Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău

Pagina ICR Chișinău

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 16/12/2023

Concert Series a ajuns la Chișinău!

Proiectul multianual organizat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute a trecut Prutul ieri, 15 decembrie 2023 când la Chișinău a avut loc un concert de zile mari susținut de câțiva dintre cei mai talentați tineri artiști absolvenți ai cursurilor: Răzvan Păun (vioară), Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Teodora Boloca (violă), Marius Antohi Lupu (violă), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Ana Sireteanu (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Cristina Buzu (oboi) și Fabiani Prcsina (pian).

Evenimentul, organizat cu sprijinul ICR Chișinău și în parteneriat cu TVR Moldova a avut loc la Liceul Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" din capitală.

Tinerii muzicieni au fost deosebit de emoționați deoarece în public au fost câțiva titani ai muzicii: marele compozitor Eugen Doga, maestrul Constantin Rusnac, academicianul Aurelian Dănilă și doamna Svetlana Bivol - directorul general al Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici".

Prezentă la eveniment, doamna Monica Babuc - directorul ICR Chișinău, a apreciat necesitatea și importanța unui asemenea proiect dedicat în exclusivitate tinerilor muzicieni cu vârste cuprinse între 16 și 25 ani.

În sală a fost prezentă și doamna Irina Iacob, coordonatoarea proiectului de la București care a apreciat înalta măestrie și talentul deosebit al tinerilor din Republica Moldova participanți la proiect care în prezent își desfășoară studiile la Liceul "Ciprian Porumbescu".

Recitalul susținut de orchestra de cameră a liceului în finalul concertului a fost acordul final necesar care a introdus spectatorii în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.

