POH Linda
Praktijkondersteuner Somatiek Huisartsenzorg
Superleuk nieuws! Ik mocht een blog schrijven voor NVvPO! Volg POH Linda ook op Instagram en/of LinkedIn.
Een stapje dichterbij de patiënt - NVvPO Een stapje dichterbij de patiënt 24-06-2024 Je ziet en hoort het overal: Wandelen is gezond! We zitten veel te veel stil. Zitten schijnt toch het nieuwe roken te zijn? Is wandelen ook behandelen? Soms is de drempel erg hoog om dit te gaan doen en helpt het om patiënten letterlijk mee te nemen over...
Wereld niet roken dag
Het is een dag bedoeld om stil te staan bij het minder gebruiken van tabak. Wellicht is het tijd voor een update: Wereld niet roken én vapen dag?
Wat is vapen veel in het nieuws de laatste tijd. Supergoed dat er meer aandacht wordt gegeven aan de ernst hiervan. En dat er met onderzoek harde bewijzen komen over de schade die het veroorzaakt.
Sommige gesprekken blijven je altijd bij, zo ook deze van een aantal jaren geleden...
Een jongen van 15 kwam bij mij op het spreekuur, zelden kloppen ze zo jong aan voor hulp bij stoppen met roken! Hij was begonnen op zijn 12e. Zijn ouders roken beide, zijn moeder drinkt er ook veel alcohol bij. Zijn moeder koopt het tabak, ook voor hem. Hij heeft aangegeven dat hij wilde stoppen omdat hij ziet hoe zijn ouders er aan toe zijn en het zelf graag anders wil.
Zijn moeder koopt vervolgens vapes voor hem. Dit is veel beter volgens haar dan de sigaret en kan niet zoveel kwaad.
Ik leg uit dat we nog niet zo goed weten welke schade de vapes precies aanrichten maar dat ik ze vanuit de huisartspraktijk absoluut niet mag aanbevelen ook niet als hulpmiddel om te stoppen. Ik vraag hem zijn moeder eens mee te nemen naar een volgende afspraak en voor zichzelf de voor- en nadelen op te schrijven.
De volgende afspraak is het 'huiswerk' keurig gemaakt, zijn moeder wilde niet mee. Hij heeft wel aangegeven een stopdatum te hebben gevonden. Zijn ouders en vrienden zijn op de hoogte.
Hij blijft terugkomen op onze afspraken maar het verhaal blijft dat zijn moeder zijn tabak blijft aanvullen en het hem niet lukt om 100% te stoppen. Uiteindelijk besluit hij dat dit nog niet het goede moment is. Ik geef aan dat de deur altijd open staat en het super dapper vind dat hij deze pogingen heeft ondernomen.
Ik roep zijn ouders op voor CVRM screening en hoop op die manier uiteindelijk een verschil te kunnen maken. Zijn vader blijkt hoge bloeddruk te hebben en we starten hiervoor medicatie, van stoppen met roken wil hij niets weten. Zijn moeder heeft een verhoogde leverfunctie en wil haar alcoholgebruik verminderen, stoppen met roken is helaas nog niet bespreekbaar.
Dit zijn lastige situaties, de omgeving is zo belangrijk voor stoppen met roken. Wat voor de patiënt telt is ook belangrijk voor ons: Geef niet op! Blijf positief!!
Lieve POH
Drie dagen na de Dag van de Huisarts, volgt de Dag van de POH.
Jezelf een compliment geven is ongemakkelijk. Een compliment ontvangen is ook nog niet zo simpel, vaak haal ik mijn schouders op en mompel iets van: Graag gedaan, het is gewoon mijn werk.
Voor deze dag heb ik een aantal complimenten van patiënten opgespaard omdat ik weet dat ze op jullie allemaal van toepassing zijn:
* Bedankt voor het fijne gesprek
* Bedankt voor je tijd, ik voel me gehoord
* Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik begrijp nu waarom het belangrijk is mijn medicatie dagelijks in te nemen
* Bedankt ik voel me zoveel fitter en beter in mijn vel
* Bedankt voor het luisteren, fijn dat ik mijn verhaal kwijt kan
* Bedankt voor de steun, het is me eindelijk gelukt het stoppen met roken vol te houden
* Bedankt je stelt me gerust
Wellicht kunnen jullie het lijstje aanvullen. Als iemand stopt met roken of snoepen vraag ik ook om een lijstje te maken van de redenen waarom. Als je een moeilijk moment hebt pak je het erbij en lees je het hardop.
