Gezond met Renée

Als erkend voedingsdeskundige begeleid ik je graag naar een gezonder, energieker en gelukkiger leven!

29/12/2023

Het is al een tijdlang radiostilte langs mijn kant. Als bekenden mij vragen hoe het met me gaat, dan is het antwoord steevast 'druk'. Het niet-leuk type druk. Vanwaar komt die druk die zovelen ervaren, die onze energie ondermijnt en ons afsnijdt van de moment? We verlangen naar geluk en daarbij leggen we onszelf allerlei verwachtingen op. Geluk leggen we zo in de toekomst. Zo moet ik altijd maar nuttig bezig zijn om te kunnen groeien als mens en professional. Dit door te werken, te studeren, te reflecteren, gezond te leven, een liefdevolle partner, goede vriendin, dochter, zus en nicht te zijn. Het is alsof ik altijd 'aan' moet staan, terwijl ik net verlang naar met rust en ruimte om gewoon te zijn.

In mijn praktijk merk ik dat veel mensen ziek zijn in hetzelfde huisje. Op zoek naar meer vitaliteit, gezondheid en levensvreugde, leggen ze zichzelf allerlei eet- en leefregels op. De taak die ik daarbij krijg toebedeeld is hen toejuichen. Die druk is allesbehalve gezond. Mijn boodschap lieve mensen, geef ruimte aan groei, verandering en verbetering, maar haal alsjeblieft de druk eraf! Blijf spelen, lachen en genieten van kleine en grote gelukjes.

Mijn voornemen het komende jaar? Mezelf vaker de vraag stellen: "Van wie moet dat dan?"

Enquête: voedingsadvies op maat, wat zijn jouw verwachtingen? 14/11/2023

De energie van het einde van dit jaar vraagt mij om even stil te staan: Waar sta ik nu? Waar wil ik naar toe? Wat wil ik loslaten? Waar wil ik groeien en vernieuwen?

Mijn visie staat voor groei. Groeien als mens, groeien in gezonde gewoontes, in omgaan met uitdagingen, in bewustzijn en in talenten. Dit vraagt niet alleen tijd en ruimte, maar ook inzicht. Om mijn aanbod nog beter af te stemmen op jouw noden, leer ik graag wat je vragen en verwachtingen zijn. Je zou me een enorm plezier doen door deze korte enquête in te vullen (3 minuten)! Je mag hem uiteraard ook delen met vrienden en familie.

1000x dank!

Link naar de enquête: https://nl.surveymonkey.com/r/88R659G

Enquête: voedingsadvies op maat, wat zijn jouw verwachtingen? De energie van het einde van dit jaar vraagt mij om even stil te staan: Waar sta ik nu? Waar wil ik naar toe? Wat wil ik loslaten? Waar wil ik groeien en vernieuwen? Mijn visie staat voor groei. Groeien als mens, in gezonde gewoontes, in bewustzijn en in talenten. Dit vraagt niet alleen tijd en ruim...

Photos from Gezond met Renée's post 09/10/2023

Als kind speelde ik al kruidenvrouwtje met kruiden en onkruid uit de tuin. Hoewel ik toen niet de kennis had die ik nu wel heb, voelde het al als magie!

Later studeerde (en studeer) ik voeding, kruiden en supplementen. Ik blijf verwonderd over de kracht en de harmonie van de natuur waar wij deel van uitmaken!

Photos from Gezond met Renée's post 11/09/2023

September voelt voor velen aan als een frisse start. Na een zomer vol plannen en activiteiten komt er weer wat regelmaat en structuur. Hoe leuk al die uitstapjes, terrasjes en reisjes ook zijn, regelmaat geeft rust. Het is helemaal oké dat je soms behoefte hebt aan meer spontaniteit en uitbundigheid en dan weer aan rust en regelmaat. Beide mogen er zijn. Het leven is nu eenmaal cyclisch én duaal.

Heb jij goede voornemens? Wees dan zeker niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft helemaal niets, behalve gehoor geven aan wat voor JOU juist voelt op dit moment. Het kan nuttig zijn om stil te staan bij de richting die je uit wil gaan. In welke zaken zou je meer tijd en energie willen investeren? Wat zou je leven aangenamer of waardevoller maken? Misschien zijn er ook gewoontes of situaties die je zou willen veranderen of loslaten?

