Trend Analizi
Temel ilkemiz kurumsal ve bireysel müşterilerimize aradıkları finansal danışmanlık hizmetini kaliteli bir şekilde sunmaktır.
https://youtu.be/SN73lB-dud8?si=ib4Pjvb_yseLP8XQ
2024 Türkiye Seçim Ekonomisi Türkiye’nin 2024 yılında yapılacak seçimler öncesinde ekonomik durumu ve beklentileri nasıl? Seçim ekonomisi Türkiye’nin büyümesini, enflasyonunu, cari açığı...
https://www.youtube.com/watch?v=OlhYPwZcsHk&t=7s
Avrupa Borsaları, ECB Kararları, Türkiye'nin Kredi Notu ve BIST 100: Güncel Durum! Merhaba finans dostları! Bugün Avrupa borsaları, ECB kararları, Türkiye'nin kredi notu ve BIST 100 endeksi üzerindeki etkileri ele alıyorum. Avrupa borsaları...
Ülke risk primi artmaya devam ediyor.
4730 Destek çalışırsa 4940 tekrar bir hareket beklenebilir.
Türkiye'nin Ocak ayı dış ticaret açığı 14.3 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldi - Bloomberg HT
Kısa Not: Fed/FOMC kararları ve Fed Başkanı Powell’ın söylemlerinde, faiz artırımlarının enflasyonla
mücadele tamamlanana kadar devam edeceğine yönelik kararlılık mesajları devam etmekte.
Kararlar ve Powell’ın açıklamaları sonrasında Mart toplantısı için 25 Bp.’lık bir faiz artırımı daha
fiyatlamalarda güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak, toplantıdan toplantıya karar verileceği ve küçük
adımlarla ilerlemenin hedeflere doğru ilerlemeyi değerlendirme imkanı verdiğine dair söylemler;
piyasaları rahatlattı ve risk iştahı hızla yükseldi. Powell’ın: “Uygun sınırlayıcı seviyeye ulaşmak için
iki faiz artırımından daha bahsediyoruz” şeklindeki söylemi de, piyasa tarafında Dolar pozitif bir
karşılık bulmadığı gibi, ilerleyen süreçte faiz indirim döngüsüne dönülecekmiş gibi bir fiyatlama
ortaya çıktı. Halbuki, Fed/FOMC kararları ve Powell’ın söylemleri, net olarak böyle bir ifadeye
karşılık gelmemekle birlikte, Powell’ın:” Faiz artırımlarının durdurulması, sonra yeniden başlatılması
şu anda FOMC tarafından konuşulan bir konu değil” ifadesi, faiz artırımlarının durdurulması
sonrasında yeniden başlanması uygun görülmüyorsa, patika değişecektir şeklinde bir karşılık
bulmuşa benziyor. Biz yine, sıcağı sıcağına ortaya çıkan bu fiyatlamaları temkinli karşılama
taraftarıyız. Bölgesel Fed yetkilileri ve FOMC Yönetim Kurulu üyelerinin suskunluk dönemlerinin
sona ermesi ile daha net söylem ve fiyatlamaların ortaya çıkacağını düşünmekteyim
PİYASALARA BAKIŞ
BIST 100, dünkü işlemlerde %5,29 azalışla 4713 puandan günü tamamlarken; toplam işlem hacmi 78,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sadece 2 hissede yükseliş görülürken, 97 hisse değer kaybı ile kapandı. THYAO, TUPRS ve AKBNK hisseleri, endekse en yüksek negatif etkiyi yaptı. VIOP30 Yakın Vade Kontratı %4,94 azalışla 5304 puandan günü kapattı. BİST’e sektörel olarak baktığımızda; gün içinde gelen sert satışlar sonrasında birçok sektör endeksinde düşüşler görülürken; %7’yi aşan kayıpla Bankacılık endeksi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ilk sırada yer aldı. Yurtiçinde takip edilen ISO İmalat PMI sektörlerin artan üretim ve yeni siparişlerinin etkisiyle Ocak’ta 48,10 seviyesinden 50,10 seviyesine yükselerek; sektörde toparlanmaya işaret etti. TCMB son PPK karar metninde; mevcut politika faizinin yeterli olduğu ifadesine yer vermemişti. Dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan da: faizin daha da düşeceğini söyleyerek, TCMB’den faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.
ABD borsalarında; Dow Jones yatay kapanırken, S&P 500 %1,55 ve Nasdaq %2,35 artışla kapattı. Fed’in 2 gün süren toplantısının ardından, faiz oranı 25 baz puan artırılarak %4,50-4,75 aralığına çıkartıldı. Karar metninde, enflasyonun kısmen gevşediği ancak hala yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi. Üyeler, faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı görüşünü yineledi. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell: “Enflasyon hedefe ulaşana dek daha fazla artışın uygun olacağını düşünüyoruz ” açıklamasında bulundu. Ayrıca ekonomik takvimde takip edilen Özel Sektör İstihdamı Ocak’ta 106 bin kişi artışla son bir yılın en düşük performansını gösterdi. ISM İmalat PMI, siparişler ve üretimdeki azalmayla Ocak’ta 47,4 ile Mayıs 2020’den beri en düşük seviyeye indi. Açık iş sayısı ise beklentilerin aksine yükseldi.
Avrupa endekslerinde; Dax endeksi %0,35 artarken, Londra FTSE 100 endeksi %0,14 azalışla kapandı. Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere’de açıklanan İmalat PMI da sınırlı iyileşme sonrası daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Euro Bölgesinde takip edilen öncü Tüketici Fiyatları enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkili olmasıyla Ocak’ta aylık %0,4 azalırken, yıllık bazda %8,5 artış gösterdi. Açıklanan enflasyon verilerinin ardından bugünkü ECB toplantısında; 50 baz puanlık faiz artırımının yanı sıra güvercin açıklamaların gelmesi beklenebilir. Bugün ayrıca İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı izlenecek. Piyasalar faiz kararının 50 baz puan arttırılması yönünde.
Asya borsalarına baktığımızda; Nikkei 225 endeksi ve Şangay endeksi pozitif kapanış gerçekleştirdi. Bu sabah itibariyle Nikkei 225 endeksi ve Şangay endeksi pozitif bir seyir izlemektedir.
Küresel vadeli endekslerde sabah saatlerinde; ABD piyasası karışık bir seyir izlemektedir. Avrupa piyasalarında da; Dax endeksi ve FTSE 100 endeksi pozitif ilerlemektedir. Borsa İstanbul’un, yeni güne negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.
BİST 100 ENDEKSİ
Dünkü işlem gününü, oldukça sert satışlarla; günün en düşük seviyesi olan 4713,39 seviyesinden kapatan endekste, yeni güne de satıcılı başlangıç yapılması olasılığı haliyle güçlü. Böyle bir durumda; 12 Ocak'ta yaklaşık olarak test edilen 4600 seviyesini ve 4530 seviyesi civarındaki 100 günlük SMA(Basit Hareketli Ortalama)'yı takipte olacağız. Olası yukarı yönlü açılışta ise; 4825 ve 5050 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir.
Dirençler: 4825 /5050
Destekler: 4600 /4530
VİOP 30 ENDEKSİ
Dünü, sert satışlarla 5304 seviyesinden noktalayan Yakın Vade Kontratta; yeni güne de satıcılı başlangıç beklemekteyiz. Bu kapsamda, aşağı tarafta; 5255, 5120 ve 5075 destek noktaları sırasıyla takibe alınabilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise; 5423 ve 5553 direnç noktaları yeniden izlenebilir.
Dirençler: 5423 / 5553
Destekler: 5255 / 5075
Km