13/12/2023

AdMusicam Concert Series ajunge în Republica Moldova

Primul concert în Republica Moldova din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series va avea loc vineri, 15 decembrie 2023, ora 17.00, la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire , adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani.
Muzicienii Răzvan Păun (vioară), Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Teodora Boloca (violă), Marius Antohi Lupu (violă), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Ana Sireteanu (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Cristina Buzu (oboi) și Fabiani Prcsina (pian), absolvenți ai programului , vor interpreta:
• George Enescu - Pavana
• Fritz Kreisler – Liebeslied
• Kaspar Ku**er - Duo pentru flaut și clarinet op.46 nr. 1
• Dinu Lipatti – Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel și pian
• Aram Haciaturian – Trio
• Ludwig van Beethoven, Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1
• Edouard Destenay – Trio pentru pian, oboi și clarinet op.27
Concertul va fi deschis de Cvartetul liceului „Ciprian Porumbescu”, compus din muzicienii Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Robert Amihalachioaie (vioară), Marius Antohi Lupu (violă) și Alexandr Vasilioglo (contrabas), care vor interpreta Franz Schubert – Fata și moartea.
Răzvan Păun ( 2019) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I - Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano, în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu-Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (USA), dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene), în prezent studiind sub îndrumarea conf. univ. dr. Ladislau Csendes.
Ștefan-Gabriel Luță ( 2023) a început studiul viorii la vârsta de 7 ani la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la clasa profesoarei Galina Buinovschi. A început să concerteze în calitate de solist de la o vârstă fragedă, participând la diverse festivaluri și concerte, alături de Orchestra Filarmonicii Naționale Chișinău, Orchestra Tele-Radio Moldova și Orchestra de Cameră a Sălii cu Orgă din Chișinău. A colaborat cu dirijorii: Mihail Agafița, Cristian Florea, Gheorghe Mustea, Dumitru Goia, Igor Znatokov, Petre Sbârcea și Steven Huang. În prezent, Ștefan studiază în clasa a 12-a și este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale.
Teodora Boloca ( 2022) a început studiile muzicale la vârsta de 11 ani, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, la clasa de violă a profesoarei Doina Chișcă. Aceasta a avut un rol deosebit de important în dezvoltarea muzicală și nu numai a Teodorei în perioada respectivă, încurajând-o să participe la concursuri de interpretare instrumentală. În 2019 a continuat să studieze la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Marius Suărășan. Încă din aceeași perioadă, aceasta beneficiază de îndrumările violistei Aida-Carmen Soanea, atât în țară, cât și în străinătate, la Universitatea Privată de Muzică „Gustav Mahler” din Klagenfurt, Austria. Ca membră în diferite orchestre și ansambluri orchestrale, precum Orchestra Română de Tineret, Teodora a susținut concerte pe scene din mai multe țări, printre care se numără Portugalia, Slovenia, Austria, Bulgaria și România
Marius Antohi Lupu ( 2023) a început studiul viorii la vârsta de 8 ani la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, la clasa profesoarei Valentina Panfil, iar în prezent studiază viola cu profesorul Serghei Racenco la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău și este membru al Orchestrei de Tineret a Moldovei.
Alexandr Vasilioglo ( 2023) s-a născut în orașul Comrat, într-o familie de muzicieni. La vârsta de 6 ani a început studiul viorii la școala muzicală din orașul său natal, apoi a plecat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, unde a început să cânte la contrabas. A cântat în Orchestra Națională a Moldovei și în cadrul Young Concertgebouworkest din Țările de Jos, la Academia de Muzică a Moldovei și la Orchestra Filarmonicii Brașov. Anul acesta, a câștigat locul întâi la Concursul Internațional Eugen Koka.
Ana Sireteanu ( 2019) a studiat timp de 8 ani flautul sub îndrumarea prof. Cezara Comșa, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. A participat la cursuri de măiestrie susținute de profesori precum Mihaela Anica sau Ana Oltean și are experiență în interpretarea lucrărilor solo, camerale și orchestrale. În prezent, Ana Sireteanu este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția muzicologie. De asemenea, în afara cursurilor facultății, își desfășoară activitatea profesională în calitate de colaboratoare la Radio România Muzical.
Raluca Ciula ( 2023) studiază clarinetul de la vârsta de 11 ani. A absolvit Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, fiind îndrumată de profesorul Călin Călugăru. În prezent, studiază la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea clarinet, la clasa prof. conf. Flavius Trif. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, a susținut două concerte în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Târgu Mureș și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Gervasio Tarragona Valli, Fabio di Casola, Damien Bachmann.
Cristina Buzu ( 2023) a început studiile muzicale la vârsta de 8 ani, inițial la pian, iar ulterior la oboi. În prezent își face studiile la Liceul Republican de muzică “Ciprian Porumbescu” la clasa de oboi a profesoarei Iulia Ciubuc. Aceasta are un rol deosebit în dezvoltarea muzicală și spirituală a Cristinei, încurajând-o să participe la numeroase proiecte muzicale, la diferite concursuri și concerte. De-a lungul anilor, Cristina a concertat alături de numeroase orchestre, printre care: Orchestra Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” și Moldovan Youth Național Orchestra. A participat la diverse concursuri, precum concursul internațional “Aulodia” din Brașov sau Concursul Internațional “Eugen Coca” din Chișinău.
Fabiani Prcsina ( 2023) a început cursurile de pian la vârsta de 7 ani, la secția de muzică a școlii gimnaziale „I.G. Duca” Petroșani, la clasa prof. Adina Stan. Acolo a luat numeroase premii naționale și internaționale, printre cele mai importante fiind: premiul I la faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală Cluj, premiul I, Premiul „Gyorgy Kurtag”, Trofeul „Clara Peia” și Marele Premiu la Concursul Internațional „Clara Peia” Lugoj, premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, filiala Lugoj, Concursul Internațional „Clara Peia”, premiul I la „Concours International de Piano de Nice Cote dAzur” Nisa și premiul I, Premiul special pentru Muzica Românească la festivalul internațional „Klavier Art”.
AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire , adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani și organizat de Institutul Cultural Român, în acest an, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în perioada 26 iunie – 9 iulie 2023. Tinerii absolvenți ai programului susțin pe parcursul acestui an, un concert la Chișinău și șase concerte în mai multe locuri din București.
• Xmas Concert, 20 decembrie 2023, Sala Mare a Institutului Cultural Român
• Whistle, 22 noiembrie 2023, Sala Mare a Institutului Cultural Român
• Metamorfoze, 1 noiembrie 2023, Sala mică a Ateneului Român
• Lointaine, 20 iunie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
• The Lark, 23 mai 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
• Play, 25 aprilie 2023, Muzeul Municipiului București-Palatul Suţu
este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 ca parte a „Towards 2020 Phase 2: Skilling Musicians & Engaging Audiences in Europe's Orchestral Sectorˮ, ce și-a propus să revigoreze, prin cultură, muzică şi dezbateri, idealurile ce au dus la crearea Uniunii Europene. Acesta include şi încercarea de a vedea în ce mod dezvoltarea abilităţilor orchestrale ar putea ajuta la sustenabilitatea Europei într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi cm pot fi create noi locuri de muncă pentru tinerii muzicieni europeni. De asemenea, şi-a propus să construiască un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați din toate statele membre UE, ajutându-i astfel să răspundă nevoilor în schimbare ale societăţii secolului XXI.
În prezent, participanții la edițiile anterioare studiază la universități de profil din România, Germania, Austria, Marea Britanie, Suedia, au dezvoltat proiecte ce au primit finanțare de la AFCN, au câștigat concursuri și sunt membri în orchestre precum Orchestra Națională Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Timișoara, Filarmonica Pitești. Alții dezvoltă proiecte educaționale de muzică de cameră și colaborează în proiecte orchestrale sau de muzică de cameră cu majoritatea filarmonicilor din țară și muzicieni renumiți precum Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru, Răzvan Popovici, Ioan Bogdan Ștefănescu, Adrian Buciu, Alexandru Matei ș.a.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Agerpres

