Farmacist specialist

Farmacist specialist

Pe această pagină voi posta informații utile și interesante din domeniul farmaceutic.

Photos from Farmacist specialist's post 30/06/2024

Farma - fapt: Lumina puternică și zgomotele au efecte stimulatoare asupra SNC, accentuând efectele medicamentelor excitante SNC și diminuând pe cele ale deprimantelor SNC.

Pharma - fact: Bright light and noise have stimulatory effects on the CNS, CNS stimulants emphasizing the effects of drugs and decreasing those of CNS depressants.

Photo credit: 1. pinterest.com; 2. biology-pages.info

Photos from Farmacist specialist's post 28/06/2024

Farma – fapt: Teofilina favorizează formarea de calculi (urați).

Farm - fact: Theophylline favors the formation of calculus (urates).

Photo credit: 1. Pinterest.com; 2. medlibes.com

Photos from Farmacist specialist's post 26/06/2024

Uleiurile și lipsa protecției UV

În goana după un stil de viață aflat în armonie cu natura, putem face greșeli majore, ajutați fiind și de "binevoitori" care sper că își expun ideile false doar din neștiință și nu din rea intenție. Voi scrie în continuare despre un astfel de fenomen și anume cel al folosirii uleiurilor naturale pentru protecția UV. Măcar o dată ați auzit de cineva care folosește uleiul de măsline nu doar la gătit, ci și la plajă, dar oare cât de corect este acest obicei?
Radiațiile solare ultraviolete se împart în trei categorii: UV-C (200-280 nm), UV-B (280-320 nm) și UV-A (320-400 nm). Radiațiile UV-C sunt cele mai vătămătoare din punct de vedere biologic, dar partea bună este că sunt filtrate de stratul de ozon. În prezent se consideră că radiațiile UV-B și cu o influență mai scăzută și cele UV-A sunt implicate în inducerea cancerului de piele. Produsele cu FPS sunt produse chimice ce absorb sau blochează radiația UV și prezintă efecte imunosupresoare ale luminii solare.
Factorul de protecție solară (FPS) este definit ca fiind energia UV necesară pentru a produce doza eritem minimă (DEM) în cazul pielii protejate, împărțită la energia UV necesară pentru a produce o DEM pentru pielea neprotejată.
Deci: FPS = (Doza eritem minimă pentru pielea protejată)/(Doza eritem minimă pentru pielea neprotejată) .
Pe scurt, FPS reprezintă capacitatea ecranului solar pe care dorim să îl folosim de a bloca radiațiile UVB și UVA. Cu cât este mai mare FPS, cu atât produsul este mai eficient în protejarea contra arsurilor solare.
În august 2016, studiul realizat de Gause S. Și Chauhan A. de la Department of Chemical Engineering (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26610885) , University of Florida a dovedit încă o dată incapacitatea blocării eficiente a razelor UV de către majoritatea uleiurilor naturale.
Rezultatele studiului realizat de Chanchal Deep Kaur și Swarnlata Saraf de la University Institute of Pharmacy, Pt. Ravishankar Shukla University (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/) prin intermediul spectrofotometriei, sunt dezamăgitoare și ele:
Ulei de măsline – FPS 7.549
Ulei de cocos – FPS 7.119
Ulei de ricin – FPS 5.687
Ulei de levănțică – 5.624
Ulei de migdale – FPS 4.569
În aproximativ 20 minute, o piele neprotejată se înroșește. Teoretic, dacă s-ar folosi o loțiune cu FPS 15, ar dura de 15 ori mai mult până s-ar ajunge la asta, deci aproximativ 5 ore. Un FPS 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, FPS 30 – 97% și FPS 50 – 98%. Pot părea diferențe mici, dar când vorbim de o piele foarte sensibilă sau există un istoric de cancer de piele, orice procent contează.
Prin urmare, un minim de protecție este realizat cu un FPS 15, imposibil de atins prin protejarea cu ulei de măsline sau de cocos care prezintă un FPS de doar 7.
În momentul de față nu există nicio cremă/loțiune ce să poată bloca toate razele UV și nicio cremă, indiferent de FPS-ul ei, nu poate fi eficientă pentru mai mult de două ore.
În concluzie:
- Nu vă expuneți perioade lungi la soare și preferabil să o faceți în intervalul 7:00-10:00 și după ora 17
- Folosiți creme cu FPS peste 15
- Reaplicați produsul cu FPS o dată la două ore sau de fiecare dată când ieșiți din apă
- Nu folosiți produse expirate sau care sunt deschise de peste un an de zile deoarece nu mai prezintă aceași capaciate de protecție UV.

