heb, draag ik nu aan kinderen over. Zodat zij, van jongs af aan, de vaardigheden ontwikkelen om zich te ontspannen en goed te (blijven) voelen. Ook als het even tegenzit!

Telephone