Etsiz Daha Güzel

Etsiz Daha Güzel

Eti azaltmaya/bırakmaya yönelik bir sayfadır. Vejetaryen paylaşımlar içerir, veganlığı destekler. Daha iyisini yapana dek!

herkesin hayvanlarla, doğayla iletişimi farklı ve hepimizin kendince duyarlı olma yolları var. o yüzden veganlardan vejetaryenliğe, pesketeryanlıktan etsiz pazartesilere, hepimiz için çözümler mevcut. zaman içinde, yaza yaza, düşüne düşüne, belki kendimize en uygununu buluveririz.

şimdiden afiyet olsun.

Yeşiller’in meclise getirdiği yasa ile Fransa’da plastik ürünler yasaklandı – Yeşil Gazete 19/09/2016

Yeşiller’in meclise getirdiği yasa ile Fransa’da plastik ürünler yasaklandı – Yeşil Gazete Yeni yasayla, biyolojik materyallerden yapılmayan tek kullanımlık mutfak eşyalarının kullanılması da yasaklandı. Yeşiller Partisi’nin meclise getirdiği yasa 2020 yılında yürürlüğe girecek.

After Watching How Gummy Candies Are Really Made, You’ll Never Eat Them Again! (Disturbing & Graphic) 15/09/2016

Jelibon türevi şekerlerin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız sizi böyle alalım. Tabii Türkiye'de domuz yerine aynı işlem sığırlarla yapılmakta. Şekerlemeye bile hayvan eti koyan bir endüstriden bahsediyoruz.

After Watching How Gummy Candies Are Really Made, You’ll Never Eat Them Again! (Disturbing & Graphic) As adults we are all aware of the dangers of eating too many sweets but as children we could not resist. Well if you sometimes have a hankering to feel like a kid again maybe you should give this a read. If you love gummy bears or even peach rings you should know how they…

Yunanistan’ın iade ettiği 164 ton limonun akıbetini Ali Ekber Yıldırım’a sorduk – Yeşil Gazete 15/07/2016

Yunanistan’ın iade ettiği 164 ton limonun akıbetini Ali Ekber Yıldırım’a sorduk – Yeşil Gazete Doğu Makedonya – Batı Trakya Eyalet Başkanlığı Kalite ve Bitki Sağlığı Denetçileri, Türkiye’den Yunanistan’a gönderilen 164 ton limonu geri çevirme kararı aldı.

11/07/2016
Yemeğimiz çöptendir, sömürüsüzdür, buyurun! | Kaos GL Haber Portalı 04/07/2016

Bombalara Karşı Sofraları duymayan kalmasın!

Yemeğimiz çöptendir, sömürüsüzdür, buyurun! | Kaos GL Haber Portalı Bombalara Karşı Sofralar İzmir’den Hazal: En zoru insanları bu ülkede savaş olduğuna ikna etmek. İkna diyorum, çünkü savaşın çoğunlukla dışarda, uzakta bir yerde olduğu gösteriliyor insanlara.

Bir fincan çayın bedeli: onur kırıcı bir yaşam 04/07/2016

Bir fincan çayın bedeli: onur kırıcı bir yaşam Bütün dünya büyük bir keyifle Hindistan’dan gelen çayları demliyor. Ama o yapraklarının altında kölelik koşullarında çalışan yüz binlerce işçiler var.

İnsanlar Neden Vegan ya da Vejetaryen? 26/06/2016

Üç genç arkadaş et yemeyi bırakma sebeplerini anlatmış, biz de kulak verelim 🐏

İnsanlar Neden Vegan ya da Vejetaryen? This is "İnsanlar Neden Vegan ya da Vejetaryen?" by on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Zonguldak’ta 4112 Yaşında Porsuk Ağacı Bulundu 13/06/2016

Zonguldak’ta 4112 Yaşında Porsuk Ağacı Bulundu Zonguldak'ta yeni tespit edilen bir Porsuk ağacı tam 4112 yaşında çıktı ve dünyanın bilinen en yaşlı Porsuk ağacı oldu.

Haberdar on Twitter 06/06/2016

Defne Koryürek'in güzel tespitlerini buraya bırakalım.