Intenties en voornemens kan je zien als zaadjes met daarin het potentieel om te groeien tot gezonde en vruchtbare gewoontes. Vandaar dit frisse gebak met maanzaadjes...

🍰Kokoscitroencake met maanzaadjes

Wat zit er allemaal in? 👇
- 360 gram amandelmeel
- 3 eieren
- 80 ml kokosroom
- 50 gram kokosvet
- 10 eetlepels erythritol
- 1 onbespoten citroen: zeste en sap
- 1 eetlepel maanzaad
- 9 gram bakpoeder (wijnsteenpoeder)
- 5 gram bicarbonaat
- snufje zout

Het volledige recept vind je op 👉www.gezondmetrenee.be

Tip: Vries in porties in. Zo heb je altijd iets achter de hand.

Photos from Gezond met Renée's post 04/09/2023

De beroepstitel 'diëtiste' wordt naar mijn gevoel teveel geassocieerd met lightproducten, crashdiëten en louter vermageren, een visie die haaks tegenover de mijne staat. Om die reden gebruik ik liever de term 'voedingsdeskundige' of ‘voedingscoach’. Niet het cijfer op de weegschaal, wel de lichamelijke en geestelijke gezondheid staat voorop.

Helaas merk ik dat het stereotiepe beeld van een diëtist bij velen ingebakken blijft. De verwachting lijkt dat de diëtist zal zeggen wat jij MOET of NIET MAG doen. Ik benader het liever als een samenwerkingsverband, waarbij ik mezelf beschouw als iemand die informeert, begeleid en inspireert. Jij voelt zelf het best aan wat wel of niet bij je past, welke beweging juist voelt om te maken en welke niet. Het is de bedoeling om jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen, zonder daarbij je grenzen uit het oog te verliezen. Uit je comfortzone komen helpt om te groeien en zelfvertrouwen te winnen, maar perfectionisme is gedoemd om te falen.

De weegschaal, nog zo’n stereotiep idee. Bij de diëtiste word je gewogen, toch? Mensen in mijn praktijk zijn vaak in eerste instantie zélf gefocust op hun gewicht, alsof het zo hoort. Sommigen voelen zelfs angst om op de weegschaal te moéten staan en beoordeeld te worden. Ik stel hen dan gerust dat de weegschaal ergens in een hoekje staat en zelden, enkel op vraag, boven wordt gehaald. Doelen formulier ik liever in termen van gedrag. Je hebt immers geen rechtstreekse controle over het resultaat en wél over de keuzes die je maakt.

Het doel is om vanuit een vrije wil en intrinsieke motivatie BEWUSTE keuzes te leren maken die bij je passen. Keuzes die jou een goed gevoel geven en je dichter brengen bij wie je werkelijk bent en hoe je wil leven.

30/08/2023

September, een frisse start! Een ideaal moment om mijn praktijk nog eens in de kijker te zetten aan de hand van mijn praktijklogo ().

Hoe spreekt het logo tot jou?

Voor mij symboliseert dat logo de eenheid, de samenhang en wederzijdse afhankelijkheid van al het leven op aarde. Wij als mens kunnen maar gezond zijn als onze planeet dat ook is. We zijn immers een onderdeel van een heel ecosysteem. Planten zijn in staat om zelf energie aan te maken door licht en zuurstof om te zetten, waarbij naast energie ook zuurstof vrijkomt. Briljant toch! Mens en dier zijn afhankelijk van deze planten voor energie en voeding. Denk daar maar eens aan als je groenten op je bord ziet liggen! Insecten en dieren bestuiven planten en/of verspreiden zaden om nieuw plantenleven te scheppen. Afgestorven organisch materiaal wordt door de allerkleinsten, bacteriën en schimmels, verteerd en omgezet in bouwstenen voor nieuw leven. The circle of life! In onze darmen gebeurt trouwens hetzelfde. Een leger aan bacteriën breekt onverteerde voedseldeeltjes af en produceert in de plaats heel wat gezonde stoffen die je immuunsysteem ondersteunen. En zijn nu net planten dé voeding bij uitstek voor een gezonde darmflora.

Planten worden gevormd uit zaadjes met daarin al het potentieel om uit te groeien tot mooie en vruchtbare planten. Net als planten groeien wij als mens ook. Intenties, voornemens kan je zien als zaadjes die door positieve aandacht en gerichte actie kunnen uitgroeien tot gezonde en vruchtbare gewoontes. Dat vraagt tijd, aandacht en energie. Verwacht van jezelf geen wonderen en geef jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt om te groeien.

