Centrul de Resurse Juridice
Suntem o organizație ce contribuie la consolidarea democrației și a statului de drept în R. Moldova.
Scopul nostru este să construim o democrație autentică în Republica Moldova. Construim statul de drept din interior, prin monitorizări, analize, reacții, soluții concrete care îmbunătățesc cadrul legislativ, practica judiciară, situația societății civile și drepturile omului. Credem că noi, toți cetățenii Republicii Moldova, putem trăi mai bine dacă sistemul judiciar împarte dreptatea și nu oferă
🛡 Pentru ca drepturile omului să nu rămână doar pe hârtie sub formă de declarații, există apărătorii drepturilor omului (ADO), societatea civilă și instituțiile mass-media, care veghează asupra modului în care drepturile tuturor sunt respectate și bat alarma atunci când sunt comise încălcări.
Vocea celor care apără și promovează este necesară într-o democrație, însă prin faptul că sunt vocali în societate, ADO și reprezentanții sectorului neguvernamental devin și ei ținta atacurilor și discreditărilor, inclusiv în mediul online.
În contextul Zilei Drepturilor Omului, e important să conștientizăm că încercările de a reduce vocea ADO și a societății civile în general au un potențial de a influența negativ procesele democratice, care nu ar trebui neglijat. Pentru a avea o perspectivă mai largă asupra situațiilor în care ADO, jurnaliștii și ONG-urile sunt atacate și a motivațiilor din spatele acestor defăimări, puteți revedea constatările publicației dedicate acestui subiect: https://crjm.org/radiografia-atacurilor-asupra-organizatiilor-societatii-civile-in-2022/
Această publicație a fost elaborată în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldovaˮ, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova.
nu este despre 10 decembrie – dată la care, în anul 1948, a fost adoptată și proclamată Declarația Universală a Drepturilor Omului, elaborată sub egida ONU – ci despre înțelegerea universală că toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi.
De Ziua Internațională Anticorupție, marcată anual la 9 decembrie, aducem în prim plan opinia cetățenilor despre investigarea și sancționarea corupției în Republica Moldova – un indicator despre cm sunt văzute în societate eforturile autorităților de a combate acest fenomen păgubos.
📃 Pachetul de extindere pentru anul 2023 a fost adoptat de Comisia Europeană, iar în acest context Comitetul de Coordonare al Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic solicită Consiliului European să dea curs recomandărilor Comisiei Europene de a deschide negocierile cu Ucraina și Moldova și de a acorda Georgiei statutul de candidat la UE, în cadrul următoarei sale reuniuni din 14-15 decembrie 2023.
Declarația integrală poate fi accesată la următorul link:
https://eap-csf.eu/project/eap-csf-steering-committee-statement-calls-on-the-european-council-to-follow-through-on-the-european-commissions-recommendations-to-open-negotiations-with-ukraine-and-moldova-and-to-grant-eu/
Platforma Națională a FSC din PaE Eastern Partnership Civil Society Forum
🏛 Felul în care funcționează sistemul de justiție penală în Finlanda poate fi un exemplu pentru întreaga Europă. Aici se pune accent pe reeducarea deținuților și reintegrarea acestora în societate, iar Convenția Europeană a Drepturilor Omului este cartea de căpătâi în toate etapele procesului penal.
Profesioniștii din justiție se întorc în Moldova cu mai multe informații, cu mai multă experiență, cu bune practici și, sperăm noi, cu mai multă inspirație pentru a reforma eficient procedurile penale de acasă, astfel încât să fie asigurată o mai bună respectare a drepturilor omului.
🔰 Vizita de documentare este organizată la inițiativa Centrului de Resurse Juridice din Moldova, cu sprijinul Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de justiție penală mai transparent și mai rezonabil, capabil să protejeze eficient drepturile omului”.
Fundația Soros Moldova
👉 În contextul Zilei Drepturilor Omului, care va fi marcată la nivel mondial pe 10 decembrie, am discutat astăzi despre drepturile omului și rolul organizațiilor internaționale și a statelor de a proteja drepturile fundamentale, în special în timpul conflictelor și războaielor.
