Verhalenmakers

Verhalenmakers

Dit vind je misschien ook leuk

Voorstelling in de klas
Voorstelling in de klas

Business storytelling met het Story Design Canvas. Opleidingen, advies coaching en consultancy.

29/03/2024

Het echte kapitaal van organisaties, dat zijn de verhalen die ze dag in dag uit schrijven. Dat geldt nog meer in social profit.
Het was een hele eer en een groot genoegen om met veertien van deze organisaties te mogen werken. Om hen nog beter in staat te stellen hun verhalen te vertellen.

Dank jullie, Sociaalcultureel, voor de uitnodiging, en de voortreffelijke organisatie.

Een hele dag heb ik met deze enthousiaste medewerkers van veertien sociaal-culturele organisaties mogen werken. Het was echt prachtig om te zien hoe ze met het Story Design Canvas hun verhaal hebben gevonden. Zoekverhalen, gebruiksverhalen, making of-verhalen: niets heeft nog geheimen voor hen.

Een zeer fijne groep bovendien! Een mooie manier om de week af te sluiten!

JINT vzw, Vlaamse Scholierenkoepel, InclusieAmbassade, BE Vegan, Internationaal Comité Vzw, Bazzz, Stad Brugge, De Kei vzw - cursuswerking, Gezonde buurt, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium - KIK, CO7, Demos Vzw, KWB, Kif Kif Beweging

Sociaalcultureel

23/01/2024

Hoe zet je je werknemers in als ambassadeurs voor je bedrijf? Dit dienstenchequebedrijf toont hoe dat kan.

Opleidingen storytelling 23/01/2024

Veel bedrijven, overheden en socialprofitorganisaties komen graag met zijn tweeën naar onze storytelling-opleidingen. Daarom krijgt die tweede deelnemer altijd een stevige procent korting.

Normaal bedraagt die korting 50 procent. Tot 31 januari 2024 doen we daar nog een flinke schep bovenop en betaalt de 2e deelnemer helemaal niets!

Deze tijdelijke korting geldt voor
➡ Storytelling met het Story Design Canvas op 6 en 20 februari
➡ Storytelling voor Contentcreatie op 7, 14. 21 en 28 maart.

Opleidingen storytelling In de opleidingen van Verhalenmakers leer je alle aspecten van storytelling: story design, story production en story distribution.

19/01/2024

We hebben iets te vieren! 🎉🎉🎉

In april vorig jaar lanceerden we het Story Design Canvas. Dat was toen nog een bètaversie. De hele lente, zomer en herfst hebben we het canvas uitvoerig laten testen, tijdens onze opleidingen, maar ook door enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers (nogmaals dank daarvoor!).

En nu is het vernieuwde canvas helemaal af. Met niet weinig trots, en vooral dankbaar voor de vele aanmoedigingen en suggesties die we de voorbije maanden en jaren kregen, stellen we jullie daarom de definitieve versie van het Story Design Canvas voor!

Een (gratis) Story Design Canvas kun je downloaden via https://verhalenmakers.be/storytelling-story-design-canvas/

Hoe je het Story Design Canvas toepast op je eigen storytelling, leggen we stap voor stap uit op 6 en 20 februari. Tijdens die twee halve dagen ga je ook uitgebreid oefenen met het canvas. Alles over de opleiding vind je via https://verhalenmakers.be/opleidingen-storytelling/

Photos from Group-f's post 14/12/2023

Ook wij zijn trots op Yana!

30/11/2023

Nee, er ontbrak toch nog iets.

Ze konden nu wel snel een goed verhaal ontwerpen. En over het Story Design Canvas waren ze dan ook vaak bijzonder enthousiast.

Maar hoe moest het nu verder?

Regelmatig vroegen de deelnemers na een opleiding wat de volgende stappen waren. Welke soorten verhalen ze allemaal konden vertellen? Hoe ze die verhalen konden uitwerken? Hoe ze die verhalen konden publiceren?

Terechte vragen, maar te veel om allemaal in één dag opleiding te proppen natuurlijk. Dus hebben we dit najaar iets nieuws geprobeerd. Een opleiding in 4 halve dagen. En dat beviel goed, zeer goed zelfs, zowel voor mezelf als voor de deelnemers.

Dit wordt dus een blijver.

Op 9, 16, 23 en 30 januari vindt de volgende editie plaats. Opnieuw 4 delen, waarin je opnieuw alle aspecten van storytelling ziet:
1️⃣ story design (1): hoe ontwerp je een goed verhaal (met het Story Design Canvas)?
2️⃣ story design (2): welke soorten verhalen kun je maken?
3️⃣ story production: hoe werk je je verhaal concreet uit (in woorden en beelden)?
4️⃣ story distribution: hoe publiceer je je verhalen precies via je kanalen?

