Didactica Classica Gandensia

DCG is het vakdidactische platform v/d UGent voor leerkrachten klassieke talen. Welkom! Bij DCG is er geen sprake van eenrichtingsverkeer.

Dit platform beoogt een samenwerking tussen onderzoekers en leerkrachten. Het wil een hefboom zijn om wetenschappelijke inzichten vlot(ter) naar het secundair onderwijs te laten doorstromen en om actiever in te spelen op de expertise en noden van leerkrachten klassieke talen. Ga met ons aanbod aan de slag en bouw mee aan het project van DCG!

Photos from Didactica Classica Gandensia's post 07/09/2024

Gisteren presenteerde collega Simon Aerts van de Afdeling Latijn UGent de langverwachte resultaten van de leerkrachtenbevraging die hij samen met Morris Callens in de loop van het afgelopen schooljaar heeft afgenomen.

In een speciaal ingerichte workshop rond het thema 'Didactiek van Laatlatijnse en niet-literaire teksten' op het 15de Internationale Colloquium over Laat- en Volkslatijn in München vond een intense uitwisseling plaats met internationale partners die voor dezelfde uitdagingen staan als wij hier in het Onderwijs Vlaanderen.

In de nasleep van het colloquium worden de inzichten gebundeld en zal er ook een Nederlandstalige publicatie voorzien worden van de Vlaamse bijdrage voor leerkrachten klassieke talen.

We geven alvast een kleine spoiler mee: de meeste deelnemers hebben vrij snel hun eventuele aarzeling over de talige aspecten kunnen laten varen, en ook de meeste deelnemers hebben via concrete ervaringen ondervonden welke troeven late en niet-literaire teksten kunnen hebben voor hun specifieke klasgroepen.

Bovenal klinkt echter een luide oproep om deze nieuwe uitdagingen SAMEN aan te gaan en heel concrete initiatieven daartoe op poten te zetten.

Wordt - ongetwijfeld - vervolgd!

01/09/2024

Op vrijdag 13 september staat de laatste dag van de zomercursus Latijn geheel in het teken van teksten van na de Oudheid. Leerkrachten met interesse om dergelijke teksten in actie en in context te zien, zijn van harte welkom om een of beide sessies bij te wonen. Een nascholingsattest kan aangevraagd worden bij onze collega's van de Afdeling Latijn UGent.

https://www.latijn.ugent.be/events/nascholing-over-teksten-van-na-de-oudheid

01/07/2024

Graag herinneren we jullie even aan de lopende bevraging van leerkrachten die in de loop van dit schooljaar in de 3de graad Latijn hebben gegeven.

De enquête is erop gericht om jullie ervaringen en plannen rond de nieuwe leerplandoelen in kaart te brengen zodat in een latere fase meer specifiek advies en materiaal op maat voorzien kan worden.

Alle info en de link naar de enquête vind je hier: https://www.dcg.ugent.be/leerkrachtenbevraging.

Alvast bedankt voor jullie tijd!

29/03/2024

Op deze laatste dag voor de paasvakantie delen we graag nog even een generieke versie van het materiaal dat dit schooljaar gebruikt werd in nascholingen over talige aspecten van Laatlatijnse teksten: https://www.dcg.ugent.be/inspiratie/

In juni en juli mogen leerkrachten Latijn (3de graad) zich verwachten aan de tweede vragenlijst in het kader van de leerkrachtenbevraging over de vernieuwde leerplannen; je hoeft, voor alle duidelijkheid, niet per se aan de eerste bevraging deelgenomen te hebben. Wil je graag rechtstreeks op de hoogte blijven van deze initiatieven, schrijf je dan hier in (je zal enkel mails krijgen wanneer er effectief iets te melden valt): https://lists.ugent.be/wws/subscribe/dcg-communicatie

Tot slot wijzen we graag nog even op de zomercursussen Grieks én Latijn die eind augustus en begin september aan de UGent georganiseerd worden:

https://event.ugent.be/registration/Grieks2024
https://event.ugent.be/registration/LATIJN2024

Vrolijk Pasen en een aangename vakantie!