Misschien helpt dit lijstje ook als je dag hebt waarin je geen verbeteringen ziet in leefstijl, mensen ongemotiveerd blijven of boos zijn omdat je spreekuur uitloopt en je jezelf afvraagt of dit werk werk wel nut heeft.
Om het af te sluiten even een berichtje van mijzelf:
Lieve collega Praktijkondersteuners,
Bedankt dat jullie er elke dag weer zijn, jullie zijn onmisbaar in de huisartspraktijk. Bedankt dat we er samen voor kunnen zorgen dat de mensen gezonder leven en een betere kwaliteit van leven ervaren!
Keep up the good work en een hele fijne dag vandaag!!
De huisarts in het zonnetje!
19 mei is de dag van de huisarts! Deze dag is opgericht in 2010 en
wordt sindsdien ieder jaar gevierd om aandacht te vragen voor het nobele en belangrijke beroep van de huisarts. Deze is in veel gevallen het eerste aanspreekpunt van gezondheidskwalen die van een verkoudheid tot ernstige ziektes. Daar mogen we best een beetje dankbaar voor zijn.
Voor vele is het normaal dat de huisarts er is, een vast gezicht, een vertouwd persoon. Toch zien we dat er steeds minder huisartsen zijn, soms is er geen opvolging en er ontstaan problemen als grote bedrijven dit overnemen. Het vaste gezicht, de vertrouwde persoon verdwijnt.
Door alle nieuwe regels die de zorgverzekeraar bedenkt vraag je je af welke kant het nu op gaat in de toekomst. Hier kunnen we over discussiëren, fantaseren en raken we niet over uitgepraat.
Vandaag wil ik aandacht vragen voor een heel bijzonder mens: De Huisarts. Een intelligent en doortastend persoon. Iemand die interesse heeft in de medemens, zijn best doet deze zo goed mogelijk te helpen. Met al zijn of haar kennis en kunde elke vijf, tien of soms vijftien minuten weer een ander probleem aanhoren en een andere oplossing bedenken.
Wat een creativiteit en veerkracht is hier voor nodig. Als je het zo bekijkt niet zo vreemd dat er niet zoveel huisartsen zijn. Met al deze unieke eigenschappen zetten ze zich keer op keer 100% in, half werk of een tandje rustiger aan is vaak geen optie.
Laten we alle huisartsen even extra in het zonnetje zetten zodat zij plezier houden in het werk waar ze zo goed in zijn en ons allen op die manier nog beter kunnen helpen.
Iets meer respect en geduld mag er zijn, helaas is het iets wat niet meer vanzelfsprekend is vandaar dat ik het wel even moet benoemen.
Lang leve de huisarts!
De gezellige griepvaccinatie
Een jaarlijks terugkerend evenement, wellicht een vreemd woord voor zo'n medische uitnodiging maar dat is wel hoe het voor mij voelt...
Beginnend bij het begin:
Als doktersassistente is het een hele uitdaging! Er komt veel meer bij kijken dan alleen een prikje geven.
Het begint bij optijd een selectie maken, optijd bestellen ja tot 00.00u opblijven en als een van de eerste op de knop drukken. Dat maakt dat je het als eerst geleverd krijgt en de rest van de planning rond kunt maken.
Dan moeten er nog uitnodigingen gemaakt en worden bezorgd, dit laatste hebben wij ooit ook nog zelf op de fiets gedaan!
Verder zorgen dat je genoeg pleisters, gaasjes en naaldencontainers op voorraad hebt. Een bewegwijzering maken zodat de route soepel verloopt.
Vergeet niet een bordje op te hangen: Wilt u uw schouder vast ontbloten. Het is ongelooflijk hoeveel laagjes kleding mensen die al minstens 10 jaar een griepprik komen halen elk jaar opnieuw aan kunnen trekken...
En dan kan 'het feest' beginnen. Waarom feest? Nou dat zit zo...
De mensen die voor een griepprik komen zijn op dat moment niet ziek. Ze zijn goed gestemd, ze komen iets halen, het is GRATIS én er zijn heel veel (oude) bekenden. Het klinkt al snel: Wat leuk om jou te zien! Hoe is het er mee? Heb je die en die al gezien en ga zo maar door... Waar is de koffie???