Eén deel kost 300,-. Voor social profit is er 50% korting.

O ja, alle deelnemers krijgen er 90 minuten 1 op 1-coaching bovenop. Gratis.

Inschrijven kan via de website van Verhalenmakers: https://verhalenmakers.be/opleidingen-storytelling/

17/11/2023

Acht Antwerpse huishoudhulpen zijn na 2 dagen opleiding volwaardige ambassadors. Ongelooflijk hoe ze nu vertellen over hun job. Volgende week nemen we met elk van hen een videotestimonial op.


Vormingsfonds dienstencheques/ Fonds de formation Titres-services

16/11/2023

Begonnen aan het vierde en laatste traject storytelling voor huishoudhulpen. Nu is de provincie Antwerpen aan de b***t. Elke dag besluiten we met een complimentendouche. Succes verzekerd elke keer.
Vooral mooi om te zien hoe mensen die elkaar enkele uren voordien helemaal niet kenden, elkaar nu overladen met complimenten.


Vormingsfonds dienstencheques/ Fonds de formation Titres-services

14/11/2023

15 ondernemers, dat zijn 15 inspirerende verhalen. Erg genoten van deze workshop in Turnhout. En van de lekkere thee (met gouden lepeltjes!) van Tea Queen Carla. We zijn al helemaal in kerststemming.
Stad Turnhout The Box Vlaanderen The Inner Queen

Hoe werkt het Story Design Canvas? 29/10/2023

Met het Story Design Canvas maak je in 20 minuten een verhaal voor elke campagne. Wat is het geheime recept? Dat legde storytelling-expert Rudy Pieters uit in zijn veel gelezen LinkedIn-reeks. Alle afleveringen zijn nu gebundeld tot één handig overzicht.

Hoe werkt het Story Design Canvas? “We waren echt in de wolken met onze videogetuigenis. Sterke getuige.

26/10/2023

Deze maand mocht ik gedurende vier halve dagen alle paden van storytelling en story design verkennen met deze gedreven content creators.
Jammer dat het gedaan is, het was een zeer fijne groep. Maar het gaf daarnet, bij het slotrondje, zoveel voldoening te merken dat iedereen nu een stevige toolkit heeft om sterke verhalen te maken.
Dankjewel voor jullie verhalen, vragen en enthousiasme,
UAntwerpen, Bosgroepen Oost-Vlaanderen, Bosgroep Limburg,
T Veldzicht vzw en VIBE vzw.

Wat een broodjeszaak uit Napels ons kan leren over storytelling 22/10/2023

🥖🥖🥖🥖🥖🥖...

Het water komt je in de mond als je Donato zijn broodjes ziet en hoort smeren!

🎥De making of-video’s tonen hoe storytelling even eenvoudig als effectief kan zijn. Ze creëerden in geen tijd een immense hype rond een nieuwe broodjeszaak in Napels.

☑️Ontdek hoe Donato dat precies deed.
☑️Pas het recept toe op je eigen organisatie.

Wat een broodjeszaak uit Napels ons kan leren over storytelling De making of-video’s van Donato op TikTok tonen hoe storytelling even eenvoudig als effectief kan zijn.

21/10/2023

Verhalen ontwerpen met het Story Design Canvas en daar meteen een video van maken: altijd plezant! Vandaag sloot deze toffe groep een 2-delige opleiding af.
Dankjewel Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de goede organisatie!

Opleidingen storytelling 13/10/2023

De eerste 15 storytelling-opleidingen van 2024 staan online! Ze zijn mooi gespreid over januari, februari en maart, en je kunt ze zowel online als in Gent volgen.

In Storytelling met het Story Design Canvas leer je alles over verhalen maken: verhalen ontwerpen, verhalen uitwerken, en verhalen publiceren, met het Story Design Canvas als leidraad:

👉 Storytelling deel 1: story design
👉 Storytelling deel 2: story design
👉 Storytelling deel 3: story production
👉 Storytelling deel 4: story distribution

Je kunt de opleidingen zowel apart volgen als in reeks.
🎁 Wie de volledige reeks volgt, krijgt 90 minuten 1 op 1-coaching cadeau.
🎁 Breng je een collega mee, dan krijgt die 50 procent korting.

Opleidingen storytelling In de opleidingen van Verhalenmakers leer je alle aspecten van storytelling: story design, story production en story distribution.

03/10/2023

Een première vandaag! De allereerste sessie van onze 4-delige
opleiding Storytelling met het Story Design Canvas. Elke week één sessie. En tussendoor ook nog 1 op 1-coaching.
Dank jullie, UAntwerpen, SQLI Digital Experience Belgium Bosgroepen Oost-Vlaanderen T Veldzicht vzw voor jullie enthousiaste verhalen!

