Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova
Misiunea Alianței este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din țară.
📣 Galina Climov, directoare Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova, 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳ă 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐢.
📚𝐕𝐞𝐳𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 ș𝐢 𝐜𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐟𝐚𝐜𝐢 𝐝𝐚𝐜ă ț𝐢 𝐬-𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐮𝐭 𝐦𝐢𝐭ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐢?
🔹 Echipele responsabile de monitorizarea implementării a trei politici publice destinate persoanelor cu dizabilități se află într-o fază avansată în pregătirea rapoartelor finale.
📊 În perioada 13-17 noiembrie, Marcela Dilion, consultantă AOPD, a coordonat sesiuni online cu echipele de la Low Vision Moldova, Eco-Răzeni și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. În cadrul acestor întâlniri, Marcela Dilion a analizat în detaliu conținutul rapoartelor, le-a evaluat atât din perspectiva cantitativă, cât și din cea calitativă. Specialista a formulat sugestii care să garanteze rapoarte interactive, complete și utile.
🔔 Concluziile la care au ajuns echipele în procesul de monitorizare vor fi prezentate în cadrul unui eveniment public, la mijlocul lunii decembrie.
➖Hotărârea Guvernului Nr. 567/2011 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de asigurare a unor categorii de cetățeni cu mijloace ajutătoare tehnice, cu modificările operate prin HG Nr. 128/2022;
➖Hotărârea Guvernului Nr. 1276/2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă, Anexa 5 ;
➖Hotărârea CNAJGS Nr. 16/2022 cu privire la aprobarea standardelor de calitate ale activității avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în procesul penal, contravențional și civil.
Revenim cu detalii.
ℹ️ Acest proiect este realizat de AOPD în cadrul proiectului ,,Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, implementat cu suportul Fundației Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
📌 Anual, la 𝟏𝟑 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐭ă 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐚 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚ț𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐞𝐯ă𝐳ă𝐭𝐨𝐫𝐢, un prilej de a reitera o dată în plus necesitatea asigurării condițiilor pentru incluziunea educațională și socială a acestor copii în comunitate.
🌐 Citește întregul articol accesând linkul 👇
13 noiembrie - Ziua internațională a educației copiilor nevăzători: barierele din sistem și soluții - AOPD Anual, la 13 noiembrie, este marcată Ziua internațională a educației copiilor nevăzători, un prilej de a reitera o dată în plus necesitatea asigurării condițiilor pentru incluziunea educațională și socială a acestor copii în comunitate. Copiii nevăzători din Moldova se confruntă cu...
🔔 În perioada 7-8 noiembrie, 𝐀𝐥𝐢𝐚𝐧ț𝐚 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚ț𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐃𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭ăț𝐢 (𝐀𝐎𝐏𝐃) 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐠𝐚𝐳𝐝𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐜𝐮 𝐬𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐬ă 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐞𝐚𝐬𝐜ă 𝐚𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐬𝐦𝐚 𝐝𝐢𝐦𝐞𝐧𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐀𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐞.
📍 Astfel, circa 40 de specialiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție din raioane, Poliției de Frontieră, Inspectoratului General de Migrație, Academiei de Poliție ,,Ștefan cel Mare”, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au lucrat în grup, au analizat multiple cazuri practice și au făcut schimb de experiență, adunată în procesul de coordonare a cazurilor în care figurează persoane cu dizabilități sau refugiate.
📌 În acest context, aducem mulțumiri colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru deschiderea de care au dat dovadă.
🌐 Detalii ➡️ https://shorturl.at/cwCKS
ℹ Ciclul de instruiri face parte din programul „Mainstreaming a disability inclusive humanitarian response to the Ukrainian refugee crisis”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (UNPRPD), implementat de UNFPA Moldova și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova.
