Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста

Serbisch- orthodoxe Kirche Köln "Zur Erhöhung des kostbaren Kreuzes"

11/09/2024

Pre nekoliko nedelja nestao pravoslavni Srbin u Kelnu.Porodica ga trazi i moli za svaku informaciju.

10/09/2024

Sreda, 11.09.2024.g.
Usekovanje glave Sv.Jovana Krstitelja
Sveta Liturgija u 9 časova
Strogi post
Dobro ste došli !

05/09/2024

OBAVEŠTENJE !!!

Draga braćo i sestre,

S radošću vas pozivamo na zajedničku molitvu i susret sa nama, vašim sveštenicima, u Grčkoj crkvi u Zigenu (Am Rain 17) u petak, 20.09.2024. godine, u 18 časova, na navečerje praznika Rođenja Presvete Bogorodice.

Ovo okupljanje je izuzetno važno jer želimo da zajedno pronađemo rešenja za sadrzajniji i bogatiji crkveni život u Zigenu i okolini. Vaše prisustvo je ključno za ostvarenje ove misije, jer samo kroz zajedništvo možemo osnažiti našu crkvenu zajednicu i unaprediti duhovni život.

Srdačno vas pozivamo da se pridružite, da zajedno slavimo Gospoda, i da kroz zajednički trud i molitvu izgradimo snažnije veze među nama.

Sa blagoslovom,
Vaši sveštenici Parohije Kelnske o.Mladen Janjic i o.Zoran Ilic

P.S.Molimo vas prosledite ovu poruku svima, vašim prijateljima, kumovima, pravoslavnim Srbima iz Zigena i okoline čije brojeve mi na zalost nemamo i pozovite ih da i oni dodju.

02/09/2024

Седми пут у Келну - молитва и игра заједно на почетку школе

Поводом почетка нове школске године у недјељу 01. септембра парохијски храм у Келну испунили су ученици свих узраста, од ђака првака до студената, који су дошли са својим родитељима да узму учешћа у литургијском сабрању и затраже благослов за почетак нове школске године.
Поред молебанских прозби за успјешно и благословено школовање, овај дан у нашој парохији испуни и такмичарски дух и дух другарства којим одишу игре у којима су ученици учествовали.

Подијељени у три групе такмичари су се надметали у различитим дисциплинама. Они најстарији у традиционалном бацању камена с рамена, вучи конопца и сличним. У средњем узрасту до 14 година такмичење је одржано у великом броју игара које су креиране по узору на чувене "Игре без граница" гдје су учесници морали особито да покажу своје моторичке способности и брзину. Ова такмичарска група одисала је највећим жаром за побједом и привукла је највећу пажњу публике.

Они најмлађи своју забаву и дружење потражили су у великим гуменим дворцима који су за њихову игру били припремљени иза цркве.

Поред лијепих и инспиративних ријечи којима је отац Младен поздравио и благословио ђаке, свако дијете добило је и пар симболичних поклона међу којима издвајамо сјеме биљке у нашем народу познате као "драгољуб". "Ово сјеме нас је својим именом инспирисало да вам га поклонимо да се током бриге о њему, током његовог узгајања, сјећате да је свима у Цркви, не само данас, већ увијек, а особито сваке недјеље, изузетно драго да вас видимо да сте дошли да се заједно молимо. Драго нам је што постојите и желимо да ваша срца испуни љубав према свакој доброј науци коју можете чути у школи. Да ваша срца испуни љубав према породици и Цркви Христовој."

Дан дјечије радости у нашој парохији завршен је свечаним уручењем диплома свим учесницима.

02/09/2024

Све је почело на најлепши и најсвечанији начин химном "Боже правде" !

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 02/09/2024

"Дечије игре радости" у Келну 2024.год.

Света архијерејска Литургија у Келну - ДИСЕЛДОРФСКА И НЕМАЧКА 26/08/2024

https://eparhija-nemacka.com/sveta-arhijerejska-liturgija-u-kelnu/

Света архијерејска Литургија у Келну - ДИСЕЛДОРФСКА И НЕМАЧКА У недељу девету по Педесетници, 25. августа 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ диселдорфско-берлински и Митрополит немачки г. Григорије служио је....

