Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii-organ independent, ce exercită autoadministrarea judecătorească.
Informaţie Generală
Consiliul Superior al Magistraturii este un organ independent constituit în vederea organizării şi funcționării sistemului judecătoresc şi exercită autoadministrarea judecătorească, fiind garantul independenței autorității judecătorești. Modul de organizare şi funcționare ale Consiliului Superior al Magistraturii este reglementat de Constituția Republicii Moldova din 29 iulie 1
Participarea Consiliului Superior al Magistraturii la cea de a 24-a Adunare generală a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare
În perioada 12-14 iunie 2024, în Roma, Italia, se desfășoară cea de-a 24-a Adunare generală a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ), care la moment este compusă din 22 de membri și 17 membri observatori. Republica Moldova a obținut statutul de membru observator al RECJ în anul 2023. Consiliul Superior al Magistraturii din Moldova este reprezentat de Ion Guzun.
În anul 2024 Rețeaua sărbătorește cea de-a 20-a aniversare de la constituire și cu această ocazie, participanții au fost găzduiți de președintele Italiei, Sergio Matarella, care este și președintele Consiliului Superior al Magistraturii din Italia.
În cadrul Adunării generale au fost puse mai multe subiecte de interes comun, cm ar fi practica Curții de Justiție a Uniunii Europene referitoare la accesul la justiție, inclusiv al migranților, precum și inteligența artificială. La finalul evenimentului a fost adoptată o declarație în acest sens.
Evenimentul a constituit o oportunitate pentru prezentarea rezultatelor proiectelor referitoare la independența, responsabilizarea și calitatea justiției și atractivitatea carierei judiciare, de asemenea ale proiectelor implementate de către membrii Rețelei. Consiliul Superior din Bosnia Herțegovina a prezentat publicația „Ghidul meu în procesul penal”, Consiliul Judiciar din Anglia și Țara Galilor un manual pentru judecători referitor la tratamentul egal al persoanelor, iar Consiliul Judiciar din Franța a prezentat inițiativa de implicare a câinilor în cadrul proceselor penale. Totodată, Consiliul judiciar din Olanda a descris un mecanism de calcul al datoriilor, iar Consiliul Judiciar al Spaniei a prezentat un mecanism prezentare publică simplificată a hotărârilor judecătorești.
De asemenea, întrunirea a fost o oportunitate bună pentru a iniția și a consolida relațiile de cooperare cu consiliile judiciare din Italia, Franța Olanda, România și Ucraina, ce vor avea, cu siguranţă, un impact pozitiv asupra consolidării puterii judecătorești și corespunderea criteriilor pentru începerea negocierilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Membrii CSM au prezentat judecătorii nou-numiți colectivului Curții Supreme de Justiție
Astăzi, 13 iunie 2024 membrii Consiliului Superior al Magistraturii au prezentat judecătorii nou-numiți Stela Procopciuc, Diana Stănilă, Stella Bleșceaga și Vladislav Gribincea colectivului Curții Supreme de Justiție.
CSM urmează să mai suplinească încă 12 funcții de judecător la CSJ. Reiterăm că potrivit art. 6 și 7 al Legii nr. 64 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, din componența celor 20 de judecători la CSJ, 11 fac parte din rândul judecătorilor, iar ceilalți 9 din rândul non-judecătorilor.
Întrevederea membrilor CSM cu reprezentanții UN Women Moldova
Astăzi a avut loc ședința comună a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu reprezentanții UN Women Moldova, în cadrul căreia au fost discutate principalele domenii de activitate a organizației, precum și oportunitățile de colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii.
În special, a fost pus accent pe accesul la justiție al femeilor victime ale violenței domestice, abuzului sexual sau altor forme de violență de gen, precum și pe necesitățile existente în vederea identificării, investigării și examinării acestor cauze.
În plus, au fost abordate subiectele privind necesitatea promovării femeilor în funcții de conducere, precum și lupta împotriva discriminării de gen și a hărțuirii sexuale la locul de muncă. În cadrul discuției s-a reiterat importanța sensibilizării personalului din sistemul judiciar cu privire la problemele de gen și de instruire a profesioniștilor relevanți pentru a trata cazurile în mod echitabil și nediscriminatoriu.