____________
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, Academia "Stefan cel Mare" oficial, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova
🟤 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚ț𝐢𝐢 ș𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐣𝐮𝐫𝐢ș𝐭𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 ț𝐚𝐫ă 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐀𝐎𝐏𝐃 î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟏-𝟐 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐜𝐮 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥 – „𝐀𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭ăț𝐢 î𝐧 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫ă𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐳ă 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫ă”, 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟏-𝟐 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.
🌐 𝐂𝐢𝐭𝐞ș𝐭𝐞 î𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥 𝐀𝐈𝐂𝐈: https://shorturl.at/psyU1
ℹ Ciclul de instruiri face parte din programul „Mainstreaming a disability inclusive humanitarian response to the Ukrainian refugee crisis”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (UNPRPD), implementat de UNFPA Moldova și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova.
📣Aducem sincere mulțumiri celor din Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, pentru suportul acordat în organizarea acestui curs de formare.
🔔 Echipa AOPD continuă să pună în practică strategia de sporire a respectării drepturilor persoanelor refugiate cu dizabilități în gestionarea situațiilor de criză umanitară. Astăzi, cu sprijinul UNFPA, am început un seminar nou și important pentru specialiștii din domeniul juridic. Aproximativ 30 de avocați și parajuriști din diferite părți ale țării vor participa timp de două zile la un program de instruire în această direcție.
📍Marcela Dilion, expertă în sociologie și consultantă pe probleme legate de dizabilitate, a prezentat conceptul de dizabilitate, drepturile persoanelor cu dizabilități conform legilor internaționale și naționale, aspectele relevante în ceea ce privește planificarea intervențiilor și comunicarea cu persoanele cu dizabilități, formele de discriminare și identificarea persoanelor cu dizabilități în contextul crizelor cu refugiați.
📣Mâine ne așteaptă o nouă zi plină de sesiuni practice. Vom reveni cu mai multe detalii.
ℹCiclul de instruiri face parte din programul „Mainstreaming a disability inclusive humanitarian response to the Ukrainian refugee crisis”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (UNPRPD), implementat de UNFPA Moldova și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova.
🌟📚 . .
🔔 𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐬𝐞𝐭𝐚𝐭, 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐚𝐭𝐢𝐧𝐬!
🅿️♿️🚗 Î𝐧 𝐨𝐫𝐚ș𝐮𝐥 𝐅ă𝐥𝐞ș𝐭𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐬𝐞 𝐝𝐞 ș𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭ăț𝐢 sau pentru cei care însoțesc o persoană cu dizabilitate. Acest lucru s-a întâmplat după ce, la începutul lunii octombrie, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) a donat autorităților locale șablonul necesar aplicării marcajului. Implementarea obiectivului a fost posibilă datorită planului de advocacy stabilit de AOPD, colaborării cu activiștii civici, ONG-urile locale și autoritățile publice.
‼️ 𝐀𝐎𝐏𝐃 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝ă 𝐏𝐫𝐢𝐦ă𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐅ă𝐥𝐞ș𝐭𝐢, 𝐈𝐧𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐏𝐨𝐥𝐢ț𝐢𝐞 𝐅ă𝐥𝐞ș𝐭𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐮𝐦 ș𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐨𝐧𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮 𝐬ă 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐫𝐞. Pentru detalii, accesați ➡️ https://shorturl.at/kEKW1 . Activiștii din raion urmează să expedieze un demers autorităților locale, în care să ceară implementarea regulilor de aplicare a marcajului în cazul locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități.
🌐 Detalii pe AOPD.MD ➡️ https://shorturl.at/eFT68
ℹ În baza acestei probleme, AOPD realizează acțiuni de advocacy pentru soluționarea remedierea situației. Activitatea are loc în cadrul proiectului ,,Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, implementat cu suportul Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Primăria or. Fălești IP Fălești
Swiss Cooperation in Moldova
Auto-reprezentanți Moldova
🔔 Nicolae Golovatîi a primit în vizită echipa AOPD. Am efectuat o sesiune de monitorizare a afacerii de creștere a prepelițelor, dezvoltată de tânăr cu suportul Alianței. În urma analizei am constatat următoarele rezultate:
1️⃣ Echipamentul a fost utilizat conform destinației, ceea ce indică o gestionare corespunzătoare a resurselor și a investițiilor în echipament.