26/08/2024

Draga deco, dragi roditelji,
počela je nova školska 2024/25 godina, koja će nam doneti nove radosti,nova saznanja, iskrena prijateljstva i još mnogo toga lepog.
Obaveštavamo i pozivamo vas da u nedelju 01.septembra uzmete učešća na Svetoj Liturgiji i na Molitvi za blagosloven početak nove školske godine.Dodjite da se zajedno pomolimo, pre svega za zdravlje naše dece a onda i za njihovo prosvećenje kako bi nauku i nove lekcije naučili i ispunili sebe i svoje srce znanjem.
Posle molitve deca će imati priliku da u crkvenoj porti uzmu učešća u sportskoj manifestaciji "DEČIJE IGRE RADOSTI" sve sa zeljom da se smeju,raduju i lepo druže.Ove godine smo pripremili program za decu svih uzrasta.
Molimo vas da ovo obaveštenje i ovogodišnji plakat prosledite i drugima čije brojeve nemamo a koji su kao i vi dobrodošli jer Hristos sebi zove nas.
Vidimo se u nedelju 01.septembra!
Vasi svestenici o. Zoran i o.Mladen

26/08/2024

Dobro ste došli da zajedno učinimo dobro delo da bi svima nama bilo lepše i ugodnije!

23/08/2024

Добро сте дошли !

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 22/08/2024

Нови свештеник у Парохији келнској

Као што празник Преображења Господњег у нашем народном предању представља празник када се и природа преображава/ мења, из лета у јесен и тако означава престанак једног доба а почетак новог, тако је и данашња Недеља када прослављамо и предпразништво Преображења, означава престанак једног доба а почетак новог доба.
Одласком протојереја ставрофора Неђе Јањића у старосну пензију остало је упражњено место у парохији Келнској. Одлуком Високопрреосвећеног Митрополита Григорија протојереј ставрофор Зоран Илић, досадашњи парох у Вуперталу, постављен је као наш нови свештеник уз проту Младена Јањића.
Тако је завршено једно доба у коме је прота Неђо дочекао да види плодове свог вишедеценијског подвига и свештеничког служења у заједници коју је окупио, подигао и очински неговао а која представља украс наше Цркве.

Започело је доба у коме ће раме уз раме прота Младен и прота Зоран, наставити бригу о повереном им стаду верних.
То ново доба у историји наше парохије отпочело је данашњом литургијом коју су заједно служили прота Неђо, о. Младен и о. Зоран.
Јеванђељску причу протумачио је о. Зоран, који се изреченом беседом на најбољи начин представио своме новом стаду као онај који поучава и приводи ка Спаситељу.

