Ionia Dental Clinic

Ionia Dental Clinic

Προληπτική-Αισθητική-Χειρουργική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα

先天性無歯症に対する歯の再生治療薬(通称名「歯生え薬」)の医師主導治験を開始 - 大阪 医学研究所北野病院 29/05/2024

Μακάρι να φέρει αποτελέσματα.

Το πρώτο παγκοσμίως φάρμακο για την ανάπτυξη των δοντιών θα δοθεί σε άνθρώπους τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη δοκιμή στον κόσμο ενός φαρμάκου που μπορεί να αναγεννήσει τα δόντια θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες, μετά την είδηση ​​της επιτυχίας του σε ζώα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για το φάρμακο να είναι εμπορικά διαθέσιμο ήδη από το 2030.
Η δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο του 2025, θα γίνει σε 30 άνδρες ηλικίας 30-64 ετών που τους λείπει τουλάχιστον ένας γομφίος. Η ενδοφλέβια θεραπεία θα δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά της στην ανθρώπινη οδοντοφυΐα, αφού δοκιμάσθηκε με επιτυχία στην ανάπτυξη νέων δοντιών σε κουνάβια και ποντικούς χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
"Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών", δήλωσε ο ερευνητής Katsu Takahashi, επικεφαλής οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο Kitano Hospital.
"Ενώ δεν έχει υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία που να παρέχει μόνιμη θεραπεία, πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων για την ανάπτυξη των δοντιών είναι υψηλές".
Μετά το πρώτο στάδιο 11 μηνών, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν το φάρμακο σε ασθενείς ηλικίας 2-7 ετών στους οποίους λείπουν τουλάχιστον τέσσερα δόντια λόγω συγγενούς αιτιολογίας, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% των ανθρώπων. Η ερευνητική ομάδα συγκεντρώνει εθελοντές για αυτήν τη δοκιμή Φάσης ΙΙα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη δοκιμή σε άτομα με μερική νωδότητα(έλλειψη δοντιών) ή σε άτομα που λείπουν ένα έως πέντε μόνιμα δόντια λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Η συχνότητα αυτού του προβλήματος διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των Αμερικανών έχουν έλλειψη δοντιών, με πολύ υψηλότερη συχνότητα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Μηχανισμός δράσης

Το φάρμακο απενεργοποιεί την πρωτεΐνη γονιδίου-1 (USAG-1), η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Ο αποκλεισμός της αλληλεπίδρασης του USAG-1 με άλλες πρωτεΐνες ενθαρρύνει τη σηματοδότηση της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών (BMP), η οποία ενεργοποιεί τη δημιουργία νέου οστού.
Η χορήγησή του είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων δοντιών στο στόμα ποντικών και κουναβιών, είδη που μοιράζονται σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες USAG-1 με τους ανθρώπους.
" Η πρωτεΐνη USAG-1 έχει υψηλή ομολογία αμινοξέων 97% μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των κουναβιών και των ποντικών" σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο οδοντίατρος και μοριακός βιολόγος Takahashi εργάζεται για την αναγέννηση των δοντιών από το 2005 και ελπίζει ότι αυτή η θεραπεία δεν θα είναι μόνο για συγγενείς οδοντικές παθήσεις αλλά για όποιον έχει χάσει δόντια, σε οποιαδήποτε ηλικία.
Εάν είναι επιτυχής, αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε ασθενείς με μόνιμα ελλείποντα δόντια εντός έξι ετών.

Πηγή:

先天性無歯症に対する歯の再生治療薬(通称名「歯生え薬」)の医師主導治験を開始 - 大阪 医学研究所北野病院 公益財団法人田附興風会 医学研究所北野病院(大阪市北区、病院長 秦 大資:以下、北野病院)および関連グループが進めている先天性無歯症に対する歯の再生治療薬(通称名「歯生え薬」)の研究計画について、2024年3月2...

14/05/2024
Photos from Ionia Dental Clinic's post 11/01/2024

Αποκατάσταση ελλείποντος κεντρικού τομέα κάτω γνάθου αριστερά,με κεραμικές ίνες και δόντι σύνθετης ρητίνης.
Η αποκατάσταση αυτή,έχει μεταβατικό χαρακτήρα,και εξυπηρετεί επείγουσα ανάγκη του ασθενή λόγω απώλειας του δοντιού.

Photos from Ionia Dental Clinic's post 11/01/2024

Προσθετική αποκατάσταση 1ου γομφίου κάτω γνάθου αριστερά.

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ- ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 11/01/2024

Επειδή με μηνύματά σας ρωτάτε για τα οδοντικά εμφυτεύματα, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη "γεύση" παρακολουθώντας το παρακάτω video.
Θα ακολουθήσουν και άλλα περισσότερο διαφωτιστικά.

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ- ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Pregnancy & Oral Care 11/01/2024

Εγκυμοσύνη & Στοματική Φροντίδα
Υπάρχει ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με τη στοματική υγιεινή όσων προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες, όσων έχουν συλλάβει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης, υπάρχει μειωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των οδοντιάτρων σχετικά με τη φροντίδα των υποψηφίων και εγκύων γυναικών.
Το βίντεο που ακολουθεί, δίνει τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες-συμβουλές στις μελλοντικές μητέρες, ευελπιστώντας ότι προσφέρουμε ουσιαστικό έργο στην ιδιαίτερη και ευαίσθητη αυτή ομάδα ασθενών.