Er zijn altijd een aantal types die je elk jaar (elk feest) tegenkomt:
Ik-kom-minstens-een-uur-te-vroeg-type;
Tja er zou onderweg natuurlijk een file kunnen zijn, de injectievloeistof zal maar eens op zijn of de prikpost nét gesloten!
Ik-kleed-me-lekker-warm-aan-type;
Je komt voor een vaccinatie tégen de griep, dan wil je toch zeker weten niet onderweg alsnog een koudje vatten?
Ik-heb-nog-een-vraag-nu-ik-er-toch-ben-type; Nou als je dan tóch op de praktijk bent kun je net zo goed meteen even de urine na laten kijken of een herhaalrecept aanvragen al het personeel is namelijk toch aanwezig!
Ik-wil-graag-bij-de-dokter-zelf-type;
Het is een eer om door de dokter zelf geprikt te worden en mocht je een aantal weken later met griepverschijnselen op het spreekuur verschijnen kun je in elk geval de dokter zélf laten zien dat die prik niet geholpen heeft.
Ik-kom-in-de-laatste-minuut-type;
Zodra je denkt nu komt er vast niemand meer we ruimen vast op komt er altijd nog iemand die het net niet kon redden (en zeker niet in de rij wilde staan) deze persoon neemt vervolgens rustig de tijd en wil heel graag alle aandacht.
Voor mij is het een evenement waar ik erg van kan genieten. De gezelligheid met het hele team in combinatie met de vooral vrolijke patiënten.
Ik zie ook regelmatig mensen voorbij komen waarvan ik denk: Oei die is achteruit gegaan! Of, die is lang niet meer op controle geweest! Mijn pen en memo blokje liggen binnen handbereik zodat deze mensen binnenkort weer de aandacht krijgen die ze nodig hebben.
Als we alle stereotypes hebben afgevinkt, de koelkast leeg is en de naaldencontainers gevuld zijn zit het er weer op. Samen gezond de winter doorkomen!
Een half jaar geleden ben ik dit blog gestart over mijn werkzaamheden als Praktijkondersteuner Somatiek in de Huisartspraktijk. Na vele verzoeken ga ik nu ook op andere kanalen bloggen, namelijk: Instagram en LinkedIn, uiteraard onder de naam praktijkondersteunerlinda en POH Linda.
Hebben jullie nog wensen, ideeën waar heb graag meer over wil lezen laat het mij weten. Reageer gerust onder dit bericht. Hopelijk zorgt het voor een groter bereik en nog meer leesplezier!
Zie hieronder een onderzoek van Nivel naar ons mooie beroep. Aantal praktijkondersteuners in de huisartsenzorg sinds 2016 verdubbeld. Bijna 9000 praktijkondersteuners zijn er werkzaam in de huisartsenzorg in Nederland, tijd voor meer volgers zou ik zeggen, delen maar!
Ik vraag mij wel eens af door wie al die patiënten die op ons spreekuur zitten vroeger gezien werden... Dit kan de huisarts toch niet allemaal alleen hebben gedaan? Waren er dan zoveel meer mensen onder behandeling in de tweede lijn? Dan zou het nu toch knap rustig moeten zijn in het ziekenhuis en niets is minder waar. De zorg is natuurlijk ook uitgebreid, veranderd en verbeterd. Nu is het aantal mensen dat bijvoorbeeld Diabetes type 2 heeft de afgelopen jaren ook wel flink gestegen!
Het Nivel biedt kennis om de gezondheidszorg in Nederland beter te maken door het doen van hoogwaardig, betrouwbaar en onafhankelijk onderzoek naar vraagstukken in de zorg met een groot maatschappelijk belang.
Ik gebruik het Nivel ook wel om de prevalentie van de verschillende chronische aandoeningen op te zoeken. Zo weet je of je alle mensen in beeld hebt of toch nog wat meer casefinding moet doen. Met de tegenwoording in het HIS ingebouwde projecten is het heel gemakkelijk om een lijstje te maken van mensen met overgewicht of met een heel hoog of laag HbA1c of bijvoorbeeld alle rokers in kaart te brengen. Alles valt of staat met goede documentatie in de meetwaarden van het HIS. Als het er niet in staat kun je het er natuurlijk ook niet uit filteren.
Wat mij betreft interessant al die statistieken, je kunt er de zorg mee verbeteren alleen in de praktijk heb ik er te weinig tijd voor om er mee aan de slag te gaan. Ook dit soort werkzaamheden moet je inplannen anders is de tijd zo weer met spreekuur of administratie gevuld.