Ik sluit graag af met de volgende boodschap: Leef en eet bewust, met respect voor jezelf en je omgeving. Hapert het ergens? Ben je de weg even kwijt? Kijk wat nodig is en laat je zo nodig inspireren en begeleiden en maak zo de weg naar een bewuster en energieker leven vrij.

Ben je benieuwd hoe voeding jouw gezondheid kan verbeteren? Ik help je graag verder! Neem een kijkje op wwww.gezondmetrenee.be

26/08/2023

🍪 Zachte chocoladechip banaan-pindakoekjes

Deze koekjes zijn een alternatief voor het inmiddels bekende bananenbrood. Onlangs was ik op bezoek bij familie en één van m'n neefjes stelde terecht de vraag waarom het niet gewoon bananencake wordt genoemd? Zou het zijn omdat cake minder gezond klinkt dan brood? Hoedanook, deze koekjes bestaan net als bananenbrood uit vezelrijke, natuurlijke ingrediënten en er worden geen geraffineerde suikers aan toegevoegd. Hierdoor bevat zo'n koekje meer vezels en waardevolle voedingsstoffen die je lichaam en je darmflora voeden. Het recept bestaat uit slechts 5 ingrediënten:

- banaan
- havervlokken
- pindakaas (zonder toegevoegde suikers of vetten)
- chocolade met 80% cacao
- chiazaadjes

Supergemakkelijk én lekker!

Het recept vind je op www.gezondmetrenee.be

07/08/2023

Focaccia met volkoren boekweitmeel

☝ Boekweit is van nature glutenvrij. Noodzakelijk voor mensen met coeliakie. Interessant voor mensen met prikkelbare darmen en/of chronische vermoeidheidsklachten. Een overdaad aan gluten kan immers je darmwerking, je immuunsysteem en je hersenfunctie verstoren.

☝In tegenstelling tot focaccia uit de supermarkt, wordt deze gemaakt met volkoren bloem. De vezels helpen je verzadigen en je darmflora gezond houden. Bovendien is het een bron van mineralen en antioxidanten.

☝Focaccia wordt traditioneel gemaakt met olijfolie. Deze gezonde olie levert heel wat waardevolle voedingsstoffen en het zorgt ervoor dat het zetmeel uit het graan trager wordt verteerd. Je bent langer verzadigd en ervaart geen energiedip na de maaltijd. Omdat veel van de gezonde stoffen in olijfolie verloren gaan door verhitting, zet je de temperatuur van de oven beter wat lager.

Superlekker bij een salade of soep! Tip: vries in porties in.

🍞Ingrediënten:

500 gram volkoren boekweitmeel
400 ml water
150 ml extra vierge olijfolie
2 eetlepels chiazaad
1 eetlepel wijnsteenpoeder
1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
handvol zongedroogde tomaten (ca. 15 stuks)
kruiden naar smaak, ik gebruikte 1 tak verse rozemarijn, ca. 10 verse salieblaadjes, 1 takje (met zijtakjes) verse tijm, enkele takjes verse oregano, kruidenzout van Herbamare en zwarte peper

🤓 Meer uitleg en het volledige recept vind je op www.gezondmetrenee.be

Photos from Gezond met Renée's post 10/07/2023

Emotioneel -of stress eten wordt gekenmerkt door een onweerstaanbare drang om bepaald voedsel te eten of alcohol te drinken. Het voedsel waar je je tot aangetrokken voelt, werkt vaak in op het beloningscentrum in je hersenen: suiker en vet, chocolade, alcohol en/of koffie. Het gevoel van verlichting is echter van korte duur, waardoor je al snel weer een dip ervaart. Dit verklaart het verslavende karakter van comfortfood en alcohol.

Het functioneren van je brein, je zenuwstelsel, je stemming en je energie zijn afhankelijk van bepaalde voedingsstoffen. Het mag lijken alsof je hongergevoel uit je buik komt, maar eigenlijk hebben je hersenen eerst honger. Je lichaam en je hersenen goed voeden is dus een belangrijke eerste stap bij emotioneel eten of drinken!

Emotioneel eetgedrag is vaak, bewust of onbewust, een gevolg van een dieperliggend gevoel van onbehagen. Het is een coping mechanisme dat je afleidt van moeilijke gevoelens, pijn en/of gedachten. Helaas is het een strategie die je energie kost in plaats van geeft, die je verder verwijdert van je ware verlangens en die je gevoelens van onbehagen versterken. We kunnen stellen dat het op lange termijn geen werkbare strategie is.

