Economische en Sociale Geschiedenis, Universiteit Leiden

Economische en Sociale Geschiedenis, Universiteit Leiden

Dit is de pagina van de sectie Economische en Sociale Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hiero

06/12/2023

The CMGI MA research workshop group of Rebekka Grossmann visited the highly interesting exhibition "Women on the Frontline: Photography from Lee Miller to Anja Niedringhaus" at the Fotomuseum in The Hague.

05/12/2023

CMGI tour to the IISH last month: “students of the CMGI MA course Migration & Sexuality, with Nadia Bouras and Andrew Shield, had a tour of the IISH archives given by IISH director Leo Lucassen”

Researcher (junior) and Project Manager on the Horizon EU GS4S Project | Radboud University 26/11/2023

Job for our recent CMGI/GMD MA graduates. Reply before 3 December

Researcher (junior) and Project Manager on the Horizon EU GS4S Project | Radboud University Working as a junior researcher and project manager at the Nijmegen School of Management? Check our vacancy here!

25/11/2023

Afgelopen woensdag heeft Agnes van Steen haar dissertatie verdedigd, getiteld 'Van liefdadigheid naar abortusstrijd: Leidse vrouwen en de Nederlandse vrouwenbeweging van 1860 tot 1990'
Promotores Ariadne Schmidt en Marlou Schrover
lees haar dissertatie:

https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/handle/1887/3663571?solr_nav%5Bid%5D=0bffa14aeb0b36e861c1&solr_nav%5Bpage%5D=0&solr_nav%5Boffset%5D=2

EMN Nederland 15/11/2023

Hele mooie stagemogelijkheid voor onze CMGI/GMD studenten!
reageren voor 1 december

Twee stageplekken bij het Europees Migratienetwerk Nederland
Wie zijn wij?
Het Europees Migratienetwerk (EMN) is een Europees onderzoeknetwerk dat wordt gecoördineerd door de Europese Commissie. Het EMN informeert Europese en Nederlandse beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld, onderzoekers en het algemeen publiek over migratie- en asielbeleid in de EU-lidstaten. Vrijwel alle EU-lidstaten hebben een nationaal contactpunt van het EMN. In Nederland is dit contactpunt ondergebracht bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Haag bij de afdeling Onderzoek en Analyse (O&A). De IND is een agentschap van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het EMN voert jaarlijks twee grote en meerdere korte onderzoeken uit. EMN Nederland brengt voor deze onderzoeken de Nederlandse situatie in kaart en vergelijkt deze met andere lidstaten. De onderwerpen komen vanuit alle nationale contactpunten in EU-lidstaten. Nederland zet ook zelf onderzoeksvragen uit op verzoek van Nederlandse beleidsmakers en netwerkpartners. De onderzoeksresultaten delen we onder meer op www.emnnetherlands.nl en via webinars en events.
Ook stelt het EMN jaarlijks een overzicht op van ontwikkelingen op het gebied van migratie-, integratie- en asielbeleid.
Wie zoeken we?
Met een stage bij EMN Nederland kun je waardevolle en relevante ervaring opdoen. We zoeken hiervoor een gemotiveerde Masterstudent(e) met affiniteit voor onderzoek naar migratie en asiel. Je bent analytisch en hebt een goede schrijfvaardigheid in zowel Nederlands als Engels. Bij EMN Nederland houd je je bezig met wisselende onderwerpen met verschillende deadlines. Daarom is het belangrijk dat je goed zelfstandig en projectmatig kunt werken, flexibel bent, en ook goed overzicht kunt houden. Daarnaast ben je communicatief vaardig en werk je goed in een team.
Wat ga je doen?
Als stagiair maak je deel uit van het team van EMN Nederland, dat bestaat uit een coördinator, vier wetenschappelijke medewerkers, een onderzoeksmedewerker en een communicatieadviseur. Je kunt aan al onze activiteiten een bijdrage leveren. Je werkt mee aan alle fasen van EMN-onderzoeken en doet of helpt mee met EMN-activiteiten, zoals Europese overleggen of het organiseren van events. Ook zal je een bijdrage leveren aan het jaarlijkse beleidsoverzicht dat EMN opstelt over ontwikkelingen op het gebied van migratie, integratie en asiel, en doe je mee aan de beantwoording van ad-hocvragen. Dat zijn korte vragenlijsten over uiteenlopende onderwerpen die lidstaten of de Commissie via het EMN aan elkaar stellen.
Wat we je bieden
We bieden je een interessante stage in een hecht team van fijne collega’s. Je krijgt inzicht hoe het is om voor de Rijksoverheid en in een internationale context te werken en leert over zowel het Europese als het Nederlandse asiel- en migratiebeleid. Je krijgt daarbij taken die voor de organisatie van wezenlijk belang zijn, waardoor je een volwaardig lid van het EMN-team wordt. Ook is er tijdens de stage ruimte om kennis te maken met de Nederlandse migratieketen in de praktijk, door meeloopdagen en het bijwonen van voorlichtingsactiviteiten. De stagevergoeding is conform de stagevergoedingen voor stagiairs binnen de Rijksoverheid.
Wat we van je verwachten
• Je bent bezig met een WO Masteropleiding en hebt affiniteit voor migratie en asiel.
• Je beschikt over een goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, zowel in het Nederlands als in het Engels.
• Je bent beschikbaar voor 32-36 uur in de week, vanaf half februari 2024 voor 5 tot 6 maanden.
Enthousiast?
Mail je curriculum vitae met motivatiebrief uiterlijk vrijdag 1 december ter attentie van Hans Lemmens (coördinator EMN Nederland) naar [email protected]. De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in december 2023.
Voor meer informatie over de stage en de sollicitatieprocedure kan je contact opnemen met Jasper Gloerich (M: [email protected]; T: +31 6 50 15 18 25)
Voor deze stage is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.