Aantal praktijkondersteuners in de huisartsenzorg sinds 2016 verdubbeld | Nivel In 2023 zijn er 8997 praktijkondersteuners (POH) werkzaam in de huisartsenzorg in Nederland. Dit is een verdubbeling sinds 2016. Ook het aandeel huisartsenpraktijken dat een POH in dienst heeft is gestegen van 88% naar 94%. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Vereni...
Afvallen met behulp van een medicijn, dat lijkt me fijn!
Kunt u mij dat middel voorschrijven waar ik van afval? Waarom moet ik op het nieuws horen dat er medicijnen bestaan om af te vallen? Ik heb zelf Ozempic gekocht kunt u mij uitleggen hoe ik dit moet gebruiken? Ik was bij de specialist en deze was verbaasd dat ik die oude middelen voor diabetes gebruik, hij adviseert Semaglutide op te starten.
Jeetje wat een vragen komen er op ons af... en wat kost het een energie om telkens weer uit te leggen waarom er wel of geen indicatie is. Waarom het wel of niet vergoed wordt. Waarom het vandaag wel en morgen niet leverbaar is...
Semaglutide of Liraglutide is de werkzame stof. Ozempic of Saxenda is de merknaam. Het vertraagt de maaglediging waardoor je langer een vol gevoel hebt, een bodem in je maag voelt en dus vanzelf wat minder grote porties en/of minder vaak eet. Het is een 'GLP-1-receptoragonist'. Het werkt op dezelfde manier als GLP-1 (een door de darm aangemaakt hormoon): het verhoogt de hoeveelheid insuline die de alvleesklier afgeeft in reactie op voedsel. Dit helpt bij het reguleren van de bloedglucosespiegel.
Ozempic spuit je één keer per week en is alleen beschikbaar voor mensen met Diabetes. En dan alleen als metformine en gliclazide in de maximaal verdraagbare dosering niet voldoende werkt en/of je hoog risico op hart- en vaatziekten hebt.
Saxenda spuit je dagelijks en krijg je alleen vergoed als je al één jaar hebt deelgenomen aan de GLI (gecombineerde leefstijl interventie) en je streefgewicht nog niet hebt bereikt.
Dat er zoveel voorwaarden aan zitten is logisch want het is duur én schaars. Er is geen zicht op dat dit op korte termijn gaat veranderen.
Dat betekent dus creatief zijn met de mogelijkheden die er wél zijn. Ik hoop dat er een dag komt dat de meeste patiënten begrijpen dat we als zorgverlener écht het beste voor hebben met ALLE mensen.
Helaas zie ik veel goede mensen vertrekken uit de zorg, omdat ze het niet meer fijn vinden. Door te hoge werkdruk, veel eisende patiënten, te weinig personeel, de regelgeving en ga zo maar door. Ik denk wel eens ik zou kunnen vertrekken uit de zorg maar de zorg vertrekt nooit uit mij, ik hou er van om te zorgen! Ik krijg er energie van. Dus ik blijf met veel plezier werkzaam in deze branche en kijk vooral naar de zaken die goed gaan en energie geven.
Iemand uitleggen hoe Semaglutide werkt, hoe je het toedient en na enige tijd prachtige resultaten meten in gewicht en bloedsuiker is ook een mooi voorbeeld. De afwisseling met mooie waarvolle gesprekken is fantastisch! Dus geniet van dit mooie vak met of zonder leveringsproblemen en de nodige machtigingen...
Een interview met de Onze Huisartsen, onze zorggroep, over mijn ervaring binnen de Huisartsenzorg
Hoe mooi is het om ervaringen over je werk te delen. Daar weet Linda Huisman als POH (en voorheen als doktersassistente) alles van. Lees haar ervaringsverhaal via Onze Huisartsen. En volg haar via POH Linda. Ze laat elke keer weer zien hoe waardevol haar werk is. https://bit.ly/46azbPx Mooie zichtbaarheid van je werk.
Ik gun iedereen een rookvrij leven!
10 jaar Stoptober, Het komt is weer bijna 1 oktober.... Al heel wat ervaring opgedaan en de uitkomsten zijn succesvol. Uit onderzoek (AMC, 2017) blijkt dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt om 28 dagen niet te roken.
