Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC

Η Εταιρεία μας παρέχει νομικές υπηρεσίες.

Η Δικηγορική Εταιρεία Κ. Σοφοκλέους και Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ είναι εταιρεία που ασχολείται με την παροχή νομικών υπηρεσιών σε δικαστηριακό και εξωδικαστηριακό επίπεδο με κύριο πεδίο ενδιαφέροντος το Ποινικό Δίκαιο. Η εταιρεία μας έχει συσταθεί από δύο Δικηγόρους, την Κατερίνα Σοφοκλέους και την Ιωσηφίνα Ιωάννου με μοναδικό σκοπό την προάσπιση του δικαίου σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία, η γνώση, η ομαδ

Φόνος Χλώρακας: Αθώοι για την ανθρωποκτονία και οι εννέα κατηγορούμενοι 31/07/2024

Από χειρισμό δικηγόρων του γραφείου μας, εκπροσωπώντας ένα εκ των κατηγορουμενων. Η απόφαση θα αναρτηθεί εντός ημερών

Φόνος Χλώρακας: Αθώοι για την ανθρωποκτονία και οι εννέα κατηγορούμενοι Mετά από μακρά ακροαματική διαδικασία το Κακουργιοδικείο Πάφου ανακοίνωσε χθες την απόφαση του&nb...

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 28/03/2024

Από την νέα δικαστική χρονιά ξεκινήσαμε διάφορες ακροάσεις προσπαθώντας και επιδιώκοντας το καλύτερο. Έτσι οι κόποι μας αποδίδουν καρπούς καθώς μετά από 6 μήνες ακρόασης της πιο κάτω υπόθεσης και ενώ ο κατηγορουμενος τελουσε υπό κράτηση από τον Ιούλιο του 2023, τελικά αθωώνεται. Οι δικηγόροι του γραφείου μας, Κατερίνα Σοφοκλέους και Ιωσηφίνα Ιωαννου πέτυχαν τελικά την αθώωση του Κατηγορούμενου και ο κατηγορουμενος απελευθερωθηκε άμεσα.

Το κείμενο της απόφασης αναρτάται κατωτέρω:

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 22/10/2023

Ακόμα μια επιτυχία για το γραφείο μας με την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το Ανωτατο Δικαστηριο κήρυξε παράνομη κρατηση ανθρώπου από το κράτος και διέταξε την άμεση απελευθέρωση του.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης φαίνεται κατωτέρω.

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 07/10/2023

Οι δικηγόροι του γραφείου μας και συγκεκριμένα η Κατερίνα Σοφοκλέους προέβη στο χειρισμό της πιο κάτω υπόθεσης, η οποία χθες βγήκε στην δημοσιότητα. Με επιτυχία, λοιπόν, και υιοθετώντας την θέση μας, το Ανώτατο Δικαστήριο ασκώντας της εξουσια που είχε διέταξε την άμεση απελευθέρωση του Αιτητή στη βαση του ότι η κράτηση του πλέον ήταν παράνομη.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως παρά το βεβαρημένο ποινικό παρελθόν του αιτητή, δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτηση του εν αναμονή της απέλασης του, κρίνοντας «αφενός πως η απέλαση του στη χώρα καταγωγής του δεν είναι, επί του παρόντος, εφικτή και αφετέρου πως η γενική και εν πολλοίς αόριστη την αναφορά περί προσπαθειών που γίνονται για απέλαση του αιτητή σε τρίτη χώρα που τυχόν θα ήταν διατεθειμένη να τον αποδεχτεί δεν διαφοροποιεί την κατάσταση πραγμάτων, τον κίνδυνο δηλαδή ο συγκεκριμένος αιτητής, χωρίς να υπάρχει πραγματική προοπτική απομάκρυνσης του να παραμένει επ’ αόριστο υπό κράτηση, εν αναμονή της απέλασης του».

Η μεροληπτική ανάγνωση της απόφασης δεν θα φέρει τίποτα άλλο παρά λαϊκισμό. Γι'αυτο θα ήταν καλό να γίνει ορθή ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, πρώτου κριθεί το αποτέλεσμα.