22/01/2024

Ook dit jaar doen we mee aan het Festival européen latin/grec: Aristophanes' Vrouwenparlement is een superinteressante tekst om in een verkiezingsjaar te bespreken! 🤩

Op 20 maart lezen we dus passages uit de tekst en krijgen we een woordje uitleg van enkele gastsprekers. Na de bloemlezing kunnen schoolgroepen ook deelnemen aan een workshop waarin we het toneelstuk in wat meer detail bespreken. 🎭

We hebben hiervoor wel jullie hulp nodig!
📖 Wie leest graag een stukje tekst?
🎨 En wie maakt een creatieve interpretatie van het langste Oudgriekse woord dat in deze tekst voorkomt?

We kijken er naar uit jullie op 20 maart in Gent te ontvangen. Kan je er niet bij zijn? Niet getreurd - je kan het evenement ook live via YouTube meevolgen of later bekijken.

Je kan je inschrijven op onze webpagina - daar vind je ook alle informatie over het evenement: https://www.grieks.ugent.be/events/festival2024/.

18/01/2024

Aan de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen vindt er een studie plaats naar hoe leerlingen van de derde graad Latijn verwerken in hun brein. De onderzoekers rekenen op de hulp van leraren klassieke talen om aan voldoende deelnemers te geraken.

Wie maakt er een halfuurtje vrij voor dit online experiment?

14/12/2023

Collega Simon Aerts van de Afdeling Latijn UGent voert in samenwerking met DCG een onderzoek naar het reilen en zeilen van leerkrachten Latijn (3de graad SO) in Vlaanderen tijdens dit eerste jaar sinds de invoering van het nieuwe leerplan. Daarbij zijn niet-literaire teksten en teksten van na de oudheid immers deel geworden van de minimumdoelen. De Vlaamse context kan daarbij een unieke inspiratiebron vormen voor gelijkaardige projecten in andere landen.

Alle leerkrachten die in aanmerking komen voor deze studie, worden vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen via deze link: https://www.dcg.ugent.be/leerkrachtenbevraging/

In naam van iedereen die je ermee zal helpen: dankjewel!

(Afbeelding: collage door collega Marie Chimkovitch n.a.v. congres LVLT14).

Latijn anders? 10/11/2023

Ter herinnering: het boekje "Latijn anders?" (DCG 54) is nog steeds te verkrijgen via de website van uitgeverij Skribis.

Deze bundel reikt materiaal en suggesties aan die in het kader van de vernieuwde leerplandoelen een meer gevarieerd beeld bieden van het Latijn en zijn rol in de geschiedenis en cultuur van Europa.

Latijn anders? In de Europese culturele ruimte heeft geen taal ooit een status gehad vergelijkbaar met die van het Latijn. In de loop van de Romeinse oudheid ontwikkelden auteurs als Cicero, Vergilius of Seneca de taal tot een gepolijst instrument. Het gestandaardiseerde Latijn vormde daarna een belangrijke basis

17/10/2023

Onze medewerkers zijn bijzonder actief dit schooljaar! Na de nascholing afgelopen weekend in Kortrijk over de talige kant van latere teksten in het Latijn, kwam vandaag de Afdeling Grieks UGent in actie.

Katrien Vanacker gaf een nascholing in Antwerpen over evaluatie (https://cno.uantwerpen.be/nl/opleiding/toetsen-met-tekst-latijn-en-grieks-geintegreerd-evalueren-herhaling-1-79711) en Evelien Bracke sprak op de GO! Dag van het Grieks in Brussel over het vak Grieks als democratiserende factor in het onderwijs (https://pro.g-o.be/kalender/detail/7547/14387).