"Geçen hafta kısacık bir not paylaştım, sosyal medya üzerinden. İzninizle, buraya taşıyorum;

"Şehirliyim. İstanbullu. benim çocukluğumda ayda bir anca tavuk yenirdi. et de farklı değildi, azıcık azıcık olurdu yemeklerde. bonfile zaten çok ama çok sıradışıydı, pirzola falan hep düğün bayram işiydi. İzmir'de oturan anneannem gelecek de kuru köfte yapacak... oo, bayram oydu. et, tavuk limitliydi yani. ve gayet sağlıklı büyüdüm. 40 yaş üstü tüm İstanbullular aynı hikayeyi anlatacaklardır. şimdi bu kahvaltıda karışık tıst, öğlen döner dürüm yiyip akşama da et, tavuk yok mu diye bakan şehirli diyetini hiç anlamıyorum. plazaların etrafı hep burgerci, dönerci, steakhouse dolmuş. zengini yoksulu, herkes, kesesine uyanı ama etli olanı tüketiyor! Kapitalizm herhalde, ruhumuza mı sindi, ne? kan istiyor gibiyiz."

Katılıyor musunuz, gözlemime bilmiyorum.

Plazaların dünyasında değilim. Seçtiğim kariyer beni mutfaktan sahalara taşıdı. Kapısında kimlik bıraktığım, topuklu ayakkabı giymenin iş kıyafeti kodları arasında olduğu bir dünyayı sadece uzaktan izliyorum. Samimiyetle baksam da, yani önyargısız, şüphesiz atfettiğim ve aslı astarı olmayan durumlar da olabilir ancak... Plazaların arasında türeyen tüm lokantaların, hemen tamamının, et satıyor olması sanmıyorum ki benim seçici gözlemim olsun. Alışverişin plazası avm'lerin food court'larında da durum farklı değil. Hatta konunun ekonomik sınıfla alakalı olduğunu savunacaklara da itiraz edecek yakınlıkta baktım. Bu plazalarda çalışan beyaz yakalının (maaşı önemsiz, yeni bir tür köle olduğu gerçeğini özenle vurgulayarak) yanı sıra; plazalarda çalışan ve neredeyse görünmez olan alt yapı çalışanlarının, yani güvenlik görevlileri, yani tesisat sorumluları, yani temizlik işçilerinin öğlen ne yediklerine de baktım. Sadece rakamsal fark var! Kimse plazalar bölgesinde kurufasülye yemiyor! Hemen hiç kimse işe sefertası götürmüyor. Plazaların o imkansız atmosferinden kendini dışarı atanlar, evet bütçelerine göre ve fakat etli bir öğün peşine gidiyorlar. Rakamlar ortada zaten. Türkiye'de kişi başı kanatlı tüketimi 23 kg! Yani ayda yaklaşık 2 kg tavuk yiyoruz! Üstelik bile isteye. Üstelik o tavuğun yaşam koşullarını, yediğini içtiğini beğenmeyerek! Kırmızı ete girmiyorum bile, zira hayvan ithal edecek noktadayız, aslında varlığımız fevkalade limitli ve kaçak et çok derin bir çatlak!

İster istemez irkiliyor, insan.

Ne düşünüyorsunuz diye sormak, hatta geniş bir muhabbet alanı açmak çok isterdim. Belki bu yazının altına, yorum olarak kanaatinizi düşersiniz. Ama bana bu halimizin dönemin hoyrat ruhuyla alakası var gibi geliyor. Boşuna olmasa gerek, özellikle plazaların etrafında kümelenmesi bu tüketimin. Etnik bir çeşitliliğin, iklimsel, mevsimsel bir çeşitliliğin, bir organizmanın makul ihtiyaçlarını karşılayacak bir çeşitliliğin yerine et ağırlıklı işletmelerin olmasının arkasında hemen her dakika hoyrat iş çekişmelerinin, çıkar dolu anlaşmaların, adaletsiz bir yarışkanlık içerisinde av (para) peşinde birilerinin peşinde koşmanın bir katkısı olsa gerek! İştah, bu!

