Liviu Jicman

Liviu Jicman

pagină publică

Photos from Anca Poterasu Gallery's post 11/11/2023

Fotografia românească este reprezentată la Paris Photo cu sprijinul Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute.

Prezentă pentru a patra oară la evenimentul de la Paris, Anca Poterașu Gallery prezintă, în premieră, fotografii din seria „Modele” a artistului Matei Bejenaru.

Jecza Gallery prezintă o expoziție de grup curatoriată de Ami Barak. Miklós Erdély, Anca Munteanu Rimnic, Paul Neagu și Pușa Petrov aprofundează tema expoziției „Mythos and Logos”.

Photos from Liviu Jicman's post 07/11/2023

„Introducere în problematica dezvoltării rurale naturale: rescrierea conceptului de cultură rurală în România“, o conferință marca „Circular Catalysts“ la ICR Londra, cu avocata Monica Boța Moisin, fondatoare a Inițiativei privind drepturile de proprietate intelectuală culturală / Cultural Intellectual Property Rights Initiative și a Asociației Why We Craft; Oana Costinaș, coordonatoare a departamentului de comunicare și manager de proiect pentru Asociațiia Ivan Patzaikin - Mila 23 Rowmania și Crina Mareș, specialistă în interpretarea patrimoniului cultural - o ocazie excelentă de a împărtăși experiențe valoroase.
Expoziția documentară „Circular Catalysts“, proiect al British Council Romania realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute, propune vizitatorilor o perspectivă originală asupra tradițiilor şi practicilor creative comunitare realizate în spiritul sustenabilității, prin intermediul unor fotografii, obiecte și instalații sonore atent selecționate. Expoziția prezintă rezultatele rezidențelor de creație ale unor artizani contemporani din Marea Britanie găzduiți în România de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali autohtoni și este completată evenimente conexe la sediul ICR Londra: performance, conferință, atelier. Din România sunt prezenți Marlene Herberth, Monica Boța Moisin, Oana Costinaș, Crina Mareș, Andreea Machidon și Raluca Mirel, iar din Marea Britanie Gareth Neal, Anoushka Cole, Carol Carey, Annemarie O'Sullivan, Tom Mcwalter și Lola Lely. Expoziția beneficiază de contribuția designer-ului de sunet Cosmin Postolache, grafica fiind realizată de Studio Fluid.

„Circular Catalysts“, expoziție ce face parte din programul Making Matters | Circular Cultures, este menită să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și să faciliteze conversații în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile. Expoziția a fost prezentată publicului bucureștean în cadrul Romanian Design Week 2023 și la centrul multicultural HEI – HEI - House of European Institutes din Timișoara, cu ocazia inaugurării acestuia în iunie 2023, în cadrul programului cultural Timișoara 2023- Capitală Europeană a Culturii.

06/11/2023

Beginning of this week HEI - House of European Institutes hosts the EUNIC Global regional meeting. Members of the network will explore its recent developments and opportunities and will look at ways of developing together and strengthen the EUNIC clusters in the region

🇪🇺The participants will also experience and explore together the recent collective partnerships of EUNIC Romania with Timisoara European Capital of Culture, as part of the wider work of the European Capitals of Culture (ECoC).

Photo: EUNIC Global General Assembly 2022. by Pauline Caplet

Photos from Liviu Jicman's post 05/11/2023

La HEI - House of European Institutes din Timișoara, împreună cu reprezentanți EUNIC din multe orașe europene, vizitând expoziția Women at Work - Crossroads, Rhythms and Continuities creată de artistele Simona Deaconescu (RO) și Flor Firvida Martin (ARG/MEX).

