Talo Advocaten
Advocatenkantoor te Antwerpen met specialisaties in handelsrecht, vastgoedrecht en vennootschapsrecht
Stel: je bent bestuurder van een bedrijf en op een dag leidt een fout tijdens je bestuursperiode tot serieuze financiële schade. Voorheen kon je onder bepaalde omstandigheden schuilen achter een soort van "quasi-immuniteit", waardoor je persoonlijk buiten schot bleef, tenzij je iets deed dat strafrechtelijk vervolgbaar was. Dit principe beschermde veel bestuurders van directe claims, waardoor ze alleen indirect via hun bedrijf aansprakelijk konden worden gesteld.
Echter, begin dit jaar keurde het parlement een radicale hervorming van het Belgische buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht goed. Deze verandering betekent dat de quasi-immuniteit voor veel uitvoeringsagenten, inclusief vennootschapsbestuurders, is afgeschaft. Deze verandering is ontworpen om eerlijker om te gaan met situaties waarin bijvoorbeeld een onderaannemer een fout maakt die schade veroorzaakt. Voorheen kon alleen de hoofdaannemer aansprakelijk worden gesteld, wat vaak onrechtvaardig uitpakte als de hoofdaannemer bijvoorbeeld failliet ging.
Wat betekent dit nu concreet voor jou als bestuurder? Wel, als je bedrijf financieel in de problemen komt en jij hebt niet adequaat gehandeld, dan kan een schuldeiser zowel het bedrijf als jou persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade. Dit zorgt voor een aanzienlijke verzwaring van jouw aansprakelijkheid.
Deze nieuwe regelgeving treedt vermoedelijk in werking op 1 januari 2025. Als bestuurder is het dus cruciaal dat je goed begrijpt hoe deze veranderingen jouw verantwoordelijkheden beïnvloeden. Het is aan te raden om contracten die je bedrijf heeft afgesloten te herzien en te zorgen voor een stevige verzekering die jouw aansprakelijkheid als bestuurder dekt. Zo kun je jezelf beschermen tegen onverwachte claims en zorgen dat je niet persoonlijk de financiële lasten draagt van fouten gemaakt tijdens het bestuur van je onderneming. Neem dan contact op met Talo Advocaten voor deskundig advies op maat.
Op 6 maart 2024 werd een nieuw wetsontwerp voorgesteld dat zich richt op het tegengaan van overmatige schuldenlast en het beschermen van bedrijven die financiële moeilijkheden ondervinden. Dit wetsontwerp is van groot belang voor ondernemers, omdat het nieuwe mechanismen introduceert om financiële problemen vroegtijdig te signaleren en daarmee gerechtelijke procedures rond schulden te vermijden.
Het voorstel omvat wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek en het Gerechtelijk Wetboek, waarbij een opvallende vernieuwing de uitbreiding van het Centraal Bestand van Berichten (CBB) is. Dit bestand zal uitgebreid worden met gegevens over de solvabiliteit van schuldenaars, wat een betere voorspelling van de uitkomst van invorderingsprocedures mogelijk maakt.
Verder is er een verbetering in de communicatie tussen gerechtsdeurwaarders voorgesteld. Door de introductie van elektronische middelen kunnen zij efficiënter informatie uitwisselen, wat de beslagprocedures zal versnellen en vereenvoudigen.
Voor bedrijven in zwaar weer introduceert het wetsontwerp enkele reddingsboeien, zoals de mogelijkheid voor rechtbanken om verjaringstermijnen te herzien en de invoering van verplichte trainingen voor gerechtsdeurwaarders om hun communicatie- en bemiddelingsvaardigheden te verbeteren.
Als ondernemer is het essentieel om bewust te zijn van deze veranderingen en te begrijpen hoe deze je bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. Bij Talo Advocaten zijn we er om je door deze nieuwe regelgeving te loodsen en te zorgen dat je juridisch sterk staat. Neem contact op voor advies op maat en bescherm je bedrijf tegen potentiële financiële stormen.
Als vastgoedeigenaar is het belangrijk om te begrijpen dat huurders niet zomaar de huurprijs mogen inhouden als drukmiddel bij problemen met het pand. Hoewel een deel van de huurprijs ingehouden kan worden als compensatie voor geleden schade, is het inhouden van de volledige huurprijs doorgaans niet gerechtvaardigd. Voor het inhouden van een deel van de huurprijs gelden echter strikte voorwaarden:
1. De verhuurder moet juridisch verantwoordelijk zijn om het probleem op te lossen.
2. De huurder moet het probleem formeel aan de verhuurder hebben gemeld en een redelijke tijd hebben gegeven om het op te lossen.
