EigenWijs
Pikler-, Kinderopvang- en Babyspecialist. Voor professionals, ouders en jonge kinderen. Welke rol speel jij als volwassene daarbij?
Kinderen de ruimte geven vanuit eigen kracht en interesse vrij te ontwikkelen. Hoe dragen ‘vrij bewegen’ en ‘eigen spel’ bij aan een gezonde ontwikkeling? Deze missie en vragen liggen ten grondslag aan de begeleide ouder-kindgroep die SpeelRuimte Eigen Wijs in de toekomst aan wil bieden in Brugge. SpeelRuimte biedt een ouder (grootouders/ oppas etc.) kind groep, waarbij ouders en kinderen (6-30 ma
𝕊𝕡𝕖𝕝𝕖𝕟 𝕠𝕡 𝕓𝕝𝕠𝕥𝕖 𝕧𝕠𝕖𝕥𝕖𝕟 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕞𝕖𝕖𝕣 𝕓𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘𝕤𝕜𝕒𝕟𝕤𝕖𝕟!
Kleding en vooral schoenen kunnen heel belemmerend zijn om vrij te bewegen en te spelen. Schoenen kunnen voor jonge kinderen soms letterlijk en figuurlijk een blok aan het bene vormen...
Laat daarom de kinderen zoveel mogelijk op blote voeten spelen en bewegen, zo ontstaan er meer bewegingsmogelijkheden.
Maar spelen op blote voeten heeft nog veel meer voordelen:
🔹 Betere balans en coördinatie
Spelen op blote voeten helpt kinderen om de balans te verbeteren en motoriek te ontwikkelen. Door direct contact met de grond leren de voetspieren zich sterker aan te passen, wat cruciaal is voor het leren lopen, rennen en springen.
🔹 Natuurlijke ontwikkeling van de voetspieren
De spieren in de voeten van een baby zijn nog volop in ontwikkeling. Blotevoeten spelen zorgt ervoor dat deze spieren zich op een natuurlijke manier ontwikkelen, zonder belemmering van schoenen.
🔹 Betere proprioceptie (lichaamsbewustzijn)
Door de sensorische input van de voetzolen (denk aan texturen zoals gras, zand of tapijt) krijgt de baby een beter gevoel voor zijn of haar eigen lichaam en de omgeving. Dit helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden en lichaamsbewustzijn.
🔹 Verbeterde houding
Kinderen die op blote voeten spelen ontwikkelen een betere houding. Ze leren hun lichaam in balans te houden en dit heeft voordelen voor hun fysieke gezondheid op de lange termijn.
🔹 Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid
Wanneer kinderen zonder schoenen spelen, voelen ze zich vaak zelfverzekerder en meer in controle met hun bewegingen. Dit draagt bij aan hun onafhankelijkheid en plezier in bewegen!
🔹 Stimulering van motorische vaardigheden
Blote voeten geven kinderen de vrijheid om hun voeten te bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van zowel grote als kleine motorische vaardigheden, zoals kruipen, staan en lopen.
🔹 Zintuiglijke ontwikkeling
De voeten van je baby bevatten veel zenuwuiteinden die direct in verbinding staan met de hersenen. Spelen zonder schoenen stimuleert deze zintuigen, wat bijdraagt aan de algehele cognitieve ontwikkeling.
Steun jij de campagne van EigenWijs:
'𝐁𝐞𝐰𝐞𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐚𝐚𝐤𝐭 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐞𝐥𝐝 𝐠𝐫𝐨𝐭𝐞𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧.'
VOLG, LIKE en DEEL, samen creëren we meer beweging en een paradijsje voor onze kinderen om in op te kunnen groeien.
"𝐼𝑘 𝑙𝑜𝑜𝑝 ℎ𝑖𝑒𝑟 𝑚𝑒𝑡 𝑚𝑖𝑗𝑛 𝑙𝑎𝑛𝑡𝑎𝑎𝑟𝑛
𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑗𝑛 𝑙𝑎𝑛𝑡𝑎𝑎𝑟𝑛 𝑚𝑒𝑡 𝑚𝑖𝑗
𝐻𝑖𝑒𝑟 𝑏𝑜𝑣𝑒𝑛 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑒𝑛 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑒𝑟𝑟𝑒𝑛
𝑏𝑒𝑛𝑒𝑑𝑒𝑛 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑒𝑛 𝑤𝑖𝑗..."
Omdat ik van traditie houd...liepen we gisteren met onze kinderen Sint Maarten in Adorp (Groningen), het dorpje waar ik ben opgegroeid.