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 13/12/2023

Magia sărbătorilor de iarnă a ajuns la Chișinău printr-un spectacol eveniment, organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Opera Națională București și în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova Ambasada României în Republica Moldova și TVR Moldova , “Împreună de Sărbători”. Într-o dezlănțuire de talent și frumusețe, artiștii români de la Chișinău și București au luminat sufletele celor peste 1000 de spectatori prezenți la eveniment. Felicitări și mulțumiri Corului și Orchestrei Operei Naționale din București și o mare gratitudine și admirație soliștilor, Lilia Istratii, Oana Serban, Daniela Cârstea, Daniel Lazăr, Dumitru Mâțu, Vlad Miriță, sincronizați sub bagheta maestrului Daniel Jinga, directorului Operei Naționale din București. Personalități marcante ale vieții culturale, politice și administrative din Republica Moldova au răspus invitației făcute de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău: Oleg Serebrian Viceprim-ministru, Ion Tighineau, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, cunoscuta soprană Valentina Naforniță, Theodor Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Paul Gămurari, Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Boris Cremene, consilierul Ministrului Culturii al Republicii Moldova alături de mulți alții.

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 10/12/2023

O seară de decembrie minunată ieri la Teatrul Național “Mihai Eminescu” de la Chișinău!
Concertul festiv dedicat Zilei Naționale a României și care a încheiat suita de evenimente care a evocat Ziua Marii Uniri a românilor, a fost organizat de Ambasada României în Republica Moldova cu sprijinul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chișinău.
O simbioză fericită a tinerilor artiști vocaliști de la Teatrul Muzical “Ambasadorii” din București și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” din Chișinau a determinat crearea unui program de muzică românească de excepție cu creațiile unor celebri autori de pe ambele maluri ale Prutului: Ciprian Porumbescu, Eugen Doga, Constantin Rusnac, Gherase Dendrino, Grigoraș Dinicu, George Gheorghiu, Filaret Barbu.
Publicul a aplaudat minute în șir artiștii, chemându-i la bis și ovaționându-i!
Mulțumim tuturor prietenilor prezenți la eveniment!