Pregnancy & Oral Care Δικτυακό κανάλι του οδοντιατρικού κέντρου Ionia Dental Clinic που αποσκοπεί στην ενημέρωση των ασθενών σε θέματα στοματική υγιεινής. Τα περιεχόμενα βίντεο αφ...

Implant Placement & Immediate Loading 11/01/2024

Τοποθέτηση εμφυτεύματος και άμεση φόρτιση αυτού.

Implant Placement & Immediate Loading We show a DIO implant placement and immediate loading by using an acrylic provisional crown.

11/01/2024

Έχετε άσχημη γεύση? Διαβάστε πως να την αντιμετωπίσετε.

Έχετε ξυπνήσει ποτέ το πρωί με μια πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα σας; Τι προκάλεσε την άσχημη γεύση; Αυτή η συχνή κατάσταση μπορεί να υποδεικνύει έναν υψηλό αριθμό μικροβίων στο σώμα σας ή κακή διατροφή. Διαβάστε παρακάτω για να γνωρίστε όλες τις πιθανές αιτίες και τις θεραπείες για την πικρή γεύση στο στόμα.
Τι προκαλεί πικρή γεύση στο στόμα?
Πολλοί παράγοντες αφήνουν μια μεταλλική ή πικρή γεύση στο στόμα. Στην ενότητα αυτή, περιγράφονται οι κύριες αιτίες αυτής.
1. Κακή στοματική υγιεινή
Η παράβλεψη της υγιεινής του στόματός σας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων και προβλήματα των δοντιών, όπως τερηδόνα και νέκρωση του πολφού (νεύρα και αγγεία) των δοντιών, ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και περιοδοντίτιδα (καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια) , καταστάσεις που μπορεί να αφήσουν μια μεταλλική γεύση. Όμως, η μόλυνση και η πικρή γεύση αντιμετωπίζονται με τον τακτικό 6μηνιαίο οδοντιατρικό έλεγχο και λήψη κάποιων φαρμάκων.
2. Ορισμένα Φάρμακα
Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών και ψυχιατρικών προβλημάτων προκαλούν πικρή γεύση. Σε αυτά περιλαμβάνονται το λίθιο, αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη, και η αλλοπουρινόλη. Τα φάρμακα αυτά ελευθερώνονται με το σάλιο στη στοματική κοιλότητα μετά την απορρόφησή τους. Επίσης τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρό στόμα (μείωση του σάλιου) και να επηρεάζουν τη γεύση σας.
3. Η βιταμίνη και τα συμπληρώματα διατροφής
Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα και οι προγεννητικές βιταμίνες με υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός ή το χρώμιο θα προκαλέσουν πικρή γεύση στο στόμα σας. Τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η πικρή γεύση εξαφανίζεται μετά την απορρόφηση αυτών από το σώμα σας. Η πικρή γεύση μπορεί να επιμένει, αν τα παίρνετε σε υπερβολική δόση.
4. Εισπνεόμενες ουσίες
Το κάπνισμα επηρεάζει τους γευστικούς υποδοχείς του στόματός σας γεύση σας, που οδηγεί σε πικρή γεύση. Επίσης μπορεί να αισθανθείτε πικρή γεύση εάν εισπνέετε κάποιες περιβαλλοντικές χημικές ουσίες όπως σκόνη ελαστικών, βενζίνη ή βενζένιο.
5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου κινούνται προς τα επάνω στον οισοφάγο, αφήνοντας μια πικρή γεύση και μια αποκρουστική αναπνοή. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση με περιορισμό της πρόσληψης λιπαρών και πικάντικων τροφών, Μερικά χρήσιμα φάρμακα για αυτή την κατάσταση είναι τα αντιόξινα, οι προκινητικοί παράγοντες, και κατασταλτικά.
6. Εγκυμοσύνη
Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις του εμετού ή ναυτία σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης, τα οποία αφήνουν άσχημη γεύση. Αυτή η κατάσταση είναι κοινή μεταξύ των εγκύων γυναικών και υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Τρώγοντας καραμέλες με άρωμα λεμόνι ή μέντα καθαρίζει την άσχημη γεύση.
7. Άλλες αιτίες πικρής γεύσης
• Πικρή γεύση μπορεί να προκύψει από την αφυδάτωση, τη γλωσσίτιδα, τη ξηροστομία, τις αλλεργίες, τις λοιμώξεις σιελογόνων αδένων, την έλλειψη ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, και τους πολύποδες στη μύτη.
• Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η στοματική αναπνοή, η φλεγμονή των ανώτερων αεραγωγών, και τα αυτό-άνοσα νοσήματα όπως το σύνδρομο του Sjogren και η παράλυση Bell.
• Ορισμένες βλάβες και τραύματα που προκαλούν πικρή γεύση περιλαμβάνουν το κεφάλι, τα νεύρα, το στόμα και τη μύτη, και το δάγκωμα της γλώσσα σας.
• Οδοντιατρικές συσκευές όπως τα ορθοδοντικά σιδεράκια, κάθε χειρουργική επέμβαση στο αυτί, τη μύτη, τα δόντια ή το λαιμό σας και η ακτινοθεραπεία στο λαιμό ή το κεφάλι μπορεί να προκαλέσει πικρή γεύση.
Πώς να αντιμετωπίσω την πικρή γεύση?
Η μεταλλική ή πικρή γεύση μπορεί να είναι ενοχλητική,ειδικά όταν δεν γνωρίζετε την αιτία ή την κατάλληλη θεραπεία.
Οποιαδήποτε από τις θεραπείες που περιγράφονται στη συνέχεια θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της άσχημης γεύσης.
1. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα κατά το βούρτσισμα των δοντιών
Προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα (μισό κουταλάκι του γλυκού) στην οδοντόβουρτσά σας πριν την εφαρμογή της οδοντόκρεμας. Βουρτσίστε τα δόντια και τη γλώσσα πολύ καλά για περίπου τρία λεπτά. Να θυμάστε ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για έλεγχο της συσσώρευσης μικροβίων(οδοντικής πλάκας).
2. Δοκιμάστε ένα Ξέστρο Γλώσσας
Μετακινήστε το ξέστρο γλώσσας από το πίσω άνω μέρος της γλώσσας σας προς το μπροστινό μέρος της εφαρμόζοντας ελαφρά, ήπια πίεση. Επαναλάβετε τη διαδικασία, ξεπλένοντας το ξέστρο μετά από κάθε κίνηση.
3. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα
Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας στοματικό διάλυμα (χωρίς αλκοόλη) στο στόμα σας και κάντε ένα μπούκωμα για περίπου ένα λεπτό. Μπορείτε να συνεχίσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα με γεύση μέντας για να καθαρίσετε τα δόντια σας μετά τη χρήση του στοματικού διαλύματος.
4. Δοκιμάστε αντιόξινα φάρμακα
Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσπεψία μπορεί να αφήσει άσχημη γεύση στο στόμα σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε αντιόξινα για την εξουδετέρωση της άσχημης γεύσης. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρετε τα αντιόξινα σύμφωνα με τις οδηγίες.
5. Φάτε Εσπεριδοειδή
Μπορείτε να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου με την κατανάλωση εσπεριδοειδών, τα οποία καθαρίζουν την πικρή γεύση. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε χυμούς, όπως πορτοκάλι και λεμόνι για να αφαιρέσετε την άσχημη γεύση.
6. Τηρήστε καλή στοματική υγιεινή
Η κακή στοματική υγιεινή είναι η κύρια αιτία πικρής γεύσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τα ούλα και τη γλώσσα σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα και βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές κάθε μέρα. Συνιστούμε τη χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Η χρήση οδοντικού νήματος κάθε βράδυ είναι πιο αποτελεσματική στη διατήρηση της καλής υγείας του στόματός σας.
7. Άλλες θεραπείες
Μερικές από τις φυσικές θεραπείες που μειώνουν την μεταλλική γεύση στο στόμα περιλαμβάνουν:
• Πιείτε αρκετό νερό για να μειώσετε τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι σας και να απομακρύνετε τις τοξίνες από το στόμα σας.
• Μασήστε καραμέλες(χωρίς ζάχαρη και κατά προτίμηση με ξυλιτόλη) με γεύση εσπεριδοειδών ή δυόσμου μετά από πικάντικα γεύματα.
• Μασήστε τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο ή κανέλλα. Αν είστε αλλεργικοί σ΄αυτά, μη τα χρησιμοποιείται.
• Τρώτε μικρά αλλά συχνά γεύματα και περιορίστε την κατανάλωση τηγανητών και πικάντικων φαγητών που διεγείρουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
• Πάρτε μικρότερες μερίδες φαγητού, μασήστε καλά τις τροφές, και τρώτε αργά για μείωση της δυσπεψίας.
Αν μετά όλα τα παραπάνω το πρόβλημα της δυσάρεστης γεύσης παραμένει,συμβουλευτείτε έναν ειδικό οδοντίατρο.