Lecția publică „Protecția drepturilor omului în timpul conflictelor” a fost ocazia potrivită pentru a le explica studenților de la facultățile de drept, jurnalism, relații internaționale și științe politice, precum și tinerilor profesioniști despre conceptele și principiile de bază prevăzute de legislația internațională. Împreună cu Beatrix Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova/ UN Human Rights Moldova, am abordat tematica drepturilor omului din perspectiva generațiilor și populațiilor afectate de agresiune și conflicte armate.
Evenimentul a fost posibil datorită proiectului „Îmbunătățirea standardelor privind drepturile omului în Moldovaˮ, susținut financiar de Ambasada Canadei/ Embassy of Canada to Romania, Bulgaria, and Moldova.
🔴 Vă invităm să urmăriți LIVE ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 7 decembrie 2023.
Pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte, dintre care principalele se referă la:
🔹 Examinarea a trei plângeri cu privire la tragerea la răspundere disciplinară a procurorului general interimar, Ion Munteanu;
🔹 Desemnarea câștigătorilor concursului pentru ocuparea prin transfer a funcțiilor vacante de procurer în mai multe procuraturi;
🔹 Stabilirea calendarului pentru desfășurarea etapei de desemnare a câștigătorilor concursurilor anunțate de Consiliul Superior al Procurorilor;
🔹 Anunțarea concursurilor pentru suplinirea unor funcții vacante de procuror în procuraturile teritoriale;
🔹 Bugetul sistemului Procuraturii pentru anul 2024.
🌍Continuăm vizita de documentare în Estonia cu discuții în cadrul Curții Supreme de Justiție, Parlamentului, Ministerului Justiției, dar și cu reprezentanți ai Uniunii Avocaților.
Alături de profesioniștii din justiție preluăm și împărtășim bune practici în sistemul de justiție penală, pentru a avea o mai bună protecție a drepturilor omului.
🔰 Vizita de documentare este organizată la inițiativa Centrului de Resurse Juridice din Moldova, cu sprijinul Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de justiție penală mai transparent și mai rezonabil, capabil să protejeze eficient drepturile omului”.
Fundația Soros Moldova
😶🌫️ Discutăm la rece (și la propriu, și la figurat), despre justiție și drepturile omului în cadrul vizitei de documentare din Estonia și Finlanda, împreună cu profesioniștii din justiție din Moldova.
🏛 Prima noastră gazdă a fost Procurorul Șef de Stat din Estonia, Taavi Pern, a cărei experiență și expertiză ne este utilă în evaluarea propunerilor de îmbunătățire a legislației procesual-penale.
✅ Accesul la apărare și la materialele dosarului în timpul investigațiilor penale, digitalizarea proceselor, garanțiile apărării, precum și alte modalități de a păși în viitor fără a compromite drepturile omului sunt câteva din subiectele pe care am reușit să le abordăm.
Suntem bucuroși să realizăm acest schimb de experiență, întrucât și partenerii estonieni implementează o reformă similară, dialogul oferindu-ne oportunitatea să preluăm și să împărtășim cele mai bune idei și practici în domeniu.
🔰 Vizita de documentare este organizată la inițiativa Centrului de Resurse Juridice din Moldova, cu sprijinul Fundației Soros Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de justiție penală mai transparent și mai rezonabil, capabil să protejeze eficient drepturile omului”.
Fundația Soros Moldova
📅 Săptămâna trecută, la Skopje, a avut loc Reuniunea anuală de monitorizare a proceselor de judecată, organizată de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR).
🇲🇩 Moldova a fost reprezentată de colegul nostru, Daniel Goinic, care a vorbit despre evoluțiile-cheie din țara noastră ce vizează reformele de justiție și, în special, a prezentat cm are loc procesul de evaluare externă.
În total, aproximativ 30 de reprezentanți ai Misiunilor OSCE și ai OSC din întreaga regiune s-au reunit pentru a împărtăși experiențele, provocările și bunele practici în domeniul monitorizării.
👉 La eveniment au mai fost prezentate metode inovative de monitorizare a cazurilor de violență domestică, aspecte legate de monitorizarea justiției administrative, a crimelor de război, cu accent special asupra contextului ucrainean.
🧑🏫 Colegul nostru a participat și la o sesiune de instruire legată de punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în cazurile recente ce vizează independența justiției.