28/09/2023

De voorbije 2 weken hebben we hier verteld hoe het Story Design Canvas in elkaar zit. Dat de 12 vakken zowel horizontaal als verticaal samenhangen. Dat zich onder elk verhaal (je content) zich nog 2 andere verhalen schuilhouden: het verhaal van jouw doelgroep (je campagne) en jouw basisverhaal (je strategie).

🚀 We vertelden ook dat je content pas zal werken als die 3 verhalen bij elk van de 4 ingrediënten (hoofdpersoon, obstakels, acties, doel) zoveel mogelijk overeenkomen, als ze als matroesjka’s in elkaar passen.

💪 De kracht van het Story Design Canvas
Op het Story Design Canvas kun je die dubbele samenhang, horizontaal en verticaal, meteen zichtbaar maken. En zo in 20 minuten een verhaal ontwerpen met een spanningsboog, afgestemd op je campagne en strategie.

🔗 De kracht van het Story Design Canvas zit zowel in het proces als in het resultaat. Het proces van storytelling gaat veel sneller. En het resultaat is veel preciezer.

🚀 Sneller proces
Je kunt in amper 20 minuten alle belangrijke informatie voor je verhaal samenbrengen, zowel strategische als operationele informatie. En vaak zal het nog sneller kunnen, want de onderste laag, die over je basisverhaal, die kun je in elk canvas herhalen natuurlijk; je strategie verandert niet voortdurend.

📋 Systematisch
Waarom gaat het invullen van het Story Design Canvas zo snel? Omdat het ons verplicht systematisch te werk te gaan. Zoals bij een checklist ga je stelselmatig een reeks vragen af, cruciale vragen over jezelf, je doelgroep en je hoofdpersoon. Door die vragen te beantwoorden leg je alle puzzelstukken op tafel, het een na het ander. Je verliest geen tijd met twijfelen of er niets ontbreekt. Je bent gewoon zeker dat je niets overslaat.

🎯 Sturend
Het Story Design Canvas stuurt je antwoorden bovendien in een bepaalde richting, dankzij de onderlinge samenhang van de 12 bouwstenen, zowel horizontaal als verticaal. Je kunt niet om het even wat in het canvas zetten. Het verplicht je keuzes te maken en zo te focussen. Zo kun je veel makkelijker schrappen wat niet in het verhaal past en ben je gewoon zeker dat wat je behoudt er wel in past.

🎨 Visueel en intuïtief
Het Story Design Canvas is meer dan een systematische, sturende checklist. Het is vooral een visuele tool. Alles kan op één A4. Je zíet meteen waar het verhaal zit. De tekst is beperkt, alles samen nauwelijks 100 woorden, verdeeld over 12 vakken. Je zíet meteen de verbanden tussen de 3 verhalen, tussen de 4 ingrediënten, zowel horizontaal als verticaal. Je zíet waar je naartoe gaat en daardoor moet je veel minder nadenken. Het overzicht maakt de tool heel intuïtief. Dat maakt het ook veel handiger om er met collega’s aan te werken. De ervaring leert dat je aan de hand van zo’n canvas tot veel concretere discussies komt.

Preciezer resultaat
🎯 Doeltreffend
Doordat het Story Design Canvas je systematisch stuurt, bereik je je doel. Je weet zeker dat je een doelgroep benadert vanuit je strategie. Je weet zeker dat je een verhaal vertelt dat helemaal op die doelgroep is afgestemd. De kans is dan ook groot dat de call to action zal werken, dat de doelgroep de actie zal uitvoeren die jij voor ogen hebt.

👥 Herkenbaar
De kans dat je doelgroep toehapt, wordt nog groter doordat de meeste aandacht in het Story Design Canvas naar hoofdpersoon en obstakel gaan. Dat zijn niet toevallig de eerste twee vakken. Zonder die twee begint het verhaal niet eens. Het zijn de hoofdpersoon en diens obstakel die voor de klik zorgen bij de doelgroep. “Ik herken dat. Dat ben ik. Ik heb dat probleem ook.”

🤝 Samenhangend
Tot slot ben je zeker dat je verhaal niet alleen de aandacht trekt maar ook nog eens die aandacht lang genoeg vasthoudt. Je publiek ziet immers ogenblikkelijk waren de hoofdpersoon naartoe wil. Het verhaal is helder. Alle ruis is weg. Elke actie brengt de hoofdpersoon dichter bij zijn doel. Je publiek zal je verhaal tot de laatste seconde willen volgen.

Hiermee ronden we ons 3-delige reeksje over het Story Design Canvas af. De vorige delen publiceerden we op 14 en 21 september.