Abartıyor olabilirim tabi. Lütfen itirazınızı esirgemeyin. Ama bu hoyrat dönemden çıkışın yolunu ihtiyaç ve arzu arasında seçim yapmaktan geçtiğine inanan biri olarak, eti, hele bu kadar çok eti ihtiyaç olarak göremiyorum. Hazza itirazım olduğundan değil ama bu boyutta tezahüründen ürktüğümden, belki de bu değerlendirmem.

Bu hafta uzaklardayım. İtalya'nın topuğunda, bir çiftlikte, dünyanın dört köşesinden gelen Slow Food kanaat önderleriyle dört günlük bir toplantı yapıyoruz. Burada, çiftlikte sunulanları görünce, bir kez daha düşündüm. Bizim Ege'nin balıkçılarının, sünger avcılarının katığı peksimetin arpadan yapılmış bir benzeri üzerine azıcık ama azıcık domates, bolca kapari ve kekikle bir kahvaltı ettim. Öğlene nohutlu bir makarna hazırlanıyor. Yetiyor üstelik, artıyor da. Düşünüyorum, fiziksel olarak bu çiflikte çalışanlardan daha mı fazlasına ihtiyacı var İstanbullu plaza çalışanlarının diye. Üstelik hayattan haz almayı bilenlerin coğrafyası, burası. Yemekleri kahkaha dolu geçen, fevkalade arzularını ilan edenlerin geleneğinde şekillenmiş bir coğrafya.

Siz de sorun kendinize istedim. Bizim bu iştahımızın kaynağı, ne?"

Haberdar on Twitter “İştah Defne Koryürek yazdı... https://t.co/xo7hWlAnux”

media.giphy.com 03/05/2016

Oynayan köpeklere bakıyor, heyecanlanıp o da oyuna katılıyor. O güzel, heyecanlı koyunu öldürmeyelim 🌱🐏

https://media.giphy.com/media/3o7Zeq6Wehxm40bzyg/giphy.gif

media.giphy.com https://media.giphy.com/media/3o7Zeq6Wehxm40bzyg/giphy.gif

Timeline photos 14/04/2016

Vegan peyniri tostta denedik, %100 çalışıyor!

Vegan sade peynir ve cevizli peyniri domates ve sarımsakla beraber ekmek arası yaptık, fesleğen ve bir tutam tuz ekleyip tost haline getirdik, sonuç harika.

Photos from Etsiz Daha Güzel's post 23/03/2016

Dağ Keçileri Dağa Değil HES Duvarına Tırmanıyor!

Evrensel'den Sinem Uğurlu'nun haberinden alıntıdır:

"Dersim Peri Suyu’nda Limak Holding’e ait kaçak Pembelik barajının doğal yaşamı nasıl yok ettiği fotoğraflandı. Baraj nedeniyle yaşam alanları daralan dağ keçileri barajın beton yığınları arasında yaşamaya çalışıyor. Bazı dağ keçileri ise barajın su tutması nedeniyle oluşan göllerde boğuluyor.

Dersim Elazığ sınırındaki Peri Suyu Vadisi’nde 2008 yılında yapımına başlanan Pembelik Barajı ve HES projesi, onaylı imar bulunmadığı için mahkeme tarafından durdurulmuştu. Ancak proje mahkeme kararına rağmen mühürlenmedi ve Limak çalışmalarına yasa dışı bir şekilde devam etti.

Barajın bölgedeki doğal yaşamı nasıl alt üst ettiği de ortaya çıktı. Yaşam alanları barajın suları ve gövdesi tarafından işgal edilen dağ keçileri artık barajın beton gövdesi üzerinden yürüyerek otlaklarına gidebiliyor. Yaşam alanları ortadan ikiye bölünen dağ keçilerinin barajların su tutmaya başlamasının ardından oluşan göllerde boğulduğu da dile getiriliyor."

Artvin’de Türkiye’nin ilk ekolojik gençlik köyü kuruluyor – Yeşil Gazete 10/03/2016

Artvin’de Türkiye’nin ilk ekolojik gençlik köyü kuruluyor – Yeşil Gazete Türkiye Ulusal Ajansı tarafından fonlanan Avcala Gençlik Köyü Projesi kapsamında Artvin, Türkiye’nin ilk ekolojik gençlik köyüne ev sahipliği yapacak.