Op 18 april herneemt Katrien de nascholing over evaluatie in Antwerpen, en op 25 januari verzorgt ze er een nascholing over woordenschatdidactiek (https://cno.uantwerpen.be/nl/opleiding/verba-volant-leerstrategieen-voor-een-betere-woordenschatkennis-in-klassieke-talen-79059).

Op 26 oktober vertelt ze bij CVO Groeipunt in Gent dan weer over Oudgriekse literatuur (https://www.groeipunt.be/events/inschrijven/685), terwijl Simon Aerts in Brussel op de GO! Dag van het Latijn opnieuw en in meer detail ingaat op de taal en het belang van latere teksten in het vak Latijn, die op die dag centraal staan (https://pro.g-o.be/kalender/detail/7559/14400).

Sinds dit schooljaar heeft in het Vlaamse onderwijs de groeiende trend om - naast klassiek gekende auteurs zoals Caesar, Cicero, Vergilius en Ovidius - ook andere stemmen en verhalen uit de eeuwenlange literaire traditie in het Latijn aan onze leerlingen aan te bieden, een verankering in de leerplannen.

Om leerkrachten waar nodig ondersteuning en inspiratie aan te reiken bij de didactiek van deze 'latere' teksten, is onze afdeling dit jaar goed vertegenwoordigd op nascholingsdagen. Deze ochtend gaf collega Simon Aerts op de Dag van de Klassieke Talen in Kortrijk tekst en uitleg (letterlijk) bij mogelijke problemen die zich op talig vlak zouden kunnen stellen maar vooral bij de voordelen van deze nieuwe inhouden voor ons vak en voor onze leerlingen.

Frogs (2023) | World's First Film in Ancient Greek (Full Movie) 07/10/2023

Frogs (2023) | World's First Film in Ancient Greek (Full Movie) Frogs – The first feature-length film entirely spoken in Ancient GreekTo enable subtitles, click on the gear icon (settings) at the bottom of the video and s...

29/08/2023

Met het nieuwe schooljaar in zicht delen we graag enkele updates i.v.m. onderwijsgerichte initiatieven. Misschien zit er ook iets voor jou en/of jouw leerlingen tussen? Neem gerust contact op via [email protected] voor verdere inlichtingen!

1) Felicitaties en ook dankbaarheid voor onze alumnus Jo Coture en zijn masterproef! Via https://www.dcg.ugent.be/professionalisering/ -masterscripties kom je terecht bij zijn onderzoek met bijhorend lesmateriaal over de integratie van vroegmoderne wetenschappelijke en filosofische literatuur in de klas Latijn. Boeiend hands-on materiaal, klaar voor gebruik!

2) Onze collega Simon Aerts biedt vanaf september een workshop aan over het antieke equivalent van de bioscoopervaring: niet soundtracks en drone-shots zorgden toen voor het kippenvel bij epische veldslagen ('Forth, Eorlingas!', anyone?), maar wel het medium van de Latijnse taal. Neem een kijkje via https://educatiefaanbod.ugent.be/nl/activiteiten/een-avondje-cinema-in-het-oude-rome-epische-verhalen-met-in-de-hoofdrol-de-latijnse-taal of contacteer Simon voor meer info! Let wel: de workshop is volledig gratis maar wordt om praktische redenen slechts per uitzondering op school verzorgd.

3) Ben je op zoek naar een nascholing over de talige aspecten van diachroon Latijn in de klas (cf. nieuwe eindtermen)? Over dit onderwerp geeft Simon dit najaar twee sessies:
- zaterdag 14 oktober 2023, tijdens de Dag van de Klassieke Talen (Kortrijk)
- donderdag 26 oktober, tijdens de GO! Dag van het Latijn (Brussel)
Zie ook https://www.latijn.ugent.be/info-voor/scholen/

En ... goed nieuws! Intussen is ook DCG54 opnieuw verkrijgbaar via de website van Skribis: https://www.skribis.be/nl/academisch/series/didactica-classica-gandensia/latijn-anders.html

Vereniging van Leerkrachten Oude Talen 16/12/2022

Onze collega Emma Huig van de Afdeling Grieks UGent organiseert op woensdagnamiddag 8 maart 2023 een nascholing over inclusief oudheidsonderwijs, in samenwerking met de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen en haar mede-redacteurs van de bundel "De huid van Cleopatra. Etniciteit en diversiteit in oudheidstudies" in de reeks van de Stichting Zenobia.