Als huurder is het belangrijk om voorzichtig te zijn, want onterechte inhouding van huurgeld kan leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst en zelfs tot het betalen van een schadevergoeding aan de verhuurder.
Voor meer juridisch advies kunt u contact opnemen met Talo Advocaten.
Als ondernemer is het belangrijk om te weten met wie je onderhandelt voordat je een deal sluit. Hier zijn enkele tips:
✅ Controleer de financiële toestand van je contractpartij. Raadpleeg de laatst gepubliceerde jaarrekening bij de Nationale Bank van België of vraag meer informatie op bij de Kamer van Koophandel.
✅ Verifieer de handtekeningsbevoegdheid van je contractpartij. Niet elke vertegenwoordiger is bevoegd om contracten af te sluiten. Vraag om bewijs van mandaat of controleer de statuten van de onderneming via het Belgisch Staatsblad.
✅ Controleer de vestigingsplaats van je contractspartij. Kijk of de onderneming een fysieke zetel heeft en vermijd postbusadressen. Het aantal exploitatiezetels kan ook iets zeggen over de betrouwbaarheid van je partner.
Voor juridisch advies kun je altijd terecht bij Talo Advocaten.
Recent zijn er wijzigingen doorgevoerd in het Wetboek van Economisch Recht die van groot belang zijn voor verenigingen van mede-eigenaars (VME's), met name in hoe zij worden geclassificeerd: als consumenten of als ondernemingen.
Stel: je woont in een appartementencomplex waar de meeste eigenaren het pand gebruiken als hun persoonlijke woonruimte, zonder professionele activiteiten. Als 75% of meer van de aandelen van de gemeenschappelijke delen aan deze niet-professionele kavels zijn toebedeeld, dan wordt jouw VME gezien als consument. Dit is belangrijk omdat het betekent dat jouw VME consumentenbescherming geniet, inclusief bescherming tegen oneerlijke clausules in contracten.
Aan de andere kant, als meer dan 25% van de aandelen zijn toebedeeld aan kavels met een professionele bestemming, dan verandert de situatie drastisch. In dit scenario wordt de VME behandeld als een onderneming, met alle bijbehorende verplichtingen en minder bescherming onder de wet.
Het is essentieel voor elke vastgoedeigenaar om te begrijpen welke classificatie van toepassing is op hun VME, omdat dit directe gevolgen heeft voor de bescherming die zij kunnen verwachten in juridische zaken. Bij onzekerheid over de status of de juiste aanpak, is professioneel juridisch advies, zoals van Talo Advocaten, onontbeerlijk. Dit zorgt ervoor dat je volledig bewust bent van de rechten en plichten binnen jouw VME en voorkomt toekomstige juridische verrassingen.
Wanneer koper en verkoper overeenstemming bereiken over de verkoop van een huis, is het cruciaal om dit schriftelijk vast te leggen. Dit wordt vaak gedaan via een voorlopige verkoopovereenkomst, ook wel een compromis genoemd. Hoewel deze termen doen vermoeden dat de overeenkomst nog kan worden herroepen, is dit niet het geval. Zodra de verkoper instemt met de verkoop en de koper akkoord gaat met de prijs, is de verkoop definitief, zelfs zonder betaald voorschot.
Het opstellen van deze overeenkomst, ook wel de onderhandse verkoopovereenkomst genoemd, is essentieel. Het dient als bewijs van de gesloten deal en vormt later de basis voor de notariële akte. Een notaris zal de overeenkomst grondig nakijken en is gebonden aan de bepalingen ervan. Het is dus van groot belang om de overeenkomst zo volledig en duidelijk mogelijk op te stellen, om latere geschillen te vermijden.
Het is mogelijk om zelf een compromis op te stellen, maar er zijn voordelen aan het laten opstellen ervan door een notaris. De notaris zal controleren of alle vereiste attesten aanwezig zijn, zal de betaling van een voorschot veilig beheren en biedt gratis overlijdensverzekering aan de koper voor het geval deze komt te overlijden tussen de compromis en de notariële akte.