Η απόφαση βρίσκεται πιο κάτω.

24/08/2023

Η νύχτα κάτω από το γραφείο μας...

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ν. ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ, Αρ. Υπόθεσης: 797/22, 4/7/2023 30/07/2023

Η παρούσα δικαστική χρονιά είναι μία χρονιά που κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το γραφείο μας. Ο λόγος είναι γιατί κλείνουν με επιτυχία 3 μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με την έναρξη του γραφείου μας. Μετα από 2 ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, έκλεισε ο κύκλος με ηθική και νομική ικανοποίηση για εμάς.

Δεύτερη στη σειρά είναι η πιο κάτω υπόθεση. Με τον χειρισμό των δικηγόρων του γραφείου μας και συγκεκριμένα της Κατερίνας Σοφοκλέους και της Ιωσηφινας Ιωάννου , ο κατηγορουμενος, αθωώθηκε σε ολες τις κατηγοριες που ηταν για ακροαση πλην 2 κατηγοριων που αφορουν αδικηματα αυστηρης ευθυνης και ο ιδιος τα παραδέχθηκε ενορκως. Ο εν λόγω κατηγορουμενος κρατείτο ως υποδικος για 17 μήνες αλλά η στέρηση της ελευθερίας του από την Δημοκρατία ηταν για περιπου 2 ετη. Αρχικα μεσω διαταγματων κρατησης και απελασης τα οποία ακυρωσαμε, ως Δικηγόροι του εν λογω Κατηγορουμενου και μετά μεσω της εν λογω υπόθεσς.

Το ΕΔ Παφου δικαιωσε τον κατηγορουμενο δηλώνοντας οτι η μαρτυρια της Κατηγορουσας Αρχης ηταν αναξιοπιστη σε βαθμο που δεν μπορουσε να στηριχθεί πανω της.

Να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο περιείχε άνω των 60 κατηγοριών για κλοπές, διαρρήξεις και βίας στην οικογένεια.

Το κείμενο της απόφασης μπορείτε να το βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ν. ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ, Αρ. Υπόθεσης: 797/22, 4/7/2023 Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει στο παρόν επισυνημμένο κατηγορητήριο 61 κατηγορίες μεταξύ άλλων συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, διαρρήξεις κατοικιών, κλο....

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 08/07/2023

Η παρούσα δικαστική χρονιά είναι μία χρονιά που κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το γραφείο μας. Ο λόγος είναι γιατί κλείνουν με επιτυχία 3 μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με την έναρξη του γραφείου μας. Μετα από 2 ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, έκλεισε ο κύκλος με ηθική και νομική ικανοποίηση για εμάς.

Πρωτη στη σειρά είναι η πιο κάτω υπόθεση. Με τον χειρισμό των δικηγόρων του γραφείου μας και συγκεκριμένα της Ιωσηφίνας Ιωάννου, ο κατηγορουμενος 1, αθωώθηκε πλήρως. Ο εν λόγω κατηγορουμενος κρατείται ως υποδικος για 18 και πλέον μήνες αλλά τελικά το Κακουργιοδικειο Λευκωσίας αθώωσε τον κατηγορουμενο και ο κατηγορουμενος αφέθηκε άμεσα ελεύθερος. Να σημειωθεί ότι οι Κατηγορουμενοι 2 και 3 είχαν παραδεχθεί τις κατηγορίες που τους αφορούσαν. Η ακρόαση αφορούσε μόνο τον Κατηγορουμενο 1.

Το κείμενο της απόφασης επισυνάπτεται κατώτερο:

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 08/02/2023

Η παρούσα υπόθεση κατόπιν του χειρισμού της απο τις δικηγόρους του γραφείου μας Κατερίνα Σοφοκλέους και Ιωσηφίνα Ιωάννου οδηγήθηκε σε αθώωση του κατηγορουμενου στο εκ πρώτης όψεως στάδιο, από το οποίο ο κατηγορουμενος αθωώθηκε και απαλλάχθηκε.

