Столичен електротранспорт ЕАД

Столичен електротранспорт ЕАД

Столичен електротранспорт е оператор на трамвайния, тролейбусния и електробусен транспорт в София.

“Столичен Електротранспорт” ЕАД е основно структурно звено от единната система за градски пътнически транспорт в София. Едноличен собственик на капитала е Столична община.
Основната цел на дружеството е усъвършенстване на техниката и технологията на транспортния процес чрез оптимизация на финансирането за реализиране на по-високо качество на транспортното обслужване и постигане на икономическа и с

22/04/2024

🌏Днес, в Световния ден на Земята, нека си припомним, че градският транспорт е лесен, но ефективен начин да намалим въглеродните емисии и да подобрим качеството на въздуха в нашия град.
🚃Като се качим на автобуса, метрото или трамвая, ние не само пестим разходи, но и даваме своя принос за по-чиста и зелена София.
🙏Да оставим колите си вкъщи поне за днес и да дадем на планетата шанс за почивка!

Photos from Единъ Завѣтъ's post 25/01/2024
18/10/2023

🍂 Есента дойде! За фотографът на Етюд-и-те на София е най-хубавият месец, а за ватманите каране с повишено внимание.
🍁 В София има стотици дървета на и до трамвайните линии и всяка есен тонове листа падат върху релсите.
💨 Ветровитите условия могат да причинят масово падане на листа за кратко време, а дъждът означава, че е по-вероятно те да се залепят за релсите.
🚋 Когато трамваите преминават над листата, топлината и тежестта на влаковете ги изпичат на тънък, хлъзгав слой върху релсите. Това е равносилно на черния лед по пътищата.
2️⃣ На втората снимка виждате каква малка част от трамвая се допира до релсовия път!
⚠️ През есенните месеци бъдете внимателни и се оглеждайте.
🚗🚶‍♀️ Водачи не спирайте пред трамваите, а пешеходци не минавайте набързо пред трамвая. На пешеходната пътека трамваят е с предимство!

20/09/2023

Столичен електротранспорт ЕАД представя специална програма в ретро трамвай, който ще се движи от 10.00 до 12.00 по маршрут пл. Възраждане - пл. Македония - Петте кьошета - НДК - кв. Иван Вазов и обратно.

За поредна година столицата ни се включва в кампанията Европейска седмица на мобилността, за да привлече вниманието на хората към здравословните и устойчиви модели на придвижване в града.

През 2023 г. мотото на кампанията е: "Пестете енергия". Целта е да се насърчава ползването на обществен транспорт, активната мобилност, намаляването на зависимостта от автомобили и развитието на транспортната инфраструктура.

Столичен електротранспорт ЕАД представя специална програма в ретро трамвай, който ще се движи от 10.00 до 12.00 по маршрут пл. Възраждане - пл. Македония - Петте кьошета - НДК - кв. Иван Вазов и обратно.

31/05/2023

Празничен ретро трамвай за 1 юни!
Маршрут: пл. Възраждане-пл Журналист-пл. Възраждане
Часове на тръгване: 13.00, 14.00, 15.00

Капак на кола стърчи под трамвая, а кола няма: Ватман заснема с видеорегистратор работния си ден 29/05/2023

Да бъдем по-толерантни по улиците!

Капак на кола стърчи под трамвая, а кола няма: Ватман заснема с видеорегистратор работния си ден Той е в професията повече от 10 години

30/03/2023

Честит 70 юбилей на Старозагорския обществен транспорт!
Тролейбусни и автобусни превози, гр. Стара Загора
https://www.facebook.com/100070939160676/posts/245206944520609/

06/02/2023
26/01/2023

Честита годишнина на колегите от софийското метро!

Advancing sustainable mobility in Europe: UITP presents its priorities for EU Policy | UITP 26/01/2023

UITP представи приоритетите си за Европа през 2023!

Advancing sustainable mobility in Europe: UITP presents its priorities for EU Policy | UITP Last week, UITP organised a new meeting of the UITP Europe Division in Brussels. At the meeting, a new EU policy paper presenting our priorities for EU policy on urban mobility was presented.

20/01/2023

Party Tram тази събота в София с Disco Manga и DJ Valldy и млади артисти обединени под слогана: „Пътувай без да рушиш! Не мрази, а приеми новото!

На 21 януари 2023 г., София е домакин на събитието Party Tram от световната тенденция за трансформиране на превозни средства в сцена за високи и споделени градски изкуства.
Инициативата е на Националния център за иновации и дигитални изкуства, а Центърът за градска мобилност и Столичен Електротранспорт са организатори на тази проява, която има милиони последователи. Целта й е да се противодейства на вандализма и езика на омразата към общите постижения в градската среда, която съвсем не е даденост, а резултат от труд, творчество, търпение, отговорност и взаимни усилия. Събитието е част и от промяната в начина на пътуване в обществения транспорт и общата цел той да е предпочитаното място за придвижване в града, включително и чрез промяна на тарифната политика.
Стартът на Party Tram е в 18.00 часа на пл. „Възраждане“. Режисьор е Атанас Лозанов Nasix, а артистите се обединени под общия слоган: „Пътувай без да рушиш! Не мрази, а приеми новото“.
Трамвай от последно поколение PESA ще минава по реновираната пътна инфраструктура на редовните линии №27 и №5. Той ще се превърне в сцена за музика, танци и съвременен пърформанс, в който пътниците ще имат възможността да се изявят и като артисти.
В „Party Tram” пътуването става с редовен превозен документ. Маршрутът на трамвая е от: надлез „Надежда“, по този на линия №27 до „Манастирски ливади-Запад“, а от 20:15 ч. – преход към маршрут на линия №5 – „Бъкстон“ и обратно по същия път до надлез „Надежда“.
Тази година събитието е под общото мотото „Подобри настоящето, прегърни бъдещето!“ и е вдъхновено от подобни, провеждани в Лондон, Париж, Берлин и Ню Йорк.