07/12/2023

“Împreună de Sărbători” - concert festiv de colinde

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Opera Națională din București, organizează un concert special de colinde, concert dedicat Sfintelor Sărbători de iarnă.
Împreună de Crăciun este un spectacol-eveniment ce are va reuni, în capitala Republicii Moldova, o pleiadă sclipitoare de artiști consacrați pe plan internațional. Angrenajul condus de dirijorul Daniel Jinga, este format din 70 de instrumentiști din cadrul Orchestrei Operei Naționale din București, 40 de muzicieni ai Corului Național Român, alături de 6 soliști de operă, pop și crossover.
Conceptul artistic are la bază sublimarea prin muzică a tradițiilor românești și internaționale, reinterpretate pe ambele maluri ale Prutului, respectând principiul european al unității în diversitate, precum și dezideratele universale ale armoniei și păcii, pe care sărbătoarea Crăciunului le aduce, dintotdeauna, în mijlocul oamenilor de pretutindeni.
Programul muzical, condus de dirijorul Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale din București, cuprinde colinde românești și internaționale, cântece în mod tradițional asociate sărbătorilor de iarnă și specifice spațiului cultural național și internațional. Spectacolul-eveniment Împreună de Crăciun își propune să contribuie la armonizarea valorilor spirituale comune României și Republicii Moldova, și la integrarea sincronă, în spațiul civilizațional al marii familii europene, a celor două țări separate de râul Prut, dar unite printr-o singură cultură. În repertoriul din 11 decembrie se regăsesc următoarele lucrări muzicale: O ce veste minunată, La poartă la Țarigrad, A Christmas Festival, Jingle Bells, A White Christmas Noel, Silent Nigh, Coroană de trandafiri, All I want for Christmas is You, A Merry Little Christmas, Legănelul lui Iisus, Noi umblăm și colindăm, La Viflaim, Let it Snow, Santa Klaus is Coming to Town, Galbenă Gutuie, Once Upon a December, Valsul Florilor (Spărgătorul de Nuci), Tritsch-Tratsch Polka, Uvertura Operetei Liliacul și Ave Maria.


Evenimentul urmează să se desfășoare luni, 11 decembrie 2023, ora 19.00, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău.

04/12/2023

Teatrul Muzical ”Ambasadorii”și Orchestra Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchievici", concert cu ocazia Zilei Naționale a României