Photos from Liviu Jicman's post 02/11/2023

Am participat astăzi la deschiderea oficială a noului sezon expozițional al Muzeului Naţional de Artă Contemporană și lansarea anului aniversar MNAC 20BIS (în 2024 se vor împlini 20 de ani de existenţă a Muzeului în Palatul Parlamentului)
O parte dintre artiștii invitaţi, precum și echipa MNAC de curatori și muzeografi a însoțit vizitatorii în cadrul unui tur ghidat.
Noul sezon prezintă expoziţia retrospectivă Alma Redlinger, Pierderea inocenței, instalaţia Patrimoniu a artistului Eugen Raportoru, realizată în parteneriat cu Roma Education Fund Romania, expoziţia Puls cu selecţia celor mai recente lucrări de artă intrate în Colecţia muzeului, proiectul multi-disciplinar Leviathan ce combină depozitele de artă cu zone de expunere temporară și spaţii dedicate activităţilor de educaţie și programelor de mediere, expoziția de grup
Cronicile Viitorilor Supereroi, în care curatoarea Anca Mihuleț prezintă reunește o selecţie internaţională de 14 artiști, expoziţia Victoriei Zidaru, Ziua Întâi (curator Ruxandra Demetrescu) - o instalaţie site-specific din material textil și vegetal, expoziţia artistului ieșean Felix Aftene, Mustața lui Dali și alte culori - o colaborare multidisciplinară cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici și cu Andrei Cozlac (video), Paul Pintilie (muzică), Gabi Dimitriu (NFT). În spaţiul Dialog, MNAC continuă programul de expunere a lucrărilor studenţilor sau tinerilor absolvenţi ai școlilor de artă din România.

Photos from Liviu Jicman's post 01/11/2023

Institutul Cultural Român vă invită astăzi, 1 noiembrie, de la ora 17.00, la Ateneul Român, la concertul „Metamorfoze”, susținut de absolvenți ai programului ICR . Intrarea este liberă.

Program: Benjamin Britten – Niobe din 6 Metamorfoze după Ovidiu pentru oboi solo; Ludwig van Beethoven -Trio cu pian, Op. 11 Gassenhauer; Edouard Destenay – Trio pentru pian, oboi și clarinet op.27; Dinu Lipatti - Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel și pian; Franz Schubert - Cvartetul în do minor, D703, Quartett-satz.

Interpretează Iarina Ișfan (vioară), Cristina Drăghici (vioară), Marius Antohi-Lupu (violă), Ștefan Ciceu (violoncel), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Laura Borodi (oboi), Raluca Ciula (clarinet) și Fabiani Prcsina (pian).

AdMusicam Concert Series este o componentă a programului de instruire organizat de Institutul Cultural Român.

Photos from Liviu Jicman's post 30/10/2023

Astăzi este ultima zi în care mai poate fi vizionat în Sala Mare a Institutului Cultural Român „Podul/The Bridgeˮ, impresionantul proiect al scenografului Adrian Damian, curatoriat de Dragoș Buhagiar, care a reprezentat România la Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga 2023. După prezența de la Prague Quadrennial, ICR prezintă „Podul/The Bridgeˮ pentru prima dată în țara noastră.

”E o mare bucurie ca instalația ce a reprezentat România la PQ, cel mai prestigios eveniment mondial dedicat scenografiei, să poată fi expusă și în cadrul Festivalului Național de Teatru. Mai mult, pentru această variantă am ales să o redimensionez și să o adaptez spațiului generos pus la dispoziție de Institutul Cultural Român în minunata Sală Mare din sediul de pe Aleea Alexandru nr. 38. Suntem mai mult decât putem vedea, ne conectăm mai mult decât gândim, comunicăm mai mult decât exprimă cuvintele. Suntem molecule de apă, interacționăm și interferăm, vibrăm și rezonăm și nicio întâlnire virtuală nu poate înlocui întâlnirea reală, față în față. Le sunt recunoscător lui Dragoș Buhagiar, curatorul de țară, și Institutului Cultural Român pentru încredere și susținere și sper ca The Bridge să inspire publicul și să le ofere o experiență memorabilă.” - Adrian Damian

Photos from Liviu Jicman's post 22/10/2023

Andreea Chiper („Dansez și eu la nunta părinților mei”) este câștigătoarea Premiului pentru Secțiunea Student acordat de Institutul Cultural Român în cadrul Galei de premiere a Astra Film Festival, festivalul international de filme de non-ficțiune de la Sibiu. Felicitări tuturor echipelor documentarelor premiate: „Dulcele sărut al pământului” (secțiunea România), „Vântul schimbării” (secțiunea Europa Centrală și de Est), „Locul unde nimeni nu zice te iubesc” (secțiunea Voci mergente ale filmului documentar)!

