KlimaatHelpdesk

KlimaatHelpdesk

Antwoorden van wetenschappers op al je vragen over klimaatverandering.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 16/01/2024

Er worden steeds meer stappen gezet voor een volledige duurzame, groene energievoorziening. Maar hoe werkt dat eigenlijk met energie-opslag? 🌤 Hoe kunnen we alsnog verwarmen in de winter als er op dat moment minder zonne-energie opgewekt kan worden? ❄️ hoogleraar energiesysteemanalyse Kornelis Blok legt het ons uit.

Lees het hele antwoord natuurlijk op klimaathelpdesk.org > link in bio.

Het antwoord op deze vraag werd gereviewed door Oscar van Vliet.

Ook een vraag over klimaat? Stel ‘m dan aan ons! Via de website of hier in de DM ✉️

Photos from KlimaatHelpdesk's post 28/12/2023
Photos from KlimaatHelpdesk's post 09/11/2023

🚰 Door klimaatverandering kunnen er meer tekorten aan drinkwater ontstaan. Maar hoe verschilt dat per gebied? Anne van Loon () is expert op het gebied van droogte en legt waardoor risico's drinkwatertekorten toe kunnen nemen.

🔗 Het volledige antwoord lees je op onze site . 🗳️ Stel daar ook jouw klimaatvraag!

Dit antwoord is nagekeken door Jan Cools ().

Photos from KlimaatHelpdesk's post 06/11/2023

📉 Wist je dat het klimaat (=gemiddelde weer over een lange tijd) van ongeveer 1450 en 1850 een stuk kouder was dan daarvoor? Het heette daarom ook wel de “kleine ijstijd". Dat was waarschijnlijk het gevolg van een natuurlijke schommeling in het klimaatsysteem.

Prof. Sybren Drijfhout (, , ) legt uit op wat manier die schommeling anders is dan de huidige klimaatverandering.

✔️ Dit antwoord is gecheckt door Harro Meijer ().

Photos from KlimaatHelpdesk's post 16/10/2023

Steeds vaker hoor je in de media dat (bekende) personen bewust minder kinderen willen vanwege het klimaat. Zo lieten prins Harry en zijn vrouw Meghan in 2019 weten maximaal twee kinderen te willen uit zorgen om de aarde.

Maar geldt deze trend ook voor andere jongeren?

👆 Swipe voor het antwoord gegeven door Nicky van Dijk van de .

Het antwoord is gepeerreviewed door Karlijn van den Broek van

Photos from KlimaatHelpdesk's post 13/10/2023

🤝 Kom ons gezellige team versterken! We zijn op zoek naar vrijwilligers met een passie voor ontwerp en communicatie, om zo nieuwe mensen te bereiken. Ons doel is om klimaatinformatie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken! Interesse? Stuur ons een DM 😊

Photos from KlimaatHelpdesk's post 12/10/2023

♻️❤️ Recyclen is duurzaam! Maar wat is het duurzaamste materiaal om te recyclen? Dr. Li Shen van legt 't uit!

Het hele antwoord lees je op onze website . Daar kun je ook je eigen klimaatvraag stellen :)

Photos from KlimaatHelpdesk's post 23/09/2023

Nu de Nederlandse staat en energiebedrijf Shell door de rechter aansprakelijk zijn gehouden voor hun bijdrage aan klimaatverandering rijst de vraag wie nog meer zouden kunnen worden aangesproken. Immers, iedereen stoot breoikasgassen uit, en draagt daarmee bij aan de opwarming van de aarde.
Kan nu ook de bakker op de hoek worden veroordeeld voor de broeikasgasuitstoot van zijn oven? En kan iemand die de auto in plaats van de trein pakt worden beboet?

Photos from KlimaatHelpdesk's post 11/09/2023

Bedrijven, overheden én burgers: iedereen moet in beweging komen om de gevolgen van de klimaatcrisis zo klein mogelijk te houden. Maar wat is ervoor nodig om mensen in beweging te krijgen? We vroegen het aan 3 experts op het gebied van klimaatpsychologie: Loes Kreemers, Carlijn Kappers en Reint Jan Renes van de .