Photo credit: 1,2. pinterest.com

Photos from Farmacist specialist's post 23/06/2024

Farma - fapt: Atunci când o persoană aleargă, picioarele ei suportă o greutate de trei sau patru ori mai mare decât atunci cand este în repaus.

Pharma - fact: When a person runs, their feet bear three to four times their body weight.

Photo credit: 1. pinterest.com; 2. wildnourishment.com

Photos from Farmacist specialist's post 22/06/2024

Farma - fapt: Serotonina este produsă în creier și intestine. 80-90% din serotonină se găsește în tractul gastro-intestinal.
Serotonina utilizată de creier este produsă de acesta.

Pharma - fact: Serotonin is produced in the brain and the intestines. 80-90% of serotonin can be found in the gastrointestinal tract.
Serotonin that is used inside the brain must be produced within it.

Photo credit:1. memegenerator.net; 2. nuphorin.com

19/06/2024

Descoperiți adevărul despre homeopatie! În acest videoclip prezint dovezi științifice care își doresc să lămurească dacă homeopatia se bazează pe fundament științific sau este vorba de marketing plus un pic de placebo. 👩‍🔬

Cum ne-am obișnuit, din cauza algoritmului Facebook, voi lăsa link-ul clipului în primul comentariu ☺

18/06/2024

Vitaminele antioxidante, inclusiv vitamina E, au intrat în atenția publicului în anii 1980, când oamenii de știință au început să înțeleagă impactul radicalilor liberi asupra sănătății și rolul pe care aceștia îl pot juca în declanșarea cancerului, pierderii vederii și o serie de alte afectiuni cronice. 👩‍🔬

Vă invit să (mă) citiți mai multe 📰 accesând link-ul din primul comentariu

07/06/2024

Astăzi vreau să vă împărtășesc experiența mea cu eritroza, cm am ajuns la medicul dermatolog și ce cremă mi-a fost prescrisă pentru tratarea acestei afecțiuni.

Voi discuta, de asemenea, despre ingredientele din cremă și rolul fiecăruia în tratarea eritrozei.👩‍🔬

În plus, abordez și curentul actual cel mai la modă din make-up: glass skin✨️

Link-ul clipului îl găsiți în primul comentariu 😊

04/06/2024

4 lucruri dovedite științific despre alergii într-un video de 30 secunde. 👩‍🔬

M-am gândit la clipul acesta pentru că alergiile se pot dezvolta oricand, inclusiv la vârsta adultă. Alergiile sezoniere sunt cele mai frecvente, dar pot apărea și alergii la alimente și animale de companie. 🔬

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2050, jumătate din populația planetei va cădea victima a cel puțin o tulburare alergică. În prezent, alergiile afectează 10 până la 30% dintre adulți și până la 40% dintre copii. 🤧

Link-ul clipului îl găsiți în primul comentariu 🤓

Photos from Farmacist specialist's post 04/06/2024

Farma - fapt: Un medicament generic este identic cu un medicament original ca structură chimică, dozaj, siguranță, potență, cale de administrare, calitate, caracteristici de performanță și scopul administrării.

Produsele bio-similare au același dozaj, cale de administrare și potență ca medicamentul de referință original.

Pharma - fact: A generic drug is chemically identical to a brand-name drug in dosage form, safety, strength, route of administration, quality, performance characteristics, and intended use.

Biological products are larger, more complex molecules that have the same dosage form, route of administration, and strength as the reference product.