2️⃣ Au fost identificați potențiali cumpărători, deci, noi oportunități de vânzare și colaborare.
3️⃣ Numărul de clienți a fost extins, ceea ce indică o creștere a afacerii și a bazei de clienți.
📈 Lunar, producția de ouă este de circa 1 800 de bucăți. Comercializarea acestora generează un venit de aproximativ 2 230 de lei. O parte din venit, în jur de 25%, este reinvestit în mâncare pentru prepelițe.
📍Nicolae este unul din cei cinci beneficiari ai proiectului în urma căruia tinerii NEET cu dizabilități au primit finanțare pentru dezvoltare a unei afaceri de familie.
Ca idee de afacere a lui Nicolae să poată fi pusă în practică, cu banii din proiectul gestionat de AOPD, au fost achiziționate următoarele:
➡️ incubator;
➡️ deplumator (aparat de penit);
➡️ maternitate (utilaj special pentru pui);
➡️ zece cuști pentru prepelițe (metal și plastic);
➡️ 100 de prepelițe.
ℹ Această activitate a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul postării aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
🍅🥒𝐓𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐬𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐛𝐨𝐛𝐨𝐜𝐢𝐢, 𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐓𝐚𝐦𝐚𝐫𝐞𝐢 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐬𝐞𝐳𝐨𝐧 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥. 𝐒𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚 𝐀𝐎𝐏𝐃.
🤩Tânăra antreprenoare, originară din Ilenuța, Fălești, a obținut un venit lunar din comercializarea legumelor, cuprins între 1 200 și 1 700 de lei. Roada a fost adunată în urma plantării a două cicluri de plante. Roșiile și castraveții crescuți în seră au fost cumpărați de către comunitatea din Ilenuța. O parte din venit l-a investit. Tânăra a achiziționat un recipient de acumulare a apei și un dispozitiv pentru irigare.
👏 Amenajarea afacerii de familie a fost posibilă în cadrul unui proiect implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova. Tamara a beneficiat de un grant de până la două mii de euro. Cu banii alocați au fost achiziționate o serie de utilaje și elemente necesare procesului: sera, linia de picurare, robinete, filtru, saci cu substrat, furtun, saci cu fertilizant, semințe de roșii și castravete.
ℹ Activitate a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul postării aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
Sera cu Legume - Tamara Andrieș
Andries Tamara
📣📣𝐀𝐍𝐔𝐍𝐓̦ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐢𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐃𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢
Fabrica de confecții S.A. ,,Ionel” este în căutare unor noi angajați harnici și dedicați. Astfel că, dacă ești persoană cu dizabilități și ai nevoie de un loc de muncă flexibil, poți face parte din echipa. Cei de la ,,Ionel” promit condiții optime pentru angajarea și colegi prietenoși.
✔️ Detalii despre locul de muncă:
⏰ Program scurt de muncă: 2-4 ore pe zi;
📅 Zile de lucru: luni-vineri;
🕢 Orar: 07:30 - 16:00;
🍔 Pauza de masă: 30 min;
🎫 Tichete de masă: 40 de lei/ zi;
🚍 Bani pentru transport urban: 15 lei/ zi;
🚍Bani pentru transport din suburbii: 25-30 lei/ zi;
🏢 Întreprinderea dispune de cantină, bibliotecă și sală de sport
ℹS.A. ,Ionel” este specializată în industria textilă. Ca viitor angajat ai putea coase o gamă variată de articole vestimentare pentru bărbați și femei, cm ar fi costume, sacouri, veste, pantaloni, fuste și multe altele.