Photos from KlimaatHelpdesk's post 20/08/2023

🌊 Zeespiegelstijging is een van de gevolgen van klimaatverandering waar we ons in Nederland op (moeten) voorbereiden. Maar wat betekent zeespiegelstijging eigenlijk voor de andere dieren die rondom en in de Waddenzee leven? Evy Gobbens, promovendus bij (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en , en Allert Bijleveld, gedragsecoloog en senior wetenschapper bij het NIOZ, beantwoordden deze vraag voor ons.

Het antwoord werd gereviewed door Ad van der Spek, marien geoloog en specialist langetermijnontwikkeling van kusten en getijdebekkens bij .

👉 Lees het hele antwoord natuurlijk op onze website 💫(link in bio)

Photos from KlimaatHelpdesk's post 10/08/2023

Bij ons kan iedereen terecht met vragen over klimaatverandering 💌 Maar wat gebeurt er eigenlijk met je vraag nadat die is gesteld? We nemen je graag mee langs ons proces! ⏩

1️⃣ JULLIE VRAGEN
Die ontvangen we het liefst op KlimaatHelpdesk.org, maar soms krijgen we ze ook via socials of via onze brievenbus op evenementen.

2️⃣ DE REDACTIE
Onze redactie checkt of de vraag niet al beantwoord is. Ze kijken ook of 'ie geschikt is voor de KlimaatHelpdesk. Soms herformuleren we de vraag om deze helderder of breder te maken. Ons redactieteam komt elke twee weken samen voor overleg. Het zijn vooral studenten, maar iedereen is welkom!

De redactie gaat vervolgens op zoek naar experts. Dat zijn meestal onderzoekers bij universiteiten. We hebben experts uit veel hoeken. Vragen lopen namelijk uiteen van velden als natuurkunde, biologie en scheikunde tot aan filosofie, geschiedenis en politiek. Alle onderwerpen komen samen bij ons samen.

3️⃣ DE EXPERT
De experts schrijven de antwoorden op jullie vragen. Ze vermelden daarbij alle bronnen die ze gebruiken. Zo kan iedereen hun antwoorden nakijken. Ze schrijven ook een kort antwoord, zodat je niet per se alles hoeft te lezen.

4️⃣ DE REVIEWER
De redactie stuurt het antwoord door naar een tweede expert. Die controleert het antwoord en geeft commentaar. Die 'peer review' garandeert kwaliteit. De reviewer en expert blijven tot het eind anoniem voor elkaar.

Na de review gaat het antwoord weer naar de expert. Die doet waar nodig aanpassingen. De redactie checkt het antwoord nog één laatste keer op leesbaarheid. Is alles oké? Dan zet ons webteam het antwoord online.

6️⃣ GEPUBLICEERD!
Als je als vraagsteller je e-mailadres achter hebt gelaten krijg je een seintje! Maar vragen insturen mag natuurlijk ook anoniem. Ons communicatieteam deelt de vraag ook op Instagram, TikTok, Linkedin en Twitter. Volg ons overal via .

🙋 Lijkt het je leuk om ons te helpen? Word vrijwilliger! Je kunt ons bereiken op [email protected], maar DM'en mag ook. We brengen je dan in contact met onze vrijwilligerscoördinator. Meer info over wat je bij ons kunt doen vind je op: www.klimaathelpdesk.org/vacatures.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 02/07/2023

Gisteren (1 juli) werd Keti Koti gevierd: de dag waarop we de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 herdenken. Koning Willem-Alexander bood in Amsterdam excuses aan voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Hij benadrukte ook hoe de pijn van de slavernij nog steeds in de haarvaten van de samenleving gevoeld wordt.