↗️ Am dat start unui proiect nou, prin care ne propunem să consolidăm respectarea efectivă a drepturilor omului în Republica Moldova și să menținem pe agenda publică subiectele ce vizează drepturile omului și statul de drept.
Vor urma activități și oportunități interesante, eforturi de analiză și cercetare, dar și materiale de informare și conștientizare, așa că îndemnul nostru este să urmăriți pagina și actualizările privind proiectul „Sprijinirea eforturilor de promovare a protecției drepturilor omuluiˮ, susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos/ Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Moldova.
🔴 Urmărim LIVE ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 1 decembrie 2023.
Principalele subiecte incluse pe ordinea de zi se referă la:
🔹 Desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție;
🔹 Examinarea demersurilor privind menținerea împuternicirilor unor judecători pentru examinarea unor cauze aflate în faza de terminare.
Agenda integrală este disponibilă în primul comentariu la postare.
sedinte-on-line - Consiliul Superior al Magistraturii Consiliul Superior al Magistraturii
📣 Pe 7 decembrie, ne întâlnim în format online la lecția publică „Protecția drepturilor omului în timpul conflictelor”, unde împreună cu Beatrix Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova:
✅ vom explica esența conceptelor de drepturile omului, ONU și Declarația Universală a Drepturilor Omului;
✅ vom aborda importanța protecției drepturilor omului, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război;
✅ vom analiza rolul organizațiilor internaționale și a statelor privind protecția drepturilor omului, în special în timpul conflictelor.
Evenimentul se va desfășura între orele 15:00 – 16:45, prin intermediul platformei Zoom, și este destinat studenților de la facultățile de drept, jurnalism, relații internaționale și științe politice, precum și tinerilor profesioniști.
Pentru înregistrare, click aici: https://forms.office.com/e/SicjJPR2cd
Evenimentul se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în limba română.
Această lecție publică este parte a proiectului „Îmbunătățirea standardelor privind drepturile omului în Moldovaˮ, susținut financiar de Ambasada Canadei/ Embassy of Canada to Romania, Bulgaria, and Moldova.
⚖️ Reforma justiției va fi segmentul care ne va da cele mai mari bătăi de cap în procesul de integrare europeană, jumătățile de măsură în acest sector sunt insuficiente și este nevoie de mult curaj pentru a rupe anumite practici înrădăcinate în sistem.
👉 Acestea sunt câteva din ideile desprinse din discursul colegului nostru, Vladislav Gribincea, la Forumul Eurosfat: Noi orizonturi, pe care vă propunem să-l urmăriți.
🛡 Înțelegerea contextului care generează riscuri pentru securitatea personală, evaluarea riscurilor și a vulnerabilităților, analizarea resurselor existente și a celor necesare, matricea riscurilor – despre toate acestea discutăm la sesiunea de instruire dedicată apărătorilor drepturilor omului și reprezentanților societății civile.
Activitatea are drept scop consolidarea capacităților lor de a identifica, reacționa și a fi pregătiți față de diverse riscuri, atât în calitate de persoană individuală, cât și de membru al unei organizații, și se desfășoară ca parte a proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldovaˮ, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova.
🖋 La început de săptămână, anunță concurs de selectare a persoanelor fizice și juridice din Republica Moldova, pentru contractarea serviciilor de traducere scrisă a textelor cu specific juridic.
Ne dorim o colaborare frumoasă și de durată, în urma căreia produsele și materialele noastre să poată fi accesibile nu doar în română, ci și vorbitorilor de engleză și rusă.
Toate detaliile privind acest concurs sunt pe link-ul indicat mai jos, așa că nu vă rămâne decât să pregătiți ofertele și să le expediați până la 11 decembrie: https://crjm.org/crjm-anunta-concurs-privind-achizitia-serviciilor-de-traducere-scrisa/
🚫 De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, marcată astăzi, amplificăm vocile tuturor celor care cer oprirea oricăror forme de violență asupra fetelor și femeilor, pentru a construi o societate fără agresiune, intimidare și ignorare!
🤚 Moldova a fost condamnată de 6 ori în ultimii 10 ani pentru că autoritățile statului au eșuat să protejeze victimele violenței domestice, fiind admise 14 violări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.
