Natuurpunt Vlierbeek
Natuurpunt Vlierbeek, een lokale groene werkgroep van Natuurpunt Leuven. Door buren.
Klimaatwandeling
Zondag 7 juli om 9u30
Tijdens deze aangename wandeling rond de Abdijsite leren we bij over klimaatverandering.
Wat zijn de oorzaken? Wat kunnen we doen? Kunnen we met kleine aanpassingen in ons dagelijks leven een verschil maken? En wat is de rol van natuur en biodiversiteit in dit verhaal?
Klimaatwandeling in Vlierbeek | Natuurpunt Klimaatwandeling in Vlierbeek Afbeelding Nog 16 plaatsen beschikbaar Tijdens deze aangename wandeling rond de Abdijsite leren we bij over klimaatverandering. Wat zijn de oorzaken? Wat kunnen we doen? Kunnen we met kleine aanpassingen in ons dagelijks leven een verschil maken? En wat is de rol van na...
WERKMOMENT - MORGEN ZATERDAG 29/5-6
Het Lovenarenbroek was ooit een moerasgebied dat zich uitstrekte van de 12e-eeuwse Leuvense ringmuur tot aan de voet van de Kesselberg. Daarvan rest ons nu nog dit kleine natuurgebiedje in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. Natuurpunt beheert dit 'schoontste grasland van Leuven' al meer dan 20 jaar en sinds kort zijn er ook orchideetjes te vinden.
Op de werkdag nu zaterdag 29 juni vanaf 9u30-12u gaan we aan de slag in dit anders ontoegankelijk stukje provinciaal domein om het maaisel dat nu goed heeft kunnen drogen af te voeren. Afspraak aan het graslandje achter het Ecocentrum in het provinciaal domein (toegang langs rechts van de ingang van het Ecocentrum). Voorzie stevige wandelschoenen of laarzen, wij voorzien de rest.
Werkdag Lovenarenbroek | Natuurpunt Werkdag Lovenarenbroek Afbeelding Het Lovenarenbroek was ooit een moerasgebied dat zich uitstrekte van de 12e-eeuwse Leuvense ringmuur tot aan de voet van de Kesselberg. Daarvan rest ons nu nog dit kleine natuurgebiedje in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo.Op deze werkdagen kun je zelf de handen....
Hou uw ogen en oren open want er passeren vandaag veel kraanvogels. Zonet vloog er een groep over Vlierbeek. Zie foto👌🏾🥰
📷 Stijn Vranckx
Hond aan de lijn, de vogels gaan u dankbaar zijn.
Vogels zoals roodborst broeden laag of op de grond, vaak in rommelige hoekjes waar we in onze vallei van Vlierbeek er veel van hebben.
Als daar dan een hond door loopt, dan is de vogel verstoord.
Er is een losloopzone aan de steenweg bij het Heuvelhofpark en een hele mooie grote in Lindenbos.
De vogels danken jullie!
Foto roodborst naturewalks.be
Tijdens een aangename wandeling rond de Abdijsite leren we bij over klimaatverandering. Wat zijn de oorzaken? Wat kunnen we doen? Kunnen we met kleine aanpassingen in ons dagelijks leven een verschil maken? En wat is de rol van natuur en biodiversiteit in dit verhaal?
Zondag 8 oktober om 9u30 aan de Rozenkrans!
Klimaatwandeling in Vlierbeek Tijdens een aangename wandeling rond de Abdijsite leren we bij over klimaatverandering. Wat zijn de oorzaken? Wat kunnen we doen? Kunnen we met kleine aanpassingen in ons dagelijks leven een verschil maken? En wat is de rol van natuur en biodiversiteit in dit verhaal?uur en plaats van vertrek: 9.30u...
Kom mee in de Dijle springen! Vergeet geen (water)schoenen!
