OPTIM - Laboratorul de optometrie

OPTIM - Laboratorul de optometrie

Optometry 101 Optometrist

12/09/2022

Inovatie:

Un ecran pe care ma vad si ma aud live cu pacientul, aparatura din cabinet coordonata de un computer, iar acel computer “legat” la un alt computer cu care ma deplasez si pot efectua consultatii optometrice online, la orice cabinet sau punct de lucru pe care il detin, sau nu.

Un site care poate face un ranking international tuturor optometristilor in practica si d**a care se poate ghida pacientul in alegerea specialistului/pret per consult !

09/04/2022

Testează-ți /
Dacă porți ochelari (sau nu) și observi diferențe între liniile cu 90 de grade între ele (cu fiecare separat), atunci ai un astigmatism necorectat. Posibil diagnostic greșit sau încă nedescoperit.
Dacă privești testul cu un ochi și rotești capul sau display-ul folosit, o să observi că liniile clare cât și cele neclare se v-or mișca în același sens cu mișcarea ta.

Despre copii – Laboratorul de optometrie 03/04/2022

Astigmatismul corneean
Astigmatismul este cel mai răspândit viciu de refracție și din păcate cel mai greșit diagnostic.
În anumite cazuri, specialiști simplifică diagnosticul către sau , lăsând necorectat și forțând la maximum conceptul de echivalență sferică. Acest concept se aplică rar(sub 2%).
Cauzele greșelilor din diagnostificare:
La un viciu de refracție simplu(miopie, hipermetropie) avem 3 variabile la fiecare ochi: valoarea sferică a dioptriilor, distața interpupilară și înalțimea de m***aj, la un compus avem 5 variabile, cele 3 de la sfere plus valorile cilindrice și axele acestora. Deci lucrurile se complică la un pacient cu astigmatism, aceste 10 variabile pot fi greșite din consult(metode diferite de testare) sau la m***ajul . Din acest motiv, în anumite cazuri specialiști aleg simplificarea diagnosticului prin echivalența sferică la astigmatismele cu valori medii sau mici.
Urmările acestor greșeli:
De fiecare dată când globii oculari nu funcționează corect (imaginea nu se formează pe retină din cauza unei nevoi dioptrice sau a unei corecții optice necorespunzătoare), cristalinii v-or acomoda în continuu, încercând să compenseze lipsa sau surplusul dioptric(funcția secundară a cristalinilor). Aceasta este principala cauză a apariției disconfortului ocular (pe lângă efortul ocular în mediul aproape fără pauze) și a diverselor stări simptomatice care rezultă din aceste cauze: , , senzație de ochi uscat și mâncărimi, înroșirea globului ocular(hiperemie) etc.
Fiind un viciu de refracție static pe tot parcursul vieții, este foarte ușor să ne verificam specialistul comparând valorile cilindrice și axele de pe rețetele anterioare.
Aceste valori trebuie să fie identice la orice specialist, pe toate rețetele și pe tot parcursul vieții, sau între consultații ați suferit o rană corneeană.
Pentru optometrist: Doar excesul de acomodație cristaliniană poate schimba valorile cilindrice și axele acestora(la testarea obiectivă) în lipsa unei răni corneene.
https://laboratoruldeoptometrie.ro/sfaturi-utile/despre-copii/

Despre copii – Laboratorul de optometrie Despre copii Dezvoltarea globilor oculari Pornind de la dezvoltarea globilor oculari putem înțelege mai bine anumite problemele oculare precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul, etc. dar și prevenția și tratamentul adecvat fiecarei vărste. Vederea perfectă crește calitatea vie...