Το κειμενο της απόφασης φαίνεται πιο κατω:

08/02/2023

🎙 ELTC Podcast: LEGAL TALKS

Το πρώτο μας podcast με θέμα συζήτησης «Δικαστική απόφαση σταθμός για την πορεία της Κάνναβης στην Κύπρο» θα διεξαχθεί στις 21/02/2023 μαζί με την Κα. Ιωσηφίνα Ιωάννου και την Κα. Κατερίνα Σοφοκλέους, Advocates - Legal Advisors στην εταιρία K. Sofokleous & I. Ioannou LLC.

Η συζήτηση αφορά την δικαστική απόφαση Α.Β. ν. Δημοκρατίας υπ'αριθμο 178/2021, ημερομηνίας 27/09/22. Το εφετείο αποφάσισε ότι η καλλιέργεια από τον Εφεσείοντα 47 φυτών κάνναβης για σκοπούς έρευνας ήταν ο λόγος αναστολής της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Το podcast υποστηρίζεται από το Cyprus Cannabis Association.

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 28/01/2023

Η παρούσα έφεση είναι αρκετά σημαντική για τον νομικό κόσμο, καθώς επιβεβαιώνεται και εξυψώνεται ακόμα μια φορά το έννομο αγαθό της ελευθερίας.

Μετα από χειρισμό της παρούσας ποινικής έφεσης από τους δικηγόρους του γραφείου μας Κατερίνα Σοφοκλέους και Ιωσηφίνα Ιωάννου έγινε κατορθωτη η απελευθέρωση Κατηγορουμενου με εγγύηση, μετά από 11 μήνες κράτησης ως υποδικος.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι του γραφείου μας έδωσαν μάχη για την απελευθέρωση του Κατηγορουμενου καθώς από τις 9/12/22 ενίστανται στην κράτηση του χωρίς, όμως το πρωτοδικο δικαστήριο να αποδέχεται την θέση τους ότι ο χρόνος κράτησης του εφεσειοντος υπερβαίνει τον αναγκαίο χρόνο κράτησης.

Το Ανωτατο Δικαστηριο, μετά από ακρόαση της έφεσης αποδέχθηκε ότι η πλευρά του εφεσειοντος είχε δίκαιο παρόλο που προεβαιναν σε ένσταση κάθε φορά από τις 9/12/22 και παρόλο που κάθε φορά τονιζοταν το ζήτημα αυτό.

Το Ανώτατο Δικαστηριο τόνισε ότι η επιμήκυνση του χρόνου κράτησης του εφεσειοντος αποκτούσε την δική της δυναμική, πράγμα που θα έπρεπε να εξετάσει το Δικαστηριο ως ένα νέο γεγονός. Η πολιτεία δε, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όταν ακριβώς ο χρόνος κράτησης επιμηκυνεται λόγω του προγράμματος του Δικαστηριου.

Το κείμενο της απόφασης φαίνεται παρακάτω:

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 21/10/2022

Μετά από χειρισμό της πιο κάτω υπόθεσης από τους δικηγόρους του γραφείου μας, Ιωσηφίνα Ιωάννου και Κατερίνα Σοφοκλέους, το Δικαστήριο αθώωσε τον πελάτη μας στα αδικήματα
1) συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, 2) εμπρησμό κτιρίου και 3) εμπρησμό μηχανοκίνητου οχήματος.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι υπεράσπισης, μέσω της αντεξέτασης των μαρτύρων, κατέδειξαν στο Δικαστήριο ότι το γενετικό υλικό του Κατηγορούμενου, που βρέθηκε στην σκηνή εμπρησμού, αποσυνδέθηκε από κάθε εστία φωτιάς και άλλα σημεία της σκηνής. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο δεν μπορούσε να καταλήξει σε συμπέρασμα ενοχής πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, με αποτέλεσμα ο Κατηγορούμενος να απαλλαγεί.

