Антоніна Скоромна. Психолог

Антоніна Скоромна. Психолог

Психолог. Допомагаю відновити внутрішню рівновагу. Онлайн

27/01/2024

"Зміна - це маленьке прощання із минулим: із дитинством, ролями в родині, відомим "я". Розвиватися і творити означає відокремитися і жити майбутнім, а не плекати минуле. Неосмислене минуле заважає нам рухатися вперед. Воно змушує нас бути вартовими своєї історії".

Це цитата із книги "Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід", де автор - Ґаліт Атлас - розповідає про те, як досвід минулих поколінь впливає на наше життя зараз. І показує роботу психотерапевта з психологічними травмами роду.

Мені дуже відгукується думка про те, що неосмислене минуле заважає нам рухатися вперед. Завдяки дослідженню свого роду я знайшла багато моментів, які допомогли мені рухатися вперед.

Але я ще помітила одну закономірність. Підхід "Я зроблю родовід для того, щоб...(якась мета)" працює так собі. Бо тут важливе емоційне включення, важливо не тільки знати, а й відчувати.

Коли ти просто говориш "Я знаю, приймаю цю ситуацію", нічого особливо не змінюється. Тільки обманюєш себе і інших. Бо коли ти тільки ЗНАЄШ, але НЕ ВІДЧУВАЄШ - все залишається практично без змін.

Інколи потрібен час, щоб відчути силу свого роду. Відчути вдячність і любов. І для цього потрібен час, кожному свій.

Але тоді, коли ЗНАННЯ і ВІДЧУТТЯ поєднуються, відбуваються неймовірні, важливі зміни. Якщо ви в процесі пошуку - хай у вас все складається 💛

А я нагадаю про наш інтенсив "Сила роду і гроші", де ми будемо досліджувати рід та "грошові сценарії".

11/01/2024

Як родова система впливає на дохід
Тема грошей мені була цікава завжди. Бо, коли працюєш на себе, то твій дохід залежить від тебе, і визначеної дати, коли прийде зарплата немає. Тому із самого початку своєї приватної практики, паралельно із професійним розвитком, я цікавилась темою грошей.
Бо, погодьтеся, приємніше, коли у тебе є гроші, ніж коли їх немає 😉

За останні 8 років я перечитала купу літератури, зробила сотні вправ і практик, пройшла кілька тренінгів по фінансовому мисленню. І от до чого я прийшла.

Відсутність бажаного доходу може бути з різних причин. Ти можеш бути недостатньо досвідченим спеціалістом. У тебе можуть бути установки про те, що гроші це проблеми і бути багатим страшно. Ти можеш боятися піднімати ціну і називати вартість послуг. У тебе можуть бути несвідомі внутрішні обмеження, переконання, неприємний досвід.

В сумі все написане вище стає причиною або низького доходу або «спускання» грошей, коли їх отримуєш. Це все можна відслідкувати за допомогою тестів, технік і консультації психолога.

А от про взаємозв’язок роду і грошей я ніколи не задумувалась. Колись мені це здавалося занадто відірваним від реальності – як я можу знати, що там у моїх предків було сотні років тому? Мені потрібно було щось, що переконало б мене, певні факти, дії, відчуття. Як дослідити ці грошові сценарії?

Після 2 років дослідження свого роду я думаю інакше. Я бачу, як неусвідомлені емоційні травми, важкий досвід попередніх поколінь впливає на людей зараз. І коли ми знаходимо, наприклад, установку «Великі гроші –великі проблеми», то за нею точно стоїть певна сімейна історія, коли це було правдою. Коли хтось захворів, загинув, розлучився через те, що відбувалися події з великою, на той час, сумою грошей.

В нашій сімейній історії часто приховуються корені тих індивідуальних установок, які ми відносно легко можемо виявити тестами або в розмові.

Але разом із коренями проблем, в сімейній історії є і багато ресурсу. При дослідженні ми знаходимо приклади людей, які змінювали грошові сценарії, які виходили за межі і досягали успіху, які могли діяти інакше і підтримували нас. Завдяки таким знахідкам ми починаємо бачити картину цілісною.

