Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου/Oxford Brookes University

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 18/02/2024

🇮🇪Η παραδοσιακή Ιρλανδέζικη κουζίνα λόγω της αγγλικής επιρροής σκοπό έχει να προσφέρει θερμίδες οπότε δε θα δούμε μεγάλες διαφοροποιησεις από ο.τι σας δειχνω εδω κι ένα χρόνο από την Αγγλία. 😅
🇮🇪Το στυλ είναι απλό ωστόσο η καλή ποιότητα των υλικών δημιουργούν νόστιμα φαγητά.
🇮🇪Βασικά υλικά το βούτυρο και πολλά γαλακτοκομικά, τυριά και αλλαντικά. Τα γνωστά λουκάνικα με αίμα και πλιγούρι. Εγω δοκίμασα bangers & smash.
🇮🇪Η μέρα αρχίζει με πόριτζ, μπέικον αυγά ή ψάρι, τοστ και μαρμελάδες μαρέγκες και τσάι ή καφέ.
🇮🇪Το μεσημεριανό γεύμα είναι το κυριότερο της ημέρας. Το βράδυ οι Ιρλανδοί τρώνε μία ελαφριά σούπα.
🇮🇪Το αγαπημένο φαγητό των είναι οι πατάτες το «φαγητό των φτωχών», που λέγεται ότι εισήχθη στο νησί στα τέλη του 16ου αιώνα. Η εμφάνιση της πατάτας ήταν μια ευλογία Θεού σε μια χώρα που βρισκόταν στα όρια της πείνας.
🥔Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά πιάτα με βάση την πατάτα, π.χ. πατατοκεφτέδες, σούπες, ψωμιά και γλυκά και το ραγού, το οποίο φτιάχνεται παραδοσιακά με λαιμό αρνιού, κρεμμύδια και πατάτες.
🇮🇪🍞Το ιρλανδέζικο ψωμί σόδας φτιάχνεται με ξινόγαλο και φουσκώνει με μαγειρική σόδα.
🇮🇪Το νόστιμο καπνιστό σκουμπρί.
🇮🇪Ντόπιες σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν το κρουμπίν, χοιρινό πόδι.
🇮🇪Όπως θα δείτε εγώ επισκέφτηκα και το εργοστάσιο της και το εργοστάσιο της και φυσικά είχα τουρ γευσιγνωσίας στις μπύρες και τα whiskey 🍻🤗
🇮🇪🍺Η Ιρλανδία είναι γνωστή για τη μαύρη μπύρα της, που έγινε γνωστή στον κόσμο το 1759 από τον Άρθουρ Γκίνες. Εξαιρετικά δημοφιλής στις χρησιμοποιείται και στην κουζίνα για να αρωματίζει φαγητά και διάφορα κέικ.
🥃Το ιρλανδέζικο , φτιάχνεται με κριθάρι και σιτάρι ή βρώμη και ωριμάζει για επτά χρόνια ήταν οι πρώτοι που το έφτιαξαν και το ονόμασαν «ευλογημένο νερό». Ο θρύλος αναφέρει ότι έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τον Άγιο Πατρίκιο άγιο της Ιρλανδίας, τον 5ο αι.

☕️🇮🇪Ο γνωστός Ιρλανδέζικος καφές σερβίρεται στο τέλος του δείπνου απο το 1950. Θα τον δείτε και στην φώτογραφια. Δε γινόταν να μη δοκιμάσω!👌Το μείγμα από ιρλανδέζικο ουΐσκι και φρεσκοβρασμένο καφέ, με ζάχαρη, με μία στρώση από παγωμένη κρέμα.

🍀

16/02/2024

🤔Πολλές φορές όταν έρχεται ένα καινούργιο περιστατικό ακούω πολλες φορές την εξής φράση:
↪️ δεν μπορώ να χάσω #βάρος 😒έχω κάνει κι άλλες φορές #δίαιτα και ενώ ξεκινάω να χάνω μετά κολλάω ή προσπαθώ από μόνη μου να χάσω βάρος και διαφορά δεν βλέπω. 🙄 τι μπορεί να φταίει ?
------------------
⚠️Και εγώ θα σε ρωτήσω: καταρχάς αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας που να επηρεάζει όντως το #μεταβολισμό σου και άρα την ικανότητά σου να χάνεις μήπως δεν έκανες κάτι από τα παραπάνω?
-----------------
Συμβουλή 1η: Προσέχουμε την πρόσληψη θερμίδων.
Δεν έχουμε ανάγκη όλοι τις ίδιες θερμίδες σε κάθε στάδιο απώλειας κιλών. Εφόσον κάθε μεταβολισμός είναι μοναδικός και διαφορετικός, έτσι και κάθε πρόγραμμα δίαιτας προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κατά την εκτέλεση του. Γι’ αυτό, πρέπει να εξετάζουμε συνεχώς τις συνήθειες μας και να ελέγχουμε το πρόγραμμα διατροφής μας, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως δεν έχουμε γίνει περισσότερο ελαστικοί λαμβάνοντας μεγαλύτερες μερίδες ή “κενές” θερμίδες, όπως το αλκοόλ.