Kırsala dönmek isteyen gençlere 30 bin TL'lik hibe 05/03/2016

Kırsala dönmek isteyen gençlere 30 bin TL'lik hibe Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar

İETT şoförleri hayvanların araca binmesinin yasal olduğunu bilmiyor! 24/02/2016

İETT şoförleri hayvanların araca binmesinin yasal olduğunu bilmiyor! İETT şoförleri kendi kurallarını bilmiyor. İETT Yolcu Hakları Bildirgesine göre, boyun tasması olan ve kucakta taşınması şartıyla köpekler ve kedilerin araçlarda taşınması yasal. Buna rağmen şoförler baktıkları hayvanla araca binmeye hakkı olan yolcuları araca almıyor. Hayvan hakkı savunucuları kura…

media.giphy.com 21/02/2016

Zincirlerinizi attığınız, güzel pazarlar :)

media.giphy.com

Selfie çekmek için elden ele dolaştırılan bebek yunus öldü! 18/02/2016

Beraber fotoğraf çekilmek için bebek yunusu elden ele gezdirirken susuzluktan öldürüyorlar. Yunus parkları, hayvanat bahçeleri ve hayvan deneyleri yetmiyor, canları sıkılan birkaç insan bile zalimliğin tanımını yapıveriyor işte böyle.

Selfie çekmek için elden ele dolaştırılan bebek yunus öldü! Arjantin Santa Teresita'da bir bebek yunus, insanların yüzünden hayatını kaybetti. Kumların üzerinde buldukları bebek yunusla fotoğraf çekilmek için elden ele dolaştıran insanlar, yunusun susuzluktan ölmesine neden oldu. Yunusu öldürenler aldıkları yere geri bırakıp hayatlarına devam etti.

Türkiye'de kozmetik hayvan deneyleri yasağı resmen başladı! 13/02/2016

Türkiye'de kozmetik hayvan deneyleri yasağı resmen başladı! 15.07.2015 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanan Kozmetik Ürünlerde hayvanlar üzerinde test yapılması yasağı 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle resmen yürürlüğe girdi! Türkiye İlaç ve Tıbbi Ciha...

Timeline photos 31/01/2016

Tükettiğimiz tuzlar siyanürlü!

Türkiye’de tuz üreticilerinin neredeyse tümü tuzun topaklaşmasını önlemek adına E 535 Sodyum ferrosiyanür, E 536 Potasyum ferrosiyanür, E 538 Kalsiyum ferrosiyanür eklemekteler. Siyanürler, siyanhidrik asitin (HCN) değişik tuzlarıdır. En önemli tuzları, amonyum, sodyum, potasyum kalsiyum vb. siyanürlerdir. Suda çözünürler ve asitlerin etkisiyle siyanhidrikasit (HCN) serbestleridir. Siyanhidrik asit (HCN) ya da hidrosiyanik asit ya da prusik asit insan için en hızlı öldürücülerdendir. Resmi gazetenin 29.12.2011 tarih ve 28157sayısında 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli “Türk gıda kodeksi gıda katkı maddeleri yönetmeliği” gereğince tuz üreticileri üretimlerinde 20 mg/kg susuz potasyum ferrosiyanür cinsinden tek başına veya birlikte karıştırılabileceği yasal hale getirilmiştir. Hemen hemen bütün tuzlara E 536 Potasyum ferrosiyanür eklenmektedir. Bunun sonuçları ise halk sağlığı açısından yavaş yavaş ölümlere yol açabilecek bir sorun olarak görülmesi gerekirken izin veriliyor olması nasıl açıklanabilir. En belirgin etkileri; aşırı yorgunluk, bitkin ve tükenmişlik hissi, zaman zaman kalp atışında yükselme ve kalpte sıkışma hissi, yemek sonrası yaşanan mide ağrıları, diz ve eklemlerde ağrı ve uyuşukluklar yemek yedikten sonra midede ağrılar gibi birçok etkiye neden oluyor.