Astăzi, în ultima zi a AFF 2023, pot fi vizionate filmele premiate, dar și intervenția artistică în sediul Astra Film din Piața Mică: „Dan Perjovschi. Document. Un insert în Astra Film 30”, expoziția de fotografie a lui Iulian Ignat „Dadestar Chaveste” („Din tată în fiu”) în foaierul Sălii Thalia, expoziția aniversară Astra Film Festival cu fotografii de arhivă inedite, cataloage și aparatură folosită la festival de-a lungul celor 30 de ediții, la Promenada Mall, și „Transhumanța” – seria de fotografii aparținând regizorului Dumitru Budrala, în Mini Dome-ul instalat în Piața Mare.

Vineri, am participat la proiecția-eveniment „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala, urmată de un dialog între public și regizor, moderat de Mihaela Miroiu, la care au participat Pătru, Petrică și Maria, personajele principale ale filmului.

Sâmbătă am vizionat docu-ficțiunea regizată de Vlad Petri, Between Revolutions / Între revoluții, film cu o prezență constantă în selecțiile festivalurilor internaționale. ICR susține zilele acestea participarea filmului la CineEast din Luxemburg și la Cinelibri IFF din Bulgaria.

Photos from Liviu Jicman's post 03/10/2023

Premiat la Sarajevo Film Festival, TIFF și CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, prezentat în avanpremieră la Sibiu, Oradea, Târgu Mureș, Brașov, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Suceava, Craiova, Târgu Jiu, Brăila, Alba Iulia, Buzău, Galați, Odorheiu Secuiesc, Constanța, Timișoara, a avut aseară și avanpremiera la București, în prezența echipei filmului.

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐒𝐈𝐁𝐈𝐔’ 𝟖𝟗 - “𝐀𝐦 𝐦𝐮𝐫𝐢𝐭 𝐝𝐚𝐫 𝐯𝐨𝐦 𝐟𝐢 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐢”, cu zeci de fotografii realizate în zilele Revoluției în Sibiu de către fotografii Fábry Péter și Nicu Cherciu, a putut fi văzută în foyerul Sălii Palatului.

Felicitări, Tudor Giurgiu! Felicitări, Oana Bujgoi Giurgiu, Cecilia Ștefănescu, Nap Toader, Viorica Petrovici și felicitări întregii echipe, din care fac parte peste 500 de actori! Filmul oferă o perspectivă foarte realistă asupra unei secvențe din timpul revoluției din 1989, astfel că prezența majoritară a tinerilor în rândul publicului la proiecția de aseară - într-o sală arhiplină - generează un sentiment de optimism.

După proiecția în competiția oficială din cadrul Festival International du Film Francophone de Namur pe 5 și 6 octombrie, Institutul Cultural Român va prezenta filmul în cadrul evenimentelor organizate la Tel Aviv, Ierusalim, Budapesta, Washington și nu numai.

Photos from Liviu Jicman's post 28/09/2023

„Pathfinders of the Waters, Danube Delta / Călăuzele apelor, Delta Dunării”, proiectul Asociaţiei „Ivan Patzaichin”, a primit Premiul Europa Nostra 2023 - Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural la categoria „Educaţie, formare şi competenţe”.

