Akdeniz Anemisi (Talasemi) Hakkında Bilgiler Akdeniz anemisi (talasemi) genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, ailesel geçişli bir kan hastalığıdır.
Bu hastalıkta kan hücreleri vücudun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamazlar. Normalde oksijen dokulara kırmızı kan hücrelerinin % 90'ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınmaktadır. Hastalık kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobinin yapısındaki bozukluk nedeniyle ortaya çıkar. Hemoglobinin yapısında oluşan bu bozukluğa bağlı olarak yeterince oksijen taşınamaz, doku ve organlardaki
oksijenin azalması sonucunda kişide solgunluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir. Akdeniz anemisi doğacak çocuğa anne babasından beta talasemi geni ile kalıtımsal olarak geçer. Akdeniz anemisinin iki şekli vardır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı (talasemi minör) ve Akdeniz anemisi hastalığı (talasemi majör). Taşıyıcı kişiler bu hastalığı taşımalarına rağmen hiçbir belirti vermeden sağlıklı bir yaşam sürerler. Hastalık sorumlu genin hem anneden hem de babadan, yani homozigot olarak geçmesiyle oluşur. Çok ağır bir biçimde ortaya çıkan bu olgular Cooley kansızlığı, talasemi majör ya da büyük Akdeniz kansızlığı olarak bilinir.