Timeline photos 30/01/2016

Burger King'de vejetaryen bir opsiyon olduğunu biliyor muydunuz? Adı Bean Burger. Hazırlanırken içine peynir koydurmazsanız vegan, peynirle almakta sakınca görmezseniz vejetaryen burger oluyor.

Elbette Burger King'i desteklemek ister misiniz, fast food yemeyi seviyor musunuz gibi soruların cevabını herkes kendisi vermek durumunda. Yine de böyle bir seçeneğin olması sevindirici. Fiyatı 12 lira.

İBB, 20 bin hayvan kapasiteli itlaf ve deney merkezi kurdu 29/01/2016

Kısırkaya hayvan toplama kampından haberiniz var mı?

"Bütün bu mekânsal arkaplan dönüşümlerine ek olarak, ilk olarak 2004 yılında TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, geçtiğimiz sene TBMM Çevre Komisyonunda görüşülerek bazı değişikliklerle birlikte hemen hemen tamamlanan 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanunu da sürecin yalnızca hayvanların şehir merkezinden uzaklaştırılmasından, kapatılmasından ve hatta itlafından ibaret olmadığını gözler önüne sermiş oldu: Kanunun 9. ve 17. maddeleriyle ve 19.06.2014’te yapılan mevzuat değişiklikleriyle Türkiye’de “hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmaların, Avrupa Birliği direktif ve prensiplerine uygun olarak etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılar tarafından yapılması” tasarı haline getirilmiş oldu.

Böylece, Hayvanları Koruma Kanunu'nun temelinde yatan sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımına binaen, sahipsiz olarak adlandırılan sokak hayvanlarının yerel yönetim eliyle itlaf edilmesi; geri kalanların şehir alanının dışına ve sınırlarına, zaten imara açılmış olan ve hayvan yaşamına uygun olmayan, insan yerleşiminden ve erişiminden uzak, ormanlara, kıyılara, meralara, otoyol kenarlarına ya da Afet Yasası'yla birlikte mahalli yapısı ve yerleşimin tahrip edilen ve şantiye alanına dönüştürülmüş olan semtlere terk edilmesi; geri kalan sahipsiz hayvanı nüfusunun denek olarak kullanılarak tüketilmesi de ilk kez sistematik, yasal ve formel hale getirilmiş oldu."

İBB, 20 bin hayvan kapasiteli itlaf ve deney merkezi kurdu Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanan hayvan deneylerinin yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sarıyer'de hayvan yakma odalarının yer aldığı bir merkez yaptı

Timeline photos 25/01/2016

Kolay, lezzetli, besleyici ve tatlı niyetine: Çavdar pudingi

1/3 bardak kadar çavdarı 1 bardağa yakın sıcak suyla tencereye koydum, üzerine yarım muzu dilimledim, yaklaşık dört yemek kaşığı hindistancevizi sütü ve bir tatlı kaşığı harnup (keçiboynuzu tozu) ekledim. Suyunun çoğunu çekene dek ara ara karıştırdım, yaklaşık 15 dakika orta ateşte fokurdamış oldu.

Ben tabağımdakine biraz çilek reçeli ekledim, istediğiniz meyve ve marmelatları, kuruyemiş ve çekirdekleri ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Vandana Shiva: “İnsanlık toprakla ve birbiriyle tekrar barış yapmalı!” 18/01/2016

"Insanın kendisi dışındaki doğayı düşman olarak görmemesi gerektiğini, yeryüzünün özgürlüğü ile insanın özgürlüğünün doğru orantılı olduğunu belirten Shiva “Yeryüzü ile barışmak kim olduğumuzu hatırlamak anlamına gelecektir ve biz yeryüzünün ta kendisiyiz. Onun bir parçasıyız. Gerçek dünyamızda bir takım kıtlıklara biz kendimiz sebebiyet veriyoruz. Bunun arkasına da küresel ısınma ve kuraklık gibi çeşitli kavramlar koyarak arkasına saklanmaya çalışıyoruz” dedi."