Συμβουλή 2η: Εντάσσουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητα μας.
Η γυμναστική θα συμβάλει στην ενίσχυση της μυϊκής και οστικής μάζας και τελικά στην ενίσχυση του μεταβολισμού, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Αυξήστε το χρόνο που γυμνάζεστε κατά 15 έως 30 λεπτά την ημέρα.

Συμβουλή 3η: Κοιμόμαστε επαρκώς.
Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, μπορεί να διαταραχθούν οι ισορροπίες ορμονών στο σώμα μας, κάτι που με τη σειρά του επιβραδύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους μας. Η έλλειψη ύπνου γίνεται αντιληπτή από τον οργανισμό μας ως πρόσθετο στρες με αποτέλεσμα ορμόνες όπως η κορτιζόλη να ανεβαίνει και η τεστοστερόνη πέφτει. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες προσπαθώντας να είναι ύπνος υψηλής ποιότητας

Συμβουλή 4η+5η: Αυξάνουμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Εάν για παράδειγμα ακολουθούμε μια δίαιτα με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, μπορούμε να δοκιμάσουμε για λίγες μέρες να προσθέσουμε περισσότερες πρωτεΐνες ή αντίστροφα. Επίσης παίζουμε με τη συχνότητα των γευμάτων.

Συμβουλή 6η ΣΤΑΜΆΤΑ ΝΑ ΑΓΧΏΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΈΡΝΑ ΌΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΊΣ 😇😇

14/02/2024

💟Μπολάκια καρδούλες💟 για την ημέρα του αγίου βαλεντίνου και πάμε να δούμε ποια τρόφιμα νομίζεις ότι θα σε παχύνουν ενώ ποια όχι: ⤵️
❗️Πολλές φορές ακούω: δεν τρώω ψωμί γιατί με παχαίνει, ή δεν τρώω μακαρόνια γιατί επίσης με παχαίνουνε 🤔
❗️Θέλω να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι τίποτα δεν παχαίνει και τίποτα δεν αδυνατίζει από μόνο του! ❗️Μόνο ο πλεονασμός θερμιδών παραπάνω από αυτές που χρειαζόμαστε μπορεί να μας οδηγήσει σε προοδευτική αύξηση βάρους!
❗️Καμία πίτσα είτε σοκολάτα από μόνη της θα σε παχύνει και καμία σαλάτα από μόνη της θα σε αδυνατίσει!
❗️Οπότε ας αναθεωρήσουμε κάποια στιγμή για το ποια τρόφιμα σε παχαίνουν και ποια τρόφιμα σε αδυνατίζουν:

↪️ Γιατί η απάντηση είναι κανένα από αυτά! απλά κάποιες φορές μερικά τρόφιμα έχουνε υψηλό θερμιδικό περιοχόμενο ενώ αλλά χαμηλότερο😉

💟Να θυμάσαι αυτό το post την επόμενη φορά που θα αισθανθείς περίεργα επειδή κάτι απλά έφαγες! Και σταμάτα να πανικοβαλεσαι!🩷

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 11/02/2024

🇫🇷 Το ψηφίσατε!!! Και ήρθε!!🙌

🇫🇷Γαστρονομικά το Παρίσι εκφράζει το πανόραμα της γαλλικής κουζίνας σε συνδυασμό με προτάσεις σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου. 👌
Είναι η Μέκκα της υψηλής γαστρονομίας με τα μικρά / της.
🥐Δεν θα πρέπει να παραλείψετε τις (φούρνοι). Τα ψημένα σάντουιτς croque monsieur, τα κρουασάν, οι μηλόπιτες κ.ά. θα σας αποκαλύψουν ακόμη μία γευστική πτυχή της πόλης!
🥖Φυσικά και τις μπαγκέτες.

🇫🇷Συνεχίζοντας πάμε να δούμε κάποια famous πιάτα που έφαγα κι εγώ!🤩
🍛Κρεμμυδόσουπα ή Soupe à l’oignon
🍗Κοτόπουλο κρασάτο ή Coq au vin
🥘Μοσχαράκι Μπουργκινιόν ή Boef Bourguignon: Το πιάτο έχει την ίδια προέλευση με το coq au vin, δηλαδή τη Βουργουνδία στην ανατολική Γαλλία, γι΄ αυτό και τα δυο πιάτα έχουν πολλές ομοιότητες. Πρόκειται για ένα είδος στιφάδου με μοσχάρι που μαγειρεύεται μέσα σε κόκκινο κρασί, μαζί με μοσχαρίσιο ζωμό και λαχανικά όπως μικρά στρογγυλά κρεμμύδια και μανιτάρια. Είναι κι αυτό ένα πιάτο ταπεινής καταγωγής που συνήθιζαν να τρώνε οι υπηρέτες και σήμερα θεωρείται μια εκλεκτή γαλλική σπεσιαλιτέ.
🍖Fillet
🧇Κρέπες Breton. Αποτελούν παράδοση, οπότε θα βρεις σχεδόν παντού μια κρεπερί για να την απολαύσεις. Φτιάχνεται από αλεύρι ολικής άλεσης και παραδοσιακά σερβίρεται με ζαμπόν, τυρί, αυγό ή λουκάνικο και κρεμμύδια.
🧁Εγώ είπα να κάνω και μία τσαχπινιά και να πάρω μία viral τάρτα από τον που μου στοίχισε ολόκληρα €
🥧Από τα πιο γνωστά φαγητά είναι και η Κις Λορέν (Quiche Lorraine). Είναι τάρτα με γέμιση μπεσαμέλ, μοσχοκάρυδο και ψητό μπέικον.
🥔Πατάτες gratin. Πατάτες κομμένες σε ροδέλες, μαγειρεμένες με κρέμα γάλακτος, γάλα και μοσχοκάρυδο.
🇫🇷 Έχω ήδη ανεβάσει σε παλαιότερα πώς το τι έφαγα στο και στο μπορείτε να πάτε να τα δείτε και αυτά!
Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας γαλλικό έδεσμα?🤤 Ψηφίστε στο κάτω ⤵️