21/09/2023

Vorige week vertelden we hier hoe eenvoudig het Story Design Canvas in elkaar zit. Dat het 12 vakken zijn die je telkens met enkele woorden invult, 12 bouwstenen die sterk met elkaar samenhangen, zowel horizontaal als verticaal.

📚 We vertelden ook dat de 12 vakken zijn verdeeld over 3 lagen, en dat elke laag een verhaal is (met hoofdpersoon, obstakel, acties en doel). Want telkens als je een verhaal vertelt, spelen zich tegelijkertijd 3 verhalen af, op 3 verschillende niveaus: het eigenlijke verhaal (je content), het verhaal van jouw doelgroep (je campagne) en jouw basisverhaal (je strategie).

🔗 Vandaag leggen we de verticale samenhang uit. Het verhaal dat je uiteindelijk wil gaan vertellen, zal pas werken als de 3 verhalen bij elk van de 4 ingrediënten zoveel mogelijk overeenkomen, als je dus verticale verbanden creëert, van onder naar boven, van abstract naar concreet. Ze moeten als matroesjka’s in elkaar passen.

👥 De hoofdpersoon van het vertelde verhaal, moet iemand zijn waarin de doelgroep van je campagne zich kan herkennen. En die doelgroep moet tot een van de doelgroepen uit je basisverhaal behoren.

🚧 Het grootste obstakel van de hoofdpersoon in je vertelde verhaal moet ook bij de doelgroep van je campagne het grote struikelblok zijn. En dat obstakel is ook een van de obstakels van de doelgroepen van je organisatie.

🛠️ Een van acties van de hoofdpersoon in je vertelde verhaal - meestal is dat de laatste actie - is tegelijk jouw call to action naar de doelgroep van je campagne. Die call to action past perfect in de acties van je basisverhaal.

🎯 Het doel de hoofdpersoon in je vertelde verhaal tot slot is waar ook jouw doelgroep in je campagne en de doelgroepen van je organisatie naartoe willen.

🔄 De horizontale en verticale samenhang in het Story Design Canvas versterken elkaar voortdurend. Wat daarvan de gevolgen zijn, leg ik volgende week uit in het laatste deel van dit reeksje.

14/09/2023

“We waren echt in de wolken met onze videogetuigenis. Sterke getuige 👏. Knap in beeld gebracht 🎥. Fraaie snijbeelden ertussen ✂️. En via al onze kanalen verspreid, op de juiste momenten… En toch werkt hij niet. Amper iemand die op onze call to action reageert. Frustrerend, zeer frustrerend! 😓

🤔 Herkenbaar? 😕

De meeste verhalen die we zien passeren, zijn goed gemaakt, vakkundig gepusht, maar niet goed ontworpen. Er is vooraf te weinig tijd gemaakt voor het story design. En dat is jammer, want je hebt al die energie in je video en campagneplan gestoken en dan blijkt dat allemaal voor niets te zijn geweest.

🧱Story design is de basis van storytelling. Je story design zit helemaal goed als je verhaal een sterke spanningsboog heeft 📈 en is afgestemd op je campagne én je strategie. Alles moet kloppen. Dat lijkt heel wat. En dat is ook heel wat. Maar dat hoeft daarom nog niet veel tijd te kosten. Het kost je 20 minuten, niet langer.

⏱️Om dat mogelijk te maken hebben we het Story Design Canvas ontwikkeld. Het brengt belangrijke informatie voor je verhaal samen in één overzicht. In 20 minuten ontwerpt iedereen er een verhaal mee met een sterke spanningsboog, afgestemd op campagne en strategie. Het verhaal neemt je lezer/kijker/luisteraar mee tot het eind en zet die aan tot de gewenste actie.

🔍 Hoe werkt het Story Design Canvas? Heel simpel. Het zijn 12 vakken die je telkens met enkele woorden invult, 12 bouwstenen die sterk met elkaar samenhangen, zowel horizontaal als verticaal.

📚 De 12 vakken zijn verdeeld over 3 lagen, met elk 4 vakken. Elke laag is een verhaal. Er zitten dus 3 verhalen in het canvas. Want telkens als je een verhaal vertelt, spelen ze zich tegelijkertijd 3 verhalen af, op 3 verschillende niveaus: het eigenlijke verhaal (je content), het verhaal van jouw doelgroep (je campagne) en jouw basisverhaal (je strategie).

Elke laag, elk verhaal dus, bevat de 4 ingrediënten die een verhaal nodig heeft: hoofdpersoon 👤, obstakels 🚧, acties 🛠️en doel 🎯.

