Archief UGent

Archiefdienst UGent

Photos from Archief UGent's post 10/07/2024

Leerrijke Team-building in Stadsarchief Mechelen en Kazerne Dossin gisteren. En ja, we zijn veilig terug thuis geraakt. Zij het niet allemaal op het moment en de manier waarop we hadden gepland. Noch in de droge toestand waarin we aan de dag waren begonnen.

Tussen haakjes: aan wie deze vakantie een uitstapje naar Mechelen plant, kunnen we het het project in de Dossinkazerne warm aanbevelen.

09/07/2024

Sluitingsdagen Universiteitsarchief zomer 2024:
9 juli: team-building
11 juli: Vlaamse feestdag
20 juli - 2 augustus: zomervakantie

03/07/2024

De lijst met Belgische eerste ministers telt binnenkort 54 namen. Universitaire studies zijn geen vereiste voor deze job, maar kunnen wel van pas komen. Van ongeveer drie kwart van onze premiers weten we dat ze één of meerdere universitaire diploma's hebben behaald. Zeven van hen zijn alumni van de Universiteit Gent.

Wil je weten wie dat waren? Neem een kijkje op ons gloednieuwe portaal: https://archit.ugent.be/detail.php?id=14021082

15/04/2024

Op de schop!

Het Universiteitsarchief Gent neemt afscheid van haar huidige thuisbasis. Het rectoraat van de Universiteit Gent wordt vanaf volgend jaar gerenoveerd.

Zin om de sfeer nog even te komen opsnuiven, voor de eerste spade in de grond gaat? Werp een laatste blik achter de schermen van het Universiteitsarchief op één van onze geleide rondleidingen. Of ga met ons mee op een trip "down memory lane" met enkele stukken uit onze collectie.

Reserveren kan tot 21 april via [email protected].

Photos from Archief UGent's post 29/02/2024

Dankjewel collega's, voor een inspirerende RiC-dag. Met bijdragen van Eddy Put, Isabel Rotthier, Charis Verbelen, Ivo Zandhuis én het publiek, maakten we er een fantastische dag van.

En een extra dikke merci aan Eddy - die vermoedelijk de helft van de zaal ooit in een van zijn colleges zag passeren. Genuanceerd, gelaagd en met een stevige portie humor. Wie Eddy vroeg om een lezing, kreeg steeds waar voor zijn geld. Geniet met volle teugen van dat emeritaat!

Photos from Archief UGent's post 08/02/2024

De Vlaamse universiteiten beheren samen 17.500 strekkende meter archiefstukken van rectoren, professoren, het bestuur en de administratie. Op de eerste Dag van de Vlaamse Universiteitsarchieven deelden 22 archivarissen hun kennis en kunde in het Antwerpse Universiteitsarchief. De Gentse archivarissen Charis, Isabel, Femke en ikzelf waren present! Wist je trouwens dat UGent als eerste universiteit een archiefdienst oprichtte, in 1972?

02/02/2024

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (PPW) en UArchief legden alle informatie bij elkaar en kwamen tot een volledige lijst van gedoctoreerden PPW doorheen de jaren. Het allereerste doctoraat van de PPW werd behaald door Louis Van der Veken in 1929. Luitgard Beun, oftwel Zuster Gerarda, was in 1932 de eerste vrouw die de titel Doctor in de Opvoedkundige Wetenschappen mocht dragen.

08/01/2024

Het Universiteitsarchief wenst iedereen een warm 2024!

01/12/2023

Het IPEM - Institute for Psychoacoustics and Electronic Music blaast vandaag 60 kaarsjes uit!

60 kaarsjes voor 60 jaar baanbrekend onderzoek, op het kruispunt tussen musicologie, engineering en neurowetenschappen. Dat wordt gegarandeerd een kosmisch feestje vanavond.

Trouwens, wie eens in 60 jaar IPEM-geschiedenis wil duiken: de archieven van het IPEM en van verschillende belangrijke IPEM-medewerkers kunnen bij ons geraadpleegd worden.

22/11/2023

Exact een week geleden zaten we een dagje in Parijs. Virtueel dan toch. Samen met 700 andere geïnteresseerden in onze nieuwe archiefstandaard: Records in Context.

RiC wordt deze maand officieel gelanceerd, maar heel wat collega’s gingen al met de voorlopige versie aan de slag. Niet verwonderlijk, want RiC biedt heel wat voordelen tegenover onze oude beschrijvingsstandaarden. Zo zullen we onze gebruikers nog beter kunnen helpen om informatie terug te vinden.

Wil je weten hoe wij met RiC aan de slag zijn gegaan? Hou dan zeker 27 februari 2024 vrij in je agenda!