OMS trage un semnal de alarmă. Până în 2050, mai mult de jumătate dintre oamenii de pe glob vor suferi de miopie 05/02/2022

În sfârșit avem confirmarea OMS asupra problemelor oculare pe care încerc să le explic din 2016:

https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/oms-trage-un-semnal-de-alarma-pana-in-2050-mai-mult-de-jumatate-dintre-oamenii-de-pe-glob-vor-suferi-de-miopie.html

OMS trage un semnal de alarmă. Până în 2050, mai mult de jumătate dintre oamenii de pe glob vor suferi de miopie OMS trage un semnal de alarmă. Până în 2050, mai mult de jumătate dintre oamenii de pe glob vor suferi de miopie

Adulti si copii – Laboratorul de optometrie 23/09/2021

Dragi părinți, având în vedere că se v-a trece din nou la " " iar conceptul de pauză în mediul de lucru aproape încă nu este cunoscut(am atras atenția încă de la începutul pandemiei), vă invit să citiți despre problemele oculare care pot apărea în această perioadă la copii.
https://laboratoruldeoptometrie.ro/sfaturi-utile/adulti-si-copii/

Adulti si copii – Laboratorul de optometrie Adulti si copii Excesul de acomodație cristaliniană și conceptul de pauză în mediul de lucru aproape Principala cauză a apariției miopiei la copii fără cauze genetice și a simptomatologiei aferente oricarei vârste.“Până în anul 2050, peste jumătate din populația globului v-or avea ...

Dincolo de mirajul tehnologiei digitale - Sfaturile unui specialist optometrist pentru a ne proteja copiii de efectele ecranului - 22/09/2021

Alături de prietenii de la Babyneeds am discutat despre cea mai actuală problemă oculară la copii.

https://www.babyneeds.ro/blog/dincolo-de-mirajul-tehnologiei-digitale-sfaturile-unui-specialist-optometrist-pentru-a-ne-proteja-copiii-de-efectele-ecranului.htm

Dincolo de mirajul tehnologiei digitale - Sfaturile unui specialist optometrist pentru a ne proteja copiii de efectele ecranului - Dincolo de mirajul tehnologiei digitale - Sfaturile unui specialist optometrist pentru a ne proteja copiii de efectele ecranului -

18/05/2020

Atenție !!!

Lucrul în mediul aproape fără pauze făcute la timp provoacă amețeli, dureri de cap și alte simptome, iar la persoanele de până în 30 de ani(mai ales la copii) poate duce la aparția miopiei(sau creșterea masivă a dioptriilor celor care au deja miopie, pe lângă creșterea normală care este direct proporționlă cu creșterea fiziologică la copii până la aproximativ 22 de ani!).
Dacă ați lucrat mult în mediul aproape fără pauze iar când priviți la distanță imaginea nu este clară în primele secunde, atunci aveți un exces de acomodație care poate provoaca simptomele de mai sus.
În Europa NU! există conceptul de acum 150 de ani din USA, 20-20-20, am scris într-o postare de mai jos, concept care ia naștere prin întelegerea acomodației cristalinilor și care inițial a fost transmis pentru cei care studiau intens(citeau foarte mult) sau pentru cei care confecționau/reparau ceasuri. În aceste vremuri toți lucrăm mult aproape(mobil, tabletă, laptop...) dar nu avem educația necesară acestui lucru. Posibil în viitor să ne confruntăm cu generații întregi de miopi până realizăm ce trebuie sa facem !

26/04/2020

Efectuarea testului pentru verificarea Acuității Vizuale(full-screen)
Ne așezăm la distanța corespunzătoare față de monitor(vezi tabelul de mai jos), acoperim un ochi și încercăm să citim cele mai mici litere din test pe care le putem distinge. Repetăm testul și pentru celălalt ochi, iar după cu ambii ochi. Pentru ca testarea să fie cât mai apropiată de o testare profesională trebuie să respectați distanța indicată și eventual să notați literele pe o foaie de hârtie după fiecare testare(literele vazute cu OD, OS și cu ambii ochi). După testare ne apropiem de monitor și verificăm literele scrise pe foaie.
Dacă literele de pe foaie corespund în totalitate cu cele afișate pe ecran, atunci sunteți bine corectat dioptric(ochelarii sunt buni) sau sunteți o persoană fară nevoie de corecție optică(în cazul în care testul este facut de o persoană care nu poartă ochelari).
Altfel, pentru a ne apropia de un raspuns cât mai exact vom continua testarea cu urmatoarele două teste, teste la care aștept răspunsurile voastre în privat.