Ik ken dit feest als een lichtfeest, een feest waar ik als klein meisje altijd erg naar uit keek. Op school maakten we een mooi lantaarntje van papier, karton, of een suikerbiet. En dan zodra het donker werd op 11 november mochten we op pad, dikke jassen aan, tasje op de rug en een kaarsje in de lantaarn. Samen met vriendinnetjes langs de deuren. Voor we aanbelden eerst overleggen wat gaan we zingen?
Bij iedere deur kregen we iets lekkers een mandarijn, chocolaadje of een muntje. Na een lange koude tocht terug naar huis om te kijken wat er zoal allemaal in je tasje zat...
Heerlijke avonden, mooie herinneringen.
Maar wat vieren we eigenlijk echt met Sint Maarten?
🔥
"De periode van het jaar waarin wij nu zijn is de donkere periode de nachten worden langer en de dagen steeds korter. In de natuur is dit ook de periode van naar binnen keren en loslaten, de sappen in de bomen trekken naar binnen en de bladeren sterven af.
Ook wij keren in deze periode van het jaar meer naar binnen, letterlijk in onze huizen knus bij een kaarsje. En figuurlijk in ons innerlijk, waar wij het licht in onszelf ontsteken.
De lichtfeesten in deze donkere periode helpen ons daarbij, Sint Maarten is het eerste lichtfeest, met als hoogtepunt 40 dagen later het Kerstfeest.
🔥
Het verhaal gaat dat een bedelaar, ridder Maarten smeekt hem iets te geven. Tegen zijn gewoonte in, geeft Maarten de bedelaar de helft van zijn mantel, welke hij met zijn zwaard doormidden snijdt. ’s Nachts verschijnt God in een droom om hem te bedanken. Door deze ervaring verandert het leven van Maarten, hij stapt uit het Romeinse leger, wordt christen, doet goede werken en wordt tenslotte in 371 bisschop.
🔥
Het feest van Sint Maarten staat voor het delen met de ander, het schenken van je overschot en tevens het mogen ontvangen of behouden. Door de vraag van de bedelaar verandert zijn leven. Stel als ontvanger de ander een vraag, zodat hij kan veranderen. ‘Wees een schenker en sta toe om een ontvanger te zijn.’ Dat klinkt gemakkelijker dan het is, omdat we net als Maarten niet alles moeten geven, maar nog iets voor onszelf moeten overhouden. Een dagelijkse uitdaging daar we het vaak moeilijk vinden ook zelf te mogen ontvangen of te behouden, maar je kunt niet blijven geven als je nooit iets ontvangt.
🔥
We kunnen ons leven veranderen, het anders doen, die keuze hebben we ieder moment van de dag, maar we staan er vaak te weinig bij stil. Dat is het mooie van de jaarfeesten, het zijn momenten van even stilstaan, aanvoelen, samenzijn en verbinden met elkaar en met jezelf. Sint Maarten laat ons zien dat we iets wezenlijks kunnen betekenen voor de ander en onszelf, iets kunnen doen met het lichtje binnen in ons."
🔥
"𝐻𝑒𝑟𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑗𝑒 𝑑𝑎𝑡 𝑗𝑒 𝑙𝑖𝑐ℎ𝑡 𝑏𝑒𝑛𝑡" "𝐿𝑎𝑎𝑡 𝑙𝑜𝑠 𝑤𝑎𝑡 𝑗𝑒 𝑛𝑖𝑒𝑡 𝑚𝑒𝑒𝑟 𝑛𝑜𝑑𝑖𝑔 ℎ𝑒𝑏𝑡 𝑒𝑛 𝑑𝑜𝑒 𝑚𝑒𝑒𝑟 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑎𝑡 𝑤𝑎𝑡 𝑗𝑒 𝑔𝑒𝑙𝑢𝑘𝑘𝑖𝑔 𝑚𝑎𝑎𝑘𝑡"❤
🌟Volledig in het gedachtegoed van Sint Maarten, draag het licht in je!🌟
𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕖𝕟 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕛𝕠𝕟𝕘𝕖 𝕓𝕒𝕓𝕪'𝕤, 𝕧𝕒𝕟𝕦𝕚𝕥 𝕧𝕖𝕣𝕥𝕣𝕠𝕦𝕨𝕖𝕟!
Kortgeleden las ik 3 bewegingsadviezen voor jonge baby´s. Waarbij ouders geadviseerd wordt jonge baby´s gemiddeld 30 minuten op hun buik neer te leggen (tevens om een plat achterhoofdje tegen te gaan), actief met de beentjes te fietsen of hen veel in verschillende posities neer te leggen.
Dat bewegen gezond is en belangrijk ook voor jonge baby´s, daar ben ik het meer dan mee eens. Deze adviezen daarentegen die stel ik in vraag.