Βρείτε ολόκληρη την απόφαση κατωτέρω:

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 29/09/2022

Στα πλαίσια της Ποινικής Έφεσης 178/21, ο Εφεσείων (πελάτης μας) εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση, καθώς η ποινή ήταν έκδηλα υπερβολική για την κατοχή 47 φυτών κάνναβης. Οι δικηγόροι του γραφείου μας, Κατερίνα Σοφοκλέους και Ιωσηφίνα Ιωάννου , μέσω των χειρισμών τους, το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε ότι η ποινή των 2 ετών άμεσης φυλάκισης ήτο υπερβολική, λόγω μη αναστολής της ποινής φυλάκισης από το Πρωτόδικο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε:

«Η ευπαίδευτη δικηγόρος του Εφεσείοντα δεν αμφισβήτησε το είδος και το ύψος της ποινής. Τόνισε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο όφειλε να λάβει υπόψη τις περιστάσεις της υπόθεσης από τις οποίες, όπως επεσήμανε, προέκυπτε ότι ο μοναδικός σκοπός της καλλιέργειας των φυτών κάνναβης ήταν η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης στο πλαίσιο ανάπτυξης της επιστημονικής κοινότητας. Στη βάση δε αυτών των δεδομένων ήταν η θέση της ότι, στη υπό κρίση περίπτωση, η εκτέλεση της ποινής θα έπρεπε να ανασταλεί.

[…]

Εδώ ήταν εύρημα του Δικαστηρίου ότι οι παράνομες, αδιαμφισβήτητα, ενέργειες του Εφεσείοντα δεν συνδέονταν με παράνομο σκοπό και δη με πρόθεση εμπορίας όπως είναι οι συνήθεις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν και οφείλουν να αντιμετωπίζουν με κάθε αυστηρότητα τα Δικαστήρια. Όπως συναφώς τέθηκε, η κατοχή και καλλιέργεια των 47 φυτών κάνναβης ήταν για σκοπούς έρευνας και όχι με σκοπό την προμήθεια σε τρίτα πρόσωπα. Υπό αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε, εν προκειμένω, να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση και θεωρούμε ότι η πρόσδοση άμεσης εκτελεστότητας στην ποινή κατέστησε την ποινική μεταχείριση του Εφεσείοντα έκδηλα υπερβολική. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τον χρόνο που παρέμεινε στις Φυλακές μέχρι σήμερα, κρίνουμε ότι είναι πρέπουσα η περίπτωση της αναστολής της ποινής φυλάκισης.

Ως εκ τούτου κρίνουμε ορθό όπως το υπόλοιπο της ποινής του ανασταλεί για περίοδο 3 ετών από σήμερα και προβαίνουμε στην ανάλογη διαταγή, οπότε θα πρέπει ο Εφεσείων να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.»

Πιο κάτω παρατίθεται το σύνολο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Photos from Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ - Sofokleous & Ioannou LLC's post 23/06/2022

Η παρούσα απόφαση με δικηγόρους του γραφείου μας Κατερίνα Σοφοκλέους και Iosifina Ioannou μέσω έγερσης προδικαστικής ένστασης για κατάχρηση διαδικασίας κατάφεραν την διακοπή ιδιωτικής ποινικής δίωξης για επίθεση προκαλούσα πραγματική σωματική βλάβη. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς εδραιώνει τον κανόνα ότι για αδικήματα δημοσίου συμφέροντος ο άρχων των ποινικών διώξεων είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να σφετερίζεται την εξουσία του.

Συγκεκριμένα το Πρωτόδικο Δικαστήριο σημείωσε τα εξής:
"Είναι συνεπώς η κρίση μου ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την καταχώρηση τέτοιας φύσεως υποθέσεων έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε αντίθετη περίπτωση η δικαστικές διαδικασίες θα αφεθούν να αποτελέσουν αντικείμενο κατάχρησης, ενώ ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα, ως ρυθμίζεται από το σύνταγμα και την νομολογία, θα αλλοιωθεί."