Photo credit: 1. pinterest.com; 2. bidnessetc.com

01/06/2024

Astăzi voi discuta despre creatină, analizând dacă faima atribuită ei în contextul creșterii masei musculare 💪 este doar marketing sau chiar este un supliment cu adevărat eficient.👩‍🔬

Mai multe informații veți găsi accesând link-ul din primul comentariu✅️

Photos from Farmacist specialist's post 31/05/2024

Farma-fapt: Cea mai recentă clasă de antibiotice a fost identificată în 2023, prin utilizarea modelelor avansate de deep learning.

Cercetătorii de la MIT și alte instituții au folosit inteligența artificială pentru a analiza aproximativ 12 milioane de compuși, identificând candidați promițători care prezintă activitate puternică împotriva bacteriilor rezistente la medicamente, cm ar fi Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA).

Această nouă clasă de antibiotice funcționează prin perturbarea capacității bacteriilor de a menține un gradient electrochimic prin membranele lor celulare, esențial pentru producerea de energie și alte funcții vitale​.

O altă descoperire semnificativă din 2023 a venit de la Universitatea Utrecht, unde oamenii de știință au identificat un nou antibiotic din „materia întunecată” microbiană. Acest antibiotic se leagă de o țintă imuabilă în bacterii, făcându-l o armă puternică împotriva superbacteriilor. Această descoperire evidențiază potențialul bacteriilor necultivate de a produce noi antibiotice, care ar putea fi cruciale în lupta împotriva rezistenței la antibiotice​.

Pharma-fact: The most recent antibiotic discovered is a new class identified in 2023 through advanced deep learning models.

Researchers from MIT and other institutions used AI to screen around 12 million compounds, identifying promising candidates that show potent activity against drug-resistant bacteria such as methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). This new class of antibiotics works by disrupting the bacteria's ability to maintain an electrochemical gradient across their cell membranes, crucial for their energy production and other vital functions​.

Another significant discovery in 2023 came from Utrecht University, where scientists identified a new antibiotic from microbial "dark matter." This antibiotic binds to an immutable target in bacteria, making it a powerful weapon against superbugs. This discovery showcases the potential of uncultured bacteria in producing novel antibiotics that could be crucial in the fight against antibiotic resistance​.

Photo credit: pixabay.com

Photos from Farmacist specialist's post 30/05/2024

Farma – fapt: Acidul acetilsalicilic are efect uricozuric prin inhibarea reabsorbției tubulare active a acidului uric.

Pharma – fact: The uricosuric effect of acetylsalicylic acid acts by inhibiting the active tubular reabsorption of uric acid.

Photo credit: 1. instagram.com; 2. drugdetails.com

28/05/2024

De peste un secol cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta peptidele ca tratamente pentru unele afecțiuni medicale, prima peptidă produsă vreodată într-un laborator de oameni de știință fiind chiar insulina.

Ce sunt peptidele și care este rolul acestora, vă invit să (mă) citiți accesând link-ul din primul comentariu 📰

25/05/2024

Protecția SPF este vitală pentru o piele sănătoasă și frumoasă✨️

Bazându-mă pe mecanismul de acțiune al fiecarui tip de factor de protecție solară (FPS/SPF), consider că ordinea corectă de aplicare a produselor cosmetice este conform informațiilor din acest clip de 1 minut.👩‍🔬

Bineînțeles că pot exista variații în funcție de fiecare producător în parte, existând diverse recomandări, dar la modul general, ordinea expusă are o logică bună ✅️

Link-ul clipului îl găsiți în primul comentariu 😊

23/05/2024

Atunci când vremea se încălzește, inevitabil apar și alergiile cauzate de polen. Strănut, ochi înlăcrimați, nas înfundat, senzație de mâncărime, tuse și chiar senzație de “cap încețoșat”🤕

Ce sunt alergiile și cm putem să luptăm împotriva lor, vă invit să (mă) citiți în link-ul din primul comentariu📰

Disclaimer: Aceste articole sunt publicate într-un ziar, la rubrica de Sănătate și conțin informații generale pentru publicul larg.👩‍🔬

21/05/2024

Farma-fapt: Comitetul de siguranță al EMA, PRAC, a recomandat suspendarea autorizațiilor de punere pe piață ale medicamentelor care conțin 17-hidroxiprogesteron caproat (17- OHPC), la nivelul Uniunii Europene (UE).