🧏 Pe lângă abuzurile fizice și verbale la care au fost supuse, victimele violenței domestice au mai fost discriminate de autoritățile statului, care au eșuat în executarea ordonanței de protecție, au avut atitudini superficiale sau au investigat insuficient afirmațiile reclamantelor.
🟠 În ajunul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, CRJM a pregătit o notă analitică în care sunt prezentate cazurile de violență în familie, care au ajuns să fie judecate la CtEDO. Documentul este disponibil pe acest link: https://crjm.org/violenta-domestica-din-moldova-in-jurisprudenta-curtii-europene-a-drepturilor-omului/
Nota analitică a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea standardelor privind drepturile omului în Moldova”, implementat de CRJM și susținut financiar de Ambasada Canadei (Embassy of Canada to Romania, Bulgaria, and Moldova).
Violența domestică din Moldova, în jurisprudența CtEDO Aceasta este nota analitică elaborată de CRJM în care sunt trecute în revistă cazurile de violență domestică din Moldova, judecate la CtEDO.
📆 24 noiembrie pare a fi ziua alegerilor și numirilor importante în sectorul justiției:
🧑⚖️ Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să aleagă un judecător la Curtea Constituțională, această funcție fiind vacată de mult timp.
📑 Consiliul Superior al Procurorilor urmează să decidă asupra concursului pentru funcția de Procuror General.
⚖ Parlamentul Republicii Moldova planifică numirea membrilor naționali în Comisia de Vetting a Procurorilor. După această numire, Comisia va putea să își înceapă activitatea.
🔴 Încă un LIVE în această zi – urmărim ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 24 noiembrie 2023.
Printre subiectele importante de pe ordinea de zi se regăsesc:
🔹 Desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova;
🔹 Suspendarea din funcție a unor judecători;
🔹 Desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție;
🔹 Demersul Institutului Național al Justiției privind avizarea Planului modular de formare continuă a judecătorilor și procurorilor pentru anul 2024;
🔹 Desemnarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor funcției de președinte/vicepreședinte al instanței judecătorești.
Agenda integrală este disponibilă pe acest link:https://www.csm.md/files/Ordinea_de_zi_CSM/2023/35/AgendaCSM.pdf
Iar agenda suplimentară poate fi accesată aici:https://www.csm.md/files/Ordinea_de_zi_CSM/2023/35/AgendaCSM-suplim.pdf
🔴Continuăm să urmărim LIVE ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 24 noiembrie 2023.
🔴Vă invităm să urmăriți LIVE ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 24 noiembrie 2023.
Pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte, dintre care principalele se referă la:
🔹 Desemnarea interimarilor la funcțiile de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău;
🔹 Adresarea domnului Alexandr Stoianoglo;
🔹 Analizarea constatărilor din raportul „Transparența activității Consiliului Superior al Procurorilor (1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2023)”;
🔹 Adresarea procurorului Cristina Gladcov;
🔹 Examinarea unor plângeri cu privire la tragerea la răspundere disciplinară a procurorului general interimar, Ion Munteanu.
Agenda integrală este disponibilă pe acest link:https://csp.md/sites/default/files/2023-11/Agenda%2024.11.2023.pdf
📣 Cu siguranță v-ați întrebat care sunt mecanismele de protecție a drepturilor omului pe vreme de conflicte sau războaie. Pregătim o nouă lecție publică, marca , în care să dezbatem mai detaliat acest subiect.
Invităm studenții de la facultățile de drept, jurnalism, relații internaționale și științe politice, precum și tinerii profesioniști, să participe la lecția publică „Protecția drepturilor omului în timpul conflictelor”, ce se va desfășura la 7 decembrie 2023, între orele 15:00 – 16:45, prin intermediul platformei Zoom.
Împreună cu Beatrix Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova:
✅ vom explica esența conceptelor de drepturile omului, ONU și Declarația Universală a Drepturilor Omului;
✅ vom aborda importanța protecției drepturilor omului, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război;
✅ vom analiza rolul organizațiilor internaționale și a statelor privind protecția drepturilor omului, în special în timpul conflictelor.