Iedereen die een jonge baby heeft, of heeft gehad, heeft waarschijnlijk de baby actief willen stimuleren door de baby op zijn buik neer te leggen, tummy time. Echter heb jij ook opgemerkt dat je baby deze houding vaak helemaal niet prettig vindt?
Opbouwen is dan vaak het veel gehoorde advies.
Maar waarom?
❓Om een afgeplat hoofdje te voorkomen?
❓Om een baby meer te laten bewegen?
❓Om een baby iets te leren wat het nog niet kan?
❓Om zijn nek spieren te trainen en te ontwikkelen?
➡Liggend spelen op de rug is NIET de oorzaak van een afgeplat hoofdje. Het zijn juist die zaken die wij toevoegen wat maakt dat een baby een kans heeft op een afplatting.
Wanneer je een baby enkel omringt met comfort, een zacht matras, een zacht kussentje, zorgen we er juist voor dat een baby zijn hoofdje niet of nauwelijks zal bewegen. Ook de mobiles en de babygyms, welke we boven het hoofdje van een baby hangen, creëren dat een baby weinig meer met zijn hoofdje zal bewegen en kunnen daardoor juist een oorzaak zijn van een afplatting van het hoofdje.
Een baby welke je echter op een stevige ondergrond op zijn rug laat spelen is vanaf dag één volop in beweging.
Stel je voor dat je hier op deze wereld gloednieuw bent en alles voor het eerst ziet en hoort ... het is allemaal interessant en boeiend, je wilt zoveel mogelijk onderzoeken en in je opnemen. Een schaduw op de grond, het zonnetje die door het raam schijnt, de blaadjes die door de lucht dwarrelen…. Voetstappen van mama, je broertje die langsloopt, een auto die buiten voorbij rijdt…
Al deze dingen leiden ertoe, dat de baby zijn hoofdje draait. De baby wil onderzoeken vanuit welke richting dit interessante geluid, dat beeld of deze beweging komt.
Het zijn juist deze frequente momenten van bewegen en draaien met het hoofdje dat, na verloop van tijd, ervoor zorgt dat de schedelplaten gelijkmatig samensmelten - waardoor een gladde en ronde hoofdvorm ontstaat.
➡Een baby welke wij dwingen in een positie zoals de buikligging, heeft juist veel minder mogelijkheden om te bewegen.
Kijk eens goed naar de jonge baby welke wij als volwassene op zijn buik neergelegd hebben, over het algemeen zie je weinig welbevinden en nauwelijks betrokken spel. De jonge baby heeft als zijn inspanning en concentratie nodig om zijn hoofdje rechtop te houden. Zijn handen kan hij niet gebruiken daar hij deze nodig heeft om zich stabiel te houden. Vaak zie je de armen vol spanning gestrekt naar voren om zich stabiel te houden in deze positie. Ook de beentjes liggen veelal gestrekt naar achteren.
De baby welke op zijn rug ligt te spelen (onder de juiste randvoorwaarden), kan daarentegen volop bewegen met zijn lichaam. Vrijuit zijn hoofd draaien, trappelen met zijn beentjes in de lucht en zijn handen ontdekken welke hij boven zijn hoofd kan brengen.
Een baby mogelijkheden geven veel en volop te bewegen, doe je dus niet door een baby in een gedwongen positie neer te leggen.
Een gedachte welke over het algemeen heerst is, dat wij de baby moeten helpen in zijn bewegingsontwikkeling. Dat wij moeten stimuleren om een baby te helpen op zijn buik te draaien en weer terug. Om te oefenen met de buikligging zouden wij de baby kunnen leren op zijn buik te draaien en in die positie prettig te kunnen spelen.
🌟Mijn tip…heb een beetje geduld en heb vertrouwen in je baby. Iedere gezonde baby zal op zijn eigen tijd en tempo leren vanuit rugligging zich om te draaien op zijn buik. Zodra een baby zichzelf om kan draaien, uiteindelijk kan rollen en doorrollen zie je dat je baby steeds meer plezier krijgt om op zijn buik te liggen. En dan gaan alle goede dingen die men koppelt aan de buikligging nog altijd op!
Laten we gewoon beginnen bij het begin.
Steun jij de campagne van EigenWijs:
'𝐁𝐞𝐰𝐞𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐚𝐚𝐤𝐭 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐞𝐥𝐝 𝐠𝐫𝐨𝐭𝐞𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧.'
VOLG, LIKE en DEEL, samen creëren we meer beweging en een paradijsje voor onze kinderen om in op te kunnen groeien.
𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕒𝕒𝕜𝕥 𝕕𝕖 𝕨𝕖𝕣𝕖𝕝𝕕 𝕘𝕣𝕠𝕥𝕖𝕣 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕠𝕟𝕫𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟!
EigenWijs gaat een samenwerking aan met Elise Maes kinderyogadocente.
Vanaf aanstaande woensdag geeft zij kinderyoga voor kinderen van 7-11 jaar, in de SpeelRuimte van EigenWijs.
Kinderyoga past volledig in het concept van EigenWijs waarbij bewegen voorop staat, kinderyoga biedt nog zoveel meer dan in beweging zijn...
Het ondersteunt de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen op manieren die hen voor de rest van hun leven ten goede komen. Hier zijn een paar redenen waarom kinderyoga zo waardevol is:
✨ Fysieke gezondheid: Yoga versterkt het lichaam, verbetert flexibiliteit, balans en coördinatie. Een goede basis voor een gezonde toekomst!
🧘♀️ Betere concentratie: Door ademhalingsoefeningen en lichaamsbewustzijn leren kinderen zich beter te concentreren – zowel op school als thuis.
💖 Emotionele balans: Yoga helpt kinderen om hun gevoelens te begrijpen en te reguleren, wat bijdraagt aan meer rust en minder stress.
🌱 Zelfvertrouwen en zelfbewustzijn: Yoga moedigt kinderen aan om naar hun eigen lichaam en geest te luisteren, waardoor ze zich sterker en zelfverzekerder voelen.
🤝 Sociale vaardigheden: In groepslessen leren kinderen samenwerken, respect tonen en geduldig zijn met elkaar.
💤 Betere slaap: Dankzij de ontspannende effecten van yoga slapen kinderen vaak beter en voelen ze zich uitgerust.
⚖️ Preventie van blessures: Yoga bevordert een gezonde houding en voorkomt blessures door verkeerd gebruik van het lichaam.
💪 Levensvaardigheden: Yoga leert kinderen geduld, doorzettingsvermogen en het omgaan met frustraties.
Yoga is meer dan een sport – het is een geweldige manier om kinderen te helpen groeien, zowel lichamelijk als geestelijk. 💫
📅 Aanstaande woensdag 13 november is er een proefles!
Wil je meer weten over kinderyoga? Of geef je graag je kind op voor de proefles? Neem contact op met Elise 0493/456972 🙏
Let's move!
Meer bewegen iedereen kan het.
Buiten spelen, wandelen, fietsen...
'Bewegen maakt de wereld groter voor onze kinderen'
𝕎𝕖 𝕫𝕚𝕥𝕥𝕖𝕟 𝕞𝕖𝕖𝕣 𝕕𝕒𝕟 𝕠𝕠𝕚𝕥!
Een tijdje geleden verscheen de opvallende kop ‘Zitten is het nieuwe roken’ in de krant.
Gelukkig zien we langzaam maar zeker een verandering. Steeds meer volwassenen kiezen voor actieve alternatieven: functioneringsgesprekken voeren we niet meer aan tafel, maar wandelend. We integreren beweegtussendoortjes in onze computerinstellingen en staande vergaderingen zijn inmiddels de norm.
Maar hoe zit het met onze kinderen? Bewegen zij nog voldoende, of zitten zij ook steeds vaker stil?
Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden lijken we meer tijd door te brengen op de bank. De dagen worden korter, het weer is guurder en buitenactiviteiten zijn minder aantrekkelijk. De tv en tablets zijn vaak dé verleidingen, en smartphones houden ons bezig in elke vrije minuut.
Daarom lanceert EigenWijs de campagne:
"𝐁𝐞𝐰𝐞𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐚𝐚𝐤𝐭 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐞𝐥𝐝 𝐠𝐫𝐨𝐭𝐞𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧!"
Doe jij ook mee?
Deel de beweegberichten van EigenWijs, gebruik de hashtags en , en ga zelf elke dag aan de slag met bewegen.
Laat de beeldschermen even achterwege en deel je leukste beweegmomenten – zonder je kind(eren), of samen!
Op school, de kinderopvang of thuis.
Laten we onze kinderen inspireren om in beweging te blijven!
𝗟𝗲𝘁'𝘀 𝗺𝗼𝘃𝗲!
Delen is lief - hoe meer we delen hoe meer kinderen we in beweging brengen!
𝔻𝕖 𝕣𝕦𝕘𝕝𝕚𝕘𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕒𝕝𝕤 𝕓𝕒𝕤𝕚𝕤…
We zijn een beetje bang geworden om onze baby op de rug te leggen.