2πλη απόδραση Πάφου: Προς ακύρωση σύλληψη φερόμενου συνεργού 10/05/2022

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση απόδρασης δυο προσώπων από τα Αστυνομικά Κρατητήρια Πάφου στις 08 Φεβρουαρίου 2022. Το πρόσωπο που συνδέθηκε με την υπόθεση όπου με βάση τη μαρτυρία παρέδωσε το κλειδί των πορτών πυρασφάλειας των κρατητηρίων το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την απόδραση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα για να δοθεί άδεια καταχώρησης αίτησης δια κλήσεως προς έκδοση προνομιακών ενταλμάτων certiorari και prohibition με χειρισμό από τους δικηγόρους του γραφείου μας Iosifina Ioannou και Κατερίνα Σοφοκλέους.

2πλη απόδραση Πάφου: Προς ακύρωση σύλληψη φερόμενου συνεργού Σημαντική εξέλιξη - Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ CERTIORARI ΚΑΙ/Η PROHIBITION, Πολιτική Αίτηση Α 05/05/2022

H παρούσα απόφαση με δικηγόρους του γραφείου μας Iosifina Ioannou και Κατερίνα Σοφοκλέους κατάφεραν την παραχώρηση άδειας καταχώρησης δια κλήσεως αίτηση προς έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari και prohibition με σκοπό ακύρωσης του Εντάλματος Σύλληψης του Αιτητη.

Ειναι κατά βάσιν θέση του Αιτητή πως το Κατώτερο Δικαστήριο ενήργησε καθ' υπέρβασιν δικαιοδοσίας κατά την έκδοση του Εντάλματος Σύλληψης αφού οι Αστυνομικές Αρχές μέσω του αστυνομικού όρκου (που συνόδευσε το αίτημα για το περί ου ο λόγος ένταλμα), απέκρυψαν ουσιώδη και καθοριστικής σπουδαιότητας στοιχεία από το Κατώτερο Δικαστήριο, και δη το ότι ο Αιτητής βρισκόταν την κρίσιμη στιγμή έκδοσης του Εντάλματος Σύλληψης υπό παράνομη κράτηση στα κρατητήρια του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Πάφου. Η συνέχιση τής φερόμενα παράνομης αυτής κράτησης, η απόκρυψη των προειρημένων στοιχείων και η αναληθής έκθεση στον αστυνομικό όρκο πως ο Αιτητής τελούσε υπό κράτηση εκείνη τη μέρα, σκοπό είχε - και το πέτυχε - να πείσει παραπλανητικώς το Κατώτερο Δικαστήριο να εκδώσει το Ένταλμα Σύλληψης. Ως εκ τούτου, καταλήγει ο Αιτητής, το Ένταλμα Σύλληψης είναι παράνομο και εντελώς αναιτιολόγητο.

Η αίτηση εγκρίθηκε με σχετικές οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ολοκληρο το κείμενο της απόφασης μπορείτε να το βρείτε εδω:
http://www.cylaw.org/cgi-bin/open.pl?file=/apofaseis/aad/meros_1/2022/1-202204-40-22PolAit.htm

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ CERTIORARI ΚΑΙ/Η PROHIBITION, Πολιτική Αίτηση Α ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

03/04/2022

Η παρουσα εφεση υπό τον χειρισμό των δικηγόρων του γραφείου μας, Κατερίνα Σοφοκλέους και Iosifina Ioannou, έδωσε τέλος στην παράνομη κράτηση ενός προσώπου, ο οποίος κρατειτο για 16 μήνες παράνομα, καθώς οι Κεντρικές Φυλακές, παράνομα, και χωρίς νόμιμη αιτιολογία ενεργοποιησαν την ανασταλησα ποινή των 448 ημερών. Τελικά, μέσω εφεσης στην πρώτοδική απόφαση απόρριψης έκδοσης Habeas Corpus, δόθηκε τέλος στην εν λόγω παράνομη κράτηση.