Het opstellen van een verkoopovereenkomst kan complex zijn, maar het biedt zekerheid en voorkomt latere problemen. Een notaris kan hierbij helpen en adviseren.
Voor professioneel juridisch advies in vastgoedzaken staat Talo Advocaten klaar om te helpen.
In februari 2024 werd een nieuwe wet aangenomen die voor veel beroering zorgde in de wereld van de detailhandel en dienstverlening. Deze wet, die op 9 februari werd bekrachtigd, bracht een belangrijke verandering met zich mee voor cashbetalingen. Voortaan is het voor elke onderneming verplicht om contante betalingen te accepteren wanneer de transactie plaatsvindt in de fysieke aanwezigheid van zowel de consument als de onderneming. Deze regel geldt overal, van de bruisende festivalterreinen tot de stille gangen van ziekenhuizen.
De invoering van deze wet kwam niet uit de lucht vallen. De Europese Centrale Bank had al langer het belang van cashbetalingen benadrukt, vooral voor bepaalde groepen in de samenleving. Ouderen, immigranten en sociaal kwetsbare burgers, die soms minder vertrouwd zijn met digitale betaalmethoden, vinden in contant geld een cruciale en vertrouwde betaalwijze.
Toch heeft de Belgische wetgever enkele uitzonderingen op deze regel bepaald. Een handelaar mag cash weigeren onder specifieke omstandigheden, zoals bij vermoedens van vals geld, veiligheidsrisico's of wanneer er een grote discrepantie is tussen het biljet en het te betalen bedrag. Ook moeten handelaars zich houden aan voorschriften rond het afronden van bedragen bij cashtransacties.
Deze wetgeving stelt een nieuw kader op waarbinnen handelaars en consumenten moeten navigeren, en verzekert dat cash als betaalmiddel zijn waarde en plaats behoudt in de Belgische economie.
Juridische vragen over dit onderwerp? Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies op maat.
Op een koude novemberdag in 2014 gebruikte een vader, de eerste verweerder, samen met zijn dochtertje een kooktoestel, de Thermomix TM31, in hun huis. Tijdens het mixen van hete soep sprong plotseling het deksel van het apparaat los, waardoor beide ernstige brandwonden opliepen. Dit incident leidde tot een rechtszaak waarbij de vader en zijn dochter een schadevergoeding eisten van zowel de winkel waar het toestel gekocht was als van de fabrikant.
Het hof van beroep te Gent oordeelde in oktober 2022 dat het ongeval veroorzaakt was door een constructiefout in de Thermomix. Het bevestigde dat zowel de fabrikant als de verkoper nalatig waren geweest door een onveilig product op de markt te brengen. Ze hadden de algemene zorgvuldigheidsnorm geschonden, wat leidde tot aansprakelijkheid voor de geleden schade van de slachtoffers, overeenkomstig het oude Burgerlijk Wetboek.
In maart 2024, benadrukte het Hof van Cassatie dat wanneer een product defect is en schade veroorzaakt, de verantwoordelijkheid van de producent en de leverancier beperkt is tot de voorwaarden van de Wet Productaansprakelijkheid.
Deze beslissing is gebaseerd op Europese richtlijnen die streven naar harmonisatie van aansprakelijkheidsstelsels in de EU. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat de EU werkt aan nieuwe wetgeving voor productaansprakelijkheid, waarin de definitie van "product" wordt uitgebreid tot digitale producten en software.
Voor juridisch advies over productaansprakelijkheid en hoe deze ontwikkelingen uw belangen als ondernemer kunnen beïnvloeden, kunt u terecht bij Talo Advocaten.
Op zoek naar een geschikte huurder? Het inschakelen van een makelaar kan een slimme zet zijn, maar wie draagt de kosten? Voor hoofdverblijfplaatsen mag de huurder niets extra betalen voor de tussenkomst van de makelaar, tenzij hij zelf de makelaar inschakelt. Voor andere huurcontracten, zoals handelshuurovereenkomsten of garagehuur, kan de verhuurder wel de kosten doorrekenen.
Verhuurders dragen vaak grote herstellings- en onderhoudskosten, onroerende voorheffing en brandverzekering. Huurders zijn verantwoordelijk voor hun maandelijkse huurprijs, kleine herstellingen, nutsvoorzieningen en hun eigen inboedelverzekering. Het Vlaamse Woninghuurdecreet, ingevoerd in 2019, bepaalt wie verantwoordelijk is voor welk soort onderhoud en herstellingen. Dit decreet is van toepassing op alle huurcontracten die na 1 januari 2019 zijn ondertekend.