Als de baby op zijn rug ligt, krijgt hij de kans om zijn hoofd van links naar rechts te bewegen en de omgeving te verkennen. Dit stimuleert de ontwikkeling van nek- en rugspieren, die nodig zijn voor de volgende motorische fasen. De buikspieren die in de buikligging worden verwaarloosd, worden op de rug juist geactiveerd.
Liggend op de rug kan de baby zijn armen optillen, zijn handen ontdekken en speelgoed manipuleren. Ook kan de baby zijn handen(speeltje) naar zijn mond bewegen wat belangrijk is voor de oog- mond coördinatie. Bovendien kan hij vrij trappelen, wat de heupgewrichten ten goede komt en de vorming van de heup kom bevordert.
In de rugligging kan de baby ook goed zien wie er naar hem toe komt en gemakkelijk oogcontact maken!
Kortom, rugligging biedt veel voordelen voor de motorische en cognitieve ontwikkeling van je baby. Zolang de baby nog niet uit zichzelf op zijn buik kan rollen adviseer ik dan ook je baby altijd op zijn rug te leggen.
𝐃𝐞 𝐫𝐮𝐠𝐥𝐢𝐠𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐬𝐢𝐬 𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐯𝐚𝐧𝐮𝐢𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐬 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐫𝐞𝐤𝐭.
Benieuwd naar meer?
Volg .eigenwijs voor meer beweegtips en achtergrondinformatie.
Steun de campagne van EigenWijs:
'𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕒𝕒𝕜𝕥 𝕕𝕖 𝕨𝕖𝕣𝕖𝕝𝕕 𝕘𝕣𝕠𝕥𝕖𝕣 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕠𝕟𝕫𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟'
En deel dit bericht met je volgers🙏
𝐅𝐫𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐛𝐢𝐣 𝐛𝐚𝐛𝐲'𝐬 𝐨𝐟 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧, 𝐝𝐚𝐭 𝐳𝐢𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐥𝐢𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐧𝐢𝐞𝐭...
Frustratie zien we helaas vaak als iets negatiefs, een lastige periode en proberen we over het algemeen als volwassene voor een kind op te lossen.
Maar, wist je dat frustratie nodig is om tot ontwikkeling te komen?
Vaak zijn kinderen een periode gefrustreerd als zij alleen nog maar kunnen liggen. Deze frustratie is echter nodig om de drive te voelen een volgende stap te nemen in de ontwikkeling. Wanneer we nooit gefrustreerd waren geweest lagen we misschien allemaal nog op de grond
Door in te grijpen ontnemen we kinderen die kans. En dit gebeurt op meer momenten in het ontwikkelingsproces!
Geef het kind het vertrouwen dat het zelf zijn weg vindt. Geef kinderen het recht om hun eigen problemen op te lossen in een emotioneel veilige omgeving, dan geef je hen de kans de drive te voelen, het vuurtje aan te wakkeren.
En het mooie is, als het kind dan een nieuwe stap zet heeft het, het zelf gedaan en voelt het zoveel meer trots dan als jij het allemaal voor hem oplost (ook al doen we dat vaak met de beste bedoelingen.. )
𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕒𝕒𝕜𝕥 𝕕𝕖 𝕨𝕖𝕣𝕖𝕝𝕕 𝕘𝕣𝕠𝕥𝕖𝕣 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕠𝕟𝕫𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟...
𝕃𝕖𝕖𝕣 𝕖𝕖𝕟 𝕓𝕒𝕓𝕪 𝕟𝕚𝕖𝕥 𝕥𝕖 𝕫𝕚𝕥𝕥𝕖𝕟!
Vrije bewegingsontwikkeling is een van de belangrijkste uitgangspunten van mijn werk, als je het mij vraagt is een vrije bewegingsontwikkeling de beste voorbereiding op school - op het leven. Schoolrijpheid kunnen we het beste aflezen aan de uitrijping van de bewegingsontwikkeling. In het boek: ‘𝐻𝑒𝑙𝑝 𝑤𝑎𝑎𝑟𝑜𝑚 𝑣𝑎𝑙𝑙𝑒𝑛 𝑒𝑟 𝑧𝑜𝑣𝑒𝑒𝑙 𝑘𝑖𝑛𝑑𝑒𝑟𝑒𝑛 𝑢𝑖𝑡 𝑜𝑝 𝑠𝑐ℎ𝑜𝑜𝑙’ schets Guy Stevens dit ook heel duidelijk.
De ontwikkeling van de baby willen we graag zo goed mogelijk stimuleren, heel belangrijks is dat je niet forceert. Helaas forceren we veel sneller dan we ons soms van bewust zijn, die helpen de hand, het liefdevol neerzetten van je baby…
Wanneer een baby niet zelf heeft leren zitten, maar wordt ‘neergezet’ mist het de balans die nodig is om goed te kunnen zitten. Het kost een baby alle kracht en energie om te blijven zitten, hij moet balanceren, zijn evenwicht bewaren en dat voelt weinig ontspannen. De algemene gedachte is dat de baby hierdoor leert en kan oefenen om het uiteindelijk zelf te kunnen.