Totodată, în cadrul întrevederii, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au împărtășit succesele și bunele practici ale sistemului judiciar național cu privire la accesul femeilor la justiție, fiind pusă pe prin plan necesitatea de a continua instruirile judecătorilor pe examinarea cazurilor de violență asupra femeilor, precum și a informării femeilor asupra drepturilor de care dispun și modalitățile de acces la sistemul judiciar.
Ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 10 iunie 2024
Înregistrările audio-video ale concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție
Reamintim că la data de 5 iunie 2024 în cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost intervievați 7 candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit art. 7 al. 3 a Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiţie și punctului 30 al Regulamentului privind selecția judecătorilor Curții Supreme de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție următorii candidați: Stella Bleșceaga (judecător) și Vladislav Gribincea (non-judecător).
Până în prezent, în cadrul concursului organizat de CSM pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție au participat 11 candidați. În urma rezultatelor concursului 4 judecători și 1 non-judecător au fost propuși Șefului statului pentru numire în funcția de judecător.
CSM urmează să mai suplinească încă 14 funcții de judecător la CSJ. Reiterăm că potrivit art. 6 și 7 al Legii nr. 64 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, din componența celor 20 de judecători la CSJ, 11 fac parte din rândul judecătorilor, iar ceilalți 9 din rândul non-judecătorilor.
https://www.youtube.com/watch?v=JIposz5FRKU
Participarea membrului CSM la masa rotundă ,,Măsuri de protecție a avertizorilor de integritate și dezvăluirea încălcărilor legii în cadrul entităților publice și private în Republica Moldova”
Astăzi, 6 iunie 2024 membrul CSM Ioana Chironeț a participat la masa rotundă cu subiectul ,,Măsuri de protecție a avertizorilor de integritate și dezvăluirea încălcărilor legii în cadrul entităților publice și private în Republica Moldova”, moderată de experții Consiliului Europei, Lilia Ioniță și Ashley Savage.
Scopul întrunirii constă în consolidarea cunoștințelor cu privire la Legea privind avertizorii de integritate, fiind discutate modalitatea de aplicare a acesteia, subiecții care pot fi recunoscuți în calitate de avertizor de integritate, impedimentele ce apar la implementarea și aplicarea eficientă a Legii.
Totodată, interlocutorii s-au axat pe necesitatea identificării bunelor practici internaționale, dezvoltarea mecanismelor de punere în aplicare a legii și promovarea dialogului între părțile interesate pentru sporirea protecției avertizorilor de integritate în vederea promovării unui mediu transparent și responsabil.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului ,,Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova-Faza 2”, finanțat de Biroul Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii (INL) a Departamentului de Stat al SUA și implementat de Consiliul Europei.
Întrevederea membrilor CSM cu reprezentanții IPRE privind realizarea analizei funcționale a Procuraturii Generale
La 6 iunie curent la sediul CSM a avut loc o ședință comună la care au participat președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Sergiu Caraman și membrii CSM Aliona Miron și Tatiana Ciaglic precum și reprezentanții IPRE, Ecaterina Popșoi, coordonatoarea Programului ,,Stat de drept buna guvernare” și expertul Vitaliy Kasko, care actualmente realizează analiza funcțională a Procuraturii Generale. Activitatea ar cuprinde, fără a se limita, analiza atribuțiilor Procuraturii Generale, structura, modul de organizare și funcționare a CSP, ale inspecției, colegiilor, fluxurilor de lucru, pregătirii profesionale a procurorilor, fiind elucidate și prevederile legale referitoare la funcționarea procuraturii.
Membrii CSM au menționat că, în ultimul timp dialogul cu procuraturile s-a îmbunătățit. CSM se arată deschis pentru colaborare în special în aspectul deciderii specializării judecătorilor privind examinarea cauzelor cu privire la traficul de ființe umane, pe cauze de corupție, cu implicarea minorilor. Acest aspect a fost apreciat de Procuratura Anticorupție soldat cu accelerarea examinării dosarelor de corupție.
A fost menționată interdependența între nivelul prestației procurorului și modul de selectare a acestora, dar și intenția Procuraturii să optimizeze sistemul procuraturii prin consolidarea corpului de procurori.