🇫🇷

09/02/2024

📍Έχει θέση το #κεικ στη διατροφή μου; 🤭
📍Ακόμη και όταν κάνω διατροφή για απώλεια βάρους μπορώ να τρώω κεικ; 🙁
📍Βλέπω που οι άλλοι τρώνε κι εγώ ζηλεύω... Τι να κάνω; 🤦‍♀️
👉Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βασανίζουν όσους προσέχουν ή θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους! 📈
Η απάντηση ειναι:
⬇️
✔️ΝΑΙ!!!!!
👌Φυσικά και το κεικ έχει θέση στη διατροφή σου! Και το πιο extra δηλαδή το αγοραστο αρκεί να μην είναι και σε καθημερινή βάση! 😏
👌Μια πιο υγιεινή εκδοχή μπορεί να είναι η εξής:
🔸️Στο σπίτι χωρίς ζάχαρη με φρούτα, αλεύρι ολικής και λάδι.

📍BINGO 👏 Μόλις απολαυσες ένα κομμάτι κέικ με τους φίλους σου κι ας κάνεις διατροφή! 😉
👉Θα φας και το πιο "μπαμπατσικο" εννοείται, απλά εντάξει να μην είναι και κάθε εβδομάδα... 😅
👉Το άλλο... Είναι γιατί όχι...;; και για κάθε εβδομάδα! 😎 Εγώ πάντα σχεδόν το έχω ως επιλογή στις δίαιτες που βγάζω 👍
🤓ΠΑΝ ΜΈΤΡΟΝ ΆΡΙΣΤΟΝ 🥇🏆

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 03/02/2024

Πάμε να δούμε ένα ακόμη Αυτή τη φορά στη 🥳

Γνωστή καλοφαγού εγώ (το ξέρετε μετά από τόσα χρόνια) είπα να φάω και αρκετά αυτής της χώρας. Θα δείτε κι ένα έξτρα slide στο τέλος με κάποια που έφαγα στη #Θεσσαλονίκη
Ας ξεκινήσω όμως...⤵️

🇧🇬Tarator
Είναι μια τυπική βουλγαρική κρύα σούπα από αγγούρι, που συνδυάζεται με γιαούρτι, καρύδια και άνηθο και είναι ένα ιδανικό πιάτο για τα ζεστά καλοκαίρια. Πολλοί κάνουν τη συγκεκριμένη σούπα αρκετά πηχτή και τη σερβίρουν ως dip.

🇧🇬Banitsa
Αυτή είναι η παραδοσιακή βουλγαρική τυρόπιτα, με αυγά και τυρί sirene. Συχνά στη Βουλγαρία θα δείτε να συνοδεύουν τη Banitsa με boza, ένα παχύρρευστο, γλυκό, καφέ ποτό.

🇧🇬Mish-Mash
Περιλαμβάνει ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, τυρί και αυγά. Κάτι σαν τον δικό μας καγιανά δηλαδή.Είναι η βουλγαρική εκδοχή των donuts. Είναι τηγανητή ζύμη, που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη, μαρμελάδα, μέλι ή τυρί sirene.

🇧🇬Βουλγαρικό ψωμί +σούπες (τα δικά μου αγαπημένα)
Πάντα θα παρεγγελνα κάποια ζύμη και σούπα για το κρύο (έχουν ωραία προϊόντα ζύμης και μόνο αυτά ξεχώρισα).

🇧🇬Η Βουλγαρία είναι μια χώρα με τριαντάφυλλα.🌹 Και από τα πέταλα, παράγουν όχι μόνο πολλά καλλυντικά, αλλά και μαρμελάδα. Αυτή η νόστιμη μαρμελάδα είναι πολύ δημοφιλής στη Βουλγαρία ως το τέλος ενός γεύματος και μαζί με το παραδοσιακό γιαούρτι, θεωρείται το πιο κοινό βουλγαρικό επιδόρπιο.

🇧🇬Έχουν κυρίως το κρέας στη διατροφή τους και τα περισσότερα πιάτα που βρήκα στις τις ταβέρνες τους δηλαδή ήταν κρεατοφαγικα.