Photos from Център за градска мобилност's post 15/01/2023

Резултатите от конкурса в коледния тролей вече са известни.
Благодарим на всички участвали деца!
Поздравяваме печелившите! Те ще получат обаждане и подробности за наградата и как да си я получат.

10/01/2023

Whether you are travelling by ✈️🚆🚢 or 🚍
🇪🇺 EU rules protect you.

To learn more about your
Visit ➡️ https://europa.eu/!bg39vB

Photos from Столичен електротранспорт ЕАД's post 04/01/2023

Награда на журито за Икарус 2703!
Благодарим за съдействието на Тролейбусно депо Надежда Rumiana Bozhkova и Сименс България ИБИС техници - София Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia, Издателство "Златното пате" Larska и всички участвали в реализацията на кампанията!

Společnost pro veřejnou dopravu
MHD86.cz

24/12/2022

Светли празници!

Photos from Да украсим София за Коледа's post 22/12/2022

Подкрепете коледния трамвай!

21/12/2022

В празничните дни от 24 до 27 декември включително Коледният тролейбус ще изпълнява празничен маршрут от басейна Спартак до Ледената пързалка в Княжеската градина.

Маршрутът:
10:30 Обръщателно колело на плувен басейн „Спартак“ - ул. „6-ти Септември“ - кино „Одеон“ - пл .“Орлов мост“ - бул. „Евлоги и Христо Горгиеви“ - ул. „Ген. Гурко“
11:00 ул. „Ген. Гурко“ - пл. „В.Левски“ - пл. „Сточна гара“ - ул.“Раковски“ - „Петте кьошета“ - обръщателно колело ВМА - ул. „Георги Софийски“- транспортния тунел НДК - София сити център - обръщателно колело на плувен басейн „Спартак“
12:00 Обръщателно колело на плувен басейн „Спартак“ - ул. „6-ти Септември“ - кино „Одеон“ - пл .“Орлов мост“ - бул. „Евлоги и Христо Горгиеви“ - ул. „Ген. Гурко“
12:30 ул. „Ген. Гурко“ - пл. „В.Левски“ - пл. „Сточна гара“ - ул.“Раковски“ - „Петте кьошета“ - обръщателно колело ВМА - ул. „Георги Софийски“- транспортния тунел НДК - София сити център - обръщателно колело на плувен басейн „Спартак“
13:30 Обръщателно колело на плувен басейн „Спартак“ - ул. „6-ти Септември“ - кино „Одеон“ - пл .“Орлов мост“ - бул. „Евлоги и Христо Горгиеви“ - ул. „Ген. Гурко“ 13:50 край
Тролейбусът участва в два конкурса:
европейски "Къде се движи най-красив коледен тролейбус 2022? " Победителят се определя чрез гласуване до 2 януари 2023.. Гласуването е чрез попълване на анкетна форма на адрес https://bit.ly/Vanocnitrolejbus2022
конкурс "Да украсим София за Коледа" Конкурсът се провежда до 15 януари във Фейсбук на страницата https://www.facebook.com/profile.php?id=100067161334590 Победител е участникът събрал най-много лайкове.
Да гласуваме!

Photos from Да украсим София за Коледа's post 13/12/2022

Коледният тролей участва в конкурса "Да украсим София за Коледа".
Дайте своя глас и в него!

#дядоКоледа #ретротролейбус #коледентролей #коледентрамвай

Photos from Столичен електротранспорт ЕАД's post 13/12/2022

https://bit.ly/3FoW8SS

🎄🚎София има Коледен тролейбус! 2703, един от последните Икаруси в парка ни, се управлява от Дядо Коледа. Тролейбусът участва в международен конкурс за най-добър коледен тролейбус.

👍Гласувайте за софийския коледен тролей!

📷Снимки: Иван Шишиев (Етюдите на София), Нанко Иванов, Dilian Mashmov

07/12/2022

Thank you Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
,

Дядо Коледа подкара тролей в София (ВИДЕО) 06/12/2022

Тролейбусът на дядо Коледа вече се движи по 5 и 9 линия. Той ще участва в европейско състезание за най-красив коледен тролей.

Дядо Коледа подкара тролей в София (ВИДЕО) Коледно настроение радва пътуващите в градския транспорт

Videos (show all)

Thank you  Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia#christmasspirit, #christmastrolleybus

Telephone