Zondag 9 juli om klokslag 13.30 uur, nodigen Natuurpunt Leuven en de vzw GoodPlanet Belgium iedereen uit om in de Dijle te komen springen. Met de Big Jump laten we zien dat we als burgers wakker liggen van de kwaliteit van onze rivieren.
Er zijn de hele dag activiteiten!
In de voormiddag een paddle cleanup, fietstocht, wandeling en om 12u45 een kajak demonstratie van Olympiër Gabriel De Coster!
Meer info : https://www.natuurpunt.be/agenda/big-jump-de-dijle-leuven-62802
Fantastische finale!
Zondag 21/5 om 14u klimaatwandeling in Vlierbeek.
Tijdens een aangename wandeling rond de Abdijsite leren we bij over klimaatverandering. Wat zijn de oorzaken? Wat kunnen we doen? Kunnen we met kleine aanpassingen in ons dagelijks leven een verschil maken? En wat is de rol van natuur en biodiversiteit in dit verhaal?
https://www.natuurpunt.be/agenda/klimaatwandeling-vlierbeek-60691
Foto naturewalks.be
Slechtvalk in de abdij van Vlierbeek.
Deze zondag is het erfgoeddag in onze abdij!
🐸 PADDENTREK
Ze zijn er aan begonnen, de padden. Om ze veilig over te zetten wordt morgen, dinsdag 28 februari, het paddenscherm op de Holsbeeksesteenweg geplaatst.
We zoeken vrijwilligers om mee te helpen.
Afspraak morgen 28/2 om 17u aan de inkom van Provinciedomein aan de Holsbeeksesteenweg. Vergeet je fluovest niet.
📷 (Johan Quinten)
De korte winterprik zorgt voor een zeldzame vondst in het gewestbos Ravels. Vanop een afstand zagen we een vreemde witte tak op de bosgrond. Eens dichtbij stonden we voor het wonderlijke mooie ijshaar. Het zijn bevroren vochtafscheidingen van een actieve schimmel , doorheen de porien van dood hout. Dit komt alleen voor als het net niet dooit. Bij kouder weer gaat de schimmel in winterstop. Bij warmer weer verdampt het vocht gewoon in de lucht. Het steekt soms nauw in de natuur.
Het is echt prachtig in onze vallei. Er zijn veel Vinken die zaden komen eten. De Sperwer vloog over maar een Zwarte Kraai verjaagde hem. De Vinken tevreden.
Herfst, tijd voor gezelligheid! Kom mee kastanjes rapen, poffen en ... kastanjechoco maken. We knutselen met natuurelementen en luisteren in het park naar verhalen over eetbare bomen.
Na een korte wandeling in het Heuvelhofpark gaan we in het zaaltje van woonzorgcentrum Ter Vlierbeke aan de slag met kastanjes in de keuken of aan de knutseltafel.
Inschrijven via: www.natuurpunt.be/agenda/kastanjewandeling-met-choco-57554
Een bijzonder mooi beeld met de zonnebloemen en donkere wolken. We waren al vergeten hoe de regen voelt, vandaag was die aangenaam fris.
Dit weekend zijn het de Vlierbeekse feesten.
Uitgeregend of niet, het wordt een mooie editie. We staan er met een informatiestand. En morgen (zaterdag 10 september) kan je met drie van onze gidsen op pad.
Om 9u met Willem, om 11u met Geert Sterckx en om 14u met NatuurgidsfeStijn. Willem is veel bezig met natuurbeheer en historische landschappen, Geert is zot van planten en Stijn van vogels en hun geluiden.
En er is nog veel meer te doen! Meer info vind je op de website van de Vlierbeekse Feesten
Geniet ervan!
https://vlierbeeksefeesten.be/
BINCO onderzoekt in de Vlierbeekse vallei de loopkevers.
Hoe de kevers worden verzameld werd vandaag uit gelegd door sympathieke en zijn collega vrijwilligers.
Het onderzoek loopt een jaar.