(Беседа оца Зорана - Драги оци, драга браћо и сестре, драга дјецо,
дуго и много сам размишљао шта да вам кажем приликом нашег првог сусрета у литургији у којој се молимо заједно као чланови исте парохије. Одавде, од овог литургијског догађаја, када улазимо сви заједно у нов међусобни однос, као ваш свештеник желим да вам, не протумачим данашњи јеванђелски одломак, већ да обратим пажњу свима нама заједно на два момента из молитава које се скоро неизоставно читају на свим литургијама.
Прва молитва је она којом се пред улазак у литургију молимо Богу Духу Светоме:
„Царе Небески...који си свуда и све испуњаваш...дођи и усели се у нас.“ На први поглед ова молитва садржи један апсурд. Наиме, обраћајући се Духу Светоме, ми на самом почетку кажемо да је Он свуда и да све испуњава. Како то да му се онда непосредно након тога молимо да Он дође и да се усели у нас? Драги људи, Бог заиста јесте свуда и све испуњава, али стварајући човјека Он је у њега уткао величанствени дар слободе. Том слободом човјек одлучује да ли ће се Дух Свети у њему настанити или не.Овдје се не ради о некој „изјавној одлуци“ гдје ми кажемо да нешто хоћемо или нећемо. Тај одговор дајемо свим својим животом, потврђујемо га начином свога постојања.
​Да није једноставан тај одоговор, односно да је одговор не на површини већ дубоко у нама, говори нам чувени Достојевски чудесним ликом Соње у „Злочину и казни“. Соња се проституише. Али Соња живи у породици која је запала у велике проблеме које та породица веома дуго не успијева да ријеши. Млада Соња, принуђена да продаје своје тијело, том продајом покушава да спасе своју породицу. Опису пада главног лика у овом роману, Раскољникова, и свим мукама које прате тај пад из кога Раскољников не може да се извуче сам, посвећена је огромна већина страна овог романа. Из тог, тако великог пада, Раскољникова извлачи управо Соња.
​Погледајмо сада ову тему из супротне перспективе. Тренутно се налазимо у периоду Госпојинског поста, а у јеванђељу најкритикованији од самога Исуса су људи који су педантно испуњавали све тадашње обавезе поста и уопште све што се очекивало од једног човјека који тада био припадник народа Божијег као што смо ми данас. Замислите, да испостимо све постове, исчитамо све молитве, будемо на свим службама и опет од тога може да не буде ништа. Како је то могуће? Могуће је јер мало отрова треба да се дода у храну, која нам даје живот, да би од оне која нам даје живот постала она која убија. Који је то отров који се може увући у наше постове и молитве и чак и у чињење добрих дјела, да би све то постало недјелотворно и мртво за наше спасење и да би Дух Свети који је свуда и све испуњава, од нас одступио, да би нас напустио? То је отров лицемјерја и лоше намјере. Управо тај отров је био предмет Исусове критике.
​Замислите драги људи, да се упознате са неким и да вам он почне долазити у кућу и бити ваш пријатељ. Па направите вечеру да угостите тог човјека и тај човјек долази на вечеру код вас и загрли вас и пољуби и једе са вама и радујете се што постоји тај човјек и што је ту са вама и што дијелите живот и отворили сте срце том човјеку и он колико живи у овом свијету, чини вам се да још више живи у вашем срцу.
​Замислите сад обрт да у тренутку схватите да у срцу тог човјека нема мјеста за вас и да он није у вашем дому зато што вас воли и што вам се радује већ зато што је видио прилику да заради на вама или на било који начин се окористи од вас, а уколико има шансу да на вама заради тако што ће вас и саме продати, продаће вас.
​Наш Господ, драги људи, имао је оваквог пријатеља. Пријатеља који није желио Њега, већ нешто од Њега и тог „пријатеља“ сјећамо се на свакој литургији у добро нам познатој молитви пред само причешће када се молимо: „Прими ме данас Сине Божији за причасника Тајне Вечере твоје...јер ти нећу дати цјелив као Јуда“, јер ако су моје намјере као Јудине, и загрљаји и пољупци и молитве и постови су узалуд и Дух Свети који је свуда и све испуњава одступиће од мене, напустиће ме.
Живећи као крштени људи у овоме свијету, морамо се питати јесмо ли ми пријатељи Божији и живи ли он у срцу нашем, у бићу нашем, има ли тамо мјеста за Њега? Као крштени људи требамо се питати има ли у нашем срцу мјеста не само за Бога него и за другога човјека? Често је питање код наших људи ко ми је пријатељ. Не знам колико је оно важно, али преважно је питање коме сам ја пријатељ и какав. Молитве које смо поменули, које стоје на два веома специфична мјеста у литургији, позивају нас да испитамо какве су наше намјере? Када кренемо у литургију, да ли смо кренули као фарисеји све испуњавајући формално, али са отрованом намјером и да ли ћемо у литургији и Цркви остати као Јуда или ма шта год да нас окружује и на шта год да смо приморани, намјере нашег срца остају чисте попут Соњиних.
Оно чему нас ово Свето Јеванђеље, Нови Завјет и ова Света литургија уче јесте да су Божије намјере према нама искрено пријатељске и да он стоји на вратима нашег срца и чека да му га отворимо да би Дух Свети продисао у нама животворним дахом Царства Небескога. Стога драги моји, наду своју не полажимо ни на шта што сматрамо да смо добро урадили у своме животу, ни на постове, ни на молитве, ни на добра дјела већ наду своју положимо на Духа Светога, на Исуса Сина Божијега и на Оца Небескога истинског и непромјењивог Пријатеља нашега од кога ка нама приајтељство крену и преко Сина Духом к нама дође. Њему слава и хвала у вијекове вијекова!)

Након свете литургије беседио је и о. Младен који је прочитао архијерејски указ о постављењу о. Зорана у Парохију келнску, а затим као онај који истинском љубављу воли ближње представио о. Зорана и попадију Данијелу и њихово шесторо деце. У мноштву лепих речи које је изговорио о. Младен многима је остала у уху реч о. Младена да се доласком новог свештеника парохија неће делити него ће и у будуће све бити заједничко да обојица свештеника припадају свом народу као и сав народ обојици свештеника као што је то било и са прота Неђом.