26/04/2020

Testul Roșu/Verde pentru purtător sau nepurtător de ochelari

Efectuarea testului(full-screen)

Ne asezăm la distanța corespunzătoare față de monitor(vezi tabelul de mai jos) și acoperim un ochi.

Privim testul pe ambele culori și încercăm să ne facem o idee de ansamblu a imaginii, cautând unde este claritatea mai mare a textului(pe roșu sau pe verde) în special la literele cele mai mici pe care le vedem relativ corect(puteți ține cont de nivelul de acuitate vizuală de la testul anterior).

Repetăm testul pentru celălalt ochi și după în binocular, notând rezultatele după fiecare testare.

Continuăm testarea...

24/04/2020

Atenție!
Imaginile pentru testare se vizualizează în modul full-screen(de la distanța din tabel) iar răpunsurile la testări(privat) trebuie să conțină nivelul de acuitate vizuală din stânga testelor(0.1 – 0.2… 0.8 – 1.3), culoarea pe care vedeți mai bine la testul roșu/verde și nivelul, iar la testarea astigmatismului, gradele liniilor văzute mai clar(în cazul în care există), toate cu fiecare ochi în parte și cu ambii ochi, plus eventuale simtome.

24/04/2020

Testarea astigmatismului

Pentru această testare aveți nevoie de Microsoft PowerPoint și un fișier .ppsx pe care îl primiți în privat dacă doriți să efectuați acest test.

Rulăm fișierul primit, ne asezăm la distanța de 1,3 – 3,0 metri de monitor(în funcție de mărimea display-ului astfel: 15inch–1,3m, 17”–1,6m, 19”–1,9m, 21,5”-2,2m, 27”-3m) și acoperim un ochi.

Încercăm să observăm o diferență între liniile care au un unghi de 90 de grade între ele(orizontal versus vertical sau oblice dar cu unghi de 90 de grade între ele).

Repetăm testul și pentru celălalt ochi și notăm ce lini sunt mai accentuate la fiecare ochi(în cazul în care sunt diferețe între lini cu 90 de grade între ele). După, verificăm și cu ambii ochi, aici diferențele vor fi mai mici, dacă există le notăm.

Dacă valorile astigmatismului sunt sub 0,75 dioptri(0,25 – 0,50) atunci diferențele între linii vor fi greu de sesizat. Cu cât valorile astigmatismului sunt mai mari cu atât diferențele vor crește.

13/04/2020

Testarea vederii sau verificarea ochelarilor de distanță

Nepurtător de ochelari
Verificarea acuității vizuale și eventualele necesități dioptrice – verificăm dacă avem sau nu nevoie de corecție optică(ochelari). Testul se efectuează monocular și binocular(cu fiecare ochi în parte și cu ambii ochi).

Purtător de ochelari
Verificarea ochelarilor – verificăm dacă dioptriile pe care le avem la ochelarii de distanță mai corespund cu necesitațile vizuale actuale(dacă este necesar sau nu să ajungem la un consult de specialitate). Testul se efectuează monocular și binocular.

În viitorul apropiat și testarea ochelarilor de aproape cât și distanța optimă față de orice display pentru purtător/nepurtător de corecție optică.

13/04/2020

Pentru a evita în această perioadă vizitele inutile la cabinetele de specialitate, vom începe în curând pe această pagină pre-testări oculare, intenția noastră este de a depista cazurile care chiar au nevoie de acest consult.

13/04/2020

În această perioadă când , ochii sunt solicitați și mai mult pentru că petrecem mai mult timp în fața ecranelor (computer, tv, tabletă, mobil...). Există un concept de pauză la activitatea oculară în mediul de lucru aproape, numit 20-20-20 în SUA, concept care ne învață să luam o pauză la fiecare 20 de minute și să privim la peste 20 de picioare(aproximativ 6m) timp de 20 de secunde(sau să închidem ochii aceeași perioadă - 20 de secunde). De moment rețineți acest aspect, în viitor o să dezvoltăm acest subiect, cât și altele pe website-ul aflat deocamdată în lucru.