🧩In jouw basisverhaal (je strategie) zijn jouw doelgroepen de hoofdpersonen. Die botsen allemaal op obstakels, en jij helpt hen die uit de weg ruimen via acties. Zo bereiken je doelgroepen hun doel. Je merkt misschien dat dit heel dicht aanleunt bij je missie en visie.

👥 In het verhaal van je doelgroep (je campagne) is de doelgroep van je campagne de hoofdpersoon. Die heeft een specifiek probleem Via een concrete actie (call to action) kan die dat obstakel uit de weg ruimen en zo zijn doel bereiken.

👤In het verhaal van de hoofdpersoon, het verhaal dat je gaat vertellen, is de hoofdpersoon één persoon. Die heeft meerdere obstakels, lost die op via meerdere acties, en bereikt zo zijn doel.

🌟 De samenhang wordt ook nog eens versterkt door een cruciaal element. In elk van de 3 verhalen zou je een gebogen pijl kunnen trekken van obstakel naar doel: de spanningsboog. De spanningsboog is een soort energie, opgewekt door het doel, dat als een magneet werkt.

🧲Het doel trekt doel mensen naar zich toe, het helpt hen obstakels te overwinnen en actie te ondernemen. Dus zowel de hoofdpersoon, de doelgroep van je campagne als de doelgroepen van je organisatie worden telkens naar een doel getrokken.

🙌 Genoeg voor vandaag. Volgende week leggen we de verticale samenhang in het Story Design Canvas uit.

Creatieve mensen gezocht | Vluchtelingenwerk 08/09/2023

Storytellers gezocht!

Creatieve mensen gezocht | Vluchtelingenwerk Vertel jij graag verhalen? Interview je graag mensen? Ben je goed in foto’s nemen of video’s maken? Ben jij een krak in sociale media? Wij zoeken vrijwilligers om ons creatief campagneteam te versterken!

01/09/2023

Beste lerares,
Beste leraar,

Het is een bijzondere dag voor jou, het begin van een nieuw hoofdstuk, voor velen zelfs van een nieuw verhaal.

We hopen dat je in alle drukte even de tijd vindt om aan de locomotief te denken. De locomotief? Ja, de locomotief, want zonder ga je het niet redden dit jaar.

Het is een beeld dat we heel vaak gebruiken in onze storytelling-opleidingen. Je wil je publiek zoveel interessants vertellen: feiten en cijfers, uitleg, achtergrond, opinies ... Maar meestal is je publiek - in jouw geval: jouw leerlingen - daar nog niet klaar voor.

We vergelijken al die interessante informatie dan met een lange trein. Al die prachtige wagons zullen pas rijden als die aan een stevige locomotief hangen. En die locomotief, dat is een verhaal.

Als je veel informatie wil delen, en zeker nieuwe informatie, of abstracte materie, begin dan altijd met een verhaal. Een verhaal dat verband houdt met je onderwerp, met een herkenbare hoofdpersoon, iemand die een obstakel op diens weg vindt en dat uit weg probeert te ruimen; want meer is een verhaal eigenlijk niet.

Zo creëer je meteen een connectie met je leerlingen. Storytelling maakt jouw informatie meteen concreet. En wanneer je dan nadien aan de drogere stof komt, de wagons, verwijs dan regelmatig naar dat verhaal. Dan wordt de abstracte materie al veel minder abstract.

Denk bijvoorbeeld aan hoe de tv-reeks Het verhaal van Vlaanderen is opgebouwd. Eerst een verhaal, en dan een expert die aan het woord komt. Het was niet altijd eenvoudig wat die uitlegde, maar dankzij het verhaal over die neanderthaler dat je net voordien had gezien, kon je makkelijker volgen.

We hebben regelmatig leraars in onze opleidingen en we zien ze dan altijd instemmend knikken als we het verhaal van de locomotief vertellen (en dat zijn dan niet alleen de geschiedenisleraars).

Hopelijk vind je dus even tijd vandaag en de komende weken om hieraan te denken. Storytelling en onderwijs gaan bijzonder goed samen. Je leerlingen zullen je er zeer dankbaar om zijn.

We wensen je alvast een boeiend, inspirerend jaar toe, vol mooie treinen, vol inspirerende verhalen!




https://verhalenmakers.be/opleidingen-storytelling/

23/08/2023

In contentcreatie speelt storytelling vandaag een centrale rol. Alleen zien we veel verhalen de mist ingaan doordat het verhaalontwerp, het story design, niet goed zit. Voor je een verhaal begint te maken (story production) moet je even de tijd nemen om cruciale keuzes te maken. Anders kunnen zelfs ervaren content creators in een van de volgende valkuilen stappen.