Vandana Shiva: “İnsanlık toprakla ve birbiriyle tekrar barış yapmalı!” Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji ve Tarih bölümleri tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen, "Hrant D**k Anısına İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı" bu yıl 15 Ocak 2016 Cuma günü Albert...

Güzel şeyler de var: Güney Kore’de kozmetik için hayvan deneyleri... 16/01/2016

Güzel şeyler de var: Güney Kore’de kozmetik için hayvan deneyleri... Güney Kore’deki şirketler, 2018 yılından sonra hayvanlar üzerinde kozmetik ürünler için deney yapamayacak. Hayvanlar üzerinde deneyler yapılmasını engellemeyi amaçlayan bir kuruluş olan “Cruelty-Free International”, son iki yıldır Güney Kore...

Mezbahaya götürülürken kamyondan atlayan hamile domuz Rita’nın hikâyesi 22/12/2015

Mezbahaya götürülürken kamyondan atlayan hamile domuz Rita’nın hikâyesi Kesilerek öldürülmek üzere mezbahaya götürülürken kamyondan atlayarak kurtulan hamile domuz Rita ve çocuklarının hikayesi bu aralar internette en çok paylaşılanlar arasında. Rita milyarlarca hayvan gibi insanların zevkine, midesine sunulmak üzere insanlar tarafından üretilmiş bir domuzdu. Onun payla…

Vegan mahkum Osman Evcan açlık grevini kazandı | Kaos GL Haber Portalı 20/12/2015

"Kendisini vegan-anarşist olarak tanımlayan Osman Evcan, talepte bulunan tüm tutuklu ve hükümlülere sadece vegan yemek verilmesi, cezaevi dış kantininde mevsimlik ve taze sebze çıkarılması ve de günlük 5 TL iaşe miktarıyla karşılanamayan diğer ihtiyaçları için dışarıdan koliyle vegan yiyecek takviyesine izin verilmesi ana talepleriyle 10 Kasım'da açlık grevine başlamıştı.

Evcan, dün (Cuma) kendisini ziyaret eden Türk Tabipler Birliği heyetine ana talepleri karşılandığı için eylemini sonlandırdığını bildirdi ve normal beslenmesine dönebilmesi için hastaneye götürüldü. Süreci yakından takip eden Evcan'ın ablası Asiye Evcan "Osman'ın sesi gayet iyi. Grevin son gününde de hastaneye yürüyerek gitmiş. Kazanılmış haklarını geri aldı, çok mutluyuz." dedi. Evcan'a eylem sürecinde TTB'nin yanı sıra ABC Istanbul, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği, CHP milletvekilleri gibi kamuoyunun pek çok farklı kesiminden insan ve hayvan hakları savunucusu destek vermişti. Osman Evcan'a destek için geçen aydan beri Tiflis, Moskova, Nantes, Selanik, Girit, Santiago ve İsviçre'de de eylemler yapılmıştı.

Evcan'ı grevi boyunca destekleyen gruplardan konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve ABC Istanbul, kazanımdan mutlu olduklarını ancak cezaevlerindeki ihlallerin süreceğinden kaygılı olduklarını belirtti. Yeryüzüne Özgürlük'ten Umut Aykara çıplak arama ve ayakkabı çıkarttırma gibi rencide edici uygulamalarla ilgili taleplerin karşılık bulmadığının altını çizerek "Başta hasta, transeksüel ve siyasi tutsaklara yönelik tahakkümler Türkiye cezaevlerinde sürmektedir." dedi. ABC Istanbul ise "Tam 15 yıl önce bugün Hayata Dönüş adıyla 28'i mahkum 30 kişi katledilmişti, Osman'ın mücadelesi ve kazanımı tüm tutsaklar nezdinde ne ilk ne de son olacaktır." yorumunda bulundu.

Evcan, 2011 yılında 43 gün süren açlık grevi eylemi sonucunda tutuku ve hükümlü tüm vegan-vejetaryenler için yemek hakkı kazanmıştı. 28 Mart 2012'de Resmi Gazete’de "Hükümlü ve Tutuklular İle Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlanmış ve "vegan-vejetaryen hükümlü ve tutukluların özel beslenme talepleri iaşe miktarıyla sınırlı kalmak üzere karşılanır" maddesi eklenmişti."