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚:
📞 Apelă la: 022 858 816, 022 858 832 sau 022 858 811
❗️Distribuie anunțul pentru a ajuta și alți oameni să afle despre această oportunitate.
Mult succes!
____________________
IONEL CDPD Moldova Asociatia MOTIVATIE din Moldova Keystone Moldova Asociaţia Obștească ”Fiecare Contribuie Pentru Schimbare”
Vineri, 20 octombrie, în incinta oficiului Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), am avut parte de a doua a atelierului 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞. Evenimentul a fost condus de Otilia Sîrbu, expertă în domeniu.
🔔AOPD a participat la atelierul „Open Dialog”, dedicat consultării Ghidului pentru angajatori privind angajarea persoanelor cu dizabilități.
🔖În cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele sondajului realizat printre angajatori din diverse domenii, despre experiențe de succes și provocări în angajarea persoanelor cu dizabilități. În același timp, au fost colectate sugestii pentru îmbunătățirea Ghidului.
🍂🍁🤩 𝐓𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐀𝐎𝐏𝐃-𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐮 𝐝𝐮𝐬 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐨𝐛𝐚𝐥𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐞𝐦𝐢𝐫, 𝐙𝐥𝐨𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐥𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐈𝐬̦𝐧𝐨𝐯𝐚̆𝐭̦ 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐢𝐮𝐥𝐞𝐧𝐢, 𝐚𝐜𝐨𝐥𝐨 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐧 𝐚𝐦 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐟𝐚𝐜𝐞𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞. 𝐓𝐨𝐭̦𝐢 𝐜𝐞𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐚𝐠𝐨𝐧𝐢𝐬̦𝐭𝐢, 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢 𝐉𝐞𝐥𝐞𝐚𝐬𝐜𝐨𝐯, 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐂𝐧𝐞𝐚𝐳𝐞𝐯 𝐬̦𝐢 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐈𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐟𝐢𝐞 𝐚𝐮 𝐩𝐮𝐬 𝐩𝐞 𝐫𝐨𝐚𝐭𝐞, 𝐟𝐢𝐞 𝐚𝐮 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐬 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐞𝐩𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐣𝐚. 𝐀𝐦 𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐮𝐥𝐞𝐠𝐞𝐦 𝐫𝐨𝐚𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐬̦𝐢 𝐢𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐞 𝐚𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫:
🥇Andrei utilizează cu intensitate granulatorul pe care l-a achiziționat cu fondurile proiectului. Aproximativ 150 de kilograme de granule sunt produse lunar.Acestea sunt folosite pentru hrana iepurilor săi, iar restul sunt comercializate. În plus față de produsele alimentare de înaltă calitate, Andrei vinde și iepuri, aducându-i un venit mediu lunar de peste o mie de lei. Și pentru că unii dintre iepurași sunt vânduți, alții se nasc. În ultima lună, ferma sa a crescut cu încă zece pui pufoși.
🎞 Istoria lui Andrei: https://www.facebook.com/AOPDRepublicaMoldova/videos/614784687200707
🥇Nicolae, pe lângă utilajul furnizat de AOPD, și-a construit personal instalații de alimentare cu apă și hrană pentru iepuri. Cu cei șase iepuri primiți în cadrul proiectului, alături de cei deja existenți, numărul iepurilor din ferma sa a depășit 80. Nicolae colaborează cu o pensiune din apropiere și furnizează carne de iepure. În ultimele luni, a vândut peste zece kilograme de carne.
🎞 Istoria lui Nicolae: https://www.facebook.com/AOPDRepublicaMoldova/videos/300892362525177
🥇Cresc și veniturile lui Mihai. Tânărul are deja peste o sută de iepuri. Din comercializarea lor face aproximativ câte patru mii de lei pe lună. Mihai are și el un granulator. Deoarece prepară hrana cu propriile mâini, știe exact din ce produse o face. Acest detaliu a crescut calitatea cărnii și a sporit starea de sănătate a iepurilor.