🚫 Valkuil #1 – Te weinig kennis van je doelgroep
Een van de meest voorkomende valkuilen bij storytelling is een gebrek aan grondige kennis over de doelgroep van je verhaal. Het is essentieel om te weten wie jouw publiek is, wat hun behoeften en interesses zijn, en waarom precies ze jouw product of dienst zouden kunnen gebruiken. Zonder deze diepgaande kennis kun je gemakkelijk een verhaal creëren dat niet relevant is voor je doelgroep. Persona’s creëren Persona maken in 5 stappen [met template] - Frankwatching kan hierbij helpen.

🚫 Valkuil #2 - Een zwakke hoofdpersoon
Je hoofdpersoon vormt het hart van je verhaal. Als deze niet goed ontwikkeld is of niet in staat is om de sympathie van je publiek te wekken, kan je hele verhaal instorten. Kies een hoofdpersoon waarin de doelgroep van je verhaal zich herkent. Kies bijvoorbeeld iemand met dezelfde leeftijd, een gelijkaardige achtergrond of verwante voorkeuren. Hierdoor ontstaat een sterke band tussen de hoofdpersoon en je publiek. Dat zal de effectiviteit van je boodschap aanzienlijk vergroten.

🚫 Valkuil #3 - Een gebrek aan obstakels
Conflict is de motor achter elk boeiend verhaal. Zonder obstakels en uitdagingen voor je hoofdpersoon wordt je verhaal al snel saai en voorspelbaar, een klassieke valkuil in storytelling. Creëer een conflict dat relevant is voor je boodschap: het obstakel van de hoofdpersoon moet aansluiten op dat van je doelgroep. Dat obstakel creëert spanning in je verhaal. En als het obstakel herkenbaar is voor je publiek, zal je daarmee altijd de aandacht vasthouden. Je doelgroep zal meeleven met de hoofdpersoon in diens poging zijn doel (het obstakel uit de weg ruimen) te bereiken.

🚫 Valkuil #4 - Geen duidelijke call to action
Uiteindelijk is het doel van elk verhaal om je publiek tot actie aan te zetten. Of het nu gaat om het kopen van een product, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het delen van je boodschap, een duidelijke, concrete call to action is essentieel. Die actie moet je helder communiceren, niet in je verhaal maar meteen erna. De call to action zal alleen maar werken als die iets te maken heeft met de acties in het verhaal zelf.

🚫 Valkuil #5 - Niet afgestemd op je missie en visie
Zelfs als je de vorige valkuilen vermijdt en je verhaal aansluit bij je doelgroep en call to action, kun je nog op een totaal verkeerd spoor zitten. Het geb***t vaak dat de doelgroep en call to action eigenlijk niet aansluiten bij je missie en visie. Dan creëer je misschien wel een goed verhaal, maar jouw organisatie haalt er niets uit. Je contentstrategie versterkt je algemene strategie niet.

💡De grootste valkuilen in storytelling vermijd je dus door alle elementen van je verhaal en strategie op elkaar te stemmen. Je hoofdpersoon, diens obstakels en acties, je doelgroep en call to action, en je missie en visie moeten in lijn zijn.
Zoals een product pas zal werken als er vóór de productie grondig over nagedacht is, zo moet je ook niet meteen je verhaal beginnen maken. Neem eerst de tijd om het goed te ontwerpen. Story design dus. En goed story design hoeft niet lang te duren. Met het Story Design Canvas kun je in 20 minuten de juiste keuzes maken voor je verhaal. Zo wordt je storytelling niet alleen effectief maar ook efficiënt.

19/08/2023

Op sommige foto's raak je nooit uitgekeken, hoe vaak je zo ook ziet, hoe vaak ze ook worden gereproduceerd, zoals deze iconische foto van Dorothea Lange uit 1936.
Niet zelden zijn deze onsterfelijke beelden foto's "met een verhaal", zoals men dat noemt, een term die te pas en te onpas wordt gebruikt.
Een verhaal focust op één persoon die een obstakel op zijn weg vindt en daardoor actie onderneemt in de hoop het obstakel uit de weg te ruimen. In een foto met een verhaal vinden we die elementen ook terug: een hoofdpersoon, een obstakel, actie. Het sterkst zijn de foto's die het allemaal subtiel in beeld brengen, die het er niet vingerdik op leggen, het verhaal zit 'm in de details: de diepbezorgde blik van de moeder, de hand aan haar kin, het wegkijken van de kinderen (Lange had hen dat gevraagd, waardoor de focus helemaal op de moeder kwam te liggen), de sjofele kleding, het tentzeil op de achtergrond.
We zien Florence Thompson, moeder van zeven kinderen, die tijdens de Great Depression met honderdduizenden andere Amerikanen op de vlucht is voor de droogte en stofstormen. Maar eigenlijk hebben we het verhaal achter de foto niet echt nodig. We voelen het verhaal meteen. Elke keer opnieuw. Dat is wat onsterfelijke foto's doen.