Dit is een goed moment om stil te staan bij onze koloniale geschiedenis, waar uitbuiting en slavernij een onderdeel van zijn. Hoewel de slavernij is afgeschaft en veel gekoloniseerde landen in de vorige eeuw onafhankelijk werden, bleven veel sociale, economische, culturele en ecologische structuren van het kolonialisme nog in stand. De uitbuiting van onze koloniale geschiedenis, inclusief de effecten die we er nog steeds van merken, zien we ook terug in de klimaatcijfers.

Chris de Ploeg, onderzoeksjournalist en expert op het gebied van dekolonisatie (), beschrijft voor ons hoe dekolonisatie en duurzame ontwikkeling aan elkaar gerelateerd zijn. Het volledige antwoord, inclusief veel cijfers, vind je in onze .

Dit antwoord is gereviewd door Dr. Shivant Jhagroe van de .



📸 Credit: Ben Powless. Healing Walk protest tegen oliewinning bij teerzanden in Alberta, Canada.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 20/06/2023

Het is weer tijd voor ☀️ 🌊 en 🏄. Ook een goed moment om je kennis te testen over klimaatverandering en de oceaan! Welke rol speelt de Warme Golfstroom eigenlijk voor het klimaat in Nederland? Hoofddocent fysische oceanografie aan de Caroline Katsman legt uit.

🧐 Het antwoord is gereviewed door Femke de Jong, senior onderzoeker bij (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).

Lees het hele antwoord natuurlijk op onze website 👈 (link in bio) 💫

Photos from KlimaatHelpdesk's post 01/06/2023

☀️ De zomer komt er aan en vakanties worden dus geboekt. Mensen zijn zich meer bewust dat vliegvakanties voor erg veel CO₂-uitstoot zorgen. ✈️💨 Maakt het voor het klimaat eigenlijk uit dat vliegtuigen die CO₂ op grote hoogte uitstoten?

Die vraag hebben we voorgelegd aan Wouter Peter van . Wat blijkt? Voor de CO₂-uitstoot maakt het niet zoveel uit. CO₂ blijft namelijk wel 100 jaar in de atmosfeer, maar mengt relatief snel. Na 3 jaar is het door de hele atmosfeer verspreid, dus maakt het niet meer uit van welke hoogte of plek het kwam. Maar, vliegtuigen zorgen wel voor andere klimaateffecten.

🤔 Wil je weten hoe dat zit? Swipe door de post of en lees het hele antwoord op onze site .

Dit antwoord werd nagekeken door Guus Velders van en .

Photos from KlimaatHelpdesk's post 24/05/2023

Thijs vraagt zich af waarom we niet al onze duurzame energie opwekken in de Sahara, want aan ruimte én zon is er tenslotte geen gebrek. Wina Crijs-Graus van geeft antwoord. Oscar van Vliet, ook van de Universiteit Utrecht, reviewde dit antwoord.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 22/05/2023

Vandaag vieren we de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag staat in het teken van leven, in alle vormen, op de aarde. Dat is belangrijk, want de biodiversiteit neemt in rap tempo af. Maar hoeveel soorten zullen eigenlijk uitsterven door klimaatverandering? Op die vraag geeft Rob Alkemade van antwoord.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 10/05/2023

Wist je dat Europa een relatief mild klimaat heeft vanwege de warme golfstroom? 🌊 Klimaatverandering kan de golfstroom verzwakken of zelfs helemaal stilleggen. Kan deze zich dan weer herstellen?

Een uitgebreid antwoord op die vraag, geschreven door Sybren Drijfhout ( en ) lees je op onze site ( ). Daar kun je ook je eigen stellen.

Dit antwoord is gereviewd door Femke de Jong van het NIOZ.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 10/05/2023

🌊 Heb je weleens gehoord over de warme golfstroom? Die zorgt ervoor dat Europa een relatief mild klimaat kent. 👒 De golfstroom kan bij een opwarmende aarde zwakker worden of zelfs stilvallen. Hoe zit dat? En kan de golfstroom zich vervolgens weer herstellen?