Echter een baby leert hierdoor niet beter zitten. Wat een baby wel leert is dat het afhankelijk is van een volwassene en niet kan vertrouwen op zijn eigen lichaam en zijn eigen kunnen. De spieren die hij nodig heeft om zelf tot zitten te kunnen komen worden niet geoefend als hij neergezet wordt (kijk maar eens naar zijn gebogen houding). De spieren van de buik en de rug worden sterk door ze te gebruiken tijdens het liggend spelen op de grond. Pas als een baby zichzelf kan oprichten tot zit, zijn zijn spieren klaar voor het rechtop zitten.
Wist je dat baby’s die vaak in de zithouding zitten, snel verveeld kunnen raken wanneer je ze op de rug of buik wil laten spelen?
Tijdens de natuurlijke verloop van de bewegingsontwikkeling gaan baby’s eerst omrollen, hun hoofd oprichten, tijgeren/ sluipen, kruipen daarna leren ze om zelf in de zitpositie te komen. Kijkend naar deze verloop van de bewegingsontwikkeling is dit ook zeer logisch opgebouwd, van horizontaal – het volledig plat liggen op de grond- naar verticaal – het zelfstandig rechtop staan en lopen -. Door het oefenen op zijn rug en op zijn zijde krijgt de baby controle over zijn nekspieren. Zodra hij op zijn buik kan rollen richt hij zijn hoofd op, in de verloop van horizontaal naar verticaal is het oprichten van het hoofd de eerste stap. Eenmaal op zijn buik rekt de baby zich uit, buigt en strekt zich. Op deze manier oefent de baby al zijn spieren in zijn romp die nodig zijn om uiteindelijk op zijn eigen unieke manier zich te verplaatsen door middel van rollen, tijgeren/ sluipen. De vervolg stap van horizontaal naar verticaal is dat zijn romp loskomt van de vloer, de baby gaat kruipen en komt zelfstandig tot zitten.
Het stimuleren van de baby in zijn bewegingsontwikkeling doe je dus door een baby tijdens het spelen op zijn rug te leggen. In de rugligging krijgt een baby volledig steun van de grond en het is daarmee de meest ontspannen en stabiele positie voor een kind. Een positie waarin hij zelf competent kan zijn. Zo leert een baby van jongs af aan dat hij kan vertrouwen op zichzelf en op zijn eigen lichaam. Wanneer een baby de gelegenheid krijgt zelf alles te leren, geeft dat enorm veel zelfvertrouwen, zelfkennis en beheersing van zijn lichaam.
Daarnaast is er nog een zeer belangrijk aspect, dat te maken heeft met de hersenontwikkeling. Een baby wordt geboren met twee hersenenhelften die nog nauwelijks met elkaar verbonden zijn. Het doorkruisen van het midden kan hij nog niet, omdat hiervoor de verbindingen tussen de hersenhelften noodzakelijk zijn. Je kunt dit herkennen door te zien dat een baby met zijn handen nog alles synchroon doet. Wanneer de baby in zijn ene hand een speeltje heeft en hier mee rammelt, zal je zien dat zijn andere hand meebeweegt. Het juist doorlopen van de motorische/ bewegingsontwikkeling is hierbij van groot belang en creëert vele verbindingen tussen de hersenhelften. Hoe vaker een baby de gelegenheid krijgt om het rollen te oefenen, hoe meer er gewerkt wordt in de hersenen om de verbindingen tussen de hersenhelften stevig op te bouwen.
Een baby die door de volwassenen altijd in een ‘zittende’ positie wordt neergezet, krijgt niet de gelegenheid om deze verbindingen stevig op te bouwen. Je stimuleert de ontwikkeling van een baby het best door hem de tijd te gunnen alles op zijn of haar eigen tempo te doen. Het ene kind is daar sneller mee dan de ander en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat een baby in beweging is.