Decernarea Premiilor europene pentru patrimoniu cultural are loc la Palazzo del Cinema cu participarea doamnei Cecilia Bartoli, Președintele Europa Nostra, în cadrul Summit-ului european al patrimoniului cultural 2023, organizat la Veneția de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27–30 septembrie.
În ultimele două zile ale summit-ului, la Pavilionul României din Giardini della Biennale, delegaţia Asociaţiei „Ivan Patzaichin” prezintă proiectul Muzeul „Ivan Patzaichin” – Centru de inovare comunitară din localitatea Mila 23 (jud. Tulcea), iar la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia / Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia vor avea loc conferinţa şi proiecţia video „Delta lui Ivan Patzaichin”.
Al doilea proiect din România recompensat la Veneția cu un Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural, de data aceasta la categoria „Implicare civică și conștientizare”, este ViaTransilvanica. Felicitări!

Photos from Liviu Jicman's post 26/09/2023

European Day of Languages ( ) / Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită anual pe 26 septembrie și este dedicată diversităţii lingvistice, multilingvismului și încurajării învățării limbilor străine. Clusterul EUNIC Romania a ales Egalitatea în Educație ca temă pentru această ediție, iar institutele membre și Reprezentanța Comisiei Europene în România au organizat un program special dedicat acestei zile.
Evenimentul de la sediul ICR a marcat și cei 15 ani de când organizează cursuri de limba română pentru străini. La dezbaterea de la Goethe-Institut au participat Joachim Umlauf (Goethe-Institut Bucuresti), Julien Chiappone-Lucchesi (Institut français de Roumanie à Bucarest), Andrew Glass (British Council Romania) și Oana Valentina Suciu, lector universitar la Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice și expert ICR în perioada 2005-2018. Au mai organizat evenimente la sediul propriu Institut français de Roumanie à Bucarest, Yunus Emre Enstitüsü - Bucureşti, Institutul Liszt București / Liszt Intézet Bukarest și Istituto Italiano di Cultura Bucarest.
este marcată azi de ICR Bruxelles, Budapesti Román Kulturális Intézet - ICR Budapesta, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid, Rumunský kulturní institut v Praze/ Institutul Cultural Român de la Praga, ICR Stockholm și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Reprezentanțele ICR din Portugalia și Austria au marcat săptămâna trecută în Lisabona și Viena.

Photos from Liviu Jicman's post 22/09/2023

Vă invităm mâine la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38, de la ora 15:00, pentru a sărbători împreună Ziua Europeană a Limbilor și 15 ani de cursuri de limba română pentru străini. Expoziția de carte „Literatura română tradusă în alte limbi”, mini-recitalul etnografului și acordeonistului Shaun Williams și lecțiile demonstrative de limba română alcătuiesc un program care se va încheia cu o degustare și prezentare de vinuri românești cu Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri români.
Clusterul EUNIC România a ales Egalitatea în Educație ca temă pentru această ediție a Zilei Europene a Limbilor. Institutele culturale din cadrul rețelei EUNIC România și Reprezentanța Comisiei Europene invită adulții și copiii la un program special dedicat acestei zile, subliniind importanța învățării limbilor străine nu doar la școală, ci de-a lungul întregii vieți.
De la ora 10:00, mă voi afla la Goethe-Institut pentru dezbaterea „Cum poate/Cum ar trebui să sprijine învățarea limbilor străine probleme precum egalitatea, incluziunea și diversitatea?“, iar după ora 11:00 sunt programate workshop-uri organizate împreună cu British Council, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Institutul Cervantes, Institutul Francez și Fundația Culturală Greacă.

# EUNICRomania # EgalitateInEducatie

Photos from Liviu Jicman's post 20/09/2023

Salut cu bucurie anunțul oficial al aderării Republicii Moldova la programul Rutelor Culturale ale Consiliului Europei, făcut astăzi la Łódź, în Polonia, în deschiderea celui de-al XII-lea Forum al Rutelor Culturale ale CE, în prezența reprezentanților tuturor țărilor participante la program. Îl felicit pe domnul Andrei Chistol, secretar de stat în Ministerul Culturii al Republicii Moldova, care reprezintă Republica Moldova la acest important eveniment, pentru această realizare extraordinară şi pentru mesajul său angajant. Mă bucur că odată cu intrarea Republicii Moldova în Programul Rutelor Culturale vom avea ocazia să colaborăm strâns și astfel în promovarea şi evidențierea patrimoniului cultural european.