Na drie maanden was de helft (52%) nog steeds gestopt en na een jaar een kwart (25%).
Bovendien blijkt dat iemand die vier weken lang niet heeft gerookt, vijf keer zoveel kans heeft om definitief te stoppen met roken.
Deelnemers gaven aan dat Stoptober goed werkt vanwege de gratis Stoptober app, het samen stoppen en de duidelijke tijdsaanduiding (28 dagen vanaf 1 oktober).
Belangrijke rol zorgverlener bij Stoptober
Rond september is er veel media-aandacht voor Stoptober, daar kunnen zorgorganisaties goed op inhaken. Stoptober is een mooi moment om op een laagdrempelige manier het roken onder de aandacht te brengen.
Zijn jullie ook overtuigd? Een aantal jaar bestel ik de gratis toolkit, hang ik posters op in de praktijk, deel ik flyers en visitekaartjes uit op mijn spreekuur. Na een paar jaar wilde ik eens wat meer doen. Voor onze huisartspraktijk heb ik een informatiebijeenkomst georganiseerd op de praktijk. Het was niet groot, wel leuk om te doen, ik kreeg er veel energie van, het smaakte naar meer. Wat zou het leuk zijn om zoiets in grotere vorm te organiseren. Maar toen kwam corona, niks geen groepsbijeenkomsten...
Om die reden organiseerde ik een webinar voor onze eigen praktijk. Nog nooit eerder gedaan, dus alles deed ik zelf, de presentatie, de techniek, ik wilde dit liever op kleine schaal doen. Dus opnieuw nodigde ik alleen onze eigen praktijk uit. Leuk om te doen maar een fysieke had absoluut mijn voorkeur. Voor meer informatie over deze actie lees ook: https://achterhoekrookvrij.nl/nieuws/stoptober-interview-linda-huisman/
Daarna ben ik van praktijk veranderd en moest ik eerst even alles op de rit krijgen. Het volgende jaar maakte ik een Promotiefilmpje voor onze eigen praktijk met medewerking van de zorggroep. De Stoptober app had een nieuwe functie, de community functie. Je kunt je eigen groep aanmaken en daar kunnen de stoppers onderling ook contact houden en elkaar steunen. Helaas vond ik binnen deze solopraktijk niet voldoende gemotiveerde stoppers. Er waren er wel een aantal maar zij wilde liever niet deelnemen aan de app. Voor mij een besef dat ik het groter moest aanpakken!
Dit jaar bestaat Stoptober 10 jaar en was er een winactie voor zorgverleners met het beste idee om mensen enthousiast te maken mee te doen aan Stoptober. 10 beste ideeën hebben extra promotie materialen gewonnen waaronder mijn idee.
Nu zocht ik de samenwerking met de Hagro. Alle POH-ers waren enthousiast over het idee. Twee collega's wilde helpen presenteren. Posters en Flyers werden gedrukt en verspreid door de hele stad, in elk gezondheidscentrum, sportcentrum, de horeca, supermarkten en zelfs op de lokale markt werd het idee verspreid. Tevens in de lokale krant was er aandacht voor lees ook:
https://www.zevenaarpost.nl/nieuws/algemeen/166023/zevenaarse-huisartspraktijken-houden-gratis-bijeenkomst-voor-
We maakte een Promotiefilmpje met behulp van de gewonnen materialen:
https://youtu.be/n4dluszYzAo?si=NdfPVTdJD-zo7aUm
Inmiddels kunnen we terug kijken op een geslaagde bijeenkomst met een leuke opkomst van ongeveer 50 potentiële stoppers. De Burgemeester kwam het geheel openen. De locatie was veel besproken, een voormalige sigarettenfabriek. Dus op de plek waar voorheen miljoenen sigaretten zijn geproduceerd kon je nu geïnformeerd worden over stoppen met roken. Dit riep natuurlijk wel wat op bij o.a. voormalige werknemers. En zolang er over gepraat wordt is er aandacht en dat zorgt ervoor dat mensen er over gaan nadenken.
Het was een drukke maar leuke tijd! Er melden zich nu veel mensen voor stoppen met roken hulp bij de praktijk. Ik hoop dat het andere inspireert hier ook meer mee te doen. Het kan soms beste demotiverend zijn als je ziet hoe laag het slagingspercentage is of hoe moeilijk sommige mensen te motiveren zijn om te stoppen. Hopelijk lukt het jullie ook om de uitdaging te blijven zien, elke stopper is er 1 💪
En een belangrijke les samen bereik je meer dan alleen. Dit is alleen mogelijk met steun van de praktijk waar je werkt. Mijn ervaring is als je een duidelijk plan maakt en doelen stelt en dit bespreekbaar maakt dat je dan ook de ruimte krijgt hiervoor.