Het onderzoeken van en omgaan met emotioneel eetgedrag is een leer- en groeiproces. Het vraagt moed om naar binnen te gaan. Je gaat zo diep als dat voor jou veilig aanvoelt. Verwacht niet dat je pijnlijke gevoelens en gedachten verdwijnen. Geef er wel ruimte aan. Door jezelf vrijheid te geven om bewuste keuzes te maken, in plaats van strenge (eet)regels na te streven, word je leven weer van jou!

Als voedingsdeskundige kan ik je helpen in je zoektocht naar een gezonder en gelukkiger leven door je enerzijds te leren welke voeding je lichaam, je brein en je zenuwstelsel nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Anderzijds kan ik je begeleiden tijdens het onderzoek naar welke gedachten en/of gevoelens aan de basis liggen van verstoord eetgedrag, wat je valkuilen en triggers zijn en hoe je hiermee constructief kan omgaan.

www.gezondmetrenee.be

Photos from Gezond met Renée's post 04/07/2023

In de zomer is het een feest om frisse salades te eten. Het eten van rauw voedsel heeft heel wat voordelen. Waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen blijven veel meer bewaard dan wanneer voeding wordt verhit. Wanneer je rauwe groenten eet, krijg je bovendien een hoop intacte vezels binnen die je helpen verzadigen, je bloedsuikerspiegel stabiliseren en je darmen gezond houden.

Er zijn uitzonderingen! Tomaten eet je beter verwarmd met wat olijfolie. Lycopeen, een vetoplosbaar stofje dat tomaten z'n rode kleur geeft, wordt pas bioactief na verhitting. Het is een erg gezonde voedingsstof voor je ogen, je huid, je hart- en bloedvaten en je hersenen. Zeker in de zomer nuttig om weten dat lycopeen beschermt tegen UV-straling van de zon!

09/06/2023

Asperges op z'n Vlaams-Mediterraans!

Een berg asperges en een berg grijze Noordzeegarnalen. Wat wil een mens nog meer op z'n bord? Witte asperges vragen iets meer tijd om klaar te maken dan de groene variant, omdat je ze wel moet schillen. Verder is het een supereenvoudig gerechtje mét een geheim ingrediënt... knoflookolie. De knoflookolie geeft extra scherpte en een Mediterrane toets aan dit gerecht.

Garnalen bevatten behoorlijk wat vitamine B12, nodig voor onder andere je energieniveau, je stemming en je ontgifting. Net als al het zeevoedsel, is het dé belangrijkste voedingsbron van het mineraal jodium, essentieel voor de aanmaak van je schildklierhormonen die instaan voor je energiemetabolisme. Je zou dus kunnen zeggen dat garnalen je energie kunnen boosten!

🍽 Ingrediënten:
- witte asperges
- grijze Noordzeegarnalen
- eieren
- (blad)peterselie
- knoflookolie (extra vierge olijfolie + verse look)
- ghee (geklaarde boter) om te stoven
- zwarte peper en grof zout
- citroenpartje

Het volledige recept vind je op www.gezondmetrenee.be

31/05/2023

Afgelopen weekend was ik ten gast bij vrienden voor een allereerste (vis)barbecue dit jaar. Héérlijk in alle opzichten! Bij een barbecue horen natuurlijk ook lekkere groentensalades en vaak ook... aardappelsla. Zelf ben ik niet zo'n aardappelliefhebber (behalve frietjes, guilty pleasure). Gelukkig voor mijn lief zitten er soms aardappelen in het wekelijks groentenpakket. Ik maakte er geen frieten van en wel een darmvriendelijke aardappelsla. Darmvriendelijk?

Door gekookte aardappelen te laten afkoelen ontstaat er resistent zetmeel. Dit type zetmeel is resistent voor je spijsverteringsenzymen, waardoor het niet kan worden opgenomen door je dunne darm. Dit betekent minder opname van de suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Vervolgens reist het zetmeel verder naar je dikke darm waar het als voeding voor je darmflora dient. Wanneer deze goede bacteriën het resistente zetmeel verteren, ontstaan er bepaalde gezonde vetzuren waaronder boterzuur of butyraat. Dit boterzuur is een supergezonde brandstof voor de cellen die je darmwand bekleden en vormt een bron van energie voor je darm. Om deze aardappelsla helemaal darmvriendelijk te mogen noemen gebruikte ik ook kefir, een waardevolle bron van probiotische bacteriën.