І якби мені потрібно було відповісти одним реченням на питання «Як родова система впливає на дохід?», я б відповіла: «Родова система дуже сильно впливає на дохід». Це та тема, яку точно варто досліджувати.

Разом з Людмила Підлипна - арт-терапевт. ми тричі провели інтенсив «Сила роду і гроші». В учасниць було дуже багато інсайтів та «знахідок» про вплив роду на їх фінансову ситуацію. І в лютому ми проведемо ще один інтенсив. Деталі тут https://pidlypna.com/rid

Чи цікаво вам продовження цієї теми?

09/01/2024

Інтенсив “Сила Роду і Гроші. Психологічні аспекти”
Запрошуємо вас відвідати інтенсив “Сила Роду і Гроші” якщо ви:
- відчуваєте, що варто дослідити свій рід та віднайти психологічні, емоційні зв’язки та ресурси вашого роду
- хочете дослідити свої взаємини з грошима, збільшити свій фінансовий розмір
- цікавитесь родоводом, проводили дослідження і зараз хочете дослідити психологічні аспекти
- хочете знайти “грошові” сценарії у вашій родині і зрозуміти як їх можна використовувати

Що ми будемо робити на інтенсиві:
- досліджувати приховані зв’язки, які передаються у вашій родовій системі та впливають на вас
- аналізувати фінансову структуру вашої сім’ї та аналізувати особливості взаємодії з грошима
- досліджувати Ваш фінансовий розмір
- вивчати та пропрацьовувати установки, сімейні сценарії про гроші
- шукати ресурси у вашій родовій системі, які допоможуть змінити стосунки з грошима

Інтенсив буде практичним - ми в живому спілкуванні виконаємо завдання та вправи, щоб ви отримали максимальний результат для себе.

✅ Дата - 1,8, 15 лютого 2024
✅ Час - з 17.00 до 20.00 по Києву
✅ Формат - онлайн зустріч в Zoom
✅ Вартість 3000 грн за 9 годин терапевтичної роботи
✅ Запис та додаткові матеріали будуть доступні учасникам
✅ Група в Телеграм для спілкування та підтримки

Ведучі інтенсиву
Людмила Підлипна - психолог, арт-тренер, ведуча власного арт-терапевтичного проекту, арт-терапевт, гештальт-терапевт, директор Івано-Франківського обласного центру практичної психології та соціальної роботи, кандидат психологічних наук, доцент. Людмила Підлипна - арт-терапевт.
Антоніна Скоромна - психолог, засновниця клубу для психологів, які розвивають приватну практику “Інсайт”, авторка та ведуча курсів, тренінгів та майстер-класів для психологів. Створила власне родове дерево до 9 покоління.

Для участі в інтенсиві подайте заявку та здійсніть оплату на сайті https://pidlypna.com/rid

Приходьте відкривати силу власного роду разом з нами! Чекаємо на вас!

Photos from Міністерство охорони здоров'я України's post 02/09/2022

Вчора почався новий навчальний рік. Хай він буде легким і продуктивним, наскільки це можливо в умовах війни ❤
Навчання онлайн (та й офлайн) – великий виклик і для дітей, і для батьків, і для педагогів. Якщо раніше ми розуміли, що це тимчасово, то зараз ясно, що це надовго і потрібно розрахувати сили на тривалу дистанцію.

Хочу залишити собі на згадку кілька корисних посилань.

Поради Міністерства охорони здоров'я та Світлани Ройз https://www.facebook.com/moz.ukr/posts/pfbid02w4RqNKnjW12ThpatCJyX7eBSh3o4LcFusfwy3nDSUEJS2PPw48a5tPFGTfh3cnZrl

Допоможіть дитині повернутися до навчання: 5 простих кроків
https://osvitoria.media/.../dopomozhit-dytyni.../

Без піжами та зайвого на столі! Як організувати дистанційне навчання дітей
https://vikna.tv/.../navchannya-vdoma-yak-organizuvaty.../

Бажаю всім, хто причетний до системи освіти, терпіння, мудрості і бути в безпеці ❤

Photos from Дитячий психолог's post 13/03/2022
13/03/2022

Пам’ятка для батьків

17-й день війни…
Стадія «шоку» поступово проходить.
Ми всі уже знаємо, що робити у випадку оголошення повітряної тривоги. У кожного з нас зібрана базова валізка/наплічник/сумка, яку ми беремо із собою переміщаючись в укриття.