Photos from Liviu Jicman's post 14/09/2023

A început Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. În cadrul conferinței de presă de la Teatrul National „Mihai Eminescu”, i-am asigurat pe partenerii noștri că ICR nu este doar un susținător al acestui eveniment, ci și cel mai important promotor al artelor și al creatorilor din Republica Moldova în plan internațional, într-un context în care diplomația culturală, dar și integrarea în comunitatea de valori europene este mai importantă decât oricând. Desfășurată sub genericul , ediția 2023 a festivalului reunește teatre din România și Republica Moldova și are un invitat special: Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev. Programul cuprinde spectacole de teatru, audiții de spectacole radiofonice în premieră, expoziții de carte rară și fotografie, conferințe despre arta teatrală, spectacole stradale, nonverbale.
Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute sprijină prezența reprezentanților Teatrului Național Radiofonic – Radio România și a mai multor shakespeareologi și profesioniști din domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel și Spania pentru a viziona spectacole și pentru a susține conferințe.
Festivalul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Photos from Liviu Jicman's post 09/09/2023

Astăzi am participat la conferința “Delta Oamenilor: de la comunități la o comunitate”, organizată în cadrul Ivan Patzaichin FEST - Rowmania | Tulcea, 8-12 septembrie 2023.
Această masă rotundă este o constantă în programul Festivalului, la fel cm o constantă o reprezintă preocuparea pentru implicarea comunității locale în acțiunile de dezvoltare durabilă în regiune.
Parteneriatul public-privat, cooperarea dintre Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României este un model de succes pentru Tulcea, dar și un model de consecvență de mulți ani, care livrează rezultate.
Pentru Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute, promovarea dezvoltării durabile este un obiectiv asumat inclusiv prin Strategia 2022-2026, iar astfel de povești de succes trebuie expuse la nivel internațional. Cel mai recent exemplu în acest sens este chiar alegerea amplasării Memorialului Ivan Patzaichin, într-un punct la care comunitatea locală să se raporteze, integrând astfel acest element cultural în viața de zi cu zi a societății.

Preconizata inaugurare a M u z e u l u i I v a n P a t z a i c h i n, de asemenea o inițiativă privată susținută în parteneriat public-privat, este o altă temă de interes pentru acțiunile noastre din anul viitor.

Photos from Liviu Jicman's post 07/09/2023

Prima ediție a Săptămânii Culturale Românești la Istanbul este în plină desfășurare. Am deschis seria de evenimente de la impresionantul Centru Cultural Atatürk / Atatürk Kültür Merkezi, care găzduiește manifestările organizate sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir, marcând 145 de ani de relații diplomatice româno-turce și 90 de ani de la semnarea Tratatului de amiciție, de neagresiune, de arbitraj și conciliațiune între România și Turcia.

În sala de spectacole a AKM a avut loc concertul violonistei Simina Croitoru și al violoncelistului Radu Sinaci, alături de ansamblul de muzicieni turci dirijat de Bujor Hoinic, originar din România. În cadrul expoziției de costume populare românești din colecția designerului român Cristian Samfira a avut loc un moment muzical în interpretarea Mihaelei Lucia Pițigoi (ocarină, caval, fluier) și a naistei Ilinca Din și o șezătoare a meșterelor populare din Argeș, cu o prezentare a tradițiilor realizată de conferențiar univ. dr. Sorin Mazilescu. Foaierul sălii găzduiește expoziția „Rădăcini” semnată de Kira Hagi, iar în spațiul multifuncțional, fotograful Piclisan Adrian își prezintă expoziția „Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”.
La Galeria AKM Kültür Sokağı a fost vernisată expoziția „Kervansaray”, în prezența curatoarei Ana Daniela Sultana. Lucrările expuse aparțin artiștilor Ana Ștefania Andronic (BUZU), Arina Bican, Francisc Chiuariu, Otto Constantin, Augustin Răzvan Radu, Ilina Schileru, Maria Pop Timaru și Mihai Zgondoiu.