Maar ik heb toch nergens last van???
Er komt een dame bij mij op het spreekuur, ze komt niet altijd even trouw maar vandaag is ze er.... ze is begin 60 jaar een hele actieve vrouw in het verenigingsleven, oppasoma, kookt en bakt graag. Eet graag fruit uit eigen boomgaard. Ze heeft diabetes maar geen medicatie hiervoor. Wel een tijdje 1 tablet metformine geslikt in het verleden maar door afvallen werden de suikers weer normaal en kon dit gestaakt worden. Helaas gaat op dit moment het gewicht weer omhoog en dus de bloedsuiker ook.
Het kost haar erg veel moeite om de nieuwe leefstijl vast te houden. Doordat ze vaak feestjes heeft, kookt voor vrienden, een ijsje eet met de kleinkinderen, gek is op fruit, gaat het weer de verkeerde kant op. Het zijn wel dingen waar mevrouw erg van geniet en dingen die voor haar voor kwaliteit van leven staan.
De bloeddruk is altijd gigantisch hoog op het spreekuur, ze ziet er dan ook altijd erg tegenop om controle te doen. Thuis is de bloeddruk wel acceptabel. Maar vandaag is er iets anders aan de hand. De hartslag is boven de 100 en onregelmatig. Dit ken ik niet van haar. Ze heeft er zelf geen klachten van. Ik zie haar drie keer per jaar, als ze komt... De hartslag is normaliter rond de 80 en regelmatig.
Gelukkig kan de assistente direct een hartfilmpje (ECG) maken. Dat is altijd fijn want dan kun je direct 'vangen' wat je voelt. De huisarts beoordeeld het ECG en stelt de diagnose: Atriumfibrilleren. Hij roept mevrouw meteen binnen en legt uit wat het te betekenen heeft.
Voor diegene die het ook wil weten check onderstaande link https://www.thuisarts.nl/atriumfibrilleren/ik-heb-atriumfibrilleren #:~:text=Voorbeelden%20van%20middelen%20zijn%3A%20b%C3%A8tablokkers,(ook%20wel%20antistollingsmiddelen%20genoemd).
Mevrouw gaat naar huis met een bètablokker en een bloedverdunner. De volgende controle krijg ik het te horen... ik ben wel gekomen maar was liever thuis gebleven, je gaat er toch niet voor zorgen dat ik er weer 2 soorten pillen bij krijg? Ik kom alleen maar wat meten omdat jullie dat graag willen en heb nergens last van.
Ik vraag of ze weet waarom ze die twee tabletten gebruikt, ze geeft aan: Ja voor de hartslag. Verder weet ze het niet meer. Ik leg haar opnieuw de risico's uit, in het kort: er kunnen zich stolsels vormen en deze kunnen een hartinfarct of beroerte veroorzaken.
We bespreken de uitslag van de bloedsuikers dit gaat weer de goede kant op. De fruittijd is weer voorbij, het seizoen van feestjes ook en verder is ze veel aan het fietsen. Voor de feestdagen wil ze graag een aantal kilo's kwijt.
Ik geef haar complimenten voor de behaalde resultaten, ze is gemotiveerd om zo door te gaan. We maken een vervolgafspraak in het nieuwe jaar.
Op die afspraak komt ze vrolijk binnen en bedankt ze mij eerst voor het ontdekken van de onregelmatige hartslag. Iemand in haar omgeving heeft recent een hartinfarct doorgemaakt. Ze beseft zich nu dat ze dit ook zelf had kunnen zijn. Bij diabetes heb je verhoogde kans op hart en vaatziekten, in combinatie met die onregelmatige hartslag zou het risico extra groot zijn geweest.
Vanaf deze periode komt mevrouw heel trouw om onze afspraken, herkennen jullie het ook dat je soms tijd nodig hebt om het vertrouwen te winnen? Het duurt soms een tijdje voordat patiënten de meerwaarde van de controles inzien. Ik zeg wel eens voor de grap dat we het niet doen om mij van de straat te houden of om extra geld te verdienen. Ze moesten eens weten dat we één vast bedrag krijgen of je de patiënt nu 1, 4 of 8 keer per jaar ziet...