11/01/2024

4 Ιουνίου 2017...

11/01/2024

Στεφάνη πορσελάνης επί εμφυτεύματος.

11/01/2024

Κάπνισμα και οδοντικά εμφυτεύματα.

Πολλοί ασθενείς,κατά καιρούς,ενδιαφέρονται για τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αλλά είναι καπνιστές. Η πιο συνηθισμένη ερωτησή τους είναι αν το κάπνισμα είναι αποτρεπτικό για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων επιβαρύνοντας την μακροχρόνια επιτυχία αυτών.
Το κάπνισμα είναι πάντα επικίνδυνο για την υγεία και κάνει περισσότερο περίπλοκη την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων,αν και υπό ορισμένες προυποθέσεις όχι αδύνατη. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την μακροχρόνια παραμονή των εμφυτευμάτων στο στόμα.
Ας δούμε το θέμα περισσότερο αναλυτικά.
Όπως γνωρίζουμε,το στόμα και οι πνεύμονες είναι οι περιοχές που δέχονται πρώτες την επίδραση του καπνίσματος. Το κάπνισμα έχει δυο κύριες επιδράσεις στην υγεία του στόματος:
Πρώτον, η εισπνοή του καπνού στην πραγματικότητα καίει τους μαλακούς ιστούς του στόματος προκαλώντας κεράτωση αυτών-πάχυνση των επιφανειακών κυττάρων.Επίσης,επηρεάζει τη λειτουργία των σιαλογόνων αδένων,προκαλώντας ξηροστομία.
Δεύτερον,η νικοτίνη και τα υποπροιόντα της επηρεάζουν τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία(και τα επιφανειακά των ιστών του στόματος),συσπώντας αυτά με αποτέλεσμα λιγότερη τροφοδοσία των ιστών με αίμα(ισχαιμία). Αυτό επηρεάζει τους μηχανισμούς επούλωσης και άμυνας του οργανισμού. Η ξηροστομία(που προκαλείται από τη δράση του καπνίσματος στους σιαλογόνους αδένες) προάγει επίσης τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων,με αποτέλεσμα την αύξηση της επίπτωσης και της σοβαρότητας της περιοδοντικής νόσου(φλεγμονώδης πάθηση των ιστών του περιοδοντίου-στηρικτικοί ιστοί των δοντιών).
Επιπλέον, οι μακροχρόνιες επιδράσεις του χρόνιου καπνίσματος είναι πολύ γνωστές: Ηυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής, μεταβολικής και πνευμονικής νόσου και καρκίνος.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό γιατί τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν είναι καλή επιλογή για τους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι απόλυτα απαγορευτικά για τους καπνιστές.
Εδώ παρατίθενται τα διαθέσιμα στοιχεία από την επιστημονική έρευνα και κλινική εμπειρία.
Η επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ιδιότητες της επιφάνειας του τιτανίου(υλικό κατασκευής των εμφυτευμάτων) και την ικανότητα του οστού των γνάθων να συνδέεται με αυτή, βιολογική διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.
Το κάπνισμα αμέσως μετά το χειρουργείο τοποθέτησης των εμφυτευμάτων καθυστερεί την επούλωση, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης και πρόωρης απώλειας των εμφυτευμάτων. Ενώ δεν είναι απόλυτη αντένδειξη,ο κίνδυνος αποτυχίας των εμφυτευμάτων και/ή επιπλοκών είναι υψηλότερος σε καπνιστές κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης επούλωσης(οι πρώτες δυο-τρεις εβδομάδες) μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντικό ιστορικό καπνίσματος.
Τι συμβαίνει μετά την επούλωση της περιοχής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων;
Τα εμφυτεύματα σε στόμα καπνιστών βρίσκονται σε περισσότερο επικίνδυνο περιβάλλον.
Μια επιστημονική μελέτη που συνέκρινε τα εμφυτεύματα σε στόμα καπνιστών και μη καπνιστών έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον ετήσιο βαθμό απώλειας οστού γύρω από τα εμφυτεύματα σε ποσοστό 0.16 χιλιοστά/έτος. Αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά μη ξεχνάμε πως συμβαίνει συνεχώς.
Ένα ιστορικό καπνίσματος μπορεί επίσης να σχετίζεται με την αποτυχία της οστεοενσωμάτωσης(σύνδεση εμφυτεύματος-οστού) μόλις αυτή επιτευχθεί. Η έκθεση στο κάπνισμα προάγει την απώλεια οστού γύρω από τα εμφυτεύματα, ιδιαίτερα όπου υπάρχει περι-εμφυτευματίτιδα(φλεγμονή και μόλυνση των ούλων και του οστού στα οποία τα εμφυτεύματα συνδέονται, που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια των εμφυτευμάτων.
Βάζοντας τον κίνδυνο σε προοπτική.
Ακόμη και σε μια μελέτη που ανέφερε μακρά επιβίωση των εμφυτευμάτων(σε ποσοστό 92% για περίοδο είκοσι ετών) με ποσοστό απώλειας 8%, διπλάσιος αριθμός απώλειας των εμφυτευμάτων συνέβη σε καπνιστές παρά σε μη καπνιστές.
Η πρόωρη απώλεια των εμφυτευμάτων σχετίζονταν σημαντικά με το κάπνισμα κατά το χρόνο της χειρουργικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.
Μετέπειτα απώλεια,που συνέβη μετά τη σύνδεση των εμφυτευμάτων με τις προσθετικές αποκαταστάσεις σχετίζεται με θετικό ιστορικό καπνίσματος.
Επίσης υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται και της πρόωρης απώλειας των εμφυτευμάτων.
Ως κατακλείδα, μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μικρή διαφορά στο ποσοστό απώλειας των εμφυτευμάτων σε καπνιστές και μη καπνιστές όταν εξετάζουμε το θέμα σε μεγάλους αριθμούς για πολλά χρόνια. Το σημαντικό είναι η διαφορά μεταξύ στατιστικής σημασίας στις μελέτες και της κλινικής σημασίας: Με άλλα λόγια, πρόκειται να συμβεί η απώλεια ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων στο στόμα σας; Εάν συμβεί,το γεγονός ότι η απώλεια των εμφυτευμάτων είναι σχετικά σπάνια θα είναι μικρή παρηγοριά. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα απωλεσθέντα εμφυτεύματα είναι δυσκολότερο να θεραπευτούν και να διασωθούν παρά τα απολεσθέντα φυσικά δόντια, έτσι η τακτική και προσεκτική συντήρηση είναι σημαντική για την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.
Εδώ είναι ορισμένες προτάσεις ελαχιστοποίησης των επιπλοκών και των αποτυχιών εάν αποφασίσεις να βάλεις οδοντικά εμφυτεύματα στις περιοχές των χαμένων δοντιών σου, σε σχέση με το κάπνισμα:
- Δοκίμασε να διακόψεις το κάπνισμα πλήρως- εξέτασε την περίπτωση παρακολούθησης ενός αντικαπνιστικού προγράμματος.
- Μην κοροιδεύεις τον εαυτό σου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι η λύση. Τελευταίες μελέτες δείχνουν πως έχει τις ιδιες βλαπτικές επιδράσεις στα οδοντικά εμφυτεύματα.
- Διέκοψε το κάπνισμα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και για διάστημα δυο εβδομάδων μετά την τοποθέτηση.
- Ακολούθησε πρακτικές καλής στοματικής υγιεινής.
- Δες τον οδοντίατρό σου για τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Ο οδοντίατρός σου είναι υπεύθυνος να σε ενημερώσει αν βρίσκεσαι σε υψηλό κίνδυνο απώλειας των εμφυτευμάτων.
Κατανοώντας όλους τους κινδύνους, τα οφέλη και τους εναλλακτικούς τρόπους, θα είσαι ικανός να λάβεις τη σωστή απόφαση- τέτοια που θα βελτιώσει όχι μόνο την υγεία του στοματός σου αλλά γενικότερα του οργανισμού σου.