În cadrul Romanya Kültür Günleri / Săptămânii Culturale Românești, vor mai avea loc dezbaterea literară despre romanul „Sînt o babă comunistă!” de Dan Lungu și proiecția filmului realizat de Stere Gulea, lansarea volumului „Societatea turco-tătară în România între cele două războaie mondiale și migrațiile în Turcia”, al prof. dr. Metin Omer, apărut la editura Türk Tarih Kurumu și a albumului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească” editat de Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, spectacolul Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, spectacolele de teatru pentru copii ale Teatrului Muzical Ambasadorii și concertul Simona Florescu Dichiseanu & URMA.

Acest amplu eveniment de diplomație culturală organizat în perioada 5-10 septembrie de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute in Istanbul/ Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Ambasada Romaniei in Turcia (Embassy of Romania to Turkey), cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România și al Ministerului Culturii și Turismului din Republica Turcia, creează noi oportunități de dialog cultural și familiarizează publicul turc cu creația contemporană și tradițiile culturale din România. R e m z i B u h a r a l ı, directorul artistic al AKM, a afirmat: „Sunt bucuros că centrul nostru găzduiește acest program international. Este prima oară când avem o săptămână dedicată exclusiv unei țări.”

03/09/2023

Astăzi, la festivalul Le livre sur les quais, programul autorilor din România, țară invitată de onoare, începe cu evenimentul Au début cu Ramona Bădescu, inspirat de propriul volum cu același titlu, și continuă cu Lecture musicale " Mélodies roumaines " avec Gabriela Adameşteanu, Dana Grigorcea et Simona Sora. Vor acorda autografe și vor citi, în limba română, Gabriela Adamesteanu (Fontaine de Trevi, editura Gallimard, traducere de Nicolas Cavaillès), Dana Grigorcea (Ceux qui ne meurent jamais, editura Les Argonautes, traducere din germană de Elisabeth Landes) și Simona Sora (Complaisance, Editions des Femmes, traducere de Florica Courriol).

Dezbaterea Proust et la langue des autres, moderată de Catherine Pont-Humbert, îi are ca invitați pe Mathias Enard și Cristian Fulaș. Romanul Iochka de C. Fulaș a apărut la editura canadiană La Peuplade, tradus de Florica și Jean-Louis Courriol. André Jol va citi fragmente din roman la finalul sesiunii de autografe oferite de autor. Luni, 4 septembrie, Cercle Littéraire De Lausanne organizează o întâlnire a membrilor săi cu scriitorul și traducătorul român Cristian Fulaș: în cadrul conferinței intitulate „Ioșca și Proust”, vor fi prezentate atât romanul „Ioșca”, cât și traducerea realizată de Fulaș din Marcel Proust - „À la recherche du temps perdu”/„ În căutarea timpului pierdut” (editura Cartier). Academia Franceză i-a acordat lui Cristian Fulaș, în 2023, Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises, pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze.
Parteneriatul Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute cu festivalul Le livre sur les quais este o excelentă oportunitate de promovare a scriitorilor români și a operelor lor într-un spațiu geografic în care ICR nu are reprezentanță, dar care este parte a unui univers cultural și lingvistic comun. În 2023 aniversăm trei decenii de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la Organizația Internațională a Francofoniei și 20 de ani de la înființarea Institutul Cultural Român. La festival au participat aproape 200 de autori, iar din programul L a R o u m a n i e, h ô t e d' h o n n e u r, organizat de festival în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, și cu sprijinul Ministerul Culturii, au făcut parte Gabriela Adameșteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Eugène, Cristian Fulaș, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora, Ion Vianu, Florica Courriol și Jean-Louis Courriol.