Heb je vragen over huurcontracten? Wil je meer weten over je rechten en plichten als huurder of verhuurder? Talo Advocaten biedt deskundig juridisch advies en bijstand bij huurgeschillen. Neem contact met ons op voor professionele begeleiding.
De Ondernemingsrechtbank van Antwerpen oordeelde dat bedrijven verantwoordelijk blijven voor de reclame die een externe consultant namens hen voert, zelfs als zij het initiatief uit handen hebben gegeven.
In het specifieke geval van Orange en SSN, die Mema hadden ingehuurd om hun producten te promoten, waren zij ook verantwoordelijk voor de misleidende reclame die Mema verspreidde. Omdat Orange en SSN wisten hoe de campagne werd gevoerd en controle hadden over de inhoud ervan, werden zij aansprakelijk gesteld.
Als ondernemer let je dus best op bij het uitbesteden van reclamecampagnes. Voor meer informatie en juridisch advies over dit onderwerp kun je contact opnemen met Talo Advocaten.
Is een EPC attest verplicht bij een verkoop? Ja! Bij het overdragen van een woning, appartement of studio, is een energieprestatiecertificaat (EPC) een vereiste. Dit certificaat, opgesteld door een erkende energiedeskundige, informeert potentiële kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning. Advertenties moeten de energiescore vermelden, variërend van A+ tot F, samen met eventuele renovatieverplichtingen. Het EPC moet maximaal 10 jaar oud zijn en opgesteld zijn door een erkende deskundige. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes.
Waarom is dit nodig? Het EPC geeft belangrijke informatie over de energie-efficiëntie van de woning en biedt aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren. Het is van essentieel belang voor potentiële kopers of huurders om te weten hoe energiezuinig een woning is.
Voor meer inzicht in uw verplichtingen en rechten bij de verkoop of verhuur van een woning, neem contact op met Talo Advocaten voor professioneel advies.
Tot nu toe kon een opdrachtgever geen aanspraak maken op aansprakelijkheid van een hulppersoon van de opdrachtnemer. Maar de nieuwe wet van 26 januari 2024 maakt dit mogelijk. Dit betekent dat als een hulppersoon, zoals een onderaannemer, een fout maakt bij de uitvoering van een overeenkomst, de hoofdopdrachtgever hen rechtstreeks kan aanspreken voor schade, naast de contractuele aansprakelijkheid van de opdrachtnemer zelf.
Een 'hulppersoon' is iedereen die betrokken is bij het uitvoeren van een contract tussen twee partijen, maar zelf geen partij is bij dat contract. Dit kan een individu zijn, zoals een werknemer, of een organisatie, zoals een onderaannemer, die namens de hoofdopdrachtgever handelt.
Deze wijzigingen zullen waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025 van kracht worden, maar kunnen ook gelden voor oudere overeenkomsten als nieuwe schadegevallen zich voordoen na de inwerkingtreding.
Meer informatie nodig heeft over hoe deze veranderingen uw activiteiten kunnen beïnvloeden en hoe u zich kunt voorbereiden? Ons deskundige team staat klaar om u te begeleiden door de complexe juridische aspecten en u te helpen bij het opstellen van waterdichte contracten.
Caramé Holding AG registreerde op 1 maart 2016 een beeldmerk in de Europese Unie voor een reeks schoonheids- en verzorgingsproducten. Oriflame Cosmetics betwistte deze registratie. Oriflame beweerde dat zij dit logo commercieel benutten sinds 2003, zowel als hoofdlogo als op zichzelf staand afgekorte logo op hun producten en marketingmaterialen. De Europese IP Office (EUIPO) eiste van Oriflame bewijs van dit gebruik.
Oriflame verwees naar en documenteerde zijn richtlijnen met betrekking tot het eerdere merk, zijn online aanwezigheid en onafhankelijke verkoopconsultants die de goederen op sociale media promoten, logo's op gratis monsters, etc.
Ondanks het bewijs dat Oriflame aanleverde, werd hun oppositie tegen Caramé afgewezen door het EUIPO.