EMN Nederland Het Europees Migratienetwerk (EMN) is het EU-onderzoeksnetwerk voor migratie en asiel. Iedereen heeft een mening over migratie en asiel, juist dan doet feitelijke onderzoeksinformatie ertoe. EMN Nederland is de Nederlandse tak van het EMN.

Photos from Economische en Sociale Geschiedenis, Universiteit Leiden's post 15/11/2023

Today, our former Governance of Migration and Diversity (CMGI) student Lea Liekefedt gave a great presentation about her ongoing research in Malawi.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/history/cities-migration-and-global-interdependence/governance-of-migration-and-diversity

Governance of Migration and Diversity - Leiden University 15/11/2023

esterday was the yearly Dutch Ministry of Justice State of the Art Conference on Migration. Is was great to see that so many of our former Governance of Migration and Diversity students have found work in this highly relevant field

Governance of Migration and Diversity - Leiden University Become a migration expert! Migration, including refugee migration, is a key issue in current and past political and societal debates.

04/11/2023

Onze studenten CMGI/GMD lopen stage bij tal van instellingen. Een van de huidige stagelopers is Matthias Dijkshoorn bij het Huygens instituut. Afgelopen woensdag was in het Nationaal Archief de opening van de tijdelijke tentoonstelling waaraan hij heeft mee gewerkt 'Australia and the Netherlands: People Movement Stories'
Samen met de Australische ambassadeur Gregory French, rijksarchivaris Afelonne Doek en journaliste en podcastmaker Nienke Teunissen mocht Matthias Dijkshoorn, ResMA student en stagiair bij het Huygens Instituut (rechts op de foto), de tentoonstelling openen door symbolisch een lint te verbinden tussen de Australische en Nederlandse vlag.

People Movement Stories laat de ervaringen zien van Nederlandse emigranten die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië vertrokken. De fysieke tentoonstelling en online website https://migrant.huygens.knaw.nl brengen de levensverhalen van deze emigranten in beeld aan de hand van foto’s, interviews, krantenartikelen en archiefmateriaal. De tentoonstelling vormt een onderdeel van het Project Migrant: Mobilities and Connection, opgezet door Marijke van Faassen en Rik Hoekstra van het Huygen Instituut.
Zie ook:
https://www.nationaalarchief.nl/beleven/nieuws/nederlands-australische-migratie-in-beeld-bij-het-nationaal-archief