Реч о чувању заједнице, о заједничком труду и свештеничком раду, о јединству у Христу представља и најлепшу добродошлицу о. Зорану и његовој породици, којима је живот наше парохијске заједнице и од раније познат управо по заједништву.
Овој свечаној Литургији саслуживао је и ђакон Радуле Живаљевић из Даниловграда, те је и на тај начин данашња литургија била права Преображењска, празнична и благољепна.

15/08/2024

Ocekujemo vaš dolazak i radujemo vam se !
Molimo vas da podelite ovaj poziv sa drugima kako bi sto više dece i roditelja bilo upoznato sa ovim divnim dogadjajem.
Hvala vam od ❤️

11/07/2024

Sveta Liturgija u 9 časova
Dobro ste došli !

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 10/07/2024

Preporučujemo ovaj lep i vazan dogadjaj svoj našoj omladini!

https://forms.gle/aUsKqbFALD3nTKAE6

27/06/2024

Петак, 28.06.2024
ВИДОВДАН
Света Литургија у 9 часова
Добро сте дошли !

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 24/06/2024

Силазак Светог Духа на апостоле - Педесетница
Келн 2024.г.

19/06/2024
19/06/2024

Pomaže Bog draga braćo i sestre, draga deco!

Posle Vaskrsenja Hristovog iz mrtvih i Vaznesenja Njegovog na nebo, radujemo se prazniku Silaska Sv.Duha na Apostole/Pedesetnici/Trojičindanu koji ćemo proslaviti Svetom Liturgijom i Duhovskim saborom u nedelju 23.juna sa početkom u 10 časova.Taj dan je rodjendan crkve.Crkva je ukrašena zelenilom i cvećem, toga dana se i priroda poklanja Bogu a mi u toku molitve pletemo venčiće od trave i cveća.Srdačno vas pozivamo da se svi zajedno radujemo i otvorimo srce svoje kako bi se ono ispunilo punoćom i istinskom ljubavlju Duha Svetoga i kako bi sebe i druge ohrabrili za činjenje dobrih dela ljubavi po kojima će nas Gospod poznati kada se nadjemo pred licem Njegovim. Posle Svete Liturgije bice saborovanje u porti kao i druzenje za decu i odrasle uz srpske specijalitete i prigodnu muziku.Pozivamo Vas i vaše najmilije, kao i sve vaše srodnike, prijatelje i kumove da proslavimo ovaj veliki praznik (RODJENDAN CRKVE) svi zajedno u ljubavi prema Bogu i jednih prema drugima. Vidimo se u nedelju u 10 časova.
Sa blagoslovom vaš sveštenik otac Mladen

19/06/2024

Crkva kao brižna majka ne zaboravlja one koji su otišli sa lica zemlje.U subotu su ZADUŠNICE, i ponovo nam se pruža prilika da se setimo onih koje smo voleli i koji su nas voleli a koji nisu više telesno medju nama ali svojom ljubavlju su prisutni u našoj svesti i našem srcu. Obnovimo sećanje, pomolimo se zajedno i zapalimo sveće za njih. Molitva na Zadušnice je u 11 i 18 časova.

11/06/2024

Вазнесење Господње
Четвртак,13.06.2024 г.
Света Литургија у 9 часова
Добро сте дошли !

11/06/2024

Dobro ste dosli da zajedno navijamo za našu SRBIJU !

28/05/2024
28/05/2024

Ucestvujte i vi !

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 28/05/2024

Hristos Vaskrse !
U subotu 15.juna 2024. godine u Hanoveru odrzava se veliki Festival mladih koji organizuje nasa Eparhija u Nemačkoj.Dominantan je veliki fudbalski turnir na kom ce ucestvovati ekipe srba iz cele Nemacke pa tako i nekoliko ekipa nase crkve iz Kelna.Moguce ce biti toga dana uzivati i u drugim vrstama sporta i druzenja (tenis, odbojka na pesku).Bice i muzike i folklora.Nasa crkva iz Kelna zeli da idemo svi organizovano autobusom.Povratna karta je 20 eura.Mislimo da je ovo lepa prilika da se svi zajedno druzimo, upoznamo i druge i da napravimo jedan zajednicki izlet.Vazno je da se do petka 31.maja prijave svi oni koji zele da ide, rezervisu i kupe u crkvenim prostorijama autobusku kartu.

DO PETKA 31.05. POTREBNA PRIJAVA

Polazak : subota 15.jun u ranim jutarnjim casovima
Povratak : subota 15.jun u kasnim vecernjim casovima

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 08/05/2024

Васкрс 2024.г.