Un alt aspect relevant descris a fost necesitatea avansării utilizării tehnologiilor informaționale de organele procuraturii, precum și integrarea SIA e-Dosar. Asigurarea îmbunătățirii continue a funcționalității Sistemului informațional automatizat „Urmărire penală: e-Dosar” și realizarea interconexiunii cu alte sisteme informaționale sunt prevăzute în pct. 3.3.5 al Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr.211 din 06.12.2021, fiind o călăuză în activitatea curentă de prestare a serviciilor judiciare certificate.
mai activi fani
Consiliul Superior al Magistraturii a respins Raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului Balmuș Svetlana și a dispus reluarea procedurii de evaluare
La 5 iunie 2024 Consiliul Superior al Magistraturii a decis respingea Raportului Comisiei vetting prin care Svetlana Balmuș nu a promovat evaluarea externă și a dispus reluarea procedurii de evaluare de către Comisia de evaluare externă (Comisia vetting).
Consiliul a luat în considerare documentele prezentate de candidat, ce nu au putut fi prezentate în termeni utili Comisiei vetting.
Comisia urmează să evalueze repetat candidatul și să aprobe un raport nou. Astfel, CSM urmează să ia o decizie finală în acest caz.
Hotărârea motivată va fi plasată pe pagina web a Consiliului în decurs de 24 ore.
Rezultatele concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție
Astăzi, 5 iunie 2024 în cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost intervievați 7 candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
În urma prestației candidaților și analizei materialelor dosarelor personale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au evaluat candidații după cm urmează:
- Ciocanu Aliona a obținut 38 puncte,
- Chirtoacă Leonid a obținut 62.75 puncte,
- Brigai Sergiu a obținut 69.5 puncte,
- Gribincea Vladislav a obținut 92.5 puncte,
- Bleșceaga Stella a obținut 84 puncte,
- Lealin Iuri a obținut 65.75 puncte,
- Corcenco Aliona a obținut 48 puncte,
- Munteanu Ion s-a retras din concurs în baza cererii depuse.
Potrivit art. 7 al. 3 a Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiţie și punctului 30 al Regulamentului privind selecția judecătorilor Curții Supreme de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova numirea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție următorii candidați: Vladislav Gribincea și Stella Bleșceaga.
Consiliul Superior al Magistraturii precizează că audierea candidaților a avut loc în intervalul orelor 10.00-22.00, iar înregistrările audio-video făcute în cadrul concursului vor fi plasate în decurs de 24 de ore după finalizarea ședinței.
Ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 5 iunie 2024
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat decretul privind numirea în funcție a judecătorilor Viorel Botnaraș, Lorina Ciubotaru și Silvia Slobodzean
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat Decretele de numire în funcție a judecătorilor Stela Procopciuc, Diana Stanilă și Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție
Președinția Republicii Moldova
Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat Raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului Rodica Chirtoaca, constatând nepromovarea evaluării externe de către candidat
La 4 iunie curent membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat Raportul Comisiei vetting al candidatului Rodica Chirtoaca la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, constatând nepromovarea evaluării externe de către candidat.
Așadar, Rodica Chirtoaca este candidatul, care nu a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare.
Conform concluziilor Raportului, Comisia a conchis, în unanimitate, că candidatul vizat nu corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate în Legea nr. 65/2023.
Până în prezent, din cele 19 rapoarte ale Comisiei de evaluare externă recepționate, CSM a constatat promovarea evaluării în 11, în 4 s-a constatat nepromovarea evaluării de către candidați, iar examinarea a două rapoarte a fost amânată.
Ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iunie 2024
A șaptea ședință a Grupului de lucru pentru întrерrindеrеа activităților de îmbunătățire а Sistemului infоrmațiоnаl judiciar (SIJ)
La data de 31 mai 2024 curent a avut loc a șaptea ședință a Grupului de lucru privind implementarea SIJ. La reuniune au participat membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Tatiana Ciaglic și alți membri ai Grupului de lucru – președinți de instanță, șefi de secretariate, reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai Proiectului ”Instanțe Judecătorești Model”, precum și alți exponenți din domeniul vizat.
