NeuroȘtiințe

NeuroȘtiințe

Website-ul "NeuroȘtiințe", dorește să aducă publicului larg, informații din sfera neuroștiițelor ( neurologie, neurochirurgie, neuroanatomie, etc)

Prima pereche de nervi cranieni (Nervii Olfactivi) 17/07/2020

A apărut articolul despre prima pereche de nervi cranieni (nervii olfactivi). Lectură placută!

https://neurostiinte.com/2020/07/17/prima-pereche-de-nervi-cranieni-nervii-olfactivi/

Prima pereche de nervi cranieni (Nervii Olfactivi) Înainte de începe subiectul propriu-zis de azi, trebuie să clarificăm anumite noțiuni pentru a înțelege mai ușor termenii pe care îi vom utiliza ulterior.  În primul rând, din punct de vedere …

Lumbar Disc Injuries and Treatment 14/07/2020

Ce înseamnă hernie de disc.

https://youtu.be/zeLN1zC15CM

Lumbar Disc Injuries and Treatment The anatomy and function of lumbar discs is shown. The progression, and locations of lumbar disc injuries such as central disc bulges, lateral disc bulges, a...

14/07/2020

O să începem să vorbim despre nervii cranieni.
Vineri, 17 Iulie, apare articol despre primul nerv cranian!

Nervul spinal 13/07/2020

Care e diferența dintre neuron și nerv?

Multă lume sigur a auzit de cei doi termeni, clasificându-i drept sinonime. Așa că acest articol are ca scop definirea celor două noțiuni.

Neuronii reprezintă unitatea morfofuncțională a sistemului nervos, ei fiind responsabili atât de producerea, cât și propagarea impulsului nervos. Din punct de vedere structural , ei sunt compuși din corp celular, numit și somă si prelungiri: dendrite și axoni. Dendritele au rolul de a primi informația de la alți neuroni, iar axonii transmit impulsul nervos mai departe, la alți neuroni.

Din punct de vedere topografic, mai multe corpuri celulare ale neuronilor vor forma un ganglion nervos.

Pe de altă parte, axonii (ce reprezintă terminațiile nervoase lungi ale neuronilor), vor fi dispuși în mănunchi și vor forma un nerv.

Aceste definiții sunt scrise succint pentru a avea o idee de bază, atât ganglionii nervoși, cât și nervii, fiind formați și din alte componente.

Pentru a aprofunda subiectul despre nervi, vă invit să reciți articolul nostru despre nervii spinali: https://neurostiinte.com/2017/03/07/nervul-spinal/

Nervul spinal Pentru astăzi m-am decis să scriu depre un subiect mai puțin atins și anume ce este un nerv spinal. În acest articol voi încerca să explic, pe larg, din ce este format nervul spinal, iar detaliile …

12/07/2020

Vă mulțumim pentru încredere acordată și pentru suportul oferit! În pofida acestei pauze lungi pe care a avut-o această pagină, dumneavoastră ați rămas alături de noi. Așa că, de mâine,13 Iulie, pagina își va relua activitatea cu materiale noi.

Vă mulțumim încă o dată și vă asteptăm cu informații noi din sfera neuroștiintelor!
Împreună creștem această pagină!

Caractere generale ale vertebrelor 15/09/2017

Articolul despre vertebre a apărut!

Lectură placută!

https://neurostiinteromania.wordpress.com/2017/09/15/vertebra-tip/

Caractere generale ale vertebrelor Având în vedere că deja am vorbit despre nervii spinali, am considerat că este necesar să întregim tabloul, motiv pentru care în săptămânile ce urmează o să discutăm despre coloana vertebrală, cara…

Diagnostic Clinic Partea 4 06/08/2017

Ultima parte a Diagnosticului clinic apare astăzi!

Lectură plăcută tuturor!

https://neurostiinteromania.wordpress.com/2017/08/06/diagnostic-clinic-partea-4/

Diagnostic Clinic Partea 4 Semne de iritație meningeală Semnele de iritație menigeală pot avea diferite circumstanțe patologice, toate rezumându-se la pătrunderea unor componente în lichidul cefalo-rahidian , care în mod nor…

Diagnostic Clinic Partea 3 24/07/2017

Diagnostic Clinic Partea 3

Discutăm despre hipertensiunea intracraniană!

https://neurostiinteromania.wordpress.com/2017/07/24/diagnostic-clinic-partea-3/

Diagnostic Clinic Partea 3 Semne de hipertensiune intracranială (HIC) În mod normal presiunea intracranială trebuie să fie sub 200 mm H2O. Presiunea este dată de către cele trei componente care se găsesc în mod normal în int…

Diagnostic Clinic Partea 2 19/07/2017

A apărut partea a doua a articolului despre diagnostic clinic!

https://neurostiinteromania.wordpress.com/2017/07/19/diagnostic-clinic-partea-2/

Diagnostic Clinic Partea 2 Starea de conştienţă / Coma Glasgow Scale Cel mai important semn neurologic este starea de conştienţă , deoarece acesta este în relaţie directă cu gravitatea leziunii cerbrale. Pentru a putea cunti…

Diagnostic Clinic Partea I 15/07/2017

Astăzi a apărut un nou articol despre diagnosticul clinic! Lectură plăcută tuturor!

https://neurostiinteromania.wordpress.com/2017/07/15/diagnostic-clinic-partea-1/

Diagnostic Clinic Partea I În săptămânile ce urmează doresc să deschid categoria “Neurochirurgie”, motiv pentru care aş dori să pregătesc terenul şi să discutăm un subiect de deschidere spre acest domeniu şi anume: diagnosti…