15/11/2023

De ‘grootste’ studentengrap, nl. de bezetting van het Gravensteen, wordt herdacht. Op 16 november 1949 namen 138 studenten het Gravensteen in. Politie, rijkswacht en brandweer werden opgetrommeld om deze onverwachte bezetting te beëindigen. Kijk even mee met ons!

De studentengrap werd toen voorpaginanieuws in de internationale pers. Ook vandaag zal de pers niet ontbreken.

06/11/2023

!!! Jobstudenten gezocht !!!

Wij zoeken enthousiaste en secure jobstudenten die ons willen helpen bij het inscannen van onze collectie.

Interesse? Stuur een mailtje naar [email protected]

25/08/2023

Bijzonder fijne kennismaking met deze studenten architectuur. Zij helpen de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw - UGent bij de archivering van het materiaal van de Jokerweek - Architectuur UGent. De perfecte aanleiding voor een spoedcursus Digitaal Archiveren!

14/07/2023

Het Universiteitsarchief zoekt even andere oorden op.
Maandag 31 juli zijn we er terug. Fijne vakantie!

15/05/2023

Als één van je collega's in het weekend een cursus desembrood bakken volgt...

Photos from Archief UGent's post 25/04/2023

Daar is de lente! Daar zijn de klasuitstapjes!

Wij mochten alvast de studenten van de CVO-opleiding Archiefmedewerker ontvangen. We gaven een intro in onze werking, een sneak peak in ons nieuwe ARCH-IT-portaal en een rondleiding in onze depots.

Het moet boeiend geweest zijn, want ruim na het officiële einduur stonden we nog vragen te beantwoorden naast de mini-tentoonstelling in onze leeszaal. Of lag het misschien toch aan die eigen baksels in ons koffielokaaltje, dat onze bezoekers zo lang bleven hangen?

Photos from Archief UGent's post 31/03/2023

Het zijn drukke dagen voor archivarissen. Afgelopen week stond een stevige verhuis op het programma: het archief van de opleiding Vertalers en Tolken werd van de Campus Mercator overgebracht naar Beveren.

Puntenlijsten, dossiers van studiereizen, oude diploma's, toespraken,... Alles samen 50 jaar archief, goed voor 774 archiefdozen op 16 verhuiskarren.

Een dikke merci aan de collega's van de FSA LW voor de hulp bij het herverpakken, etiketteren en verhuizen!

Photos from Archief UGent's post 13/03/2023

Hiep hiep hoera! De Vlaamse Technische Kring bestaat 100 jaar! En dat werd een week lang gevierd met als kers op de taart een academische zitting. Mooie speeches, prachtige verhalen en vele anekdotes over oa de VTK-show's, de betonkanoraces, en 5000 toeren rennen passeerden de r***e. Hop naar het volgende lustrum VTK Gent!

Photos from Archief UGent's post 08/03/2023

De UGent Women’s Strike is net afgelopen. Voor ons klonk het thema verrassend herkenbaar. Lees even mee in deze pamfletten uit de jaren 1970 en 1980. Want ook toen stonden vrouwen aan de UGent al op de barricaden voor “meer zorg en minder besparingen”.

Photos from Archief UGent's post 17/02/2023

In de tijd dat de studenten nog niet konden genieten van een lesvrije week (en examens), kregen ze enkele dagen verlof in de krokusvakantie om te genieten van carnaval of om te gaan skiën.

Photos from Archief UGent's post 07/02/2023

Het Verhaal van Vlaanderen. Terwijl Tom Waes elke week samen met het grote publiek historische ontdekkingen en Vlaamse veldslagen herbeleeft, discussiëren historici honderduit. Over de rol van geschiedenis in een maatschappij valt nu eenmaal veel te vertellen. Regelmatig wordt de zin van geschiedenis in het secundair onderwijs in vraag gesteld, zoals minister Vermeylen vijftig jaar geleden dat ook deed. Ook toen kropen studenten geschiedenis in hun pen. Ze hadden nog wat te oefenen 😀.

Photos from Archief UGent's post 30/01/2023

Kennen jullie deze nog? Meer dan dertig jaar lang publiceerde het Universiteitsarchief haar eigen reeks, Uit het verleden van de Universiteit Gent. Deze reeks is binnenkort volledig digitaal raadpleegbaar op ons ARCH-IT-portaal.

Voor wie toch heimwee heeft naar een papieren exemplaar hebben we goed nieuws. Alle onverkochte exemplaren mogen vanaf nu gratis bij ons worden opgehaald! De volledige lijst vinden jullie hier: https://www.ugent.be/nl/univgent/collecties/archief/geschiedenis/publicaties.htm/publicatie.htm

24/01/2023

Nieuwjaarsrecepties zijn een lang gekoesterde traditie aan de UGent. Maar ook het afschaffen ervan is zo te zien van alle tijden.

