Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven
Universiteiten in de buurt
Sint-Michielsstraat
Sint-Michielsstraat
Faculty of Theology and Religious Studies, KU Leuven
Charles Deberiotstraat
Hogeschoolplein
Charles Deberiotstraat
Charles Deberiotstraat
De Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven, is gesticht in 1432. Het is de oudste theologische faculteit in de Lage Landen.
De Faculteit Theologie en Religiewetenschappen werd opgericht in 1432 binnen de Oude Universiteit, en sluit haar deuren ingevolge de sluiting van de gehele universiteit in 1797. Na de Belgische Revolutie van 1830 werd de Nieuwe, Katholieke Universiteit in 1834 heropgericht door de Belgische bisschoppen. In 1967 werd de faculteit gesplitst in een Vlaamse en een Franstalige afdeling, en als zodanig
Doctoraatsverdediging Martin Owhorchukwu Ejiowhor, Pope Francis’ “Culture of Encounter” and Its Social Dialogue Model: Implications for Rethinking Catholic Peacebuilding Strategies in Nigeria’s Niger Delta, 6 september, 17u
Doctoraatsverdediging Martin Owhorchukwu Ejiowhor Pope Francis’ “Culture of Encounter” and Its Social Dialogue Model: Implications for Rethinking Catholic Peacebuilding Strategies in Nigeria’s Niger Delta
Paus Franciscus bezoekt de KU Leuven op 27 september. Aansluitend omstreeks 17u45, groet Paus Franciscus de aanwezigen in Leuven op de Grote Markt en omgeving.
Bezoek Paus Franciscus Van 26 tot 29 september 2024 brengt Paus Franciscus een bezoek aan België, én aan Leuven.
Infosessie voor zij-instromers — Faculteit Theologie en Religiewetenschappen
Infosessie voor zij-instromers 21-08-2024 van 18:00 tot 20:00 (Europe/Brussels / UTC200)
Podcast: De vakantieplannen van Alumnus Michaël Van Rijckeghem: dromen van de Eeuwige Stad.
De vakantieplannen van Michaël Van Rijckeghem: dromen van de Eeuwige Stad [podcast] Afgestudeerde Leuvense theoloog kijkt uit naar Romereis. Vakantie is voor hem op weg gaan én stil staan. Beluister de podcast.
Volg de plechtige proclamatie en promotie van onze studenten online via https://livestream.kuleuven.be/?pin=762181
Rob Faesen, s.j. met emeritaat Prof. dr. Rob Faesen, jezuïet ging op 1 juni 2024 met emeritaat.
Op woensdag 19 juni 2024 (17:00-18:30 uur) wordt een extra online infosessie gegeven over Master in de Wereldreligies optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen. Inschrijving vindt plaats op het e-mailadres van de opleiding [email protected]
De Teams-link wordt later gedeeld met degenen die zich hebben aangemeld.
Wat beïnvloedt het sterkst de arbeidssatisfactie van godsdienstleerkrachten?
Onderzoeksvraag van de maand #18 - mei 2024 Platform voor alle betrokken partners bij (r.-k.) godsdienst van alle onderwijsnetten in Vlaanderen en allen die begaan zijn met geloofsopvoeding bij jongeren
De LOGOS-Studiedag gaat dit jaar over de eenheid van de kerk. In de “lange geloofsbelijdenis” (van Nicea-Constantinopel) wordt eenheid gespecificeerd als een van de kenmerken van de kerk: we geloven in “de ene kerk”. De geloofsbelijdenis is bovendien zelf een symbool van eenheid; ze wordt immers gedeeld door alle denominaties en verenigt alle christenen, van katholiek tot orthodox en protestants. De individuele gelovigen die de geloofsbelijdenis uitspreken laten daarmee zien dat het christendom in de kern verenigd is.
Terwijl het geloof spreekt over eenheid, ervaren mensen de kerk in feite juist ook als een plaats van conflict en onenigheid, zowel in het verleden als in het heden. In reactie daarop wordt kerkelijke eenheid theologisch maar al te vaak kunstmatig voorgesteld als een opschorting van discussie, of als een harmonieuze consensus waarin alle verschillen geïntegreerd zijn. Het is geen vruchtbare theologische benadering om op die manier conflicten en meningsverschillen ondergeschikt te maken aan een overheersende (en verstikkende) notie van eenheid.
Tijdens deze LOGOS studiedag denken we na over concrete ervaringen van worstelen met eenheid en van “onenige eenheid”. We doen dat én door getuigenissen, met ervaringen van in/uitsluiting van jongeren, LGBTQ katholieken, en misbruikslachtoffers, én met reflecties vanuit exegetisch, filosofisch, en historisch perspectief. Het doel is om samen complexere noties van kerkelijke eenheid te ontwikkelen die in ervaringen van conflict en meningsverschillen bouwstenen zien voor een nieuw verstaan van het geloof in de ene kerk.