Storytelling over tevredenheidsonderzoek 11/08/2023

Hoe zet je een tevredenheidsonderzoek om naar goede storytelling voor je marketing?

1. Beperk het aantal cijfers en grafieken. 📉
2. Kies enkel voor cijfers die iets over de obstakels van je klanten vertellen. 🚫
3. Pak uit met één grafiek die het grootste obstakel van je klanten in de verf zet. 📊
4. Voeg quotes van klanten toe die over dat grootste obstakel gaan. 🌟
5. Verwijs in je socialemediabericht over je onderzoek enkel naar dat grootste obstakel. 🚫

Bednet en CodaBox geven het goede voorbeeld. 💪

Storytelling over tevredenheidsonderzoek Een tevredenheidsonderzoek levert goede storytelling op. Dat tonen Bednet en CodaBox.

04/08/2023

In onze opleidingen herhalen we het keer op keer: niets raakt ons sneller en dieper dan verhalen. Via verhalen begrijpen we ineens iets en voelen we ook iets. Inzicht en emotie in één minuut.💡😊
Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom reageert ons brein zo sterk op verhalen?🧠

1. Emoties en empathie: Verhalen activeren emotionele centra in onze hersenen, waardoor we ons kunnen inleven in de personages en situaties. Door emoties op te wekken, kunnen verhalen een diepere band creëren tussen merken en hun publiek.

2. Dopamine en oxytocine: Het lezen of horen van een boeiend verhaal zorgt voor de afgifte van dopamine in onze hersenen, wat een gevoel van beloning en plezier geeft. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, kan vrijkomen en sociale verbondenheid bevorderen bij het ervaren van positieve verhalen.

3. Cognitieve stimulatie: Verhalen stimuleren verschillende delen van onze hersenen, waaronder de gebieden die verantwoordelijk zijn voor taalverwerking, zintuiglijke waarneming en verbeelding. Dit helpt ons om beter informatie te onthouden en complexe concepten te begrijpen.

Als marketeers, content creators of ondernemers kunnen we de kracht van verhalen gebruiken om betere content te creëren en onze boodschap effectiever over te brengen. 💪

28/07/2023

Verhalen zijn de krachtigste manier om verbinding te maken met ons publiek en hen te inspireren. 🌟 Contentmarketing en storytelling worden dan ook steeds vaker in één adem genoemd.
💡 Werk je aan een effectieve contentstrategie waarin verhalen een cruciale rol spelen? Hou dan rekening met deze 5 tips.💡

1. Begrijp wie je doelgroep is en welke verhalen hen vooral raken. Kijk rond op sociale media en bewaar minstens 5 posts waarop ze sterk reageren. Dit helpt je om content te creëren die hun emoties aanspreekt en hun aandacht vasthoudt.

2. Laat tevreden klanten hun verhalen vertellen over hoe jouw product of dienst hun leven heeft verbeterd.

3. Wees oprecht en eerlijk in je verhalen. Ga er geen zitten verzinnen. Mensen willen zich kunnen identificeren met je merk, dus deel echte ervaringen en waarden.

4. Voeg visuele elementen toe aan je verhalen, zoals afbeeldingen en video's, om ze levendiger te maken. Je doelgroep onthoudt ze daardoor langer. Storytelling is meer dan ooit visual storytelling.

5. Vergeet niet om duidelijke call-to-actions toe te voegen aan je content. Stuur je publiek naar je website, een landingspagina of een contactformulier.

Heb je nog andere tips of ervaringen met storytelling in contentmarketing? Deel het met ons in de reacties! 👇

Opleidingen storytelling 12/07/2023

"Ik heb het gevonden!"
"...?"
"Het Story Design Canvas. Dat zouden we met ons team echt moeten gebruiken! We zouden er veel betere verhalen mee maken en minder tijd mee verliezen. Gisteren een opleiding over gevolgd."
"Super! Jammer dat ik er ook niet bij was ..."

Wil je een collega meenemen naar onze opleiding storytelling? Graag! Dan krijgt die 50 procent korting! 💰

Opleidingen storytelling In de opleidingen van Verhalenmakers leer je alle aspecten van storytelling: story design, story production en story distribution.

30/06/2023

De allerlaatste dag vandaag! Schrijf je voor onze 5-delige opleiding en neem een collega gratis mee.