Pentru înregistrare, click aici: https://forms.office.com/e/SicjJPR2cd
Evenimentul se va desfășura în limba engleză, cu traducere simultană în limba română.
Această lecție publică este parte a proiectului „Îmbunătățirea standardelor privind drepturile omului în Moldovaˮ, susținut financiar de Ambasada Canadei/ Embassy of Canada to Romania, Bulgaria, and Moldova.
Fill | Lecția publică din 7 decembrie: Protecția drepturilor omului în timpul conflictelor Formular de înregistrare pentru a participa la discuții în cadrul lecției publice „Protecția drepturilor omului în timpul conflictelor”, organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) la 7 decembrie 2023, între orele 15:00 – 16:45, prin inte...
‼️ Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, din care face parte și CRJM, apreciază scrutinul electoral din 5 și 19 noiembrie 2023 ca fiind unul parțial liber și parțial corect. Această apreciere se bazează pe constatările organizațiilor societății civile implicate activ în procesul de monitorizare a alegerilor locale.
Caracterul parțial liber și parțial corect reprezintă nota acordată modului în care a derulat scrutinul actual și reiese din următoarele considerente:
➡ Administrarea și desfășurarea alegerilor
➡ Restricțiile privind dreptul de a fi ales
➡ Competitivitatea scrutinului
➡ Utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală
➡ Utilizarea fondurilor din surse ilegale în campania electorală
➡ Raportarea financiară în campania electorală
➡ Comportamentul mass-media și suspendarea licențelor a șase posturi TV
➡ Încălcări privind respectarea sistemului de cotă dublă
➡ Discriminarea persoanelor cu dizabilităţi
➡ Numeroase cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare.
Sperăm ca viitoarele alegeri să decurgă în spiritul toleranței zero față de nereguli ce ar putea afecta integritatea procesului electoral!
👐 Astăzi marcăm Ziua Mondială a Copiilor, care ne amintește despre Declaraţia pentru Drepturile Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1959 de Adunarea Generală a ONU. Această Declarație definește în mod universal drepturile copiilor la protecţie, educaţie, sănătate, joacă, adăpost şi o alimentaţie potrivită.
La 30 de ani distanță, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat și Convenţia pentru Drepturile Copilului, apreciată ca fiind realizarea majoră pentru drepturile omului, recunoscând rolul copiilor ca actori sociali, economici, politici, civili şi culturali.
În spiritul acestor evenimente, să reflectăm asupra modului în care fiecare dintre noi contribuie la promovarea drepturilor copiilor și la un mediu sigur și prosper pentru toți.
📌 Ce e cu securitatea holistică? Au nevoie reprezentanții societății civile și apărătorii drepturilor omului de evaluarea riscurilor și planificarea protecției? Răspunsurile le veți găsi participând la sesiunea de instruire privind securitatea personală!
Împreună cu formatori internaționali de la Front Line Defenders, vom oferi ghidare și suport pentru a înțelege mai bine toate aceste concepte și a avea la îndemână instrumente practice prin care să reduceți amenințările și riscurile de securitate personală.
📝 Înregistrările pentru participare continuă până la 19 noiembrie. Mai multe detalii găsiți în descrierea formularului, pe care îl puteți completa în doar câteva minute: https://forms.office.com/e/59iFbGUzcd
Sesiunea de instruire este parte a proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldovaˮ, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova.
🔰 De Ziua Internațională a Toleranței, marcată astăzi, dorim să reflectăm asupra importanței acceptării și înțelegerii diferențelor ce există în mod firesc între oameni, culturi și societăți. Conceptul de toleranță reprezintă atitudinea de respect și apreciere față de multitudinea formelor de a fi, de a te exprima și manifesta.
Declarația de Principii privind Toleranța, adoptată de UNESCO în 1995, descrie semnificația toleranței, iar unele aspecte merită să le reamintim mai jos:
👉 Toleranța este responsabilitatea care susține drepturile omului, pluralismul (inclusiv, pluralismul cultural), democrația și statul de drept.
👉 Ea nu e doar o obligație de ordin etic; ea este, de asemenea, și o necesitate politică și juridică. Toleranța este o virtute care face ca pacea să fie posibilă și care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii.