Photos from Liviu Jicman's post 02/09/2023

România este țară invitată de onoare la festivalul Le livre sur les quais 2023, care se desfășoară până pe 3 septembrie la Morges, în Elveția. Gabriela Adameșteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Eugène, Cristian Fulaș, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora, Ion Vianu, Florica Courriol și Jean-Louis Courriol sunt protagoniștii unui program de evenimente organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute, prin Direcția Relații Internaționale, și cu sprijinul Ministerul Culturii.
Astăzi, 2 septembrie, publicul poate participa la dezbaterile Dracula revisité cu Dana Grigorcea și Jacques Ravenne, Comment dire les traumas de l’Histoire ? avec Gabriela Adameşteanu, Marisa Cornejo, Han Kang, Terres des hommes cu Cristian Fulaș și Serge Joncour, Remonter le Danube: traduire et éditer la littérature roumaine cu Florica Courriol, Jean-Louis Courriol și Simona Sora, Histoire Roumaine: dire la vérité sur la Shoah cu Radu Ioanid și Lionel Duroy, Écrire l´Histoire cu Simona Sora Pierre Béguin și Daniel de Roulet și la proiecțiile filmelor L’ordre des choses realizat de Ramona Bădescu și Jeff Silva și R.M.N, regizat de Cristian Mungiu, prefațat cu o prezentare a Danei Grigorcea.

Photos from Liviu Jicman's post 01/09/2023

„Două țări, aceeași limbă, o familie și mai multe istorii literare" s-a intitulat întâlnirea organizată de Ziua Limbii Române de ICR prin la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău, la care au participat scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski și Oana Boca-Stănescu, directoarea Centrul Național al Cărţii. Standul Editurii ICR prezintă o selecţie de titluri din domeniile istorie, literatură, critică literară, albume de artă şi ultimele numere ale revistei Lettre Internationale. Institutul Cultural Român este cel mai important promotor al literaturii române peste hotare, inclusiv al autorilor din Republica Moldova. Translation and Publication Support Programme - Programul TPS al Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute/CENNAC de finanțare încurajează editurile străine să publice traduceri ale operelor literare ale autorilor de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului. Operele lor sunt promovate, de asemenea, la cele mai importante târguri internaționale de carte din întreaga lume.Invităm publicul la standul Editurii ICR și la următoarele evenimente: https://www.facebook.com/CENNAC.ro

Pentru al doilea an consecutiv, Bookfest - Salonul Internațional de Carte Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis, făcând dovada sprijinului României și arătând contribuția deosebită a culturii, a cărții și a literaturii în parcursul democratic pe calea europeană a Republicii Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România.



https://www.facebook.com/BookfestRomania/videos/245650871239287/

Photos from Liviu Jicman's post 13/08/2023

Până pe 18 august, a 18-a ediție a Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr din Alexandria are în program peste 100 de artiști invitați. Comunitatea locală se dezvoltă odată cu acest maraton de spectacole de teatru profesionist și proiecții de film, ateliere dedicate adolescenților din trupele selectate, expoziții și picturi pe ziduri, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și activități și spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber.

Ieri am participat la spectacolul pentru copii Crina și păpușile vorbitoare, cu Crina Zvoboda, în Parcul Vedea, și la spectacolul „Acrobații - 7 zile din viața unor profesori de țarăˮ al PLATFORMA DE TEATRU POLITIC, în regia lui David Schwartz, cu David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu și Octavian Voina, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria.
Ediția de anul acesta se desfășoară sub îndemnul "Faci lumea să semene cu tine".