31/10/2023

Gisteren, vandaag en morgen krijgen Geschiedenisstudenten hun BA diploma. Dat gebeurt in 5 zittingen met ongeveer 20 studenten per keer. Niet alle studenten konden helaas bij de diploma-uitreiking aanwezig zijn: ze waren ziek, moesten werken, hadden studieverplichtingen of waren in het buitenland. Bij de zitting van deze middag werd een groot aantal ESG studenten toegesproken (plus enkele studenten van andere richtingen). Alle studenten heel erg gefeliciteerd. Op de foto:
Stokvis, D.C. (Daan)
Arrag, El, N. (Nidal)
Druten, P. van (Pim)
Gerrits, B.J. (Bram)
Bruggink, S.G.M. (Sophie)
Hillenaar, J. (Jessie)
Nuijten, A.V.M. (Alexander)
Tuitert, S.F.D. (Sem)
Overkleeft, K. E. (Kaylee)
Thewessen, J.H.M.M. (Joëlle)
Redegeld, A.D. (Amber)
Hartingsveldt, E.M. van (Esther)
Hylkema, D.A.C. (Djoeke)
Kuijpers, T.J.M. (Tamar)
Onstenk, J.H. (Jet)
Verheule, Y. (Yaël)
Vrijenhoek, M. (Mikki)
Heemskerk, R.C. (Remmelt)
Schuijer, L.S. (Lot)
Moreira Calzadilla, C. (Claudia)

29/10/2023

Stageplaats: Schrijf mee aan de website ‘vijfeeuwenmigratie’

Wil jij graag helpen om de Nederlandse migratiegeschiedenis te verspreiden onder een breed publiek? Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) is op zoek naar enthousiaste masterstudenten geschiedenis die als stagiair aan de slag willen gaan voor de website vijfeeuwenmigratie. Op deze website presenteren we verschillende migratiebewegingen die de Nederlandse geschiedenis beïnvloed hebben. Daarmee willen we toegankelijke informatie aanbieden aan journalisten, docenten, nakomelingen, en iedereen met een interesse in migratiegeschiedenis. Zo geven we extra context aan een onderwerp dat in het maatschappelijk debat tot zware polarisering leidt.

Onze website is steeds op zoek naar nieuwe bijdragen om de bestaande migratiebewegingen aan te vullen en nieuwe migratiebewegingen te beschrijven. Als stagiair ga je 2 tot 3 dagen per week aan de slag voor onze vijfeeuwenmigratie-website. Je voert een literatuuronderzoek uit en verzamelt fotomateriaal over migratiebewegingen die nog niet of nauwelijks beschreen zijn op de website. Op basis daarvan schrijf je toegankelijke, informatieve lemma’s voor een breed publiek. Daarnaast ga je in archieven op zoek naar getuigenissen van migranten. Aan de hand van dat bronnenmateriaal schrijf je persoonlijke verhalen van migranten ter aanvulling op de algemene lemma’s. Je mag zelf onderwerpen aanbrengen. Indien je scriptieonderzoek over migratiegeschiedenis gaat, kan je die basis ook gebruiken om bijdrages voor de website te schrijven. Ten slotte biedt het CGM de mogelijkheid om deel te nemen aan de jaarlijkse bestuursvergadering en de CGM-studiedag, waarbij je je voorlopige werkresultaten kan presenteren voor andere migratiehistorici en geïnteresseerden.

Het (CGM) is een samenwerking tussen vijf Nederlandse en Belgische onderzoeks- en documentatie-instellingen. Ons doel is om nieuwe inzichten in de migratiegeschiedenis van de Lage Landen te bundelen en op een toegankelijke manier te preserenteren voor een breed publiek. Verder organiseren we een jaarlijkse studiedag over migratiegeschiedenis en kondigen we belangrijke evenementen en publicaties van onze lid-instellingen aan op onze sociale media.

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje met je motivatie en CV naar [email protected].

We horen graag van je!
Let op: voor stages via de universiteit Leiden/Geschiedenis moet je een stageplan met een Leidse stagebegeleider indienen bij de Examencommissie. Doe dat ruim voor je aan een stage begint.