🔴 Urmărim LIVE ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 16 noiembrie 2023.
🔹 Pe ordinea de zi se află subiectul referitor la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în mai multe judecătorii.
Agenda integrală este disponibilă pe acest link:https://www.csm.md/files/Ordinea_de_zi_CSM/2023/34/AgendaCSM.pdf
✒️ Ținem mâna pe puls când vine vorba de actualizări privind justiția și statul de drept, într-o nouă ediție a buletinului informativ, pregătită de . Paginile buletinului cuprind mai multe subiecte interesante, pe care să le studiați mai îndeaproape.
Iată principalele titluri:
➡️ Deciziile CSM privind politica de cadre în justiție pe parcursul lunii octombrie 2023;
➡️ Comisia de la Veneția a adoptat patru opinii cu privire la Republica Moldova – care sunt principalele recomandări?;
➡️ Alexandr Stoianoglo: eliberarea din funcție, hotărârea CtEDO și adresările la Curtea Constituțională;
➡️ Transparența Consiliului Superior al Procurorilor ‒ de la lege la realitate.
Buletinul conține la final și o selecție de știri prezentate succint, iar pentru a afla toate actualizările urmați linkul: https://crjm.org/buletinul-informativ-nr-62-octombrie-2023/
Încă nu v-ați abonat? Click aici și veți fi printre primii care primesc buletinele noastre informative direct pe poșta electronică: https://forms.gle/wXmprWA1aHfJnzWZ9
🔴 Vă invităm să urmăriți LIVE ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 15 noiembrie 2023.
Pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte, dintre care principalele se referă la:
🔹 Examinarea cererii de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror;
🔹 Desemnarea interimarilor la funcțiile de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău;
🔹 Examinarea demersurilor de suspendare din funcție a 4 procurori;
🔹 Stabilirea calendarului pentru desfășurarea etapei de desemnare a câștigătorilor concursurilor anunțate de Consiliul Superior al Procurorilor;
🔹 Adresarea domnului Alexandr Stoianoglo;
🔹 Analizarea constatărilor din raportul „Transparența activității Consiliului Superior al Procurorilor (1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2023)”.
Agenda integrală este disponibilă pe acest link:https://csp.md/sites/default/files/2023-11/proiect%20Agenda%2015.11.2023.pdf
🎉 La mulți ani, !
Astăzi e , așa că luăm o pauză scurtă pentru a ne privi cu puțin umor și a ne ura ani buni, energici și la fel de productivi în continuare.
🔔 În ajunul aniversării noastre, vă propunem încă o reinterpretare a unui proverb arhicunoscut, care încheie această serie de mesaje. Nouă ne plac ambele versiuni – și cea originală, și cea reinterpretată. Dar vouă?
🧏 Toamna se numără (și) evenimentele din justiție, care au fost multe și fierbinți.
Câteva dintre acestea – le prezintă colegul nostru, Andrei Nasu, în acest video, iar pe restul – vă invităm să le descoperiți pe paginile www.crjm.org/buletine-informative/
📨 Ca să primiți retrospectiva lunară a evenimentelor din lumea legilor și a dreptății, realizată obiectiv și cu multă sârguință de juriștii CRJM, abonați-vă pe acest link https://forms.gle/gseoZUwTcsQzdo2F9. E gratuit...încă :).
🔔 Iar pentru a fi la curent cu restul activităților CRJM – abonați-vă pe rețelele noastre de socializare sau la canalul nostru de Telegram (https://t.me/CRJM_ong).
🔔 În contextul celor 13 ani de activitate, pe care echipa noastră îi marchează în această săptămână, continuăm seria de gânduri arhicunoscute, reinterpretate prin prisma a ceea în ce credem.
P.S. Vouă care versiune vi se pare mai interesantă – cea originală sau reinterpretată?
🛡 Mai aveți o săptămână la dispoziție pentru a vă înregistra la sesiunea de instruire privind securitatea personală, dedicată apărătorilor drepturilor omului și reprezentanților societății civile!