👉 https://verhalenmakers.be/opleidingen-storytelling/

Storytelling op sociale media: Ampersand 30/06/2023

Verhalen op sociale media zijn vaak weinig meer dan vermomde promotie. Werkt niet! En toch volharden veel bedrijven in de boosheid.😕
Ampersand bewijst dat het anders kan. Rudy Pieters legt uit waarom hun testimonials op Instagram Stories echte verhalen zijn en geen promopraatjes.💡

👉https://verhalenmakers.be/storytelling-voorbeelden/storytelling-op-sociale-media-ampersand/

Storytelling op sociale media: Ampersand Vaak zijn verhalen op sociale media verkapte promopraatjes. Marketingbedrijf Ampersand toont hoe storytelling op sociale media wel moet.

28/06/2023

Nog 3 dagen om van deze vroegboekkorting te genieten!!

👉https://verhalenmakers.be/opleidingen-storytelling/

Opleidingen storytelling 15/06/2023

De eerste opleidingen van dit najaar staan online! Zes volledig nieuwe opleidingen zijn het, van telkens een halve dag. Je kunt de volledige reeks volgen, gedurende vier opeenvolgende weken in oktober. Of je kunt er gewoon eentje of enkele uitpikken.
👉 Story design: zelf verhalen ontwerpen deel 1 - 3/10 in Gent
👉 Story design: zelf verhalen ontwerpen deel 1 - 5/10 online
👉 Story design: zelf verhalen ontwerpen deel 2 - 10/10 in Gent
👉 Story design: zelf verhalen ontwerpen deel 2 - 12/10 online
👉 Story production: zelf verhalen maken - 19/10 online
👉 Story distribution: zelf verhalen verspreiden - 26/10 online

Opleidingen storytelling In de opleidingen van Verhalenmakers leer je alle aspecten van storytelling: story design, story production en story distribution.

Wilt u dat uw scholen hét hoogst genoteerde School in Ghent wordt?
Klik hier om uitgelicht te worden.

Video's (alles zien)

Opleiding storytelling januari 2024

Type

Adres


Ghent
9040

Openingstijden

09:00 - 17:00

Andere Onderwijs in Ghent (alles zien)
Vision 4 Dynamics Vision 4 Dynamics
Spinmolenplein 266
Ghent, 9000

Centrum voor Leiderschapsontwikkeling

Arteveldehogeschool Balans, Leiderschap met impact Arteveldehogeschool Balans, Leiderschap met impact
Joseph Gérardstraat 18
Ghent, 9040

Voor leiderschap met impact. Iedereen met interesse in leiderschap kan bij onze experten terecht voor een uniek leerconcept dat de werkvloer centraal zet, zich daarnaast richt op...

Arabic language Skills schools Arabic language Skills schools
Parklaan 80, Gent
Ghent, 9000

دروس لغة عربية للجميع Naschoolse les begleiding Education services

Yonk Yonk
Henleykaai 84
Ghent, GENT

Specialiseren, actualiseren of iets compleet nieuw proberen? Ja, Yonk! Keuze genoeg. Kort of lang, voltijds of deeltijds, bij ons of vanop afstand.

Buurtcampus Arteveldehogeschool Buurtcampus Arteveldehogeschool
Hoogpoort 15
Ghent, 9000

Buurtcampus is een project van Arteveldehogeschool dat inzet op het verweven van de campus en de buu

schetslijntje schetslijntje
Jutestraat
Ghent, 9000

gratis workshops in Cent voor kinderen, illustratie, voorleessessie

VIVO - Vlaams Instituut Vastgoedopleiding VIVO - Vlaams Instituut Vastgoedopleiding
Kortrijksesteenweg 1005
Ghent, 9000

VIVO | Vormingen voor vastgoedprofessionals |

Instytut Języka i Kultury Polskiej w Gandawie Instytut Języka i Kultury Polskiej w Gandawie
Kortrijksesteenweg 1025
Ghent, 9051

🇵🇱 Język polski, historia, kultura, tradycja #instytutpolskigent #polskaszkoła #polskaszkolagent

DigiHealth-Asia DigiHealth-Asia
IDLab, Ghent University – Imec, Technologiepark-Zwijnaarde 126
Ghent, 9052

DigiHealth-Asia aims to build capacity in HEIs of the partner countries (Pakistan, Thailand and Mong

Learn Belgium with Md Fazley Learn Belgium with Md Fazley
HUBERT FRERE-ORBANLAAN 584
Ghent, 9000

information is the power of knowledge and i will share here about Belgium culture, education system, immigration rules.

Kwadraet Kwadraet
Kon. Maria Hendrikaplein 64a
Ghent, 9000

Faciliteren van leren en veranderen op mensenmaat is onze stiel. Van onderuit. Met hoofd en hart.

Lounge S5 Lounge S5
Krijgslaan 281
Ghent, 9000

Beste studenten. Dit is de infopagina van de ontspanningsruimte op de tweede verdieping van de S5 naast de bib. Hier kan je gevonden voorwerpen, openingsuren en de nieuwste spelle...