Ordinea de zi a inclus patru subiecte. În vederea executării pct.3.3.1 lit. d) al Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, aprobat prin Legea nr. 211 din 06-12-2021 este necesară revizuirea regulamentelor Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la modul de funcționare a PIGD.
Este de menționat că în Grupul de lucru responsabil pentru elaborarea modificărilor actelor normative interne vizând activitatea instanțelor judecătorești și funcționarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, creat prin Hotărârea CSM nr.211/15 din 04.10.2022 au fost revăzute un șir de regulamente inclusiv:
• Regulamentul privind modul de distribuire aleatorie a dosarelor pentru examinare în instanţele judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea CSM, nr.110/5 din 5 februarie 2013 (ultimele modificări, Hotărârea CSM nr. 608/28 din 18.12.2018);
• Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție, aprobat prin Hotărârea CSM nr.658/30 din 10 octombrie 2017;
• Regulamentul privind modul de constituire a completelor de judecată și schimbarea membrilor acestora, aprobat prin Hotărârea CSM nr.111 din 05.02.2013.
S-a decis revederea modificărilor propuse în lumina propunerilor de optimizare și dezvoltare SIJ, aprobate de Grupul privind implementarea SIJ, propunerile fiind recepționate până la următoarea ședință.
De asemenea, urmează a revedea Regulamentul privind stabilirea gradelor de complexitate unice naţionale a cauzelor judiciare penale, contravenționale și civile, aprobat prin Hotărârea CSM nr.165/6 din 18 februarie 2014 (ultimele modificări, Hotărârea CSM nr.173/13 din 09 septembrie 2022). Membrii Grupului au decis să reexamineze propunerile elaborate privind optimizarea/completarea Regulamentului nominalizat, de asemenea, până la următoarea ședință.
În partea ce ține de gestionarea completelor în PIGD, o ședință comună va fi organizată online cu participarea membrilor CSM, președinților CSJ și ai curților de apel luni la data de 03.06.2024. În cadrul acestei ședințe vor fi examinate și Regulamentele de referință specificate mai sus.
Cu susținerea Proiectului „Instanțe Judecătorești Model” în proces de lucru se află elaborarea modificărilor la Instrucțiunea cu privire la raportarea statistică electronică în instanțele de judecată, aprobată prin Hotărârea CSM nr. 835/27 din 14 octombrie 2014 (ultimele modificări - Hotărârea CSM nr.190/20 din 07 septembrie 2021). Reprezentantul Proiectului Denis Arcușa a prezentat modificările, draft-ul va fi definitivat până la finele lunii iunie.
Un subiect a ținut de dezvoltarea calculatorului taxei de stat. În acest sens, este necesar de a identifica un grup de judecători pentru elaborarea algoritmului de calculare a taxelor. Așadar, va fi susținut un demers oficial adresat instanțelor.
Directorul AAIJ Sorin Popescu a prezentat Grupului de lucru lista de modificări propuse spre realizare din bugetul Agenției până la finele anului curent. Aceste propuneri se pliază armonios cu modificările ce vor fi efectuate cu susținerea Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”.
În final, a fost abordat aspectul ce ține de achitarea taxelor prin MPay. S-a decis promovarea acestei căi de achitarea online prin plasarea de info pe site-urile instanțelor. AAIJ a întreprins mai multe acțiuni în vederea depășirii deficiențelor pe segmentul achitării și evidenței taxei de stat. A fost expusă propunerea referitoare la oportunitatea elaborării unui Regulament privind evidența taxei de stat, ce urmează a fi discutată și cu reprezentanții Ministerului Justiției.
O altă chestiune discutată a fost promovarea utilizării Sistemului e-Dosar Judiciar. Au fost împărtășite idei cu privire la sporirea numărului de utilizatori și diversificarea acestora.
A opta ședință a Grupului se va desfășura online pe 28 iunie curent (vineri), orele 14:00.
Participarea membrilor CSM la Conferința anuală a actorilor în domeniul justiției
Astăzi are loc a III-a ediție a Conferinței anuale a actorilor în domeniul justiției cu tema Profesiile juridice în transformare: etica, reputația și comunicarea interprofesională, organizată de ABA ROLI Moldova, la care din partea Consiliului Superior al Magistraturii au participat președintele interimar Sergiu Caraman și membrii Aliona Miron Ioana Chironeț, Lucia Popescu și Tatiana Ciaglic.