🎞 Istoria lui Mihai: https://www.facebook.com/AOPDRepublicaMoldova/videos/153393094701137
______________________________
ℹAceastă activitate a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului ,,Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul postării aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
🟠 𝐈̂𝐧 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥 𝐅𝐚̆𝐥𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐮𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐨𝐭̦𝐞𝐬𝐜 𝐨 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞. 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐜𝐞, 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚 𝐀𝐎𝐏𝐃 𝐚 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐛𝐥𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐣𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐮𝐭𝐢𝐞𝐫. Anterior, într-o discuție cu responsabilii din oraș, aceștia ne-au comunicat că nu dispun de macheta cu care să inscripționeze parcările amenajate pentru persoane cu dizabilități. AOPD și grupul de reprezentanți din Fălești își asumă responsabilitatea să monitorizeze procesul de aplicare a marcajului de către autoritățile locale.
🔔 În urma unei analize a comunității din Fălești, s-a constat că la primărie, policlinică, piață, supermarketuri, centre comerciale sau alte obiective strategice din oraș, lipsesc parcările pentru persoane cu dizabilități. Deținătorii cu mobilitate redusă, care conduc automobile sau cei care transportă pasageri cu dizabilități, sunt nevoiți să parcheze la mare distanță față de destinație. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care spațiile de parcare din imediată apropiere sunt ocupate.
🤩Ne bucurăm să contribuim ca orașul Fălești să devină mai inclusiv și mai prietenos tuturor locuitorilor.
ℹ În baza acestei probleme, AOPD realizează acțiuni de advocacy pentru soluționarea remedierea situației. Activitatea are loc în cadrul proiectului ,,Cetățeni activi, comunități prospere-faza II”, implementat cu suportul Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
AOPPD „Eternitate”
Swiss Cooperation in Moldova
Primăria or. Fălești
🌟Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova(AOPD) a participat la conferința de lansare a ,,Standardelor de furnizare a serviciilor sociale și medicale pentru persoanele cu TSA din Moldova”.
📍La eveniment, Galina Climov, directoarea AOPD, a vorbit despre serviciul social „Echipă Mobilă” pentru copiii cu dizabilități din mun. Chișinău. Galina Climov a prezentat în ce constă serviciul, ce posibilități are, cm a fost dezvoltat în ultimii doi ani sau care sunt căile de încadrare a potențialilor beneficiari.
ℹ„Echipa Mobilă” pentru copiii cu dizabilități este unul dintre cele 41 de servicii sociale create sau extinse în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis. Proiectul extins de AOPD a primit cofinanțare și din partea Guvernului Elveției.
📍Criza refugiaților necesită o abordare incluzivă și echitabilă. În acest sens a fost organizat atelierul „Prevenirea şi eliminarea formelor multiple de discriminare față de femeile refugiate cu dizabilități“.
📣 La evenimentul organizat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AEFL) a participat și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD). Împreună putem face o diferență semnificativă în viețile celor afectați de această criză.
"
🔔 Echipa Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități continuă să 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐧𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥, 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐬̦𝐢 𝐬𝐮𝐝𝐮𝐥 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢. În zilele de 10 și 11 octombrie, au fost realizate interviuri cu persoanele cu deficiențe de auz și de vedere. Această etapă ne permite să identificăm atât aspectele pozitive, cât și deficiențele existente în sistem.
📣 Anterior, AOPD a organizat ateliere similare cu următoarele categorii: adulți cu dizabilități și asistenții lor personali, părinții copiilor cu dizabilități, reprezentanții Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă, specialiștii în confecționarea protezelor, responsabilii pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în vârstă, reprezentanții CRAP și SAP, reprezentanții ANOFM - subdiviziunile teritoriale, și medicii din Centrele de Familie.
📍Rezultatele colectate vor fi consolidate într-un raport și prezentate ministerului responsabil, instituțiilor abilitate, persoanelor care au drepturi în acest domeniu și partenerilor de proiect.