Weer gewekt door de wekker, op naar de praktijk, vakantie verhalen horen van collega's, dat laatste is altijd leuk!
We zijn terug in de huisartspraktijk! Wie is er overleden? Is er nog iets bijzonders voorgevallen tijdens de waarneming? Een volle mailbox én patiënten die om 8 uur graag meteen gezien willen worden. Mijn spreekuur staat vol. Gelukkig staat er ook een blokkade in om de mailbox even bij te werken.
Ik twijfel even... kan ik het nog? De inlogcodes zaten in elk geval nog wel in mijn geheugen opgeslagen. Mijn eerste consult is meteen een lastige. Afwijkende waarden, diverse overgevoeligheden voor medicatie, het standaard protocol volgen zit er niet in. Het voelt wel goed dat ik gelukkig nog andere ideeën heb om dit aan te pakken.
Na een uurtje zit ik er weer helemaal in! Op één ding na mijn goede voornemens... iets rustiger plannen. Ik wil regelmatig de patiënten zo ver tegemoet komen dat ik zelf in tijdnood kom of niet toe kom aan andere taken. Toch voelt het voor mij fijn om niet star te zijn en flexibel te blijven. Maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van jezelf daar zit mijn leerpunt altijd.
Nadat je eigen taken weer op de rit zijn is er ook nog de waarneming voor de praktijk die nu op vakantie is. Als praktijkondersteuner heb je hier niet zo heel veel mee te doen. Het geeft wel extra druk in de praktijk maar ook weer een mooie uitdaging om er met z'n allen tegenaan te gaan.
De eerste werkweek zit er inmiddels alweer op, alsof je knippert met je ogen. De dagen vliegen voorbij maar het is wel goed te doen. Een paar patiënten zijn hun afspraak vergeten, dit geeft mij juist even tijd de boel bij te werken dus komt super goed uit.
Hopelijk lukt het ons én jullie ook het relaxte gevoel van de vakantie nog even vast te houden en door te zetten naar de praktijk. Succes allemaal!
Afwezig en op pauze...
Net als dat wij koffiepauze nodig hebben zijn wij ook weleens toe aan vakantie! Tot soms grote frustratie van onze patiënten... Waarom willen wij even niet gestoord worden als we pauze hebben? Waarom zijn wij altijd afwezig als zij ons nodig hebben? Waarom staat het spreekuur regelmatig vol? Waarom kunnen wij ook ziek worden?
De werkdruk in de zorg ligt zoals bekend hoog, zo ook in de huisartspraktijk. Je moet altijd alert zijn, altijd bereikbaar, als je een foutje maakt of iets vergeet kan het soms grote gevolgen hebben voor mensenlevens. Als je het mij vraagt niets fijner dan dat, het geeft een gevoel dat het werk wat je doet van belang is!
Ik sta nu aan het begin van de zomervakantie maar moet absoluut nog even bijkomen van de drukke weken voor de vakantie. Het begint een week of drie van tevoren dan is het lastig om door te plannen. Alles wat je normaliter in die drie vakantie weken zou willen doen plan je ervoor of erna. Natuurlijk staat het vol ondanks dat je wat extra ruimte in de agenda blokt. Vol is vol werkt niet, voor de laatste week wordt het proppen.
Een telefoontje over een dagcurve betekent ook dat je meteen een beleid voor de rest van de maand moet bedenken ook als ze op dit moment erg ontregeld zijn. Op zulke momenten heb je het liefst wekelijks contact. Dan heb je bijvoorbeeld nog mensen die je wil instellen op GLP1 of insuline. Bij GLP1 ben je afhankelijk van de beschikbaarheid. Indien beschikbaar start ik het liefst zo snel mogelijk op, dan moet je iemand wel de spuittechniek aanleren. In het geval van insuline moeten ze natuurlijk ook leren hoe ze een dagcurve kunnen maken en hoe te handelen bij een hypo. Natuurlijk is er een andere huisarts en POH beschikbaar voor alles wat niet kan wachten tot na de vakantie toch wil ik voorkomen dat patiënten hier gebruik van hoeven te maken.
Het is super fijn om mensen te helpen om zich een beetje beter te voelen. Zodat ook zij kunnen genieten van hun kopje koffie en vakantie! Voor nu ga ik even op pauze, genieten van de rust en wens ik jullie ook een hele fijne relaxte zomer(vakantie)!