11/01/2024

Διαβήτης και προβλήματα στοματικής υγείας.

Η πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Όταν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, τα ούλα σας αρχίζουν να απομακρύνονται από τα δόντια σας. Θύλακοι σχηματίζονται μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Στη συνέχεια αυτοί γεμίζουν με μικρόβια και πύον και βαθαίνουν. Όταν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση των ούλων για να σώσετε τα δόντια σας. Αν δεν γίνει τίποτα, η λοίμωξη συνεχίζει να καταστρέφει το οστούν γύρω από τα δόντια σας. Τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να κινούνται ή να χαλαρώνουν και μπορεί να πέσουν ή να χρειασθούν εξαγωγή.
Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του διαβήτη;
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν για μια απροσδόκητη επιπλοκή που σχετίζεται με αυτή την πάθηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη επικράτηση της νόσου των ούλων μεταξύ των ασθενών με διαβήτη, προσθέτοντας τη σοβαρή ασθένεια των ούλων στον κατάλογο άλλων επιπλοκών που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφρική νόσο.
Υπάρχει αμφίδρομη σχέση;
Η τρέχουσα έρευνα προτείνει ότι η σχέση μεταξύ της σοβαρής νόσου των ούλων και του διαβήτη είναι αμφίδρομη. Όχι μόνο τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα σε σοβαρές ασθένειες των ούλων, αλλά η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και να συμβάλει στην πρόοδο του διαβήτη. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η ουλίτιδα (πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων) και η περιοδοντίτιδα (σοβαρή ασθένεια των ούλων). Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας των ούλων επειδή είναι γενικά πιο ευαίσθητα σε μικροβιακές λοιμώξεις και έχουν μειωμένη ικανότητα να καταπολεμούν τα μικρόβια που εισβάλλουν στα ούλα.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι η καλή υγεία του στόματος είναι αναπόσπαστη από τη γενική υγεία. Έτσι, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε χρήση οδοντικού νήματος σωστά και να βλέπετε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς εξαμηνιαίους ελέγχους.
Εάν έχω διαβήτη, είμαι σε κίνδυνο για οδοντικά προβλήματα;
Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι ανεπαρκώς ελεγχόμενα, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε σοβαρή ασθένεια των ούλων και να χάσετε περισσότερα δόντια συγκριτικά με τους μη διαβητικούς. Όπως όλες οι μολύνσεις, η σοβαρή ασθένεια των ούλων μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να κάνει τον έλεγχο διαβήτη πιο δύσκολο.
Άλλα στοματικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη περιλαμβάνουν: μυκητίαση, μια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες που αναπτύσσονται στο στόμα και ξηροστομία που μπορεί να προκαλέσει πόνο, έλκη, λοιμώξεις και καταστροφή των δοντιών(τερηδόνα).
Πώς μπορώ να βοηθήσω να αποτρέψω τα οδοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη;
Πρώτα απ' όλα, ελέγξτε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας. Στη συνέχεια, φροντίστε καλά τα δόντια και τα ούλα σας, μαζί με τους τακτικούς ελέγχους κάθε έξι μήνες. Για τον έλεγχο της μυκητίασης, διατηρήστε τον καλό διαβητικό έλεγχο, αποφύγετε το κάπνισμα και, αν φοράτε οδοντοστοιχίες, αφαιρέστε και καθαρίστε αυτές καθημερινά. Ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ανακούφιση της ξηροστομίας που προκαλείται από τον διαβήτη.
Τι μπορώ να περιμένω στον οδοντιατρικό επανέλεγχό μου;
Πρέπει να πω στον οδοντίατρό μου για τον διαβήτη μου;
Τα άτομα με διαβήτη έχουν ειδικές ανάγκες και ο οδοντίατρος σας είναι εξοπλισμένος για να καλύψει αυτές τις ανάγκες - με τη βοήθειά σας. Κρατήστε τον οδοντίατρο σας ενήμερο για οποιεσδήποτε αλλαγές στην κατάστασή σας και για οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παίρνετε. Αναβάλλετε οποιεσδήποτε μη επείγουσες οδοντιατρικές επεμβάσεις εάν το σάκχαρο του αίματός σας δεν βρίσκεται σε καλό έλεγχο.