ℹ️ Activitatea are loc în cadrul proiectului „Schimbarea paradigmei către servicii incluzive din perspectiva dizabilității și guvernare responsabilă”, implementat Agențiile ONU din Moldova: UNDP, OHCHR, Moldova și UNICEF Moldova, susținut de Parteneriatul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).
🔔 Marți, 10 octombrie, am avut privilegiul să găzduim în incinta oficiului Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD), 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞. Evenimentul a fost condus de Otilia Sîrbu, expertă în domeniu, trainer și coach.
📣 Împreună cu Otilia Sîrbu, participanții la atelier au analizat cu atenție nevoile de resurse ale organizației din care fac parte. În plus, am reușit să conectăm punctele dintre planul strategic, planul operațional și cel financiar, un proces extrem de necesar.
📄 Pe lângă acestea, agenda de lucru a inclus și:
◾️ Analiza mediului intern și extern al organizației;
◾️ Definirea viziunii, misiunii și valorilor care ne ghidează;
◾️ Elaborarea strategiilor și obiectivelor pentru colectarea de fonduri;
◾️ Stabilirea activităților specifice pentru fiecare obiectiv de colectare de fonduri.
❗️Procesul de dezvoltare a strategiei pentru colectarea de fonduri va continua pe 20 octombrie. Suntem nerăbdători să lucrăm împreună pentru a face o schimbare pozitivă în comunitatea noastră. Toți membrii AOPD interesați sunt așteptați să se alăture. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail [email protected].
🔔 𝐉𝐨𝐢, 𝐜𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐀𝐥𝐢𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐃𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 (𝐀𝐎𝐏𝐃), 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐬̦𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢, 𝐚 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐨𝐛𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐄𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮”.
📣 Galina Climov, directoarea AOPD: ,,Ne-am propus obiective mărețe, am început cu câțiva finanțatori. Însă, odată cu creșterea nevoilor beneficiarilor ni s-au alăturat și alți parteneri. Suntem extrem de recunoscători pentru efortul și sprijinul manifestat. Rezultatele impresionante obținute până acum, reflectă angajamentul și devotamentul echipei implicate.”
🤝 𝐀𝐎𝐏𝐃 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐮𝐦𝐢𝐫𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫: 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ (European Union in the Republic of Moldova), Fundația Soros Moldova, Guvernul Elveției (Swiss Cooperation in Moldova), 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 Keystone Moldova, Institutum Virtutes Civilis și Direcției Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului pentru colaborare.
🌐 Citește articolul despre eveniment: https://aopd.md/totalizarea-rezultatelor-procesului-de-extindere-a-echipei-mobile-din-chisinau-realizari-notabile-in-sprijinul-copiilor-cu-dizabilitati/
Eveniment de totalizare al Proiectului „Extinderea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități din mun. Chișinău”
Stimați prieteni, intrăm în live în câteva minute, la ora 10:00. Avem evenimentul de totalizare pentru Proiectul „Extinderea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități din mun. Chișinău”. Vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook.
👏👏,,𝐅𝐚𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐚̆ 𝐃𝐚𝐦𝐢𝐚𝐧 𝐢𝐳𝐛𝐮𝐭𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐬𝐮𝐩𝐨𝐫𝐭, 𝐳𝐞𝐜𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐧𝐝𝐞, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐨𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐰𝐨𝐰!”, 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐦𝐚̆𝐫𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐟𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐞𝐢 𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚. 𝐄𝐚 𝐧𝐞-𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚̆ 𝐟𝐢𝐮𝐥 𝐞𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐳𝐞𝐜𝐞 𝐚𝐧𝐢. 𝐈̂𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐮𝐦𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞, 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐥𝐢𝐳𝐢𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐞𝐛𝐫𝐚𝐥𝐚̆. 𝐀𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥, 𝐛𝐚̆𝐢𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐥𝐚𝐬𝐚. 𝐀𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥, 𝐟𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐬 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐫𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐫 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐮 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞𝐢.