We deden de wandeling van het onderzoek. Enkele deelnemers sluiten ook aan. Je hebt geen voorkennis nodig. Wil je nog aansluiten, dat kan zeker. Om de 2 weken wordt de wandeling gedaan.
Het BK zeisen zit erop! Twee mooie sfeerverslagen met een van onze co-voorzitters, Willem, vind je hier.
Ook een tip voor wie het gras na 'maai mei niet' te hoog is geworden. Gewoon even relax zeisen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/30/bk-zeisen-in-leuven-toont-hoe-je-hoog-gras-kan-maaien-na-maai-me/
https://www.robtv.be/nieuws/belgisch-kampioenschap-zeisen-aan-abdij-van-vlierbeek-je-moet-de-techniek-onder-de-knie-krijgen-139249
Basiscursus natuurbeheer Leuven - Rotselaar
Wil je graag meer weten over natuurbeheer en je inzetten als vrijwilliger in één van onze natuurgebieden? Dan is deze basiscursus natuurbeheer iets voor jou!
Hoe ziet een 'natuurlijk' bos eruit? Wanneer maai je best? Waarom is de bodem zo belangrijk? Hoe wordt een beheerplan gemaakt? Hoe zie je het verschil tussen begrazing door paarden en begrazing door koeien? Hoe kan je bij het beheer rekening houden met insecten of andere diersoorten? Dergelijke vragen komen aan bod in deze cursus.
Voor deze basiscursus heb je geen voorkennis nodig. Wie wil bijleren over natuurbeheer is van harte welkom!
Meer info en inschrijven?
https://www.natuurpunt.be/agenda/basiscursus-natuurbeheer-leuven-rotselaar-54351
Kom jij uit een andere cultuur en wil je de natuur ontdekken rond Leuven?
Kom dan zondag 15 mei om 14u naar de Nomade : park Heuvelhof in Kessel-Lo.
Workshops:
- Mindful wandelen
- Openlucht kooksessie
- Muziek en verhalen
- Werken in de natuur
Meer info:
https://fb.me/e/1uePDtm2a
https://www.natuurpunt.be/agenda/multicultureel-natuurfeest-54797
PLEEGOUDERS GEZOCHT
Muurflora Abdij Van Vlierbeek
De oude muren van de abdij van Vlierbeek zijn een zeer belangrijke groeiplaats voor muurplanten.
Natuurpunt Vlierbeek organiseert daarom met medewerking van de Kerkfabriek OLV Vlierbeek en stad Leuven een actie voor het behoud van de muurflora tijdens de restauratiewerken aan de abdij
van Vlierbeek.
Van nature groeien deze soorten in spleten van stenen of rotsen, maar ze koloniseren ook oude muren, die gebouwd werden met kalkmortel. Enkele kenmerkende soorten in het Leuvense zijn
Muurvaren, steenbreekvaren, muurleeuwenbek; muurbloem en muurhavikskruid. Al deze soorten zijn zeer goed aangepast aan oude muren: ze kunnen goed om met droogtestress en
temperatuurextremen, en kunnen groeien op plaatsen met zeer weinig bodemmateriaal.
Muurplanten zijn niet alleen belangrijk voor natuurbehoud. Ze geven ook een typisch, romantisch cachet aan oude muren en gebouwen en hebben een belangrijke cultuurhistorische waarde.
Muurplanten zijn zeer zeldzaam geworden, onder meer door restauratiewerken van monumenten.
Deze restauraties zijn noodzakelijk, maar gebeuren vaak grootschalig zonder rekening te houden met de begroeiing zodat de nieuwe muur vaak voor tientallen jaren of langer ongeschikt is voor nieuwe vegetaties.
In de abdij van Vlierbeek wordt in 2022 de oude muur van de pandgang gerestaureerd. Hierbij houdt de stad Leuven wel rekening met de waardevolle muurflora.