Μερικά από τα λόγια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρει:

"Κατά συνέπεια, ο εφεσείων δεν υποχρεούτο να εκτίσει ποινή άλλη από εκείνην των τριών χρόνων και έξι μηνών, που τού είχε επιβληθεί στην υπόθεση αρ. 14812/2017, η οποία εντασσόταν στους όρους του Προεδρικού Εντάλματος. Με την εκπνοή της περιόδου αναστολής και, εφόσον αυτός δεν παρέβη τους όρους του, η συνέχιση της κράτησής του, ως θέμα πραγματικό και νομικό, κατέστη παράνομη. Επομένως, η έφεση επιτυγχάνει, ο εφεσείων να αφεθεί ελεύθερος πάραυτα."

Αυτούσιο το κείμενο της απόφασης θα το βρείτε στον πιο σύνδεσμο:
http://www.cylaw.org/cgi-bin/open.pl?file=/apofaseis/aad/meros_1/2022/1-202203-326-21PolEf.htm

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, Υπόθεση Αρ. 20/2021, 10/2/2022 27/03/2022

Οι δικηγόροι του γραφείου μας Iosifina Ioannou και Κατερίνα Σοφοκλέους μέσω του διοικητικού δικαστηρίου ακύρωσαν τα διατάγματα κράτησης και απέλασης εναντίον Έλληνα υπηκόου, ο οποίος κρατείτο υπό κράτηση πέραν των 5 μηνών για σκοπούς απέλασης.

Η απόφαση της διοίκησης κρίθηκε πλήρως αναιτιολόγητη και κατά παράβαση της υποχρέωσης της διοίκησης για δέουσα έρευνα.

Το δικαστήριο σημείωσε τα εξής:
"Υπεδείχθη δε ότι δεν είναι έργο του Δικαστηρίου η συλλογή των στοιχείων του φακέλου, που σχετίζονται με τα κριτήρια που η Νομοθεσία θέτει και δεν είναι καθήκον του ιδίου του Δικαστηρίου να εντοπίσει τα διάσπαρτα στοιχεία στο φάκελο για να αιτιολογήσει το ίδιο την απέλαση και ότι είναι εκ του Νόμου καθήκον της διοίκησης να λάβει υπόψη και να εφαρμόσει τα κριτήρια που ο ίδιος ο Νόμος θέτει. Πρόκειται για υποχρέωση της διοίκησης η δέουσα έρευνα των κριτηρίων και η ένταξη τους στην απόφαση απέλασης, αιτιολογώντας τη κρίση της. Η δε αιτιολογία μπορεί να συμπληρωθεί, μόνο αν τα στοιχεία του φακέλου είναι ευθέως συναρτώμενα με τους σκοπούς της απέλασης.
Εν προκειμένω, στην απουσία εφαρμογής των κριτηρίων από τη διοίκηση, καθίσταται αναποτελεσματικός και ανέφικτος ο δικαστικός έλεγχος.

Στη βάση των πιο πάνω, η επίδικη απόφαση έκδοσης των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης ακυρώνεται."

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ν. ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, Υπόθεση Αρ. 20/2021, 10/2/2022 ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

25/03/2022

Το δικηγορικό γραφείο Κ. Σοφοκλέους & Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ, εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται!
Ζήτω η 25η Μαρτίου! 🇨🇾🇬🇷

23/03/2022

Ο Σύνδεσμος μας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επισημοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με την Κατερίνα Σοφοκλεους, Δικηγόρο με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και κατεύθυνση στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατερίνα Σοφοκλέους εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Υπεράσπισης Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων , καλωσόρισες!

https://www.linkedin.com/pulse/%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BD%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B7-%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BE%25CE%25B7-%25CF%2583%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7%25CF%2583-%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25B3%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25B1-prisonersrightscy/?trackingId=l4VS2UsDQ4KQ1MvTGgd5gw%3D%3D