Photos from Liviu Jicman's post 11/08/2023

Concertul cu Marea Simfonie în do major de Franz Schubert, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, la care am participat pe 9 august la Ateneul Român, se reia astăzi la Kultursommer Nordhessen de la Kassel, în Sala de Bal a Kassel Kongress Palais, şi pe13 august la Festivalul Internaţional https://www.facebook.com/youngeuroclassic - Young Euro Classic | National Youth Orchestra of Romania de la Berlin, în Sala Mare de la Konzerthaus Berlin - cu transmitere pe 17 august pe postul de radio Deutschlandfunk Kultur, solişti fiind pianiştii Oxana Corjos şi Cristian Niculescu. În program este și lucrarea Panicandemica a compozitorului Alin Chelărescu. Turneul din Germania este realizat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute prin Rumänisches Kulturinstitut Berlin, în colaborare cu Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Kultursommer Nordhessen și Deutscher Freundeskreis europäischer Jugendorchester e.V. Berlin.
Informații suplimentare www.icr.ro/turneu-kassel-berlin2023

Foto Virgil Oprina

Photos from Liviu Jicman's post 10/08/2023

Săptămâna Haferland s-a dezvoltat și a crescut de la an la an prin cooperarea comunităților și administrațiilor din vecinătate, la fel cm odinioară comunitățile săsești s-au clădit social pe conceptul de vecinătate. Casele și bisericile fortificate construite pe materiale simple și resurse locale au anticipat de secole conceptul de dezvoltare durabilă, iar acum Festivalul Haferland pune în valoare resursele creative ale oamenilor născuți în aceste locuri, bucurând publicul cu arta lor, de la meșteșuguri la muzică.
Am participat la Săptămâna Haferland 2023, manifestare inițiată în urmă cu 11 ani de Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, alături de Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, o sărbătoare a culturii și tradițiilor săsești, bine cultivate și păstrate de locuitorii din zona cuprinsă între Sighișoara și Rupea, de multe generații. Ediția 2023 s-a desfășurat în zece localități din “Țara Ovăzului” și a reunit aproape 5.000 de participanți, având ca temă sustenabilitatea. Investind în viitor printr-o abordare integrată cu mediul și cu preocuparea de a păstra tradiţiile, Săptămâna Haferland promovează obiceiurile săsești și turismul local, crescând de la an la an, adăugând noi comunități participante. Inițiatorii, organizatorii și susținătorii acestui eveniment realizează în chip exemplar punți culturale. Participanții la Săptămâna Haferland pot cunoaște direct istoria și cultura acestor locuri, înțeleg mai bine valorile culturale tradiționale. Una dintre direcțiile de acțiune ale ICR pe axa strategică de programare culturală, “Patrimoniul din ADN-ul nostru”, stimulează deschiderea către dialog, respectul intercultural și valorificarea patrimoniului și relevă deopotrivă rădăcinile comune cu alte culturi și diferențele specifice. Îmi doresc ca ICR să susțină în anii ce vin această inițiativă culturală, mai ales prin promovarea acesteia în străinătate.

Videos (show all)

🇪🇺Ediția de la București a Festivalul Filmului European 2023, organizat de Institutul Cultural Român /  Romanian Cultura...
📽Festivalul Filmului European 2023 își continuă periplul prin țară la Oravița, București, Curtea de Argeș, Gura Humorulu...
🇪🇺Iată trailerul celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului European, semnat de regizoarea Teodora Ana Mihai, ambasa...
Echipele ICR din străinătate, de la Beijing până la New York, alături de colegii de la București, pregătesc primele even...
Felicitări echipei filmului “Căutătorul de vânt / Windseeker”, premiat în această seară la Gala ediției a 26-a a Sofia I...
Concursul Cotroceni Creativ Junior - ediția a doua a început astăzi.În prezența domnului Președinte Klaus Iohannis, elev...
La mulți ani tuturor copiilor!Expoziția “Copilăria fantastică” își așteaptă vizitatorii în Salonul Cerchez. Primii parti...
Teodor Frolu @Conversatiilamuzeu

Website