14/12/2019
20/10/2015

Va asteptam cu aceleasi servicii ireprosabile la noul punct de lucru din Bucuresti.
Pentru mai multe informatii contactati-ne telefonic sau pe pagina de facebook

23/04/2014

Momentan punctul de lucru din Targoviste este inchis, revenim cu mai multe informatii pe viitor. Multumim colaboratorilor si pacinetilor.

25/12/2013

Sa aveti un Craciun plin de iubire,liniste si bucurii !
Un an nou cu impliniri!
Sarbatori fericite!

20/11/2013

Urgent, la doctor!
Dacă nou-născutul prezintă o pupilă mai albă, o pleoapă înroşită sau mai căzută, o cornee mai mare la unul sau la ambii ochi, daca lăcrimează, priveşte deviat sau are pupilele inegale, mergeţi de urgenţă la medic. Defectele de structură evoluează rapid şi, dacă nu sunt tratate urgent, ochiul poate fi compromis. Cataracta congenitală, glaucomul, retinopatia de prematuritate şi strabismul congenital pot fi remediate prin operaţie, cu condiţia să fie reperate imediat.

20/11/2013

HIPERMETROPIA
Cei mai multi oameni se nasc cu o forma usoara a hipemetropiei, dar cresterea normal din copilarie corecteaza problema. Atunci cand aceasta persista, este posibil sa vedeti obiectele indepartate foarte clar, iar cele apropiate in ceaTa. Hipermetropia este genetica.
*Simptome: probleme cu cititul, oboseala ochilor si dureri de cap.
Hipermetropia poate fi tratata cu ochelari, lentile de contact sau, in unele cazuri, cu interventii chirurgicale.

20/11/2013

Stiati ca omul clipeste o data sau de 2 ori la 10 secunde. O clipire dureaza o treime de secunda? Asta inseamna ca in timpul unei zile de 12 ore, clipim 25 de minute. Copiii clipesc doar de la varsta de 6 luni.

20/11/2013

OFERTA DE SARBATORI !
*Consultatii GRATUITE !
*O lentila GRATUITA la ORICE pereche de ochelar !
*Rame de la 37,50 lei

*oferta valabila : 21 noiembrie - 31 decembrie 2013
*info & programari : 0245 218 428

20/11/2013

Stiati ca atunci cand privim o imagine, ochiul nostru o percepem rasturnata? Creierul este responsabil cu interpretarea acesteia, permitandu-ne sa o privim in pozitie normala.

20/11/2013

Stiati ca retina contine 137 de milioane de celule fotosenzitive, iar fluidul care se gaseste in interiorul ochiului este inlocuit, in mod natural, de 15 ori pe zi?

13/06/2013

MIOPIA
Este viciul de refractie in care imaginea, din cauza unui ax ocular prea lung sau a unei curburi exagerate a corneei, se formeaza inaintea retinei.
Miopia este una dintre bolile care produc vederea incetosata, neclara. Persoanele care sufera de aceasta boala pot prezenta:
- dificultati in vederea obiectelor situate la distanta
Copii mai mici de 8-9 nu isi dau seama ca nu pot vedea obiectele situate la distanta, dar parintii sau profesorii pot depista aceasta problema daca copilul:
- priveste aceste obiecte cu ochii usor intredeschisi si cu fruntea incruntata
- tine cartea sau alte obiecte foarte aproape de fata sau sta aproape de televizor sau computer
- frecvent are dureri de cap (cefalee).

13/06/2013

STRABISMUL
Este o tulburare de coordonare a musculaturii oculare extrinseci (care misca globul ocular) caracterizata prin deviatia axei vizuale a unui ochi, in timp ce celalalt fixeaza obiectul astfel, ca vederea in acelasi timp a obiectului cu ambii ochi nu este posibila. Se caracterizeaza prin pozitia asimetrica a celor 2 globi oculari. Afectiunea da nastere unui aspect de ochi care se uita crucis.Individul cu un ochi se uita la un obiect in timp ce celalalt deviaza inauntru sau afara. Poate fi abia observabila sau extrem de evidenta.
Semnele si simptomele strabismului includ: globii oculari nu privesc in aceeasi directie, in acelasi timp, privire incrucisata, clipeste foarte des, inchiderea unui ochi la lumină puternica, inclinarea sau intoarcerea capului pentru a privi un obiect, impiedicarea de lucruri, intrucat strabismul limitează aprecierea distantei fata de diferite obiecte.De asemenea, persoanele afectate de strabism se confrunta cu probleme precum: vedere incetosata, oboseala ochilor, vedere dubla (de obicei manifestata la debutul strabismului).