Sergiu Caraman a intervenit cu un discurs în cadrul panelului de deschidere cu genericul ,, Provocările colaborării interprofesionale a profesiilor juridice”, alături de ceilalți participanți notorii, precum directorul Secției Justiție Penală și Aplicarea Legii ai Ambasadei SUA Bryan Schubert, ministrul justiției Veronica Mihailov-Moraru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor Dumitru Obadă, Procurorul General interimar Ion Munteanu, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova Dorin Popescu și șeful Direcției Instruire și Cercetare a Institutului Național al Justiției Ecaterina Popa.
Panelul I a fost moderat de Ioana Chironeț, axându-se în mare parte pe etica și deontologia judiciară, din perspectiva interacțiunii profesiilor de judecător, procuror și avocat, fiind identificate soluții optime pentru înlăturarea problemelor din justiție. În calitate de vorbitori în primul panel au intervenit consilierul în cabinetul ministrului justiției Viorica Grecu, Procurorul General interimar Ion Munteanu, membrul CSP Eduard Panea, inspectorul-judecător principal al Inspecției judiciare Diana Ioniță, președintele Comisiei pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților Cristina Sultan, președintele Curții Supreme din New Brunswick din Canada Mark Richard și președintele Curții Regale din Saskathewan din Canada Martel Popescul.
Panelul II s-a axat pe apărarea reputației profesionale, iar al III-lea pe comunicarea interprofesională, în cadrul căruia Aliona Miron a intervenit cu un discurs. Aceste subiecte au provocat interes sporit în rândul celor trei profesii, fiind expuse mai multe propuneri pentru realizarea unui act de justiție eficient și creșterea încrederii în actul de justiție.
Totodată, este important de menționat că urmare a 12 ateliere de lucru regionale desfășurate pe parcursul anilor 2023-2024 au fost conturate necesitățile organizării atelierelor de lucru comune pentru cele 3 profesii, organizării instruirii comune pentru consolidarea cunoștințelor în materie de etică și deontologie profesională, analizării oportunității modificării Codurilor de etică și deontologie profesională, revizuirii Cartei interprofesionale a judecătorilor, procurorilor și avocaților din Moldova.
La finalul Conferinței va fi elaborată o rezoluție ce va revizui Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților din Republica Moldova, cele mai importante repere fiind creșterea încrederii în justiție și contribuția la consolidarea statului de drept.
U.S. Embassy Moldova
Ministerul Justiției al Republicii Moldova
Uniunea Avocatilor din Republica Moldova
Procuratura Generală a Republicii Moldova
Consiliul Superior al Procurorilor
Institutul Naţional al Justiţiei
Plenul CSM a dispus anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în nouă Judecătorii
Astăzi, Plenul CSM a dispus anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în unele Judecătorii.
Deci, prin Hotărârea CSM din 28 mai curent se anunță concurs pentru suplinirea posturilor vacante de judecător în următoarele instanțe judecătorești:
Judecătoria Bălți: 3 posturi vacante (sediul central – 2 posturi, sediul Sîngerei – 1 post);
Judecătoria Cimișlia (sediul Leova) – 1 post
Judecătoria Comrat (sediul Ceadîr-Lunga) – 2 posturi;
Judecătoria Criulenii (sediul central) – 1 post;
Judecătoria Drochia (sediul central) – 1 post;
Judecătoria Edineț – 2 posturi (sediul Briceni – 1 post, sediul Dondușeni – 1 post);
Judecătoria Orhei (sediul Rezina) – 1 post;
Judecătoria Soroca – 3 posturi (sediul central – 2 posturi, sediul Florești – 1 post);
Judecătoria Strășeni (sediul Călărași) – 2 posturi.
Candidații la funcția de judecător și la transfer în funcția de judecător la o instanță de același nivel pot depune cererile de participare la concurs la Consiliul Superior al Magistraturii în termen de 30 de zile calendaristice din ziua publicării anunțului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Precizări cu privire la cererea candidatului Vladislav Gribincea
Astăzi Plenul CSM a respins, ca neîntemeiată, cererea candidatului Vladislav Gribincea privind retragerea în parte a Hotărârii CSM din 21 mai curent, revocând Hotărârea CSM din 21 mai 2024 privind admisibilitatea dosarului candidatului la funcția de judecător al CSJ.