Sybren Drijfhout van en heeft een uitgebreid antwoord geschreven hierover op onze website ( ). Hier lees je de kern!

Femke de Jong van het NIOZ heeft deze vraag gereviewd.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 01/05/2023

Het is de 💦 Tijd voor een watervraag!

We weten natuurlijk allemaal dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. En de zeespiegel gaat stijgen. Wat betekent dat voor Nederland? Kunnen we Nederland met zeespiegelstijging en bodemdaling wel boven water houden?

Deze vraag is beantwoord door Marjolijn Haasnoot, expert klimaatadaptatie en waterbeheer bij en , én hoofdauteur bij IPCC. De vraag werd gereviewd door Maarten Kleinhans.

➡️ Lees het hele antwoord op de website! (Link in bio)

Photos from KlimaatHelpdesk's post 20/04/2023

Morgen is het einde van de ramadan. Dit wordt gevierd tijdens Eid al-Fitr, ofwel het Suikerfeest. Het einde van de vastenmaand wordt gevierd door samen te komen en van verschillende maaltijden te genieten. Maar hoe kun je lekker én duurzaam eten? Onze expert geeft 7 tips om duurzamer te eten.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 12/04/2023

Anky uit Wageningen houdt van kaas. Maar, vroeg ze zich af, welke kaas heeft eigenlijk de minst nadelige gevolgen voor het milieu?

Jerry van Dijk van beantwoordde deze vraag.

Benieuwd? Swipe snel door of lees direct het hele antwoord op onze website! 👆

Photos from KlimaatHelpdesk's post 31/03/2023

Het voorjaar begint te kriebelen! Met warmer weer gaan we ook weer meer insecten zien. Hoewel ze een belangrijke rol vervullen in ons ecosysteem loopt het soms erg uit de hand... Hoe zit dat eigenlijk? Hebben we meer last van plagen door klimaatverandering?

Yavanna Aartsma van legt het voor ons uit. Het antwoord is gereviewed door Jitte Groothuis van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 26/03/2023

Heb jij ook veel wind tegen gehad afgelopen week? 💨🚴 Dat heeft wel veel hernieuwbare energie opgeleverd!

Windmolens halen namelijk energie uit de wind. Beïnvloeden ze daarmee dan eigenlijk ook het weer en klimaat? Stephan de Roode van legt uit hoe 't zit.

Meer weten? Lees het hele antwoord op klimaathelpdesk.org > link in bio!

Dit antwoord is gereviewd door Gert-Jan Steeneveld van

Photos from KlimaatHelpdesk's post 24/03/2023

Het IPCC bracht haar voorlopig laatste rapport afgelopen week uit. De strekking is dat we de ergste gevolgen van klimaatverandering kunnen tegengaan, als we nu de juiste acties ondernemen. 💪

Om te onderzoeken wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, gebruiken klimaatwetenschappers modellen. Daarmee kun je toekomstige scenario's simuleren. Maar wie maakt die modellen eigenlijk? En kan iedereen ze vrij gebruiken? 🕊️ Dr. Michiel Baatsen van legt uit hoe het zit.

Meer weten? Lees het hele antwoord op klimaathelpdesk.org > link in bio!

Het antwoord op deze vraag werd gereviewd door Karin van der Wiel van het .

Photos from KlimaatHelpdesk's post 21/03/2023

Het IPCC rapport dat gister werd gepubliceerd waarschuwt dat 1,5 graden opwarming dichtbij komt. Vanaf welke stijging zijn klimaatveranderingen eigenlijk onomkeerbaar? Anna von der Heydt van gaf antwoord op deze vraag.

Lees het hele antwoord op klimaathelpdesk.org > link in bio!

Het antwoord op deze vraag werd gereviewed door Caroline Katsman van

Photos from KlimaatHelpdesk's post 24/02/2023

Cryptovaluta zijn vaak in het nieuws als de waarde stijgt of weer eens keihard onderuit gaat. Maar wat zijn de verborgen kosten voor het milieu en klimaat eigenlijk? Alex de Vries van legt het uit.