13/06/2013

Calculatorul, cititul, televizorul sau o simpla plimbare in parc, toate aceste activitati solicita si obosesc ochii.
O rutina zilnica corecta presupune:
- Consumarea de legume si fructe bogate in vitamina A;
- Un program de somn adecvat;
- Consumarea a 10-12 pahare de apa pe zi pentru a evita edemul periorbital (inflamarea zonei din jurul ochilor);
- Efectuarea de exercitii speciale pentru relaxarea ochilor; acestea au rolul de a imbunatati vederea;
- Evitarea "frecarii" ochilor, indiferent de motive; aceasta actiune poate irita ochii si inrautati simptomele. Clipitul este cel mai bun exercitiu si ofera masarea natura a ochilor, indepartand totodata corpii straini care pot crea senzatia de mancarime, lacrimare sau vedere incetosata.
- Expunerea directa la soare poate afecta sanatatea ochilor. Pentru a evita razele solare, se recomanda purtarea ochelarilor de soare cu factor de protectie.

13/06/2013

FOTOFOBIA
Reprezinta intoleranta la lumina. Sursele de lumina precum soarele, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot crea disconfort, alaturi de nevoia de a clipi sau a inchide ochii.
In unele cazuri fotofobia poate fi insotita de cefalee (dureri de cap). Persoanele care sufera de fotofobie sunt de obicei deranjate de lumina puternica, stralucitoare. In cazurile extreme,orice fel de lumina poate determina disconfort.

13/06/2013

Sezonul cald este acea perioadă din an în care ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară, deci ne expunem la lumina soarelui.
Este important să purtăm ochelari de soare de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), în funcţie de intensitatea lor şi de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni oculare grave.
Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate deosebită a imaginii, crescând contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează în funcţie de intensitatea luminii solare.
Un aspect important îl reprezintă faptul că toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile şi pentru purtătorii de dioptrii. Se pot m***a lentile cu dioptrii de orice fel - arată absolut identic cu cele normale (fără dioptrii). Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtătorul beneficiind de o vedere bună şi, nu în ultimul rând, de confortul şi protecţia oferite de aceşti ochelari.

13/06/2013

DEPISTAREA PRECOCE A DEFECTELOR DE VEDERE LA COPIL Tulburările de vedere la copilul mic sunt dificil de descoperit pentru părinţi şi aproape imposibil de semnalat de către copil.
Cele mai frecvente tulburări de vedere ale copilului sunt reprezentate de viciile de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) şi strabism. Toate aceste defecte de vedere, necorectate în copilărie, pot avea repercursiuni toată viaţa.

13/06/2013

Ce este degenerescenţa maculară?
Degenerescenţa maculară reprezintă deteriorarea maculei.
Macula este o mică arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar detaliile fine şi să îndeplinim activităţi cm sunt cititul şi şofatul. Când macula nu funcţionează corect, vederea centrală poate fi afectată de înceţoşare, pete negre sau distorsiuni.

09/06/2013

Stiati ca probabilitatea ca o pisica sa fie surda difera in functie de culoarea ochilor acesteia? Pisicile cu ochi albastri au deobicei un auz mai slab.

09/06/2013

Stiati ca muschiul ocular reactioneaza cel mai rapid dintre toti muschii. Se contracta in mai putin de o sutime de secunda astfel daca am avea aceeasi rapiditate la muschii bratelor am putea dobora un elefant dintr-o lovitura ?!

09/06/2013

Stiati ca ochiul este capabil sa diferentieze aproximativ 10 milioane de nuante, dar nu vede lumina ultravioleta ?!