📍Vezi mai jos întreaga istorie.
____________
Fundația Soros Moldova
🔔 𝐑𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐀𝐎𝐏𝐃 𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩-𝐮𝐥 ,,𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐟𝐨𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐫𝐚̆𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐯 𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚”.
📍Suntem bucuroși să împărtășim detalii de la atelierul desfășurat marți, 3 octombrie, cu privire la nevoile refugiaților cu dizabilități din Ucraina, care locuiesc în Moldova. În cadrul ședinței au fost relatate căile practice, care să asigure furnizarea serviciilor incluzive și coordonate pentru refugiați în perioada 2023-2026.
📍Factori interesați, inclusiv experți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai autorităților centrale au discutat problemele cu care se confruntă refugiații copiii, adulții cu dizabilități, familiile lor, precum și modul în care putem interveni pentru a soluționa aceste probleme.
1️⃣ În prima parte a atelierului am avut specialiști care au împărtășit din analiza preliminară a rezultatelor obținute în urma evaluării individuale și complexe a nevoilor persoanelor refugiate cu dizabilități realizate în cadrul proiectului. Am primit perspective importante de la colegii noștri, care au efectuat analize privind politici și legislație, oferindu-ne astfel o bază solidă pentru dezvoltarea unor modele de servicii și soluții politice eficiente în Moldova.
2️⃣ În partea a doua, am lucrat cu toți participanții și am stabilit prioritățile pentru Foaia de parcurs in asigurarea răspunsului la criza refugiaților în perioada 2023-2026.
ℹ Evenimentul a fost organizat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova în cooperare cu Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Împuternicirea Femeilor (UN Women) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).
👏👏 𝐌𝐚𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐛𝐢𝐥, 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐥𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮𝐯𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐦𝐛𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐬 𝐢̂𝐧 𝐚 𝐢̂𝐧𝐯𝐚̆𝐭̦𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐦𝐚̆𝐧𝐚̂𝐧𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐭𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭𝐨𝐫 – 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐚̂𝐭𝐞𝐯𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐭𝐢𝐧𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐆𝐡𝐞𝐨𝐫𝐠𝐡𝐞, 𝐥𝐚 𝐬̦𝐚𝐬𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐳𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 ,,𝐄𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚̆ 𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚̆” 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐮𝐧. 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮.
📣 Citește mai jos întreaga istorie.
______
Fundația Soros Moldova
👏👏𝐔𝐧 𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆! 𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐢𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐚𝐥𝐞 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢. 𝐓𝐢𝐦𝐩 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐳𝐢𝐥𝐞, 𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮, 𝐚𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢𝐚 𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐭𝐞𝐦𝐚 ,,𝐀𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐚̆𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚̆ 𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚̆”.
📍Sesiunile au fost concentrate pe mai multe aspecte semnificative, printre care:
- Discutarea dizabilității într-un context general, precum și în contextul cadrului normativ național și internațional.
- Abordarea comunicării cu și despre persoanele cu dizabilități.
- Analiza discriminării legate de dizabilitate și mecanismele de protejare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.
- Identificarea persoanelor cu dizabilitate în situațiile de criză generate de refugiați.
- Examinarea cadrului normativ necesar pentru a asigura accesul la servicii de sănătate, sociale și educaționale pentru persoanele refugiate din Ucraina și altele.
📣Aceste sesiuni au avut drept scop pregătirea profesională a cadrelor medicale pentru a răspunde cu succes nevoilor specifice ale persoanelor refugiate cu dizabilități în situații de criză umanitară.
ℹ️Ciclul de instruiri face parte din programul „Mainstreaming a disability inclusive humanitarian response to the Ukrainian refugee crisis”, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (UNPRPD), implementat de UNFPA Moldova și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova.
📍În această săptămână, Echipa Mobilă pentru copii din municipiul Chișinău a avut o vizită de schimb de experiență la Echipa Mobilă din orașul Căușeni. În cadrul acestei vizite, colegii din serviciile sociale au prezentat activitățile pe care le desfășoară în teren, precum și modul în care lucrează cu documentele de serviciu.