De aannemer zal bij de restauratie de waardevolle soorten planten sparen. Aangezien de muur in slechte staat is, is een doorgedreven renovatie nodig. Daarom worden de waardevolle muurplanten
voorzichtig uit de muur gehaald en tijdelijk in potjes geplant. Zodra de muur gerenoveerd is, gaan de planten terug naar de oorspronkelijke groeiplaats op de muur en worden in een aangepast substraat opnieuw in de muur geplant. Hiermee sparen we de waardevolle muurflora en behouden deze
muren ook hun oude charme na de renovatie. Uiteraard is deze transplantatie niet zonder risico.
Slechts een deel van de planten zal deze verplanting overleven. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk planten in te zamelen en achteraf voorzichtig terug te planten.
Gezocht pleegouders:
Uiteraard moeten deze muurplantjes gedurende deze periode verzorgd worden. Daarvoor zoeken we enkele “pleegouders” die gedurende de tijd van de restauratie voor de plantjes willen zorgen. De enige vereiste is een gezonde portie groene vingers om zoveel mogelijk plantjes te laten overleven en om praktische redenen mensen die dicht in de buurt wonen.
U kan zich hiervoor opgeven met een email naar [email protected]
Zodra de actie start, krijg je dan de nodige inlichtingen voor het afhalen en verzorgen van de planten.
Vandaag was een werkmoment in onze vallei.
Een heel mooie voormiddag. Plaats gemaakt voor heel wat planten en struiken.
De voorjaarsbloeiers zijn heel aanwezig. Het speenkruid groeit graag in de schaduw op vochtige tot natte bodems met weinig of geen ruw strooisel. Hier op de foto weliswaar in een zonnig stuk van de dag.
Mooi waren ook de zingende tjiftjaffen en vinken terwijl kramsvogels en koperwieken over vlogen. Die eerste zijn aan hun lentelied bezig en de laatste zijn Scandinavische wintergasten.
Vier buizerds vlogen over en de slechtvalk zat op de toren van de kerk.
Geniet van de mooie momenten.
Gisteren avond was echt een prachtige zonsondergang.
We waren niet de enigen die even stopten om te genieten. En een foto te maken.
AMFIBIE OP DE BAAN
Paddenoverzet van start
Ook in Vlierbeek worden de padden en kikkers over de weg gezet. Vandaag trekt de KWB samen met Natuurpunt de paddenoverzet aan het Provinciaal domein (grens met Kloosterdijkpad) op gang. Helpende handen zijn welkom en nemen best een schup en handschoenen mee. Deze namiddag om 17u30 ter plekke installeren we het scherm en de emmers langsheen de weg. Samen zorgen we voor een veilige overzet.
Nu het weer 's nachts wat zachter wordt gaan de padden, kikkers en salamanders van hun winterslaapplaats veelal in de bossen en heggen naar de voortplantingsplaatsen in vijver(tjes). Het is de start van de lente! Ook dit jaar helpt de stad bij de organisatie van dit alles met het nodige afdekmateriaal en verkeerssignalisatie. Minder 's avonds en 's ochtends zeker je vaart, voor de dieren en ook de kinderen en mensen die hun slijmerige vrienden een handje helpen.
Contactpersonen :
[email protected]
[email protected]
Heb je al eens geflirt in de natuur?
Hier is je kans! ;-)
Comedyvoorstelling: Flirten in 't groen (Kessel-Lo) Flirten en verleiden. Iedereen doet het of…probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldo...
Daarnet de zonsondergang in onze vallei.
Ook gezien?
Foto : Geert Sterckx
Er zijn 2 plaatsen vrij gekomen voor de Bosuil wandeling vanavond. Stuur een bericht bij interesse. Start om 20u.
Een zeer mooie ochtend in onze vallei.
Klik hier om uitgelicht te worden.
Video's (alles zien)
Type
Adres
Leuvensestraat 6
Leuven
3010
Dalemhof 100
Leuven, 3000
Natuurgebied van Natuurpunt vzw. afdeling Leuven gelegen in de vallei van de Molenbeek. Projectnummer: 9467