11/01/2024

Αισθητική αποκατάσταση αραιοδοντίας(κλείσιμο μεσοδοντίου διαστήματος κεντρικών τομέων άνω γνάθου) με σύνθετη ρητίνη.

11/01/2024

Λεύκανση άνω και κάτω δοντιών και αισθητική αποκατάσταση του άνω κεντρικού αριστερού τομέα με όψη σύνθετης ρητίνης.

Photos from Ionia Dental Clinic's post 11/01/2024

ΒΡΥΓΜΟΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ(awake bruxism)
Εισαγωγή
Οι ασθενείς μπορεί να μη γνωρίζουν πως πάσχουν από βρυγμό εγρήγορσης,αλλά αυτή η διαταραχή έχει τη δυνατότητα να βλάψει το στοματογναθικό σύστημα. Όταν λέμε στοματογναθικό σύστημα εννοούμε τα δόντια,τους περιοδοντικούς ιστούς(ιστοί γύρω από τα δόντια),τους μύες και την κροταφογναθική διάρθρωση(ΚΓΔ).
Ο βρυγμός εγρήγορσης χαρακτηρίζεται από σφίξιμο ή τρίψιμο των δοντιών κατά τη φάση της εγρήγορσης σε αντίθεση με τον βρυγμό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου(sleep bruxism).
O βρυγμός ανήκει στις παραλειτουργικές λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος, δηλαδή αποτελεί μια δυσλειτουργία αυτού.
Η συχνότητα του προβλήματος ποικίλλει πολύ στις τρέχουσες μελέτες,από 5% έως 90% του πληθυσμού. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η δύναμη δήξης των ατόμων με παραλειτουργική δραστηριότητα όπως ο βρυγμός μπορεί να είναι 6 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με τα άτομα χωρίς παραλειτουργικές έξεις.
Μεταξύ των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει ο βρυγμός είναι η αποτυχία των προσθετικών αποκαταστάσεων,που είναι αρκετά κοστοβόρος.
Έχει προταθεί ένα πρωτόκολλο ως εργαλείο προσδιορισμού των ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο βρυγμού εγρήγορσης, οι θεραπευτικές δυνατότητες έχουν αναθεωρηθεί και ένας διάλογος άνοιξε για την εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τον βρυγμό.
Διάγνωση του βρυγμού εγρήγορσης
Η διάγνωση του βρυγμού εγρήγορσης αρχίζει με ένα ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια λήψης του ιατρικού ιστορικού ή της φόρμας εξέτασης του ασθενούς.
Οι ερωτήσεις πρέπει να παρακινούν τον ασθενή να συνειδητοποιήσει την πιθανότητα ότι σφίγγει ή τρίβει τα δόντια του κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Μόλις ο ασθενής συνειδητοποιήσει το προβλημά του, είναι σε θέση να δώσει πιο ακριβείς πληροφορίες. Από αυτό το σημείο ο οδοντίατρος μπορεί ν' αρχίσει ένα διάλογο με τον ασθενή για να πληροφορηθεί σχετικά με την κατάσταση του βρυγμού κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.
Επιπλέον, ο οδοντίατρος θα ερευνήσει για βλάβη των οδοντικών ιστών κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Αυτή η βλάβη μπορεί να αφορά σε φασέτες αποτριβής των δοντιών,κατάγματα δοντιών και αποκαταστάσεων, ρωγμές δοντιών,αλλοιώσεις αποτριβής,και απώλεια των δοντιών.
Μπορεί επίσης να παρατηρείται βλάβη των μαλακών ιστών περιλαμβάνοντας την παρουσία χαρακτηριστικών εντυπωμάτων στις πλάγιες περιοχές της γλώσσας.
Περιοδοντικώς,ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει διεύρυνση του περιοδοντικού συνδέσμου(ιστός που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους), κινητικότητα των δοντιών και υφίζηση των ούλων. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει διαγνωστικών εκμαγείων του στόματος του ασθενή για τον πιο ακριβή εντοπισμό των αλλοιώσεων.