👏Echipele au avut oportunitatea să împărtășească informații și experiențe în ceea ce privește procesul de soluționare a cazurilor, colaborarea cu alte servicii și instituții, tehnici de implicare a comunității, precum și organizarea activităților de informare și promovare a serviciilor lor.
Vizita s-a încheiat cu stabilirea unor colaborări viitoare, cu scopul de a dezvolta noi inițiative și proiecte în beneficiul comunității.
ℹ Acest proiect este implementat de Asociația Obștească ,,Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova” din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, cofinanțat de Guvernul Elveției (Swiss Cooperation in Moldova), în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Asociația Obștească Institutum Virtutes Civilis.
Opiniile exprimate în această postare aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.
📣📣 𝐀𝐎𝐏𝐃 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚. 𝐍𝐞 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚̆𝐦 𝐜𝐮 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐫𝐦𝐨𝐧𝐢𝐳𝐚 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐠𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐬̦𝐢 𝐞𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚̆𝐫𝐢𝐢.
📚 Conform legilor actuale, pensiile se pot stabili prin intermediul unui reprezentant desemnat prin procură sau semnătură electronică, dar pentru alocații, acest drept lipsește. Această diferență în tratament creează o situație discriminatorie pentru persoanele cu dizabilități, care îndeplinesc condițiile pentru a primi alocația de stat, dar nu au stagiul de cotizare necesar pentru pensie.
❗️Este neapărat să actualizăm legislația astfel încât și persoanele cu dizabilități să poată beneficia de aceeași facilitate, adică stabilirea alocației prin intermediul unui reprezentant desemnat prin procură sau semnătură electronică, la fel cm se face pentru pensii.
📧 În acest sens, AOPD a expediat către Parlamentul Republicii Moldova, Comisia protecție socială, sănătate și familie, precum și către Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova o solicitare de ajustare a cadrului legal.
Click here to claim your Sponsored Listing.
Videos (show all)
Contact the organization
Telephone
Website
Address
Str. Serghei Lazo Nr. 40
Chisinau
MD-2004
Opening Hours
Monday | 09:00 - 18:00 |
Tuesday | 09:00 - 18:00 |
Wednesday | 09:00 - 18:00 |
Thursday | 09:00 - 18:00 |
Friday | 09:00 - 18:00 |
Str. Puskin 22, Of. 525
Chișinău
Acest Portal a apărut în anul 2004 în rezultatul implementării proiectului: "Promovarea libertăţii de exprimare şi a societăţii civile din Moldova"
Str. A. Mateevici 60
Chisinau, 2009
Centrul de Informare şi Documentare privind NATO (CID NATO) din Republica Moldova este o instituţie n
#20/1, Pushkin Street , MD-2012
Chisinau
Oficiul Bancii Mondiale, Chişinău, Rep. Moldova, www.worldbank.org/md
Chisinau
Prin implicarea cetățenilor și valorificarea tehnologiilor digitale dezvoltăm o democrație autentică.
Chisinau, 2001
Coalitia Nediscriminare a luat nastere in anul 2006 ca initiativa a 6 organizatii (LADOM, GENDERDOC-M
97 Vasile Alecsandri Str
Chisinau, MD-2012
ADEPT este o organizație necomercială independentă, de analiză şi consultanţă privind procesu
Alba Iulia, Nr 93, Ap. 37
Chisinau
SCOUTS - Creating a better world! Asociaţia Naţională a Scouţilor din Moldova este o mişcare ed
Str. Nicolae Testemițanu, 25
Chisinau, MD-2004
Pune un like la pagină și vei fi la curent cu toate noutățile din Universitatea ta!
Petru Rareș, 18
Chisinau, MD-2005
Noi, tinerii, CoNTăM! www.cntm.md