Het recept vind je op www.gezondmetrenee.be

24/05/2023

Onlangs deelde ik een post over het nut van meer plantaardig en minder, maar ook bewuster dieren eten. Je zou denken dat mijn eerstvolgende recept eentje zonder vlees zou zijn. Dat leek me te voorspelbaar 😊 Het is ook niet m'n bedoeling om iedereen te bekeren om een vegetariër te worden en wel om bewustere keuzes te promoten. Een tijdje terug kocht ik een oude biologische legkip van .pakketten, een lokale biologische boerderij waar ik wekelijks mijn eieren en groentepakket koop. Met deze kip ging ik aan de slag: een gezonde vol au vent!

Door zelf je kippenbouillon te maken komen er heel wat gezonde stoffen vrij uit het kippenvlees én het karkas. De mineralen uit de botten (calcium en fosfor) leveren de bouwstenen voor je eigen beendergestel en voedingsstoffen zoals eiwitten, glucosaminen en gelatine helpen je bindweefsel en je (darm)slijmvliezen verstevigen. Mensen met een prikkelbare darm, en die zijn talrijk, kunnen hier veel baat bij hebben! Last but not least, er worden uiteraard ook veel groenten in het recept gebruikt.

Ingrediënten (2-3 personen):
- 250 ml zelfgetrokken kippenbouillon (recept )
- 300 g kip, geplukt na bereiding van de kippenbouillon
- 1 bloemkool
- 2 wortelen
- 1 ui
- 250 gram champignons
- scheutje ongezoete soja- of amandeldrink
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel ghee (of hoeveboter)
- zwarte peper, zout, nootmuskaat, cayennepeper, 1 laurierblaadje
- Om te serveren: (blad)peterselie en citroenpartjes

Het volledige recept vind je op www.gezondmetrenee.be

Photos from Gezond met Renée's post 22/05/2023

Ken je dat, van die verhalen die keer op keer worden verteld? Eén van die verhalen is hoe ik als kind lekker aan het smullen was en aan m’n mama vroeg “Mmm lekker, wat is dat eigenlijk?”. “Lamsvlees”, antwoordde m’n mama, waarna ik bedenkelijk naar m’n bord keek en het plots toch niet meer zo lekker vond. Vanaf dan ging ik als vegetariër, of eigenlijk flexitariër, door mijn jonge leven.

Dat veel planten eten een must is, daarover bestaat geen twijfel. Over het wel of niet eten van vlees is meer onenigheid. Wat is nu de waarheid? Mijn waarheid ligt ergens in het midden. Ik geloof dat we nutritioneel gezien alleseters zijn. Er is geen enkel voedingsmiddel dat alle noodzakelijke voedingsstoffen, in de best bruikbare vorm en in de ideale hoeveelheden bevat. Bepaalde voedingsstoffen in planten zijn minder ‘biologisch beschikbaar’ of je lichaam moet ze zelf nog omzetten naar de werkzame stoffen. Daarvoor moet aan heel wat voorwaarden worden voldaan.

Het nutritioneel aspect is één kant van het verhaal. Toen ik als kind vegetariër werd, dacht ik natuurlijk niet aan eiwitten en omega-3 vetzuren en wel aan dat arme lammetje dat op mijn bord lag. Het voelde vreselijk onrechtvaardig. Wanneer we het hebben over wel of geen vlees eten, moeten we ook de impact op dierenwelzijn en het milieu in rekening brengen. De impact van dierlijke producten op onze leefomgeving is doorgaans veel groter dan die van plantaardige producten. Dat is onder meer te wijten aan de uitstoot van broeikasgassen, de ontbossing en het landgebruik voor de productie van veevoeder en daarbij ook het verlies van biodiversiteit.

Het is volgens mij een verhaal met vele kanten en vraagt om bewuste overwegingen. Minder én beter.