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 08/05/2024

Васкршње Јутрење 2024

Свјетлост свијетли у тами - ДИСЕЛДОРФСКА И НЕМАЧКА 04/05/2024

https://eparhija-nemacka.com/svjetlost-svijetli-u-tami/

Свјетлост свијетли у тами - ДИСЕЛДОРФСКА И НЕМАЧКА ХРИСТОС ВАСКРСЕ Стојимо пред тајном. Свјетлост је засијала у тами: у тами Христовога гроба, у тами ноћи, у тами људског...

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 03/05/2024

Велики Петак, Вечерње Богослужење са изношењем Плаштанице

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 03/05/2024

Велики Четвртак, Вечерње Богослужење и читање 12 Јеванђеља

Photos from Српска Православна Црква Келн - Воздвижење Часног Крста's post 03/05/2024

Света Литургија на Велики Четвртак

Wollen Sie Ihr Kultstätte zum Top-Kultstätte in Cologne machen?
Klicken Sie hier, um Ihren Gesponserten Eintrag zu erhalten.

Telefon

Adresse


Frankenplatz 15
Cologne
51149

Andere Religiöse Organisationen in Cologne (alles anzeigen)
KHG Köln KHG Köln
Berrenrather Straße 127
Cologne, 50937

Wir glauben, daß jede Begegnung im Leben etwas bewegen kann. Deshalb bieten wir ALLEN Studierenden des Kölner Campus Raum für Miteinander, Spiritualität und Glauben, Rat und Hilfe...

Nightfever Köln Nightfever Köln
Domkloster 4
Cologne, 50667

Nightfever - Einmal im Monat Gebet, Gesang, Gespräch im Kölner Dom - Du bist herzlich eingeladen!

Fanclub 4809 Offensive Kölsch Fanclub 4809 Offensive Kölsch
Müngersdorfer Stadion
Cologne

- Offizieller Fanclub des 1.FC Köln - Est.2009

Religio Altenberg Religio Altenberg
MarzellenStr. 23
Cologne, 50668

Religio Altenberg: Fortbildung und Auseinandersetzung mit zentralen Fragen der Jugendpastoral im Erzbistum Köln

Jeremy Uc Prayer Ministry Jeremy Uc Prayer Ministry
Cologne

When you have Jesus, you have all you need. God is able and faithful. there is nothing God cannot do if we believe. Put your trust in God Almighty

DITIB Pilgerreisen DITIB Pilgerreisen
Subbelrather Straße 17
Cologne, 50823

DITIB Hadsch & Umrah Pilgerreisen® Diyanet İşleri Türk İslam Birliği güvencesiyle | Hac & Umre

Parohia Köln Parohia Köln
Cologne, 51065

Parohia köln ortodox Köln orthodox preot köln www.parohia.koeln rumänische orthodoxe Kirchenge

Jüdische Liberale Gemeinde Gescher LaMassoret Jüdische Liberale Gemeinde Gescher LaMassoret
Stammheimer Str. 22
Cologne, 50735

Gescher LaMassoret bedeutet: Brücke zur Tradition. In der Jüdischen Liberalen Gemeinde Köln Gescher LaMassoret legen wir Wert auf Gleichberechtigung der Geschlechter im Gottesdiens...

Jan Bergrath Opfer Hilfe Jan Bergrath Opfer Hilfe
Speestraße
Cologne, 50937

Dies ist die offizielle Seite der Jan Bergrath Opfer Hilfe. Hier klären wir über einen neben der Spur laufenden Kölner Journalisten auf und sammeln für seine Opfer.

Masterpiece Care Group Masterpiece Care Group
Max-Planck-Straße 12, Colonge
Cologne, 50858

Kirche im WDR Kirche im WDR
Wallrafplatz 7
Cologne, 50667

Tagesbegleiter, Denkanstößer, Sinnstifter, Glaubensstupser: Die Beiträge von Kirche im WDR bringen Fragen des Glaubens aktuell und nah unter die Menschen. Evangelisch, katholisch, ...

منظمة المجتمع الاسلامي ملي كوروش منظمة المجتمع الاسلامي ملي كوروش
Kologne Mauritiusviertel, Colonge
Cologne

منظمة ‏المجتمع الإسلامي ملي كوروش/ IGMG مجتمع إسلامي عام