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează un concert special susținut de trupa Teatrului Muzical ”Ambasadorii” și Orchestra Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchievici". Evenimentul este organizat în ciclul de acțiuni culturale dedicate Zilei Naționale a României.
Teatrul Muzical Ambasadorii (TMA) este una dintre cele mai noi instituții publice de spectacole și concerte din România, sub patronajul Ministerului Culturii, care oferă un repertoriu divers, jucat de cele mai multe ori cu casa închisă: muzică, teatru și balet într-un melanj cultural-artistic deosebit.
În plus, instituția își propune să dezvolte programe educaționale pentru copii și adolescenți care urmează să crească diversitatea culturală și accesul la cultură, dar și să ofere noi produse cultural-artistice aliniate strategiilor culturale actuale din întreaga lume, cu accent pe valorificarea creației muzicale și interpretative românești.
Într-o simbioză culturală românescă, soliștii Teatrului Muzical ”Ambasadorii” și Orchestra Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchievici" din Chișinău vor asigura un moment de sărbătoare.
ÎN PROGRAM:
Balada, Vioară solo Viorica Agafița; Grigoraş Dinicu - Hora staccato; Constantin Rusnac Sărbătoreasca; Eugen Doga – Vals; Gherase Dendrino – Tu; Aria Berthei - Lăsați-mă să cânt! - Andreea Bucur; Ciprian Porumbescu - Aria Frunză verde stejărel - Sergiu Neamțu;- Eugen Doga - Te știam numai din nume, Andreea Bucur;- Filaret Barbu - La răscrucea drumului - Ana Lugojana, Mihaela Vîrban; - Gherase Dendrino - Sărmane lăutar - Lăsați-mă să cânt!, Octavian Ene; Gherase Dendrino - Gânduri - Lysistrata, Octavian Ene; Gherase Dendrino - Te iubesc - Lăsați-mă să cânt!, Andreea Bucur, Silviu Mihăilă - George Grigoriu - Muzica - Valurile Dunării; Filaret Barbu - Ana Lugojana - Iac’așa;- Gherase Dendrino - Nu-i bai - Lăsați-mă să cânt!, Mihaela Vîrban, Silviu Mihăilă; Gherase Dendrino - Calypso - Lysistrata, Andreea Bucur/ Mihaela Vîrban, Octavian Ene/ Silviu Mihăilă/ Sergiu Neamțu; Ciobănaș cu trei sute de oi; Copacul - Zsolt Kerestely.
Evenimentul urmează să se desfășoare sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 18.00 la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 01/12/2023

Un concert de zile mari a avut loc ieri, 30 noiembrie 2023 la Palatul Național "Nicolae Sulac"!

În cadrul evenimentului, la care au fost prezenți peste 1700 de spectatori, ICR Chișinău a susținut participarea membrilor Ansamblului Folcloric Național TRANSILVANIA din Baia Mare al Consiliului Județean Maramureș care au încântat spectatorii cu coreografia lor inspirată și costumele autentice inedite.

Muzicieni și colective artistice de pe ambele maluri ale Prutului, reprezentanți ai tuturor regiunilor istorice românești și-au dat "mână cu mână" pentru a încinge, împreună cu spectatorii, o horă mare, de Ziua Națională a României!

OCI „Moldova-Concert”
Ansamblul Folcloric National Transilvania
TVR Moldova

29/11/2023

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține participarea Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare la concertul - manifest „Să întindem hora mare”, care va avea loc pe data de 30 noiembrie 2023, ora 18.00 la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău.
Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, va aduce pe aceeași scenă artiști de excepție și ansambluri îndrăgite de pe cele două maluri ale Prutului și va constitui un omagiu adus tradițiilor folclorice, din toate regiunile istorice românești, care ne leagă.

Ansamblul Folcloric Național Transilvania, cu sediul în Baia Mare, județul Maramureș, a luat ființă în anul 1959 ca parte integrantă a Ansamblului de Stat profesionist, iar în 1970 ca instituție cu personalitate juridică și program de activitate de sine stătător.
Justificarea înființării lui rezidă în valorificarea bogatelor tradiții folclorice milenare ale poporului român, păstrate din generație în generație într-o formă nealterată până în zilele noastre. Ansamblul transilvan îndeplinește cu prisosință această misiune sfântă, prezentând spectacole de înaltă factură autentică și fascinație spirituală, cutreierând patru din cele cinci continente ale globului terestru. Întreaga sa activitate se rezumă la valorificarea folclorului tradițional național al întregului spațiu etnogeografic al României, devenind ansamblul reprezentativ al acestui spațiu.
Ansamblu are în componență:
- Orchestra populară cu nume de rezonanță în privința virtuziozității interpretative a instrumentiștilor săi la vioară, acordeon, clarinet, taragot, nai și la alte instrumente populare.
- Un corp de dansatori ce fascinează prin forța, autenticul și sensibilitatea coregrafică prin care valorifică varietatea dansului diferitelor zone etnofolclorice ale țării.
- soliști vocali recunoscuți cu predilecție pentru frumosețea vocilor și stilul preponderent autenticului zonal ce îl reprezintă.
O notă aparte o prezintă costumele, care prin amprenta cromatică a specificului popular zonal, în deplină concordanță cu repertoriul adus în scenă, sunt bijuterii ale artei populare manuale. Ele strălucesc prin acuratețea autenticulu, a culorii și eleganței autohtone.