Ik eet veel plantaardig en aanvullend dierlijke “bijproducten” zoals biologische yoghurt of kefir, eieren en kaas. Wekelijks eet ik ook vis. Op vlees ben ik zuiniger, maar ik eet het van tijd tot tijd wel. Ik kies steeds voor biologische producten en waar mogelijk lokaal en korte keten. Op die manier kies je voor minder pesticiden en hormonen, meer aandacht voor biodiversiteit en dierenwelzijn. Wanneer dieren dan ook nog eens gras gevoederd zijn in plaats van met soja of granen, dan zal het vlees, de melk of de eieren ook nog eens een betere voedingswaarde hebben.

16/05/2023

Een lentebord! Want jawel, de lente is aspergetijd.

Er zijn vele redenen om asperges te eten, behalve dan dat ze heel lekker zijn. Asperges bevatten het aminozuur asparaginezuur dat je zenuwstelsel en de werking van je brein ondersteunt. De stinkende urine na het eten van asperges wordt verklaard door de aanwezigheid van bepaalde zwavelhoudende stoffen. Deze voedingsstoffen mogen dan wel stinken, ze zijn erg gezond! Ze ondersteunen je lever en zijn ontgiftende werking. Tot slot bevatten asperges belangrijke antioxidanten die de effecten van verouderen vertragen en je immuniteit verhogen.

Op het bord:
- groene asperges
- koolrabi
- aardbeien
- dressing van aardbeien, olijfolie, rode wijnazijn, verse basilicum, zwarte peper en zout
- cashewnoten
- garnituur: verse basilicum (op de foto kervel)

Het volledige recept vind je op www.gezondmetrenee.be

16/05/2023

Ik doop hem: stemmingsbevorderende granola!

Dat granola uit de supermarkt doorgaans veel toegevoegde suikers bevat is voor velen geen nieuwtje. Minder bekend is dat ook de kwaliteit van de noten, zaden en pitten achteruit gaat door ze te roosteren. Noten, zaden en pitten bevatten onverzadigde vetzuren die minder stabiel zijn. Wanneer je ze verhit gaan ze verbindingen met zuurstof aan, waardoor ze minder gezond worden. Nog minder bekend is dat pompoenpitten en zonnebloempitten tryptofaan bevatten. Dit is het eiwit waaruit je lichaam serotonine, je gelukshormoon, aanmaakt. Tryptofaan gaat jammer genoeg verloren door verhitting. Reden temeer om je noten, zaden en pitten zoveel mogelijk ongeroosterd te eten!

Granola is natuurlijk net éxtra lekker omwille van de geroosterde smaak. In dit recept laat ik je genieten van beiden! De walnoten, pompoen- en zonnebloempitten en ook de cacaonibs en kruiden meng je ongeroosterd zodat alle stemmingsbevorderende voedingsstoffen zoals omega-3, tryptofaan, magnesium en antioxidanten optimaal behouden blijven. Uitsluitend de kokosflakes worden geroosterd, omdat de verzadigde vetten in kokosnoot wel tegen verhitting kunnen.

🍐Ingrediënten
- 150 gram kokosflakes
- 100 gram walnoten
- 50 gram pompoenpitten
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram raw cacaonibs
- 1 koffielepel kokosvet, gesmolten
- 2 theelepels kaneelpoeder, 1/2 theelepel kardemon, 1/2 theelepel gemberpoeder

🍴Bereiding:
- Zet de oven op 140°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Voeg de helft van de kruiden bij de kokosflakes. Smelt ondertussen het kokosvet. Roer het gesmolten kokosvet bij de kokosflakes. Verdeel de gekruide kokosflakes over de bakplaat en zet gedurende 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Meng ondertussen de walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, cacaonibs en de overige kruiden.
- Laat de geroosterde kokosflakes even afkoelen en meng bij de het noten- en pittenmengsel.

www.gezondmetrenee.be

Photos from Gezond met Renée's post 16/05/2023

Met het weekend voor de deur inspireer ik je graag met dit aperitiefhapje: koolrabitoast met topping naar keuze 🍴

👉Supergemakkelijk:

1) Verwijder de pel van de koolrabi en snijd de groente in schijven van ca. 0.5 cm dikte. Voor mooie, gelijke toastjes kan je uitsteekvormpjes gebruiken.
2) Beleg de koolrabitoastjes naar wens. Ik koos voor een snelle guacamole (gemixte avocado met citroensap, zwarte peper en zout), grijze Noordzeegarnalen, gesnipperde lente-ui en verse dille.
(afbeelding 2 toont de nog snellere, maar even lekkere variant)

🥦Gezond:
Koolrabi is een echte lentegroente met een frisse, pittige smaak. Het bevat behoorlijk wat vitamine C. Vitamine C is onder andere nodig voor de aanmaak van collageen en daardoor belangrijk voor een gezonde huid, bloedvaten, pezen en botten. Het is ook een belangrijke antioxidant en ondersteunt je immuunsysteem, het helpt ijzer beter op te nemen uit plantaardige voedingsbronnen en het is betrokken bij de aanmaak van neurotransmitters en hormonen. Helaas gaat vitamine C gemakkelijk verloren door groenten te koken. Rauwe koolrabi is gelukkig superlekker!