Photos from Archief UGent's post 19/01/2023

Bijna 50 jaar oud, en nog altijd relevant. Dit boekje vol taaladviezen werd in 1974 uitgegeven door professor Karel De Clerck. En misschien klinken de voorbeelden vandaag wat plechtig, de “wenken” zijn nog steeds up-to-date!

22/12/2022

Het Universiteitsarchief is gesloten van 24 december 2022 t/m 2 januari 2023.

15/12/2022

Soms doe je leuke ontdekkingen in je eigen collectie. Deze heerlijke foto van studentenvereniging De Mastentop bijvoorbeeld.

Binnenkort kan je deze foto bewonderen in de nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging bij het lemma over het Lodewijk De Raetfonds. Dit voorsmaakje op Facebook wilden we jullie echter niet onthouden.

Photos from Archief UGent's post 08/12/2022

Druk, drukker, drukst. Een herkenbaar gevoel? Af en toe tijd nemen om je door anderen te laten inspireren kan dan deugd doen.

Wij zijn na onze teambuilding met zoveel vuur terug aan de slag gegaan… dat we er pas twee weken later aan dachten om er een Facebookberichtje over te posten.

Dankjewel collega’s van Universiteitsarchief KU Leuven en M Leuven voor de fijne dag!

Photos from Archief UGent's post 24/11/2022

Vandaag mochten we een bijzondere toga toevoegen aan onze collectie. Deze toga werd gedragen door drie generaties topwetenschappers van eigen bodem.

De eerste eigenaar is professor Victor Van Straelen. Deze paleontoloog ligt aan de basis van het Gentse Geologisch Instituut. Hij moderniseert de onderzoeksmethodes, organiseert praktische oefeningen, en stuurt zijn studenten naar het buitenland. In 1947 geeft hij het startschot voor de opmaak van de Bodem- en Vegetatiekaart van België.

Dit project wordt uitgewerkt door professor René Tavernier, die ook de toga overneemt van zijn leermeester. Om alle activiteiten te coördineren, richt professor Tavernier het nationaal Centrum voor Bodemkartering op. De bodemkaart, zijn levenswerk, is intussen voor heel België beschikbaar.
Professor Tavernier is ook internationaal erg actief. In 1962 stuurt hij een expeditie naar de Galapagoseilanden. Een van de deelnemers is … Georges Stoops.

Professor Stoops, de laatste drager van de toga, wijdt zijn carrière aan de studie van microscopische kenmerken van bodems. Binnen zijn vakgebied is hij internationaal toonaangevend. Veel onderzoekers in de bodemmicromorfologie zijn ooit op één of andere manier bij hem in de leer geweest. Door hem ontwikkelde concepten en terminologie worden vandaag wereldwijd gebruikt. Zijn zoon schonk de toga aan de UGent.

Photos from Archief UGent's post 06/10/2022

Recent werd het archief van professor Jan Fransen opgevraagd.

Professor Jan Fransen is in Gent de eerste professor in de Psychologie die je bij een psychologische school kan onderbrengen. In 1923 doceerde hij het vak “Zielkunde” in de kandidaturen wijsbegeerte en letteren, wiskunde, en natuurwetenschappen. Op het einde van zijn loopbaan geeft prof. Fransen algemene psychologie in nagenoeg alle opleidingen. Psychologie vormt een hoeksteen in een academische vorming.

Bij het uithalen van het archief van professor Fransen is het even schrikken: we stellen stevige brandsporen vast.
Het gebeurt wel vaker dat tijdens renovatiewerken brand uitbreekt. Zo kon deze zomer tijdens dakwerken een brand vermeden worden in de Antwerpse Universiteitsbibliotheek.
Soms wordt archief moedwillig in brand gestoken. Dit kan je zelf doen, zoals Koning Leopold II. Hij liet zijn persoonlijk archief
Congo-Vrijstaat in vlammen opgaan.

Tegenstanders durven elkaars lokalen én documenten ook wel eens in brand steken. Zo zingt de studentenvereniging ’t Zal wel gaan nog steeds het lied over de ‘brand in hun lokaal’ en wijdde de Gentse Studentenraad er een pamflet aan.
Papier is bovendien een aardige brandstof … In tijden van energiecrisis kan je je er heerlijk aan verwarmen.