Locatie: IISG, Amsterdam & Huygens Instituut Amsterdam
Aantal stageplaatsen: 2
Stagevergoeding: 135-150 euro per maand
Contact: [email protected]

Stages - Redactie stagiair bij hét geschiedenisprogramma OVT - Mediastages 29/10/2023

Het onderstaande is een geweldige stageplaats. OVT is het geschiedenisradioprogramma (het belangrijkste dat er is). Het wordt heel goed beluisterd. Het is een geweldig team om mee samen te werken (en er veel van te leren). Voor een stage via de Universiteit Leiden moet je ook een docent in Leiden hebben als stagebegeleider. Mail [email protected] als je vragen hebt op dat punt.

OVT: "Wij zijn vanaf februari weer op zoek naar een stagiair(e). Mocht er bij jullie iemand op de universiteit rondlopen, van wie jullie denken dat die dat misschien leuk vindt en van wie jullie denken dat dat een geschikte kandidaat zou kunnen zijn, dan houden wij ons aanbevolen! Diegene kan via deze link reageren:

Stages - Redactie stagiair bij hét geschiedenisprogramma OVT - Mediastages OVT is hét geschiedenisprogramma op de radio, iedere zondag tussen 10.00 en 12.00 op NPO Radio 1. Wij zijn een kleine redactie bestaande uit een eindredacteur, een producer, 2 presentatoren die ook redacteur zijn, 2 documentairemakers en een 2 bureauredacteuren. En jij mag alles van ons leren en oo...

27/10/2023

Wil je je orienteren op de arbeidsmarkt? Zoek je een stage? Ben je geinteresseerd in overheidsbeleid ten aanzien van migratie?
Onze studenten zijn van harte welkom bij een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum WODC): 27 oktober, 11:30-12:30 (inloop vanaf 11:15) Lipsius 2.28 aanmelden [email protected]
De bijeenkomst is georganiseerd voor Leidse (geschiedenis)studenten met een belangstelling voor migratieonderzoek.
Het WODC is een interessante plek om stage te lopen of om na je afstuderen te werken. Dit is een unieke kans om met de organisatie (mee) te praten.

Presentation MA Cities, Migration and Global Interdependence 25/10/2023

Please note:

Are you about to choose your MA? Do you want to become an expert on the history of inequality (according gender, ethnicity, class, religion, sexuality, age, ability)? Choose the Leiden History track CMGI
https://universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/history/cities-migration-and-global-interdependence/cities-migration-and-global-interdependence-general-programme

https://www.youtube.com/watch?v=sT4eO46mdag

Presentation MA Cities, Migration and Global Interdependence In this video you will learn more about the MA Cities, Migration and Global Interdependence at Leiden University. Recorded during the Master's Online Open Da...

21/10/2023

Onze studenten zijn van harte welkom bij een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum): 27 oktober, 11:30-12:30 (inloop vanaf 11:15) Lipsius 2.28 aanmelden [email protected]

De bijeenkomst is georganiseerd voor Leidse (geschiedenis)studenten met een belangstelling voor migratieonderzoek.
Het WODC is een interessante plek om stage te lopen of om na je afstuderen te werken. Dit is een unieke kans om met de organisatie mee te praten.
Mooie plek om stage te lopen of te werken (verken je kansen)

18/10/2023

Mooie stagemogelijkheid voor onze studenten in Schiedam (een van onze studenten zit er al).

Vrouwen van Schiedam
Eindscripties en stages bij Stedelijk Museum Schiedam 2023-2024