❗️Η ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ"
❌️ΔΕΝ ενθουσιαστηκα καθόλου από την τοπική κουζίνα
Δεν βρήκα κάτι αξιόλογο πέρα από τα ψωμάκια τους.
Η ποιότητα των υλικών ήταν χαμηλή + πολύ χαμηλή μαγειρική γνώση. Κακά κατά βάση μαγειρεμένα φαγητά και έλλειψη διαχείρισης του μεγάλου τουρισμού στην εστίαση🙅‍♀️🤐

01/02/2024

Αυτές τις μέρες έβαλε λίγο κρύο και τι καλύτερο από ψητά κάστανα στο τζάκι μία συνήθεια που έχουμε κάθε χρόνο στο σπίτι από τότε που ήμουν παιδί καθώς απολαμβάνουμε τις στιγμή τρώγοντας τα 🤗! 🌰

🌰Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Αυτό που το διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που αγγίζει το 52%, και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε λίπος.

🌰Από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς έχει περισσότερους υδατάνθρακες που μοιάζει περισσότερο με τα αμυλουχα όμως πλουσιότερα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

🌰Μόλις 2-3 κάστανα περιέχουν περί τις 100 θερμίδες.

🌰 Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες, χαλκό και βοηθάνε κατά τις δυσκοιλιότητας.

29/01/2024

Τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας. Την χαρακτηρίζω ως ♻️ διότι το μόνο που αγόρασα έξτρα ήταν η φέτα. Βρήκα στην κατάψυξη μισοτελειωμενα από τις γιορτές το φύλλο και το τυρί, στο ψυγείο γιαούρτι και αυγά που όλοι πάντα έχουμε οπότε από το να πετάμε φαγητά σκέφτηκα ένα φαγητό που τα συνδυάζει όλα και ειπα: ααα θα φτιάξω τυροπιτάκια!!! Πάμε να δούμε την πανεύκολη συνταγή με μόλις 100 kcal/ τυροπιτάκι⤵️
🔸️ΥΛΙΚΑ
5 φύλλα κρούστας
200 γρ. φέτα
150 γρ emmental
100 γρ. τυρί κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό
1 μικρό αυγό
λίγο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα

🔸️ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε σε ένα μπολ τα τυριά τριμμένα, το τυρί κρέμα/γιαούρτι, το αυγό και λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

Aνοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο. Κόβουμε λωρίδες φύλλου κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Γύρω στα 7 εκατοστά η κάθε λωρίδα είναι ιδανικά.
το λαδώνουμε ελαφρά, με ένα πινέλο, κατά μήκος.

Ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση στην κάτω γωνία. Τυλίγουμε τα τυροπιτάκια. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Λαδώνουνε με πινέλο.

Τοποθετουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Enjoy 🤗
🔎NUTRITIONAL FACTS 📑
90 Kcal
7 g fat
3 g υδατάνθρακες
4.5 g πρωτεΐνη

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 20/12/2023

📌 Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα καλεσμένη από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, στο Μέγαρο Μουσικής όπου παρουσίασα στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, θέμα για τη Διατροφή των βαρέως πασχόντων ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
📑 Τομείς που κάλυψα έχουν να κάνουν με τη:
■ Διατροφική αξιολόγηση ασθενών στην εισαγωγή στη ΜΕΘ
■Επιλογή οδού σίτισης από αλγόριθμο της ASPEN
■Τεχνητή Διατροφή
■Ενδείξεις και αντενδειξεις εντερικής/παρεντερικής
■Κατευθυντηριες οδηγίες 2023 της ESPEN
■Ανοσοδιατροφη, Συμπληρωματα/Σκευάσματα εντερικής/ παρεντερικής σίτισης
■Διατροφική παρακολούθηση
■Διαχείριση σε ειδικά ιατρικά περιστατικα, κα.
💊Ένα πολύ ενδιαφέρον και εξειδικευμένο θέμα για το οποίο διάβαζα και προετοιμαζομουν εβδομάδες πριν, με τεράστια αξία για την θετική έκβαση του ασθενούς στις ΜΕΘ και τη μεγάλη συμβολή του Διαιτολόγου σε αυτά τα περιστατικά!!
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση 🙏
#μεθ

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 26/11/2023

To τέλειο AFTERNOON TEA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 🫖☕️
+Αυθεντική Βασιλική συνταγή για scones από το Buckingham Palace 😯 👑 👸 🤴!!! The must haves:
⤵️
🇬🇧 Έφερα την αγγλική κουλτούρα μαζί μου γυρνώντας μετά από ένα χρόνο την Αγγλία και μαζί και τις γαστρονομικές της παραδόσεις!! Ειδικά στο afternoon tea πήρα και 2ο μεταπτυχιακό 👸☕️..
🫖 Διάφορα τσάγια και ροφήματα
🫖Scones
🫖Μαρμελάδες και βούτυρο
🫖Finger sandwiches
🫖Μπισκότα, cakes
🫖Επιδόρπιο
🫖Ο.τι άλλο επιθυμείς ...
🫖Το τέλειο σετ τσαγιερο μην ξεχάσεις. Εγώ χρησιμοποιησα το vintage της γιαγιάς μου και ένα σετ αυθεντική παλιά πορσελάνη που έφερα από Οξφόρδη!!! 😁
ΣΥΝΤΑΓΉ SCONES 🥯
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο
85 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
140 ml γαλα
100 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα
μαρμελάδα της αρεσκείας μας
clotted cream ή βούτυρο