Хтось перевіз дітей в максимально безпечне місце… Хтось створює таке місце вдома…Турбота про емоційний та моральний стан дітей — одне із основних завдань батьків.

1. Мінімізуйте перегляд новин з дитиною.
В ідеалі, уникайте їх перегляду при дитині. Задля власного спокою можна поставити дедлайн на їх перегляд, уникаючи постійного моніторингу соцмереж.

2. Говоріть з дитиною. Багато. Постійно.
Це прекрасний інструмент, який можна взяти із собою в укриття. Намагайтеся бути максимально чесними та озвучуйте лише правдиві факти або те, в чому дійсно впевнені і у що вірите самі.

3. Діти потребують тактильності.
Іншими словами, намагайтеся обіймати їх якомога частіше.
Для молодших дітей гарно спрацюють пальчикові ігри.
Можна спробувати створити максимальне відчуття безпеки: обійміть дитину; ритмічними, проте не динамічними погойдуваннями рухайтеся вправо-вліво або вперед-назад; можна паралельно з цим погладжувати дитину або намугикувати якусь мелодію.
І не важливо скільки Вашій дитині років: 4 чи 12…

4. Не соромтеся говорити зі своєю дитиною про власні почуття та емоції.
Ви живі! У Вас є емоції! Ви вчите дитину тому, що проявляти їх - це нормально.

5. Прислухайтеся до дітей. Найчастіше, вони транслюють те, що переживають і відчувають мимовільно. Інколи, самі не розуміючи, що з ними відбувається.
Дуже гарно спрацює повторення за дитиною її ж тверджень. Наприклад: «Ти злишся на … Так?», «Ти боїшся, що …» і т.д.

6. Спостерігайте за грою дитини.
Саме в грі дитина проживає те, що свідомо прожити не в змозі. Гра може допомогти зрозуміти те, що дитина не зможе проговорити.

7. Не втомлюйтеся повторювати дитині, що Ви поруч, що Ви її захищаєте, турбуєтеся про неї, що вона не самотня.
Намагайтеся бути в зоні постійного доступу: фізично, по телефону, по відеозв’язку (у випадках, коли доводиться бути окремо).

8. Дозвольте дитині брати із собою важливу річ або іграшку. Це створить додаткове відчуття безпеки. Якщо десь забувши лишатиме - нагадайте про неї. Якщо загубить - дозвольте посумувати, а, за потреби, запропонуйте обрати іншу для турботи.

9. Не ігноруйте можливості створити символічні ритуали перед сном. Це може бути, наприклад, розмова на нейтральні або спільні теми або обійми із старшими дітьми. З молодшими дітьми може бути читання або складання казок, обійми та погладжування.

10. Дозволяйте дітям знімати напругу в конструктивний спосіб.
Це можуть бути найрізноманітніші ігри та техніки:
- можна рвати або зминати папір;
- гра в «паперові» сніжки;
- можна «боксувати» м’яку подушку;
- запропонуйте крик без крику: просимо дитину спробувати закричати, але без голосу (гучності);
- «стаканчик крику» або «мішечок крику»: можна кричати, але лише направивши цей крик в мішечок або стаканчик;
- ігри з водою (воду можна переливати із ємності в ємність) та піском.

Пам‘ятайте: спершу киснева маска собі, потім - тим, хто поруч!

💙💛Все буде Україна!

© Анна Романик

10/03/2022

👨‍👩‍👧‍👧 ЯК БАТЬКАМ ПІДТРИМАТИ ДІТОК В УКРИТТІ?

1️⃣ Розкажіть про план дій:

🔹 Складіть маршрут до укриття, проговоріть дитині інструкцію щодо послідовності її дій. Говоріть короткими та чіткими фразами.
🔹 Намалюйте карту укриття, зобразіть локації в укритті: що і де знаходиться, як воно функціонує, де вхід і вихід, де ваше місце, де будуть знаходитись рідні (намалюйте, зобразіть, напишіть — діти краще сприймають, якщо це буде візуалізовано).

2️⃣ Як ти почуваєшся?