Wat er precies gebeurd is met het archief van professor Jan Fransen is niet helemaal duidelijk. We zien brand- én watersporen. En tussen de vele traktaten over ‘Geestesvermoeidheid’, ‘Opvoedbaarheid’ en ‘Oorzaken van alcoholisme’ duikt de tekst ‘Gedragslijn IJzerbedevaart‘ op.
We nodigen de onderzoekers graag uit om dit verder uit te pluizen…

Photos from Archief UGent's post 20/09/2022

Gisteren werd Queen Elisabeth begraven. Bezocht Queen Elisabeth ooit de UGent, vroegen we ons af ? We vinden niet meteen een spoor terug in onze archieven.

Queen Victoria vereerde (U)Gent wel met een bezoekje. In 1843 wachtte een UGent-delegatie samen met het gevolg van de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de Gentse burgemeester haar op in het Zuidstation. Koning Leopold I - haar neef - was ook present.

Queen Victoria kwam met de trein… het transportmiddel van de toekomst… De komst van de trein zorgde voor een andere nieuwigheid, nl. een geüniformiseerde tijd. De lokale tijden werden afgeschaft en alle klokken werden gelijk gezet in het hele land. Iedereen moest immers de trein kunnen halen.

Adolphe Quetelet, één van onze eerste alumni, ontving de opdracht om deze uniforme tijdrekening te organiseren. In grote gebouwen werden daarom meridiaanlijnen geplaatst. Het zonlicht, dat vanuit een opening in het dak binnen valt, kruist deze lijn om twaalf uur.

De Aula is ook voorzien van zo’n meridiaanlijn. Ze loopt door de vestibule over de marmeren trap naar de feestzaal. Vlak onder de koepel van het dak van de vestibule is een opening waardoor het zonlicht kan binnenvallen. Let er maar eens op, als je straks gaat feesten in de Aula.

Wilt u dat uw scholen hét hoogst genoteerde School in Ghent wordt?
Klik hier om uitgelicht te worden.

Video's (alles zien)

De ‘grootste’ studentengrap, nl. de bezetting van het Gravensteen, wordt herdacht. Op 16 november 1949 namen 138 student...
Studentenverenigingen waar muziek in zit
Die goede oude tijd...
OPROEP Flore de Gand
'Weg Naar de Toekomst' geplaveid met examens
Goal!

Adres


Sint-Pietersnieuwstraat 25
Ghent
9000

Andere Hoger onderwijs en universiteit in Ghent (alles zien)
Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent
Jozef Plateaustraat 22
Ghent, 9000

https://www.ugent.be/ea/nl/diensten/bibliotheek https://www.instagram.com/faclibingarch/

Vakgroep Architectuur & Stedenbouw - UGent Vakgroep Architectuur & Stedenbouw - UGent
Jozef Plateaustraat 22
Ghent, 9000

www.architectuur.ugent.be

Chase Academy Chase Academy
Holstraat 21
Ghent, 9000

Talent Network for Digital Storytellers. Hosting two postgraduate courses on digital storytelling an

Afdeling Duits - Universiteit Gent Afdeling Duits - Universiteit Gent
Blandijnberg 2
Ghent, 9000

Afdeling Duits van de Universiteit Gent (tot 2011 "vakgroep"). Voor huidige studenten en alumni: Alles over heden en verleden van de studie Duitse Letterkunde, Duitse Taalkunde, Al...

Bioinformatics and Evolutionary Genomics - UGent Bioinformatics and Evolutionary Genomics - UGent
Technologiepark 71
Ghent, 9052

We study the evolution of (plant) genes, genomes, and polyploids.

Vragenlijstonderzoek Universiteit Gent Vragenlijstonderzoek Universiteit Gent
Ghent

Vragenlijstonderzoek van de Universiteit Gent naar politieke attitudes en gedragingen bij 18- tot 30

Brein in Ontwikkeling - UGent Brein in Ontwikkeling - UGent
Henri Dunantlaan 2
Ghent, 9000

De UGent onderzoekers hebben jouw hulp nodig voor een nieuwe studie naar de ontwikkeling van het sociale brein. Bijdragen aan de wetenschappelijke vooruitgang! Deze studie is ver...

Diigi Diigi
Mellestraat 66
Ghent, 9050

-

Ghent Institute for Classical Studies - GICS Ghent Institute for Classical Studies - GICS
Ghent

The Ghent Institute for Classical Studies (Gents Instituut voor Klassieke Studies) gathers all scholars working on Classical Antiquity at Ghent University to facilitate collaborati...

Arteveldehogeschool Arteveldehogeschool
Hoogpoort 15
Ghent, 9000

Voor de makers van de wereld van morgen.

Living Lab HOGENT Living Lab HOGENT
Voskenslaan 364A
Ghent, 9000

Een levend lab met veel experimenteerruimte voor de verdere ontwikkeling van de campus waarin we kun