Lees er alles over hier: https://www.vlot-vzw.be/activiteiten/nascholing/index.html

"Op deze nascholing zullen we ingaan op deze materie aan de hand van drie onderling samenhangende invalshoeken: manieren waarop juist de schoolvakken klassieke talen een vruchtbare context kunnen bieden voor complexe moderne thema's zoals etnische identiteit, gender en seksualiteit en de achterstelling van minderheden; nut en noodzaak van zelfonderzoek wat betreft de problematische voorgeschiedenis van het vakgebied oudheidstudies; valkuilen en kansen bij oudheidonderwijs aan een diverse (en langzaam diverser wordende) leerlingpopulatie."

(uiterste inschrijvingsdatum: 8 februari 2023)

Vereniging van Leerkrachten Oude Talen De klassieke oudheid is van iedereen die zich ertoe wil verhouden. Andersom is enig begrip van klassieke literatuur en cultuur van grote waarde voor iedereen die de hedendaagse maatschappij écht wil begrijpen. Over deze zaken zijn 'wij' als classici het over het algemeen wel met elkaar eens. Toch i...

Lesmateriaal – Didactica Classica Gandensia 14/07/2022

Vorige week studeerden aan de UGent opnieuw enkele classici af in de Educatieve Master - vanuit DCG wensen wij hen in de eerste plaats een dikke proficiat!

In het bijzonder willen we vandaag de masterscriptie van Laura Naeye in de kijker zetten, die in haar paper lesmateriaal gecreëerd heeft voor het vak Grieks rond het thema van 'de echtgenote' in de Anekdota van Procopius. Neem zeker eens een kijkje op onze website!

https://www.dcg.ugent.be/lesmateriaal/

Tot slot wensen we al onze volgers een rustige, verkwikkende en inspirerende zomervakantie toe. Jullie hebben het verdiend!

Lesmateriaal – Didactica Classica Gandensia Lesmateriaal Lespakketten Download hier het lesmateriaal gecreëerd door onze studenten in de Educatieve Master De echtgenote in Procopius’ Anekdota (Laura Naeye 2022; abstract)   Download hier de lespakketten die werden voorgesteld op de studiedag ‘Latijn anders? Ander Latijn!’ (21/05/2021)....

Infodagen 09/03/2022

Zaterdag vindt opnieuw de infodag van de opleidingen aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte plaats. Geïnteresseerde leerlingen kunnen tijdens de infosessie en in gesprek met onze medewerkers kennismaken met de opleidingen en in het bijzonder de opties Latijn en Grieks. Inschrijven kan via de link hieronder.

Infodagen Infodagen https://www.ugent.be/lw/nl/toekomstige-student/infomomenten/infodagen.htm https://www.ugent.be/logo.png Infodagen Infodag 12 maart Op zaterdag 12 maart 2022 organiseren we een infodag voor alle opleidingen van de faculteit op campus Boekentoren, Blandijnberg 2, Gent. Inschrijven is verplic...

Enquête "Lesmethode Latijn in Vlaanderen" 08/02/2022

Heb jij onderstaande enquête van DCG-coördinatoren Alexandra Vereeck en Katja De Herdt al ingevuld?
✅ Heel erg bedankt!
❎ Ben je leerkracht Latijn in de eerste en/of tweede graad, neem dan alsnog enkele minuten de tijd om deze anonieme enquête in te vullen, en draag zo je steentje bij aan het eerste grootschalige onderzoek naar de onderwijspraktijk Latijn in Vlaanderen!