De uiterste staat van de uitrijping van de bewegingsontwikkeling is, het volledig stil kunnen zitten. Volledig stil zitten leer je door eerst veel te bewegen en kun je pas als je bewegingsontwikkeling volledig is uitgerijpt. Terugkomend bij de schoolrijpheid, van kinderen wordt verwacht zodra ze naar het eerste leerjaar gaan dat ze stil kunnen zitten. Om dat te kunnen zullen we baby’s, peuters, kleuters dus vooral veel moeten laten bewegen. Natuurlijk blijft bewegen essentieel ook voor oudere kinderen en volwassenen. Want de alarmbellen klinken tegenwoordig heel hard:
‘𝑊𝑒 𝑧𝑖𝑡𝑡𝑒𝑛 𝑡𝑒 𝑣𝑒𝑒𝑙 𝑒𝑛 𝑡𝑒 𝑣𝑎𝑎𝑘’
Laten we dan uitgaan van jonge geleerd is oud gedaan en de baby volop zelf laten bewegen!
Steun de campagne van EigenWijs:
'𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕒𝕒𝕜𝕥 𝕕𝕖 𝕨𝕖𝕣𝕖𝕝𝕕 𝕘𝕣𝕠𝕥𝕖𝕣 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕠𝕟𝕫𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟'
En deel dit bericht met je volgers
Rechtop staan, het lijkt voor vele jongeren in onze wereld steeds moeilijker… natuurlijk kunnen ze staan en lopen maar velen staan figuurlijk niet meer rechtop. Hebben geen idee meer wie ze zijn, wat ze willen en vallen om…
Veel kinderen hebben niet meer geleerd om zelfstandig te staan. Kinderen worden constant geholpen, we zijn er altijd met onze helpende handen om onze kinderen rechtop te zetten. Door overmatige hulp en bescherming missen kinderen de kans om via vallen en zelf weer opstaan veerkracht te ontwikkelen. Dit gebrek aan zelf weer kunnen opstaan - zelfstandigheid heeft gevolgen die verder reiken dan alleen fysieke ontwikkeling – het beïnvloedt ook de mentale weerbaarheid als tieners en volwassenen. 👶🏻🤔
Wanneer kinderen altijd geholpen worden, leren ze niet om met tegenslagen om te gaan, risico’s te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Het is daarom essentieel dat we kinderen letterlijk en figuurlijk ruimte geven om te vallen en weer op te staan, fouten te maken, te leren van tegenslag en uiteindelijk echt op eigen benen te staan – letterlijk én figuurlijk! 💪
Daarom laat kinderen vrij bewegen:
𝗕𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗱𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗲𝗹𝗱 𝗴𝗿𝗼𝘁𝗲𝗿 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻!
𝔻𝕖 𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘𝕤𝕠𝕟𝕥𝕨𝕚𝕜𝕜𝕖𝕝𝕚𝕟𝕘 𝕚𝕤 𝕕𝕖 𝔹𝕒𝕤𝕚𝕤 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝔸𝕝𝕝𝕖𝕤
Beweging is essentieel voor de algehele ontwikkeling van kinderen. De manier waarop een kind zich beweegt, heeft direct invloed op de manier waarop het de wereld om zich heen begrijpt, leert en betekenis kan geven.
De bewegingsontwikkeling vormt de basis voor veel andere belangrijke ontwikkelingsgebieden, zoals cognitieve, motorische, en sociale vaardigheden.
𝗩𝗲𝗿𝘀𝘁𝗮𝗮𝗻 𝗸𝗼𝗺𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗦𝘁𝗮𝗮𝗻
Voordat een kind kan begrijpen en verstaan, moet het eerst ervaren. Het proces van staan, lopen en bewegen is fundamenteel voor het cognitieve ontwikkelingsproces.
Wanneer een kind leert staan, worden de zintuigen gestimuleerd en worden er in de hersenen actief verbindingen gelegd die later belangrijk zijn voor taal en begrip.
Door letterlijk te staan en te bewegen leert een kind zich te oriënteren in de ruimte en krijgt het een beter begrip van de wereld om zich heen. Dit is de eerste stap in het begrijpen van concepten zoals afstand, hoogte en balans.
𝗕𝗲𝗴𝗿𝗶𝗷𝗽𝗲𝗻 𝗸𝗼𝗺𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗚𝗿𝗶𝗷𝗽𝗲𝗻
Het begrijpen van de wereld om ons heen begint met het grijpen van objecten. Wanneer kinderen voorwerpen vastpakken, onderzoeken, manipuleren en ermee spelen, ontwikkelen ze niet alleen hun fijne motoriek, maar ook hun cognitieve vaardigheden.
Door te grijpen, leren kinderen oorzaak en gevolg, en ontwikkelen ze het vermogen om relaties tussen voorwerpen en gebeurtenissen te begrijpen.
Het proces van ontdekken door middel van de handen vormt de basis voor latere cognitieve vaardigheden, zoals logisch denken, probleemoplossend vermogen en het begrijpen van taal.
Daarom, laat kinderen zoveel mogelijk vrij bewegen!!
Vrij bewegen en zelfstandig spelen zijn echt de beste voorbereidingen op school en het leven.