🔹 Спостерігайте за станом дитини та реагуйте на її потреби. Ставте дитині відкриті запитання, слідкуйте за емоційною реакцію дитини та рівнем її активності. Важливо, щоб дитина проговорювала, ставила запитання, проявляла свої емоції.
🔹 Якщо дитина впала в стан ступору, то важливо повернути її до вербальної комунікації та активної діяльності.
Для цього поставте 3 питання і чекайте відповіді. Наприклад:
• Тебе звати Наталя, так?
• Ти зараз стоїш, так?
• Ти одягнений в червону кофтину, так?
🔹 Можна також масажувати кінчики пальців, мочки вух, запропонувати гру, або ж дати завдання, орієнтоване на дію (принеси, подай, зроби). Також дати випити води, чаю, поїсти та обійняти.
🔹 Реагуйте на потреби та задовольняйте їх за можливості. Це поверне дитину до відчуття безпеки.

3️⃣ Розкажи, що ти відчуваєш

🔹 Проговорюйте і проявляйте емоції. Якщо ваша дитина переживає чи відчуває злість через те, що відбувається навколо, фрази "не переживай" чи "тобі не варто злитись" не заспокоять дитину.
Натомість скажіть: "Я бачу / мені здається, що ти налякана / злишся".
Так дитина буде розуміти, що вона не залишилась наодинці зі своїми переживаннями.
У якості підтримки не варто давати обіцянок, які не залежать від вас: "все буде добре", "нічого не станеться", натомість скажіть: "що б не сталось, головне – ми разом".
🔹 Якщо діти грають чи малюють "війну" – не забороняйте їм. Програйте, прокричіть, озвучте чи візуалізуйте емоцію (наприклад, ричи, як собака). Саме так ви можете допомогти впоратися з емоціями та знизити рівень тривоги й напруги.

4️⃣ Дозволь обійняти тебе

🔹Обіймайте дитину. Тілесний контакт допоможе знизити рівень напруги та допомогти дитині заспокоїтись. Можна спробувати одну з вправ:
🔸 "Обійми метелика" — дитина обіймає свої плечі двома руками й може себе поплескати по плечах.
🔸 "Водоспад" — дорослий підходить до дитини й руками погладжує з плечей і до поясу, наче знімаючи щось з плечей.
🔸 "Кокон" — права рука дитини обіймає ліве плече, а ліва рука живіт.
🔸Допомогти вийти зі стану ступору та знизити рівень стресу може стабільне дихання. Для цього спробуйте таку вправу: вдих носом і повільний видих ротом, можна зі звуками "А", "О", ефективним також є дихання животом. Відновлення стабільного дихання та фізичної активності допоможе знизити рівень впливу події та стресу на організм.

5️⃣ Який у нас режим дня?

У час невизначеності важливо відтворювати послідовність дня. Це надасть відчуття контролю над власним життям. З самого ранку і до вечора, загинаючи пальчики проговорюйте та відтворюйте послідовність дня.

6️⃣ Я піклуюсь про тебе і про себе

🔹 Дбайте про себе. Ви краще допоможете дитині, якщо піклуватиметеся про себе. Дитина бачить, як ви реагуєте на новини та копіює вас. Тому для дитини важливо розуміти, що ви зберігаєте спокій і маєте план дій.
🔹 Якщо ви занепокоєні або засмучені, знайдіть час для себе, за можливості, поспілкуйтесь з друзями та рідними. Важливо почути голос інших. Це надасть відчуття єдності та зв’язку зі світом.

7️⃣ Ми з усім справимось!

🔹 Обережно закінчуйте розмови. Дитині важливо знати, що вона не залишиться на самоті. Коли ви завершуєте розмову, оцініть емоційний стан та рівень фізичної реакції: спостерігайте за мовою тіла, оцінюйте рівень занепокоєння, завершуйте на позитивному. Створюйте спільні традиції завершення дня (обійматися, молитися, пити чай або ж співати).
🔹 Обмежте кількість розмов та прослуховування новин про війну в присутності дитини.
🔹 Надавайте дитині лише перевірену інформацію, робіть це дозовано і відповідно до віку.

Все буде 🇺🇦💙💛

Джерело: UNICEF

Telephone