Zucht...
Mijn spreekuur is al even bezig. Ik roep de volgende patiënt uit de wachtkamer. Hij slaakt een diepe zucht en loopt vervolgens met mij mee. Terwijl ik richting de spreekkamer loop vraag ik mij af wat die zucht zou betekenen... Loopt mijn spreekuur uit? Hadden we de vorige keer geen fijn gesprek?
De bloeduitslag had ik tevoren al even bekeken en dat ziet er goed uit. Tegenwoordig kunnen patiënten dit zelf van tevoren ook inzien, dit heeft zowel voor- als nadelen. Het is fijn dat ze beter op de hoogte zijn van de uitslagen maar dan moet je nog wel weten hoe je ze moet interpreteren. Het veroorzaakt regelmatig onnodig onrust, ik zou het fijner vinden dat ze de uitslag pas kunnen inzien nadat wij deze besproken hebben.
Maar goed verder met mijn spreekuur... Het spreekuur loopt precies optijd. Ik bedenk even of ik nog op die zucht in zal gaan maar besluit het even af te wachten. Het is een CVRM jaarcontrole dus ook een jaar geleden dat we elkaar gezien hebben. Ik meet de bloeddruk deze is een beetje verhoogd 150/93. Ik laat de bloeddrukband even om zodat we nog een keer kunnen meten met een tussenpoze van een aantal minuten ondertussen nemen we samen de bloeduitslagen door. Glucose, nierfunctie, micro albuminurie, cholesterol het is allemaal netjes binnen de referentiewaarden.
Ook de PSA is meegepikt, deze is niet afwijkend. Nu prikken we dat niet standaard of routinematig. Tot frustratie van sommige patiënten. PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Het wordt door het klierweefsel van de prostaat gemaakt. Het kan dus bevestigen dat er iets met de prostaat aan de hand in na rectaalonderzoek van de huisarts. Indien het rectaalonderzoek niet afwijkend is, is het dus niet nodig. Mocht de waarde wel afwijken moet je wel nader onderzoek doen. Stel je verwijst iemand door naar de uroloog dan vinden daar onderzoeken plaats die niet prettig zijn maar ook complicaties met zich mee kunnen brengen als incontinentie of impotentie.
Iets langer dan 10 jaar geleden kende alle mannen gun PSA waarde uit hun hoofd, op een verjaardag werd onder de mannelijke 60 plussers aan elkaar gevraagd; Hoe hoog is jou PSA? We weten inmiddels dat de waarde geen uitsluitsel geeft of er wel of niet iets aan de hand is met de prostaat. Klachten zijn leidend en inwendig onderzoek is van groot belang. Op thuisarts.nl staat een handige keuzehulp, ik geef dit vaak mee als aanvulling op de uitleg. Zo weten de mannen ook op welke klachten ze moeten letten en wanneer ze aan de bel moeten trekken. Veel mannen denken dat wij het niet meer prikken vanwege bezuinigingen.
Deze uitleg heeft mijn patiënt ook gehad. Toch was het voor hem belangrijk om te weten. Een goede vriend van hem ging onlangs naar de huisarts voor dezelfde CVRM controle en had een hele hoge PSA waarde. Vervolgonderzoek bij de uroloog liet zien dat er sprake was van een agressieve vorm van prostaatkanker, helaas is er geen behandeling meer mogelijk omdat het gemetastaseerd (uitgezaaid) is.
Na het bespreken van de uitslag valt er zichtbaar een last van zijn schouders, er volgt opnieuw een zucht, dit keer van verlichting. Sinds het bloedprikken had deze meneer zich erg veel zorgen gemaakt, wat als het niet goed is... Stel dat ik ook zo'n uitslag krijg... zijn vriend kwam immers ook niet vermoedend voor een jaarlijks controle bij de praktijkondersteuner.
We herhalen de bloeddrukmeting, deze is 135/85. Dat lijkt er meer op! We meten nog een derde keer 130/84 en maken de balans op dat alles er netjes uitziet en we de volgende controle gerust over één jaar kunnen doen. Toch geef ik hem nog even een link naar de keuzehulp van thuisarts.nl mee, mochten er klachten ontstaan is het toch belangrijk om zr te herkennen en een afspraak bij de huisarts op het spreekuur te maken. Verder wens ik hem natuurlijk veel sterkte met zijn vriend.