Doe mee met de EigenWijze campagne voor extra bewegen:
𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕒𝕒𝕜𝕥 𝕕𝕖 𝕨𝕖𝕣𝕖𝕝𝕕 𝕘𝕣𝕠𝕥𝕖𝕣 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕠𝕟𝕫𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟!!!
Goed nieuws!!
De kinderyoga komt terug bij EigenWijs ☺️
Deze keer met
🌿 NIEUWE REEKS KINDERYOGA 🌿
🪷 Gratis proefles op woe 13/11 🪷
Leeftijd: 7-11 jaar
Docent: Elise Maes
Tijdstip: woensdag 13u30-14u30
Data: 20/11, 27/11, 4/12, 11/12, 18/12
Locatie: Speelruimte EigenWijs, Moerkerkse Steenweg 550, 8310 Brugge
Prijs: 40 euro voor de vijf sessies, via overschrijving voor 19/11
Mee te nemen: losse kledij, dikke trui, eventueel m***e
🌈 Inschrijven is verplicht via een berichtje naar Elise 0493/456972
𝔹𝕖𝕨𝕖𝕘𝕚𝕟𝕘 𝕞𝕒𝕒𝕜𝕥 𝕕𝕖 𝕨𝕖𝕣𝕖𝕝𝕕 𝕘𝕣𝕠𝕥𝕖𝕣 𝕧𝕠𝕠𝕣 𝕠𝕟𝕫𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕕𝕖𝕣𝕖𝕟.
Enkele jaren gelden maakt Kind en Gezin dit prachtige filmpje, die ik graag met je deel.
Een dag uit het leven van een baby, het zou zomaar kunnen niet waar?
We mogen ons afvragen hoeveel bewegen jonge kinderen echt nog...𝐓𝐞𝐧 𝐬𝐥𝐨𝐭𝐭𝐞 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐛𝐞𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧, 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐚𝐭 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐧𝐭 𝐧𝐨𝐠 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐛𝐞𝐰𝐞𝐞𝐠𝐭.
Doe jij mee met de EigenWijs campagne voor meer beweging voor onze kinderen en ons zelf?
Deel je beweegkansen, voorbeelden en acties samen voor een bewegende toekomst!
De wijsheid van onze zevenjarige...
"Mama, ik heb het geheim van Ienemienemutten ontdekt.
Als je de baas wilt zijn moet je gewoon bij de ander beginnen en anders doe je het andersom."
De wijsheid komt uit een kindermond niet waar?
Ik ben van mening dat kinderen onze grootste leermeesters in het kleinste lichaam zijn. Wanneer wij meer tijd nemen om echt naar hun te kijken en luisteren en ze serieus nemen, kunnen we zoveel van onze kinderen leren.
Welke wijsheden heb jij van je kind(eren) geleerd?
Klik hier om uitgelicht te worden.
Video's (alles zien)
Contact de scholen
Telefoon
Website
Adres
Moerkerkse Steenweg 550
Brugge
8310
Brieversweg 64
Brugge, 8310
Ommetoer praktijk voor lichaams- en ervaringsgerichte therapie waar zelfontwikkeling, persoonlijke g
Brugge, 8380
leeshond, schoolhond, dierondersteunde leerbegeleiding, training executieve functies, dierondersteunde activiteiten voor jong en oud (wzc, scholen, jeugdbewegingen...) workshops ro...
Brugge
Hier verbind je met je hart en je authentieke zelf. Niets moet, alles ontstaat vanuit de ontmoeting
Kwekersstraat 29 Brugge
Brugge, 8000
Voor wie een genuanceerd inzicht wil in zichzelf en opnieuw wil stralen vanuit zijn sterktes.
Vredestraat 18
Brugge, 8310
Lise's Knooppunt is een plaats waar ik alle geheimen van het knopen prijsgeef. Maar ook andere wegen leiden hierheen... Je kunt hier immers terecht voor zowel draagconsulten als ba...
Albert Dyserynckstraat 19
Brugge, 8200
Ik help jou een nieuw tweede leven opbouwen na het meemaken van een levens veranderende gebeurtenis.
Brugge, 8000
Al sinds jongs af heb ik een passie voor sport. Ik geloof enorm in de kracht van zelfontwikkeling en een juiste mindset. Op basis van je diagnose, stellen we samen persoonlijke do...
Brugge, 8000
Cursussen hondenkennis/hondentaal voor kinderen en volwassenen. Gedragscoaching aan huis.
Brugge
Sensual Leadership - Sensualiteit & ta**ra als reis naar zelfontdekking & zelfexpressie - Sensual Workshops, Ta***ic healing, Coaching