Împreună cu formatori internaționali de la Front Line Defenders, vom oferi ghidare și suport pentru înțelegerea conceptului de securitate holistică, pentru evaluarea riscurilor și planificarea protecției. Dacă v-ați confruntat sau ați putea să vă confruntați cu amenințări la adresa securității personale, dacă aveți nevoie de un plan de securitate, fie la nivel individual, fie la nivelul organizației din care faceți parte, dacă nu știți cm să analizați riscurile legate de activitatea voastră sau cele privind vizibilitatea în mediul online, atunci această instruire este pentru voi.
Înregistrările pentru participare continuă până la 19 noiembrie: https://forms.office.com/e/59iFbGUzcd
Sesiunea de instruire este parte a proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldovaˮ, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene/ European Union in the Republic of Moldova.
🔔 Care este legătura dintre integritate și vetting?
Iată o reinterpretare, din partea noastră, a unui proverb arhicunoscut, care este la fel de valabilă ca și versiunea originală.
🔔 Pe parcursul anilor de activitate, ne-am convins de multe ori de puterea colaborării. Lucrăm îndeaproape cu instituțiile naționale, organizațiile internaționale și cu societatea civilă, construind punți de dialog.
Știm cu toții cât de importante sunt dialogul, discuțiile și dezbaterile bazate pe argumente pentru o democrație autentică. Aceasta ne-a inspirat să dăm o nouă interpretare unui proverb arhicunoscut.
P.S. Recunoaște cineva versiunea originală a proverbului?
🔔 Încă o reinterpretare a unor gânduri arhicunoscute, pornind de la ideea că drepturile omului sunt și rămân a fi fundamentale, indiferent de contexte, hotare sau conjuncturi.
👍 Am dat start unui proiect nou, prin care ne propunem să consolidăm independența jurnaliștilor, inclusiv prin capacitarea acestora în domeniul justiției și a statului de drept, să asigurăm un mediu favorabil pentru exprimarea liberă a acestora și să promovăm un peisaj media robust și diversificat.
Stați aproape pentru a urmări oportunitățile și activitățile interesante pe care le pregătim în cadrul proiectului „Observatorul libertății de exprimare: Cercetarea provocărilor juridice și consolidarea independenței jurnalisticeˮ, susținut financiar de Embassy of Finland in Bucharest - Ambasada Finlandei la Bucureşti!
Click here to claim your Sponsored Listing.
Cine suntem?
Contribuim la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova
Ce facem?
Asistăm autoritățile din Republica Moldova în procesul de elaborare a documentelor de politici și a cadrului legislativ în domeniul justiției și drepturilor omului
Analizăm jurisprudența CtEDO și modul în care Guvernul Republicii Moldova execută hotărârile acesteia
Videos (show all)
Category
Contact the organization
Telephone
Website
Address
33, Alexei Șciusev Str
Chisinau
MD2001
#20/1, Pushkin Street , MD-2012
Chisinau
Oficiul Bancii Mondiale, Chişinău, Rep. Moldova, www.worldbank.org/md
Chisinau
Prin implicarea cetățenilor și valorificarea tehnologiilor digitale dezvoltăm o democrație autentică.
Alba Iulia, Nr 93, Ap. 37
Chisinau
SCOUTS - Creating a better world! Asociaţia Naţională a Scouţilor din Moldova este o mişcare ed
Str. Bucuresti 68
Chisinau, 2012
Oberliht Association aims to mobilize young artists in order to improve their professional skills, to grant them support so that they could assert themselves in the local and inter...
20, Sf. Gheorghe Street
Chisinau, MD-2001
Promovăm incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități.
Chisinau
Общественная организация Spero основана в 2018 году. Одним из главных направлений это развитие социально-политических исследований.
Columna 170/3
Chisinau, MD-2004
Оказываем гуманитарную и адресную помощь в Молдове🙏Помочь нам: https://paynet.md/qr/030359
Bristol Central Park Hotel, Str. Puskin 32
Chisinau, MD-2012
President 2024-2025, Alina Ceban https://www.facebook.com/ceban.alina.9/
Str. S. Corobceanu, 17
Chisinau, 2004
Chisinau Forum: to bring together public figures from deferent countries that militate against the c
Strada Truşeni 18
Chisinau, MD-2069
CRAC - este un centru ce oferă servicii, suport și ajutor copiilor aflați în dificultate.