Logos 2024 Eenheid en Onenigheid in de Kerk
Dompel je met Ambrosiana Neerlandica onder in de intrigerende wereld van Ambrosius, de beroemde vierde-eeuwse bisschop van Milaan: een bezorgde zielzorger, belezen literator, begaafde redenaar, bekwame politicus. Deze bundel biedt een veelzijdige verkenning van het leven van Ambrosius, de wortels van zijn denken, zijn literaire bijdragen en theologische inzichten, zijn diepgaande invloed op latere discussies die de identiteit van het westers christendom wezenlijk hebben gevormd. Aandacht wordt besteed aan de inbedding van zijn denken binnen het bestaande Joodse en (neo-)platoonse gedachtegoed. In een parallel verhaal wordt zijn opmerkelijke loopbaan en het Milaan van zijn tijd gepresenteerd. De preken die hij verzorgde, de hymnen die hij componeerde, de Bijbelse commentaren die hij pende worden onder de loep gelegd. Er wordt ingezoomd op de praktische ethiek van de Milanese zielzorger. Zijn dogmatische theologie – het denken over zonde, boete, uitverkiezing, Triniteit, Bijbelse hermeneutiek – wordt grondig geanalyseerd, evenals de nawerking daarvan in latere theologen en debatten. Onderzoekers uit de Lage Landen brengen voor het eerst recente inzichten in het leven, de gedachten en impact van deze grondlegger van het vroege christendom samen. Zo blaast deze omvangrijke verzameling studies nieuw leven in de rijke erfenis van Ambrosius.
Peeters Publishers Leuven Peeters Publishers Leuven
Het 'genetische moment' wijden: Cornelius Ernsts ontologie van betekenis. Lezing door Austin Charles Kopack, 18 april, 16u00
Het 'genetische moment' wijden: Cornelius Ernsts ontologie van betekenis Openbare lezing: "Het 'genetische moment' wijden: Cornelius Ernsts ontologie van betekenis"
Publieke lezing door Kim Lecoyer: "In goede en slechte tijden: Hoe Belgische moslimvrouwen omgaan met islamrecht in hun gezinsleven", 29 april van 16u00 tot 17u30.
Publieke lezing door Kim Lecoyer: "In goede en slechte tijden: Hoe Belgische moslimvrouwen omgaan met islamrecht in hun gezinsleven" In deze lezing licht Kim Lecoyer de belangrijkste bevindingen uit haar doctoraatsonderzoek toe, een rechtsantropologisch veldonderzoek naar vrouwenrechten in familiale conflicten binnen Belgische moslimgezinnen. De lezing focust op hoe Belgische moslimvrouwen omgaan met islamitische normen in hun ge...
Houd je van cijfers, en geef je graag advies? Onze faculteit is op zoek naar een deeltijds (50%) financieel medewerker.
Financieel medewerker Financieel medewerker
Kom op 20 april naar onze infodag. Neem een kijkje bij je toekomstige faculteit of campus, volg rondleidingen en infosessies, en stel al je vragen aan onze studenten, professoren en studiebegeleiders.
Theologie en Religiewetenschappen studeren? Theologie studeren aan KU Leuven
Studiedag Prismatisch Geloven: LGBTQ+, Kerk en Samenleving, 23 april 2024
Prismatisch Geloven: LGBTQ+, Kerk en Samenleving NL: Op 23 april 2024 organiseert TheoTeam 'ANA' haar eerste studiedag gewijd aan LGBTQ+, kerk en samenleving. Dit team werd opgericht om expertise op het gebied van LGBTQ+ en kerk te verdiepen.…
Boekvoorstelling: A Cathedral of Constitutional Law, 16 april, 17u30
Boekvoorstelling: A Cathedral of Constitutional Law Boekpresentatie A Cathedral of Constitutional Law: Essays on the Earliest Constitutions of the Order of Preachers, with an English Translation of Fr Antoninus H. Thomas’s 1965 Study, ed. by Anton…
Prof. dr. Bénédicte Lemmelijn, decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, en Prof. dr. em. Reimund Bieringer, president van het Heilige Geestcollege, hebben het genoegen u uit te nodigen voor de Heilige Geestcollege Lemaître Lezing 2024 op vrijdag, 22 maart 2024 om 19.30 uur in de Louis Janssenszaal van het Heilige Geestcollege.