O evaluare efectuată de PRAC a concluzionat că există un risc posibil, însă neconfirmat, de apariție a cancerului la persoanele care au fost expuse intrauterin la 17-OHPC.

În plus, evaluarea a luat în considerare noi studii care au arătat că 17-OHPC nu este eficient în vederea prevenirii nașterii premature; există, de asemenea, date limitate privind eficacitatea acestuia în alte indicații autorizate.

Pharma-fact: EMA’s safety committee, PRAC, has recommended the suspension of the marketing authorisations for medicines containing 17-hydroxyprogesterone caproate (17-OHPC) in the European Union (EU).

A review by the PRAC concluded that there is a possible but unconfirmed risk of cancer in people exposed to 17-OHPC in the womb.

In addition, the review considered new studies which showed that 17-OHPC is not effective in preventing premature birth; there are also limited data on its effectiveness in other authorised uses.

20/05/2024

Farma - fapt: După un tratament cu ciprofloxacină, flora microbiană intestinală este redusă timp de 12 luni, iar după clindamicină - timp de 4 luni.

Pharma - fact: After treatment with ciprofloxacin intestinal microbial flora is reduced for 12 months, and after clindamycin - for 4 months.

Photo credit: 1. pinterest.com; 2. prebiotin.com

19/05/2024

Farma - fapt: FDA a emis în 2016 un comunicat prin care recomandă să nu se administreze fluorochinolone în tratamentul infecțiilor necomplicate (sinuzită, bronsită și infecții de tract urinar), atunci cand există o altă clasă medicamentoasă eficientă.

Rămâne să ne întrebam România cm stă la prescrierea de fluorochinolone, în lipsă de statistici exacte.

Pharma - fact: FDA issued a statement in 2016 recommending that fluoroquinolones not be given in the treatment of uncomplicated infections (sinusitis, bronchitis and urinary tract infections), when there is another effective drug class.

It remains for us to be asking how Romania is doing regarding the prescription of fluoroquinolones, in the absence of accurate statistics.

Photo credit: 1. pinterest.com; 2. medicalprogresstoday.com

18/05/2024

Peste tot se discută de cele mai bune produse cosmetice și de skincare care există pe piață. Pentru ten cu probleme, pentru ten deshidratat, pentru piele matură. 🧐

Dar toate acestea sunt în general dedicate femeilor, așa că m-am înarmat cu lupa de farmacist și am verificat fiecare ingredient din 3 creme pentru bărbați ca să mă asigur că sunt sigure și de calitate. 👩‍🔬

Am expus și mecanismul de acțiune prin care aceste ingrediente își fac treaba în produsul cosmetic, pentru cei care vor să înțeleagă cm se întâmplă lucrurile :-) 🧪

Link-ul clipului îl găsiți în primul comentariu ☺

Photos from Farmacist specialist's post 17/05/2024

Farma – fapt: Prostaglandinele PGE1 și PGE2 cresc sensibilitatea terminațiilor nervoase senzitive (nociceptorilor) și eliberarea de substanță P, ducând la hiperalgie.

Pharma – fact: The prostaglandins PGE1 and PGE2 increases the sensitivity of sensory nerve endings (nociceptors) and substance P release, resulting in hyperalgesia.

Photo credit: 1,2. google.com

15/05/2024

🤔 De ce apar junghiurile musculare?
🤔 Cum putem preveni junghiurile?
🤔 Există pastile care să aline instant junghiurile?
🤔 Când mergem la medic?