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα scones του Μπάκιγχαμ, αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο και την ζάχαρη σε ένα μπολ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά δύο από τα αβγά και το γαλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε την σταφίδα και ανακατεύουμε ούτως ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα, και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη, σε φύλλο χοντρό, πάχους 2,5 εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα με στρογγυλά κουπ πατ.
Χτυπάμε το τρίτο αυγό ελαφρά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των scones.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολα, σε απόσταση για να μην κολλήσουν, και τα ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε τα τα scones να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε με μαρμελάδα και κρέμα.

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 30/10/2023

🇬🇧🇬🇷Είναι εδώ και λίγες μέρες που έχω επιστρέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και όπως σας έχω πει προσπαθώ να απολαύσω όλα αυτά που είχα στερηθεί τόσο καιρό και τα βασικά από αυτά ήταν το καλό φαγητό 🍽🥙και ηρεμία που μου προσφέρει ο καλός καιρός της Ελλάδας🌡🌞🌊⛱️!
🇬🇷Οπως τα έχετε ήδη από τα Stories μου, ανέφερα συνεχώς ότι μου είχε λείψει να πίνω εναν ελληνικό καφέ ☕️σαν τη γιαγιά στην πλατεία ενός νησιού κάτω από ένα πλατάνι, να πίνω ένα φραπέ στη θάλασσα! Ένα γλυκό υποβρύχιο! Ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων στο χωριό ....Μία κρύα μπύρα🍺, γιατί οι άγγλοι συνηθίζουν να την πίνουν ζεστη -και πολύ απλά δεν πίνεται-🙄
🤤Και φυσικά να τρώω το υπέροχο μας φαγητό με τοπικά καλούδια από νησιά από χωριά υπέροχες συνταγές με καλές πρώτες υλες και να απολαμβάνω το τοπίο που μου προσφέρει ο τόπος μου 💟
Για τα απλά πράγματα της ζωής όπως αυτά είμαι ευγνώμων, και προσπαθώ να βρω την ηρεμία μου μετά από μία εξαιρετικά έντονη χρονιά που πραγματικά δε στάθηκα στιγμή ούτε ήσυχη ουτε ήρεμη δουλεύοντας/διαβάζοντας 16 ώρες την ημέρα! 🙏❤️‍🩹 αλλά και φυσικά ταξιδεύοντας για να εκτονωνω την ενταση μου🌍 Αυτή ήταν και είναι η διέξοδος μου

ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΛΟΙΠΌΝ!🥂
#2023 🇬🇷

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 01/10/2023

🥳🎂Εβδομάδα των γενεθλίων μου, αυτή για μένα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που με βρήκε στο Λονδίνο, 🇬🇧 σε μία κομβική φάση της ζωής μου!
👩‍🎓 Μόλις τελείωσα το μεταπτυχιακό μου εδώ και λίγες μέρες και λιγο πριν επιστρέψω Ελλάδα, σαν άλλος Δημήτρης Αγραβάνης θα πω: "πραγματικά αυτή είναι η 1η φορά που θα πω μπράβο στον εαυτό 😅 μου", διότι τα κατάφερα τελικά!!!! 🙏🤜🤛🙌💪με πάρα πολλές όμορφες στιγμές αλλά και αρκετές δυσκολίες οι οποίες δεν φαίνονται προφανώς από τα social media!!
🎂Είμαι περήφανη που τα κατάφερα γιατί όπως είπα είχα έρθει εδώ τελείως μόνη μου πατώντας στις δικές μας δυνάμεις να επιζησω μην παίρνοντας ούτε 1€ από κανέναν! , σε ένα τεράστιο εγχείρημα που για κάποιους θεωρείται δεδομένο να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή να κάνουν μεταπτυχιακό...Για μένα όμως δεν ήταν προετοιμαζομουν 2 χρόνια πριν για να καταφέρω να έρθω Αγγλία και κυριολεκτικά έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα για να έρθω 🫂

🤜🤛Τα κατάφερα ολομόναχη να υποστηρίζω τον εαυτό μου 100% και χαίρομαι επίσης που επέλεξα να συνεχίσω να εργάζομαι Ελλάδα ώστε να κάνω τη ζωή μου όπως ήθελα να τη ζήσω εδώ!!🫖☕️🍸🌍 Κυριολεκτικά είχα έρθει με λίστα με πράγματα που ήθελα να κάνω πέρα γιατί ο μόνος μου σκοπός ήταν να ζήσω την εμπειρία στο 100%!!! ✈️

🔷️ Ένα πτυχίο ποτέ δεν έλεγε τίποτα για μένα Ούτε και τώρα λέει..
🗺Φυσικά οι εμπειρίες που αποκόμισα είναι πολύ περισσότερες από έναν χαρτί!
🎂Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Και ανυπομονώ να τα πούμε και από κοντά!!! 🥳🫶😊💜

Δανάη # # #

#γενεθλια

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 06/09/2023

🇫🇷 2o στάδιο στο
Αυτή τη φορά αυτό που σβήστηκε από το ήταν το -όχι στα Tiffany's- αλλά σε ένα άλλο ξακουστό παριζιάνικο ξενοδοχείο το .