😋Lekker:
Test zelf maar eens uit en laat het mij weten!

www.gezondmetrenee.be

Photos from Gezond met Renée's post 15/05/2023

Een terugblik.

Intussen 7 jaar geleden kochten mijn lief en ik onze woning in Deurne. Om daarop te klinken trokken we naar het buurtcafé De Komedie twee huizen verder. We werden er hartelijk verwelkomd met de woorden "Deurne da's ne magneet!". Zowel Benjamin als ikzelf hebben immers enkele jaren van onze kindertijd in Deurne door gebracht. Die woorden zijn niet gelogen! Het is er super fijn wonen en recent ook werken in mijn gezellige thuispraktijk!

Vorige week sloegen mijn kapster Sabrina de handen in mekaar en trakteerden wij haar klanten op een gezond af en toetje bij de koffie ☕ In thema van onze rode lokken (het is immers een kapsalon) werd het een wortelcake, want ook de fotograaf hoort bij het clubje !

Ben jij ook een lokaal zelfstandige en wil je graag jouw klanten trakteren op een gezond proevertje? Laat het mij weten, dan werken we samen iets uit!

Photos from Gezond met Renée's post 02/05/2023

Er is hard gewerkt in de Venneborglaan 131 in Deurne! De brievenbus begint al sproetjes te krijgen, net zoals het baasje.

Wie is dat baasje eigenlijk?

Een mid-dertiger die wordt geleid door de vraag "Wat geeft mij energie?". En laat 'energie' nu net het sleutelwoord zijn voor gezondheid en geluk. Je bent maar gezond als je energie vrij kan stromen. Alles is energie!

Als voedingsdeskundige (niet de diëtiste met het vingertje) help ik je om via voeding, kruiden en waar nodig supplementen fysieke energielekken te herstellen. Toch benader ik het liever niet gefragmenteerd. Door je lichamelijke energie te verbeteren komt er immers ook mentale, emotionele of sociale ruimte vrij. Wij functioneren als een geheel. We are one!

Hoe doe ik dat dan? Je kan bij mij terecht voor individuele begeleiding in mijn gezellige thuispraktijk (Deurne) of in de holistische groepspraktijk (Wijnegem).

Om in het sproetjes-thema te blijven sluit ik af met een heerlijke wortelcake zonder granen of suikers. Het recept vind je op mijn websiteblog.

Wil je op de hoogte blijven van gezonde weetjes en lekkere recepten? Schrijf je dan via m'n website in voor de nieuwsbrief. 👐

02/05/2023

In grootwarenhuizen vind je meer en meer pizzabodems op basis van groenten. In werkelijkheid bevatten deze kant-en-klare pizzabodems meer geraffineerde tarwebloem dan groenten, ongezonde oliën en kunstmatige additieven.

Met de lente voor de deur, profiteer ik nog van de laatste winterrecepten. Op de menu: knolselderpizza, waarin knolselder écht de hoofdrol speelt!

Voor de pizzabodem:
- 1 middelgrote knolselder
- 4 biologische eieren
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 6 eetlepels amandelmeel
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden (salie, basilicum, oregano, rozemarijn)
- 1/2 theelepel zeezout

Wil je het volledige recept? Check dan op https://www.gezondmetrenee.be/blog

Photos from Gezond met Renée's post 02/05/2023

Vandaag verwelkomen we officieel de lente. Heerlijk toch! Bij de lente denken we ook aan de lenteschoonmaak. We rommelen onze kasten uit, doen weg wat we niet meer nodig hebben en frissen de boel nog eens helemaal op. Wie groene vingers heeft, maakt de bodem weer vruchtbaar en plant liefdevol zaadjes voor nieuw leven. Dit geeft rust, frisse energie en schept ruimte voor nieuwe ideeën en projecten. Ons lichaam reageert ook positief op zo’n schoonmaakbeurt! Het is niet voor niks dat er tijdens de lente allerlei detoxkuren worden gepromoot. Rond mijn 18e waagde ik me ooit aan zo’n sappenkuur uit de biowinkel. Het mondde het uit in vreselijke hoofdpijn, humeurigheid en pure ellendigheid. Dit was niet waarvoor ik had getekend, toch? Ik wilde me fris en fruitig voelen, herboren, Re-née. Fruitig? Dag 3 mocht ik enkel zuurkoolsap drinken. Dat was de druppel… Die avond ging ik met vrienden naar het frituur.