Pentru răspunsul la toate aceste întrebări, vă invit să (mă) citiți accesând link-ul din primul comentariu 👩‍🔬

11/05/2024

Saturday fun-day 😁👩‍🔬

08/05/2024

Ca urmare a unei relații fizice, chimice sau fiziologice între un medicament și un aliment, supliment nutritiv sau o simplă plantă medicinală pot apărea diverse influențe dorite sau nedorite.👩‍🔬

Deși interacțiunile medicament-alimente cel mai relevant clinic nu se limitează strict la cele cu sucul de grapefruit și cu extractul de sunătoare, acestea sunt două din cele mai cunoscute și pot fi responsabile pentru modificări în concentrațiile plasmatice ale medicamentului, ceea ce poate duce la scăderea eficacității sau chiar la toxicitate periculoasă. 🤔

Azi, mai multe despre sunătoare în link-ul din primul comentariu, vă invit să (mă) citiți 📰

05/05/2024

Hristos a Înviat!

03/05/2024

Fiind de ambele părți ale "baricadei", adică și farmacist și pacient, am gândit un scurt clip în care să discut despre ce ar fi bine să facem când mergem la farmacie astfel încât să beneficiem de o experiență plăcută! 👩‍🔬🧑‍🔬

Este vorba de lucruri generale, dar cred că tot timpul este bine să avem la îndemână un mic îndrumar, pentru aceia ca mine care vor să verifice totul de 100 de ori înainte de a face orice și care vor doar să fie siguri că nu neglijează vreun aspect 😁

Link-ul în primul comentariu 😊

27/04/2024

Într-o lume mereu în mișcare, odihna de calitate este de neprețuit. 🛏

Dar ce te faci dacă nu reușești să ai parte de un somn odihnitor în fiecare noapte?🤔

Ei bine, răspunsul posibil să stea în topul celor mai căutate suplimente alimentare pentru somn!🤔

Explic pe rând ingredientele a posibil 3 cele mai vândute suplimente alimentare pentru dormit, link-ul în primul comentariu 👩‍🔬

24/04/2024

Despre compensarea medicamentelor prescrise off-label 👩‍🔬

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, pe calea ordonanței președințiale, obligarea autorităţilor publice pârâte la decontarea în regim de compensare de 100% a medicamentului prescris de către medicul specialist pentru o altă indicaţie terapeutică decât cele prevăzute în Lista aprobată prin H.G. nr. 720/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Instanța supremă a menținut măsura dispusă de judecătorul fondului, pârâții Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România fiind obligați să îi recunoască intimatei-reclamante, cu titlu provizoriu, dreptul de a-i fi decontate costurile unui medicament cu utilizare off-label. (Decizia nr. 548/2022 din 2 februarie 2022, pronunțată de Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Știați?🤔

Photos from Farmacist specialist's post 23/04/2024

Farma - fapt: Hepatotoxicitatea este foarte rară în cazul tratamentului cu statine şi de aceea realizarea testelor hepatice pentru monitorizarea creşterii aminotransferazelor nu mai este necesar a fi recomandată.

Pharma - fapt: Hepatotoxicity is very rare and the practice of obtaining frequent liver function tests in order to monitor for rise in aminoransferase levels is no longer recommended.

Photo credit: 1. quickmeme.com; 2. telegraph.co.uk

13/04/2024

Ciupercile shiitake sunt extrem de populare în întreaga lume deoarece reprezintă o sursă importantă de nutrienți, de la vitamina B5 la mineralul cupru, conținând chiar și o serie de aminoacizi ca și cei conținuți de carne. 🍄

Ele sunt apreciate atât pentru gustul lor savuros, cât și pentru beneficiile pentru sănătate pe care le oferă. 👩‍🔬

Mai multe vă invit să (mă) citiți accesând link-ul din primul comentariu📰

Videos (show all)

Pentru că a sosit sezonul băuturilor cu gheață, poate ați observat un reziduu alb care rămâne după topirea gheții.Prin u...
Pentru că a sosit sezonul băuturilor cu gheață, poate ați observat un reziduu alb care rămâne după topirea gheții.Prin u...
Ceaiul la plic, toxic?
Dr. Ana Aslan, medicul celebrităților

Website