🍽 Το σετ περιλάμβανε τα πάντα από fine porcelain, ασημένια μαχαιροπιρουνα και διάφορα άλλα ασημικά. Πολυέλαιοι και service 5* προφανώς συμπληρώναν αυτό που πλήρωνες στο Petit Déjeneur που λένε και οι Γάλλοι.

☕️🫖Το πρωινό περιλάμβανε ποικιλία από καφέδες και ροφήματα (bottomless)

🥐Διαφορετικά ήδη ή

🥖Εννοείται ποικιλία από γαλλικές μπαγκέτες

🍯Μέλι, πραλινες🍫 και φυσικά 3-4 διαφορετικές γεύσεις από μαρμελάδες 🍓🍒🍑

🥞🧇 Και συνοδευτικά και άλλα γαλλικά αρτοσκευάσματα

Και αφού έσκασα και δεν μπόρεσα να τα φάω όλα 😅 μετά από τόσα #κρουασάν καταλαβαίνετε γιατί μετά έπαθα overdose από τα γλυκά.

🇫🇷 Overall, όπως λέω αν είσαι αυτά συγκαταλεγονται στα life experiences!♡♡♡
🔜Θα ακολουθήσει και το κλασικό

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 03/09/2023

🇫🇷 Πάντα ήθελα να πάω για afternoon Tea στο περίφημο και ξακουστό ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι και ένας ακόμα στόχος σβήστηκε από το ✅️ Bucket List 📃μου!
☕️Tο τσάι το δικό μου περιλάμβανε μία καλλιέργεια όπως την είπανε αρχαιων φύλλων καπνιστου τσαγιού 500 ετών,
🍰καθώς και ένα selection από μικρά κέικ, σοκολάτες, Madeleine, γαλλικές τάρτες τα οποία τίμησα δεόντως και για αυτό ήθελα να έχω αποχη και από τόσα γλυκά που είχα φάει αυτές τις μέρες😅
🍫τώρα νομίζω καταλαβαίνετε...
Θα ακολουθήσουν και άλλα Post ακριβώς για να δείτε τι έφαγα στο Παρίσι και γιατί μετά από αυτό το ταξίδι ήθελα να μπω σε μία σειρά πολύ υγιεινής διατροφής♡☆! 🔜Αναμένετε λοιπόν στα επόμενα posts!!

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 01/08/2023

Καλο μήνα 🏖 με UPDATE 2ου Ακαδημαϊκού Εξαμήνου (📸1η φωτογραφία) και φοιτητικής ζωης στην Οξφόρδη+📚📑💻 ακολουθεί η περιγραφή της ερευνητικής μου εργασίας ⤵️
✅️ Κι όμως τα πέρασα όλα τα μαθήματα και του 2ου εξαμήνου. 😀🤩
Αλλά και το Literature Review της ερευνητικής μου εργασίας με Distinction (Level A) που από ότι μου είπαν κατατάχθηκε στις πρώτες θέσεις του μεταπτυχιακού. 🙏🤩
📍 Ενα εξίσου δύσκολο και πρωτόγνωρο εξάμηνο με δεκάδες μέρες αϋπνίας όπου συνοδεύτηκεμε με μια δύσκολη προσαρμογή μου γυρνώντας από Ελλάδα το Πάσχα λογω διαφόρων περιστατικών που με επηρέασαν αρνητικά !
💡Αλλά όπως είπα στον εαυτό μου Δεν έχω κανένα περιθώριο να παραμείνω από-συντονισμένη μιας και σε 2 εβδομάδες Από τη στιγμή που γύρισα ξεκινούσε η εξεταστική μου και έπρεπε να είμαι συγκεντρωμένη! Οπότε Για ακόμη μία φορά έσφιξα τα δόντια μου και είπα "Δανάη μάζεψε τα μυαλά σου και προχώρα". Η Εξεταστική αποδείχτηκε δύσκολη Κ λόγω διαφοράς της γλώσσας και λόγω της επισημότητας που είχε ήτανε λες και έδινα Proficiency μαζί με Πανελλήνιες το συναίσθημα😬😬 Αλλά τέλος καλό όλα καλά!
👩‍🎓 και εδώ και 3 μήνες τρέχει το πρόγραμμα της ερευνητικής μου εργασίας το οποίο είναι

📍"A study on the effect of ‘food addiction’ stigma on food preferences, choice, and intake"