Επιπλέον, ο βρυγμός εγρήγορσης μπορεί να διαφοροδιαγνωσθεί από τον βρυγμό ύπνου με μέτρηση της ηλεκτρομυογραφικής δραστηριότητας των μασητήρων μυών. Ευκολόχρηστες ηλεκτρομυογραφικές συσκευές μπορούν να προταθούν για χρήση κατά τη διάρκεια του ύπνου προς επιβεβαίωση της μυικής δραστηριότητας.
Σε όλη τη διαδικασία, λεπτομερέστερες ερωτήσεις που γίνονται στον ασθενή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του υπάρχοντος τύπου παραλειτουργικής δραστηριότητας και της συχνότητας εμφάνισης αυτού.
Σχετικές καταστάσεις
Οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης και ο βρυγμός παρουσιάζουν ισχυρή σχέση,χωρίς σαφή εικόνα τι εκδηλώνεται πρώτα. Ο βρυγμός εγρήγορσης διεγείρει συμπτώματα της κροταφογναθικής διάρθρωσης,όπως πονοκέφαλο, μυικό και αρθρικό πόνο και κλείδωμα της άρθρωσης. Ορισμένες διαταραχές της ΚΓΔ μπορεί να εκμαιεύουν συμπτώματα όπως εμβοές,ίλιγγος και μεταβολές της ακοής, που μπορεί να επιδεινωθούν παρουσία βρυγμού εγρήγορσης.
Όταν ο ασθενής αναφέρει διαταραχές της ΚΓΔ, όπως πρωινό μασητικό μυικό πόνο ή πιάσιμο ή αρθρικούς ήχους, αυτά πρέπει να εκληφθούν ως σημεία πιθανού βρυγμού και ο ασθενής εκτιμάται περαιτέρω.
Τα παιδιά,ιδιαίτερα όταν τα νεογιλά και μόνιμα δόντια τους ανατέλουν,μπορεί να εκδηλώσουν βρυγμό εγρήγορσης. Έχει προταθεί ότι οι περισσότεροι αυτοπροσδιοριζόμενοι ενήλικες βρουξιστές(άτομα που εκδήλωσαν βρυγμό) επίσης ήταν βρουξιστές ως παιδιά.
Στις ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με βρυγμό εγρήγορσης περιλαμβάνονται η δυστονία και άλλα σχετιζόμενα με τους μύες προβλήματα, οι αναπτυξιακές ανικανότητες όπως ο αυτισμός και νευρολογικές παθήσεις,περιλαμβάνοντας εκείνες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς και τραυματικούς παράγοντες.
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βρυγμό,ιδιαίτερα οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την ντοπαμίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές.
Οι νευροδιαβιβαστές είναι γνωστό πως σχετίζονται με την παρουσία τόσο του βρυγμού εγρήγορσης όσου και του βρυγμού ύπνου, γεγονός που υποδηλώνει μία συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση που πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί στον βρυγμό.
Ο βρυγμός εγρήγορσης περισσότερο έντονα συσχετίζεται με συναισθηματικό stress παρά ο βρυγμός ύπνου, με ηυξημένη επίπτωση στα άτομα που βιώνουν stress που σχετίζεται προς τον τύπο Α της προσωπικότητάς τους και επαγγέλματα υψηλού stress.
Θεραπεία
Η ελαχιστοποίηση της συχνότητας εμφάνισης του βρυγμού εγρήγορσης και η μείωση του κινδύνου βλάβης των δοντιών και των αποκαταστάσεων είναι οι στόχοι της θεραπείας του βρυγμού εγρήγορσης.
Στα μέσα θεραπείας περιλαμβάνεται τη χρήση ναρθήκων σύγκλεισης, ψυχολογική-κοινωνική υποστήριξη και μικρής διάρκειας φαρμακοθεραπεία. Η συμμόρφωση είναι το κύριο μειονέκτημα με τη χρήση του ημερήσιου νάρθηκου σύγκλεισης. Οι ασθενείς παραπονούνται για την επίδραση του νάρθηκα στην ομιλία και στην ηυξημένη παραγωγή σάλιου.