Lees het hele antwoord natuurlijk op klimaathelpdesk.org > link in bio.

Het antwoord op deze vraag werd gereviewed door Wina Crijns-Graus van .

Ook een vraag over klimaat? Stel ‘m dan aan ons! Via de website of hier in DM.

Photos from KlimaatHelpdesk's post 20/02/2023

Al een aantal zomers lang kampt Nederland met droogtes. Door klimaatverandering krijgen we te maken met langere droge periodes, met heftigere neerslag in kortere tijd. Als het niet lukt om dat water vast te houden, is het dan mogelijk om grondwater van onder de zeebodem te pompen? 🌊 Die vraag beantwoordde dr. Vincent Post van het Duitse Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe.

Lees het hele antwoord natuurlijk op klimaathelpdesk.org > link in bio.

Het antwoord op deze vraag werd gereviewed door Gualbert Oude Essink van .

Ook een vraag over klimaat? Stel ‘m dan aan ons! Via de website of hier in de DM ✉️

Photos from KlimaatHelpdesk's post 19/02/2023

Een tuin belegd met tegels lijkt lekker praktisch. Af en toe de algen eraf schrobben en klaar is je onderhoud! Maar wist je dat de inrichting van je tuin een flink effect kan hebben op het microklimaat en dat groene tuinen praktische voordelen bieden? 🌳⛱️ Groene tuinen kunnen steden bijvoorbeeld flink koeler kunnen houden in de zomer. 🥵 Ze kunnen ook de gevolgen van klimaatverandering dempen 🙅 Hoe dat allemaal zit legt klimaatonderzoeker Lisette Klok voor ons uit. Lisette werkt bij Climate Adaptation Services en deed bij de onderzoek naar de duurzame stad.

Lees het hele antwoord op klimaathelpdesk.org > link in bio.

Het antwoord op deze vraag werd gereviewed door Joop Spijker van en .

Ook een vraag over het klimaat? Stel ‘m dan aan ons! Via de website of hier in de DM ✉️

Photos from KlimaatHelpdesk's post 14/02/2023

Iedere 0,1 graad temperatuurstijging maakt de opgave om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering complexer en ingrijpender. Welke manieren van aanpassingen zijn er? En wat is de beste aanpassingstechniek? Die vraag legden we voor aan Robbert Biesbroek, hoofddocent aan Wageningen University en coördinerend hoofdauteur voor de IPCC Werkgroep II Assessment Rapport (AR6) over klimaatimpacts, adaptatie en kwetsbaarheden.

Lees het hele antwoord op klimaathelpdesk.org > link in bio

Dit antwoord werd gereviewed door Marjolijn Haasnoot, expert klimaatadaptatie en waterbeheer en hoofdauteur bij het International Panel on Climate Change (IPCC).

Photos from KlimaatHelpdesk's post 13/02/2023

Er worden steeds meer stappen gezet voor een volledige duurzame, groene energievoorziening. Maar hoe werkt dat eigenlijk met energie-opslag? 🌤 Hoe kunnen we alsnog verwarmen in de winter als er op dat moment niet genoeg energie opgewekt kan worden? ❄️ hoogleraar energiesysteemanalyse Kornelis Blok legt het ons uit.

Lees het hele antwoord natuurlijk op klimaathelpdesk.org > link in bio.

Het antwoord op deze vraag werd gereviewed door Oscar van Vliet.

Ook een vraag over klimaat? Stel ‘m dan aan ons! Via de website of hier in de DM ✉️

Videos (show all)

Wat vinden veel mensen het belangrijkste onderwerp van deze COP? ❕Het gaat dit jaar niet alleen over het beperken van op...
Misschien heb je het al voorbij zien komen, deze week is de klimaattop COP27 in Egypte. 🇪🇬Onze expert Leo, is vaker op z...