Het Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor kunst, maatschappij en geschiedenis.Een museum dat het graag net een beetje anders doet. We werken graag samen.Met kunstenaars, maar vooral ook met Schiedammers. Een museum van mensen, voor mensen en over mensen.
De historische collectie van Stedelijk Museum Schiedam bevat ongeveer 6000 objecten.Kunst, meubels en alledaagse voorwerpen die iets vertellen over het leven in de stad aan de hand van zeven thema's:migratie, ondernemen, overheid, religie,samenleving, Schiedammers en stedenbouw.
Het museum is een vriendelijke, dynamische plek waar hard gewerkt wordt. Collega'shebben verschillende expertises, zoals kunstgeschiedenis, educatie of marketing en communicatie.Stedelijk Museum Schiedam wil een open en inclusieve organisatie zijn en heeft een Code of Conduct(in ontwikkeling) om dit te waarborgen.
lnteresse- of onderzoeksgebieden
Het museum richt zich met name op stadsgeschiedenis, sociale geschiedenis en publichistory In 2025 opent een grote tentoonstelling waarin de vrouwengeschiedenis van Schiedam een belangrijke rol speelt. Studenten die onderzoek willen doen naar een onderdeel van deze geschiedenis, nodigen we uit te reageren.Ook het snijpunt van vrouwengeschiedenis met arbeiders- of migratiegeschiedenisis een mogelijk gebied waar onderzoek voor verricht zou kunnen worden.
Studenten met affiniteit/geleefde ervaring met betrekking tot de stad Schiedam, of een van de bovenstaande onderwerpen (vrouwen-/migratie- of arbeidersgeschiedenis) hebben de voorkeur.
We staan bij Stedelijk Museum Schiedam open voor ideeen: Heb je een sterk onderzoeksvoorstel dat wel binnen de zeven collectiethema'spast, maar niet aansluit bij het thema vrouwengeschiedenis,laat het ons weten-we kunnen het altijd in overweging nemen.
Als stagiair draai jemee binnen het team en maak je kennis met een aantal van de werkzaamheden,zoals het beoordelen van mogelijke schenkingen,het beantwoorden van vragen van het publiek, het schrijven van publiekstekstenen het onderzoeken van objecten. Wanneer jebij het museum je eindscriptie schrijft werk jemeer zelfstandig aan je eigen onderzoek. lndien gewenst kunnen we ook op zoek naar een combinatie van de twee.
Wat we bieden
Binnen de afdeling geschiedenis hebben we plek voor een atwee stagiairs/afstudeerders per semester. Die
krijgt/krijgen:

• De mogelijkheid om bij te dragen aan een tentoonstelling of onderzoeksproject.
• Een publieksgerichte werkomgeving waar verschillende disciplines elkaar ontmoeten.
• De mogelijkheid archiefonderzoek te doen.
• Een eigen werkplek met computer en eventueel gelegenheid om vanuit huis te werken.
• De mogelijkheid een artikel te publiceren in het tijdschrift Scyedamvan de Historische Vereniging Schiedam. De mogelijkheid om verschillende werkzaamheden binnen de afdeling geschiedenis te leren kennen.
• Stagiairs ontvangen een stagevergoeding: €250,- per maand bruto op basis van 36 uur.
• (Onderzoek)stagiairskrijgen begeleiding van Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis.

Stuur je CV met motivatiebrief naar Merel van der Vaart: [email protected] Heb je nog vragen? Ook dan kun je met haar contact opnemen.

Home | WODC - Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum 08/10/2023

Het onderstaande is een bijeenkomst die door het WODC speciaal is georganiseerd voor Leidse (geschiedenis)studenten met een belangstelling voor migratieonderzoek.
Het WODC is een interessante plek om stage te lopen of om na je afstuderen te werken. Dit is een unieke kans om met de organisatie mee te praten.

Dossier WODC
Beleidsonderzoek een ver-van-je-bedshow? Helemaal niet! Dit najaar komt het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) naar je toe om haar kennis en inzichten met je te delen.
Dossier WODC
Dossier Asiel: Van incident tot misdrijf?
27 oktober, 11:30-12:30 (inloop vanaf 11:15) Lipsius 2.28
Dossier WODC nodigt de studenten van de Universiteit Leiden uit voor de allereerste editie, die zal draaien om het Dossier Asiel: Van incident tot misdrijf? Met onderzoeker Sanne Noyon zullen we dieper ingaan op betrokkenheid bij incidenten en misdrijven onder COA-bewoners in de afgelopen jaren. Wat voor incidenten zijn het? Hoeveel misdrijven plegen zij nou eigenlijk echt? En: hoe verhoudt dit zich tot de ervaringen in de maatschappij?
Voor Dossier WODC heb je geen specifieke achtergrondkennis nodig, maar we moedigen je aan om juist vanuit jouw expertise of interesse input te leveren! We zullen je in een interactieve opstelling kennis laten maken met het onderzoek dat het landelijk beleid ondersteunt of waar het beleid zelfs op gebaseerd wordt. Dit doen we door je mee te nemen in de resultaten van dit onderzoek en de relevantie daarvan voor de maatschappij. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de tijd ingerekend voor jullie vragen.
Wil jij op de volgende kringverjaardag met feiten kunnen komen over dit beladen onderwerp? Wil je weten hoe beleidsonderzoek wordt uitgevoerd? Of wil je weten wat er nou eigenlijk met zo’n onderzoek gebeurt? Meld je dan aan via [email protected] en dan zullen wij gegarandeerd een plekje voor je reserveren. Vergeet hierbij niet je naam en studierichting mee te sturen. Dit is ook gelijk je eerste (maar zeker niet laatste) kans om jouw prangende vraag in te dienen!
Zien we jou de 27e in Leiden?