22/03/2022

Η Δικηγορική Εταιρεία Κ. Σοφοκλέους και Ι. Ιωάννου ΔΕΠΕ είναι εταιρεία που ασχολείται με την παροχή νομικών υπηρεσιών σε δικαστηριακό και εξωδικαστηριακό επίπεδο με κύριο πεδίο ενδιαφέροντος το Ποινικό Δίκαιο. Η εταιρεία μας έχει συσταθεί από δύο Δικηγόρους, την Κατερίνα Σοφοκλέους και την Ιωσηφίνα Ιωάννου με μοναδικό σκοπό την προάσπιση του δικαίου σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία, η γνώση, η ομαδικότητα και η θέληση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επενδύουμε με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος. Τίποτα δεν έχει περισσότερη αξία από τον άνθρωπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Αξίες που αποτελούν γνώμονα της εργατικότητας και της μαχητικοτητας μας.

Η εμπιστοσύνη σας είναι κινητήριος δύναμη μας!

Want your practice to be the top-listed Law Practice in Nicosia?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Telephone

Website

Address


Μηχαήλ Καραολή 8
Nicosia
1095

Opening Hours

Monday 08:00 - 13:00
15:00 - 18:00
Tuesday 08:00 - 13:00
15:00 - 18:00
Wednesday 08:00 - 13:00
15:00 - 18:00
Thursday 08:00 - 13:00
15:00 - 18:00
Friday 08:00 - 13:00
15:00 - 18:00

Other Lawyers & Law Firms in Nicosia (show all)
LLPO Law Firm LLPO Law Firm
15, Leoforos Agion Omologiton
Nicosia, 1080

LLPO Law Firm is headquartered in Cyprus, with offices in Greece, UK and Dubai.

G.C.Hadjikyprianou & Associates LLC G.C.Hadjikyprianou & Associates LLC
Evagorou 31, Evagoras Tower, Office 32
Nicosia, 1066

G.C.Hadjikyprianou & Associates LLC is an independent boutique commercial law firm delivering focuse

Law Office of Panayotis Yannakas Law Office of Panayotis Yannakas
Anna Komnimis 37 (6th Office, 2nd Floor)
Nicosia, 1061

Providing personalized legal solutions. With over 4y of experience in Law and 12y in financials.

Theognosia Kouspi Law Firm Theognosia Kouspi Law Firm
Ledras 51
Nicosia, 1011

Law firm based in Nicosia, with a focus on administrative and constitutional law.

Dracos & Efthymiou LLC Dracos & Efthymiou LLC
Mitsis Building 3, Flat 118 Evagoras Avenue & Arch. Makarios III, No. 1
Nicosia, 1065

Our aim is to provide high quality legal services that meet the demands of the modern legal practice

Papantoniou & Papantoniou LLC Papantoniou & Papantoniou LLC
Lamprou Katsoni 8
Nicosia, 1082

A leading Cypriot law firm delivering expert legal services for more than 35 years. Our primary target is to provide an extensive range of legal products to local and international...

Criton G.Tornaritis Criton G.Tornaritis
Nicosia, 1065

Michaelidou & Zachariadi LLC Michaelidou & Zachariadi LLC
Λεωφόρος Ακροπόλεως 44-46, Γραφείο 101
Nicosia, 2012

The legal firm Michaelidou & Zachariadi LLC provides a broad range of legal services in a variety of practice areas.

Green Card USA Green Card USA
Katalanou, 1, 1st Floor, Office 101
Nicosia, 2121

DV IMMIGRATION is a service that provides consultations how to move to the United States lawfully.

Ledra Hukuk Bürosu Ledra Hukuk Bürosu
II. Selim Caddesi, 'Hacı Ali 1' Apartmanı, Kat: 2, No: A4
Nicosia, 99010

Hukuk ve Avukatlık Bürosu. Law Office.

EquaLaw Firm EquaLaw Firm
1 Artas, Laktamia
Nicosia, 2322

EquaLaw is a Cypriot law firm that primarily provides legal services and representation, in the areas of Asylum & Immigration Law. We also offer legal advice/opinions and drafting...

Karamanolis LLC Karamanolis LLC
Prodromou 113
Nicosia, 2064

A modern, innovative, dedicated and client-centric boutique law firm founded by experienced and passionate professionals