Oriflame ging in beroep tegen deze beslissing bij het Gerecht van de EU en betoogde dat merken vaak in verschillende vormen worden gebruikt, zoals bij Nespresso en Disney, die zowel volledige namen als initialen gebruiken voor merkidentificatie. Vaak gebruikt in communicatie op kleinere schermen (smartphone, tablet) én vooral op social media.
Het Europese Gerecht vond dat EUIPO een fout had gemaakt in hun beoordeling en vernietigde de afwijzing. Het Gerecht erkende Oriflame's bewijs als voldoende, benadrukkend het belang van het gebruik van sociale media in moderne commerciële praktijken.
Deze zaak onderstreept het belang van consistent en gedocumenteerd merkgebruik, en het potentieel van sociale media als geldig bewijs in handelsmerkgeschillen. Voor juridisch advies over handelsmerken kunt u zich wenden tot de specialisten van Talo Advocaten.
Onroerende leasing kan een krachtig instrument zijn, maar het is geen eenvoudige zaak. Recent zijn nieuwe wetten aangenomen die de praktijk aanzienlijk beïnvloeden. De belangrijkste veranderingen zijn de toename van registratierechten voor erfpachten van 2,00% naar 5,00% en de verplichting om een fiche toe te voegen voor fiscale aftrek van erfpachtvergoedingen.
Leasing in de juiste omstandigheden voordelig kan zijn. Het biedt financieringsopties die anders misschien niet beschikbaar zijn, zoals hogere kredieten en fiscale voordelen zoals versnelde afschrijvingen.
Maar er zijn ook valkuilen, zoals de complexiteit van belastingwetten en immobiliteit bij BTW-leasings. Daarom is het cruciaal om juridisch advies in te winnen. Talo Advocaten kan helpen bij het navigeren door deze juridische vraagstukken.
In december 2023 kwam Le Creuset, bekend om haar gietijzeren potten, onder vuur te liggen van de Belgische Mededingingsautoriteit. De aanleiding? Le Creuset was iets te sturend in hoe haar onafhankelijke distributeurs de prijzen van haar producten vaststelden. Traditioneel geeft Le Creuset jaarlijks aanbevolen verkoop- en promotieprijzen door aan haar verkoopnetwerk. Echter, het bedrijf verwachtte niet alleen dat de distributeurs deze aanbevelingen zouden volgen, maar handhaafde dit ook actief.
Le Creuset hield haar distributeurs strak aan de lijn door hun marketingplannen vooraf te moeten goedkeuren en zelfs in de winkels de prijzen te controleren. Dit zorgde ervoor dat de distributeurs weinig tot geen speelruimte hadden om zelf hun verkoopprijzen te bepalen. Zo werden er bijvoorbeeld ‘mystery’ aankopen gedaan om te controleren of de aanbevolen prijzen werden gehanteerd, en als distributeurs hiervan afweken, werden ze onder druk gezet om zich te conformeren.
Dit gedrag van Le Creuset is in strijd met de regels rond mededinging, specifiek artikel 101 VWEU, dat bedrijven verbiedt om de marktwerking te verstoren door het opleggen van vaste of minimumverkoopprijzen. Als gevolg hiervan heeft de Mededingingsautoriteit Le Creuset een stevige boete opgelegd van 490.112 euro, het wettelijke maximum van 10% van de jaaromzet.
Deze zaak is een duidelijke waarschuwing voor alle merken: hoewel het verleidelijk kan zijn om invloed uit te oefenen op verkoopprijzen, moeten ze voorzichtig zijn om niet de autonomie van onafhankelijke distributeurs te overschrijden en de mededingingswetten te overtreden.
Voor advies over mededingingswetten en het voorkomen van dergelijke overtredingen, kun je contact opnemen met Talo Advocaten.
Op 22 april 2024 is de Wet van 14 april 2024 gepubliceerd in het Staatsblad, waarbij het openbaar ministerie nu ook de mogelijkheid heeft om naast een geldsom een bestuursverbod op te leggen. Deze wet zorgt ook voor meer transparantie door de bekendmaking van minnelijke schikkingen.
Het bestuursverbod kan worden opgelegd als een beveiligingsmaatregel, geen straf, door het openbaar ministerie. Dit verbod verbiedt het uitoefenen van bepaalde functies binnen rechtspersonen. De bekendmaking van minnelijke schikkingen, die vaak onzichtbaar blijven voor het publiek, zal nu in openbare zittingen plaatsvinden.