Home | WODC - Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het WODC doet zelf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek of laat dit doen door erkende instituten en universiteiten, ter ondersteuning van beleid en uitvoering.

08/10/2023

Last Friday the Governance of Migration and Diversity students (CMGI-History) had an excursion to Cordaid (one of the largest development aid organisations). We talked about (the history of) development aid and how to connect that to current issues.

08/10/2023

Op 27 september heeft Lotteke Boogert haar MA thesis met succes verdedigd. Haar thesis ging over gender en bier en jenever reclames. From Genius of the Home to an Object of Desire in Mini Bikini? Female portrayals in Dutch beer and gin commercials between 1967 and 2000.
Eerste begeleider Marlou Schrover, tweede lezer Ariadne Schmidt. Heel erg gefeliciteerd
lees haar thesis. https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3636386/view

08/10/2023

Afgelopen woensdag verdedigde Emma van Kins haar MA thesis getiteld ‘Indifference or deep sorrow? An analysis of grief presented in death notices and announcements about stillbirth in Dutch newspapers, 1870-1990'. Pas recent mogen doodgeborenen worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Emma toonde aan dat ouders al in de negentiende eeuw rouwadvertenties voor doodgeboren kinderen plaatsten, ook als uitingsvorm van rouw.
Gefeliciteerd! Eerste begeleider Evelien Walhout, tweede lezer Paul van Trigt.
Lees haar thesis
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3640198/view

02/10/2023

Call for students (Re)MA History to participate in a small interdisciplinary project about medical objects and technologies



Do you want to participate in an interdisciplinary project about medical objects from the Boerhaave collection and learn

- to reflect on the historical, ethical and scientific implications of medical objects and technologies, both in the past and in the present?

- to collaborate with students from the medical and life sciences who approach the object from another disciplinary perspective?

- to address the historical dimensions of (regenerative) medicine in a way that is relevant and interesting for today’s practitioners and a broader audience?



Send an email to dr. Paul van Trigt ([email protected]) before 1 October if you want to join this initiative and when you are available 30 October- 3 November.



The project is part of a collaboration between LUMC, Leiden’s Institute for History, the Boerhaave Museum and online platform Things That Talk. An interdisciplinary team of instructors will support students from different disciplines who work in small groups on object histories to be published on thingsthattalk.net.

22/09/2023

Gisteren promoveerde in Leiden Bart Schmitz op zijn onderzoek naar Indianisatie voor 1940. Hij beschrijft de aanloop tot de onafhankelijkheid van Indonesië. De titel van zijn dissertatie is: 'Het grote bestuurshervormingswerk. De emancipatiestrijd van Indonesische werknemers in het westerse bedrijfsleven en de indianisatie van Nederlands-Indië in het interbellum'. Het boek is uitgegeven door Verloren en verkrijgbaar via de boekhandel.
Promotor: Wim van den Doel, co-promotores Jeroen Touwen en Amrit Dirks. Gefeliciteerd

16/09/2023

Afgelopen woensdag heeft Max Broekhuizen zijn MA scriptie met de titel 'Slachtoffers van het Nederlanderschap? Discoursen tegenover ervaringen in de analyse van de migratie van Surinaamse Nederlanders, 1954-2000' verdedigd. Eerste begeleider Nadia Bouras, tweede lezer Marlou Schrover
Gefeliciteerd
Lees zijn scriptie
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3636388/view

16/09/2023

Afgelopen maandag heeft Roma Krens haar MA thesis verdedigd getiteld 'Acceptation in times of restriction: A comparative study on the arrival of White Russian refugees in the US and UK in the years 1920-1939'. Het is een interessant verhaal met relevantie voor de hedendaagse situatie.
Gefeliciteerd
Eerste begeleider Marlou Schrover, tweede lezer Evelien Walthout.