11/01/2024

Kατάγματα των δοντιών
Ένα ή περισσότερα δόντια μπορούν να υποστούν κάταγμα μετά από άσκηση υπερβολικής πίεσης ή κρούσης.
Η περιοχή του δοντιού που υφίσταται κάταγμα εξαρτάται από το είδος της τρώσης ή πίεσης.
Συνήθως τα κατάγματα οφείλονται σε δάγκωμα αντικειμένων, κακές έξεις (όπως άνοιγμα πωμάτων φιαλών), σφίξιμο-τρίψιμο των δοντιών (βρυγμός) και συνηθέστερα λόγω τρώσης κατά τη διάρκεια αθλοπαιδειών, κυρίως αθλημάτων που περιλαμβάνουν χτυπήματα με τα πόδια ή χέρια, επί παραδείγματι basket, king boxing κ.α.
Τα κατάγματα μπορεί να αφορούν μικρό ή μεγάλο μέρος της μύλης (τμήμα δοντιού που φαίνεται στο στόμα) του δοντιού ή να αφορούν τη ρίζα ενός ή περισσοτέρων δοντιών.
Αυτά μπορεί να είναι διαγώνια, κάθετα ή οριζόντια ή συνδυασμός αυτών.
Τα πιο σοβαρά είναι εκείνα που αφορούν τη ρίζα του δοντιού και μπορεί να συμβαίνουν στον αυχένα , στο μέσον ή στο άκρο της ρίζας (όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα).
Τρόποι αντιμετώπισης καταγμάτων
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των καταγμάτων εξαρτάται από το μέγεθος (έκταση που καταλαμβάνουν), την περιοχή (μύλη, αυχένας ή ρίζα).
Όταν αφορούν μικρό τμήμα της μύλης του δοντιού, η αποκατάσταση γίνεται με προσθήκη ενός αισθητικού υλικού που αποδίδει το σχήμα και το χρώμα του σπασμένου τμήματος του δοντιού.
Όταν τα κατάγματα της μύλης είναι μεγαλύτερα και έχουν προσβάλλει τον πολφό (σύμπλεγμα αγγείων και νεύρων) του δοντιού, τότε πρώτα απαιτείται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού και στη συνέχεια αποκατάσταση του σπασμένου τμήματος.
Τα κατάγματα ρίζας είναι πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.
Αν περιορίζονται στον αυχένα(cervical) της ρίζας, μετά την ενδοδοντική θεραπεία του δοντιού γίνεται η αποκατάσταση αυτών με προσθετικές τεχνικές όπως π.χ. τοποθέτηση ενδοριζικών αξόνων, ανασύσταση της μύλης και τοποθέτηση πρόσθεσης(στεφάνης-θήκης) πορσελάνης.
Αν επεκτείνονται στο μέσον(middle) της ρίζας υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία θεραπείας που περιλαμβάνει την ενδοδοντική θεραπεία και τη ναρθηκοποίηση της μύλης του δοντιού στα παρακείμενα δόντια με την ελπίδα το μυλικό τμήμα του δοντιού (εκείνο που βρίσκεται ψηλότερα από την γραμμή του κατάγματος) να επανασταθεροποιηθεί στο περιβάλλον οστούν.
Αν το κάταγμα αφορά το ακροριζικό(apical) τμήμα της ρίζας ακολουθείται η ίδια με την παραπάνω θεραπευτική αντιμετώπιση.
Πρόγνωση των καταγμάτων
Η καλή πορεία του σπασμένου δοντιού. μετά την θεραπευτική του αντιμετώπιση, εξαρτάται από τον χρόνο που έγινε η αντιμετώπιση από ειδικό. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται ένα κάταγμα τόσο καλλίτερη είναι η πρόγνωση αυτού. Αν καθυστερήσει η αντιμετώπιση τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απορρόφησης της ρίζας του δοντιού με αποτέλεσμα την απώλειά του.
Πρόληψη καταγμάτων
Ο καλλίτερος τρόπος αντιμετώπισης των καταγμάτων είναι η πρόληψη αυτών, που γίνεται με διάφορα μέσα και τρόπους,όπως:
- Μη μασάτε ή δαγκώνετε επάνων σε σκληρά αντικείμενα όπως πάγο, μολύβια,καπάκια μπουκαλιών.
- Μη σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο κατά τον ύπνο ή τη διάρκεια της ημέρας ζητείστε οδοντιατρική βοήθεια. Υπάρχουν ειδικές συσκευές για την αντιμετώπισή τους.
- Φοράτε πάντα έναν ειδικό νάρθηκα ή προστατευτική μάσκα όταν κάνετε αθλήματα επαφής.
Παρακάτω αναφέρουμε ένα περιστατικό για καλλίτερη κατανόηση του θέματος.
Άνδρας ηλικίας 40 ετών προσήλθε στο ιατρείο μας αναφέροντας έντονη κινητικότητα του πρώτου αριστερά προγομφίου της άνω γνάθου.
Μετά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε σοβαρή οριζόντια και κάθετη κινητικότητα του συγκεκριμένου δοντιού καθώς και ήπια κινητικότητα του διπλανού του (δεύτερου προγομφίου).
Κατά τη λήψη του ιστορικού ο ασθενής ανέφερε ότι ασχολείται πολλά χρόνια με king boxing. Στην ερώτησή μας αν φοράει ειδικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια της άθλησης απάντησε θετικά.
Ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν ένοιωθε πόνο ή άλλη ενόχληση στην περιοχή.
Κατά την ενδοστοματική ακτινογραφία διαγνώσθηκε οριζόντιο, με διαγώνια κλίση, κάταγμα στο μέσο και των δυο ριζών συνοδευόμενο με έντονη φατνιολυσία (καταστροφή του οστού γύρω από τις ρίζες και απορρόφηση των ριζών χαμηλότερα από την γραμμή του κατάγματος.
Κατόπιν συναίνεσης του ασθενούς αποφασίσθηκε η χειρουργική εξαγωγή των ριζών, η θεραπευτική αντιμετώπιση της τοπικής φλεγμονής, η αποκατάσταση του χαμένου οστού με αναγεννητικές τεχνικές (μόσχευμα και μεμβράνη οστικής αναγέννησης) και η προσθετική αποκατάσταση με τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος.

Opening Hours

Monday 09:00 - 15:00
Tuesday 09:00 - 15:00
Wednesday 09:00 - 15:00
Thursday 09:00 - 15:00
Friday 09:00 - 15:00