Vegan mahkum Osman Evcan açlık grevini kazandı | Kaos GL Haber Portalı Osman Evcan taleplerinin büyük bir kısmının karşılanacağı taahhüt edilince 10 Kasım’da başlattığı açlık grevini 39. gününde (dün) bitirdi.

Photos from Vegan Derneği Türkiye - TVD's post 18/12/2015

Türkiye'nin ilk vegan peyniri üretilmiş, haber vermesi bizden, deneyip yorum yapması sizden.

Tarım İlaçları Hakkında Her Şey 14/11/2015

"Önce ağaçlardan başlayayım: Narenciye yani portakal, mandalina, limon… Bunlarda başta Akdeniz Sineği’ne karşı olmak üzere son derece yoğun ilaçlama gerçekleşiyor. “Şu ilde yoğun, şu ilçede yoğun” demeyeyim. Zaten yaygın kullanım olan bölgeler artık herkesçe biliniyor. Sayın Yavuz Dizdar’ın “Portakal Zehirlenmesi” yazısını okumayan varsa okusun isterim.
Portakal aldınız, pırıl pırıl. Böyle hep aynı boyda, yusyuvarlak, kusursuz, tamamen turuncu falan… İşte o portakalı almayın. İstediğiniz şey doğal ürün ise beklentiniz de doğal olsun. Açıklı-koyulu, yeşilli, ton farklı, toplandığı günden son güne kadar kabuk ve meyve arasında yer yer boşluklar oluşmuş, hafif çürüğümsü, hafif koyulu-açıklı olan portakalı bulun. Bu işin doğalı budur.
Bulamadınız, buldunuz ama içinizde bir şüphe falan… En azından şunu yapın derim. Narenciyenin kabuğunu yemeyin. Sobaya, kalorifere falan koymayın. Oda parfümü yapmak için kullanmayın. Kabuğundan yapılma reçel yemeyin. Tekrar ediyorum, portakal, turunç, limon vesaire kabuğundan yapılmış reçeli yemeyin.
Elmada da beklentiniz aynı olsun. Elma dediğiniz tornadan çıkmış gibi olmayacak. Çekirdeğe yakın bir kurt deliği, üstünde çeşitli yerlerde inceden yara-bere, bir tarafa doğru eğik, simetrisi bozuk elma görmek sevindirsin sizi. Üreticiden %100 emin değilseniz kabuğunu mutlaka kalın soyun. Sirkeli su falan hikâye; çözmez. Özel meyve yıkama suları falan zaten zehrin ta kendisi…
Domates, salatalık, bamya ve kabak. Bu dört üründe durum çok tehlikeli ve haydi şu yukarıda saydıklarım bir nebze ama bunları emin olmadığınız yerden yemeyin. Zirai ilaçların bir yarılanma ve -nispeten- zararının azalması süresi vardır. Bu süreler de en az 7 gündür. Ancak saydığım bu dörtlü, her sabah tarlaya girip mahsulün toplanmasını gerektirir. Bir gün bile ara verirseniz yenilemeyecek kadar irileşir ve kartlaşırlar.
Günaşırı ilaçlanan tarlaların 7 gün boyunca kendi haline bırakılıp bekletilmesi söz konusu değildir anlayacağınız. Pazartesi ilacı atar, Salı ürünü toplarlar. Fasulye, barbunya, börülce ve patlıcan toplamalar arasında 5-6 gün ara bıraktırabilse de korkunç dörtlü bu fırsatı çiftçiye vermez. Çiftçi de zaten satılacak ürününü başka, kendi yiyeceği ürünü başka yerde yetiştirdiği için bunun sıkıntısını pek çekmez. Aman diyeyim."

Tarım İlaçları Hakkında Her Şey Tarım bu ülkede böyle. Dikimde köylü kendisi zehirlenir, hasat sonrasında da alıcı sofrada zehirlenir. Önlenemeyen bir afet gibi bu düzen sürer gider. Kimse de ses etmez. Bir çok yerde, ruhunu satmamış pek çok biliminsanı anlatır ama onu da dinleyen çıkmaz.