🤓Με στόχο δηλαδή να μελετήσουμε Πώς επηρεάζει ο εθισμός στα τρόφιμα τις διατροφικές μας επιλογές μας μετά τη διάγνωση οτι πάσχεις από αυτη τη "διαταραχή" .
📊 Για αυτό το λόγο είχα να εξετάσω και εθελοντές στα πλαίσια της πειραματικής ψυχολογίας Αλλά και να κάνω μία τεράστια ανάλυση στατιστική δεδομένων. Ακόμα παλεύω δηλαδή με πάρα πολλές ώρες δουλειάς κάθε εβδομάδα πιστεύω ότι ξεπερνάνε τις 40 ώρες
Και 🇬🇧/🇬🇷 με εμένα να προσπαθώ να ισορροπήσω μεταξύ της δουλειάς μου στην Ελλάδα και των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων αλλά και των δεκάδων trips τα οποία αποτελούν τη μοναδική διέξοδο μου αυτή τη στιγμή🌍💚🩵💙

Πληρώσαμε και ολα μας τα δίδακτρα+ νοίκια 😅Έχω ένα μήνα ακόμα να συνεχίσω να παλεύω... και όσο για το καλοκαίρι στην Ελλάδα απλά υποκρίνομαι ότι δεν υπάρχει 🤣😅

* Ευχαριστώ πολύ τις πανέμορφες βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που κάνει το διάβασμα μου λίγο πιο όμορφο!

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 27/06/2023

🥂- Τι απαντούσα στον μπαμπά μου όταν μου λεγε γιατί θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στην Αγγλία:
-Μπαμπά εγώ θέλω να πάω να πίνω τα τσάγια μου☕️ σα σωστή κυρία, να τρώω τα κεκακια μου🧁🍬 στην Αγγλική εξοχική σε ωραία τσαγιερά και να νιώθω σαν elite πρωταγωνιστρια της Agatha Christie 😅😅 ( ).....αααα ρε μπαμπά τι ακούς κι εσύ 😆💜
Λίγα λόγια για το αγαπημένο μου Afternoon Tea που έχει γίνει ιεροτελεστία 😇⤵️

🏰Το afternoon tea εισήχθη στην Αγγλία από την Άννα, την 7η Δούκισσα του Μπέντφορντ, το έτος 1840. Η Δούκισσα θα πεινούσε γύρω στις 4 το απόγευμα. Το βραδινό γεύμα στο σπίτι της σερβίρονταν αργά στις 8 αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ του μεσημεριανού και του δείπνου. Η Δούκισσα ζήτησε να της φέρουν ένα δίσκο με τσάι, ψωμί και βούτυρο (λίγο νωρίτερα, ο κόμης του Sandwich -εξου και η προέλευση 😵είχε την ιδέα να βάλει μια γέμιση ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί) και ένα κέικ στο δωμάτιό της αργά το απόγευμα. Αυτό έγινε συνήθεια της και άρχισε να προσκαλεί φίλους να την ακολουθήσουν.

💃Αυτή τη στιγμή το τσάι έγινε ένα μοντέρνο κοινωνικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880 οι γυναίκες της ανώτερης τάξης και της κοινωνίας άλλαζαν μακριές τουαλέτες, γάντια και καπέλα για το απογευματινό τους τσάι, το οποίο συνήθως σερβίρονταν στο σαλόνι μεταξύ 4 και 5. Το παραδοσιακό απογευματινό τσάι αποτελείται από μια επιλογή από σάντουιτς (συμπεριλαμβανομένου σάντουιτς αγγουριού, egg mayo, salmon cream cheese, coronation chicken), scones (ΤΑ ΛΑΤΡΕΎΩ 😍)σερβιρισμένα με clotted cream και marmalade. Σερβίρονται επίσης κέικ και αρτοσκευάσματα. Το τσάι που καλλιεργείται στην Ινδία ή την Κεϋλάνη σερβίρεται σε ασημένια δοχεία τσαγιού σε φλιτζάνια πορσελάνης!! Το high tea περιλαμβάνει και ένα ποτήρι #σαμπανια

CHEERS 🥂

Κάνε τη διατροφή σου σύμμαχο για να πάρεις 10' στην Εξεταστική! 12/06/2023

Σε βοηθάω να γράψεις λίγο καλύτερα 😉😄
Διάβασε περισσότερα εδώ ⬇️

Κάνε τη διατροφή σου σύμμαχο για να πάρεις 10' στην Εξεταστική! Η «αγαπημένη» περίοδος των φοιτητών έφτασε! Η εξεταστική αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική και αγχώδη περίοδο για τους όλους τους φοιτητές. Για να αυξήσουν την από...