Cererea înaintată de candidatul Vladislav Gribincea, prin care solicită retragerea actului administrativ individual ilegal este neîntemeiată, or, CSM a constatat că Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 21 mai curent este una perfect legală, deoarece, potrivit art. 143 alin.2 din Codul administrativ, legalitatea se verifică reieșind din situația care exista la data emiterii actului administrativ.
Reiterăm că, la data emiterii actului administrativ candidatul Vladislav Gribincea nu a prezentat un certificat medical valabil, care ar atesta întrunirea condițiilor pentru a candida la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Conform art. 170 alin. 5 și 6 din Codul administrativ, ce reglementează revocarea unui act administrativ, CSM, ca autoritate ce exercita activitatea administrativă, este în drept și din oficiu să dispună revocarea unui act administrativ, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.
Astăzi, Plenul a dispus de un certificat medical ce exista inclusiv la data la care Vladislav Gribincea trebuia să-l prezinte Consiliului. CSM a reieșit din situația că persoana în cauză a menționat că îi este incertă situația ce ține de trecerea controlului medical respectiv, așteptând să fie invitat de comisie pentru trecerea controlul medical.
Totodată, CSM a fost convins de faptul că anterior când Vladislav Gribincea a participat la un concurs pentru ocuparea funcției de Procuror general, procedura de evaluare medicală a fost efectuată centralizat, iar candidatul nu a ridicat îndreptarea de la CSP, deoarece instituția a expediat-o în adresa comisiei.
Toate acestea, raportate la norma din Regulamentul cu privire la selecția judecătorilor la CSJ, ce nu reglementează expres ridicarea personală de candidat a acestei îndreptări, au fost suficiente pentru a constata că de fapt persoana în cauză are un certificat medical pe care îl avea și la data, la care urma să îl prezinte, doar că din eroare nu a fost prezentat Consiliului Superior al Magistraturii.
În asemenea condiții, fiind prezentate și recomandările solicitate anterior, folosindu-se de dreptul discreționar, ce este atribuit membrilor CSM, inclusiv din perspectiva Codului administrativ, ar fi inechitabil de a folosi un asemenea motiv pentru inadmisibilitatea participării candidatului la următoarea etapă.
În concluzie, în vederea evitării oricărui formalism excesiv, CSM a dispus din oficiu revocarea actului administrativ.
JurnalTV.md
TV8.MD
Unimedia portal de ştiri
Ziarul de Gardă
Compania Teleradio Moldova
NewsMaker.md
realitatea.md
Privesc.Eu Moldova
Agora.md
Radio Chișinău
Vocea Basarabiei Radio
Ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 28.05.2024
sedinte-on-line - Consiliul Superior al Magistraturii Consiliul Superior al Magistraturii
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun și Alexandru Postica au participat la consultările publice pe marginea proiectului de Lege privind modificarea unor acte normative (privind revizuirea hărții judiciare).
Evenimentul s-a desfășurat în incinta Parlamentului Republicii Moldova.
Parlamentul Republicii Moldova
Continuarea misiunii schimbului de experiență în domeniul judiciar între Canada și Moldova
Astăzi, a avut loc o ședință comună în cadrul căreia s-a desfășurat schimbul de experiență în domeniul judiciar între Moldova și Canada, în parteneriat cu Biroul Comisarului pentru Afaceri Judiciare din Canada, la care au participat membrii Consiliului Superior al Magistraturii cu reprezentanții delegației din Canada Mark Richard-Președintele Curții din New Brunswick și Martel Popescul - Președintele Curții Regelui pentru Saskatchewan, însoțiți de Katelyn Wynen de la Ambasada Canadei în România.
Întrevederea organizată este parte a Proiectului de Asistență Tehnică (ТАР) Moldova - Canada, condus de Agenția pentru Relații Judiciare (FJA), рe lângă Departamentul de Justiție din Canada, ce reprezintă o inițiativă concentrată în oferirea suportului tehnic pe termen scurt guvernelor din țările eligibile pentru acordarea ajutorului în procesul de dezvoltare, iar vizita experților canadieni este deja a doua în anul curent.