Voor ondernemers is het belangrijk op de hoogte te zijn van deze wettelijke wijzigingen. Bij vragen of juridisch advies kunt u altijd contact opnemen met Talo Advocaten. Wij helpen u graag verder.
Bij de verkoop van een woning moeten koper en verkoper het eens worden over verschillende zaken, zoals de verkoopprijs en andere onderhandelingspunten. Soms wil de verkoper na de verkoop nog een tijdje in de woning blijven wonen. Hoe regel je dat?
In principe moet de verkoper de woning verlaten op het moment van de notariële akte. Maar ze kunnen afspreken dat de verkoper nog even blijft. Belangrijk is dat dit duidelijk wordt vastgelegd, inclusief de duur en eventuele vergoeding voor de koper. Ook moet er een uitzettingsbeding zijn, zodat de koper de verkoper kan uitzetten als afgesproken termijnen niet worden nageleefd.
De fiscale aspecten zijn belangrijk: als er een vergoeding wordt betaald, hoeft de koper geen extra verkooprecht te betalen. In Vlaanderen wordt de vergoeding berekend op basis van een forfaitaire waardering. Zorg ervoor dat de bezettingsvergoeding duidelijk wordt vastgelegd om fiscale problemen te voorkomen.
Als de verkoper na de akte de woning nog bewoont, regel je dit best via een bezetting ter bede. En als de koper geen andere woning heeft, kan hij zich in principe beroepen op vrijstelling van de gezinswoning voor de personenbelasting.
Wil je meer weten over het juridisch regelen van zaken rondom vastgoedverkoop? Talo Advocaten staat klaar om te helpen!
Als verkoper is het van belang om te weten dat een bod bindend is zodra het aanvaard wordt, zelfs als er geen formeel document ondertekend is. Dit betekent dat je als verkoper gebonden bent aan de overeenkomst, tenzij er sprake is van opschortende voorwaarden. Het is dus cruciaal om de voorwaarden van het bod zorgvuldig te bekijken voordat je het aanvaardt.
Voor kopers geldt dat een bod serieus genomen moet worden, aangezien het bindend is zodra het aanvaard wordt door de verkoper. Zelfs als er verborgen gebreken aan de woning zijn of andere onvoorziene omstandigheden, kan de koper verplicht worden om het pand te kopen of een schadevergoeding te betalen aan de verkoper.
Het is daarom verstandig om bij het uitbrengen van een bod rekening te houden met enkele belangrijke spelregels, zoals het vermelden van essentiële elementen zoals adres, prijs en geldigheidsduur van het bod. Ook is het aan te raden om eventuele opschortende voorwaarden in te bouwen om contractbreuk te voorkomen.
Om mogelijke scenario's na het bod te begrijpen en contractbreuk te vermijden, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de juridische aspecten van het proces. Een vastgoedadvocaat kan hierbij helpen door advies te geven en de belangen van zowel koper als verkoper te behartigen.
Talo Advocaten biedt gespecialiseerde juridische diensten op het gebied van vastgoedrecht en kan u helpen bij het navigeren door complexe juridische kwesties. Neem vandaag nog contact op voor een consult.
Kleine en middelgrote bedrijven moeten nu ook een intern meldkanaal instellen volgens de nieuwe wetgeving die op 17 december 2023 is ingegaan. Maar het was niet duidelijk hoe deze bedrijven de drempel van 50 werknemers moesten berekenen. Gelukkig heeft een wet van 9 februari 2024 deze kwestie verduidelijkt.
De wet is van toepassing op bedrijven in de private sector met minstens 50 werknemers. De berekening van deze drempel gebeurt op basis van de regels voor sociale verkiezingen en moet jaarlijks worden uitgevoerd op het niveau van de juridische entiteit.
Vanaf 2025 moet elke werkgever op 1 januari van elk jaar controleren of ze het voorgaande jaar gemiddeld 50 werknemers of meer hadden. Als dat het geval is, moeten ze een intern meldkanaal instellen. Zo niet, moeten ze opnieuw controleren op 1 januari van het volgende jaar.
Als u advies nodig heeft over hoe u aan deze verplichtingen kunt voldoen, neem dan contact op met Talo Advocaten. Ons deskundige team staat klaar om u te begeleiden bij de naleving van deze regelgeving.