Concertul-manifest „Să întindem hora mare” este organizat de OCI „Moldova-Concert”.

Partener media general: TVR Moldova

Ansamblul Folcloric Național Transilvania

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 23/11/2023

Ieri, 22 noiembrie 2023, în cadrul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatrul și Film CLASSFEST, secțiunea Cinematografie au fost prezentate lucrările Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucuresti (UNATC). Cu sprijinul ICR Chișinău, la ClassFest sunt prezenți trei reprezentați ai UNATC-ului: Ioana Grigore - profesor dr. în cadrul UNATC și studenții-regizori Călin Gherghevici și Marius Miron.

În prima parte a zilei, regizoarea Ioana Grigore a susținut atelierul Lucrul cu arhive în filmul documentar în cadrul căruia a prezentat și exemplificat tehnicile și modalitățile de lucru cu materialele de arhivă folosite de regizorii: Sergey Dvortsevoy, Werner Herzog sau Alain Berliner - eveniment interactiv la care au participat studenți din mai multe țări, și care a generat o serie de discuții interesante.

Școala de film de la București a participat la CLASSFEST cu un program amplu de 3 ore ce a inclus 9 filme realizate în ultimii 2 ani (documentar, ficțiune și animație): Madrei (r. Marius Miron), Prima aniversare a lui Arsenchiuk (r. Valentin-Rareș Fogoroș), Departe de Casablanca (r. Maria Cîrstea), 8:45 (r. Bogdan Florescu), Mon Ami (r. Carina Dașoveanu), Eu și sora mea (r. Theodor Ioniță), Vecinul (r. Călin Gherghevici), Degete de sticlă (r. Alina Gheorghe) și Nu mă uita (r. Ruxandra Socor).

La finalul proiecțiilor a avut loc o sesiune de Q&A cu Călin Gerghevici și Marius Miron.

Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP)
UNATC I. L. Caragiale

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 17/11/2023

Astăzi, 17 noiembrie 2023, la agenția Infotag din Chișinău, a avut loc conferința de presă referitoare la cea de-a douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatrul și Film CLASSFEST, secțiunea Cinematografie.

Prezentă la eveniment, doamna Monica Babuc – directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a declarat că anul acesta instituția sprijină prezența a trei reprezentanți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București la CLASSFEST: Călin Gherghevici și Marius Miron - studenți la regie care își vor prezenta filmele, și profesorul lor - doamna Ioana Grigore, care va susține, cu această ocazie, un masterclass pentru toți participanții la festival. Doamna Babuc a felicitat organizatorii pentru perseverența și curajul de care dau dovadă în condițiile vitrege ale războiului din Ucraina, evidențiind faptul că doisprezece ani pentru un eveniment cultural major este cea mai bună dovadă a valorii și importanței sale.

La conferință au fost prezenți reprezențanți ai Academiei de Muzică, Teatru și Film – organizatorul principal al evenimentului: doamna Svetlana Târțău – directorul artistic al festivalului, doamna Victoria Melnic – rector și domnul Vlad Druck - șeful Departamentului Multimedia; și domnul Boris Cremene – consilier, din partea Ministerului Culturii din Republica Moldova.

Menționăm că la ediția din acest an a CLASSFEST vor participa studenți și profesori din 9 țări: România, Ucraina, Polonia, Germania, Armenia, Georgia, Franța, Italia și Republica Moldova.

Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP)

14/11/2023

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea reprezentanților UNATC I. L. Caragiale la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest.