Lemaître Lezing 2024 over Geloof en wetenschap van het Heilige Geestcollege Prof. dr. Bénédicte Lemmelijn, decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, en Prof. dr. em. Reimund Bieringer, president van het Heilige Geestcollege, hebben het genoegen u uit te…
LECTIO Chair 2024 - 17 april 2024 om 17:00u
Lezing door Ilja Leonard Pfeijffer
ALKIBIADES. ZE HOUDEN VAN HEM. ZE HATEN HEM, ZE WILLEN HEM!
LECTIO Chair 2024 - Lezing door Ilja Leonard Pfeijffer LECTIO Chair 2024 Lezing door Ilja Leonard Pfeijffer
Onze studenten zijn bijna aan het einde van hun reis door India en genieten volop van hun laatste dagen.
Op 26 februari geeft vice-decaan prof. dr. Joris Geldhof, in het kader van "Lessen voor de 21ste eeuw", een les rond 'Virtuele rituelen'.
'Virtuele rituelen' (Lessen voor de 21ste eeuw) Het interfacultair college Lessen voor de 21ste eeuw biedt iedereen die geïnteresseerd is de mogelijkheid na te denken over de grote vragen van de 21ste eeuw. Vanuit verschillende wetenschappelijke…
Indiablog 2024 - Reisprogramma Van 20 januari tot 17 februari 2024 maken 16 studenten van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen (KU Leuven) een studiereis doorheen Noord – India. Ze worden daarbij begeleid door Prof. Bert Broeckaert, Mar Gil Álvarez, Prof. Gurdeep Kaur (Delhi, Amritsar, Agra) en Dr. Amal Raj Chellakan...
De Indiareis van onze studenten is ondertussen reeds enkele dagen ver. In hun laatste blogpost verkennen ze Delhi.
Indiablog 2024 - Dag 3 Van 20 januari tot 17 februari 2024 maken 16 studenten van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen (KU Leuven) een studiereis doorheen Noord – India. Ze worden daarbij begeleid door Prof. Bert Broeckaert, Mar Gil Álvarez, Prof. Gurdeep Kaur (Delhi, Amritsar, Agra) en Dr. Amal Raj Chellakan...
Nu zaterdag gaat de elfde editie van onze Indiareis van start. Volg het reisverloop op de Indiablog, Facebook of via de Polarsteps app.
Interesse in islamitische theologie? Binnenkort vinden er 2 infosessies plaats: Online op 26 januari voor alle geïnteresseerden en specifiek voor studenten van de Islamitische Faculteit van Europa op 10 februari.
Klik hier om uitgelicht te worden.
Video's (alles zien)
Contact de universiteit
Telefoon
Website
Adres
Sint-Michielsstraat 4
Leuven
3000
Openingstijden
Dinsdag | 09:00 - 00:00 |
Woensdag | 00:00 - 15:00 |
Donderdag | 13:30 - 16:00 |
Kapucijnenvoer 35
Leuven, 3000
Research institute focused on excellence in multidisciplinary research and education
Geldenaaksebaan 335
Leuven, 3001
Postgraduaat ERP (SAP) is één van de opleidingen die mogelijk zijn als je al actief bent op de arbeidsmarkt. Ideaal heb je reeds een diploma hoger onderwijs behaald maar uitzonder...
Vlamingenstraat 39
Leuven, 3000
Hilāl: 50 jaar islamitische eredienst in Vlaanderen. KADOC-KU LEUVEN - de Vlaamse Overheid
Hooverplein
Leuven, 3000
Masterproefonderzoek waarin wordt getracht inzicht te verwerven in hoe Vlaamse jongvolwassenen (18- tot 25-jarigen) toestemming tot seksuele handelingen in bepaalde situaties beoor...
Schapenstraat 34, Bus 5600
Leuven, 3000
Wij zijn dé overkoepelende studentenraad van 6 hogeronderwijsinstellingen van de Associatie KU Leuven
Leuven
Op deze campus worden bacheloropleidingen gezondheidszorg georganiseerd. Deze pagina focust op BACHE
Leuven, 3000
Het Leuven Institute for Advanced Study (LIAS) brengt wetenschappelijke inzichten over grote maatschappelijke uitdagingen samen op basis van interdisciplinair overleg tussen inter...
Herestraat 49
Leuven, 3500
Dit is de officiële pagina van de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie op campus Gasthuisberg in Leuven.
Herestraat 49
Leuven, 3000
Word jij graag op de hoogte gehouden over de opleiding Mondzorg? Ben je benieuwd naar hoe we groeien
Leuven, 3000
We welcome you to the Higher Education and Research User Group (HERUG) 2024 Conference!
Leuven, 3000
The ySKILLS research project aims to enhance and maximise the long-term positive impact of ICT for young people. This project has received funding from the European Union’s Horizon...