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 11/06/2023

✏️🗂️Η «αγαπημένη» περίοδος των μαθητών και των φοιτητών έφτασε!
🤓📝 Πανελλήνιες και εξεταστική αποτελούν μια ιδιαίτερα στρεσογόνα και αγχώδη περίοδο για τους μαθητές αλλά και για την οικογένεια τους. Για να αυξήσουν την απόδοση τους την ημέρα των εξετάσεων, όλοι ψάχνουν τις κατάλληλες τροφές για να βελτιώσουν τη μνήμη τους, να μειώσουν την κόπωση, να παρατείνουν τις ώρες διαβάσματος και να αυξήσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης.
🥑Να λοιπόν πώς η διατροφή θα γίνει σύμμαχός σας για επιτυχία στις Πανελλήνιες-Εξεταστική!
🍒Αρχικά ας δούμε ποια τρόφιμα προτείνονται για αυτή την περίοδο και τι περιέχουν στο παραπάνω
📌Μερικές ακόμη Χρήσιμες Συμβουλές:

1️⃣Μην παραλείπεις το Πρωινό
2️⃣Κατανάλωσε μικρά και συχνά και γεύματα
3️⃣Παραμεινε ενυδατωμένος
4️⃣Φάε λίγη μαύρη σοκολάτα
5️⃣ΜΗΝ ΑΓΧΏΝΕΣΑΙ! Ό,τι είναι να γίνει... Θα γίνει
✏️ΙΔΑΝΙΚΆ ΦΑΓΗΤΆ ΣΤΟ 2ο slide! 🎉
💬 Για τη βελτίωση και την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης κατά την εξεταστική-πανελλήνιες:
🍒Φάε φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή και ψάρι και κρέας και ζυμαρικά ολικής, όσπρια λαδερά πολλά φρούτα και λαχανικά κλπ
🍫Κατανάλωσε μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο που βοηθάει στη μνήμη. Επίσης με την κατανάλωση της απελευθερώνονται ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη διάθεση όπως και σεροτονίνη. Προσοχή στην ποσότητα!
📝Μία μέρα πριν την εξέταση: Φτάνουμε λίγο πριν τη μεγάλη μέρα… O μαθητής μπορεί να καταναλώσει το αγαπημένο του φαγητό που θα τον ευχαριστήσει και θα του ανεβάσει τη διάθεση για να νιώσει «γεμάτος» για την αυριανή μέρα.
→ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΟΥ ΕΎΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΚΊΣΕΙΣ!!! 🤓✌️
#πανελληνιες2021 #πανελληνιες

Photos from Δανάη Πετροπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος's post 08/06/2023

🗺 Επόμενο . 🇱🇺 (και συνέχεια του Βελγίου)
🏰 Μια πανέμορφη πόλη πραγματικά έμεινα έκπληκτη από την ομορφιά της δεν περίμενα να είναι τόσο όμορφη και παραμυθένια.💟 Έμεινα όμως το ίδιο ευχαριστημένη από την κουζίνα της? ⤵️

Η απάντηση εδώ:
🇧🇪🇫🇷🇩🇪 Η κουζίνα του Λουξεμβούργου έχει απορροφήσει στοιχεία γαλλικής, βελγικής και γερμανικής γαστρονομικής παράδοσης.
🥩🥓 Το Λουξεμβούργο ευνοεί κυρίως τα πιάτα με κρέας “judd mat guardbonen” - καπνιστό χοιρινό με ξινή κρέμα (το πιάτο σερβίρεται με φασόλια και πατάτες).
🍖Εκτός από αυτό, στη χώρα παρασκευάζονται μαύρα λουκάνικα, αυτιά χοιρινού κρέατος και κυνήγι Ewww! (Οχι δε το τόλμησα🙄🤐).
🐟 Όσον αφορά τα πιάτα με ψάρι, μαγειρεύονται στο φούρνο ή στη σχάρα από πέστροφα, πέρκα, και άλλα είδη, σερβίροντας λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, διάφορες μαρινάδες, βότανα και τοπικά τυριά συνήθως τοποθετούνται στο τραπέζι.
🍰🍫🥧Από γλυκα απολαύσετε κέικ με μαρμελάδας και σοκολάτα. Και πολλά παρόμοια με του Βελγίου και της Γαλλίας.
🍽❗️Δημοφιλή πιάτα του Λουξεμβούργου:
σούπα από ψητό κουνέλι;
κεφτεδάκια συκωτιού με λάχανο τουρσί, μοσχάρι με βραστές πατάτες και ξινό λάχανο.
💠Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα γεύματα σε εστιατόρια του Λουξεμβούργου θα κοστίσουν λίγο περισσότερο τους ταξιδιώτες. Ενδεικτικά ένας καφές στο χέρι κόστιζε 4 με 5 ευρώ ένα Burger από Fast Food 20 ευρώ (δειτε την τελευταία φωτογραφία).
❎️ Όσο για να φας σε εστιατόριο πάνω από 30 ευρώ το άτομο.
😒Και ειλικρινά δεν βρήκα και πολλές επιλογές ούτε κάτι να με ενθουσιάζει.
👎👎 Σορρυ Λουξεμβούργο ήσουν πανέμορφο αλλά για φαγητό δεν ενθουσιαστηκα καθόλου. It was hit and miss!🙊
🇱🇺

Videos (show all)

#foodtour #denmark🇩🇰 #2023Πάμε σε ένα ακόμη  food tour με τη #διαιτολόγο - #foodie της καρδιάς σας και με κάποια παραδοσ...
Γίνε κι εσύ ήρωας και σώσε τον πλανήτη. Πώς; Μειώνοντας το κρέας στις 2 φορές τη βδομάδα και τρώγοντας μεσογειακά όπως ε...
When in Mykonos