In het Vlaamse Gewest zijn er gunstige fiscale regelingen voor familiale vennootschappen, maar die zijn aan voorwaarden verbonden. Een cruciale eis is dat de vennootschap een reële economische activiteit moet uitoefenen. Recentelijk heeft het Hof van Beroep te Gent uitspraken gedaan die de interpretatie van deze voorwaarde verduidelijken.
De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) hanteert strikte criteria bij het beoordelen van deze economische activiteit, met name als het gaat om vastgoedactiviteiten. Vlabel stelt dat de verhuur van vastgoed aan derden, behalve aan dochtervennootschappen binnen dezelfde groep, niet voldoende is om het tegenbewijs te leveren dat er wel een reële economische activiteit plaatsvindt. Dit leidde tot situaties waarbij zelfs het bezit van privaat vastgoed de gunstregeling in gevaar bracht.
Echter, recente gerechtelijke uitspraken, zoals die van het Hof van Beroep te Gent, bieden nu meer ruimte voor interpretatie. Het Hof heeft bevestigd dat vastgoedactiviteiten, mits ze verder gaan dan louter passief beheer en een maatschappelijke meerwaarde creëren, als een reële economische activiteit kunnen worden beschouwd. Het Hof houdt daarbij rekening met verschillende factoren, zoals de omvang van de vastgoedprojecten, de regelmaat van de activiteiten, en de professionele aanpak ervan.
Deze uitspraak is een positieve ontwikkeling voor familiebedrijven met vastgoedactiviteiten. Het betekent dat zelfs als een vennootschap privaat vastgoed bezit naast haar economische activiteit, het mogelijk is om het tegenbewijs te leveren en toch in aanmerking te komen voor de gunstregeling.
Voor juridisch advies en bijstand bij het opstellen van een sterke motivering voor het gunsttarief, neem contact met ons op. Ons ervaren team staat klaar om u te helpen navigeren door de complexe fiscale regelgeving en uw belangen te behartigen.
Klik hier om uitgelicht te worden.
Video's (alles zien)
Adres
Amerikalei 79
Antwerp
2000
Openingstijden
Maandag | 09:00 - 17:00 |
Dinsdag | 09:00 - 18:30 |
Woensdag | 09:00 - 18:30 |
Donderdag | 09:00 - 18:30 |
Vrijdag | 08:30 - 18:30 |
Amerikalei 122
Antwerp, 2000
Desdalex Advocaten is een advocatenkantoor verankerd in Antwerpen, gespecialiseerd in verscheidene r
Antwerp
En esta página se comparte noticias, artículos y aspectos relevantes del mundo legal (LegalTech) libertario y del mundo Crypto.
Dascottelei 133, Antwerpen
Antwerp, 2100
Conflictbemiddeling is bemiddelen in geschillen. De bemiddeling is een alternatieve manier om uw gesc
Baron Dhanislaan 20
Antwerp, 2000
De juridische rechterhand voor zelfstandige ondernemers en ondernemingen.
Grote Steenweg 511
Antwerp, 2600
Is uw woning te groot? Is het onderhoud te duur? Droomt u al een even van dat huis in Spanje? Kortom waarom overweegt u niet om binnenkort uw woning te verkopen op lijfrente? SOREN...
Haantjeslei 69B
Antwerp, 2018
Generaldataprotection.be is een initiatief van @studiolegaleadvocaten en heeft tot doel onderneminge
Lange Lozanastraat 24
Antwerp, 2018
Onze advocaten staan garant voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en resultaatgerichte aanpak, met een oprecht engagement voor elk dossier. Ons kantoor omvat een team van advoc...
Antwerp
JS Vastgoedcoach zorgt ervoor dat u zorgeloos onroerend goed kan kopen! Wij begeleiden u met de aankoop van onroerend goed! Bent u op zoek naar een investeringspand, nieuwbouwwonin...
Antwerp
BAAKN is een advocatenkantoor dat traditie en innovatie verenigt. We beroepen ons op meer dan 40 jaar ervaring. Steeds droegen we kwaliteit hoog in het vaandel en dat doen we vanda...
Brusselstraat 51
Antwerp, 2018
HR Legal is een no-nonsense advocatenkantoor uit Antwerpen, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Wij gev
Antwerp
As a company and expat, you're faced with having to comply with the very complex landscape of Global