În perioada 20-24 noiembrie 2023, Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP) organizează cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film „ClassFest”, secţiunea Cinematografie – o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, care promovează creațiile tinerilor cineaşti, încurajează schimbul de experienţă şi relaţiile profesionale între studenții, profesorii, profesioniştii din R. Moldova și cei din școli de film europene, familiarizând publicul larg cu filmele realizate de generaţia tânără, promovând valorile artei contemporane şi dialogul intercultural.

În cadrul festivalului vor fi prezentate peste 70 de filme artistice, documentare, animație, Participanții festivalului vor fi antrenați în discuții, dezbateri și workshop-uri coordonate de cineaști din România si Germania.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film ClassFest 2023 va avea loc în ziua de 20 noiembrie, ora 18.30 la Centrul de dezvoltare a industriilor creative ARTCOR (str. 31 august 1989, nr. 137).

Partenerii generali: Biroul de Cooperare al Elveției/Guvernul Elveției, Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Parteneri strategici: Ambasada Franței în Republica Moldova, Alianța Franceza din Moldova, Centrul Cultural German ACCENTE / Goethe - Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, Centrul Industriilor Creative ARTCOR, Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului, OWH Studio.

Parteneri Media: TV 8, Jurnal TV, UNIMEDIA, MOLDOVA.ORG, Agenţia de presă INFOTAG, MoldKorr, Privesc.eu, diez.md.

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 11/11/2023

Ieri, 10 noiembrie 2023, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția personală a cunoscutului artist plastic Vasile Tolan.

Vernisajul s-a desfășurat în prezența artistului, a invitatului special - publicistul Ion Bogdan Lefter, a doamnei Monica Babuc - directorul ICR Chișinău și a domnului Tudor Zbârnea - directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Printre participanții la eveniment s-au numărat: Svetlana Pociumban - șeful Direcției Patrimoniu din Ministerul Culturii al Republicii Moldova; domnul Gheorghe Prini - directorul Uniunii Editorilor din Republica Moldova și directorul Editurii Știința, doamna Florina Breazu - președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, doamna Aliona Grati - redactorul-șef al revistei "Dialogica", pictorii Mihai Țăruș, Ghenadie Jalbă, Simon Zamșa și alți reprezentanți ai mediului cultural și academic din Chișinău.

Muzeul Național de Artă al Moldovei

10/11/2023

20 DE ANI DE ICR, PROIECTE CULTURALE TEMERARE

Photos from Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău's post 10/11/2023

Prima ediție a Galei Artiștilor Plastici din Moldova desfășurată în cadrul Expoziției-Concurs „Salonul Național de Artă Contemporană” și-a desemnat câștigătorii ieri, 9 noiembrie 2023, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău!

Ceremonia de înmânare a premiilor s-a desfășurat într-un cadru festiv și în prezența mai multor invitați de onoare, care au înmânat și premiile câștigătorilor: E.S. Cristian-Leon Țurcanu - ambasadorul României în Republica Moldova, doamna Monica Babuc - directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; doamna Maria Bilașevschi – președintele interimar al UAP, Filiala Iași și președintele juriului; doamna Svetlana Bivol – directorul general al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și președintele Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, domnul Tudor Zbârnea – directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei; domnul Petru Hadârcă – directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău; domnul Petru Vutcărău – directorul general al Teatrului Național „Eugene Ionesco” din Chișinău, doamna Florina Breazu – președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova; domnul Paul Gamurari – președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, domnul Ivan Pilchin – vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Iraida Moisei - șeful interimar al Direcției Cultură din cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova; domnul Vasile Botnaru – jurnalist Vocea Basarabiei ș.a.

Evenimentul a putut fi urmărit în transmisiune live pe RLIVE.

Printre câștigători se numără artiștii: Tudor Zbârnea, Dmitri Peicev, Florina Breazu, Anatol Danilișin, Veaceslav Fisticanu, Oleg Dobrovolschi, Ludmilei Furdui, Valentin Vârtosu, Vitalie Malcoci, Ruslan Roșca și Svetlana Șugjda.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei municipiului Chișinău și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Expoziția celor mai bune lucrări înscrise la concurs poate fi vizitată până pe 26 noiembrie 2023.