Lees haar scriptie
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/handle/1887/3632340

11/09/2023

Afgelopen vrijdag heeft Massimo Jonker succesvol zijn MA thesis getiteld 'Een verzelfstandigd asielbeleid: Een historisch onderzoek naar de oprichting en het functioneren van de asielketen in Nederland (1994-1995)' verdedigd. Hij deed dat heel goed en kreeg cm laude. Eerste begeleider Marlou Schrover, tweede lezer Ariadne Schmidt.
Gefeliciteerd
Lees zijn scriptie:
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3632337/view

11/09/2023

Last Wednesday Bryan Burgess successfully defended his MA thesis 'NGOs and Refugee Relief at a Crossroads: The International Committee of the Red Cross, the World Council of Churches, and an emerging United Nations in Palestine 1947-1953'. He did great and got cm laude. First supervisor Marlou Schrover, second reader Andrew Shield.
Congratulations
read his thesis
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3632335/view

11/09/2023

Afgelopen woensdag heeft Jayson Delfos met succes zijn MA thesis met de titel 'Van vreemdeling naar vaderlander: De invloed van maatschappelijke organisaties in het repatrianten- en spijtoptantendebat 1950-1963' verdedigd.
Het deed dat heel goed.
Hij kreeg cm laude.
Eerste begeleider Marlou Schrover, tweede lezer Liesbeth Rosen Jacobson.
Gefeliciteerd
Lees zijn thesis:
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3633539/view

05/09/2023

Gisteren heeft GMD/CMGI studente Tugba Kilinc haar MA scriptie met de titel "Resist or Leave: White Illegal Women on a Hunger Strike: An analysis on the experiences of white illegal women going on a hunger strike for 39 days in Amsterdam in 1999" verdedigd. Het is mooie scriptie geworden. Eerste begeleider Marlou Schrover, tweede lezer Nadia Bouras
Lees haar scriptie:
https://studenttheses.universiteitleiden.nl/access/item%3A3636394/view

05/09/2023

Florian Herrendorf (op de foto met Jasper van der Steen, names de jury) heeft de Fruinprijs gewonnen voor zijn MA scritie over de WIC in Angola, die begeleid is door Catia Antunes. De scriptie staat nog niet in repository.

Genomineerd was ook GMD/CMGI student Bryan Burgess die een scriptie schreef over: "NGOs and Refugee Relief at a Crossroads: The International Committee of the Red Cross, the World Council of Churches, and an emerging United Nations in Palestine 1947-1953"

Gefeliciteerd

Project Manager LDE Centre Governance of Migration and Diversity 03/09/2023

Vacancy for our alumni (especially for the GMD alumni). Please apply before 18 September (It is a really nice job, and a good chance to get to know a lot of interesting people)

Project Manager LDE Centre Governance of Migration and Diversity We are looking for a Project Manager to contribute to the development of the LDE GMD Research Center and the master specialization 'Governance of Migration and Diversity.

03/09/2023

Last Friday we met the new Governance of Migration and Diversity students for the first time (for introduction day). For the History students, this is part of the track Cities, Migration, and Global Interdependence. On the picture, among others, the History students Britney Beck, Sem Tuitert, Berrak Gürsaz, Job Damave, Rosa Heath, Texel in 't Veen, Emma Ooms, Amina Bangura. Thijn Fruijtier, Walden, Jade Wong, and History teachers Rebekka Grossmann and Marlou Schrover.

01/09/2023

Afgelopen dinsdag heeft Maarten Vermeulen zijn MA scriptie met als titel 'Salmon God: Indigenous Cultural Identity and Settler Colonial Attitude in the Japanese Media from 1984 to 2007' verdedigd. Eerste begeleider Paul van Trigt, tweede lezer Marlou Schrover. Gefeliciteerd

01/09/2023

Yesterday was the graduation ceremony of the Governance of Migration and Diversity students. In Leiden this is a sub-track of Cities, Migration and Global Interdependence. On the picture, among others, Bryan Burgess, Emma Hout, Tugba Kilinc, Roma Krens, Joost van der Gaarden and Mirjam Verbaan. And the teachers Andrew Shield and Marlou Schrover.
Congratulations!

Videos (show all)

Celebrating the end of the semester