Enquête "Lesmethode Latijn in Vlaanderen" Toggle navigation Laad onvoltooide enquête 0% Waarschuwing: JavaScript is uitgeschakeld in uw browser. Hierdoor kunt u mogelijk niet alle vragen in deze enquête beantwoorden. Controleer de instellingen van uw browser. Enquête "Lesmethode Latijn in Vlaanderen" Deze bevraging kadert in het doctoraa...

Enquête "Lesmethode Latijn in Vlaanderen" 12/01/2022

Hoe pak jij je lessen Latijn aan? Klik op de link en laat je stem horen!

~~~~~~~

De eindtermen en leerplannen bieden een richtsnoer voor wat en hoe er in het vak Latijn moet worden onderwezen. Dit betekent evenwel niet dat het er over heel Vlaanderen in iedere klas Latijn hetzelfde aan toe gaat: leraren hebben verschillende visies en hanteren verschillende methodes, zoveel is duidelijk. Maar waarin liggen die verschillen precies?

Voor het eerst wordt de onderwijspraktijk Latijn op grote schaal onderzocht, op initiatief van dra. Alexandra Vereeck en prof. dr. Katja De Herdt*. Dit gebeurt door middel van een enquête met 22 zorgvuldig geselecteerde stellingen die diverse aspecten van de onderwijspraktijk bestrijken.

Hoe meer leerkrachten deelnemen, des te representatiever en betrouwbaarder de data zullen zijn. Neem dus enkele minuten de tijd om deze anonieme enquête in te vullen. Je vindt hem door op onderstaande link te klikken.

*Alexandra Vereeck studeerde klassieke talen aan de KU Leuven, waar ze eveneens haar lerarendiploma behaalde. Ze volgde ook aanvullende cursussen in onderzoeksmethoden en statistiek. Sedert eind 2020 is ze als FWO-aspirant fundamenteel onderzoek verbonden aan de Universiteit Gent en doet ze onderzoek naar klassieketalenonderwijs. Voor dit project werkt ze nauw samen met haar promotor Katja De Herdt, specialist vakdidactiek klassieke talen.

Enquête "Lesmethode Latijn in Vlaanderen" Toggle navigation Laad onvoltooide enquête 0% Waarschuwing: JavaScript is uitgeschakeld in uw browser. Hierdoor kunt u mogelijk niet alle vragen in deze enquête beantwoorden. Controleer de instellingen van uw browser. Enquête "Lesmethode Latijn in Vlaanderen" Deze bevraging kadert in het doctoraa...

Inspiratie – Didactica Classica Gandensia 08/01/2022

Het DCG-team wenst alle leerkrachten een voorspoedig en geïnspireerd 2022! Zoals beloofd sluiten we de kerstvakantie af met de nieuwe lectuursuggesties voor niet-klassieke Griekse teksten: de afdeling Grieks stelde een bloemlezing samen van papyri rond het thema "jong zijn in de Oudheid", nu beschikbaar via onze website. We hopen u ook dit jaar terug te zien op dcg.ugent.be en van u te horen via [email protected]!

Inspiratie – Didactica Classica Gandensia Inspiratie Lectuursuggesties Grieks (08/01/2022): enkele suggesties voor het 2de semester rond “jong zijn in de Oudheid” Latijn (23/12/2021): enkele suggesties voor het 2de semester Latijn (11/10/2021): enkele suggesties voor het 3de jaar secundair onderwijs Grieks (11/10/2021): enkele Byzantijn...

Inspiratie – Didactica Classica Gandensia 23/12/2021

Zoals eerder aangekondigd hebben we in de aanloop naar de kerstvakantie op onze website nieuwe suggesties geplaatst voor de lectuur van niet-klassieke teksten in het secundair onderwijs. Op dit moment kunnen we al enkele suggesties voor het vak Latijn meegeven; tijdens de tweede week van de kerstvakantie komen we bij jullie terug met suggesties voor Griekse teksten.