Schreef ik zonet niet dat ons lichaam positief reageert op zo’n schoonmaak? Absoluut, het is zelfs een vereiste voor een goede gezondheid. Je lichaam reinigt zichzelf dagelijks en voornamelijk gedurende de nacht. Al slapend word je energie geïnvesteerd in herstellen en ontgiften in plaats van verteren en metaboliseren. De vele gezondheidsvoordelen van periodiek vasten (of intermittent fasting) berusten ook op dat principe.

Sinds mijn zuurkoolsapavontuur heb ik me niet meer gewaagd aan zo’n kuren. Zelf hou ik niet zo van extremen. Belangrijker vind ik het dat je álle dagen rekening houdt met je (nachtelijke) detox. Zo voorkom je dat er een overmaat aan gifstoffen kan opstapelen in je lichaam.

Wilt u dat uw bedrijf hét hoogst genoteerde Gezondheids- En Schoonheidsbedrijf in Antwerp wordt?
Klik hier om uitgelicht te worden.

Video's (alles zien)

😊  #voedingsdeskundige #dietiste #gezondevoeding #voedingscoach #gezondelevensstijl #gezondleven #zelfzorg #gezondeten

Telefoon

Adres


Venneborglaan 131
Antwerp
2100

Openingstijden

Maandag 14:00 - 20:00
Dinsdag 09:30 - 17:30
Woensdag 13:00 - 20:00
Donderdag 14:00 - 20:00
Vrijdag 09:30 - 12:30

Andere Voedingsdeskundigen in Antwerp (alles zien)
Nutridao Nutridao
Antwerp, 2610

* Nutritionniste-consultations * Coaching-rééquilibrer son assiette * Ateliers * Conférences

Praktijk Identity Praktijk Identity
Fruithoflaan 38
Antwerp, 2600

IDENTITY is een multidisciplinaire groepspraktijk voor gezondheid en welzijn. Medisch, paramedisch maar vooral menselijk.

Mosquito In The Room Mosquito In The Room
Deken De Winterstraat 42
Antwerp, 2600

Mosquito In The Room ondersteunt bedrijven, organisaties en overheden om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Via slimme voedselkeuzes die de impact op de planeet én onze gezon...

HSG Succesvol gewichtsverlies HSG Succesvol gewichtsverlies
Antwerp

Onderbouwde begeleiding voor effectief gewichtsverlies.

Evaeet Evaeet
Antwerp

voedingsdeskundige - Samen naar een gezonde levensstijl in een gezond lichaam.

Hant Hant
Antwerp

🏡Homemade Bottenbouillon 🌿Proteïne & Collageen 🌿Aminozuren & Mineralen 💚Halal #hantmade #bonebroth

Diëtist Van Bulck Diëtist Van Bulck
Vondelstraat 3
Antwerp

Voeding en dieetadvies! Dit voor 90% bij jou thuis!

Antwerp Fitness Shop Antwerp Fitness Shop
Lange Nieuwstraat 46
Antwerp, 2000

Dieet- en sportvoeding met advies op maat.

Weer Gezondigd Weer Gezondigd
Grotesteenweg 125
Antwerp, 2600

Diëtiste Praktijk Gezonde Start Anne Bosman Diëtiste Praktijk Gezonde Start Anne Bosman
Maantjessteenweg 2
Antwerp, 2170

Dieet advies en begeleiding.

Gezond gewicht door juiste voeding - Veerle De Laet -  Maya coaching Gezond gewicht door juiste voeding - Veerle De Laet - Maya coaching
Antwerp, 2000

Gezond (gewicht) door juiste voeding.

Afslanken Antwerpen Afslanken Antwerpen
Falconrui 44
Antwerp, 2000

PowerSlim is een door diëtisten ontwikkeld afslankprogramma dat erop gericht is om je streefgewicht te behalen én behouden.