Ambasada României în Republica Moldova
Cristian-Leon Turcanu
Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova

Want your establishment to be the top-listed Arts & Entertainment in Chisinau?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea reprezentanților UNATC I. L. Caragiale  la ...
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău vă urează Sărbători Fericite!
Aseară, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, geniul maestrului Grigore Leșe ne-a invitat pe toți s...
La Chișinău se vor desfășura Zilele Ion Luca Caragiale cu genericul „CARAGIALE SĂ NE JUDECE!”  Anul acesta se împlinesc ...
Astăzi, 19 iulie 2022,  scriitorul Norman Manea împlinește venerabila vârstă de 86 de ani. Multă sănătate și La Mulți An...
Astăzi, 19 iulie 2022,  scriitorul Norman Manea împlinește venerabila vârstă de 86 de ani. Multă sănătate și La Mulți An...
Astăzi, 19 iulie 2022,  scriitorul Norman Manea împlinește venerabila vârstă de 86 de ani. Multă sănătate și La Mulți An...
“Tratatele de Pace de la Paris (1919-1920): către o arhitectură a păcii europene”Institutul Cultural Român organizează, ...
Melancolie
Conferinta-concert "Enescu pe intelesul tuturor"
Centenarul Filmului Românesc în Republica Moldova
Clip promo ClassFest 2018

Address


Strada Vlaicu Pârcalab, Nr. 39
Chisinau
2012

Opening Hours

Monday 09:00 - 17:30
Tuesday 09:00 - 17:30
Wednesday 09:00 - 17:30
Thursday 09:00 - 17:30
Friday 09:00 - 17:30

Other Chisinau arts & entertainment (show all)
Gallery-Neo.tokyo Gallery-Neo.tokyo
Al. Puskin 12, Ap. 10
Chisinau

Network of artists that restore the primordial cave passage to the art as a force.

MeseriAsii Tv Moldova 1 MeseriAsii Tv Moldova 1
Chisinau, 2028

In fiecare zi de MIERCURI, de la 16.30 si JOI, de la 14.30, MeseriAsii la Tv Moldova 1

Happy Nails DG Happy Nails DG
Buiucani, Sculeanca
Chisinau

Happy Nails � �� Unghiute fericite

Moderator la ceremonii- Anișoara Istrati Moderator la ceremonii- Anișoara Istrati
Chisinau

Servicii de organizare și moderare a evenimentelor private �������

Julea Oxana Art Julea Oxana Art
Chisinau
Chisinau

"Niciun lucru măreț din lume nu a fost creat fără pasiune"

Teatrul Republican „Luceafărul” Teatrul Republican „Luceafărul”
Veronica Micle 7
Chisinau

Teatrul „Luceafărul”, fondat în 1960, deja de 63 de ani este centrul cultural al Chișinăului

Corala Academică a Mitropoliei Basarabiei "Gavriil Musicescu" Corala Academică a Mitropoliei Basarabiei "Gavriil Musicescu"
Strada 31 August 1989, Numărul 161
Chisinau

TeoDance Buiucani TeoDance Buiucani
Alba Iulia 113
Chisinau

Scoala de Dans.

alicestattoos_ink alicestattoos_ink
Chisinau

Художественная татуировка, рефреш и перекрытие старых

Lumânări handmade din ceară naturală Lumânări handmade din ceară naturală
Chisinau

Lumânări la comandă pentru cadouri 🎁 evenimente 🎉

Tehnoluxlemn Tehnoluxlemn
Alexandrudonica99@gmail. Com
Chisinau

Prestări servicii de înaltă calitate � Bobilier masiv� Mobila corp� Mobila moale � Ideea voastră, realizarea noastră ��