Enkele weken geleden hebben we op informele wijze even gepolst binnen welke thema's en genres leerkrachten in Vlaanderen nieuwsgierig waren naar bestaande teksten. We hebben getracht rekening te houden met de meest populaire keuzes en hopen hiermee zoveel mogelijk leerkrachten en hun leerlingen te inspireren maar ook te amuseren.

Vragen voor DCG of leden van de afdelingen Latijn of Grieks? Contacteer ons gerust via [email protected] en wij brengen je in contact met de juiste persoon.

Tot slot nemen we nog even de gelegenheid om iedereen een rustgevende en hartverwarmende eindejaarsperiode toe te wensen; geniet van de mooie momenten en alvast veel succes in het tweede semester!

Het DCG-team

Inspiratie – Didactica Classica Gandensia Inspiratie Lectuursuggesties Latijn (23/12/2021): enkele suggesties voor het 2de semester Latijn (11/10/2021): enkele suggesties voor het 3de jaar secundair onderwijs Grieks (11/10/2021): enkele Byzantijnse teksten en auteurs voor het secundair onderwijs Videoclips Hieronder verzamelen we videoclips...

Wilt u dat uw scholen hét hoogst genoteerde School in Ghent wordt?
Klik hier om uitgelicht te worden.

Adres

Blandijnberg
Ghent
9000

Andere Educatieve website in Ghent (alles zien)
The Dutch Club The Dutch Club
Ghent, 9000

Learn to speak Dutch with confidence, so you can get your message across and you are able to connect with clients and others

Piaic_Student Piaic_Student
Slachuthustraat 36
Ghent, 9000

We are Piaic_Student community.

Ask for Consent vzw Ask for Consent vzw
Graslei
Ghent, 9000

Zonder ja, is het neen! Bouwen aan een cultuur waar wederzijdse toestemming de norm is.

Postgraduaat Podcasting Arteveldehogeschool Postgraduaat Podcasting Arteveldehogeschool
Voetweg 66
Ghent, 9000

Wil je de wereld van podcasting verkennen en je verdiepen in audio storytelling? Na deze opleiding k

Leersteuncentrum Oost-Vlaanderen Leersteuncentrum Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
Ghent, 9000

We bieden leerling-, leerkracht- en schoolteamgerichte leersteun. De kracht van samen groeien!

PGR DMC Test PGR DMC Test
Leeuwstraat 1
Ghent, 9000

Zinab Habbal - Arabic Page Zinab Habbal - Arabic Page
Ghent, 9000

Self Mastery Self Improvement

Cpg2022 Ghent - Belgium Cpg2022 Ghent - Belgium
Albert Baertsoenkaai 3 (Campus Rommelaere, Ghent University)
Ghent, 9000

Follow us for the latest updates on the next CPG meeting in Ghent, 11-12 November 2022.

Human Rights and Migration Law Clinic - UGent Human Rights and Migration Law Clinic - UGent
Ghent, 9000

In 2014, the Human Rights Centre founded a Human Rights Law Clinic, in order to further three of the

Manelprints Manelprints
Winkelwarande
Ghent, 9042

Professionele opleidingen digitaal textielontwerpen en fashion entrepreneurship

Later in Life Intimacies Later in Life Intimacies
Plateaustraat 22
Ghent, 9000

The LiLI project is an ERC-funded project on the intimacies and sexualities of 50+ women. It aims to develop an affirmative story grounded in the knowledge and lived experiences of...

تعلم اللغة الهولندية مع مهند تعلم اللغة الهولندية مع مهند
Ghent, 9000

Mondeling: presenteren voor een groep, een antwoord structureren op een complexe vraag, een opinie verwoorden. woordenschat uitbreiden, formele voegwoorden en bijwoorden, gevorder...