Precum și la întrunirile anterioare, la întrevedere a fost abordată tematica eticii judiciare, precum și intenția reprezentanților delegației canadiene de a participa la cea de-a III-a ediție a Conferinței Anuale a Actorilor Justiției, Profesii juridice în transformare: etică, reputație și comunicare interprofesională, așteptările față de reforma judiciară, colaborarea și comunicarea între sistemul judecătoresc și mass-media, aplicarea sancțiunilor disciplinare de Inspecția judiciară, precum și comunicarea interinstituțională.
Discuțiile au fost axate pe procesul de îmbunătățire a practicilor etice în cadrul sistemului judiciar, fiind făcută o analiză comparativă a modelelor moldovenesc și canadian de comunicare, planificarea comunicării de criză etc.
Participarea membrilor CSM la ședința Consiliului Consultativ de pe lângă Agentul guvernamental
Astăzi membrii Consiliului Superior al Magistraturii Aliona Miron și Ioana Chironeț participă la ședința Consiliului Consultativ de pe lângă Agentul guvernamental, în cadrul căreia se discută modul de executare a hotărârilor CEDO, soluțiile ce se adoptă de autoritățile statului pentru remedierea și contracararea situațiilor ce conduc la constatarea încălcării drepturilor persoanelor.
La ședință sunt abordate și condițiile inumane în locurile de detenție aflate sub autoritatea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, inclusiv lipsa unui tratament medical adecvat în detenție și lipsa unui remediu efectiv.
Participanții ședinței își exprimă deschiderea spre o conlucrare eficientă, evidențiind importanța depășirii provocărilor și consolidarea sistemului judecătoresc național.
mai activi fani
Întrevederea membrilor CSM cu delegația Ministerului Federal al Justiției al Germaniei
La 23 mai curent a avut loc întrevederea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii Aliona Miron, Ion Guzun, Alexandru Postica, Lucia Popescu și Ioana Chironeț cu delegația Ministerului Federal al Justiției, în componența căreia se afla Directorul General al IRZ Alexandra Albrecht, Șeful Departamentului DC3 (cooperare juridică internațională) Anne Zimmermann, referentul personal Nicolas Hellmuth, Secretarul de Stat parlamentar Benjamin Strasser, însoțiți de Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Germaniei la Chișinău E.S. Margaret Uebber.
Scopul întrevederii a constat în identificarea celor mai acute provocări atestate de sistemul judecătoresc național, fiind reiterată disponibilitatea acordării asistenței de reprezentanții delegației pentru depășirea acestora, în vederea accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Click here to claim your Sponsored Listing.
Videos (show all)
Category
Contact the practice
Telephone
Website
Address
Mun. Chişinău, Str. M. Eminescu Nr. 5
Chisinau
2009
Opening Hours
Monday | 08:30 - 17:30 |
Tuesday | 08:30 - 17:30 |
Wednesday | 08:30 - 17:30 |
Thursday | 08:30 - 17:30 |
Friday | 08:30 - 17:30 |
Sos. Hîncești 43, Of. 403
Chisinau, 2028
ANTICOLECT - Asistență în achitarea datoriilor la credite; - Reprezentarea intereselor tale în p
Chisinau
MoreLegal - Servicii Resurse umane și Consultanță Juridică - Audit şi organizare Departament HR
Bd. Decebal 6, Et. 5
Chisinau, 2002
Anticipăm Riscuri-Furnizăm! Compania noastră întrunește avocați cu experientă de mai bine de 10 ani.
Chișinău
Chișinău
greenlaw este o firmă de consultanță juridică și avocatură din Republica Moldova
Chisinau, 2000
Salutare, Ajut/rezolv, pentru, depunerea si preschimbarea la, Buletin RO Pasaport, RO Permis RO Alo
Mihail Viteazul 4
Chisinau, MD2004
Consultanță juridică, vamală, economică, fiscală si energie, inclusiv regenerabilă.
Mihai Viteazul 15A
Chisinau, 2004
Serviciu juridic destinat pasagerilor în caz de anularea, întârzierea zborului și refuz la îmbarcare.